Raamatututvustaja

Juuli-august 2023

 

 

Sisukord:

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Ene Arikainen. Kõik müügiks

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2023

1 CD : DAISY raamat, 3 tundi 17 minutit

 

Raamatus "Kõik müügiks" on äärmiselt kaasahaaravalt kirjeldatud lood Eesti inimeste eluolust Tartu ümbruses II ilmasõja järgsetel aastatel kogu selle võlus ja valus. Peamiselt ühe maapere liikmete ja nendega seotud inimeste toimetuste kaudu arenevad värvikad ja kohati kriminaalsedki sündmused. Piltide kaupa ilmuvad lugeja ette mahlakad tegelased igaüks oma saatuse, ellusuhtumise ja teraste ütlemistega.

 

Ene Arikainen. Must kolmnurk

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2023

1 CD : DAISY raamat, 4 tundi 53 minutit

 

Ene Arikaineni kolmas raamat "Must kolmnurk" keskendub sovhoosi noorele raamatukogutöötajale ning temaga seotud inimestele-intriigidele. Põnevad ja kirglikud lood Eesti elust. Tuleb välja, et pole need eestlased läbi aegade olnud nii tasased ühti – ellu jagub nii emotsioone kui armastust, vürtsi ja romantikat, kainet mõtlemist ja vahel ka lausa uskumatuid kriminaalseid seiku

 

Caroline Bernard. Naine Montparnasse'ilt

teksti esitanud Laine Mägi

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 14 tundi 03 minutit

 

Pariis, 1929. Nooruke Simone õpib väsimatult, et saada kirjanikuks. Siis kohtab ta Jean-Paul Sartre’it, kelles on koos enfant terrible, geenius ning peagi ka Simone’i suur armastus. Nad sõlmivad lepingu, mis peab tagama mõlemale eluaegse ustavuse ja vabaduse. Ühiselt sõnastavad nad eksistentsialismi filosoofilise tuuma. Ometi ei täitu Simone’i suur unistus lihtsalt. Ehkki Sartre usaldab Simone’i mõtteselgust ja sõnaseadet tingimusteta, suhtuvad kirjastused naise tekstidesse umbusuga. Simone otsib vastust küsimustele: miks seab elu naise ette sageli kõrgemad tõkked ja kuidas on võimalik ühendada suurt armastust vabadusihaga?

 

Carlo Collodi. Pinocchio seiklused

teksti esitanud Robert Annus

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 4 tundi 46 minutit

 

Pinocchio on kogu maailmas tuntud puunukk, kelle seiklustest on lugenud juba mitu põlvkonda lapsi. Fantastilised, kohati isegi pisut kõhedusttekitavad lood sisaldavad õpetlikke ivasid. Saatus veeretab Pinocchio teele kõikvõimalikke katsumusi, kuid ta kuulab oma hea südame häält ja võidab nii ka teiste südamed. Raamatu lõpuks täidab haldjas ka tema viimase südamesoovi ja ta saab päris poisiks.

 

Mattias Edvardsson. Peretragöödia

teksti esitanud Inge Henk

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2023

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 01 minutit

 

Uus raamat menuki "Täiesti tavaline perekond" autorilt Mattias Edvardssonilt. "Peretragöödias" esitatakse keeruline mõrvalugu kolme erineva nimese silmade läbi. Peretragöödiaid on mitmesuguseid ja selle loo tegelased on igaüks omal kombel nende ohvrid. Pärast naise kaotamist raskele haigusele kasvatab Bill üksi oma kaheksa-aastast tütart Sallyt. Eluga toimetulekuks on ta sunnitud ühe toa korterist välja üürima. Sinna asub elama Karla, kes on põgenenud Põhja-Rootsist oma narkomaanist ema juurest, et õppida Lundi ülikoolis juristiks. Selleks, et majanduslikult hakkama saada, koristab ta jõukate inimeste Steven ja Regina Rytteri uhket maja. Kuid doktorihärra ja tema naise elu on kuidagi veider. Naine veedab oma päevi suletuna pimedasse magamistuppa. Billi naise kunagine sõbranna Jennica satub Tinderis kaaslast otsides Steven Rytteri peale ning otsustab õnne proovida. Suveromanss on imeilus, kuid midagi hõljub ikkagi õhus. Suve lõpus leitakse aga Steven ja Regina Rytter oma kodust mõrvatuna. Kahtlusalusena peetakse kinni Bill. Selles Põhjamaade meisterlikus kriminaalromaanis hargneb lahti lugu sõltuvusest ja õiglusest, kus piir õige ja vale vahel on õhkõrnuke. Billi, Karla ja Jennica jutustuste kaudu hoiab Mattias Edvardsson lugejaid kogu aeg põnevil, näidates, mis juhtub tavaliste inimestega, kui nad satuvad ebatavalisse olukorda, kus tuleb midagi või kedagi ohverdada.

 

Marje Ernits. Helge tulevik

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2023

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 29 minutit

 

Ühe sõjarahu algusaastal sündinud põlvkonna muutumislugu. Marje Ernitsa triloogia "Sõjarahu aastad" peategelane on Beti Raadma – tüdruk, kellel õnnestus sündida, üles kasvada ja elada rahuaja tingimustes, usus ja lootuses, et inimkonna tulevik ongi helge ja sõda meie maal ei kordu enam iial. Aastatega hakkas see usk murenema, kuid lootust ei suutnud hävitada miski, isegi mitte aeg. Esimene raamat keskendub Beti lapsepõlvele ja kooliaastatele Ropkal ja Tartu linnas. Tüdruku kujunemisel on oluline roll vanaisal, kes hoolitseb Beti eest, kui vanemad on tööl. Koos kaksikutest klassivendade Ülevi ja Valevi ning pinginaaber Aunega võetakse ette nii mõndagi toredat. Karmile ajale ja rasketele oludele vaatamata ei kustu lootus, et neid ootab ees helge tulevik.

 

August Gailit. Muinasmaa

teksti esitanud Robert Annus

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 34 minutit

 

"Muinasmaa" on August Gailiti esimene ja (teenimatult) kõige vähem tuntud reisiromaan, omamoodi eellugu või katsetus või kondiproov "Toomas Nipernaadi" ja "Ekke Moori" kirjutamiseks, kus mööda kodumaad seikleb ilmselge autori alter ego. Seiklused, millesse see omapärase ilmavaatega rändur satub, on tedagi sageli seotud naiste, kentsakate inimeste ja toredate külakohtadega ja kõigist neist on üht-teist kõrva taha panna nii peategelasel kui lugejal.

 

Kristin Hannah. Maja salapärase järve ääres

teksti esitanud Silvia Karro

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 17 tundi 48 minutit

 

Annie Colwater on alati püüdnud olla ideaalne naine ja ema. Kui aga tema tütar Natalie sõidab Euroopasse õppima ja abikaasa teatab, et armastab teist naist, kaob Annie'l täielikult pind jalge alt. Sügavalt vapustatud naine otsib pelgupaika isakodus, väikeses Mysticy linnakeses. Seal kohtab ta hiljuti leseks jäänud koolipõlve armsamat Nick Delacroix'd, kes ei suuda kuidagi toime tulla oma vaikiva, hingelise trauma üle elanud tütrega. Kolmekesi koos hakkavad nad tasapisi minevikuhaavadest tervenema ja otsima õnne, mis tundus olevat jäädavalt kadunud.

 

Carsten Henn. Raamatujalutaja

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 56 minutit

 

Raamatutes leidub kogu maailm. Need on erilised kunded, kellele raamatukaupmees Carl Kollhoff tellitud raamatud koju kätte viib – õhtuti pärast kaupluse sulgemist, jalutuskäigul läbi maaliliste kitsaste linnatänavate. Need inimesed on tema jaoks peaaegu sõbrad ja tema on nende kõige olulisem side maailmaga. Kui Carli tabab karm saatuselöök, muutub küsitavaks, kas tal õnnestub raamatute võimu ning samavõrd nutika kui ninaka üheksa-aastase tüdruku abiga taas õnnelikuks saada. Sooja südamega, targalt ja liigutavalt jutustab Carsten Henn "Raamatujalutajas" sõpruse väärtusest, lugemise lummusest ja raamatute ühendavast jõust.

 

Kristi Ilves. Minu Mulgimaa

teksti esitanud Reelika Kasemägi

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2023

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 04 minutit

 

"Miks sa seal elad?" on nii mõnigi minult elu jooksul küsinud, kui ütlen, et ma ei ela Tallinnas, Tartus ega isegi Viljandis mitte, vaid hoopis maal – Mulgimaal. See on ainus paik maailmas, kus olen tõeliselt õnnelik ja päriselt kodus. See on paik, kus tunnen, et nii inimesed, loodus kui kultuur on omad ja toetavad mind. Ka töö mulgi keele hoidja, edendaja ja õpetajana on kuidagi iseenesest minuni jõudnud. Ärkan iga päev tänulikuna, sest saan elada seal, kus tahan, ja teha tööd, mida armastan. Minus ja minu ümber leidub mulgi jonni, iseteadlikkust, uhkust, alalhoidlikkust ja uuenduslikkust – kõike seda, mis teeb mulkidest mulgid. Vürtsi lisavad mulgimust huumor, mahlakad ütlemised, kirevad rahvariided ja värvikad isiksused. Nendest kildudest koosneb minu Mulgimaa ja just sellisena ma teda armastangi. (Kristi Ilves)

 

Lea Jaanimaa. Ära ütle midagi

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2023

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 21 minutit

 

Lugu räägib noorest naisest Merilist, kes sestpeale kui mäletama hakkas, on unistanud oma kodust. Teekond lastekodust täiskasvanute maailma on kulgenud käänuliselt, ent läbitud õppetundide abil saab Merili sama hästi või pareminigi hakkama kui paljud päriskodudes kasvanud eakaaslased. Ja Merili sugupuu? Ta ei tea sellest midagi, kuid asub uurima. Kangutab avali saladused, mis tema saatust sünnihetkest alates kujundasid, laob jupphaaval kokku oma perekonna pusle. Ent kuni selgub tõde, on lastekodukaaslane Jaanika ainus inimene, kellel on koht tema südames. Sõbranna toel lepib Merili teadmisega, et enam ei saa teha midagi muud kui andestada. Aga kuidas saab unustada ja andestada aega, mil ainsaks lohutajaks oli kaisuloom? Kaisukas, mis oli pisaratest niiske, kui laps uinudes üksindusest nuttis. Kui igatsus kallistuse järele oli nii suur, et tekitas füüsilist valu. Kui ei saanud aru, miks karistatakse selle eest, mida pole teinud. Kui ei teadnud, kuhu kuulud, ja kui oli teadmine, et mitte kusagil pole sinu jaoks kohta. Mitte kellegi juures. Siiski tõdeb Merili lõpuks, et tal on, mille eest lastekodule tänulik olla. Lastekodule ja kõigepealt iseenda sihikindlusele.

 

Andrus Kasemaa. Ema tuba

teksti esitanud Siim Angerpikk

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 4 tundi 17 minutit

 

Kallid kodused, ema ja isa. Isa, sina elad küll emast eemal, aga kuule sinagi. Õed. See on teile, ja teie lastele. Ei, neile küll see kiri pole, aga las loevad seda ükskord tulevikus. Kui soovivad. Kuigi ma arvan, et sellest sündmusest, millest ma teile lähemalt kirjutan, me ikkagi lastele ja lastelastele ei räägi. Seega nemad ei saa teada. Las arvavad, et see kõik lihtsalt juhtus kogemata, et see oli kõik õnnetus, mis meie jaoks õnnelikult lõppes. Ma tean, et see mõte ja plaan on hullumeelne, aga erakordsed ajad nõuavadki hulljulgeid samme.

 

Catherine Grace Katz. Jalta tütred

teksti esitanud Urve Koni

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 18 tundi 30 minutit

 

Rääkimata lugu kolmest intelligentsest ja veetlevast noorest naisest, kes saatsid oma kuulsaid isasid Jalta konverentsil 1945. aasta veebruaris, ning konverentsi saatuslikust järelmõjust teise maailmasõja lõpupäevadel. Pinged Jalta konverentsi ajal 1945. aasta veebruaris ähvardasid lõhkuda Franklin Roosevelti, Winston Churchilli ja Jossif Stalini sõjaaegse liidu just siis, kui võit oli käeulatuses. Catherine Grace Katz räägib dramaatilise loo kolmest noorest naisest, kelle nende riigipeadest isad endaga Jaltasse kaasa kutsusid. Igaühele on omane tugev perekondlik lojaalsus ja poliitiline taip, saateks omavahel põimunud romansid, mis lisasid neile otsustavatele päevadele teistsuguseid värvitoone. Kathleen Harriman oli tippsuusataja, sõjakorrespondent ja USA suursaadiku Nõukogude Liidus Averell Harrimani tütar. Suurbritannia kuningliku õhuväe ohvitser, näitlejanna Sarah Churchill oli pühendunud oma geniaalsele isale, kes sai sageli tuge tütre poliitilisest nutikusest. Roosevelti ainus tütar Anna, kes valiti oma ema Eleanori asemel presidenti Jaltas saatma, saabus sinna isa kõige hävitavamate saladuste hoidjana. "Jalta tütred" on tähelepanuväärne lugu isadest ja tütardest, kelle suhteid pani proovile ja tugevdas ajalugu, mille tunnistajaks nad olid, ja tulevik, mida nad koos kujundasid.

 

John Kelly. Stalini päästmine

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 20 tundi 34 minutit

 

Kui Hitler vallutas 1938. aastal Austria, terendas sõda silmapiiril; kui ta 1939. aastal võttis ära need Tšehhoslovakkia osad, mille ta oli Müncheni konverentsil lauale jätnud, näis sõda juba vältimatu. Stalin üritas aega võita N Liidu kaitse tõhustamiseks, kuid pooled ohvitserid olid 1930ndate algupoole puhastustes maha löödud või vangi pandud, ning kui mõned silmatorkavad erandid kõrvale jätta, olid nende asemele pandud mehed täiesti ebakompetentsed. Kui Saksa ja Nõukogude väed 1939. aastal Poolasse tungisid, avastasid sakslased, et nende liitlane N Liit jääb neist maha pea kõigi olulisemate näitajate osas, sealhulgas vägede liikumiskiirus, varustuse ja juhtimise kvaliteet ning väljaõpe. Kui Saksa armee mööda Poola steppe edasi kihutas, läbides vahel mitukümmend kilomeetrit päevas, siis vene sõdurid istusid põldudel ja teedel ning jõid viina, oodates varustusüksusi, kes pidid neile tooma kütust ja tankide varuosi. Soomes, kuhu venelased kaks ja pool kuud hiljem sisse tungisid, sai Punaarmee ebakompetentsus veelgi kinnitust. Sõjakäigu esimese kahe kuu kestel tormasid pooliku väljaõppega teismelised venelased pimesi soomlaste kuulipildujate ette, ning tuhanded hukkusid või said haavata. "See oli kõige jubedam vaatepilt, mida olen kunagi näinud," kirjutas austraallasest sõjakorrespondent James Aldridge. Oli selge, et N Liit ei ole võimeline seda sõda võitma. Nõukogude armee varustus ja tase oli alla igasugust arvestust. Üsna kiiresti sai selgeks, et ilma Lääne abita Stalin hakkama ei saa!

 

Uno Leies. Tipp ja Täpp

teksti esitanud Robert Annus

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 1 tund 56 minutit

 

Tipi ja Täpi fantaasiarohked ja humoorikad lood on pakkunud rõõmu mitme põlvkonna lastele. Nukulapsed Tipp ja Täpp satuvad aina uutesse seiklustesse: kord on nad kosmonaudid, siis kohtavad Karu-Otti, aitavad kolm jänkupoissi üle tänava või mõtlevad välja päris uue masina.

 

Owen Matthews. Häving : lugu Putini sõja telgitagustest

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2023

1 CD : DAISY raamat, 15 tundi 08 minutit

 

Owen Matthewsi "Häving" on vapustav uurimus Vene-Ukraina sõjast ja selle tagamaadest, ulatudes Kremli koridoridest kuni Mariupoli kaevikuteni. Venemaa kallaletung Ukrainale on kõige tõsisem geopoliitiline kriis pärast Teist maailmasõda, kuid ometigi ümbritseb selle põhjuseid siiani salapära. Miks muutus seni hoolikalt kalkuleerinud ja enda võimalusi täpselt hinnanud Vladimir Putin ühtäkki hoolimatuks mänguriks, kes seadis ohtu mitte ainult oma režiimi, vaid kogu Venemaa? Tuginedes enam kui 25-aastasele korrespondenditöö kogemusele Moskvas, samuti oma perekondlikele sidemetele Venemaa ja Ukrainaga, viib ajakirjanik Owen Matthews meid Vene-Ukraina vastasseisu ajalooliste juurte kaudu pandeemiaaegsesse Covidi mulli, mille eraldatuses Putin kallaletungi kavandas, kartes paranoiliselt Lääne salasepitsusi, ja liigub sealt edasi ootamatult sõjakangelaseks saanud Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõi tagatuppa, tema lähimate võitluskaaslaste juurde. Kasutades Putini endiste ja praeguste lähikondsete selgitusi, vangi langenud Vene sõdurite tunnistusi ja kohalike elanike meenutusi, kirjeldab Owen Matthews mitte ainult sõja põhjuseid, vaid ka sõda ennast. "Häving" on panoraamne ja autoriteetne ülevaade konfliktist, mis raputas hingepõhjani kogu Euroopat.

 

Santa Montefiore. Siin ja praegu

teksti esitanud Anne Margiste

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 13 tundi 06 minutit

 

Marigold ja Dennis on õnnelik vanem abielupaar, kes elab Inglismaal idüllilises maakohas. Marigoldile meeldib hoolitseda Dennise, nende kahe tütre ja oma ema eest, lisaks peab ta poodi ja on aktiivne külaelus. Aga ta hakkab aina rohkem unustama. Kuigi kõik ümberringi lohutavad, et see on loomulik, tunneb Marigold, et midagi on valesti. Saadud diagnoos muudab nii tema kui ka ta lähedaste elu. Tütred Suze ja Daisy peavad nüüd koos isaga ema eest hoolitsema hakkama. Samas on neil elada oma elu. Daisyl on selja taga suhe itaallase Lucaga ja ta pole kindel, kas võib veel õnne leida. Suze abiellub, aga loodab ikka teistele ega tea täpselt, mida ta õieti teha tahab. Dennis kardab, et ei suuda elada ilma oma Goldieta. Koos Dennise ja tütardega tahavad külaelanikud Marigoldi toetada ning näidata, et kuigi tema mälestused kaovad, on inimesi, kes mäletavad neid tema eest. "Siin ja praegu" on rõõmus, kurb ja südantsoojendav, rasket teemat – dementsust – tundlikult käsitlev romaan, mille tegelased panevad endale kaasa elama, koos nendega saab lugeja kinnitust sellele, mis on elus tähtis.

 

Ellen Niit. Triinu ja Taavi lood

teksti esitanud Robert Annus

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 1 tund 08 minutit

 

Raamatusse "Triinu ja Taavi lood" on koondatud kõik jutud Triinust ja Taavist. Lugeja kohtub toreda, sõbraliku perega, kus kirjaniku eriline tähelepanu on pööratud kaksikutele Triinule ja Taavile. Lugeja saab tuttavaks ka kõigi teiste pereliikmete suhete ja igapäevategemistega, milles on lustakust ja mõnikord vigurlikkust, kuid üle kõige siiski kodusoojust.

 

Miika Nousiainen. Väike iluremont

teksti esitanud Lauri Kaldoja

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 54 minutit

 

Vaimukas läbilõige heaoluühiskonna inimeste probleemidest. Isa matustel tunneb Sami endal sugulaste laitvaid pilke: kas ta tõesti pole endale kaaslast leidnud? Ikka veel? Seejuures on Sami otsinud naist – oma tulevaste laste ema – juba pikka aega. Kahjuks suudab ta ikka ja alati oma suhted untsu keerata. Peagi on Samil kannul vihane motojõuk ja ta peab end varjama sõbra korteris. Kui ta satub seal lugema Iluremondi-nimelist blogi, tekitab see temas vastakaid tundeid. Blogi suisa pakatab idüllilise elu kirjeldustest, mis näivad olevat liiga ilusad, et olla tõsi. Idüllist kaugel on ka Sami klammerduv ema, lastetuse all kannatav õde ning kaks sõpra, kellest ühest on saanud üksikisa ja teisest oma eakate vanemate hooldaja. Teravmeelse ja empaatilise huumoriga jälgitakse nende toimetulekut ühiskonnas, kus kõik teised teavad, kuidas on õige elada.

 

Christine Nöstlinger. Vahetuslaps

teksti esitanud Epp Remmel

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2023

1 CD : DAISY raamat, 3 tundi 07 minutit

 

Viinis elava perekond Mittemeierite perre tuleb laste inglise keele oskuse parendamiseks vahetusõpilane Inglismaalt. Algselt saabuma pidava ülikorraliku Tomi asemel saadetakse aga hoopis tema vend Jasper, kes oma ebahariliku käitumisega ohtralt segadust külvab. Sündmusterohket kuut nädalat suvisest koolivaheajast kirjeldab päevikuvormis 13-aastane perepoeg Ewald. Selle ajaga õnnestub Jasperil Mittermeierite senine korralik ja igav pereelu pea peale keerata, pöördumatult muudab ta ka pereliikmete omavahelisi suhteid... Alguses nuhtluseks olnud vahetuslast hakkab aga kogu pere lõpuks armastama.

 

Olemise kergus

teksti esitanud Viivika Laak

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2023

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 18 minutit

 

Käesolev raamat on jätkuks varem kirjastuselt ilmunud kogumikele "Kuldsed lood", "Ajatud lood", "Õpetajat otsimas" ja "Kuldsed ajatud lood". Pärimuslikud mõistujutud osutavad inimese universaalsetele ajatutele valikutele ning võivad raskes olukorras olla tänuväärseks teejuhiks. Mitte asjatult pole sellistel lugudel tähtis koht kõigis usundites ja vaimsetes traditsioonides. Lugude toime inimesele võib olla otse uskumatu. Tegelikult juhivad nad meid meis endis olemasoleva tõe juurde. Nõnda kohtume oma sisemise targema minaga. Raamatu rohkem kui 300 lugu võib lugeda järjest või sirvida huupi – vastavalt meeleolule. Neid võib ka kasutada abimehena: raskes olukorras tuleks keskenduda probleemile, sõnastada küsimus, millele soovitakse vastust, ja avada siis raamat juhuslikust kohast. Iga kord ei tarvitse konkreetses loos sisalduv juhatus olla kohe taibatav, siiski on sellel oma mõju. Maailma luuakse lugudega.

 

Margit Prantsus. Minu Iisrael

teksti esitanud Liivika Hanstin

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 45 minutit

 

Kolme Iisraeli-aasta jooksul jõudsin elada religioosses juudi peres, õppida heebrea keelt ja muusikat ning kohtuda tõesti omapäraste inimestega, kelle hulka sattusid poliitajaloolane, sabatihommikused "joodikud", ministrid, araablastest aednikud, professorid, psühholoogid… Katsusin mõista iidsete kommete tausta ja üritasin tõlkida sabatit eesti keelde. Avastasin ka neid vaatamisväärsusi, millest turist aimu ei saa. Iisraellaste seas võib nõutult kõrvaltvaatajaks jääda või saada hingelt aina rikkamaks. Või jõuda seisukohale, et selle maa inimesed on põikpäised, kuid targad ja südamlikud. Kolme aabrahamliku usundi – judaismi, kristluse ja islami – ristumispunkt Jeruusalemm, mida võib õigusega pidada maailma nabaks, sai mulle koduseks ja armsaks. Tõin Iisraeli ka Eestisse kaasa: heebrea keelt kuulen ja õpin edasi, juudi kultuurist räägib meiegi raadio ning mul on alles head lõunamaa sõbrad. (Margit Prantsus)

 

Ketlin Priilinn. Väike raamatupoodnik Alice

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2023

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 45 minutit

 

Nooruke Alice sõidab Londonisse, et asuda jõukas perekonnas tööle lapsehoidjana. Aasta on 1885, Alice on 12 aastat vana ning valutab südant kodunt lahkumise, oma isa, väikeste õdede ja venna pärast. Tal pole aimugi, milline elu teda ees ootab. "Väike raamatupoodnik Alice" on lugu suureks kasvamisest, raamatutest ja lugemisest ning sõprusest ja armastusest Victoria ajastu Inglismaal.

 

Laura Pörsti. Viimane aasta : ülestähendusi mõningatest riidekappidest

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2023

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 36 minutit

 

"Kõik asjad räägivad mingit lugu. Inimesed siin põhjamaades teevad harva noka lahti, et endast rääkida. Aga neile meeldib rääkida oma asjadest. Selles raamatus räägib vana voodihaige naine oma riietest ja läbi riidekapi sisu kooruvad välja aastakümned, murrangud ja muutused sotsiaalses, poliitilises ning majanduslikus sfääris. Uuritakse, miks üks põlvkond ei mõista teist ja teine kolmandat. Miks on nii raske rääkida tunnetest ja nii lihtne tunda süüd? Kuidas kujunevad vaikivad normid, mida sobib ja mida ei sobi selga panna. Maailma esimene rätsepatöö sündis alastuse häbi taibanud Aadama ja Eeva kätetööna ‒ nad valmistasid enestele viigilehtedest põlled. Sealtmaalt alates on riietega seotud kõikvõimalikke häbisid ja tabusid, aga ka uhkust, unistusi ja suurt enese ehtimislusti. Mida me mõtleme, kui sobrame taaskasutuse tasuta rõivaste kastis? Või kui ostame peenest brändipoest vaesel maal lapstööjõu poolt valmistatud hilbu? Kuidas juhtus, et mõne aastakümne jooksul muutus tervete rahvaste elulaad? Laura Pörsti otsib oma lummavas ilukirjanduslik-esseistlikus uurimustöös vastuseid. Ühesainsas kulunud hommikumantlis võib olla peidus terve ajastu sisu." (Mudlum)

 

Lucinda Riley, Harry Whittaker. Atlas : Pa Salti lugu

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2023

1 CD : DAISY raamat, 24 tundi 47 minutit

 

Pariis, 1928. Lahke pererahvas leiab oma aiast heki alt surmasuus poisikese ja võtab ta enda juurde elama. Heasüdamlikul, varaküpsel ja andekal poisil läheb uues kodus imehästi ning perekond annab talle aimu elust, millesarnasest ta ei ole julgenud unistadagi. Aga ta keeldub paljastamast oma tõelist päritolu. Noormeheks sirgunud, armunud ja asunud õppima prestiižsesse Pariisi Konservatooriumi, suudab ta mineviku õudused ja kunagi antud tõotuse peaaegu unustada. Aga kogu Euroopas tõstab pead kurjus ning kellegi elu pole enam turvaline. Sügaval südames teab ta, et peagi saabub aeg, mil ta peab taas põgenema. Egeuse meri, 2008. Seitse õde on kogunenud Titaani pardale, et jätta hüvasti mõistatusliku isaga, keda nad siiralt armastasid. Kõigi üllatuseks selgub, et hoopis kadunud õde on see, kellele Pa Salt otsustas usaldada nende mineviku juurde viiva niidiotsa. Aga iga paljastatud tõde toob endaga kaasa uue küsimuse. Õed peavad seisma silmitsi teadmisega, et nende jumaldatud isa oli keegi, keda nad vaevu tundsid. Kõige šokeerivam on aga asjaolu, et pikka aega varjul olnud saladustel võivad endiselt olla tagajärjed. Jutustades läbi elu kestnud armastusest ja selle kaotamisest, viib "Atlas. Pa Salti lugu" piire ja ookeane ületades lugeja raamatusarja "Seitse õde" jahmatava, unustamatu lõpuni.

 

Adena Sepp. Küünlapäeva loos

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2023

1 CD : DAISY raamat, 3 tundi 43 minutit

 

Neli kursusekaaslast, Minnaliisa, Berta, Helena ja Johanna, otsustasid lõpuaktusel, et nad võiksid kohtuda iga viie aasta tagant. Et asi oleks huvitavam, otsustasid nad tõmmata loosi ja kohtuda üksteise juures kordamööda eri aastaaegadel mingil just selle aastaaja tähtpäeval. Loosiga tõmmatud talvine küünlapäevakohtumine toimub Helena ratsatalus. Seal selgub nii mõndagi, mis vahepealsetel aastatel nende elus toimunud on, paljastuvad pereprobleemid ja saavad alguse Minnaliisa elumuutused.

 

Tiina Sööt. Minu Rumeenia

teksti esitanud Katariina Tamm

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 27 minutit

 

"Kõik üritavad Rumeeniast põgeneda, aga sina kolisid siia… Miks?" See on küsimus, mida olen viie aasta jooksul sageli kuulnud. Armumine aga ei hüüa tulles ja kui juhus mulle mu tulevast elukaaslast tutvustas, algas minu elus suur seiklus nimega "Minu Rumeenia". Objektiivselt võttes on Rumeenias kõik halvasti: vaesus, reostus, häbitu korruptsioon, absurdne bürokraatia ja minnalaskmismeeleolud. Igast teisest lagunenud räästast võib tellis pähe sadada. Sooja vett jälle ei ole. Iga kuues rumeenlane on juba läände emigreerunud ja spetsialiste napib. Rumeenia on kaose ja korralageduse, kuid ka mitmekesisuse ja värvikirevuse maa. Siin on vabadust, siirust, ehedust ja elujõudu, millest ma mujal reisides ja elades puudust olen tundnud. Bukaresti tolmune kleepuv suvepalavus, vanduvad autojuhid ja asfaldist läbi kasvanud puujuurtele komistamine on mulle armsaks saanud. Rumeenia on nagu kolme jalaga pulstunud koerake, kes on aga krutskeid ja elusädet nii täis, et minu südames talle võistlejat ei ole. (Tiina Sööt)

 

Clara Törnvall. Autistid autismispektri häirega naistest

teksti esitanud Kaire Klaos

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2023

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 53 minutit

 

Miks kirjutas poetess Emily Dickinson luuletusi merest, kuigi polnud seda kunagi näinud, miks oli Imedemaa Alice'i jaoks nii võõras, miks mängib filmistaar Daryl Hannah nii tihti roboteid või merineitseid, mida mõtles filosoof Simone Weil sõnadega "armastada ennast nagu võõrast" ja miks arvab telepublik, et Greta Thunberg teeb nalja? "Autistid. Autismispektri häirega naistest" on ühe rootslanna isiklik lugu ja samas käsitlus kõrgfunktsionaalse autismiga naistest läbi ajaloo. Raamat uurib, kuidas autistlik naine on avaldunud kultuuris, müütides ja tegelikkuses. Kes ta on, kes ta on olnud ja miks on ta nii kaua nähtamatu olnud? Täiskasvanud autistlik naine on inimene, keda meie kaasaeg veel ei tunne. Kuni 1980ndateni peeti autismi ainult poistele omaseks seisundiks. Filmides ja telesarjades kujutatakse andekat, kuid sotsiaalselt saamatut naist ikka veel meesnohiku koopiana, keda huvitavad samuti arvutimängud, Ruubiku kuubik ja rongisõidugraafikud. Sellegipoolest on autistlikke naisi kõikides kultuurides ja ühiskonnaklassides, ja neid on alati olnud. Võttes aluseks enda autismiuuringud, teeb Clara Törnvall reisi ajas tagasi ning vaatab enda ja teiste lugu uue pilguga.