Raamatututvustaja

Oktoober 2023

 

 

Sisukord:

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Venekeelsed heliraamatud

 

E-raamatud

 

Puuteraamatud

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Sara Bl¿del. Surnumatja tütar

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2023

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 19 minutit

 

Koolifotograaf Ilka Jensen saab ühel päeval ootamatu telefonikõne Ameerikast. Selgub, et Ilka isa, kellega tal pole õnnestunud ühendust saada sellest ajast peale, kui too enam kui 30 aastat tagasi, spordikott õlal, kodust lahkus ja kadus, on surnud ning tema testamendis on mainitud ka Ilkat. Aastakümneid pakitsenud mahajäetuse valu, igatsus ja soov isa lahkumist mõista tärkavad uue hooga. Miks isa nad nii järsku maha jättis? Milline inimene ta tegelikult oli? Mis temast kauge ookeani taga sai? Lootes oma küsimustele vastuseid leida, otsustab Ilka isiklikult kohale sõita. Reis kujuneb aga oodatust erinevaks. Üleöö saab Ilkast provintsilinna matusebüroo omanik, isa uus pere käitub kummaliselt, isa elu tundub mõistatusi täis ning küsimusi tekib aina juurde... "Surnumatja tütar" on Ilka Jenseni krimitriloogia esimene osa.

 

Fannie Flagg. Praetud rohelised tomatid Whistle Stopi kohvikus

teksti esitanud Eva Püssa

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 14 tundi 22 minutit

 

See on lugu kahe naise, Evelyni ja Ninny sõprusest 1980. aastatel, ja kahe naise, Idgie ja Ruthi suhetest 1930.–1940. aastatel Ameerikas, sügaval lõunas asuvas Alabamas. Üleminekuaastate painega heitleva Evelyni elule annab uue suuna sõbrunemine vanadekodus viibiva rõõmsameelse 80aastase Ninnyga, kes jutustab Evelynile oma noorusajast Whistle Stopi linnakeses, kus tema vennanaine Idgie koos sõbra Ruthiga kohvikut pidas. Värvika tegelaskonna jutukildude kaudu avanevad linnakeses juhtuvad kentsakad, aga ka tumedad lood, ning märkamatult kerkib keskseks tegelaseks isepäine poisitar Idgie. Kui Idgie suur iidol, vanem vend Buddy rongi alla jääb, muutub Idgie eraklikuks. Kuni Whistle Stopi tuleb elama Ruth, kes päästab Idgie kapseldumisest. Idgie ja Ruth kiinduvad teineteisesse, kuid varsti Ruth abiellub. Tugeva õiglustundega Idgie teeb, mida peab. Teenindab kohviku tagaukse kaudu värvilisi ja ringirändavaid hulguseid ega lase end heidutada Ku Klux Klani ähvardustest, ning ruttab appi Ruthile, kui too saadab hädasõnumi … Kui minevik end aegamööda lahti rullib, ei ole ka olevik enam endine. Elujaatav, sooja tundetooniga ja koomiliste seikadega pikitud raamat jutustab sõprusest, truudusest ning vananemise teekonnast. Raamatu lõpuosast leiab valiku Whistle Stopi kohviku koka Sipsey algupärastest retseptidest.

 

Julie Heiland. Diana : südamete kuninganna

teksti esitanud Laine Mägi

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 15 tundi 46 minutit

 

London, 1978: seitsmeteistaastane Diana Spencer, kes on pärit ühest Inglismaa kõige lugupeetumast aadliperekonnast, osaleb külalisena polomängul. See on tema jaoks üsna igapäevane sündmus – kõrgaadli meelelahutus ei ole talle võõras, kuid ta on alles seltskonda tulnud. Mida ta aga oodata ei oska, on flirt Suurbritannia tulevase kuningaga, mis muudab igaveseks tema elu: ei möödu kolme aastatki, kui ta seisab Püha Pauli katedraalis enam kui kolme ja poole tuhande kutsutud külalise ees ja pühitseb sajandi pulmapidu. Kahjuks ei ole aga järgnev kooselu sugugi suhkruvatine printsessimuinasjutt, mida noor neiu oma unelmais õhinal ootas. Rangete reeglitega igapäevaelu kuninglikus perekonnas on talle raske ja Charles ei vasta tema armastusele. Aga Diana ei anna alla. Ta leiab päris oma tee – ja maailm on peagi tema jalge ees.

 

Fred von Hoerschelmann. Tondilinn : lugusid Haapsalust

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2023

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 40 minutit

 

Haapsalu oli baltisaksa kirjaniku Fred von Hoerschelmanni (1901–1976) kodulinn, kus ta elas kuni 1939. aastani. Tema isa oli tuntud kuurordiarst Martin von Hoerschelmann, Martini isa, vanaisa ja vanavanaisa olid kõik Haapsalu lossikiriku ja Jaani kiriku pastorid. Siinse kogumiku jutustused on kirjutatud 1930. aastatel ja 1940. aastate lõpus, kuid avaldati Lääne-Saksamaal alles 1950. aastal. Kaheksakümmend aastat hiljem ilmuvad need esmakordselt eesti keeles. "Tondilinna" lugudes avaldub Fred von Hoerschelmanni tihe side Haapsalu ja Läänemaa looduse ning inimestega. Neis jutustustes väljendub sügav igatsus ja melanhoolia.

 

Jaan Kaplinski. Söödist Econi

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 4 tundi 31 minutit

 

Jaan Kaplinski (snd 1941) sai kõigepealt tuntuks intellektuaalse, humanistliku luuletajana, hiljem on avaldanud ka proosat: romaane, mälestusteraamatuid ja artiklikogumikke. Ta on võtnud sõna paljudel olulistel teemadel, kirjutanud filosoofilisi tekste, tõlkinud eesti keelde luulet ja proosat. Jaani suveräänne mõte, tema huvi põlisrahvaste ning nende kultuuri, looduse ning maailma usundite ja filosoofia vastu on teinud tast nüüdisaja rahvusvaheliselt tuntuima eesti luuletaja ning esseisti, ühe juhtivatest arvamusliidritest. Siinses raamatus meenutab Jaan oma puutumisi paljude teiste Eesti ja maailmakultuuri kujundajatega läbi aastakümnete: Karl Eduard Söödist Umberto Econi. "Kirjanikud omavahel" on raamatusari, milles kümme eesti kirjanikku kirjeldavad olnud ja olevat kirjanduselu loojate omavaheliste suhete kaudu. See on sari andekatest ja omanäolistest Eesti inimestest. Huvitavad isiksused, kes on aegade jooksul omavahel põrkunud, armastanud, vihanud ja leppinud. Erakud ja suhtlejad, riigimehed ja katlakütjad, loojad ja nende muusad, kostitajad ja külalised, aga kõik ka kirjanikud, kelle sõna kõlab luules ja proosas.

 

Jaan Kaplinski, Tõnu Õnnepalu. Kirjad

teksti esitanud Mart Aas

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 13 tundi 44 minutit

 

See kirjavahetus sai alguse raamatu "Vaimu paik" kirjutatud intervjuust-eessõnast. Kui see tehtud sai, pani Jaan Kaplinski ette, et võiks ju veelgi kirjutada ning neist kirjadest ehk kunagi ka omaette raamatu teha. Nii kestiski see jutuajamine kirja teel peaaegu kuni Jaan Kaplinski lahkumiseni – 2020. aasta detsembrist järgmise aasta juulini. Jaan Kaplinski ja Tõnu Õnnepalu kirjavahetus on nauditav lugemine. Kaplinski ütleb ühes oma kirjas, et kirjanduses meeldibki talle kõige enam see, mida võib nimetada intelligentseks lobisemiseks: "Võibolla selline intelligentne lobisemine on ka midagi, mis meil aitab elumere laenetel uppumata ulpida ja ehk neil laenetel kõndidagi, nagu mõned seda olevat teinud." See "lobisemine" on antud tandemi puhul muidugi väga tuumakas – on parasjagu vaimset tulevärki, kus püssirohtu kokku ei hoita ja kus vajadusel teineteisele ka säravalt oponeeritakse. See on avatus ja lähedus kõrgeimas astmes, teemadeks surm, elu ja kõik sinna juurde kuuluv. Selliseid kirju saabki vahetada ilmselt vaid korra elus. Väga isiklikud küsimused põimuvad neis läkitustes ümbritseva maailma suurte teemadega. Palju on juttu loodusest, aga ka religioonist, kirjandusest, keelest, ajaloost... Jaan Kaplinski pääle mõeldes: kui keha järjest hapramaks muutub ja juba läbi kumama hakkab, lööb vaim seda kirkamalt särama. Tõnu Õnnepalu on talle väga hea vaimupartner, teineteisele ollakse kaks võrdset hingehoidjat. Üha rahutumas maailmas pakub raamatu rahulik, vaatlev iseloom suurt rõõmu ja hingekosutust.

 

Marju Kõivupuu. Eesti mütoloogia algajale

teksti esitanud Urve Koni

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 17 tundi 04 minutit

 

"Eesti mütoloogia" tutvustab populaarses võtmes eesti mütoloogilisi tegelasi, keda kohtab rahvajuttudes, muistendites ja muinasjuttudes, kohalugudes ja ütlustes, kirjanduses ja näitelaval. Mõnest omaaegsest uskumusolendist on aja jooksul saanud lastehirmutis, teise tukuvad arhiivi talletatud pärimuse seas, kust nad aeg-ajalt lühemaks või pikemaks ajaks üles äratatakse. Müüdid käsitlevad meie maailmapildi olulisemaid osi: maailma loomist, inimese ja ühiskonna tekkimist, ning suhteid maise ja üleloomuliku vahel. Tänapäeva müütide hulka käivad kõikvõimalikud kuulujutud, fiktsioonid, põhjendamata argiarvamused jms. Mütoloogiast ja rahvausundist tuntud motiivid ning tegelased kuuluvad paljude telesarjade ja kirjandusteoste ehitusklotside sekka, mis annab tänases tõejärgses maailmas kõigile huvilistele võimaluse otsida piire tõe ja fiktsiooni vahel. Loodetavasti pakub see raamat põnevat lugemist ja aitab ühel või teisel moel mõista, kuidas on aegade jooksul välja kujunenud eestlaste populaarsed mütoloogilised tegelased, missugust elu nad elavad tänapäeval ning mida igavikulist või ajalikku on neil meile öelda.

 

Viivi Luik. Kuldne kroon

teksti esitanud Anne Margiste

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 37 minutit

 

1. Miks on selle raamatu pealkiri "Kuldne kroon"? Sellepärast, et Andres Ehin ütles: "Kui kuuekümnendates aastates üldse midagi kuldset oli, siis oli see kroon põlatud poeedi peas." Põlatud poeedi all pidas ta silmas muidugi mõista Artur Alliksaart. 2. Kas raamatus on varem ilmunud tekste? Ükski lugu pole sel kujul varem ilmunud. Enamik on täiesti uued. 3. Mis þanr see on? Portreemaal. Maagiline realism. 4. Kas autorit võib usaldada? Kas modellid on tõepäraselt kujutatud? Kes tahab täpsust, see usaldagu entsüklopeediaid ja rahvastikuregistrit. Inimesed, keda siin on kujutatud, on olnud osalised minu elus. Mina olen neid kogenud nii ja mitte teisti. Teistel on nendest inimestest omaenese pilt ja omaenese kogemus. 5. Miks siin on kujutatud ainult lahkunuid, mitte elavaid inimesi? Sest elavate lood on veel pooleli. 6. Mida see raamat tahab öelda? Et ükski elu pole omaette ega eraldi. Iga elu mõjutab ja muudab mõnd teist elu. Kõik elud on ühe suurema mustri lõngad.

 

Lilli Luuk. Minu venna keha

teksti esitanud Maria-Lee Liivak

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 21 minutit

 

"Minu venna keha" on romaan vabaduse kaotamisest ja leidmisest. Ühel hilissügisesel päeval asub 19-aastane Ellen teekonnale, mis viib ta läbi venelaste taasokupeeritud maa, sõjas purustatud linnade ja lõhutud maastike, aga ka iseenda sisse, lähemale oma senise elu, oma soovide ja hirmude mõistmisele. "Kui ma tol sügisel enne talve päriselt aru hakkasin saama, et mina olen see, kes läheb, kui see kohale hakkas jõudma, et see ongi ainus võimalus, et ainult mina saangi minna, tõusis taevas kohe kõrgemale. Pilved ei läinud päris ära, aga hingamist tuli maa peale juurde, õhk muutus kargemaks ja päevad olid hommikust peale selgemad. Sügise põhjatuna näiv pori külmus läbi, must jää murdus hajevil praksatustega mu taldade all, kui ma hommikul lüpsikuga üle õue läksin, taevas õhetas hommikul ja lõõmas õhtu eel. Hall villane tekk oleks nagu meie talu kohalt korraks ära tõstetud. Ma ei arvanud muidugi, et see nii jääda saaks, aga nüüd sai natuke jälle hingata ja ma hingasin." "Minu venna keha" sai kirjastuse Hea Lugu 2022. aasta ajalooliste romaanide võistlusel III koha.

 

Stephenie Meyer. Keskööpäike

teksti esitanud Kristian Põldma

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 35 tundi 42 minutit

 

Kui Edward Cullen ja Bella Swan "Videvikus" kohtusid, sündis märgiline armastuslugu. Siiamaani on fännid kuulnud lugu ainult Bella vaatenurgast. Lõpuks on lugejatel võimalus tutvuda ka Edwardi versiooniga kauaoodatud paralleelromaanis "Keskööpäike". Edwardi vaatenurgast jutustatuna omandab see unustamatu lugu uue ja kahtlemata süngema alatooni. Bellaga tutvumine on kõige ärevusttekitavam ja põnevam sündmus, mida Edward on kõigi oma vampiiriaastate jooksul kogenud. Edwardi mineviku haaravate üksikasjade ja tema keeruka mõttemaailmaga tutvudes mõistame, miks saab just see siseheitlus tema elus määravaks. Kuidas saab ta õigustada oma südame kuulamist, kui see tähendab Bella ohtu seadmist? "Keskööpäikeses" viib Stephenie Meyer meid tagasi maailma, mis on lummanud miljoneid lugejaid, ja kingib meile suurejoonelise romaani surematu armastuse sügavast naudingust ja laastavatest tagajärgedest. Stephenie Meyeri kirjutatud "Videviku" saaga on hoidnud miljoneid lugejaid oma lummuses sellest ajast saadik, kui see 2005. aastal avaldati, ning sellest on saanud tänapäeva klassika, mis annab noortekirjanduse þanrile uue ilme ja tekitab fenomeni, mis on pannud lugejaid lisa igatsema. Sarja raamatuid – "Videvik", "Noorkuu", "Päikesevarjutus" ja "Koidukuma" – on müüdud maailmas 160 miljonit koopiat ja nende põhjal on valminud viis ülimenukat filmi. Stephenie sulest on pärit ka romaanid "Keha" ja "Keemik" ning "Videviku" saaga paralleellühiromaan "Bree Tanneri lühike teine elu".

 

Julia Phillips. Kadunud maa

teksti esitanud Katrin Karisma

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi

 

Augustikuisel pärastlõunal kaovad Kamtðatka poolsaare rannalt 8-aastane Sofja ja 11-aastane Aljona. Nädalate ja kuude möödudes jookseb politseiuurimine ummikusse. Tekkinud tühimikust vastu kajav kaotusvalu ja hirm rõhuvad eriti rängalt väikese aga sidusa kogukonna naisi. "Kadunud maa" viib lugeja Venemaa kirdeossa, kus kaunis keskkond – tihe mets, avar tundramaastik, kõrgustesse pürgivad vulkaanid ja Jaapanit Alaskast lahutav klaasjas ookean – on justkui raamiks pikalt käärinud ühiskondlikele ja etnilistele pingetele.

 

Olivia Remes. Vaimse tervise kiirabi

teksti esitanud Urve Koni

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 4 tundi 18 minutit

 

Olivia Remesi "Vaimse tervise kiirabi" on praktilisi, teaduspõhiseid nõuandeid täis raamat kõigile, kes kipuvad asju edasi lükkama, ärevust tundma, enesekontrolli kaotama ja end ülekoormatu või tõrjutuna tundma. Autor kirjeldab tabavalt, kuidas tulla tõhusal viisil toime kõikvõimalike vaimse tervise muredega. Juttu tuleb nii vanadest tuntud tõdedest kui ka uutest nippidest, mida kohe kasutusele võtta. Raamatusse pikitud harjutused aitavad järjel püsida ja ennast paremini mõista. Suureks abiks on ka nõuanded, mida hädaolukorras teha. "Vaimse tervise kiirabi" õpetab, kuidas olla endaga järjekindel ja konkreetne, samas lahke ning sõbralik.

 

Hando Runnel. Ükskord oli üks mees

teksti esitanud Siim Angerpikk

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 07 minutit

 

Hando Runnel (snd 1938), kes iseenda kohta on öelnud: Hando Runnel luuletaja, kodu-käija, koputaja, vilistaja, komistaja, põgeneja, mäletaja meenutab raamatus "Ükskord oli üks mees" nii sõnas kui pildis ligi pooltsada kaasteelist eesti kirjandusmaastikult. "Kirjanikud omavahel" on raamatusari, milles kümme eesti kirjanikku kirjeldavad olnud ja olevat kirjanduselu loojate omavaheliste suhete kaudu. Huvitavad isiksused, kes on aegade jooksul omavahel põrkunud, armastanud, vihanud ja leppinud. Erakud ja suhtlejad, riigimehed ja katlakütjad, loojad ja nende muusad, kostitajad ja külalised, aga kõik ka kirjanikud, kelle sõna kõlab luules ja proosas.

 

Georges Simenon. Peaminister

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 36 minutit

 

Prantsusmaa legendaarne, mitmeid kordi võimul olnud peaminister, kellele juba tema eluajal on püstitatud ausambaid, sulgus erru minnes oma maamajja, et seal ustava sekretäri, ihuarsti, põetaja, autojuhi ja teenijate hoole all vaikselt veeta viimased eluaastad. Kuid teda ei jäeta rahule, sest ta teab liiga palju saladusi. Mälestused, mille kirjapanemisega ta vanaduspäevi sisustab, võivad mõjutada praeguste riigipeade saatust, kukutada valitsusi. Ekspeaminister teab, et tema memuaare jahitakse, ning peidab neid hoolikalt. Tema käes on dokument, mille avalikustamine mõjuks pommiplahvatusena – kompromiteeriks uueks valitsusjuhiks pürgiva mehe ja hävitaks tolle karjääri. Vana kuulus poliitik on kolleegidele ohtlik ja seetõttu ise ohus, ehkki teda päevad ja öödläbi kaitsevad turvamehed. "Peaministrit" peavad kriitikud üheks Simenoni tähtteoseks.

 

Tapio Tamminen. Timukas ja tema maagiline ihuarst

teksti esitanud Kaire Klaos

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2023

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 21 minutit

 

Berliin, aprill 1945. Kaks popliinmantlis meest väljub haakristidega märgistatud lennukist. Üks meestest, Luunjas sündinud Felix Kersten, on Himmleri pikaaegne massöör ja sõber, kes on koos Juudi Maailmakongressi esindajaga tulnud pidama läbirääkimisi koonduslaagrivangide vabastamise üle. Meeste reis võib päästa kümnete tuhandete inimeste elu. See raamat räägib loo Eesti päritolu Felix Kerstenist, keda Himmler nimetas oma maagiliseks Buddhaks. Himmler oli kogu sõja aja sõltuvuses Kersteni raviseanssidest ja viimane suutis sageli mõjutada natsijuhi otsuseid. Kui Saksamaa kaotus tundus olevat juba möödapääsmatu, hakkas Himmler oma naha päästmiseks meeleheitlikult kaubitsema koonduslaagrivangidega. Kersten omalt poolt püüdis päästetud vange Rootsi toimetada. Mälestuste ja päevaraamatutega jätab Kersten maha hulga mõistatusi, mille üle uurijad on jagelenud rohkem kui pool sajandit. Kes Kersten tegelikult oli? Oportunistlik silmamoondaja või karismaatiline heategija?

 

Mats Traat. Nad elasid oma saatust

teksti esitanud Tarmo Hints

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 07 minutit

 

Mats Traadi lugejad sattusid esimest korda Palanumäele romaanis "Puud olid, puud olid hellad velled". Rohkem kui neljakümne aasta jooksul on autor Suside perekonna saatuse kaudu jutustanud jõgiromaanis ka Eesti ja eestlaste lugu 19. sajandi keskpaigast kuni 1959. aastani. "Minge üles mägedele" viimase vaatuse alguses kardetakse uut küüditamist ja kolhoosidesse sundimist. Igas peres on mure mõne sõjas kaduma läinud lähedase pärast. Elu tahab aga elamist, ükskõik kes on võimul või millised käsud tulevad kaugelt. Vana Hendrik astub eluteatri lavalt lõplikult kõrvale ja jutujärg jääbki tema poja Lembitu kätte. Lembit näeb, kuidas esialgu ühtehoidvast kogukonnast saab peale ühismajandisse astumist igal võimalusel tööst viiliv ja omakasu peale mõtlev inimgrupp. Aated ja kõrgustesse püüdlemine, mis taluperemeeste hinges asusid, on unustatud. Ka mägi, mis neid esindas, on argipäevases saginas harva meeles ega kutsu kedagi oma tippu tõusma. Halastamatu ajajõe voolust ei pääse keegi, nii jätame ka meie Tsirgusilma asukad oma saatust elama. (Mari-Liis Tammiste)

 

Trudi Trueit. Pistrikusulg

teksti esitanud Liisu Krass

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 25 minutit

 

"Pistrikusulg" on "Nebula saladuse" haarav järg. Cruz Coronado alustab elu suurimat seiklust, asudes Avastajate Akadeemia laeva Orioni pardal teele Islandi ja Norra lõikavalt külmale rannikule, et jätkata merel oma õpinguid. Kuid Cruzil on täita ka missioon: otsida üles teine valemikivitükk vihjete abil, mille ema talle jättis, ning paljastada tappev saladus. Kuigi õpingukaaslased kaitsevad Cruzi ja aitavad teda otsinguil, satub ta elu korduvalt ohtu – keegi nagu teaks, kuhu ta läheb ja mida plaanib. Kui Cruz jõuab lähemale mõistatuse järgmise osa leidmisele, on vaenlane jõudnud sammukese lähemale tema leidmisele. Ja seekord ei lase nad tal eluga pääseda.

 

Eet Tuule. Üksainus isiklik elu

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2023

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 19 minutit

 

Mis on tähtsam: kas sinu üksainus isiklik elu või teiste arvamus? Ühel kevadhommikul Eerikuga loodusretkel juhtunud õnnetus vallandab vastakate sündmuste ahela. Kui porist nõretav mees koju jõuab, ei lase abikaasa teda uksest sisse. Eeriku kannatuste karikas saab ühtäkki pilgeni täis. Nüüd aitab! Liiga palju on Talvi võõraste meestega ringi tõmmates teda naerualuseks teinud. Kui naine oma armukesega taas kord vahele jääb, nõuab Eerik lahutust. Patustamispaigas filmitud videote kättesaamiseks on avaliku elu tegelane Andres oma maine päästmiseks valmis ka vägivallaks. Lisaks kaob ootamatult seni veel Eeriku ametlik abikaasa Talvi.

 

Ruth Ware. See tüdruk

teksti esitanud Inge Henk

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2023

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 54 minutit

 

Kõik tahtsid tema elu. Keegi tahtis tema elu võtta. See oli Hannah, kes 10 aastat tagasi Aprili surnukeha leidis. See oli Hannah, kes ei osanud nähtut kahtluse alla seada. Kas tema tunnistus viis süütu mehe trellide taha? Tal on vaja tõde välja selgitada. Isegi siis, kui ta peab kahtlustama oma sõpru. Isegi siis, kui ta peab riskima enda eluga. Sest kui tapja ei ole võõras, siis on ta keegi omade hulgast… Rahvusvaheliselt ülimenukate põnevike autor Ruth Ware on tagasi uue pööreterohke trilleriga.

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Кир Булычев. Усни, красавица!

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2000

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 21 minutit

 

Действие детективного романа "Усни, красавица!" происходит в Москве в начале 1990-х годов. К этому времени путешественникам во времени, Лидии и Андрею Берестовым, около 35 лет. Лидия, провожая мужа в командировку рано утром, становится свидетельницей стрельбы во дворе и, став сыщиком поневоле, расследует замаскированное под самоубийство убийство молодой девушки… "Усни, красавица!" — седьмой роман незавершенного цикла "Река Хронос", который Кир Булычёв считал своим главным литературным проектом.

 

Джеральд Даррелл. Три билета до Эдвенчер ; Путь кенгуренка

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2002

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 14 minutit

 

В первой из предлагаемых книг Джеральд Даррелл описывает путешествие в чрезвычайно редко посещаемый район Латинской Америки. Другая книга — своеобразный дневник шестимесячного путешествия Даррелла по наиболее диким местам Новой Зеландии, Австралии и Малайи. С присущим ему юмором и художественным мастерством Даррелл рассказывает о занимательных происшествиях, связанных с ловлей и содержанием в неволе диких животных; сообщает массу интересных подробностей о редчайших животных, их привычках и образе жизни.

 

Владимир Кунин. Кыся в Америке

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2000

1 CD : DAISY raamat, 15 tundi 16 minutit

 

Продолжение серии из жизни питерского кота Мартына Плоткин-Истлейк фон Тифенбах по кличке Кыся. На этот раз в поисках любимого хозяина Шуры он оказывается в Америке. Здесь его ждут новые приключения, в результате которых он попадает в Вашингтон и знакомится с самим президентом Биллом Клинтоном, его семьей и любимцем американцев, котом Соксом.

 

Владимир Кунин. Кыся в Голливуде

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2000

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 08 minutit

 

Перед вами — увлекательные приключения питерского кота Мартына или Кыся — философа и умника, гедониста, казановы и героя многочисленных книг Владимира Кунина о похождениях кота. Приключения опасные — и смешные, весьма озорные — захватывающие дух... Криминальные истории, в которые поневоле втягивается Мартын, всегда запутаны и таинственны. Найти в этих клубках нить истины и вправду способен кот, добравшийся до берегов Америки и покоривший Голливуд.

 

Виктор Пронин. Ворошиловский стрелок

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2001

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 18 minutit

 

Что делать, если изнасиловали единственную внучку, а насильники не понесли наказание? Есть много вариантов, но самый лучший - смыть оскорбление кровью. Именно такой вариант выбирает Ворошиловский стрелок, уставший от жизни и обид. Он берет в руки оружие.

 

Виктор Пронин. Ошибка в объекте

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2001

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 51 minutit

 

Книга в остросюжетной форме рассказывает о том, как вроде бы "незначительные" сделки со своей совестью, "невинные" правонарушения приводят молодого человека к серьезному преступлению. Автор убедительно показывает неизбежность не только юридического наказания, но и того нравственного суда над самим собой, который заставляет преступника прийти с повинной.

 

Виктор Пронин. Каждый день самоубийство

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2001

1 CD : DAISY raamat, 4 tundi 40 minutit

 

Детективный сборник Виктора Пронина "Каждый день самоубийство" состоит из четырех произведений, основное из которых — "Опасный человек", публикуется впервые. Вещи этого писателя отличает знание специфики дела, профессиональное мастерство, понимание самых темных сторон человеческой психики. Эти качества сделали Виктора Пронина одним из наиболее читаемых авторов последнего времени.

 

Даниэла Стил. Перепутье

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2000

1 CD : DAISY raamat, 18 tundi 13 minutit

 

Это — история жизни Лианы де Вильер. История жизни нелегкой и увлекательной, полной опасных приключений. История женщины, которая встала перед нелегким выбором — выбором между чувством долга, заставлявшим ее хранить верность отважному мужу-разведчику, и страстной, непреодолимой любовью к человеку, которому она втайне отдала свое сердце...

 

Даниэла Стил. Кольцо

читает Мария Карпович

Riga : LNerB, 1999

1 CD : DAISY raamat, 15 tundi

 

Дочь немецкого банкира и утонченной красавицы Ариана фон Готхард в юные годы перенесла немало горя. В нацистской Германии она лишилась всего, чем дорожила, потеряла семью. Однако Ариане было суждено познать огромную любовь, подарившую ей сына. И это великое чувство она пронесла через всю жизнь...

 

E-raamatud

 

Allan Teistre. Nägemispuudega inimeste liikumisvõimalused avalikus ruumis Tallinnas : magistritöö

Tallinn : Tallinna Ülikool, 2023

1 CD, PDF- ja DOCX-formaat

 

Puuteraamatud

 

Heidi Alba, Anni Kadri Saar, Marleen Vardja, Piia Ruus. Aastaajad

Tallinn : Tallinna Ülikool, 2018

1 karbiks kokkuvolditav puuteraamat

 

Helery Kukk-Kasemets. Pese hambaid

Tallinn : Tallinna Ülikool, 2017

1 puuteraamat, 6 lk.

 

Katrin Kumm, Ülle Kõrre, Annaliisa Priivits. Salapärane veealune maailm

Tallinn : Tallinna Ülikool, 2023

1 puuteraamat

 

Tiina Parve. Pesupäev

Tallinn : Tallinna Ülikool, 2017

1 puuteraamat, 10 lk.

 

Merit Peterson, Kristi Eichelmann, Anu Kala. Hiirekese matk

Tallinn : Tallinna Ülikool, 2023

1 puuteraamat

 

Annely Ruusmann, Kristofer-Mark Trepp, Sten Martin Üürike, Maarit Jätsa. Mutionu pidu

Tallinn : Tallinna Ülikool, 2018

1 puuteraamat, 12 lk.

 

Kaidi Veller-Mägi, Ingrit Pless, Kirke Kask. Väike soenguraamat

Tallinn : Tallinna Ülikool, 2023

1 puuteraamat, 7 l.