Raamatututvustaja

November 2023

 

 

Sisukord:

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Punktkirjas raamatud

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Joanne Fluke. Mõrv virsikuvormiga

teksti esitanud Anneli Vedler

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2022

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 26 minutit

 

Istudes veebruaris oma pooltühjas Cookie Jari kohvikus, võib Hannah Swensen ainult loota, et uue Magnolia Blossomi kohviku populaarsus on kõigest mööduv trend. Hiljuti Georgiast Lake Edenisse kolinud Shawna Lee ja tema õe Vanessa Quinni vastavatud äri muudab Hannah’ meele tusaseks ja jätab tema äri kahjumisse. Väikelinna suursündmuseks on aga Hannah’ äripartneri Lisa eesolevad pulmad. Õnnetuseks juhtub nii, et Lisa isa kutsub pulma ka Shawna Lee, kes lubab tuua magustoidulauale oma lõunapärase virsikuvormi. Lugu saab vürtsi, kui Shawna Lee ise ja Hannah’ üks kallimatest, detektiiv Mike Kingston, pulma üldse ei ilmugi. Kui Hannah silmab pärast pidu Magnolia Blossomi aknas valgust, läheb ta asja uurima ‒ ja leiab eest Shawna Lee surnukeha. Lake Edenis teavad kõik, et Cookie Jari äri on hinge vaakumas ja seetõttu satub ka Hannah kahtlusaluste nimekirja.

 

Kimberlie Hamilton. Mässumeelsed kassid

teksti esitanud Helle Tiikmaa

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2023

1 CD : DAISY raamat, 3 tundi 55 minutit

 

Lase maailma kõige paeluvamatel kassilugudel oma meeli paitada! See raamat on tulvil tõestisündinud kassilugudest – elu päästnud kangelastest, meister-hiireküttidest, Hollywoodi staaridest ning ühest vaprast väiksest kassist, kes natse ninapidi vedas ja sellest eluga välja tuli. Kõik need mässumeelsed kassid on omaenda lugude staarid. Imelised karvu turri ajavad faktid kass-aktivistidest, müstilistest miisudest, laeva pardal elanud hiirekuningatest ja palju, palju muud – see kaunis raamat on tõeline maiuspala kõikidele kassisõpradele!

 

Jonas Jonasson. Prohvet ja idioot

teksti esitanud Robert Annus

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 28 minutit

 

Hilissuvi Rootsis, aasta on 2011. Iseõppinud astrofüüsik Petra on välja arvutanud, et atmosfäär kukub kokku just selle aasta 21. septembril umbes kell 21.20. Nüüd on viimsepäevaprohvet alustanud pöörast teekonda matkaautos koos Johaniga, mitte just kõige nutikama meisterkokaga. Peagi liitub nendega Agnes – 75-aastane lesk, kes on kibe käsi internetis raha teenima. Kolmikul on kiire. Enne, kui maailmalõpp kätte jõuab, peavad nad läbi astuma Petra noorpõlvearmastuse juurest ja sõitma Rooma, kus Johan kavatseb oma vanemale vennale paar vänget sõna öelda ja kõrvakiilu anda. Loomulikult ei lähe miski nii, nagu kavatsetud. Jonas Jonasson on oma sõiduvees ning pakub meile ohjeldamatut ja fenomenaalset seiklust läbi tänapäeva ajaloo.

 

Kalev Kesküla. Elu sumedusest

teksti esitanud Reelika Kasemägi

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2023

1 CD : DAISY raamat, 2 tundi 18 minutit

 

Kogumiku esseed jagunevad teemadesse: Tango viiekümnesele mehele; Meie aja kangelane; Armastuse formaat; Lihtne eestlane; Elu sumedusest.

 

E. Lockhart. Valetajate perekond

teksti esitanud Ingrid Margus

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 40 minutit

 

Raamatu "Me olime valetajad" eellugu viib lugejad ühte teise suvesse, ühe teise põlvkonna loo ja saladuste juurde, mis jäävad kummitama veel aastakümneteks. Tuuline erasaar Massachusettsi ranniku lähedal. Janune ookean, milles lainetavad saladused ja kurbus. Söakas sõltlasest pärijanna. Vastupandamatu ja ettearvamatu poiss. Suvi täis andestamatut reetmist ja kohutavaid vigu. Tere tulemast tagasi Sinclairide perekonda. Nad on alati olnud valetajad. E. Lockhart on auhinnatud kirjanik, kelle kuulsaim romaan "Me olime valetajad" ilmus 2014. aastal ja on avaldatud 35 keeles. "Valetajate perekonnaga" toob Lockhart pea kümme aastat hiljem lugejateni uue paeluva põnevusromaani, mille keskmes on Sinclairide perekond.

 

Tadhg Mac Dhonnagáin. Proua Lazare

teksti esitanud Anne Margiste

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 36 minutit

 

Alates varasest noorusest on Levana tundnud uhkust oma juudi päritolu ja perekonna tugeva naisliini üle. Üks tema eeskujudest on vanaema Hana Lazare, kes on väikese tüdrukuna põgenenud oma kodumaalt Eestist, et pääseda holokaustist, mille ohvriks langes tema ülejäänud pere. Elu lõpupäevil tabavad Hanat segadushood, mille käigus paljastuvad üksikasjad, mis löövad Levana maailmapildi kõikuma. Algab tõeotsing, mis sunnib noort naist kõike, mida ta vanaemast teab, küsimärgi alla seadma. Sedamööda, kuidas tegevus liigub Pariisist Brüsselisse ja sealt edasi Iirimaa läänerannikule, jõuab Levana vanaema tõelise loo jälile ja avastab saladuse, mis on sundinud proua Lazare’i terve elu oma minevikku varjama.

 

Bella Mackie. Kuidas tappa oma perekonda

teksti esitanud Helle Tiikmaa

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2023

1 CD : DAISY raamat, 14 tundi 18 minutit

 

Saage tuttavaks Grace Bernardiga. Tütre, õe, sarimõrvariga... Grace on kõik kaotanud. Ja ta ei peatu millegi ees, et kätte maksta. Kui Grace Bernard saab teada, et tema isa on miljardär, kes lükkas tagasi tema sureva ema abipalved, tõotab Grace ema eest kätte maksta ja otsustab tappa kõik oma lähisugulased. Lugejatel on kohad esireas, kui Grace saadab oma pereliikmed üksteise järel teise ilma. Tulemuseks on ühteaegu õudne ja naljakas, teravmeelne, läbi musta huumori prisma pajatatud lugu jõukusest ja vaesusest, perekonnast ja üksildusest, armastusest… ja muidugi mõrvast. Bella Mackie on elukutselt ajakirjanik, tema kaastöid on avaldanud The Guardian, Vogue ja Vice. Mackie kaasahaarav, vaimukas ja teravmeelne esikromaan "Kuidas tappa oma perekonda" on 2022. aasta üks enim kõneainet pakkunud teoseid.

 

Betty Rowlands. Mõrv Viirpuu villas

teksti esitanud Ene Lepp

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2023

1 CD : DAISY raamat, 13 tundi 03 minutit

 

Saage tuttavaks, see on Melissa: kassiarmastaja, hell ema, krimikirjanik… julge ja vapper detektiiv? Melissa Craig on oma uuest elust vanas päevinäinud majakeses tohutus vaimustuses, kavatsedes veeta oma päevi roose kärpides ja naabri punase Binkie-nimelise kassiga tutvust sobitades. Ta soovib vaid seda, et oleks taibanud juba varem maale kolida. Aga koputus uksele toob uudiseid šokeerivast avastusest ning naine leiab end ühtäkki jahmatava mõistatuse keskpunktist: metsast tema maja tagant leiti äsja noore naise luud. Ehk ei olegi väike Ülem-Benbury külake nii idülliline, kui esimesel pilgul tundus? Veidrad öised telefonikõned veenavad Melissat, et politsei on kõike muud kui õigel teel, niisiis ei suuda naine kiusatusele vastu panna ja hakkab ise väikest viisi nuhkima. Bingosaali, ilusalongi ja mujalegi oma nina toppides torgib ta üksjagu herilasepesi ning toob päevavalgele mõned selle küla kõige skandaalsemad saladused, kuid kurjami tabamisele see teda lähemale ei vii… Sahtlist leitud vana päevinäinud foto on viimane kild, mida ta asja lahendamiseks vajab, aga kas Melissa, uustulnukas kokku hoidvas kogukonnas, suudab üksinda selle erakordse mõrvamüsteeriumi tuumani jõuda? Raamatuga "Mõrv Viirpuuvillas" alustame Melissa Craigi müsteeriumite sarja. Betty Rowlands tutvustab meile väljamõeldud Ülem-Benbury külakest, mis ei jää maalilisuse osas sugugi alla telest tuntud Midsomerile. Melissa Craigi lood on ehe külakrimi parimal kujul: kaunis ümbrus, (enda meelest) kole kavalad amatööruurijad, kassid, koogid, skandaalsed kuriteod, kuulujutuveskid ja kukalt kratsima panevad müsteeriumid, mis kohaliku külakogukonna ja muidu nii uniselt kulgeva elu Ülem-Benburys põhjalikult kihama panevad. Mõnus kerge krimilugu sobib ideaalselt kõigile, kes hindavad üle kõige vana head vajaduspõhist kuritegu ja loevad oma lemmikuteks Miss Marple'i (Agatha Christie) ja Jessica Fletcher ("Mõrv sai teoks") stiilis lugusid "Midsomeri mõrvadele" omases keskkonnas. Kas te arvasite tõesti, et maalilistes Inglise külakestes valitsevad rahu, vaikus ja idüll? Kahjuks peame selle mulli purustama.

 

Lauri Räpp. Lihtsate asjade tähtsus

teksti esitanud Helle Tiikmaa

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2023

1 CD : DAISY raamat, 1 tund 49 minutit

 

""See, mis sa endast välja annad, tuleb ühel päeval su juurde tagasi,“ kordas mu kadunud vanaema, pisike kui kirsikivi, aga sisimas suur nagu ilmaruum. See lause on minu piibel, mu usk, mu mantra. Sest kõik tuleb ringiga tagasi. Ja läheb edasi. Vaenamine vaenlastena. Vimm vihkamisena. Hea headusena. Soe soojusena. Elu peegeldab alati vastu. Milline kergendus on mõista nende kõige lihtsamate asjade võlu." (Lauri Räpp)

 

Freya Sampson. Viimane raamatukogu

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2023

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 03 minutit

 

Üksildane raamatukoguhoidja June Jones ei ole kordagi lahkunud unisest Inglise külast, kus möödus ta lapsepõlv. Häbelik ja eraklik kolmekümneaastane naine matab end maailma avastamise asemel raamatutesse. Aga kui kohalikku raamatukogu ähvardab sulgemine, on June sunnitud riiulite vahelt välja astuma, et päästa kogukonna süda, mis ühtlasi kannab kõige kallimaid mälestusi ta emast. Ekstsentriliste, ent sihikindlate raamatukogu püsimise nimel võitlevate kohalike seltskonnaga liitudes avab June end esimest korda pärast ema surma teistele inimestele. Juhtumisi on külla naasnud ka tema vana koolisemu Alex Chen, kes on samuti valmis abikätt ulatama. Heasüdamliku advokaadi tunded naise vastu paistavad silma kõigile, välja arvatud June ise, kes ei suuda uskuda, et keegi võiks temast romantiliselt huvituda. Raamatukogu ja talle nii oluliste raamatute päästmiseks peab June viimaks oma elus muudatusi tegema.

 

Wendy Walker. Kui Emma kadus

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2023

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 38 minutit

 

Ühel õhtul kaovad jäljetult 15aastane Cass ja tema 17aastane õde Emma. Merekaldalt leitakse perekonnale kuuluv auto, kuid uurijad ei suuda välja selgitada, mis tüdrukutega juhtus. Ilma ühegi vettpidava tõendi või usaldusväärse selgituseta naaseb Cass kolm aastat hiljem koju… aga ilma õeta. Ta räägib röövimisest ja sellele järgnenud erakuelust salapärasel saarel, kus teda koos õega kinni hoiti. Kohtuekspertiisi psühholoogi Abby Winteri arvates ei klapi aga Cassi loos kõik omavahel kokku. Nartsissistliku isiksusehäire eksperdina kaevub ta tõe leidmiseks sügavale perekonna ajaloosse. Ta pöörab pilgu nii tüdrukute emale – piltilusale edevale naisele – kui ka kasuisale ja kasuvennale, kahele "põnevalt ohtlikule" mehele. Abby avastused paljastavad klantspildi taha peituva väärastunud perekonna. Kus on aga Emma? Kes kaitseb keda ja kes valetab? Kas nartsissistlik isiksusehäire on nakkav, päritav, õpitav, kas katkisest peremudelist on võimalik end lõpuks välja murda? See on haarav lugu, mis annab samas lugejale võimaluse end psühholoogia vallas harida.

 

Lucy Worsley. Agatha Christie : tabamatu olemusega naine

teksti esitanud Laine Mägi

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 15 tundi 54 minutit

 

Miks püüdis Agatha Christie terve oma karjääri jooksul jätta mulje, et ta oli kõigest tavaline koduperenaine, ehkki ta seda ilmselgelt ei olnud? Tema elu on on täis salapära ja kirge; ta on, nagu Lucy Worsley ütleb, "põnevalt, sädemeid pilduvalt moodne". Ta käis Hawaiil surfamas, armastas kiireid autosid ning teda võlus uudne psühholoogiateadus, mis aitas seljatada vaimse tervise probleemid. Niisiis, miks – vaatamata sellele, et tõendid näitasid vastupidist – esines Agatha kõige meelsamini jõudeelu elava Edwardi-aegse daamina? Ta sündis 1890. aastal maailma, milles olid naiste jaoks kindlad reeglid. See Lucy Worsley kirjutatud elulooraamat ei kõnele mitte üksnes tohutut rahvusvahelist kuulsust nautivast kirjanikust, vaid ka inimesest, kellest sai kõigi klassi ja soo seatud takistuste kiuste professionaalselt edukas naine. Tänu ligipääsule haruldastele isiklikele kirjadele ja dokumentidele on Lucy Worsley kirutatud biograafia ühteaegu põhjalik ja huvitav ning annab hea pildi sellest, kui unikaalne teerajaja Agatha Christie siiski oli.

 

Mihhail Zõgar. Olete vabad, võite minna

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2023

1 CD : DAISY raamat, 13 tundi 22 minutit

 

Venemaa, 1995. aasta lõpp. Vanal presidendil on väga raske võimust loobuda. Eriti kui lähikondlased kinnitavad, et peale tema ei tule keegi toime. Isegi pärast infarkti haiglavoodis lebades otsustab Boriss Jeltsin uuesti kandideerida. Need valimised kujunevad Venemaa ajaloos murrangulisteks. Presidendi poolehoidjad teevad kõikvõimalikke ja -võimatuid jõupingutusi vabaduse säilitamise nimel. Ja justkui saavutavadki võidu. Tulemus aga osutub otse vastupidiseks sellele, mille eest nad olid võidelnud.

 

Tõnu Õnnepalu. Eesti loodus

teksti esitanud Mart Aas

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 3 tundi 55 minutit

 

"Eesti loodus" on matk mööda mu elu tuttavaid ja armsaid paiku. Mõni neist on koduks olnud päriselt, mõni vaid unistustes. Aga kus sa ka ei elaks – maal, metsas, mere ääres või fantaasiates –, igal pool elab su kõrval veel olendeid. Linde ja loomi, lilli ja inimesigi. Igal pool on omad taevad ja tuuled. Ja omad hääled. Kõigepealt olidki hääled, hääl: samanimeline saatesari Klassikaraadios. Kirjutasin neid raadiolugusid edasi ja lisaks otsisin jutule pildid juurde – ja nii saigi see isemoodi aruanne ühest rännakust, mis on kestnud juba päris palju aastaid. (Tõnu Õnnepalu)

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Ричард Адамс. Бездомные псы

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2000

1 CD : DAISY raamat, 18 tundi 25 minutit

 

С экспериментальной станции, где проводятся жестокие опыты над животными, бегут два приятеля — дворняга Раф и фокстерьер Шустрик. Но долгожданная свобода таит новые опасности и испытания. Это философский роман-путешествие, увлекательная история о приключениях двух псов, убежавших из биолаборатории, где над ними ставились жестокие эксперименты.

 

Владислав Бахревский. Тишайший

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2002

1 CD : DAISY raamat, 16 tundi 20 minutit

 

Исторический роман Владислава Бахревского посвящен первому периоду царствования царя Алексея Михайловича. Он был вторым царем в династии Романовых и получил свое прозвище «Тишайший». Писатель воссоздает широкую картину российской жизни; в поле его зрения оказались царский двор и московский посад, первые решительные шаги игумена Никона и попа Аввакума, издевательства царевых воевод над простым людом. Но более всего В. Бахревского интересует сложная историческая эпоха, в которой постепенно зарождались противоречия и социальные силы, приведшие через несколько десятилетий к восстанию Степана Разина и религиозному расколу.

 

Мишель Бюсси. Помнишь ли ты, Анаис?

читает Кристина Кокина

Riga : LNerB, 2023

1 CD : DAISY raamat, 4 tundi 26 minutit

 

Четыре детективные повести с легким готическим оттенком мэтра детективного жанра удивляют своими внезапными и совершенно неожиданными финалами. И в каждой ироничной, теплой, уютной истории Мишеля Бюсси собраны лучшие черты детективного жанра.

 

Филип Аллен Грин. Люди скорой

читает Кристина Кокина

Riga : LNerB, 2023

1 CD : DAISY raamat, 4 tundi 26 minutit

 

В своей второй книге Филип Аллен Грин расскажет о людях скорой — врачах и тех, чьи жизни они спасают. Приготовьтесь услышать истории, которые вы едва ли забудете — о праве на надежду; о том, что значит оставаться человеком в самой главной битве — битве за жизнь, свою или чужую; о том, чего может стоить победа и о том, кому приходится платить за нее.

 

Федор Достоевский. Белые ночи

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2000

1 CD : DAISY raamat, 2 tundi 37 minutit

 

Это лирическая исповедь героя–мечтателя, одинокого и робкого человека, в жизни которого на какое–то время появляется девушка, а вместе с ней и надежда на более светлое будущее.

 

Федор Достоевский. Неточка Незванова

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2000

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi

 

Повесть, изначально задуманная автором как роман, где в основе сюжета лежит история жизни маленькой девочки. Неточка — тоже персонаж–мечтатель, она грезит о жизни в большом красивом особняке, который видит из окна каморки на чердаке. Но, очутившись в нем, Неточка сталкивается с действительностью, которая оказалась вовсе не так прекрасна…

 

Джоджо Мойес. Дарующий звезды

читает Кристина Кокина

Riga : LNerB, 2023

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 41 minutit

 

США. 1937 год. Элис выходит замуж за красивого американца Беннета Ван Клива в надежде избежать душной атмосферы родительского дома в Англии, но довольно скоро понимает, что сменила одну тюрьму на другую. Именно поэтому она с радостью соглашается на работу в весьма необычной библиотеке по программе Элеоноры Рузвельт. Марджери, возглавившая эту библиотеку, — самодостаточная женщина, хорошо знающая жителей и обычаи гор, — привыкла сама решать, что ей делать и как поступать, не спрашивая мнения мужчин, а потому нередко попадает в трудные ситуации. Они с Элис быстро находят общий язык и становятся близкими подругами.

 

Джон Сейлз. Пираньи

читает Юрис Лапиньш

Riga : LNerB, 2023

1 CD : DAISY raamat, 4 tundi 19 minutit

 

Двое главных героев случайно выпустили пираний из экспериментального бассейна в Техасе в близлежащее озеро. Здесь полно отдыхающих, туристов, яхтсменов, а вскоре прибывает и группа школьников. Рыбки, хоть и поменьше размерами, чем акулы, но дело свое знают.

 

Punktkirjas raamatud

 

Christine Nöstlinger. Franzi koolivaheajalood

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

32 lk.

 

Koolivaheajal tuleb Franzil laagrisse minna. Mida lähemale laagriaeg jõuab, seda vähem ta sinna minna tahab. Franz pole kunagi ilma ema, isa või vanaemata kodust nii pikalt eemal olnud. Laagrisse jõudes selgub aga, et seal on hoopis tore. „Nalja peab saama,“ ütleb toanaaber Tommi. Ja sellest juba puudust ei tule!

 

Aino Pervik. Aiapidu roosiaias

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

41 lk.

 

Sarjas "Tirilinna lood" on juttu viiest heast sõbrast. Kõik nad elavad väikeses Tirilinnas. "Aiapidu roosiaias" on sarja esimene raamat, siin veel viiendat sõpra pole, tema ilmub välja alles siis, kui algab kool. Selle asemel tuleb juttu sellest, kuidas Max ja Roos peavad oma seitsmendat sünnipäeva.

 

Aino Pervik. Piknik Ristineemel

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

38 lk.

 

Merihobu kohvik hakkab pakkuma soovijatele piknikukorve. Esimese piknikukorvi saavad kingituseks viis head sõpra, Roosi, Reti, Jüri, Jaap ja Max. Nad lähevad piknikule Ristineemele. Seal aga juhtub midagi väga erakordset.

 

Aino Pervik. Tirilinnas algab kool

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

32 lk.

 

Sarja teises raamatus tuleb juttu sellest, kuidas Tirilinna lapsed Roosi, Jaap, Max ja Jüri saavad Retiga lähemalt tuttavaks ja headeks sõpradeks.

 

Rein Saluri. Ühed loomad kõik

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

2 kd., 79 lk.

 

Õpetlik lasteraamat Eesti metsades ja veekogudes elavate loomade, lindude, roomajate ja kahepaiksete elust, kommetest ja toitumistavadest.