Raamatututvustaja

Veebruar 2024

 

 

Sisukord:

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Punktkirjas raamatud

 

Kirjeldustõlkega filmid

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Catherine Belton. Putini inimesed

teksti esitanud Tarmo Hints

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2024

1 CD : DAISY raamat, 23 tundi 33 minutit

 

Selle raamatu ilmumine eesti keeles sattus täiesti juhuslikult ajale, kui Venemaa tungis kallale Ukrainale. Aga see raamat ei jäta kahtlust, et Venemaa kallaletungis pole midagi juhuslikku ja Putin on seda ette valmistanud juba aastaid. Putin ja tema KGB taustaga kamraadid on kogu Venemaa majanduse rakendanud lisaks isikliku varanduse kasvatamisele ka sõjaliste ja mõjutusoperatsioonide rahastamisele oma naaberriikides ja Läänes. Putin on kogu aeg arvestanud sellega, et Lääs ei julge nagunii midagi otsustavat ette võtta.

 

Daniel Bergman. Süda

teksti esitanud Mart Aas

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2024

1 CD : DAISY raamat, 14 tundi 06 minutit

 

"Süda" on Käbi Laretei ja Ingmar Bergmani poja Daniel Bergmani autobiograafiline debüütromaan. See on lugu südamest, mis annab endast pidevalt märku ‒ seda nii otseses kui ülekantud tähenduses. Daniel Bergmani ellu on mahtunud palju jahmatavaid pöördeid: isa eeskujul end filmimaailmaga sidunud mehest saab kiirabiõde. Samas tuleb tema enda elu alatihti päästa. Lühikese aja jooksul saab Daniel Bergman kaks tõsist diagnoosi, tal avastatakse nii hulgiskleroos kui ka raske südamerike. Ta räägib vahetult ja mõjusalt kiirabi väljakutsetest, kus ta on osalenud nii aitaja kui aidatava poolel. "Süda" on kirjutatud armastatud tütrele, kes peab võimetult pealt vaatama, kuidas haigused pöördumatult nende ühisesse ellu sekkuvad. Kuid see on ka lugu üksildasest kunstnikelapsest 60-70ndate Rootsis, kes avastab viieaastaselt enda jaoks filmimaagia. Samuti räägib see lugu armastusest filmitegemise ja kasvavast vastumeelsusest filmidega kaasneva vastu: pinnapealsus, stress, silmakirjalikkus. Lisaks joonistab Daniel Bergman portreed oma vanematest Käbi Lareteist ja Ingmar Bergmanist, kahest vägagi isepäisest kunstiinimesest, kes on ühekorraga selgepiirilised ja ebamäärased, kumbki omal moel.

 

Marje Ernits. Vabaduse nimi on Vabadus

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2023

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 17 minutit

 

Marje Ernitsa triloogia "Sõjarahu aastad" peategelane on Beti Raadma – tüdruk, kellel õnnestus sündida, üles kasvada ja elada rahuaja tingimustes, usus ja lootuses, et inimkonna tulevik on helge ja sõda meie maal ei kordu enam iial. Kolmas raamat maalib värvika pildi Beti elust aastatel 1988 kuni 2022. See oli aeg, mil Eesti inimeste elus muutus kõik, ka inimene ise – see oli marss vabadusse ja iseseisvusse, millest paljud polnud osanud unistadagi. Beti oli unistanud kõigest, mis oli hea ja uus, aga alles siis, kui see aeg kätte jõudis, mõistis ta, et vabaduse nimi oligi Vabadus ning see polnud loosung ega ikoon, vaid elu selle sõna kõige otsesemas tähenduses.

 

Eva Björg ¯gisdóttir. Valelikud tüdrukud

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2024

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 16 minutit

 

Jahmatav ja sõltuvusttekitav põnevik, mille pöörded on ettearvamatud. Kui üksikema Maríanna oma kodust kaob, jättes köögilauale vabandava sõnumi, eeldavad kõik, et ta võttis ise endalt elu … kuni seitse kuud hiljem leitakse tema surnukeha Grábróki laavaväljalt, ning pole kahtlust, et ta on mõrva ohvriks langenud. Tema tütar Hekla on kasuperes, aga kas tema täiuslik uus elu varjab midagi koletut? Viisteist aastat varem lebab meeleheitel noor ema sünnitusosakonnas ega suuda oma last vaadata ning alguse saab kummaline, vildakas suhe, mille tulemuseks on jahmatav tragöödia. Politseiuurija Elma ja tema kolleegid hakkavad uurima juhtumit, mis muutub aina keerulisemaks, kui kahtlusaluste ring kasvab ja uut valgust heidetakse Maríanna minevikule – ja tüdruku lapsepõlvele, kes polnud kunagi samasugune nagu teised lapsed.

 

Kimi Cunningham Grant. Need vaiksed laaned

teksti esitanud Kristian Põldma

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2024

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 49 minutit

 

Lummav lugu paksude laante keskel kasvavast tüdrukust Finchist, kes pole kaheksa-aastasena kunagi käinud kaupluses ega näinud rohkem inimesi kui saab üles lugeda ühe käe sõrmedel, kuid oskab peast tsiteerida Walt Whitmani ja Emily Dickinsoni. Dramaatilise perekonnaloo, millest ei puudu ka kriminaalsed elemendid, edenedes kooruvad välja üha sügavamad elu keerdkäigud, mis on tüdrukut kasvatava üksikisa Cooperi sellise olukorrani viinud. Nende kahe ellu on segatud nii hülgamine lapsepõlves, Afganistani sõda, vanavanemad, ränk õnnetus, elupäästmine kui ka Cooperi parim sõber. Elu metsikus looduses on rahulik ja imeline, kuni Jake neile kord aastas linnast varusid toob. Mida lähemale iga-aastane 14. detsember jõuab ja tühjemaks saab sahver, seda sügavamat hirmu Cooper sel aastal aga sügaval südames tunneb. Ning kui ta ühel päeval oma maal asuvas metsas hirve küttides kahtlase naabrimehe Scotlandi asemel hoopis ilusat pikajuukselist punapäist tütarlast näeb, aimab ta süda juba halba. Kuid seda, mismoodi see mõjutab tema ja ta tütre Finchi edasist elu, ta veel ei tea … See on puudutav ja pingeline lugu ellujäämisest, ohverdamisest ja sellest, kui kaugele võib minna isa, kui ta seisab silmitsi kõige kallimate kaotamisega.

 

Kathryn Hughes. Saladus

teksti esitanud Laine Mägi

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2024

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 29 minutit

 

Mary on pikka aega varjanud saladust. Nelikümmend aastat tagasi tegi ta otsuse, mis muutis tema maailma igaveseks, aga ka tema lähedase elukäiku. Beth otsib vastuseid. Ta pole kunagi oma päritolu teadnud, kuid nüüd on tal vaja tõde, et päästa oma haige lapse elu. Kui Beth leiab ema asjade seast ühe kulunud ajaleheväljalõike, mõistab ta, et tema poja tulevik sõltub tema enese minevikust. Ta peab minema kõige algusesse, et paljastada … saladus. "Saladus" on inglise kirjaniku Kathryn Hughesi teine romaan. 2019. aasta alguses ilmus Varraku ajaviiteromaanide sarjas tema ülimenukas debüütromaan "Kiri".

 

Jari Järvelä. Kahele poole koske

teksti esitanud Robert Annus

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2024

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 36 minutit

 

Aino ja Sofia elavad ühes väikeses Lääne-Soome linnas, üks jõe ühel, teine teisel kaldal. Kodusõjas oli ühe pere punaste, teine valgete poolel. Möödunud on üle poole sajandi, kuid ikka veel lõikab sõda linna pooleks nagu jõgi. Ainult üks väike poiss, Aino ja Sofia lapselaps, ulatub mõlemale poole koske. Üks Soome nüüdiskirjanduse omanäolisemaid autoreid Jari Järvelä on selle romaani kirjutamisel ammutanud ainest kunagistest vanaemade juures veedetud suvedest. Ta jutustab mõistmise ja huumoriga loo kahest väikesest tüdrukust, kelle hinge sõjas nähtud koledused on jätnud ravimatu haava, kuid põimib sõjalugude vahele ka tragikoomilisi pilte oma lapsepõlvest 1970. aastate Soomes. Raamatu järelsõnas tutvustab tõlkija Kadri Jaanits autori mitmekülgset loomingut lähemalt ning lisab tausta romaanis kujutatud ajaloosündmuste kohta.

 

Rein Kuresoo. Seal, kus talvituvad suitsupääsukesed

teksti esitanud Mart Aas

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2024

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 21 minutit

 

Rein Kuresoo on loodusgiid ja kirjamees, kes juba hulk aastaid järgib paljude meie rändlindude kommet pageda võimaluse korral sügistalviste ilmade eest Aafrikasse. Nende kaante vahele on kogutud tema reisijutud Botswanast, Sambiast ja Ugandast. Autor kirjutab Musta Mandri loodusest bioloogi täpsuse, laiemat ökoloogilist pilti haarava selguse ning hõrgu aistilise tundlikkusega. Raamatust saab teada, mismoodi lõhnab veel sadamata vihm või telgi seina taga ragistav elevandipull, kuidas kõlab maasarviku hommikutervitus või mis tunne on lõvile kahe meetri kauguselt silma vaadata. Nagu reisijuttude puhul ikka, on tabavate looduskirjelduste vahele mahtunud ka rohkesti seiklusi, naljakaid juhtumisi loomade ja inimestega ning pajatusi kohalikust elu-olust.

 

Ira Lember. Peen perekond

teksti esitanud Silvia Karro

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2024

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 31 minutit

 

Selles romaanis kohtub lugeja perekonnaga, mille kõige vanem esindaja ei taha mitte kuidagi minevikust lahti lasta ja püüab peene perekonna maneere, traditsioone ning kokkuhoidvust iga hinna eest säilitada. Samal ajal tegeleb perekonna kõige noorem esindaja oma identiteedi otsingutega, mis viivad ta enamasti ummikteele või pettumuste padrikusse. Kohvik aga, mis kogu selle elutralli keskpunktiks on, muigab omaette, sest tema on juba ise kõigile õige koha broneerinud ning suunab nende eluteed ikkagi omatahtsi, keerates nad kõik ümber oma sõrme.

 

Tuule Lind. Elu nagu elu

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2023

1 CD : DAISY raamat, 4 tundi 02 minutit

 

"Anname teada, et oleme otsustanud lõpetada oma abielu Tallinna Õnnepalees. Olete oodatud meie abielu lahutamist tähistavale koosviibimisele Rabaääre turismitalus 30. mail k.a. 17.00." Margaret ja Steven. Taolisest kutsest ei oska Susan muidugi eriti midagi arvata, ent see paneb ta sügavamalt mõtlema ka ta enda elu üle. Sisu kaotanud abielu, alkohoolikust mees, igav argipäev. Siis aga hakkab äkitselt üht-teist liigagi tormilist juhtuma ka tema elus...

 

Maja Lunde. Lumeõde

teksti esitanud Robert Annus

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2024

1 CD : DAISY raamat, 3 tundi 37 minutit

 

Varsti on jõuluõhtu, mis on ka Juliani sünnipäev. Tavaliselt on see aasta parim päev, siis on jõulupuu ehitud ja küünlad süüdatud, õhus on mandariinide ja piparkookide lõhn ja kaminas praksub tuli. Aga sel aastal on Juliani ja tema pere jaoks kõik teisiti ja Julian mõtleb, et jõulud on lihtsalt ära jäetud. Ühel päeval kohtab ta aga elurõõmsat Hedvigit, kes meenutab talle, kui ilusad võivad jõulud olla ja Julian hakkab jõuludesse uskuma. Aga majas, milles Hedvig elab, on midagi müstilist... Kes on see kummaline vanamees, kes pidevalt välja ilmub? Ja mida Hedvig varjab? See südamlik jõulujutustus võlub esile maagilise meeleolu nii suurte kui ka väikeste lugejate jaoks. Põnev ja kaunis raamat sobib igas vanuses jõuluarmastajale.

 

Inga Lunge. Minu Karlova

teksti esitanud Inga Lunge

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2024

1 CD : DAISY raamat, 4 tundi 32 minutit

 

"Linnaosa, kus kellelgi ei ole kiire." Niimoodi kirjeldas mulle Karlovat meie tagatoas elav ukrainlanna Anna. Ometi ei tähenda see, et meil siin Karlovas midagi ei toimuks või et oleks liiga vaikne. Olen siin elades leidnud tasakaalu, mis aitab keskenduda tööle ja loomingule, kasvatada lapsi ja nautida elu. Õppisin pealinnast tulles kiiresti ära, et lisaks igapäevastele ülesannetele on hea, kui jääb aega ka elamiseks. Aega, et olla sõpradega koos, kalastada Emajõel või perega lauamänge mängida. Selle raamatu kaante vahel on mitmed minu jaoks tähtsad inimesed, kohad ja märkamised. See on minu Karlova. Linnaosa, kus kassid ja inimesed kõnnivad omapäi. (Inga Lunge)

 

Lilli Luuk. Kolhoosi miss

teksti esitanud Katariina Tamm

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2024

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 48 minutit

 

Lilli Luugi novellikogu "Kolhoosi miss" koondab eelkõige lähiajaloost inspireeritud lühiproosat. Ajakirjades Looming ja Vikerkaar ilmunud juttude kõrval sisaldab kogumik ka mitut seniilmumata lugu. Lilli Luuk (snd 1976) on Eesti kirjanik. 2018. aastal sai ta Tuglase novelliauhinna oma novelli "Auk" eest. See oli ühtlasi ka tema esimene trükis ilmunud teos. 2021. aastal sai ta sama auhinna novelli "Kolhoosi miss" eest ning 2022. aastal võitis tema esimene romaan "Minu venna keha" ajalooliste romaanide võistlusel III koha.

 

Richard Powers. Hämming

teksti esitanud Robert Annus

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2024

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 07 minutit

 

Astrobioloog Theo Byrne otsib kosmosest elu ja kasvatab abikaasa surma järel üksi oma isevärki üheksa-aastast poega Robinit. Robin on heasüdamlik poiss, kes võib tundide kaupa maalida ohustatud loomi. Teisalt ähvardab teda koolist väljaviskamine klassikaaslase löömise eest. Theo käsi ei tõuse pojale psühhoaktiivseid ravimeid andma. Siis aga kuuleb ta eksperimentaalsest ravimeetodist, millega peaks olema võimalik Robini raevuhoogusid ohjeldada – tema kadunud ema ajumustri abil. Kaasahaaravad looduskirjeldused, lummavad vaated Maavälisele elule ning isa-poja raevukas armastus teevad suurteose "Ilmapuu" autori uuest raamatust "Hämming" tema intiimseima ja liigutavaima romaani. Selle keskmes seisab küsimus: kuidas me saaksime oma lastele selle imekauni, kuid ohustatud planeedi kohta tõtt rääkida?

 

Piret Saul-Gorodilov. Kaadrivälised

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2024

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 55 minutit

 

Sillel on ilus kodu ontlikus linnaosas, aga oma vastsündinud beebiga sõidab ta otse haiglast elama päranduseks saadud nigelasse korterisse Urruaugus. Maja kutsutakse Tondilossiks ja selle elanikke on elu üksjagu räsinud. Õhtuti vaatab majarahvas koos harivat, kuid labase formaadiga telemängu "Tark mees taskus" ja Sillet paelub nende omavaheline sümbioos. Alkohoolikutest vanurid Peeter ja Anna jagavad sotsiaalkorterit ja on omamoodi vanemateks Viikale ja Andule, kes pidid juba teismeas üksi elamisega toime tulema. Kõigi Tondilossi asukate lood avanevad ja Sille leiab sugulashinge, kelle aitamine leevendab oma südamevalu. Autor võtab raamatu mõtte kokku nii: "Kahjustav armastus on nagu halb harjumus, millest tuleb vabaneda."

 

Karin Slaughter. Ilusad tüdrukud

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2024

1 CD : DAISY raamat, 17 tundi 37 minutit

 

Rohkem kui kakskümmend aastat on möödunud päevast, mil Claire ja Lydia viimati teineteisega suhtlesid. Claire on glamuurset elu elav miljonäri naine, Lydia ots otsaga toime tulev üksikema, ent kumbki neist pole päriselt toibunud nende kolmanda õe Julia kahe aastakümne tagusest jäljetust kadumisest. Mineviku õudused ja südamevalu tungivad taas naiste ellu, kui ootamatult mõrvatakse Claire’i abikaasa. Teismelise tüdruku haihtumine ja pea veerand sajandit hiljem toime pandud keskealise mehe mõrv – mis on see, mis võib neid kaht sündmust ometi ühendada? Sõlminud ebakindla vaherahu, asuvad õed välja kaevama minevikusaladust, mis nende perekonna aastaid tagasi lõhki ajas… ja leiavad jahmatava tõe sealt, kus seda kõige vähem oodata võinuks.

 

Trudi Trueit. Kaksikheeliks

teksti esitanud Liisu Krass

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2024

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 51 minutit

 

Seiklus läheb edasi! Cruz, Emmet, Sailor ja Bryndis jätkavad õpinguid merel Orioni pardal ja reisivad eksootilistesse paikadesse üle maailma. Salapärane isik hoiatab Cruzi läheneva ohu eest, kui ta koos sõpradega Jordaanias Petra kaljulinna iidsetest varemetest järgmist ema peidetud valemikivitükki otsib. Tagatipuks on nüüd kadunud ka tema isa ja tädi Marisol, Cruzi põhiline kaitsja, on sunnitud isa leidmiseks laevalt lahkuma. Mis mees on uus professor, kes tema koha üle võtab? Kas akadeemia laboris leiutatud uus tehnoloogia aitab Cruzi püüdlustele kaasa või hoopis takistab neid? Miks peab Nebula peatama Cruzi enne, kui ta saab 13-aastaseks? Kuid kell tiksub ja sünnipäev läheneb… verstapost, mis muudab tema elu igaveseks, on kohe käes.

 

Ruth Ware. Nullpäev

teksti esitanud Inge Henk

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2024

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 34 minutit

 

Kuidas end peita, kui vaenlane on kõikjal? Adrenaliinirohke põnevik naisest nimega Jack, kes jookseb ajaga võidu, et pesta puhtaks oma nimi ja saada jälile abikaasa tegelikule mõrvarile. Jack ja tema abikaasa Gabe on oma ala parimad – neid palgatakse hoonetesse sisse murdma ja küberturbe süsteemidesse häkkima. Pärast ühe tavapärase tööülesande ebaõnnestumist leiab Jack koju jõudes eest tapetud abikaasa. Veelgi hullem – politsei arvates on peamine kahtlusalune tema ise. Jack põgeneb, tema valikud muutuvad üha ahtamaks ning mida lähemale ta tõelisele tapjale jõuab, seda raskem on kedagi usaldada.

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Юрий Сенкевич. Путешествие длиною в жизнь

читает Алексей Горпинченко

Таллинн : Библиотека для слепых Национальной библиотеки Эстонии, 2024

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 27 minutit

 

Путешествий в прямом смысле слова было в жизни автора книжки много, да еще каких. Сенкевич, военный врач по образованию и научный работник в космической медицине, зимовал на станции в Антарктиде, плавал с командой норвежца Тура Хейердала на плоту через океан, пересекал океан под парусами. Двадцать с лишним лет Сенкевич вел на телевидении еженедельную передачу "Клуб путешественников". Многие годы для советских людей посмотреть на Мир можно было лишь в этой программе. Книжка — о жизни Ю.А. Сенкевича, встречах, работе.

 

Punktkirjas raamatud

 

Kadri Lepp. Lugu hiirest, kellel polnud kelku

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2024

9 lk.

 

Maha tuleb esimene lumi ja kõik loomad sätivad end kelgumäele. Ainult hiireke jääb mäejalamile seisma. Ta on ainus laps metsas, kellel pole kelku. Äkki märkab ta üht väga vana ja väga krimpsus nägu – kilpkonna, kes polnud kunagi elus mäe otsast alla lasknud... See raamat räägib loo sellest, kuidas me saame aidata üksteise soovidel täituda.

 

Feridun Oral. Punane õun

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2024

9 lk.

 

Ühel külmal talvepäeval poeb väike jänes oma urust välja ja hakkab toitu otsima. Ta märkab kõrgel puu otsas punast õuna, milleni ta ei ulatu. Appi tulevad hiir, rebane ja karu. Tunnustatud Türgi kirjanik ja illustraator Feridun Oral loob lummava lumise maailma, milles annavad sooja headus ja sõprus.

 

Аркадий Гайдар. Голубая чашка

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2024

52 lk.

 

Kirjeldustõlkega filmid

 

Nähtamatu võitlus

produtsendid Katrin Kissa, Alise Gelze, Amanda Livanou, Helen Vinogradov

reþissöör ja stsenarist Rainer Sarnet

Eesti : Homeless Bob Production, 2023

1 DVD, 115 minutit

 

Kung fu komöödia tegevus toimub 1970ndate Nõukogude Liidus. Filmi peategelane on noor huligaan Rafael, kes satub Hiina piiril aega teenides kung fu ässade rünnaku alla. Tema armee saab küll haledalt kolki, kuid vastaste superstiilne võitluskunst vaimustab noort mässajat. Koju naastes leiab Rafael tee kloostrisse, kus kohtub õigeusu munkadega, kes hiinlastest veelgi vingemat võitlust peavad. Munkade võitlus on aga nähtamatu - võidab see, kes on alandlikum. Algab huligaani koomiline teekond kõikvõimsa alandlikkuseni, mis on täis kiusatusi, usku, armastust ja rõõmu.