Raamatututvustaja

September 2023

 

 

Sisukord:

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Puuteraamatud

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Ann-Luise Bertell. Kodutalu

teksti esitanud Erki Aule

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 21 minutit

 

"Kodutalu" kujutab sõjajärgset karmi elu Soomes Pohjanmaa külas, kus mehi vaevavad sõjatraumad ja -mälestused, millest üritatakse puskariga vabaneda, ja kus elu hoiavad üleval tugeva karakteriga naised. Tõsise loo muudab nauditavaks autori oskus liita grotesk, must huumor ja poeetilisus üheks tervikuks. Peategelane Elof ja tema väikevend Ivar jäävad varakult orvuks, kuid Elof pärib Pohjanmaal asuva lapsepõlvekodu ja see on alles, kui ta sõjast naaseb. Elof armub oma surnud sõbra naisesse Olgasse ja abiellub temaga. Paar võitleb oma abieluõnne eest, kuid seda tumestab Elofi poolt toime pandud reetmine. Kui südametunnistuspiinad ja sõjamälestused muutuvad valusaks, püüab ta valu maha juua. Oluline roll on loos naistel, kes trotsivad muresid ja peavad vastu. Just Olga on see kalju, millele igapäevaelus toetutakse. Teos põhineb autori vanavanemate lool. Romaani keskmes on tavalised inimesed, kes teevad tavalisi asju. See on Soome ja soomerootslaste lugu: sõdades kannatanud inimesed, purunenud hinged, joomine, aga ka oma talukoht, mida peab hoidma järgmistele põlvedele.

 

Sarah Bonner. Minu teine mina

teksti esitanud Inge Henk

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2023

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 31 minutit

 

Kui Megan leiab abikaasa telefonist seksikad fotod oma kaksikõest, kellega ta ei ole enam pikka aega suhelnud, tärkavad temas kahtlused. Leah'l on olemas kõik, millest Megan on iial osanud unistada: kuulsus, raha ja vabadus teha, mida hing ihaldab. Kui aga Megan Leah'ga asju klaarima läheb, viib puhkenud tüli ootamatult õe surmani. Selleks, et õe tapmisest puhtalt välja tulla, tuleb Meganil tema rolli asuda ... On nad ju äravahetamiseni sarnased. Alguses see isegi õnnestub, aga siis saabuvad koroonaviirus ja lockdown. Kuidas suudab Megan korraga kahte elu elada? Ja veel oma äraarvamatu käitumisega mehe silma all ... Mis juhtub siis, kui keegi tema saladuse jälile jõuab? "Minu teine mina" on kaasakiskuv põnevik kättemaksust ja oma mina kehtestamisest. Ootamatute süžeepööretega raamatut ei saa enne käest ära panna, kui jõutakse jahmatava lõpplahenduseni.

 

Einar Ellermaa. Sassis suhted

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2023

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 03 minutit

 

"Üks öö võib pöörata segi kogu elu, aga ma ikkagi ei kahetse. Pärast lahutust olin mustas augus, aga aasta pärast oli korraga kolm naist. Kallim kirjutas, et ei saa enam külla tulla, kuna tal on nädalavahetusel pulmad. Sõbranna mehega oli hea ja häbi ei olnud. Meil mõlemal mehega on oma salaelu. Küllakutsuja oli jõudnud ainult hommikumantli selga panna. Võõras mees oli nõus maksma 3000 eurot, et veeta öö kinniseotuna meie voodi all. Naine luges Messengerist mu intiimkirjavahetust." Selles raamatus on niisugused lood ja veel palju samasuguseid. Kas need lood on tõesti juhtunud? Kas tõesti meie oma inimesed elavad niisugust elu? Ega ometi meie Eesti inimesed sellist elu ela? Raamatu autor ütleb, et elavad küll ja et ta ei ole kaugeltki nii andekas, et suudaks niisuguseid seiklusi või olukordi välja mõelda. Juttudest võib jääda mulje, et kõik suhtes inimesed muudkui petavad üksteist. Kindlasti mitte ja enamik partnerid on kindlasti truud. Aga ka salajasi seiklusi juhtub päris paljude elus. Kui salaseiklused saavad avalikuks, lähevad suhted sassi. Aga mõned seiklused jäävadki saladuseks.

 

Marje Ernits. Lihtsalt inimesed

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2023

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 46 minutit

 

Harvesteriga tööle sõitnud raietööline leiab metsasihilt lumme mattunud sõiduauto, milles istub surnud mees. Kui selgub, et mehe surm polnud enesetapp ega seotud terviserikkega, annab politseiülem Magnus Müür juhtumi uurimise Üllar Laksile. Kolleegi palvel tuleb Iral hakata nende kaheliikmelise meeskonna teiseks uurijaks. Erinevatest lähtekohtadest ja rollide vahetusest hoolimata hargneb uurijate ees lahti ühe mehe surmaga lõppenud sündmusteahel, milles võib potentsiaalseks süüdlaseks pidada nii kadunukese enda pereliikmeid kui ka kohaliku võimu esindajaid. Kummalgi uurijaist on algul juhtunust oma arusaam, millest lõpuks saab siiski üks ühine versioon. Loo lõpplahenduse juures ei üllata uurijaid aga niivõrd süüdlane, vaid hoopis põhjus, miks selline võigas tegu korda saadeti.

 

Marje Ernits. Sotsialistlik realism

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2023

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 03 minutit

 

Betil oli kulunud aastaid, et leida oma ajus vaba lahter, kuhu paigutada sotsialistlik realism, millel oli kaks reaalsust – üks läks kirja paberitele ja teist kandsid inimesed endas, oma tegelikku elu elades. Marje Ernitsa triloogia "Sõjarahu aastad" peategelane on Beti Raadma – tüdruk, kellel õnnestus sündida, üles kasvada ja elada rahuaja tingimustes, usus ja lootuses, et inimkonna tulevik on helge ja sõda meie maal ei kordu enam iial. Teine raamat jutustab Beti elust aastatel 1965–1986: esimestest tööaastatest, hilisematest õpingutest ja tegemistest pärast põllumajanduse akadeemia lõpetamist. See aeg peaks olema iga täiskasvanu elus kõige viljakam, kuid paraku oli selles ka palju takistusi ja ootamatuid suunamuutusi, mis kõik mõjutasid nii Beti enda kui ka tema lähedaste saatust.

 

Debi Gliori. Mis ka ei juhtuks

teksti esitanud Helle Tiikmaa

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2023

1 CD : DAISY raamat, 04 minutit

 

"Armastan sind, mis ka ei juhtuks ..." "Tõsi ka või?" küsib Väike. Aga mis saab siis, kui ta muutub putukaks või krokodilliks või koguni karuks? Väike on pahur ja tal on palju küsimusi. Suur lohutab teda ja kinnitab, et armastus ei saa kunagi otsa, mis ka ei juhtuks. Debi Gliori värsivormis "Mis ka ei juhtuks" kuulub moodsa lastekirjanduse kullavaramusse. Südamliku loo on eesti keelde ümber pannud luuletaja Eda Ahi.

 

Winston Graham. Poldark. Kümnes raamat. Armukarikas

teksti esitanud Marite Kallasma

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 18 tundi 08 minutit

 

Cornwall, 1813–1815. Rõskes üksildases koopas varastatud kraami all lebab hõbekarikas. Sellele graveeritud moto "Amor gignit amorem", armastus sütitab armastust, kummitab kaht peret, Poldarke ja Warlegganeid, kelle vahel valitseb ikka veel vaen. Ross ja Demelza ning auahne ja mõjuvõimas Sir George näevad oma lapsi langetamas otsuseid, mis mõjutavad kogu nende edasist elu. Napoleoni sõjad lähenevad lõpule ning Jeremyle ja Clowance’ile, nagu ka kõrgile ja küünilisele Valentine Warlegganile on see ärev ja otsustav aeg.

 

Hendrik Groen. Rõõm ja Rahu

teksti esitanud Anne Margiste

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 52 minutit

 

Humoorikad pildikesed sündmustest ühes Hollandi tüüpilises aiandusühistus. Kui Emma Quaadvliegh pärast oma mehe surma vanu pabereid korrastama hakkab, leiab ta nende hulgast sooviavalduse aiamajakese omandamiseks. Märkamatult on möödunud üksteist aastat, seega peaks järjekord olema temani jõudnud. Esimese vabanenud majakese ülevaatamisel tunneb ta, et sinna ta kuulub. Rohenäppude hulka ta end just ei liigita, aga kenad naabrid tõttavad appi. Aiandusühistu esimees on harjunud reeglitele viidates oma võimu kehtestama. Selgub, et roheline paradiis polegi nii rahuarmastav. Emma on aga otsustanud rõõmu ja rahu nimel võitlusse astuda.

 

Kätlin Kaldmaa. Minu külas Islandil ja minu külas Kreekas

teksti esitanud Reelika Kasemägi

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2023

1 CD : DAISY raamat, 40 minutit

 

Minu külas Islandil on kohvik, kus Bennu paneb armastusepallikese alati kohviga kaasa. Ja mina ütlen talle: "Já, takk fýrir." Üks armastusepallike mahub ikka ühe päeva sisse. Minu külas Kreekas on aprikoosid. Need kasvavad sealsamas minu külas ja aprikoosivanamees toob neid kümneliitrise värvipangega poe juurde. Need on kõige paremad verikokod ja mina pean neid iga päev süüa saama. "Minu külas Islandil ja minu külas Kreekas" on tõeline saareraamat – korraga ja kordamööda avanevad lugeja ees pildid saareriigi Islandi ja Kreeka saarte küladest. Üks küla põhjas, teine küla lõunas, samm sammu järel astub lugeja koos autoriga ühekorraga kahe olemise viisi sisse, satub keset Põhjamaa pimedust ja Vahemere palavust. Meri ja mäed on need, mis Islandit ja Kreekat esmapilgul ühendavad. Aga on seal veel midagi?

 

Phyllida Law. Kui palju kaameleid on Hollandis?

teksti esitanud Anne Margiste

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 3 tundi 47 minutit

 

Pärast onu Arthuri surma kolib Phyllida pisikesse Ardentinny külakesse Šotimaal, et hoolitseda oma ema Mego eest. Võrratult hajameelse Mego puhul polnud varemgi ime, kui tema sukad olid külmikus ja peekon sokisahtlis, kuid ühel hetkel hakkas mälu teda tõsisemalt alt vedama. Phyllidale tulevad appi sõbrad, külaelanikud ja kaks tütart, näitlejannad Emma ja Sophie Thompson. Üheskoos hoolitsevad nad majapidamise eest, vaatavad telekast kokasaateid ja hoiavad kõrgel (vana)ema tuju, võttes viimases hädas appi vana hea džinni ja tooniku. Võluv ja siiras järg tuntud näitleja Phyllida Law’ raamatule "Märkmed minu ämmale".

 

Jo Nesbø. Kuningriik

teksti esitanud Helle Tiikmaa

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2023

1 CD : DAISY raamat, 17 tundi 25 minutit

 

Väikeses Norra mägikülas kõrgeima mäe harjal elab automehaanik Roy pealtnäha rahulikku ja lihtsat elu. Tema noorem vend Carl on aastaid välismaal viibinud. Ühtäkki tuleb ta kodutallu tagasi ja käib välja geniaalse idee, mis peaks tooma jõukuse mitte ainult vendadele endile, vaid ka kogu külale. Tal on kaasas võluv ja ägeda loomuga abikaasa Shannon – Barbadose saarelt pärit habras naine. Carli kojutulekuga hakkavad sünged lapsepõlvesaladused taas pinnale immitsema. Teismelisena püüdis Roy oma nooremat venda tülinorijate ja kuulujuttude eest kaitsta, nüüd aga kipuvad Carli plaane varjutama ahnus ja reetmine. Kui küla politseiülem hakkab taas nende vanemate traagilise surma kohta küsimusi esitama, peab Roy otsustama, kui kaugele ta on nõus minema, et venda kaitsta. Ja mismoodi elada koos Shannoniga, kellel on õnnestunud üksildase Roy müürist läbi murda? "Kuningriik" on mitmekihiline, sünge ja võimas psühholoogiline põnevik. See on lugu suurtest ambitsioonidest, veresidemete jõust ja armastusest, aga ka hoolega varjatud perekonnasaladustest, mis panevad vendadevahelised sidemed proovile.

 

Jo Nesbø. Nuga

teksti esitanud Helle Tiikmaa

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2023

1 CD : DAISY raamat, 17 tundi 28 minutit

 

Uurija Harry Hole ärkab hommikul pärast joomingut, riided verised, ega mäleta eelmisest õhtust midagi. Ta on tagasi nullpunktis: tema elu armastus Rakel on ta välja visanud, ta on langenud tagasi alkoholismi küüsi, jäänud ilma õppejõuametist Politseikõrgkoolis ja müünud maha talle kuulunud baari. Vanad tuttavad Oslo politsei vägivallaosakonnas leiavad Harryle töö politsei ametiredeli kõige madalamal pulgal, aga see kuulsat sarimõrvade uurijat ei rahulda. Sest Harry teab, et Svein Finne – esimene kurjategija, kelle ta oma karjääri alguses trellide taha saatis – on pärast kahekümneaastast vangistust jälle vabaduses ja on andnud Harryle mõista, et haub kättemaksu. Siis aga selgub, et järgmine mõrvajuhtum, millega Harryl tuleb silmitsi seista, puudutab teda isiklikumalt kui ükski varasem, ähvardades ta täielikult hävitada. Sest nagu Harry pikaajaline kogemus näitab, saab alati minna veel hullemaks.

 

Jo Nesbø. Peakütid

teksti esitanud Helle Tiikmaa

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2022

1 CD : DAISY raamat, 17 tundi 49 minutit

 

Juba teismelisena isaga malet mängides õpib Roger Brown, et võita saab vaid sohki tehes. Hiljem tippjuhtide värbajana töötades on ta peensusteni lihvinud oma meetodi, mis on segu FBI ülekuulamistehnikast ja blufist ning võimaldab tal alati konkurentidest sammuke ees olla. Ka oma eraelus suudab ta tagada idülli vaid raha teenimiseks hämaraid meetodeid kasutades. Kuni ühel päeval ilmub Roger Browni ellu väärikas vastane. Mees, kes esialgu paistab ideaalse kandidaadina Norra jälitusseadmeid tootva firma juhi kohale, valdab tegelikult Rogeri petuskeeme veelgi täiuslikumalt ja on lisaks veel – ja erinevalt Rogerist – sõjalise eriväljaõppega.

 

Bobbie Peers. Lüriidiumivaras. William Wentoni sarja 1. raamat

teksti esitanud Robert Annus

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 26 minutit

 

Saage tuttavaks: William Wenton – maailma parim koodimurdja! Ainult et ise ta seda veel ei tea... 11-aastane William on alati teada tahtnud, miks ta pereliikmetel on varjunimed. Ja miks ta vanaisa kaheksa aasta eest jäljetult kadus. Ent alles siis, kui William lahendab Võimatuse ehk maailma kõige keerulisema koodi, hakkab ta taipama, et on tõsises ohus. Ja et tal tuleb kiiremas korras vanaisa üles otsida.

 

Bobbie Peers. Krüptoportaal. William Wentoni sarja 2. raamat

teksti esitanud Robert Annus

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 07 minutit

 

"Lüriidiumivarga" William Wenton on tagasi! William läheb tagasi Posthumaansete Uuringute Instituuti. Kuid seal on kõik muutunud: kehtib liikumiskeeld ja kõikjal on vahid. Juhtuma hakkab salapäraseid asju. Mis põhjustab Williami jubedaid haigushooge? Kes on see kummaline olend, kes temaga ühendust püüab saada? Kõik see juhatab krüptoportaalini. Aga mis see veel on? Lugu William Wentonist on põnev seiklus sõprusest, koodimurdmisest ja vaprusest.

 

Bobbie Peers. Orbulaatoriagent. William Wentoni sarja 3. raamat

teksti esitanud Robert Annus

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 21 minutit

 

Maailma parima koodimurdja seiklused jätkuvad… Kõigepealt jääb seisma kell Big Beni tornis. Siis ilmub välja salapärane Orbulaatoriagent. Mida ta Williamist tahab? Ja mis asi üldse on orbulaator? Sünged saladused ja pealtnäha lahendamatud koodid läkitavad Williami taaskord ohtlikule seiklusele. William Wentoni lugu on imeline ja ülipõnev. Raamatusarja on saatnud rahvusvaheline edu ja see on ilmunud 37 riigis.

 

Bobbie Peers. Maailmalõpugeneraator. William Wentoni sarja 4. raamat

teksti esitanud Robert Annus

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 4 tundi 44 minutit

 

William peab üles leidma maailmalõpugeneraatori, enne kui on hilja! William ja Iscia saadetakse Saharasse, et aidata võimatu arheoloogia osakonda väljakaevamistel. Keset kõrbe on maandunud suur salapärane kuul ja vaid William suudab lahendada koodi, mis selle avaks. Mis juhtub aga siis, kui ta sellega hakkama saab? Kas see käivitab katastroofi? Iidse perepärimuse ja koodide abil ilmaruumist saab William jälile viimsepäevamasinale, mis ähvardab hävitada maailma.

 

Bobbie Peers. Kaoseparalüsaator. William Wentoni sarja 5. raamat

teksti esitanud Robert Annus

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 4 tundi 14 minutit

 

William Wentoni seiklused jätkuvad... Midagi on Libateabe Keskuses mäda. Uued vahibotid on ohjad enda kätte haaranud. William otsustab põgeneda koos koodipüramiidiga – ainsa relvaga, mis suudab Abraham Talley peatada. Ent Londoni tänavail varitseb oht, vahibotid on Williamil kannul ning Abraham Talley hingab talle kuklasse. William vajab vanade sõprade ja uute vaenlaste abi, et koodipüramiid turvalisse paika toimetada. Kas see aga õnnestub tal enne, kui on hilja? "Kaoseparalüsaator" on William Wentoni seiklussarja viies raamat. Selles kaasakiskuvas põnevikus paljastatakse mineviku saladusi, pannakse proovile sõprus ning võitlus kurjade lüriidiumijõududega on raskem kui iial varem. Bobbie Peers on norra edukamaid lastekirjanikke, kes on William Wentoni sarjaga saanud laste suureks lemmikuks.

 

Bobbie Peers. Tsentrifugaalkatastroof. William Wentoni sarja 6. raamat

teksti esitanud Robert Annus

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 4 tundi 11 minutit

 

"Tsentrifugaalkatastroof" on menuka William Wentoni seiklussarja kuues ehk viimane raamat. Hoogne lugu maailma parimast koodimurdjast jätkub suure lahinguga Williami ja Abraham Talley vahel. Seekord tuleb Williamil lahendada maakera enda kood ja langetada keerulisi valikuid. Kas Williamil õnnestub päästa Maa lüriidiumi käest? Ja mis saab lüriidiumist tema sees?

 

Justine Picardie. Miss Dior

teksti esitanud Katrin Karisma

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 24 minutit

 

"Miss Dior" on erakordne lugu vabadusest ja fašismist, ilust, armastusest ja reetmisest ning sellest, kui jahmatav ajalugu võib peituda moe kauni klantspinna varjus. Raamat maalib portree saladuslikust naisest moelooja Christian Diori selja taga, kellest on väga vähe teada, aga kes mõjutas tema loomingut tohutul määral – see oli tema armastatud õde Catherine. Just temast on inspireeritud Diori kuulsaim parfüüm ja tema vormis venna nägemust naiselikkusest. Justine Picardie viib meid endaga okupeeritud Pariisi, kus Christian lihvis oma disainerioskusi, aga Catherine pühendas end samal ajal vastupanuliikumisele, kuni langes Gestaapo kätte ja saadeti Saksamaale Ravensbrücki koonduslaagrisse. Koostöö Diori muuseumi ja pärijatega andis autorile piiramatu ligipääsu kõigile arhiividele, mille tulemuseks on värske sissevaade Diori maailma, ning inspireeriv lugu sellest, kuidas valust sündis ilu ja kuidas õe kannatused inspireerisid kuulsa New Look kollektsiooni.

 

Kerttu Rakke. Neli lihtsat juttu

teksti esitanud Külli Palmsaar

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 05 minutit

 

Kerttu Rakke on kirjutanud lühemaid ja pikemaid jutte, kolumne, artikleid ja stsenaariume, toimetanud ja välja andnud ka teiste autorite teoseid. Igapäevaselt tegeleb ta ligipääsetavuse ja lihtsa keelega. Kogumikus "Neli lihtsat juttu" on neli lühijuttu, mis räägivad tavalistest inimestest erilistes ja vähem erilistes olukordades, nende muredest, rõõmudest, hirmudest ja unistustest.

 

Eno Raud. Lugu lendavate taldrikutega

teksti esitanud Helle Tiikmaa

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2023

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 09 minutit

 

Selle raamatu kaante vahele on kogutud armastatud Eesti lastekirjaniku Eno Raua põnev ja lustakas triloogia kolme poisi ja neile suveks ootamatult kaela sadanud võõra linnatüdruku seiklustest ühes suvises Eesti väikelinnas. Triloogiasse kuuluvad "Päris kriminaalne lugu", "Lugu lendavate taldrikutega" ja "Telepaatiline lugu". Esimeses peavad Jürnas, Meelik, Kaur ja Kärt üles leidma koolikaaslase salapäraselt kaduma läinud väikevenna, teises jutus saabuvad linna lausa tulnukad ning viimases loos avastavad nad, et Jürnal on telepaatilised võimed, ning ta suudab teisi mõttega mõjutada.

 

Piret Raud. Nimepanija

teksti esitanud Külli Palmsaar

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 4 tundi 41 minutit

 

"Nimepanijasse" on koondatud kuus lühemat ja kaks veidi pikemat proosapala, millest leiab mõtlikku absurdi, kriipivat kummalisust ja nukrat huumorit. Siin lõõmavad leegid ja kisendavad kartulid, tillukesed mustad klaashelmed hüppavad kirpudena kasside kasukates ja põuasest maakamarast võrsuvad aiapäkapikud. Erinevate lugude minajutustajaid näib vaevavat sama mure: kuidas saada hakkama maailmas, kus ühiskondlikud ootused lähevad vastuollu sisetundega ja eelarvamused sunnivad kohanduma etteantud rolliga, ning millele toetuda, kui turvaline pind jalge all on korraga kõikuma löönud. Kas lõpuks saabub kauaoodatud vihm, mis päästaks painest ning tooks rahu ja maheduse? Kogumiku avalugu "Pink" on pälvinud 2022. aasta Tuglase novelliauhinna.

 

Mihhail Šiškin. Sõda või rahu?

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 39 minutit

 

Šveitsis elav vene kirjanik Mihhail Šiškin esitab selles esseekogumikus üsna valusaid küsimusi. Kuidas armastada kodumaad, mis käitub koletisena? Kas Venemaa pääseb lõpuks välja diktaatorikultuse ja orjamentaliteedi nõiaringist ning võtab omaks euroopalikud väärtused? Mis need viimased aga õigupoolest on? Vastuseid otsides vaatleb autor nii kaugemat ajalugu kui ka oma lähedaste saatust eelmise suurema sõja eel, ajal ja järel. Eelmise? Jah, sest see, mida pidasime rahuks, oli tegelikult juba uus sõda.

 

Tiina Tamman. Otseütleja

teksti esitanud Tarmo Hints

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 41 minutit

 

"Otseütleja" on nauditav lugemispala, mis annab inimsaatuste kaudu edasi Eesti ajalugu teise maailmasõja ajal ja järel. Diplomaat Johan Leppiku (1894‒1965) elukäiku jälgiv romaan avab kulisside taga tehtud püüdlused Eesti Vabariigi püsimajäämise nimel, diplomaatiliste suhete keerukuse ja riigi esindajate toonased igapäevadilemmad. See on ühtaegu nii Eesti Vabariigi ühe keerulise ajajärgu lugu, tähelepanuväärse diplomaadi elulugu kui ka teiste võõrsile sattunud eestlaste võitluste, valikute ja kohanemise lugu. Ka keset kaost ja peataolekut suudame armuda ja unistada, hinnata ilu ja kultuuri, tunda rõõmu või pettumust sõprus- või perekonnasuhetest. "Otseütlejas" on sulnist võlu, helgust, vaikseid mõtisklusi, põnevust, kahtlusi, hingevalu, südamlikkust, lootusrikkust, unistusi ja armastust.

 

Arvo Valton. Ühises hoovuses

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 10 minutit

 

Arvo Valton (snd 1935) portreteerib raamatus "Ühises hoovuses" mälestuskilde seitsmekümne viiest eesti kirjanikust ja kirjandustegelasest, Tema lood on ausad, harivad ja rohkete huvitavate detailidega. Koloriidi juttudele annab Elu ise – Valtoni pere küüditamine, kirjanikutöö nõukogude tsensuuri pihtide vahel, kaasalöömine taasiseseisvunud Eesti poliitikas ja soome-ugri kultuuri edendamine. Sagedased tegevuspaigad on kirjanike liit, Tallinnfilm ja kirjanike maja Kadriorus. Et Valtoni juured ulatuvad Hiiumaale, on raamatus ka tubli annus hiiu huumorit. "Kirjanikud omavahel" on raamatusari, milles kümme eesti kirjanikku kirjeldavad olnud ja olevat kirjanduselu loojate omavaheliste suhete kaudu. See on sari andekatest ja omanäolistest Eesti inimestest. Huvitavad isiksused, kes on aegade jooksul omavahel põrkunud, armastanud, vihanud ja leppinud. Erakud ja suhtlejad, riigimehed ja katlakütjad, loojad ja nende muusad, kostitajad ja külalised, aga kõik ka kirjanikud, kelle sõna kõlab luules ja proosas.

 

Kaarel Veskis. Autismi olemus

teksti esitanud Serli Küünarpuu

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2023

1 CD : DAISY raamat, 14 tundi 38 minutit

 

See raamat on ühe suurte teadmistega autisti "laiendatud" autobiograafia, süvauurimus iseendast ja autismist, kirja pandud harvaesineva põhjalikkuse ja kirega. Mul pole vähimatki aimu, kas kõik selles raamatus esitatud mõtted ja seisukohad peavad tingimata vett, kuid kindlasti on see suureks toeks autistliku meelelaadiga inimestele ja nende lähedastele. Miski selles raamatus hämmastas mind. Olles lugemise lõpetanud, jäi kummitama ainult üks mõte: "Ma tahaksin olla autist!" (Valdur Mikita, kirjanik ja semiootik.) Väga põhjalik ja sisukas ülevaade autismist ja autistlike inimeste sisemaailmast. Minu jaoks teeb raamatu eriti väärtuslikuks just see, et autor teab täpselt, millest ta räägib. Autismis ja autistlike inimeste maailmatajus on midagi, millest on meil kõigil üht-teist õppida. (Ivica Mägi, autismivaldkonna arendaja, koolitaja, nõustaja.) Kaarel Veskis on õppinud Tartu ülikoolis kirjandust, keeleteadust ja arvutilingvistikat ning töötanud sealsamas ülikoolis aastaid keeletehnoloogia spetsialistina, hetkel töötab Eesti Kirjandusmuuseumis. Tema vabatahtlik töö Eesti Aspergerite Ühingus on viimase paari aasta jooksul hõlmanud autismist ja Aspergeri sündroomist kirjutamist ja rääkimist, aspidest täiskasvanutele tugigruppide korraldamist ning lisaks ka autistidega oma töös kokku puutuvate täiskasvanute ja autistidest lastega vanemate nõustamist nii päriselus kui mitmesuguste elektrooniliste kanalite (foorumid, sotsiaalmeedia, Skype) kaudu.

 

Rauno Võsaste. Topeltmõrv Paunveres

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2023

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 21 minutit

 

1997. aasta esimestel päevadel leitakse Palamuse lähedalt talumajast kahe vanuri vägivallatunnustega surnukehad. Esmapilgul ei näi tapetute majanduslik seisund ega ükski muu asjaolu andvat põhjust raske kuriteo toimepanemiseks. Öine tuisk on hävitanud kõik võimalikud jäljed. Topeltmõrva avastamisega peavad hakkama saama Jõgeva politseiprefektuuri kriminaalpolitseinikud. Töötingimused ja eluolu 90-ndatel võivad tänasega võrreldes tunduda muinasjutu või vähemalt uskumatuna. Oskuste ja vahendite puudumine kompenseeriti töötahte ja uljusega. Väljamõeldud tegelaste ja kohandatud sündmustega romaani idee pärineb tõsielust. Raamatu autor töötas Jõgeva kriminaalpolitseis ja seepärast võib raamatust leida tegelike sündmustega sarnaseid jooni. Kui kasutada kujutlusvõimet, võivad ka tegelased tahes-tahtmata kedagi meenutada. Kuriteo pingelisele avastamiskäigule pakuvad vaheldust värvikad olustikukirjeldused ja lõbusad lood elust enesest.

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Тармо Вахтер. Эстония: жаркое лето 91-го

читает Алексей Горпинченко

Таллинн : Библиотека для слепых Национальной библиотеки Эстонии, 2023

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 04 minutit

 

Какие тайные переговоры велись в Таллинне, Москве, Вашингтоне, Берлине и других столицах? Впервые на суд читателя выносятся секретные материалы: записи заседаний правительства Эстонии, меморандумы Министерства иностранных дел Эстонии, записи в журнале дежурного эстонской погранохраны, протоколы заседаний правительства США. •Борьба между Народным фронтом, Комитетом Эстонии и просоветски настроенным Интердвижением. •Арнольд Рюйтель и Михаил Горбачев, Леннарт Мери и Джордж Буш, Эдгар Сависаар и Борис Ельцин... •События августовского путча и провозглашение независимости Эстонии.

 

Донато Карризи. Дом голосов

читает Кристина Кокина

Riga : LNerB, 2023

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 49 minutit

 

Пьетро Джербер — психолог, но не такой как другие. Его специализация — гипноз, и все его пациенты это дети, с которыми что-то случилось: они перенесли травму, стали свидетелями драматических событий или в их хрупкой памяти хранится важная информация, которая может помочь полиция или органам опеки в расследовании. Но вот с другого конца света, из Австралии, ему звонит коллега и просит принять пациента. Пьетро недоумевает, зачем обращаться именно к нему, ведь Ханна Холл взрослая. Оказывается, молодой женщине не дает покоя воспоминание о некоем убийстве, будто бы совершенном ею в детстве. И чтобы понять, правда это или иллюзия, ей необходим лучший психолог Флоренции — Пьетро Джербер.

 

Майн Рид. В дебрях Южной Африки. Юные охотники. Охотники за жирафами

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2000

1 CD : DAISY raamat, 22 tundi 55 minutit

 

Романы Майн Рида (1818—1883), включенные в настоящее издание "В дебрях Южной Африки, или Приключения бура и его семьи", "Юные охотники, или Повесть о приключениях в Южной Африке", "Охотники за жирафами", написаны в разное время, но составляют своеобразную южноафриканскую трилогию, объединенную общим местом действия и главными героями.

 

Джеймс Хэрриот. И всех их создал Бог

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2001

1 CD : DAISY raamat, 15 tundi 55 minutit

 

"И всех их создал Бог" - продолжение уже известных читателю книг замечательного английского писателя, ветеринара по профессии Джеймса Хэрриота. Книга наполнена добром и жаждой познания "братьев наших меньших", раскрывает перед благодарными читателями все очарование мира живой природы, учит состраданию и любви. Книга написана с юмором и читается легко - как взрослыми, так и детьми.

 

Джеймс Хэрриот. О всех созданиях - больших и малых

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2001

1 CD : DAISY raamat, 21 tundi 48 minutit

 

Научно—художественная книга английского писателя, содержащая отдельные главы из его книг "О всех созданиях - больших и малых" и "О всем разумном и удивительном". С любовью и юмором автор, ветеринарный врач по специальности, рассказывает о домашних животных, их взаимоотношениях с человеком.

 

Джеймс Хэрриот. О всех созданиях - прекрасных и удивительных

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2001

1 CD : DAISY raamat, 15 tundi 08 minutit

 

"О всех созданиях - прекрасных и удивительных" - продолжение уже известных читателю записок ("О всех созданиях - больших и малых") замечательного английского писателя, ветеринара по профессии Джеймса Хэрриота. Это умная, добрая, познавательная книга с очаровательной искренностью, блестящим "джеромовским" юмором повествует о людях, помогающих животным, учит добру, любви, состраданию, а также приобщает читателя к "тяжелой, честной, чудесной" профессии ветеринарного врача.

 

Puuteraamatud

 

Avastamisrõõm

raamatu valmistasid Ingrid Liivak, Aigi Treumuth, Triinu Mumm

Tallinn : Tallinna Ülikool, 2009

1 puuteraamat, 16 lk.

 

Kikilips

raamatu valmistasid Hanna Maria Melgas, Reelika Tarbe, Saara Tall

Tallinn : Tallinna Ülikool, 2019

1 puuteraamat, 12 lk.

 

Kõige täiuslikum lill

raamatu valmistasid Natalia Kaptyug, Liis King, Mirjam Laanejõe, Tanel Pulver

Tallinn : Tallinna Ülikool, 2018

1 puuteraamat, 18 lk.

 

Liiklusvahendid

raamatu valmistasid Kaie Pranno, Merike Paio, Gerli Peedu, Monika Avalaid

Tallinn : Tallinna Ülikool, 2009

1 puuteraamat, 10 lk.

 

Materjalid

raamatu valmistasid Kristina Stojakina, Anni-Liis Kolpakov, Kristjan Pärna, Annika Kangur

Tallinn : Tallinna Ülikool, 2009

1 puuteraamat, 20 lk.

 

Näpud mulda

raamatu valmistasid Diana Hill, Maarit Jätsa, Kamilla Truverk

Tallinn : Tallinna Ülikool, 2023

1 puuteraamat, 12 lk.

 

Tunneta loomi

raamatu valmistasid Terje Kaljumäe, Mari Joosep Põllu, Madis Liiva

Tallinn : Tallinna Ülikool, 2023

1 puuteraamat, 12 lk.