Raamatututvustaja

Juuni 2023

 

 

Sisukord:

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Punktkirjas raamatud

 

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Michel Bussi. Hoia mul käest

teksti esitanud Robert Annus

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 48 minutit

 

Martial Bellion veedab oma kadestamisväärselt kauni abikaasa ja kuueaastase tütrega Réunioni saarel puhkust. Pärast abikaasade tüli hotellitoas jääb naine kadunuks. Martial kutsub välja politsei ja annab ütlusi kui tunnistaja, kuid tuul pöördub ja peamiseks kahtlusaluseks hakatakse pidama Martiali ennast. Tema vastu koguneb järjest uusi asitõendeid, tema kontole kantakse ka süüdimatu lainevaatleja laip. Mida sügavamalt kaevatakse Martiali minevikus, seda kriminaalsemaks lugu läheb. Nimelt on ammuses kohtumenetluses kahtlustatud Martiali oma poja surma põhjustamises. Mida plaanib mees nüüd teha oma väikese tütrega, kui võtab temaga ette ränkraske põgenemistee ja saadab väsinud lapse vulkaanikraatri servale põhjatusse sügavikku lilli viskama? Ja mida ta veel plaanib? Sest tal on plaan.

 

Marje Ernits. Liblikas õlal

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2023

1 CD : DAISY raamat, 4 tundi 58 minutit

 

Meie elu oli pikka aega ilus ja kerge kanda – see oli nagu liblikas õlal. Kuid miski siin elus ei püsi igavesti. Kogumik "Liblikas õlal" koosneb tosinast novellist, mis kõik on omavahel seotud, sest jutustavad inimeste elust (ja surmast) koroonapandeemia ajal. Samas ei ole need kurvad ja masendavad lood, küll aga nihkes, nagu ikka, kui negatiivset tulemust hinnatakse positiivsest ülemaks. Raamatust leiab nii tõsiseid ja mõtlema panevaid (nt "Liblikas õlal" ja "Esimene viimane suudlus") kui ka humoorikaid ja ootamatu puändiga jutte ("Kassi kodu" ja "Nähtamatu armuke"). Kõiki novelle ühendab aga Marje Ernitsale omane ladus jutustamisstiil ja hea inimeste tundmine.

 

Mehis Heinsaar. Kadunud hõim

teksti esitanud Robert Annus

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 49 minutit

 

"Kadunud hõim" on kirja pandud nõnda, et seda võib lugeda kui põnevat gooti stiilis õudusromaani, mille sündmused leiavad aset Tartus ning Soomaal, ja samas ka kui ühe keeruka karakteriga inimese arenguromaani, tema kasvamist ja küpsemist läbi pööraste seikluste armastuse ja sügavama elu mõistmise suunas. Autor on saanud inspiratsiooni isiklikest Tartu-mälestustest ja vanadest pärimustest, mida Soomaa kandi elanike kohta erinevatel aegadel kogutud on.

 

UllaMari Kellomäki. Vilina saladus

teksti esitanud Kaire Klaos

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2023

1 CD : DAISY raamat, 2 tundi 38 minutit

 

Vilina on väike tüdruk, kes elab oma vanatädi juures. Tüdruku isa on aastate eest läinud oma teed ja ema surnud...

 

Lars Kepler. Ämblik

teksti esitanud Kaire Klaos

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2023

1 CD : DAISY raamat, 16 tundi 02 minutit

 

Kolme aasta eest sai Saga Bauer ähvardava sõnumiga postkaardi. Selles mainiti püstolit ja üheksat valget kuuli, millest üks oli määratud uurija Joona Linnale. Anonüümse saatja sõnul on Saga ainus, kes Joona päästa saab. Aeg möödus, ähvardus tuhmus. Kuni jõudis kätte see päev. Metsast leitakse kott laguneva surnukehaga ja sündmuskohal on piimvalge kestaga kuul. Politseisse hakkavad laekuma keerukad mõistatused, milles neid ahvatletakse võimalusega mõrvarit peatada. Joona Linna ja Saga Bauer murravad pead, et mõistatusi lahendada ja järgmised ohvrid päästa, kuid on märkamatult hoopis ise mõrtsuka võrku langenud. Jaht muutub aina meeleheitlikumaks ja näib, et seekord on mõrtsukas peatamatu ... "Ämblik" on supermenuka Joona Linna sarja üheksas raamat. Joona Linna kõrval naaseb uurimisse jälle ka Saga Bauer. Ülipõnev krimilugu viib lugeja hingematvale ajujahile, kus sarimõrvar tundub alati olevat sammu võrra politseist eespool.

 

Gert Kiiler. Eranuhke ei armasta keegi

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2023

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 52 minutit

 

On 1961. aasta lämbe augustikuu. Kohe esimesel päeval, kui Paul Johnson Viljandis oma eradetektiivibüroo avab, on platsis esimene klient. Saadud ülesanne viib värske eranuhi karmide meeste, saatuslike naiste, stiilsete autode ja luksusliku elu pöörisesse, kus on kerge kaotada pea… Ja veidigi hooletu olles ka elu. Põnevusjudinaid tekitav lugu oleks väga hästi võinud juhtuda Californias, ent see toimub siinsamas Eestis – peaaegu. Klassikalise Ameerika krimižanri reeglite järgi kirja pandud põnevusjutt kirjeldab Viljandit nii, nagu see ajaloos tegelikult kunagi ei eksisteerinud. Tegevus toimub paralleelminevikus, kus põimuvad meisterlikult tegelikkus ja fiktsioon, päriselt toimunud ning väljamõeldud sündmused. Eestit ei annekteeritud Nõukogude Liidu poolt ning sõjaeelse linnapea August Maramaa idee Viljandist kui sisemaa kuurordist oli teoks saanud: hasartmängude ainumonopoliga linnast oli saanud Las Vegase miniversioon. Autor viib lugeja suure naudinguga seiklema 1960ndate aastate Eestisse, kus lokkab kapitalism, kõlab džäss ja voolab šampanja, ent inimesed jäävad ikka inimesteks kõigi oma saladuste, pahede ja ihadega.

 

Andrus Kivirähk. Lend Kuule

teksti esitanud Robert Annus

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 29 minutit

 

"Uksest välja astunud, jalutas ta mõned meetrid ja jäi siis seisma. Ta ei teadnud, kuhu minna edasi. Kas tõesti tuleb minna koju? Ometi on veel nii vara, nii hirmus vara… Juhtuks ometi midagi!" Ja siis hakkabki juhtuma...

 

Pierre Lemaitre. Alex

teksti esitanud Inge Henk

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2023

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 17 minutit

 

Kolmekümneaastane meditsiiniõde Alex Prévost röövitakse jõhkralt otse tänavalt oma kodu lähedal. Juhtumiga satub tegelema kriminaalpolitsei legend, komissar Camille Verhoeven, ehkki väga vastumeelselt — nimelt on mõni aeg tagasi sattunud traagilise lõpuga inimröövi ohvriks komissari enda abikaasa… Pierre Lemaître'i mitme auhinnaga pärjatud meisterlikus põnevikus ei lange pinge pea hetkekski ning sündmustik teeb ikka ja jälle vägagi ootamatuid pöördeid.

 

Holly Martin. Unistuste jahtimise suvi

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2023

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 07 minutit

 

Eva on oma eluga Londonis üsna rahul. Kaanekujundajana töötab ta, pidžaama seljas, enamasti kodus. Ta lepib oma turvalise maailmaga ega püüagi sellest välja vaadata. Tema ema, vaba hing, kes otsis seiklusi ja põnevaid elamusi kõikjalt üle maailma, oli Eva täielik vastand. Päeval, kui ema testament teatavaks tehakse, leiab Eva nimekirja ema noorpõlveunistustega. Seal on kirjas asjad, mida ema teha ei jõudnud, sest ta sai lapse. Eva otsustab, et ema unistused ei jää täide viimata – ta kavatseb vapper olla ja need ema eest ise teostada. Kuna tal pole maailmas rändamise kogemust, värbab ta giidi, kes temaga puhkusele kaasa tuleb. Kena välimusega, kuid ennasttäis Thor Anderson ei ole sedasorti inimene, kellega ta vabatahtlikult reisile läheks, kuid saatuse tahtel pole tal mehest pääsu. Nad lähevad koos maailma avastama, ja Eva mõistab, et mees pole nii halb, kui esialgu paistis. Thori headus ja paheline huumorimeel niidavad ta jalust. Kuid kas see on kõigest puhkuseromaan, või võib imeline seiklus kaasa tuua midagi tõsisemat?

 

Maryline Martin. La Goulue : Moulin Rouge'i kuninganna

teksti esitanud Laine Mägi

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 4 tundi 58 minutit

 

Louise Joséphine Weber sünnib 1866. aastal lihtsasse töölisperesse. Ta töötab lillemüüja ja pesunaisena, kuid tema kireks on tantsimine; seljas klientidelt näpatud peenemad riided, külastab ta õhtuti Pariisi tantsusaale. Talent ei jää märkamata ning Louise’ist, kelle artistinimi on La Goulue, saab Élysée Montmartre’i ja Moulin Rouge’i esitantsijanna, kes suhtleb Renoiri, Toulouse-Lautreci, Suurbritannia tulevase kuninga Edward VII-ga … La Goulued saadavad skandaalid, teda süüdistatakse kõlvatustes ning paljude jaoks pole ta muud kui üks ebaintelligentne ja lõtvade elukommetega "kahtlane lambuke". Kuid tema üksnes vilistab toonastele kodanlikele moraaliprintsiipidele, armastades nii mehi kui ka naisi ja soovides vaid, et muusika ei vaikiks. Ent äärmuslike eluviiside tõttu vananeb La Goulue enneaegu. Ta esineb veel laatadel, on lõvitaltsutaja ja rändloomaaia omanik, kuid kaotab tüseda ja alkoholilembesena kiiresti publiku viimasegi huvi, olles lõpuks sunnitud hinge sees hoidma tänavail sigarette müües. 1929. aastal sureb kunagine Moulin Rouge’i pärl, Pariisi kabareede ja prantsuse kankaani kuninganna viletsuses ja unustatuna … Käesolev biograafia tugineb hulgale arhiivimaterjalidele ja La Goulue isiklikule päevikule.

 

August Mälk. Peale päevapööret

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 15 tundi 31 minutit

 

Mitte Lüganusel, vaid ikka Saaremaal Lümanda vallas sündinud ja sealsamas hiljem ka koolijuhi ametit pidanud August Mälk (1900–1987) jõudis pika elu jooksul kirjutada palju, elu viimases järgus Rootsis ka mälestusi. "Peale päevapööret" (esmatrükk Lundis 1976) on järg mälestuste esimesele köitele "Hommikust keskpäevani" (1972, 2022). See algab Lagle talust ja tööst Riigikogus, kulgeb põgenemisteekonnal üle Läänemere Rootsimaa randa ja jõuab välja kirjutaja vahetusse kaasaega. Lugeja saab hea ülevaate Mälgu lähemast suhtlusringist, millesse kuulusid kirjanikud August Gailit ja Henrik Visnapuu, tööst Stockholmis Kuninglikus Draamateatris ja hilisema aja reisidest. Raamatu viimased peatükid on arupidamine iseenesega oma kirjandusliku loomingu ja inimkonna saatuse üle. Vahest sõnaselgemalt kui kuskil mujal esineb August Mälk oma mälestustes suure humanistina, kellele läheb väga korda nii elu Maal kui ka oma emakeele elujõus hoidmine. (Janika Kronberg)

 

Mati Puhm. Südasünd

teksti esitanud Kersti Kaasik

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2023

1 CD : DAISY raamat, 1 tund

 

Vilja Raagmaa. Peatu hetkekski!

teksti esitanud Kersti Kaasik

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2023

1 CD : DAISY raamat, 1 tund 32 minutit

 

Simon Reeve. Lõunapöörijoonel

teksti esitanud Lauri Kaldoja

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 03 minutit

 

Populaarne Briti telesaatejuht ja kirglik rännumees Simon Reeve rändab selles raamatus mööda lõunapöörijoont, läbides maailma kõige metsikumaid ning vähem tuntud paiku. Lõunapöörijoon on enam kui 35 000 km pikk ning kulgeb läbi Namiibia, Botswana, Lõuna-Aafrika Vabariigi, Mosambiigi, Madagaskari, Austraalia, Tšiili, Argentina, Paraguay ja Brasiilia. Reeve külastas oma reisil paiku, kus said ilmsiks mitmed nüüdseks tähelepanu keskmes olevad probleemid: kliima soojenemine, majanduslik mahajäämus, ületarbimine, epideemiad ja ebavõrdsus. Ta räägib Aafrikas kogetu põhjal Hiina ambitsioonidest kolmandaid riike üles osta – ja praeguseks on see eriti Aafrika puhul omandanud kolossaalsed mõõtmed. Lõuna-Ameerika rännakud ja kohtumised põliselanikega toovad ehedalt esile looduslähedase elulaadi viimased võitlused pealetungiva tarbimiskultuuriga. Tänu Simon Reeve’i muhedale ja tihti eneseiroonilisele jutustamisstiilile on lõunapöörijoone reisiraamat ühtlasi nii mõnus kui ka avastamisrohke lugemine.

 

Dagmar Reinolt. Silvi Vrait

teksti esitanud Ada Peterson

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2023

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 28 minutit

 

Oma elulooraamatus "Saatus" räägib laulja ja õpetaja Silvi Vrait avameelselt ja sügavuti oma sihtidest ja saavutustest, unistustest ja pettumustest, hoiakutest ja eelarvamustest, kõrghetkedest ja katsumustest. Seda nii läbi muusiku-, ema- kui armastava naise silmade. Olles just nüüd, kuuekümneaastasena, elu tippvormis, oskab Silvi Vrait ka oma varasemaid tundeid haaravalt hinnata ja sügavuti analüüsida. Hästi liigendatud raamatut iseloomustab ausus iseenda vastu ja positiivne eluhoiak.

 

J. K. Rowling. Harry Potter ja Azkabani vang

teksti esitanud Helle Tiikmaa

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2023

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 53 minutit

 

Algab kolmas õppeaasta Sigatüüka Nõiduse ja Võlukunsti Koolis. Kooli saabunud lapsi ootab ees ebameeldiv üllatus. Azkabani võlurite vanglast on põgenenud ohtlik kurjategija ning kooli tuuakse vangivalvurid, kes on jubedamad kui vangid ise. Loomulikult satub Harry taas sündmuste keerisesse, kus talle on abiks truud sõbrad Ron ja Hermione.

 

J. K. Rowling. Harry Potter ja tulepeeker

teksti esitanud Helle Tiikmaa

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2023

1 CD : DAISY raamat, 20 tundi 48 minutit

 

Harry neljas õppeaasta ei kujune sugugi vähem seiklusrikkaks kui eelmised. Mustad jõud tõstavad taas pead. Esmakordselt ilmneb see lendluudpalli maailma karikavõistluste ajal. Harryl pole aga palju aega selle peale mõelda, sest ka Sigatüüka koolis hakkavad toimuma põnevad sündmused.

 

David Safier. Miss Merkel : mõrv kalmistul

teksti esitanud Katrin Karisma

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 47 minutit

 

Aednik ei ole alati mõrvar, mõnikord võib ta olla ka laip. Pensionile jäänud Angela Merkel, kelle päevad vaikses Uckermarkis, Klein-Freudenstadtis mööduvad üsna üksluiselt, mõistab seda siis, kui tema mops avastab kalmistul aedniku surnukeha. Mees on pea ees maasse rammitud, ainult jalad paistavad välja. Angela ei saa asja uurimata jätta ning see põhjustab tema armunud ihukaitsjale Mike’ile ohtralt meelehärmi. Kõik võimalikud mõrvarikandidaadid kuuluvad kahte matusekorraldajate perekonda, kes on omavahel vaenujalal: kahtlane firmajuht, habras raamatupidaja, õrnatundeline matusekõneleja, sünge satanist ja erudeeritud kiviraidur. Vähe sellest, et viimasega jagab Angela ühist armastust Shakespeare’i vastu, see vanem härrasmees näeb ühtlasi välja nagu Prantsuse filmistaar. Kas Angela langeb mehe karuse karisma ohvriks? Ja mida arvab sellest tema abikaasa Achim? Meisterdetektiiv miss Merkeli teine juhtum tekitab ekskantslerile keerulisi probleeme ka eraelus. Angela lahendab juhtumi diplomaatlikul ja poliitiliselt korrektsel viisil, liblikad kõhus.

 

Imre Siil. Lapsepõlv Nõukogude Eestis: 1960.-1970. aastad

teksti esitanud Tarmo Hints

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 48 minutit

 

Imre Siil meenutab muhedas stiilis oma lapsepõlve, kooliaega ning üldisemalt elu Eestis 1960.-70. aastatel, tuues esile tollaseid eluhoiakud ja elustiili. Lisaks nõukaaja olustiku ja inimsuhete jäädvustustele heidab autor pilgu oma lapsepõlvepaikade kaugemasse ajalukku, talude ja mõisate, samuti nende omanike saatusse. Vaated ühe inimese elust väljapoole ja ühtlasi ajas tagasi teevad teksti sotsiaalselt ja kultuurilooliselt väärtuslikuks ning pakuvad loodetavasti paljudele samastumisvõimalust. Tegemist on mingis mõttes eellooga järgnevatele, 1970.-80. aastate Tartu kirjanduselu, Eesti taasiseseisvumist, esimeste valitsuste tegevust ja riigiaparaadi ülesehitamist, samuti järgnevaid diplomaatilisi sündmusi käsitlevatele osadele.

 

Marina Stepnova. Itaalia õppetunnid

teksti esitanud Anne Margiste

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 17 minutit

 

Ivan Ogarjov on lapsest peale püüdnud oma elu sihipäraselt üles ehitada. Hoolimata kõigest – vanematest, etteantud tingimustest, sissetallatud rajast: kool-sõjavägi-töö. Traagiline juhtum tingib tema elukutsevaliku ja Ivanist saab arst. Aga jälle on kõik just nii, nagu paljudel teistel: arstiteaduskond-erakliinik-pühendunud naine... Ogarjov lepib täiskasvanud inimese elu mängureeglitega, ent elul on varuks veel üllatusi. Antud juhul armastus kummalise tütarlapse vastu, kellele on kõige olulisem vabadus kõigist ja kõigest, sealhulgas ka elust endast...

 

Ilmar Tomusk. Kops läks üle maksa

teksti esitanud Marika Palm.

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 1 tund 58 minutit

 

Eesti keel on maailma kõige ilusam keel. Kuid see on ka väga keeruline keel. Teinekord on keelel keerdusid nii palju, et keel läheb sõlme. Kuid sellest pole midagi – tuleb lihtsalt keel sõlmest lahti harutada. Kui ise hakkama ei saa, tasub mõni targem inimene appi kutsuda ja temaga asja arutada. 2019. aastal ilmus Ilmar Tomuski sulest raamat "Kõrvalised isikud", mis aitas ühel keele sõlme siduda ja teisel sõlmest lahti harutada. "Kops läks üle maksa" on täpselt samasugune, aga hoopis teistsugune raamat.

 

Trudi Trueit. Nebula saladus

teksti esitanud Liisu Krass

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 33 minutit

 

Seiklused, ohud ja ülipõnev ümber maailma kulgev reis ootavad 12-aastast Cruz Coronadot, kui ta lahkub kodust Hawaiil, et asuda õppima mainekas Avastajate Akadeemias, kus ta koos veel 23 lapsega kogu maailmast õpib selle nimel, et saada osaks järgmisest suurte avastajate sugupõlvest. Kuid Cruzil on kaalul palju rohkemgi. Kohemaid pärast akadeemiasse saabumist saab ta teada, et tema perekonnal on minevikus olnud seos salapärase organisatsiooniga, mis võib ohtu seada tema tuleviku. Koodimurdmise ja ägedate tundide, uute sõprade ja hämmastavate liitreaalsuse-ekspeditsioonide kõrval peab Cruz lahendama kõige tähtsama küsimuse: Kes teda jälitab … ja miks?

 

Riho Unt. Siniste vagunitega rong

teksti esitanud Mait Joorits

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 2 tundi 37 minutit

 

See lugu on välja mõeldud. Kõik ülejäänu selles raamatus ‒ kaheksa-aastane Paul, tema sõber moona, Mamma, doktor Saare, koer Vulf, jaamahoone, siniste vagunitega rong, soe suvi ja seenesoust ‒ olid raudselt olemas. Vähemalt siis, kui autor Riho Unt viimane kord Linnakest külastas. Kuna aga kõik need tegelased olemas olid, siis võis ju see seikluslik lugugi just niimoodi juhtuda, nagu raamatusse kirja sai.

 

Lembit Uustulnd. Avameri. Meri taskus

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 14 tundi 59 minutit

 

Jätkuvad tormilise 1989. aasta sündmused nii Eesti kui kolhoosi Kaluri Poeg elus. Kapten Volmeri saatus on teinud järjekordse kannapöörde, suunates mehe tööle väikese krevetitraaleri Dromia pardale, mis on sarnaselt sõsarlaevale Tipton ümber ehitatud tuukrilaevaks. Pisikese, 29 meetri pikkuse aluse ülesandeks on võtta ette hirmutav, 15 818 miili pikkune merereis Kesvalt Kamtšatkale. Ja seda kõige viletsamal aastaajal – hilissügisel, mil Läänemerel, Põhjamerel ja Biskaia lahel ajab üks tsüklon teist taga. Liialdamata võib öelda, et tegu on merelise kangelasteoga, kus ellujäämiseks peavad nii kapten kui iga meeskonnaliige olema oma ülesannete kõrgusel. Vähem tormiline pole ka kolhoosi Kaluri Poeg saatus, millele vajutab oma pitseri Eesti NSV Ülemnõukogu 16. novembril vastu võetud Eesti iseseisvusdeklaratsioon. Tarned idapiiri tagant kahanevad pea olematuks, mis omakorda vajutab pidurit kolhoosi toodangule. Peainsener Karaskil ja püügiosakonna ülemal Räimel tuleb leida võimalusi, kuidas ja milliseks otstarbeks kasutada Kesval valmiva uue kalatehase hooneid. Otsingud viivad murelikud mehed Soome. Avamerel aga juurdleb kapten Volmer meremeeste vana ütluse üle – kas meri mahub taskusse või siis mitte.

 

Punktkirjas raamatud

 

Ilmar Tomusk. Julius, mida sina suvel tegid?

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

2 köidet, 94 lk.

 

Julius on kuueaastane poiss, kes esimest korda elus veedab terve suve maal vanaema Silvi ja vanaisa Augusti juures. Ta sõbruneb seal täiesti võõra kassiga, tutvub mesilasega, saab teada, mis on lehmakook ning kust tuleb piim. Suve jooksul juhtub temaga palju muudki põnevat ning ta õpib asju, mida linnakodus ei ole võimalik teha. Kõigest sellest jutustab Julius meile ise.