Raamatututvustaja

Jaanuar 2024

 

 

Sisukord:

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Venekeelsed heliraamatud

 

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Isabel Allende. Pikergune õilmeleht merest

teksti esitanud Kristian Põldma

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2024

1 CD : DAISY raamat, 15 tundi 18 minutit

 

Hispaania kodusõda sunnib noore arsti Víctor Dalmau koos tema kallima, pianist Roser Brugueraga Barcelonast lahkuma. Nad astuvad laeva "Winnipeg" pardale, mille saabumise pagulaste tarvis korraldas luuletaja Pablo Neruda, ja mis viis üle kahe tuhande hispaanlase Valparaiso sadamasse Tšiilis, kus nad lootsid leida rahu ja vabadust. Riigis, mis on Neruda sõnu kasutades kui "pikergune õilmeleht merest ja lumest" võetakse pagulased kangelastena vastu. Nad integreeruvad aastakümnete jooksul Tšiili ühiskonda, kuni saabub riigipööre. Víctor ja Roser kistakse uuesti nende elust välja, aga nagu ütleb autor: "Kui elada piisavalt kaua, siis ringid sulguvad."

 

Andrea Bocelli. Vaikuse muusika

teksti esitanud Mart Aas

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2024

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 15 minutit

 

Kogu maailmas laia kuulajaskonna imetluse ja südame võitnud Itaalia muusikafenomeni Andrea Bocelli elu ja lugu. Andrea Bocelli jutustab meile siin raamatus oma muusikuks kujunemise loo. Palavalt armastatud laulja avab meile uksed ka oma perekonna ellu ja räägib siiralt suhetest isaga ning kohtumisest elukaaslase Veronicaga. Ta kirjeldab meile sel teel teda saatnud vankumatust enesekriitikast ning sügavatest sisemistest emotsioonidest, mis on teda alati iseloomustanud. Bocelli viib lugeja kõigepealt oma pere vanasse majja Lajaticosse, seejärel kooli ja ülikooli kuni kuulsamate lavalaudade ja tutvumisteni selle maailma vägevatega. Ta paneb meid igal sammul unistama ja heldima.

 

Eve Chase. Linnupuur

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2023

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 03 minutit

 

Kat, Flora ja Lauren on poolõed, keda ühendab kuulus kunstnikust isa – ja kohutav saladus. Iga tüdruk on leidnud oma mooduse, kuidas seda maha matta. Kakskümmend aastat pärast viimast külaskäiku kutsutakse õeksed taas Rock Pointi: Cornwalli kaljusel rannikul tuulte meelevallas seisvasse ilusasse majja, kus nad poseerisid isa kõige kuulsamale maalile "Tüdrukud ja linnupuur". Rõõmsat naasmist noorusmaale tumestavad aga mälestused katastroofilistest sündmustest. Sest kui õed kohale jõuavad, selgub, et keegi seal ei ole nõus minevikku maha matma. Keegi jälgib iga nende sammu. Keegi mäletab maalil olnud tüdrukuid ja seda, mida nad tegid. "Linnupuur" on käänuline, haarav romaan unustamatute tegelastega, kes peavad kildudest kokku panema oma pere kõige süngemad saladused.

 

M. W. Craven. Botaanik

teksti esitanud Inge Henk

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2023

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 24 minutit

 

Seersant Washington Poe võib oma sõbrad ühe käe sõrmedel üles lugeda. Ja pöial jääb ikkagi üle. Üks neist sõpradest on Estelle Doyle. Terava keelega patoloog on alati elu pahupoolega tegelenud, aga kas võib olla, et sedapuhku on ta tõesti liiga kaugele läinud? Naise isa on mõrvatud kahe lasuga pähe – juhtum paistab selge ja lihtne. Estelle'i kätel on märgid tulirelva kasutamisest ja värskel lumikattel maja ümber ainult tema jalajäljed. Vahistamisest alates on too lausunud vaid kolm sõna: "Öelge Washington Poe'le." Samal ajal saadab mürgitaja, kelle meedia on tituleerinud Botaanikuks, kuulsustele luuletusi ja kuivatatud lilli. Paistab, et tapja suudab liikuda läbi seinte. Hoolimata ohvrite hoiatamisest ja politsei võetud abinõudest tapab ta ikkagi karistamatult. Washington Poe'l, mehel, kes ei salli suletud ruumi mõistatusi, terendab ees elu pikim nädal…

 

Kristin Hannah. Äralend

teksti esitanud Silvia Karro

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2024

1 CD : DAISY raamat, 20 tundi 33 minutit

 

Ambitsioonikat Tully Harti on alati sütitanud julged unistused. Ta on veendunud, et suudab ületada kõik raskused. Seda seni, kuni sureb ta parim sõbranna Kate Ryan. Tully püüab täita Kate’ile ta surivoodil antud lubadust olla vajaduse korral toeks tema lastele, ent ta ei tea midagi ei pereelust, emaks olemisest ega teiste eest hoolitsemisest. 16-aastane Marah Ryan on ema surmast hingepõhjani vapustatud. Isa Johnny püüab perekonda koos hoida, ent pingutustest hoolimata jääb Marah talle oma kurvastuses ligipääsmatuks. Mitte keegi ja mitte miski ei ole tütrele enam tähtis, kuni ta armub noormehesse, kes toob taas naeratuse tema näole, ent juhib ta samas ohtlikku varjude maailma. Samal ajal ilmub Tully ellu tagasi tema ema Dorothy Hart, kes oma tütre tolle lapsepõlves korduvalt maha jättis. Nüüd on ta siin, et olla Tully kõrval ajal, mil too ennast kõige üksildasemana tunneb. Peatselt saab aga Dorothyle selgeks, et kui ta soovib olla oma tütrele selline ema, nagu Tully seda vajab, peab ta kaua varjatud minevikusaladused lõpuks paljastama.

 

Nathaniel Hawthorne. Tulipunane kirjatäht

teksti esitanud Katariina Tamm

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2024

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 34 minutit

 

Nathanlel Hawthorne'i meistriteos "Tulipunane kirjatäht" on üks Ameerika kirjanduse mõjukamaid romaane. Oma aja kohta võttis Hawthorne ette väga julge süžee ning romaani kangelannas Hesteris võib näha Ameerika kirjanduse esimest feministlikku tegelaskuju – Anna Karenina ja Emma Bovary sealset vastet. Romaani sündmused leiavad aset 17. sajandi puritaanlikus Bostonis. Loo keskmes on Hester Prynne'i ja kirikuõpetaja Arthur Dimmesdale'i ebaseaduslik armulugu ning sellest sündinud tütar Pearl. Lugu saab alguse siis, kui Hester on abielurikkumises süüdi mõistetud ja peab karistuseks kandma kleidile tikitud A-tähte – A nagu abielurikkuja. Reaalse ja kujutletava maailma piiril kulgeva loo muudavad köitvaks rikkalikud kujundid ja sümbolid, mis puudutavad ühiskonna valupunkte. Oluline osa on ka romaani eessõnal pealkirjaga "Tollimaja", milles autor selgitab romaani saamislugu ning valmistab lugejat järgnevaks jutustuseks ette. Selles tekstis, mis on omaette kirjandussaavutus, ühendab kirjanik osavalt autobiograafia, genealoogia ja ajaloo, lisades sekka kirjandus- ja žanriteoreetilisi arutlusi.

 

Kaja Heinsalu, Neeme Raud. Kainus

teksti esitanud Külli Palmsaar

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2024

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 42 minutit

 

Kuidas muuta oma sõltuvus enese jaoks nähtavaks? Kuidas hakkama saada libastumiste ja tagasilangustega? Miks ei ole paremat varjajat ja valetajat kui sõltlane? Kuidas tegeleda viha, üksinduse, kaassõltuvuse ja sotsiaalse survega juua või tarvitada? Miks peaks paranev sõltlane esialgu hoiduma sügavast armumisest ja kooselust? Miks tuleks ületada hirm end samalaadsete probleemidega mässavate inimeste ees grupikoosolekutel ausalt avada? Miks öeldakse, et sõltlasele sobib ainult parim? Raamatus kõnelevad kaks ise sõltuvuslõksus olnut – sõltuvusnõustaja Kaja Heinsalu ja ajakirjanik Neeme Raud. Otsekohesed jutuajamised annavad võimaluse ka lugejal oma probleemidele selgelt otsa vaadata ning paranemisprotsessi plaanida ja ellu viima hakata. Lisaks on vestlused aastaid sõltlastega tegelenud psühhiaatri Kaiti Redlichi ja kaassõltuvusnõustaja-pereterapeut Katrin Hallikuga.

 

Jaak Juske. 800 aastat lugusid Tallinnast

teksti esitanud Erki Aule

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2024

1 CD : DAISY raamat, 4 tundi 46 minutit

 

Selle raamatu kaante vahelt leiate kümneid Tallinna pika ajalooga seotud olulisi sündmusi: linna piiramisi, tulekahjusid, võimuvahetusi, kõrgete külaliste visiite, tähtsate mälestusmärkide rajamist ja hävitamist, põnevaid arheoloogilisi leide, aga ka erakordseid või esmakordseid juhtumisi linnas. Isegi armastuslugusid ning muud üdini inimlikku. Nii mõnegi loo puhul on kohalik ajalugu seotud samaaegsete arengutega mujal Eestis või laias maailmas. Kaetud on kõik olulised etapid linna pikas ajaloos. Sündmused on kronoloogilises järjekorras, kuigi ühe jutu sees võib tulla ette rännakuid ajas nii tagasi kui edasi. Jaak Juske on kirjutanud Tallinna ajaloost mitu raamatut. Pealinna vanu lugusid leiab rohkelt 2012. aastal ilmunud raamatust "Lood unustatud Tallinnast" ning 2016. aastal trükivalgust näinud teosest "100 põnevat lugu Tallinnast". Käesolev raamat on neile omamoodi järjeks. Sellesse on kogutud lood, millest pole tema varasemates raamatutes juttu olnud või on neid vaid põgusalt mainitud. Mõningad kunagi kirja pandud lood on saanud aga viimastel aastatel järje.

 

Leelo Kassikäpp. Mehed tema elus

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2023

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 09 minutit

 

Pensionipõlve pidav õmblejanna Pärja on tragi ja iseseisev naine, kelle elu maatüdrukuna ei olnud just kergete killast. Mure vaimselt haige ema pärast, pea kohal hirm järgida oma suguvõsa naiste käitumismustrit varjutab noorust. Mida kardad, seda ka saad. Tagasihoidliku ning teadmatusest inimesi usaldava noore tüdruku armumine mehesse, kelle jõulise ning mehise välimuse taga peidab end tegelikult joodikust vägivallatseja, viib paraku ebameeldivate ja jalustlöövate läbielamisteni. Kuid töökas naine ei murdu. Ta on hinnatud õmbleja, oma kodu omav, majanduslikult iseseisev ja hooliv sõbranna, kellel on vaid üks soov. Hingesopis igatseb elusügisesse jõudnud naine mehe lähedust ning tähelepanu. Ühel ilusal päeval leiab Pärja arvutist e-kirja, kus keegi kauge sugulane otsib ühendust. Nii tutvub ta eaka mehega. Mis on aga tegelikult mehe eesmärgid ja kuidas ootamatult alanud armulugu edasi areneb, see on Pärjale suur üllatus. Taas kogemuste võrra rikkamana julgeb ta võtta järgmise riski, ning näib, et naise unistus täitub. "Mehed tema elus" on Leelo Kassikäpa viies romaan, kus on vilksamini märgata tegelasi ka autori mõned aastad tagasi ilmunud triloogiast "Kui vanad naised armuvad".

 

Miss Marple : kaksteist uut lugu

teksti esitanud Anne Margiste

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2024

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 30 minutit

 

Krimikirjanduse kuninganna Agatha Christie ontlik ja pealtnäha uje vanapiigast detektiiv on tagasi ning rändab kuritegusid lahendades maailmas ringi. Just temale kuulub mõte, et inimloomus on igal pool ühesugune – olgu vaikses Inglismaa külakeses, Broadway lavadel, Hongkongi kruiisilaeval või Itaalia maalilises mägikuurordis –, ning ükskõik kas kuriteo taga on armastus, ahnus, armukadedus või võimuiha, miss Jane Marple suudab selle lahendada. Kaksteist tunnustatud kirjanikku tutvustavad igaüks omaenda vaatevinklist seda terava mõistusega ainulaadset tegelast täiesti uuele lugejate põlvkonnale.

 

Margit Mõistlik. On raske vaikida ja laulda mul

teksti esitanud Robert Annus

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2024

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 48 minutit

 

Artur Alliksaar oli Suur Poeet, kellesarnaseid sünnib väikerahva seas harva. Sünnib üldse harva. Need, kes ei julgenud omal ajal tema geniaalsust tunnistada, ei julge enam ammu selles kahelda. Ta on valitud Eesti 20. sajandi 100 suurkuju ja möödunud sajandi 50 Eesti kõige silmapaistvama luuletaja hulka. Raamat annab põhjaliku ülevaate luuletaja elust ja traagilisest saatusest, esitades ka fakte, mis polnud varem teada.

 

Heljo Mänd. Väikesed võililled

teksti esitanud Anne Margiste

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2024

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 54 minutit

 

"Väikesed võililled" on kimp armastatud lastekirjaniku Heljo Männi (1926–2020) lapsepõlvemälestusi, mis annavad lugejale pildi eluolust Eesti-aegses linna- ja maakodus ning tütarlastekoolis, kus isegi lastevahelises suhtlemises sai tihti määravaks seisusevahe. Võrust, Tallinnast ja Ida-Virumaalt Sompa külast korjatud mälestuskildudest õhkub suurt soojust lapsepõlve ja perekonna, eriti ema ja vanaema vastu. Raamat ilmus esimest korda aastal 1983, aasta hiljem sai Heljo Mänd selle eest Juhan Smuuli nimelise kirjanduse aastapreemia laste- ja noorsookirjanduse valdkonnas. Käesolevast trükist leiab ka 52 nõukogude ajal välja jäetud lugu.

 

Raivo Mänd. Ürgema needus ja teisi jutte loodusest ning inimesest

teksti esitanud Robert Annus

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2024

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 21 minutit

 

Ligikaudu miljard aastat tagasi juhtus tollaste algeliste elusolendite maailmas midagi, mis andis nende järeltulijatele tohutu eelise, aidates kaasa tänase hämmastava elurikkuse kujunemisele. See midagi oli sugulise sigimise tekkimine ja sugupoolteks eristumine. Kuid hea asjaga kaasnes ka hind. Seda hinda võib võrrelda iidse needusega, mis tollest kaugest ajast peale enamiku liikide, ka inimese eri sugupooltel lasub ja mis muudab need oma väljanägemiselt ja käitumiselt erinevaiks ning samal ajal üksteisest lahutamatuiks. Raamat räägibki suuresti sellest, miks ja kuidas selle needuse pitser tänapäevastegi elusolendite ning sügava alateadvuse kaudu ka meie, inimeste, igapäevast käitumist ja otsustusi mõjutab ja konflikte põhjustab. Seda tõsist teemat käsitleb autor värvikas, kaasakiskuvas ja kõigile arusaadavas vormis. Raamatu autor Raivo Mänd on Tartu ülikooli professor, rahvusvaheliselt tuntud loodusteadlane, kes kogu elu on uurinud loomariigi sigimiskäitumist ja õpetanud üliõpilastele elusolendite, sealhulgas ka inimeste käitumise bioloogilisi aluseid.

 

Olav Osolin. Part lendab edasi

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2024

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 25 minutit

 

"Part lendab edasi" on järg Olav Osolini ülimenukale debüütromaanile "Kus lendab part". Ootamatult Eesti Politsei vaneminspektoriks määratud Samuel Part saab endale uue paarimehe – politseikooli noore nutika praktikandi Kevini. Üheskoos tuleb neil lahti harutada moodsas idufirmas aset leidnud saladuslik mõrv ning selle käigus avastada ka teineteise diametraalselt erinevat maailmavaadet. Romaanis on rohkelt lustlikku huumorit, kuna autor vaatleb isegi Eesti elu kõige tõsisemaid tahke läbi lõbusate pilaprillide, kuid samas on selles piisaval määral kriminaalset põnevust ja ootamatuid keerdkäike, pakkudes lugemisrõõmu ka krimiromaanide fännidele.

 

Doris Kristina Raave. Minu Mehhiko

teksti esitanud Marion Tammet

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2024

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 55 minutit

 

Lakkamatult saan sõnumeid, mis algavad küsimusega "Oled sa elus?". Kui taas kord selge, et mind polegi vahepeal paljaks röövitud, orjaks müüdud ega organite turul värskeks kaubaks parseldatud, järgneb tavapärane "Kas tuled juba tagasi? Kas on juba kõrini?". Mis mõttes? Mehhikos on kultuure ja keeli ju rohkem kui terves Euroopas kokku. Siin saab nautida päikesetõusu paradiisirannal, varjuda seniidis paistva päikese eest vihmametsade lopsakusse ja jälgida viimaste päikesekiirte kadumist lumiste mäetippude taha. Igaks lõunasöögiks saab proovida midagi täiesti uut. Siinsete inimeste soojus, heatahtlikkus ja avatus pole mind lakanud üllatamast; tänu neile taipan viimaks kodu ja pere sügavamat tähendust. Nagu tõelises telenovela’s, lasen ma end kaasa viia rikaste tuultel ja säraval elukeerisel, ent ühel hetkel leian end rahatuna ja passita tänavalt. Paar nädalat pooltuttava diivanil, juhuslik võimalus asendada koolis õpetajat ja üks toimumata jäänud pimekohting avavad mu silmad ja südame uutele horisontidele. Kõrini? Ei, kõrini mul veel pole. (Doris Kristina Raave)

 

John Sweeney. Mõrtsukas Kremlis

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2023

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 10 minutit

 

Aastaid Venemaal reporterina töötanud John Sweeney kirjeldab selles värskes raamatus Venemaa muutumist viimastel aastatekümnetel ning peamiselt seda, kuidas Putin koondas enda kätte kogu võimu, suutis aastaid lollitada kõrgel positsioonil inimesi ka Läänes ning alustas lõpuks sõda Ukrainas. Sweeney kirjeldab keskseid sündmusi, isiklike kokkupuuteid Vene võimuladvikuga ja iseloomulikke väikeseid lugusid, mis näitavad ühiskondlikke muutusi

 

Urve Tinnuri. Viimane mets

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2023

1 CD : DAISY raamat, 4 tundi 29 minutit

 

Ormi kodu asub keset sooga piirnevat põlismetsa. Ormi esimene naine Inger, lapse kaotusest traumeeritud, leiab maja ümber kohisevast laanest tröösti ja hingetuge. Ta eksleb mööda metsloomaradu, võsastikke ja padusid, alludes üha enam looduse ürgsele, salapärasele kutsele, kuni see talle saatuslikuks saab. Kui mets ja laukasoo hakkavad ligi tõmbama ja meelitama ka Ormi teist abikaasat Meerit, süveneb mehes kartus, et tegemist on kummalise nõidusega, mis ka seekord ähvardab viia traagiliste tagajärgedeni. "Viimane mets" on romaan, mille võib liigitada psühholoogiliste põnevike kilda. See kirjeldab oma lastest ilma jäänud naiste hingemaastikke, räägib kiindumistest, millega üritatakse asendada kaotatut, ning esitab küsimusi, millele tasub vastuseid otsida üksnes iseenda seest.

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Вольдемар Пансо. Удивительный человек

читает Алексей Горпинченко

Таллинн : Библиотека для слепых Национальной библиотеки Эстонии, 2024

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 55 minutit

 

Волдемар Пансо – талантливый режиссер, замечательный актер и не менее интеренсый и своеобразный писатель, издавший на родном языке уже несколько книг. Эта книга в основном и составлена из путевых очерков, свидетельствующих о зоркой наблюдательности автора зарисовок, брызжущих остроумием, неподдельным юмором.