Raamatututvustaja

Detsember 2023

 

 

Sisukord:

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Punktkirjas raamatud

 

Puuteraamatud

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Claudia Beinert ja Nadja Beinert. Marilyn ja Hollywoodi tähed

teksti esitanud Liivika Hanstin

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 15 tundi 24 minutit

 

Los Angeles, aasta 1942. Üksildase lapsepõlvega Normal tuleb viibida pikki perioode kasuperedes ja lastekodus. Nukrast reaalsusest aitavad põgeneda kino ja filmilinal nii enesekindlana mõjuvad Hollywoodi staarid. Astudes 16-aastaselt korraldatud abiellu, matab Norma Jeane oma unistuse näitlemisest maha. Jim Doughertyst saab siiski Norma esimene armastus, mees, kes äratab tema sensuaalsuse. Ent elu on ettearvamatu! Norma kohtub fotograafiga, kes tahab temast teha kuulsa fotomodelli. Kaamera ees tunneb Norma end kui kala vees, poseerides kaob isegi tema ujedus. Ja ta mõistab, et vaid rambivalgus võib teha ta õnnelikuks. Astudes vastu ajastu rangetele reeglitele ja vabastades end noortele naistele peale surutud ühiskondlike ootuste kütkeist, tõuseb Norma Marilyn Monroe’na filmiajaloo tuntuimaks ikooniks.

 

Maeve Binchy. Süda ja hing

teksti esitanud Anne Margiste

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 15 tundi 19 minutit

 

Clara Caseyl on käed-jalad tööd-tegemist täis. Tema tütar Adi võitleb alati millegi – keskkonna, vaalade või tööstusliku kanakasvatuse – poolt või vastu, samas kui teine tütar Linda hüppab ühest ebarahuldavast suhtest teise. Nagu sellest veel ei piisaks, peab kardioloogist Clara saama hakkama uuel töökohal, ja nüüd soovib talt midagi tema eksabikaasa... Ania jaoks on Clara Caseyga kohtumine ime. Ta ei kavatsenud küll kunagi Poolast lahkuda, kuid ehk parandab uus töö uues riigis murtud südame? Declan ootab kliinikusse tööle minemist, kuid poole aastapikkusena planeeritud tööülesanne toob talle tunduvalt enam, kui ta eeldas. Veel on siin isa Brian Flynn, kelle elu pööratakse pea peale ja kaunis, rõõmsameelne õde Fiona, kes ei suuda oma minevikuraskusi selja taha jätta…

 

Lotta Borg Skoglund. ATH - tublist tüdrukust läbipõlenud naiseks

teksti esitanud Serli Küünarpuu

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2023

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 48 minutit

 

Kui räägitakse aktiivsus- ja tähelepanuhäirest (lühend ATH), mõtleb enamus inimesi endiselt lärmaka ja ulaka poisi peale. Tüdrukute ja naiste raskused ning erivajadused jäävad kergemini varjule, kuna need väljenduvad tihti teistmoodi. Ei ole veel täpselt teada, miks see nii on, aga seda võivad põhjustada näiteks naissuguhormoonid või ka keskkonna suuremad nõudmised tüdrukute sotsiaalsele kompetentsile. Tihti avastatakse ATH tüdrukutel ja naistel hiljem kui poistel, mis põhjustab neile tarbetuid kannatusi ja teatud juhtudel ka tõsiseid tagajärgi. Käesolev raamat annab põhjaliku ülevaate, mida me nüüdsel ajal teame ATH-ga ajust, sooliste erinevuste tähtsusest, elust ATH-ga ning soovitatud abi kohta. Raamat heidab pilgu paljude inimeste raskesse igapäevaellu, aga annab ka lootust, teadmisi ja kinnitust, et on olemas toimivad raviviisid. Prognoos paremaks enesetundeks ja igapäevaeluga hakkamasaamiseks on hea – kui abi otsitakse ja leitakse. Lotta Borg Skoglund on tunnustatud rootsi psühhiaater. Ta töötab Karolinska Instituudis ja Uppsala Ülikoolis, on asutanud SMART Psykiatri kliinikud ja tegeleb teadustööga neuropsühhiaatria, vaimsete probleemide, hormoonide ja sõltuvusega seotud teemadel.

 

Agatha Christie. Kriminaalsed armastuslood

teksti esitanud Anne Margiste

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 37 minutit

 

Agatha Christie teadis hästi, et oht võib varitseda ka nende inimeste seltsis, keda sa kõige rohkem armastad. Petlikud suhted, armastus, mis võib tiivustada, aga ka süngetesse sügavikesse paisata – seda kõike võib leida tema käesolevas lühijuttude kogumikus. Seal paljastub armastuse varjukülg: julmad mängud südametega, ohtlikud armulood ja kire mõjul toime pandud kuriteod. Endale kaasa elama panevad maailmakuulsad detektiivid Hercule Poirot ja Miss Marple, Parker Pyne, mõistatuslik Harley Quin ning seiklushimulised Tommy ja Tuppence, kes kõik on valmis lahendama ahvatlevaid mõistatusi.

 

Jonathan Cranston. Loomaarst ratastel

teksti esitanud Tarmo Hints

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 50 minutit

 

Jonathan Cranston ei ole sugugi tavaline loomaarst. Lisaks oma igapäevatööle Oxfordshire’i maaliliste metsade ja küngaste vahel lehmade, kitsede, kanade ja kasside seltsis on ta töötanud hämmastavalt paljude eksootiliste loomadega üle maailma, teiste hulgas näiteks sebrade, ninasarvikute ja hiidpandadega. Oma patsientideni jõudmiseks on ta seigelnud Lääne-Aafrika rahvusparkides, kihutanud loomade järel helikopteriga ning jäänud lõvide maal laagrisse. Ta on pidanud maadlusmatše ärritunud luikedega, ravinud professionaalse näitlejana leiba teenivat eeslidaami ja osalenud väga ebavõrdses köieveos tigeda krokodilliga. "Loomaarst ratastel" sisaldab naljakaid, pööraseid ja teinekord ka nukraid lugusid Cranstoni kõige meeldejäävamatest patsientidest. Loomad, olgu nad peopessa mahtuvad või hiigelsuured, karvased, sulelised või hoopiski kõigusoojased, on täielikult vallutanud tema südame ja see kirg on nakkav.

 

Elena Ferrante. Kadunud tütar

teksti esitanud Laine Mägi

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 10 minutit

 

"Kadunud tütre" peategelane on keskealine lahutatud naine Leda, ülikooli õppejõud, kes pärast pikki aastaid lastele pühendumist leiab end üksi ja vabana, sest täiskasvanud tütred on kolinud isa juurde Kanadasse. Ta otsustab minna mere äärde puhkama. Esimest korda ei ole tal mitte kellegi ees mingeid kohustusi, ta ei pea kellegi teise eest vastutama ega hoolt kandma. Romaan kirjeldab värvikalt suvist rannamelu ja inimesi. Peagi jääb Ledale silma noor ema Nina, kes mängib andunult oma väikese tütrega. Naiste vahel tekib sümpaatia ja mõistmine, kuid see lööb kõikuma, kui Nina laps kaotab rannas oma lemmiknuku ega suuda sellest kuidagi üle saada. Nagu paljudes teistes Ferrante romaanides, lahatakse ka siin iseäranis emade ja tütarde vahelisi rohkem või vähem sassis suhteid.

 

Joanne Fluke. Mõrv hapulaimikoogiga

teksti esitanud Anneli Vedler

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2023

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 53 minutit

 

Hannah Swensenil tõotab tulla tihe nädal. Mitte ainult ei võtnud ta enda peale nii suupistete valmistamise Lake Edeni kommertskoja putka jaoks Tri-County laadal, vaid lisaks osaleb ta kohtunikuna küpsetiste võistlusel, on mustkunstietendusel assistent, ja püüab veenda oma varem nii õgardlikku kassi lõpetama näljastreiki. Nagu sellest poleks veel küllalt, peab ta samal ajal tegelema ema ja õe kasvavalt vastandlike nõudmiste ja oma kahe kavaleri tähelepanuavaldustega. Alles õhtuhämaras end koju asutades kuuleb ta kahtlast mütsatust. Asja uurima minnes avastab Hannah Willa Sunquisti ‒ kohaliku kooli kodumajandusõpetaja ja küpsetamisvõistluse kaaskohtuniku ‒ näoli hapulaimikoogis. Kes küll võis soovida Willa surma ja miks? Muidugi ei suuda Hannah asja uurimata jätta ning ta pillab hooletult vihjeid siia-sinna, lootes, et mõrvar lööb verest välja ja end kuidagi reedab. Loomulikult ei lähe asjad aga sugugi tema plaanide kohaselt.

 

Joanne Fluke. Mõrv kirsikoogiga

teksti esitanud Anneli Vedler

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2022

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 05 minutit

 

Lake Edeni peatänavast saab filmi võtteplats ning kogu linn kaasatakse filmimöllu. Hannah Swensen ja tema kohvik Cookie Jar kümblevad Hollywoodi säravas valguses. Egoistliku režissööri Dean Lawrence'i lemmikuks on kirsi-juustukook, mille küpsetamine jääb Hannah' hooleks. Ja kuigi pinged kaamerate surinas aina kasvavad, ei oska keegi oodata midagi fataalset… liiatigi veel režissööri lemmikkoogi minivariantidega. Igasugune privaatsus on Lake Edenis üsna suhteline, kuid Hannah poleks iial arvanud, et asjad võivad minna nii kaugele. Pärast seda, kui talle tehti korraga kaks abieluettepanekut, on kõik kippunud talle nõu andma. Filmirahvaga ilmub aga ootamatult pildile veel üks kavaler, kui produtsendiks osutub Hannah' kolledžiaegne sümpaatia. Särades kolme mehe armupaistes, täidab Hannah Cookie Jaris kõigi kõhud maiustega. Söömisega käib aga lahutamatult kaasas kõmu ja klatš ning Hannah hoiab kõrvad lahti. Ja mitte asjata!

 

Joanne Fluke. Mõrv porgandikoogiga

teksti esitanud Anneli Vedler

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2023

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 54 minutit

 

Lake Edenisse on lõpuks jõudnud suvi. Tulemas on Hannah äripartneri Lisa ja tema mehe Herbi suguvõsade kokkutulek, kuhu oodatakse osalejaid lähedalt ja kaugelt. Ootamatult saabub pidustustele ka Herbi 20 aasta eest kadunud onu Gus. Gusist saab peol kohe kõigi tähelepanu keskpunkt. Ta kannab kalleid disainerirõivaid, uhkeldab Rolexi kella ja teemantsõrmusega ja kiitleb oma tohutu eduga. Ta saab peaaegu sama palju tähelepanu kui Hannah’ hõrk porgandikook, mis on ka Gusi lemmik. Kuid järgmisel päeval pole onu jälle kusagil. Hannah läheb teda otsima ning leiab − otse loomulikult − ebameeldiva üllatuse. Nimelt silmab ta porgandikoogi tükki, mis on sipelgate rõõmuks põrandale kukkunud… ja Gusi laipa, mille rinnus turritab jäänuga! Hannah hakkab asja uurima ja selgub, et Gus polnud sugugi kõigi lemmik. Vastupidi, mõrtsukate nimekiri on murettekitavalt pikk...

 

Joanne Fluke. Mõrv šokolaadiste muffinitega

teksti esitanud Anneli Vedler

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2021

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 41 minutit

 

Joanne Fluke'i lood sellest, kuidas koogikuninganna Hannah Swensen küpsetamise kõrval mõrvu lahendab, on tuntud heade retseptide, mõnusa huumori ja nutikate lõppude poolest. Sel korral leiab Hannah koolihoovi prügikastist linnakese võimuka šerifi Granti laiba. Hannah ei saa asja niisama jätta mitte üksnes seetõttu, et tal on detektiivitööks nii huvi kui annet, vaid ka sellepärast, et peamine kahtlusalune on Bill – tema õemees. Milliseid saladusi peidab see pealtnäha leebe linnake ja tema siivsad kodanikud? Hannah ei tea, aga ta uurib välja.

 

Robert Galbraith. Tintmust süda

teksti esitanud Mart Aas

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 40 tundi 25 minutit

 

Cormoran Strike’i ja Robin Ellacotti detektiivibüroosse tuleb korratu välimusega noor naine ja palub Robini abi – selgub, et naine on Edie Ledwell, populaarse joonissarja "Tintmust süda" autor, ja teda on hakanud internetis ahistama salapärane tegelane, kes nimetab ennast Anoomiks. Kuna büroo ägab juba niigi töökoorma all ja internetiuurimised pole nende eriala, soovitab Robin naisel mujalt abi otsida ja unustab vahejuhtumi, kuni loeb mõne päeva pärast uudistest, et Edie on tapetud, selsamal surnuaial, kus toimub ka joonissarja tegevus. Robin ja Strike kistakse järjekordsesse keerulisse uurimisse, jõhkrasse mängu, kus vastane on näo ja kehata, kuid tundub kõikvõimas ja kõiketeadev – päriselu põimub virtuaalmaailmaga ja tuleb välja, et ohud on vägagi reaalsed.

 

Kristin Hannah. Jaanimardika tee

teksti esitanud Silvia Karro

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 23 tundi 16 minutit

 

"Jaanimardika tee" on lugu kahe naise sõprusest. Kolmekümne aasta jooksul on Tully ja Kate teineteisele toeks, nende sõprus peab vastu kõigile katsumustele. Nad usuvad, et suudavad kõigega toime tulla, kuni üks reeturlik tegu nad lahku viib ja nende meelekindluse ja sõpruse tõeliselt proovile paneb. "Jaanimardika tee" on kirjutatud kõigile neile, kes omatehtud õunaveini limpsides ABBAt või Fleetwood Maci on kuulanud. See on lugu täiskasvanuks saamisest, kahest naisest ja nende kord õnnestunud, kord ebaõnnestunud valikutest. See on raamat lubadustest, saladustest ja reetmisest. Aga ennekõike on see raamat parimast sõbrannast, kes tunneb meid nii hästi, et võib hingepõhjani haavata... ja neist haavadest ka terveks ravida.

 

Indrek Hargla. Heade mõrvade linn

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 06 minutit

 

Kogumikus "Heade mõrvade linn" on kolm mõrvalugu Tartu linnast. Neid jutte ühendab see, et need kõik toimuvad kultuuriringkondades ja Tartu kesklinna tuntud kohtades ja lugude keskmes on teravad intriigid ja vastuolud Eesti haritlaskonna seas. Lühiromaanis "Mõrv Mänguasjamuuseumis" leitakse tapetult sama muuseumi teaduskuraator, kes juhatas seal öösel salajast koosolekut. Mõrva asub uurima Kirjandusmuuseumi eriosakonna endine töötaja, eradetektiiv Laura Peegel, kes peagi tuvastab, et Tartus toimub juba pikemat aega salajane sõda erinevate kultuuriasutuste vahel ja et panused selles mängus on väga kõrged. Oma huvide kaitsmiseks on Tartu muuseumid moodustanud salajase koalitsiooni ning mõrtsukas peab olema keegi selle liikmetest. Jutustustes "Mõrv Ulmeühingu aastakoosolekul" ja "Mõrv "Reaktori" toimetuses" on vaatluse all karm tegelikkus Eesti kirjandusilmas. Raamat on esimene "Kriminaalse raamatukogu" sarjas, järgmisena ilmuvad Joel Jansi "Rõngu roimad" ja Indrek Hargla "Apteeker Melchiori apokrüüfid".

 

Cara Hunter. Elu või surma nimel

teksti esitanud Mart Aas

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 13 tundi 44 minutit

 

Eraldatud talumajja Oxfordi lähistel kutsutakse politsei. Üks mees on köögis julmalt maha lastud. See meenutab viltu läinud murdvargust, kuid inspektor Adam Fawley kahtlustab, et tegu võib olla millegi enamaga. Kui politsei avastab juhtumi juures seose aastatetaguse palju meediakära tekitanud looga, millesse on segatud lapse tapmine ja väidetav eksimus õigusemõistmisel, on ajakirjandus oma sõiduvees. Korraga on Fawley meeskond nagu luubi all. Ja kui minevikus kaevata, leiab päris kindlasti mõne luukere… Menuautori Cara Hunteri kuues ootamatuid pöördeid täis põnevik, mida ei saa hetkekski käest panna.

 

Fred Jüssi. Rebasetund

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 14 minutit

 

Jahimees ja loodusehuviline kohtub rebasega metsas või põllul. Kes metsas käib vähe, näeb rebast tavaliselt maanteel, kus tema silmade rohekas helk autotuledes kaugele näha on. Õhtul on loomade liikumise aeg. Lagedatel põldudel olen hiiri küttivaid rebaseid näinud ka päise päeva ajal, niisamuti mererannas, kus nad veepiiril longivad. Umbes pooletunnist vaheaega, mis tedred kevadise mängu ajal oma kudrutamises teevad, kutsutakse mõnel pool "rebasetunniks". See vaikusehetk päikesetõusu ajal langevat kokku rebase hommikuse jahiajaga. (Fred Jüssi) Nende kaante vahel kohtub lugeja ka paljude teiste metsloomadega, küll suuremate, küll pisematega. Siin on fakte, mõtisklusi ja koomilisi olukordi metsarajalt – Fred Jüssi tuntud ja armastatud headuses. Aastakümneid tagasi ilmunud raamatu teksti on kaasajastatud ja lisatud andmeid tänasest Eesti metsaelust.

 

Claire Keegan. Sellised väikesed asjad

teksti esitanud Robert Annus

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 2 tundi 33 minutit

 

On 1985. aasta Iirimaa väikelinnas. Jõulueelsed nädalad on söekaupmehest pereisale Bill Furlongile aasta kõige kiirem aeg. Ühel varahommikul kohalikku nunnakloostrisse sütt viies avastab Furlong midagi, mis sunnib teda silma vaatama nii oma minevikule kui kiriku meelevallas elava linna kaassüüdlaslikule vaikimisele. Kiiresti rahvusvaheliseks menukiks saanud "Sellised väikesed asjad" on südantliigutav lugu lootusest, empaatiast, sisekaemusest ja julgusest olude kiuste oma veendumustele truuks jääda. Ehkki raamat puudutab Iirimaal siiani valulikke teemasid, räägib see palju avarama, üldinimliku loo. "Sellised väikesed asjad" jõudis 2022. aasta Bookeri preemia lõppvalikusse.

 

Mart Laar. Karl August Hermann : Vanemuise kandle hääl

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 21 minutit

 

Karl August Hermann (1851–1909) oli igas mõttes ärkamisaegne mees. Viletsatest oludest iseenda tubliduse ja heade inimeste abil välja rabelenult langes ta elu lõpul sinna tagasi. Tema laule tunti aga lähedal ja kaugel, ta juhatas oma eluajal toimunud laulupidusid, toimetas ajalehti, pidas Tartu ülikoolis eesti keele lektori ametit ja lõi üldse käed külge igal pool, kus tegijatest puudus tundus olevat. Kriitikud panid pahaks tema rahumeelsust ja innukust, nimetades seda pealiskaudsuseks. Ettekandes tsaarivõimudele kirjutati Hermannist irooniliselt: "Paistab vaevalt võimalik olevat tema mitmekülgsust õieti iseloomustada. Dr. K. A. Hermann on ühes isikus luuletaja, helilooja, lehe väljaandja, trükkija, raamatukaupmees, kontserdijuhataja ja oma laulude arvustaja; ta seadis enese läinud aastal oma lehes Bachist ja Beethovenist kõrgemale ja debüteeris kontsertides soololauljana, oreli- ja viiuli mängijana; ta on jutukirjanik ja pedagoogiline kirjanik ... ajalehe väljaandjana ja toimetajana on korduvalt teistele ettepannud eesti päevalehte temast paremini toimetada ... Nii liigub ta kõige lahkuminevail kunsti ja teaduse ning praktilise elu jaladel ja usub kindlasti, et olevik teda, nii nagu paljuidki teisi suurvaime, kadedusest ja mõistmatusest keeldub tunnustamast. Ta ei lase end seeläbi eksitada." Seda ei lasknud ta tõesti. Tema laulis ja hõiskas, sest Vanemuise kandle hääl põksus tal juba lapsest peale põues.

 

Ira Lember. Päikesepoiss

teksti esitanud Mait Joorits

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 17 minutit

 

Paavo Tares oli mitmekülgne ja andekas noormees. Tal oli absoluutne kuulmine ja ta oskas klaverit mängida sellest hetkest kui ta käed klaviatuurini ulatusid. Ta armastas klaverit mängida, kuid sai peagi ka viiuliga lähedaseks ja konservatooriumi lõpetamisel oskas ta igat pilli oma pilli järgi tantsima panna. Paavo armastas muusikat, aga ta armastas ja nautis ka pidutsemist ja lõbusat elu. Paavo oli karismaatiline natuur, päikesepoiss, kellega oli mõnus koos olla ja kes kiirgas oma positiivset energiat ka teistele. Ta oli päikesepoisiks kui loodud ja ta võttis seda iseenesestmõistetavalt. Tal oli hea töökoht väärikas ja lugupeetud orkestris. Paavo oli edukas ja elu läkski hästi ja libedalt, nii hästi, et tundus, et enam paremini ei saanudki minna. Kuni... Vanaisa Aadu elufilosoofia ütles, et käänulised kõrvalteed ja allamäge libisemised on just selleks su teele saadetud, et jõuaksid keerulisest labürindist hoolimata sellele õigele teele, mis saatus sulle on määranud. Ja siis oskad seda ka hinnata. Peale Paavo ja tema õe Mureli sõbruneb lugeja selle raamatu kaante vahel veel õige mitme värvika tegelasega, kellest igaühel oma keeruline tee ja värvikas lugu jutustada. "Päikesepoiss" on järjeks 2021. a ilmunud romaanile "Teine viiul", kuid loetav ka sellest sõltumata.

 

Rosa Liksom. Väil

teksti esitanud Maria Annus

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 41 minutit

 

1944. aasta sügisel on sõda jõudnud Lapimaale ja kolkakülade elanikud peavad põgenema üle piiri Rootsi. Isa on lahinguväljal, vennad langenud ja haiglane ema lapseootelm nii jääb põgenikekolonnis talu lehmade eest hoolitsemine teismelise tüdruku õlule. See on paeluv lugu raskest teekonnast, inimestest ja loomadest, pagulaslaagreist ning jõest, millest kodust lahkunute jaoks saab otsekui piir elu ja surma vahel. See on täiskasvanuks saamise ja aja lugu, jutustus maanteedest ja metsaradadest ning inimese kokkukuuluvusest loodusega. "Väil" on ajatu meeldetuletus, et kes tahes meist võib olla ühel hetkel sunnitud oma kodu maha jätma ja lootma võõraste abile. Liksom kirjeldab hingekriipivalt, mis tunne on lahkuda oma kodust ja kodumaalt ning elada alaväärsena võõrsil, teadmata, millal on võimaik tagasi pöörduda või mis seal ees ootab.

 

Lembe Mõttus. Vanuatu

teksti esitanud Külli Palmsaar

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 34 minutit

 

Oma reisidel on raamatu autor Lembe Mõttus rappunud kanabussis Guatemala kõrgmäestikus, veetnud mitu päeva Sahara kõrbes beduiinitelgis, säilitanud külma närvi, kui relvastatud politsei ta Mehhiko ööbussist välja ajas, püüdnud Belize’is maffiabossi käest kasudega raha vahetada, kannatanud kolmteist ööd India rongis prussakarünnakute all ja pääsenud eluga Paapua Uus-Guinea metsikute hõimude juurest. Seekord tõmbab ta koos hea sõbraga seljakoti selga, et võtta sihikule Vanuatu – väike saareriik Vaikse ookeani lõunaosas, kuhu reisides saab ajas paar sajandit tagasi minna, tundmata hirmu, et sind serveeritakse lihatükina maguskartuli kõrvale. See on maa, kus ajal pole mingit tähtsust, kus saab täide viia oma metsikus looduses ellujäämise fantaasiad, kus vulkaanid sülitavad väävlit, hõimud tantsivad maa peale tagasi esivanemate vaime ning hakkama tuleb saada ilma elektri ja kraaniveeta. Kalalootsikus, kastiautos või jala reisitakse ühest külast ja kavabaarist teise, et õppida tundma Vanuatu väikeste saarte elu ja sealseid värvikaid inimesi, kes kõik nagu ühest suust väidavad, et nemad ongi kõige õnnelikum rahvas Maa peal.

 

Nuala O’Connor. Nora : Nora ja James Joyce'i armastuslugu

teksti esitanud Liivika Hanstin

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 15 tundi 03 minutit

 

Dublin, 1904. Nora Joseph Barnacle on kahekümneaastane Galwayst pärit neiu, kes töötab hotellis toateenijana.Tema elu muutub täielikult pärast saatuslikku kohtumist kirjanik James Joyce'iga. Sellest kohtumisest saab elukestev armastus.Vaatamata kõhklusele järgneb Nora Joyce'ile, otsides eluväärtusi väljaspool Iirimaad Kuid nende kooselus hakkab Nora tundma üha rohkem ärevust pidevas vaesuses elamise pärast.Ta soovib meeleheitlikult, et Jamesi saadaks kirjanduslik edu, uskudes tema ainulaadsesse andesse. Isegi siis, kui James joob ja vaid mängib kirjandusliku tunnustuse saamist, pakub Nora talle vankumatut tuge ja inspiratsiooni. Kahjuks maksab selline pühendumus kätte nii Norale kui nende lastele. See on lugu armastusest, ambitsioonidest ja tavalise naise vaiksest vankumatust jõust, mis teeb ta tegelikult erekordseks. Nuala O’Connor elab Iirimaal ning on tänaseks juba nelja romaani autor. Tema tuntuim romaan "Nora" äratab läbi biograafilise ilukirjanduse taas ellu mitmed ajaloolised isikud.

 

Timo Parvela. Varjud. 1, Kõlin

teksti esitanud Robert Annus

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 3 tundi 30 minutit

 

Pete on nõus tegema sõbra päästmiseks saatuslikku vahetuskaupa. Mis juhtub, kui sa loobud oma varjust? Põnevas seiklusjutus paljastub jõulude senitundmatu, palju tõsisem pale. Pete Valo on ahastuses. Sara, tema parim ja tegelikult ainus sõber on raskesti haige ning paranemislootust ei ole. Viimases hädas sosistab kolmeteistkümneaastane Pete oma südamesoovi kaubamaja jõuluvanale kõrva. Talle lubatakse, et tüdruk paraneb, aga ainult ühel tingimusel: vastutasuks peab Pete loobuma oma varjust. See tundub nii suure kingituse eest tühiasi, aga peagi selgub, et seda on siiski palju rohkem, kui keegi oleks osanud ette kujutada. Rahvusvaheliselt populaarsete autorite Timo Parvela ja Pasi Pitkäneni uues sarjas kohtuvad Tolkien ja Nesbø. Põnev seiklus viib läbi lume ja jää kaugele põhja Auroriasse. ""Varjude triloogia" esimene osa "Kõlin" on haarav seiklusjutt, milles fantaasia ja tõelisus meisterlikult põimuvad. Peadpööritavas põnevikus käsitletakse leina erakordselt lohutavalt ja peenetundeliselt. Kõigile tuttav teema (jõuluvana ja päkapikkudega) areneb võimsaks eepiliseks looks, mille sündmusi kirjeldatakse elavalt ja vaimukalt. Lihtne kuljusehelin võib otsustada kogu maailma tuleviku." (Arvid Lydeckeni auhinna žürii 10.12.2021)

 

Timo Parvela. Varjud. 2, Auroria

teksti esitanud Robert Annus

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 2 tundi 54 minutit

 

Pinge kasvab, kui värav Auroriasse avaneb! Auroriasse jõudes näevad Pete ja Sara, kui karm on jõulude tegelikkus. Varem nii üksmeelsed hõimud: päkapikud, maa-alused, trollid ja hiiehallid on nüüd omavahel vaenujalal. Keda võivad inimlastest sõbrad usaldada maal, kus kõik kõiki kahtlustavad? Milliseid saladusi peidab endas jõuluvana igivana päevaraamat? Ja mida saab Uudit teada oma vanemate kohta? Seiklusliku sarja teine osa viib lugejad üha sügavamale jõulumaale, mida nüüd on valitsemas varjudest toituv Varjuvürst. "Varjude" triloogia on saanud maailmas sooja vastuvõtu osaliseks ja selle väljaandmise õigused on müüdud paljudesse riikidesse.

 

Timo Parvela. Varjud. 3, Krampus

teksti esitanud Robert Annus

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 2 tundi 33 minutit

 

Pete ja Sara naasevad Auroriast inimeste maailma, kus valitseb viha ja igaüks on ainult iseenda eest väljas. Sõbrad ei kaota siiski lootust, kuna endine jõuluvana on jätnud neile ülesandeks talle järglane leida. Salapäraste kuljuste abil peavad nad lisaks oma maailmale päästma ka Auroria kuningriigi. Millise kuju on Krampus seekord võtnud ja kas Varjuvürsti on ülepea võimalik kukutada? Kui, siis kuidas? Timo Parvela ülimalt põnev fantaasialugu jõuab kolmandas osas haripunkti, kus minevik ja tulevik kohtuvad ootamatul ja närvekõditaval moel. "Varjude" triloogia on leidnud maailmas erakordselt hea vastuvõtu ja seda on tõlgitud paljudesse keeltesse.

 

Malin Persson Giolito. Sinu kätes

teksti esitanud Inge Henk

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2023

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 21 minutit

 

14-aastane Billy leitakse laste mänguväljakult näoli maas ja haav peas. Kõik viitab tema parimale sõbrale Doggele, kellega nad on olnud lahutamatud sestpeale, kui poisid olid kuueaastased. Kuigi noorukite kodusid eraldab vaid paarsada meetrit, on nad pärit täiesti eri maailmadest. Dogge elab jõukas Rönnvikeni linnaosa eramajas, ent tema vanemad on vaimse tervise probleemide all kannatavad sõltlased, kes oma ainsast pojast kuigivõrd ei hooli. Vaeste immigrantide perest pärit Billy elab kitsas korteris Våringe betoontornis. Eluraskustest hoolimata arvestatakse peres üksteisega ning see kodu on täis armastust. Kõhedust tekitava romaani keskmes on eksinud lapsed: need, keda me ei märka enne, kui nad oma eluga ummikusse jooksevad. See on ülimalt aktuaalne lugu grupikuritegevusest, klassilõhest, inimeste jõuetusest, sellest, keda karistatakse ja kes on süüdi seaduse ja moraali mõttes. "Sinu kätes" on ühtaegu mõjuv lugu lapsepõlvesõpruse jõust ja valus kirjeldus sellest, mis juhtub siis, kui ühiskond ei suuda kaitsta neid, kes seda kõige rohkem vajavad. Malin Persson Giolito romaan "Vesiliiv" pärjati nii Rootsi parima kriminaalromaani kui ka Põhjamaade parima krimiromaani auhinnaga Klaasist Võti. "Sinu kätes" (I dina händer) on Rootsis aasta raamatu 2022 auhinna nominent.

 

Ernst Peterson-Särgava. Ennemuistsed jutud Reinuvader Rebasest

teksti esitanud Robert Annus

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 2 tundi 25 minutit

 

Rahvajuttude rebane on täis kavalust ja krutskeid. Eesti lastekirjanduse klassik Ernst Peterson-Särgava on sõlminud rahvusvaheliselt tuntud jutuainese kahekümneks looks. Seltsiks ja vaenlaseks on Reinuvader Rebasel metsas hunt ja karu, külas kass, kukk, oinas ja teised loomad ning inimesed. Rebase jultumus viib ta tihti täbarasse olukorda, kust aga leidlikkus jälle välja aitab. Nagu päriselus, nii ka loomalugudes on raske tegelastesse ühetiselt suhtuda, nii et see, kes on hea, kuri või naeruväärne, jääb lugeja otsustada.

 

Julia Quinn. Ettepanek

teksti esitanud Liivika Lukkering

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 13 tundi 22 minutit

 

Krahvi tütrena sündinud Sophie Beckett on kurja võõrasema soovil taandatud lihtsaks toateenijaks. Põlatud neiu poleks osanud uneski näha, et võiks sattuda Lady Bridgertoni kuulsale maskiballile ja kohata seal oma unistuste printsi. Nägusa ja võluva Benedict Bridgertoni tugevate käte vahel keereldes tunneb Sophie end lausa kuninglikult, teades samas, et peo lõppedes peab ka muinasjutt otsa saama. Alates maskiballist on kaunis tundmatu vallutanud Benedicti mõtted. Ainus, kes põgusateks viivudeks tema tähelepanu köidab, on üks kummaliselt tuttavlik teenijanna. Benedict on vandunud, et leiab ja abiellub salapärase võõraga, ent üha kasvav igatsus piltilusa teenija järele muudab noormehe põlvist nõrgaks. Kahte suunda kistud südamel on oht lõplikult puruneda. Kaheksaosalise raamatusarja „Bridgertonide saaga“ sündmustik leiab aset regendiaja Inglismaal aastatel 1813–1827. Bridgertonid – Anthony, Benedict, Colin, Daphne, Eloise, Francesca, Gregory ja Hyacinth – on lesestunud vikontessi kaheksa tähestikulises järjekorras nime saanud järeltulijat. Nad küll nägelevad ja viskavad üksteise kulul nalja, ent hoolivad oma perekonnast jäägitult. Sarja igas raamatus on üks neist tõelise armastuse otsingul.

 

Julia Quinn. Kokkumäng

teksti esitanud Liivika Lukkering

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 13 tundi 03 minutit

 

Kuulu järgi palub hertsog Simon Basset peatselt kauni Daphne Bridgertoni kätt. Kulisside taga on noortel aga käsil salajane kokkumäng, mille tagamõtteks on raputada Simon vabaks väimehe otsingul seltskonna-mammade haardest. Seevastu on Daphnel nüüd, mil hertsog ise on ta ihaldusväärseks kuulutanud, hiilgav võimalus meelitada äärmiselt väärikate kosilaste pilke. Ballisaali säras koos valssi tantsides on aga üha keerulisem meeles pidada, et kuramaaž on pelk teesklus ning ühtäkki taipab Daphne, et on rabavasse hertsogisse päriselt armumas. Kaheksaosalise raamatusarja "Bridgertonide saaga" sündmustik leiab aset regendiaja Inglismaal aastatel 1813–1827. Bridgertonid – Anthony, Benedict, Colin, Daphne, Eloise, Francesca, Gregory ja Hyacinth – on lesestunud vikontessi kaheksa tähestikulises järjekorras nime saanud järeltulijat. Nad küll nägelevad ja viskavad üksteise kulul nalja, ent hoolivad oma perekonnast jäägitult. Sarja igas raamatus on üks neist tõelise armastuse otsingul.

 

Julia Quinn. Saladus

teksti esitanud Liivika Lukkering

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 13 tundi 54 minutit

 

Noor vikont Anthony Bridgerton teab, et on inimesi, kes leiavad tõelise armastuse. Tal enesel pole seda ilmtingimata vaja läinud. Vikondi tiitel nõuab aga naisevõttu ja noorem Sheffieldi õde sobib tulevaseks vikontessiks piisavalt hästi. Mõrsja vanem õde – vanatüdruk Kate Sheffield – ei ole eluvend Anthonyst aga sugugi vaimustuses ning teeb kõik endast oleneva paari lahkuajamiseks. Anthony ja Kate murravad Londoni ballisaalides piike ning kiruvad teineteise põikpäisust. Isegi öö saabudes kummitavad nad vastastikku unenägudes. Hilised ulmad saavad aga üha meelelisemaid värvinguid ning ühtäkki tuksuvad noorte südamed salamisi teineteisele. Kaheksaosalise raamatusarja "Bridgertonide saaga" sündmustik leiab aset regendiaja Inglismaal aastatel 1813–1827. Bridgertonid – Anthony, Benedict, Colin, Daphne, Eloise, Francesca, Gregory ja Hyacinth – on lesestunud vikontessi kaheksa tähestikulises järjekorras nime saanud järeltulijat. Nad küll nägelevad ja viskavad üksteise kulul nalja, ent hoolivad oma perekonnast jäägitult. Sarja igas raamatus on üks neist tõelise armastuse otsingul.

 

Helen Rappaport. Pärast Romanoveid

teksti esitanud Urve Koni

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 14 tundi 53 minutit

 

Pariisi on ikka peetud erilise kultuurieluga, heade veinide ja toitude ning viimaste moodide linnaks. Samas on see olnud pelgupaik neile, kes põgenevad tagakiusamise eest, ja iseäranis palju tuli neid Pariisi enne ja pärast revolutsiooni Venemaal ning Romanovite kukutamist. Aastaid olid vene aristokraadid nautinud kõike seda, mida belle époque’i ajastu Pariis pakkus. Pariisis saatis suur menu ka Sergei Djagilevi truppi Ballets Russes ja siit sai alguse helilooja Igor Stravinski karjäär. Bolševistlik riigipööre Venemaal sundis aga kümneid tuhandeid venelasi kodumaalt puupaljana lahkuma. Palju niisuguseid pagulasi jõudis (sageli pärast pikki eksirännakuid) Prantsusmaale ja eriti Pariisi. Siin püüti kõikvõimalikel viisidel elatist teenida, aga kõige sagedamini tuli meestel leppida tööga tehastes või taksojuhi ametit pidades, palju vene pagulasnaisi leidis aga tööd moetööstuses õmblejate, aga ka modellide ja moeloojatena. Andekad haritlased, kunstnikud, kirjanikud ja filosoofid olid sunnitud elama peost suhu, sest ainult üksikutele, kas kõige andekamatele või siis kõige ettevõtlikumatele, naeratas õnn. Nii algas siin Marc Chagalli edukas kunstnikutee, Pariis sai koduks kogu maailma ooperilavad vallutanud Fjodor Šaljapinile. Osa Venemaal kodusõjas bolševike vastu võidelnud pagulastest ei kaotanud lootust, et kommunistlik režiim Venemaal õnnestub kukutada, ja püüdis ka ise midagi korda saata. Pagulaste enamiku osaks aga jäigi vaesus ja suur igatsus lootusetult kaotatud kodumaa järele.

 

Anu Raud. Hea karjane

teksti esitanud Anne Margiste

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 3 tundi 22 minutit

 

Anu Raua uuest raamatust leiate kolmkümmend juttu loomadest ja lindudest. Kuid nende kõrval on siin muidugi samaväärsed peategelased ka inimesed. Nii elus juba kord on, et kus on mõni armas loom või haruldane lind, seal lähedal või lausa juures on ikka ka inimene. Kõige õnnelikum inimene, tema leiate sellest kogust sama pealkirjaga loost. Kõik kokku soe ja huumoririkas jutukogu, lood kirjutatud 2022. ja 2023. aastal.

 

Rene Satsi. Minu matkarajad

teksti esitanud Erki Aule

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 27 minutit

 

"Mulle meeldib minu naine. Aga ma ei saa endale isegi toidumürgitust lubada, kui tema silma all olen, sest ka restoranis ei lase ta mulle kahtlast toitu pakkuda. Temaga reisides ei murra ma kunagi jalaluud ega lange varaste ohvriks. Kui lähen üksi Pakistani, siis võtab sõjavägi mu kinni, kuna teen selle baasi lähedal pilte. Naisega joome Pakistanis tšaid ja ronime liustikel nii, et konte ei murra. Järgmine kord lubas naine minuga Afganistani kaasa tulla, et mind inimröövlite eest kaitsta… Mis te arvate, mis juhtub, kui meie kaks läheme matkale mööda Eestit? Kas mõni kodutu kloun tuleb kallale või pigistab pesukaru meile une pealt sinepituubi tagumikku tühjaks? Looda sa!" Siinsete kaante vahel on koomiline pajatus sellest, mismoodi mees, kes kunagi matkal ei käi, asub tutvuma Eesti matkaradadega. Õnneks tulevad appi sõbrad, näiteks Andrus Kivirähk, kes teda õigelt teelt kõrvale meelitavad, eks ikka hea loo huvides! Kõrvalekalletest hoolimata saab autor siiski Eestile enam-vähem ringi peale tehtud ja sünnitab meile omalaadse ülevaate Eesti matkaradade võimalustest.

 

Thomas Savage. Koera vägi

teksti esitanud Tarmo Hints

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 54 minutit

 

Phil ja George on vennad, kellele kuulub maalilises orus pesitsev hiigelsuur rantšo. Vennad ei saa olla erinevamad – Phil on ablas lugeja ja suurepärane jutuvestja; George õpib aeglaselt ja on end pereärile pühendanud töörühmaja. Phil on õel sadist, George leebe, armastav hing. Kui aga George järsku abiellub ja oma naise rantšosse elama toob, alustab Phil venna naise vastu halastamatut sõjakäiku. Aga tema teel seisab ees ootamatu kaitsja.

 

Ly Seppel-Ehin. Ma kuulan sind

teksti esitanud Vilja Raagmaa

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2023

1 CD : DAISY raamat, 2 tundi 20 minutit

 

Mida igatseb ja kardab, mida väldib ja vajab laps? Kuidas rääkida noore inimesega nii, et ta saaks päriselt ära kuulatud, tema sügavam sisetunne saaks vastupeegeldust ja hing turvatunnet juurde? Milliseid laste küsimusi ei tohiks jätta tähelepanuta? Kuidas rääkida laste ja noortega elust ja surmast, suhetest ja seksuaalsusest, vaimsusest ja elu mõttest? See lihtsasti loetav kogupereraamat võtab kokku kirjanik Ly Seppel-Ehini kahekümneaastase töö gestaltpsühhoterapeudina. Need tõsielulised dialoogid tiivustavad elama elusat ja mõtestatud elu ning julgustavad vajadusel küsima abi. (Kristiina Ehin, toimetaja)

 

Graeme Simsion, Anne Buist. Sammhaaval edasi

teksti esitanud Laine Mägi

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 26 minutit

 

Jaakobitee, tuntud ka kui Camino de Santiago, on sajandeid vana palverännutee. Igal aastal kõnnivad tuhanded palverändurid – nii usklikud kui ka need, kes jumalat ei usu – sel ainulaadsel teekonnal läbi väikeste vanade külade ja mööda tiheda liiklusega maanteid. Kunstnik Zoe on abikaasa ootamatust surmast vapustatud ning loodab palverännakult leida lohutust ja juhatust. Insener Martin katsetab rännakul enda disainitud käru ... ja taastub keerulisest lahutusest. Nad alustavad teekonda ühest ja samast Prantsuse linnast, teadmata, mida tulevik neile toob. Zoe on arvestanud füüsiliste raskustega, kuid mitte sellega, et võõrad inimesed ja olukorrad sunnivad teda silmitsi seisma nii hiljutise kaotuse kui ka ta enda kinnistunud uskumustega. Martini jaoks on rännak oma oskuste ja käru vastupidavuse tuleprooviks, aga sedamööda, kuidas nad Zoega lähedasemaks saavad, tuleb tal proovile panna ka oma valmisolek taas teisi – ja iseennast – usaldada. Tabav, vaimukas, liigutav ja romantiline romaan "Sammhaaval edasi" räägib sellest, et kõige tähtsamaid rännakuid ei mõõdeta kilomeetrites, vaid hoopis teekonnal leitud tugevuses, tarkuses ja armastuses.

 

Ilmar Tomusk. Matemaatiline sõber. Marss Marsile

teksti esitanud Robert Annus

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 2 tundi 09 minutit

 

Koolivaheaeg on kestnud vaid paar nädalat, kuid juba on Markus ja tema tulnukapoisist sõber Peeter käinud seiklemas kaugetel planeetidel ning mütanud Võrumaa metsades. Ometi on see kõik vaid suurte seikluste algus, sest ees ootab reis Marsile. Esialgu vaid põgusa jalutuskäiguna mõeldud kosmosereis venib plaanitust pikemaks, kuna poistel tuleb päästa ameeriklaste marsikulgur ja võidelda vaenuliku tsivilisatsiooni kosmoseaparaadiga. Tagatipuks tuleb Markusel mõte punane planeet ellu äratada, et tema taimeteadlasest vanaisa saaks seal täide viia oma lapsepõlveunistuse. Varem on samas sarjas ilmunud raamatud "Matemaatiline sõber. Ajukiip", "Matemaatiline sõber. Peaaegu tavaline poiss" ja "Matemaatiline sõber. Vanatädi Laine".

 

Lembit Uustulnd. Avameri. Salahoovused

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 14 tundi 21 minutit

 

Sel aastal kimbutavad nii Singapuris olevat Dromiat kui kalurikolhoosi Kaluri Poeg ohtlikud ja etteaimamatud hoovused. Laeva peamasina remondi kõrval tuleb kapten Volmeril lahendada muidki ja väga tõsiseid probleeme, millest mõnda poleks osanud uneski näha. Peainsener Karaski ellu murravad sisse ootamatused, nende hulgas ka Soome seikluste kaja, mis sunnivad meest üha sagedamini ja närvilisemalt suitsu kiskuma. Kõik see puudutab ka püügiosakonna ülemat Olev Räime, kes aga oskab paljusid raskusi ja muresid positiivse poole pealt hinnata. Polkovnik Looganil KGB-st on hoopis oma mäng mängida, nagu ka kolmanda järgu kapten Afanasjevil, kes leiab ennast ootamatult väga imelikus rollis. Kutsikast Antust saab tõeline merekoer ja laeva täieõiguslik meeskonnaliige. Moskvas aga algab 25. mail NSV Liidu Rahvasaadikute Kongress, kuhu Eestist saadetud 48 rahvasaadiku osalemine etendas olulist tähtsust Eesti taasiseseisvumise protsessis, olgugi et kolhoosiesimees Juhan Palm sellest midagi ei arva. Oli pöördeline aasta 1989.

 

 

Punktkirjas raamatud

 

Ilmar Tomusk. Digipöörane kool

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

2 köidet, 208 lk.

 

Välismaa ärimehed leiavad kooli arvutiklassist ürgvanad arvutid, mis viiakse Jaapani arvutimuuseumi. Vastutasuks saab kool kõige kaasaegsema digikooli sisustuse. Pikemalt mõtlemata hakkab direktor Margus Metsavaht koolis täielikku digiõpet korraldama. Esimese klassi lapsed saavad tavalise aabitsa asemel tahvelarvuti koos digitaalse aabitsaga, vanemates klassides loobutakse vihikutest ja raamatutest ning kogu õppetöö hakkab käima ainult arvuti ja interneti abil. Kas aga kõik läheb nii libedalt, nagu alguses plaanitud? Kas internet aitab tõesti paremini õppida või toob digipööre lisaks uutele teadmistele kaasa ka halbu üllatusi?

 

Ирина Пивоварова. О чем думает моя голова

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

2 köidet, 146 lk.

 

Puuteraamatud

 

Anna-Kaisa Ansper, Ethe Leppänen, Annaliisa Priivits. Mina oskan

Tallinn : Tallinna Ülikool, 2019

1 puuteraamat, 14 lk. koos kaanega

 

Urmas Kirsipuu, Keiu Martinonis, Kaja Richter-Kruusamägi, Ave Liik, Eveli Rohtoja, Mari-Liis Kerk. Enigma ja Tähtede jaht : mängud

Tallinn : Tallinna Ülikool

1 puuteraamat. Komplekti kuulub üks mängulaud ja üks karp mänguklotsidega.

 

Hannah Kivisild. Eesti rahva mõistatused : valik mõistatusi M. J. Eiseni kogumikust aastast 1890

Tapa, 2021

1 puuteraamat, 24 lk. koos kaanega

 

Hannah Kivisild. Eesti looduse memori

Tapa, 2021

1 puuteraamat. Komplekti kuulub 1 karp, milles on kokkuvolditud mäng, 16 reljeefsete piltidega mängukaarti ja mängu juhend.

 

Triinu Kruus, Margit Tamsalu, Mart Nõmm. Kuus toredat lille

Tallinn : Tallinna Ülikool, 2023

1 puuteraamat, 10 lk. koos kaanega

 

Rita Leesmäe, Ulvar Kaugemaa, Maria Christy Tugedam. Lilla istus vangitornis

Tallinn : Tallinna Ülikool, 2015

1 puuteraamat, 14 lk. koos kaanega

 

Rasmus Politajev, Markus Sepp, Taavi Joonas, Margit Klade, Kaur Allvee. Karjalaskepäev

Tallinn : Tallinna Ülikool, 2010

1 puuteraamat, 12 lk. koos kaanega

 

Aastaajad : puutemäng

1 puuteraamat. Raamatuks on üks kokkuvolditav matt.