Raamatututvustaja

Mai 2023

 

 

Sisukord:

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Venekeelsed heliraamatud

 

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Gunnar Aarma. Täiesti vaba mees

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 36 minutit

 

Selle raamatu lehekülgedelt õhkub meelekindlust, rõõmsameelsust ja armastust. Ristteedel eksinu leiab siit oma hingele abi. Teadjamees, ravitseja ja filosoof Gunnar Aarma (1916–2001) oli Eesti tuntud tekstiilivabrikandi August Abrami ja lauljanna Liisi Abrami (Aarma) poeg ja Westholmi Gümnaasiumi kasvandik. Raamatust leiate Gunnar Aarma mõtete kõrval tema abikaasa Heljo (1915–2009) mälestusi, mis ilmuvad esmakordselt ja Jaak Lõhmuse eluloointervjuu Gunnar Aarmaga. Esmakordselt on avaldatud ka Aarmate perekonna kirjavahetus ajast, mil nii Gunnari kui ka tema venna Sulho (1912–1987) perekonnad olid aastatel 1941–1957 sundasumisel Venemaal. Mõlemad perekonnad vahistati Nõukogude repressiivorganite (NKVD) poolt 14. juunil 1941 ning küüditati Kirovi oblastisse. Siin on üheskoos nii perekonnalugu kui ka Gunnar Aarma loomingulise pärandi see osa, mis on seni säilinud erakogus või mida on korjanud ja säilitanud Eesti Kirjandusmuuseumi teadurid ja Rahvusarhiiv. Märkimisväärse lisana ilmuvad paljud seni avaldamata unikaalsed fotod ja dokumendid.

 

Jonas Bonnier. Lasud Knutbys

teksti esitanud Helle Tiikmaa

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2022

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 34 minutit

 

1997. aasta suvel kolib perekond Forsman Upplandi maakonda Knutbysse, olles valmis alustama uut elu nelipühilaste Filadelfia koguduses, mida juhib karismaatiline Eva Skoog. Seitsme järgneva aasta jooksul koob käputäis inimesi ja perekondi erootiliste võimusuhete saatusliku võrgustiku, mis viib paratamatult traagiliste arenguteni. Jonas Bonnier on sündmustest Knutbys kirjutanud reaalset elu tõelähedaselt kirjeldava romaani ja jutustab, kuidas on võimalik luua usule, lootusele ja armastusele põhinev paralleelne tegelikkus, mis hakkab teenima sootuks teistsuguseid eesmärke.

 

Patricia D. Cornwell. Ainus, mis jääb

teksti esitanud Eva Püssa

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 14 tundi 21 minutit

 

Patricia Cornwelli raamatute kangelannal, kohtumeditsiiniekspert Kay Scarpettal tuleb tegemist teha kurjategijate ohvrite jäänustega ning jõuda järeldusele, mis, miks ja kuidas oli toimunud. Paratamatult tähendab see ka süvenemist kurjategija hinge kõige sügavamatesse keerdkäikudesse ning seda tehes tuleb tal riskida mitte ainult oma eluga, vaid ka vaimse tasakaaluga. Cornwelli raamatutes seisavad tänapäeva linnamaastikul vastamisi hea ja kuri, ning tihti lahutab neid õrnõhuke vahesein. "Igal inimesel on geneetilised eeldused nii heaks kui ka kurjaks," on Cornwell öelnud. Sedasama hea ja kurja vastuseisu vaagib ta raamatus "Ainus, mis jääb", kus tal tuleb lahendada kadunuks jäänud ja hiljem tapetuna leitud armastajapaaride saladus.

 

Marje Ernits. Kauge lähedus

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2023

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 32 minutit

 

See on ühe täiesti tavalise perekonna suvise puhkuse lugu, mis ei alga ega kulge küll päris nii, nagu planeeritud. Kuid ei juhtu ka midagi erilist, sest kogu aeg juhtub midagi tavalist, mis ei lase sel eriliseks muutuda. Samas ei saa väita, et midagi oleks valesti või kellelgi oleks igav, sest puhkus ongi ju nagu väike kõrvalehüpe igapäevasest kulgemisest. Eduka ettevõtja Ruta ja tema pere puhkuseplaanid lööb segi teade isa surmast. Ja kuigi ta pole juba aastataid oma isaga suhelnud, tuleb tal korraldada matused, sest Austraalias elav vend Ain ei saa Eestisse tulla. Isa viimase elupaiga, Keigametsa talu külastamisest saavad alguse sündmused, mis heidavad valgust lapsepõlvest vastuseta jäänud küsimustele. See on isemoodi lugu oma juurte otsimisest, suhetest vanemate ja laste vahel ning oma koha leidmisest elus.

 

Jessica Fellowes. Mitfordide mõrvalood. Abielu. Afäär. Mõrv

teksti esitanud Anneli Vedler

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2022

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 01 minutit

 

Noor edumeelne londonlanna Louisa Cannon otsib oma õiget kohta ja kutsumust kahe ilmasõja vahelises kiirelt muutuvas maailmas, olude sund viib ta aga tagasi teenijaameti ning Mitfordide perekonna juurde. Raamatusarja järjekordses osas on Louisa tööandjaks Diana, Mitfordide vanuselt kolmas, kõige kaunimaks peetud tütar, kes on äsja täiskasvanuks saanud ja abiellunud ning naudib aristokraatliku seltskonna luksuslikku jõudeelu. Diana uue elulaadi juurde kuuluvad kõrgmood, restorani- ja teatrikülastused, reisid Pariisi ja Veneetsiasse ning läbikäimine oma ajastu suurkujudega, pillerkaari ei pidurda ka laste sünd, New Yorgi börsikrahhist alanud majanduskriis ega Euroopa üha pingestuv poliitiline olukord. Kui aga mitu sõpruskonna liiget järgemööda pealtnäha õnnetu juhuse tõttu sureb, on Louisa ja tema politseinikust sõber Guy Sullivan need, kes kahtlustavad, et mängus on kellegi kuri käsi, ning paljastavad mõrtsuka

 

Lisa Genova. Mäletamine : mäluteadus ja unustamise kunst

teksti esitanud Urve Koni

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 31 minutit

 

Harvardi haridusega neuroteadlase paeluv kirjeldus, kuidas asjad meile meelde jäävad, miks me unustame ja mida me saame oma mälu kaitsmiseks teha. Kas olete kunagi tundnud paanikahoogu, kui ei suuda meenutada eelmisel nädalal nähtud filmis mänginud näitleja nime või avastate pärast tuppa jõudmist, et olete unustanud, miks te sinna läksite? Kui teil on aastaid üle neljakümne, ei tee selline olukord teile ilmselt nalja. Võite isegi muretseda, et mäluhäired annavad märku peatsest Alzheimeri tõve või dementsuse algusest. Tegelikult on selline unustamine täiesti normaalne. Miks? Sest mälu on küll imeline, ent kaugeltki mitte täiuslik. Kui mälu vahel tõrgub, ei tähenda see sugugi probleemi või haigust. Unustamine on inimlik. Selles raamatus uurib neuroteadlane ja tunnustatud kirjanik Lisa Genova, kuidas mälestused tekivad ja kuidas me neid meenutame. Saate teada, kas ununenud mälestused on üksnes ajutiselt kättesaamatud või igaveseks kustutatud ning õpite selgelt eristama normaalset unustamist Alzheimeri tõve põhjustatud unustamisest. Lisaks on selgitatud, kuidas mõjutab mälu emotsioon, uni, stress ja kontekst. Kui te mõistate mälu keelt ja toimimist, suudate õppida asju märksa paremini meelde jätma ega muretse enam paratamatu unustamise pärast. Te ei pea enam oma mälu kartma. Ja see võib muuta teie elu.

 

Sass Henno. Mina olin siin. 2, Tagasitulek

teksti esitanud Robert Annus

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 44 minutit

 

Romaaniga "Mina olin siin" 2004. aasta romaanivõistluse võitnud Sass Henno on Eesti ajaloo noorim romaanivõistluse võitja. Kui raamat poelettidele jõudis, pidi sellest saama samanimelise triloogia esimene osa. Ropu keelekasutuse, kiire sündmustiku ja häiriva sisu poolest kuulsaks saanud teosest sündisid küll tõlked vene, läti, ungari, albaania ja isegi makedoonia keelde ning 2007. aastal valmis ka samanimeline mängufilm, kuid lubatud järge ei tulnudki. Nüüd, pea 20 aastat hiljem, hoiad sa käes kauaoodatud teist osa. "Mina olin siin 2. Tagasitulek" jätkub sealtsamast, kus esimene pooleli jäi. 17-aastane peategelane Rass kirjutab juba teist ööpäeva arestikambris ülestunnistust sündmustest, mis järgnesid tema esimesele arestile sajandivahetuse alguspäevil. Nende kaante vahelt leiab lugeja mõned uued tegelased. Mõned vanad probleemid. Ja mõned hästi peidetud õpetussõnad tänastele ja homsetele noortele teemadel, millest eelnevad põlvkonnad teiega kunagi ausalt rääkida pole julgenud.

 

James Herriot. Küll mõnel loomaarstil ikka ei vea

teksti esitanud Robert Annus

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 11 minutit

 

"Küll mõnel loomaarstil ikka ei vea" on järg raamatule "Kui nad vaid rääkida oskaksid". Armastatud inglise loomaarst ja kirjanik James Herriot (1916–1995) jätkab siin oma soojade ja pööraselt naljakate meenutustega loomaarstitööst maalilises Yorkshire’is. Ta on end unises Darrowby linnakeses kindlalt sisse seadnud, kuid töö isemeelsete loomade ja nende veel isemeelsemate peremeestega pakub ikka ohtralt väljakutseid ja üllatusi. Peale selle on noore loomaarsti südame kiiremini põksuma pannud kohaliku taluniku ilus tütar Helen.

 

Anna Hope. Ootus

teksti esitanud Liivika Hanstin

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 01 minutit

 

Hannah, Cate ja Lissa on noored, ärksad ja lahutamatud. Nende kolme, Ida-Londonis pargi serval elava naise elu on täis kunsti ja aktivismi, romantikat ja pidusid – ja lubadusi sellest, mis veel ees. Nad on kui elektrit täis. Nad on parimad sõbrad. Möödub kümme aastat, aga nad ei ole jõudnud sinna, kuhu kunagi lootsid jõuda. Oma kiratsevate karjääride ja luhtuvate abielude keskel ihkab igaüks seda, mis on teisel. Igaüks neist maadleb sama küsimusega: kuidas elada nii, et su elu oleks tähendusrikas? Ootus on romaan sõpruse tõusudest ja langustest, sellest, kuidas sõprus võib vankuma lüüa, jõuda sügavasse mõõna ja sealt uuesti kõrgustesse kerkida. See on romaan oma tee leidmisest: emana, tütrena, abikaasana, mässajana. Kõige enam uurib romaan seda vaevu hoomatavat ruumi ootuste ja reaalsuse vahel, seda paika – täis unistusi, ihasid ja valu –, kus me kõik oma elud mööda saadame.

 

Hubert Kahn. Tänan president Pätsu

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 22 minutit

 

Raamat keskendub Eesti Vabariigi väljapaistva rajaja, korduvalt riigivanemaks ja esimeseks presidendiks valitud Konstantin Pätsu tegevusele. Vaatamata sisemistele vastuoludele ja välisjõudude mahitustele suudeti suuresti tänu temale ülesehitada rahvusvaheliselt tunnustatud Eesti Vabariik, mis sai eelduseks Eesti iseseisvuse taastamiseks. Just sellepärast nägid Eesti omariikluse vastased temas peamist vaenlast, keda püüti igati laimata ja seda enam viiskümmend aastat kestnud okupatsiooni ajal. Sündmuste analüüs osutab, et Pätsu otsused oli võimalikest parimad ning tagasid Eesti rahva püsimajäämist. Raamatu teises osas manavad esile toonase ajavaimu ning olustiku autori lapsepõlve esimese kümne aasta mälupildid.

 

Kiri minu nooremale minale

teksti esitanud Reelika Kasemägi

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2023

1 CD : DAISY raamat, 4 tundi 04 minutit

 

Siin kaante vahel on kimbuke kirju. Üsna kirju kimbuke. Kiri on eriline ja isiklik žanr, kuid isiklikum veel, kui kirjutad iseendale. Selles kogumikus vaatavadki iseendaga tõtt tuntud ja erilised eestlased või Eestiga seotud inimesed. Vaatavad aastate taha ja kirjutavad sellele minale, kes nad kord olid, sellena, kes nad on praegu. Kirjades on kirjutajate kujunemise lugu, nende elu jooksul omandatud tõed ning nende iseolemise ja edasiminemise julgus, mida nad nüüd lugejatega jagavad.

 

Reny Klas-Glass. Üks lugu minu elust

teksti esitanud Vilja Raagmaa

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2023

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 42 minutit

 

14. juuni 1941. Kahekümne üheksa aastane Reny naudib koos oma mehe ja väikese tütre Gabyga idüllilist pereõnne. Reny ja ta abikaasa lähevad sel ilusal juunihommikul rõõmsalt tööle, kui näevad Punaarmee sõdureid inimesi hoolimatult nende kodudest välja ajamas ja veoautodele sundimas. Veidi hiljem jõuavad küüditajad ka nendeni ja nemadki käsutatakse autole. Reny (Reeli) Klas-Glass (neiuna Citron) sündis 3. augustil 1911. aastal Haapsalus. Tema isa, Isaak Citron oli Leedus, lasterohkes juudi perekonnas üles kasvanud vanem poeg, kes töötas end üles, alustades lihtsamatest ametitest ja kuuludes hiljem Eesti rikkamate meeste hulka. Kuni aastani 1936 elas perekond Berliinis, kuid Hitleri ja natsionaalsotsialistide mõju tugevnedes, samuti riigis levivate juudivastaste meeleolude laienedes pöördus perekond tagasi Eestisse. Siin tutvus Reny oma tulevase abikaasa, hambaarsti poja Leopold Klas-Glassiga. Küüditamise päeval lahutati lapseootel Reny koos kolmeaastase tütrega abikaasast, kes jätkas sama teekonda meeste vagunis. Hiljem haagiti see vagun rongist lahti. Abikaasa koos teiste meeste ja mõne üksiku naisterahvaga sattus ühte Uurali töölaagrisse. See raamat on Reny Klas-Glassi lugu. Muljetavaldavalt jutustab ta, kuidas ta Siberis ebainimlikes tingimustes neliteist aastat kestnud pagenduse üle elas ja oma perega jälle kokku sai. Reny Klas-Glass lahkus meie hulgast 2006. aastal. Need on tema mälestused, mida ta soovis lugejaga jagada.

 

Mariana Leky. Mida siit näha võib

teksti esitanud Ingrid Margus

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 47 minutit

 

Keset Westerwaldi metsi, maakonnakeskusest paari rongipeatuse kaugusel asuvas väikeses külas elatakse toimekat elu. Külaelanikud on omavahel tihedalt seotud, teavad ja tunnevad üksteise veidrusi ja voorusi ja on nendega aja jooksul leppinud. Ja mis väga tähtis: hoolivad üksteisest. Mis kellegagi naabritest ka ei juhtuks, saab sellest kohe terve küla mure või rõõm. Elu keset tumedaid salapäraseid metsi ja looduse ettearvamatust on inimestes alal hoidnud nii ebausku kui ka usku muinasjuttudest tuttavasse imepärasesse pääsemisse. Kui muu enam ei aita, otsitakse abi pigem mõnest maagilisest vahendist kui psühhoanalüütikult. Luise, kes raamatu algul on 10-aastane tüdruk ja lõpus 35-aastane naine, jutustab tagasivaates oma kasvamise loo tolles väikeses külas vanaema Selma ja tema truu sõbra hoole all, sooja südamega inimeste keskel, kes teda kogu hingest armastavad ja julgustavad ka kõige hirmsamates katsumustes.

 

Astrid Lindgren & Sara Schwardt. "Sinu kirju hoian ma madratsi all"

teksti esitanud Silvia Karro

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 39 minutit

 

Astrid Lindgren sai aastate jooksul tuhandeid kirju nii lastelt kui ka täiskasvanuilt. Kirjanik pidas väga vajalikuks, et lapsed saaksid vastuse, kuigi kaugeltki mitte kõik kirjad polnud väga originaalsed või isiklikud. Seda toredam oli, kui mõni noor kirjutaja mõnikord soovis oma kirjaga silma paista. 70. aastate alguses kirjutas Astridile Sara Ljungcrantz, kelle kirjade sisu ja käekiri andsid tunnistust mässulisest ja rahutust meelest. Sara fantaasiaküllased kirjad köitsid Astrid Lindgreni ja panid teda vastama. Sellest sai alguse kirjavahetus, mis kestis mitukümmend aastat. Pärast Astrid Lindgreni lahkumist otsustas Sara kõik Astridi originaalkirjad kinkida Rootsi kuningliku raamatukogu arhiivile, mille tulemusena sündis raamat, kus kirjad kõnelevad iseenda eest.

 

Johanna Mo. Öölaulik

teksti esitanud Inge Henk

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2023

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 14 minutit

 

Uus põnevussari, kus kuriteopaigaks on Öland. Hanna Duncker on politseiuurija, kes isa surma järel pärast 16-aastast pausi kodusaarele naaseb. Hoolimata kõigest, mis seal kunagi juhtus. Hoolimata pilkudest ja kuulujuttudest kuulub ta ikkagi sealsesse mereäärsesse külakesse. 15-aastane Joel, keda on jõhkralt pekstud, leitakse surnult Möckelmosseni puhkeplatsilt. Joel oli Hanna parima sõbranna poeg ning juhtum saab Hanna südameasjaks. Nii inimese kui ka politseinikuna on Hanna see, kelle minevik on temast voolinud, ta on ellujääja, kellest saame lugeda mitmest raamatust: Ölandi kuritegude sari arutleb selle üle, kuidas on elada kuriteo järellaines, kui inimene ei suuda lõigata katki sidemeid oma mineviku ja kodukandiga.

 

Kate Morton. Järvemaja

teksti esitanud Anne Margiste

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 21 tundi 02 minutit

 

On 1933. aasta juuni ning Edevane’i perekonna maamajas Loeannethis on pööriööpeoks kõik läikima löödud. Iseäranis innukalt ootab seda sündmust 16-aastane algaja kirjanik Alice Edevane. Aga kui kätte jõuab kesköö, saab perekonnale osaks nii suur kaotus, et nad lahkuvad sellest majast alatiseks. Seitsekümmend aastat hiljem saadetakse Londoni politseiuurija Sadie Sparrow pärast üht keerukat juhtumit sundpuhkusele. Sadie sõidab Cornwalli oma armsa vanaisa poole, kuid ei leia sealgi rahu. Ühel päeval satub ta rohtukasvanud aedade keskel mahajäetud maja juurde ning saab teada väikesest jäljetult kadunud poisist. Isepäine Alice Edevane, nüüd juba vana naine, veedab samal ajal päevi Hampsteadis ja kuulsa kirjaniku elus kehtivad niisama ranged reeglid kui tema krimiromaanideski. Sellele tuleb lõpp, kui noor uurija hakkab esitama tema perekonna mineviku kohta küsimusi, et harutada lahti saladuste sasipundart, millest Alice midagi kuulda ei taha.

 

Brenda Novak. Suvi saarel

teksti esitanud Katrin Karisma

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 01 minutit

 

Pärast USA senaatorist isa surma sõidab Marlow Madsen Florida rannikul asuvale väikesaarele, kus ta veetis oma lapsepõlvesuved, et aidata emal päranduseasjadega tegelda. Marlowʼl võimaldab reis pika lahusviibimise järel suhteid uuendada. See on ideaalne pelgupaik, kus taas jalad alla saada, ning ta on valmis jagama seda oma sõbrannade Aida ja Claireʼiga, kes loodavad samuti oma elu korda saada. Lõõgastav rannapuhkus peaks andma naistekolmikule sügava ja tervendava hingamise ning võimaluse teha uusi plaane. Kui aga Marlowʼ isa testament paljastab vapustava saladuse, mis määrib ära mehe laitmatu reputatsiooni ja kõik, mida naine arvas end oma perekonnast teadvat, hakkab ta kahtlema nii oma lapsepõlves kui ka tulevikuväljavaadetes. Õnneks tõestavad tema sõbrannad ja kõige ootamatum peigmehekandidaat, et kui su kõrval on õiged inimesed, leiad kõigest hoolimata oma õnne.

 

Mati Puhm. Armuand

teksti esitanud Kersti Kaasik

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2023

1 CD : DAISY raamat, 1 tund 32 minutit

 

Mati Puhm. Laulud

teksti esitanud Kersti Kaasik

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2023

1 CD : DAISY raamat, 1 tund 12 minutit

 

Mati Puhm. Puhas laul

teksti esitanud Kersti Kaasik

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2023

1 CD : DAISY raamat, 24 minutit

 

Põhja-Eesti Pimedate Ühing 1922-2022

teksti esitanud Kersti Kaasik

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2023

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 11 minutit

 

Betty Rowlands. Mõrv mõisahotellis

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2023

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 47 minutit

 

Kauni maahotelli laval on kõik valmis kohaliku näitetrupi etteasteks ja Melissa Craig peab ühe trupiliikme salapärase tapmise järel taas detektiivirolli asuma … Melissa rõõmustab, kui tal palutakse tema kohalikus Cotswoldi lemmikhotellis etenduva näidendi lavaletoomisel abiks olla. See pakub talle imelise võimaluse tutvuda näitetrupi liikmetega, kes on nii laval kui lava taga ühtviisi värvikad kujud. Proovid kulgevad sujuvalt, kuni üks alalõpmata torisev ja pahas tujus kõrvalosatäitja leitakse järsu keldritrepi jalamilt selili lamamast. Tulemusteta mehe elu päästa üritav Melissa on kindel, et kuuleb lähedusest hääli, ja tajub, et õnnetusega pole asi päris puhas. Miks püüdis mees pääseda hotelli keldrisse, kuhu tal üldse asja polnud? Ja miks hotelli juhataja selle pärast nii kuri on? Kui hotelli projektiga tutvudes üht-teist üllatavat ilmsiks tuleb, on Melissa raudkindel, et tegemist on mõrvaga. Aga kuidas toimida siis, kui kõik su kahtlusalused on näitlejad – mismoodi teha vahet headel ja halbadel valetajatel? Kas Melissa suudab tapja leida enne, kui eesriie viimast korda langeb?

 

J. K. Rowling. Harry Potter ja saladuste kamber

teksti esitanud Helle Tiikmaa

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2022

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 34 minutit

 

Algab Harry Pottery teine õppeaasta Sigatüüka Nõiduse ja Võlukunsti Koolis. Kui Harry kohvreid pakib, saab ta ühelt kummaliselt olevuselt hoiatuse: tema naasmine Sigatüüka kooli põhjustavat hirmsa õnnetuse. See hoiatus ei vähenda sugugi poisi koolimineku õhinat. Peagi on Harry koolis, kohtab vanu ja uusi Sigatüüka asukaid ning satub sama toredatesse seiklustesse kui esimeselgi aastal. Mõne aja möödudes aga hakkab toimuma midagi kummalist ja seletamatut – keegi või miski hakkab õpilasi kiviks muutma. Kes see küll olla võib ja kuidas õnnestub Harryl oma kahtlustavatele kaasõpilastele tõestada, et see kivistaja tema pole?

 

J. K. Rowling. Harry Potter ja tarkade kivi

teksti esitanud Helle Tiikmaa

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2023

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 34 minutit

 

Harry Potter on üheteistkümne aastane poiss, kes elab koos oma hirmsa tädi perekonnaga. Tema toaks on tilluke panipaik trepi all ning kunagi pole tähistatud tema sünnipäeva. See kõik aga muutub, kui öökull toob talle mõistatusliku kirja, milles Harryt kutsutakse Sigatüüka Nõiduse ja Võlukunsti Kooli, kus ta leiab endale sõbrad, õpib võlukunsti ja astub vastu oma kõige hirmsamale vaenlasele.

 

Anti Saar. Suur koogitegu

teksti esitanud Epp Remmel

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2023

1 CD : DAISY raamat, 12 minutit

 

"Suur koogitegu" on Anti Saare esimene värssides jutustatud lugu. Ants ja Anna hakkavad elus esimest korda omapäi pannkooke tegema. Nagu arvata võib, läheb ettevõtmine ruttu ülekäte. Lapsed saavad hea õppetunni, kuidas toime tulla maailmas, kus kõik on suhteline.

 

Irving Shulman. West Side'i lugu

teksti esitanud Robert Annus

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 4 tundi 37 minutit

 

1950ndate New Yorgis püüdlevad West Side’i linnaosa elanikud Ameerika unelma poole. Vaesuse ja vägivalla nõiaringist on raske välja murda, kui elu mürgitavad klassi- ja rassivaen. Noorte halastamatu jõugusõja taustal puhkeb õide erakordne armastuslugu. Puerto Rico immigrant Maria ja poolakast Tony ei tohiks teineteisega mingit tegemist teha, ent saatus sellest ei küsi. Mis on tal lootusrikastele noortele varuks? 1957. aastal Broadway lavale sündinud "West Side’i lugu" on William Shakespeare’i surematu "Romeo ja Julia" Ameerika versioon, mis pälvis paugupealt tunnustust ühe 20. sajandi suurima muusikalina. Selle edu kinolinal oli samavõrd silmapaistev. Hoiate käes "West Side’i lugu" raamatuna, kus tegelasi on täiendatud ning ajastu tausta avatud põhjalikumalt ja nüansirikkamalt, kui seda võimaldab etendus või film.

 

Jaan Tammsalu. Argipäevast taeva poole

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 02 minutit

 

Üks hea hing nimetas kord kirikuõpetaja Jaan Tammsalu trepikäsipuuks, millele toetudes on hea läbida maist murede rägastikku ja liikuda taeva poole. Praeguses liigestest lahti ajas leidub liiga palju ebakindlust ja hirmu, aga ka eksitavat pealiskaudsust ja minnalaskmist, asjatut rapsimist. Vaimulik on kuulanud ja näinud paljude inimeste lugematuid hädasid ja võimalusel aidanud leida väljapääsuteed. Siin raamatu kaante vahel pakub ta essentsi neist kogemustest – mõtteainet ja äratundmist ehk nii mõnelegi.

 

Mikk Targo. Sa haara kinni mu käest!

teksti esitanud Ene Lepp

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2023

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 20 minutit

 

Mikk Targo (snd 1959) nime ei pea muusikasõpradele tutvustama, on ju tegemist ühe edukama laulukirjutajaga, kelle sulest pärineb kümneid poplaule, mille seas troonib Eesti saja aasta hitiks valitud "Karikakar". Ent Mikk on ka andekas pillimees, muusik, kes tänu loomupärasele andele, töökusele, visadusele ning miks mitte ka suurepärastele geenidele on saavutanud rahvusvahelist edu. Maailmakuulus bänd Earth, Wind & Fire poleks ju muidu oma repertuaari tema looduga rikastanud. Eesti popmuusikaajaloos seonduvad Mikk Targo nimega Vitamiin, Muusik Seif, Kontakt, Mahavok, Code One, Marju Länik ja paljud teised. Jah, mõni on pidanud teda kompromissituks, iseteadvaks ja isegi ülbeks kujuks. Aga kas teisiti saakski, kui soovid enda vastu ausaks jääda? "Vahel, kui olen sõpradele oma elus juhtunust rääkinud, on nad mõelnud, et neid lugusid välja mõtlen. Aga ei ole nii. Päriselt," kinnitab Mikk ise, pidamata silmas pelgalt bändide pööraseid seiklusi Nõukogude Liidus. Ja tal on tuhat korda õigus. Loe ja imesta. Ning kui teisiti ei saa, siis naera end või ribadeks.

 

Jaanus Vaiksoo. King nr 41

teksti esitanud Mait Joorits

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 13 minutit

 

Paul, Minna ja Ats kuulevad üllatavat uudist – nende vanemad sõbrad Hugo ja Katja on ostnud Ida-Virumaale talu. Laste suvevaheaeg jätkubki seejärel maal Kruubi külas sõprade juures, ent suvitamisest on asi kaugel. Rahulikku külaelu rabab ootamatult mesilaste mürgitamisjuhtum. Kas tegemist on mõne põllumehe lohakusega või on mängus kellegi pahatahtlik käsi? Metsas asuvast mahajäetud talust leiavad Paul, Minna ja Ats kellegi Reinu vanad kirjad. Need on saadetud kaugelt Siberist heale sõbrale. Mis on saanud Reinust, kes 1949. aasta märtsis koos ema ja õega Siberisse küüditati? Kes mürgitas mesilased? Mida tähendab king nr 41? Kas Paulil õnnestub sõprade abiga need salapärased mõistatused lahendada?

 

Kristel Vilbaste. Meie joogivesi

teksti esitanud Valli Pärn

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 39 minutit

 

"Tean tegelikult, et ilmselt poleks meid sinna janusse surra lastud ja see matkarada oli üsna käidav, nii et meie valged kolbad poleks sinna sajanditeks pleekima jäänud. Aga õppetund vee puudumise ja puudutuse kohta oli saadud." "Mu hea sõber rääkis ühest vanamemmest, kes krooniaja hakul oli öelnud: "Kui poes hakatakse müüma vett ja mulda, siis on elu Eestis p****s!" Niisama julmalt ütleski, ja me peame tõdema, et see aeg on käes." Kristel Vilbaste on looduskirjanik, kelle sulest ilmus kümme aastat tagasi menuteos "Eesti allikad". Praegu on joogivee kättesaadavus muutunud nii oluliseks teemaks, et kui autor 2022. aastal raamatut kirjutama hakkas, tuli peatükke aina juurde. Kust saada joogivett siis, kui elektrit pole? Kas meie looduslik vesi on joodav? Kuidas vett leida? Raamatust leiab ühtlasi ligemale 100 Eesti joogiveeallika nimekirja.

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Андрей Белянин. Моя жена — ведьма

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2001

1 CD : DAISY raamat, 15 tundi 01 minutit

 

Когда ваша жена — ведьма, не сомневайтесь, приключения на пороге. А если вы вынуждены разыскивать ее в Темных мирах, которые — уж поверьте! — не ради красного словца названы Темными, то вам точно не придется скучать. К тому же в столь веселой компании, как... черт и ангел.

 

Астер Беркхоф. Отель у озера

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2000

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 04 minutit

 

Зарубежный криминальный роман бельгийского автора Астера Беркхова.

 

Патрисия Вентворт. Убийство в поместье Леттеров

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2001

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 36 minutit

 

Патрисия Вентворт по праву считается предшественницей знаменитой Агаты Кристи. Патрисия Вентворт заложила первые камни в фундамент настоящего английского детектива. Именно в ее книгах появилась пожилая леди по имени Мод Силвер, которая с легкостью распутывала самые сложные интриги и преступления и чьей последовательницей стала гениальная мисс Марпл. В романе "Убийство в поместье Леттеров" присутствуют все элементы классического детектива: роковое предсказание, запутанные семейные отношения, несчастная любовь и убийство, которое ставит в тупик полицию.

 

Владимир Войнович. Жизнь и необычайные приключения солдата Ивана Чонкина. Книга I, Лицо неприкосновенное

читает Гера Сандлер

Israel : CLFB, 2016

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 17 minutit

 

Книга первая из знаменитой трилогии "Жизнь и необычайные приключения солдата Ивана Чонкина" остроумно и непредвзято рисует будни простодушного солдата во время Великой Отечественной войны. Чонкин не идиот - он, как высказался сам автор, "просто оказывался в идиотских ситуациях, в которых нормальный человек вполне может стать идиотом. А это наши, обычные советские ситуации". Со временем горечь политической сатиры смягчилась, но искрометный юмор Войновича от этого нисколько не остыл.

 

Анна Данилова. Неаполитанская кошка

читает Кристина Кокина

Riga : LNerB, 2022

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 36 minutit

 

Семь лет назад Зоя Валентинова потеряла самого близкого человека — ее муж Алекс бесследно исчез на дороге, оставив после себя лишь окровавленную кроссовку. Она почти смирилась с участью вдовы, долгие годы оплакивая любимого. Пока одним несчастным утром соседка не показала ей видео из Интернета: простой прохожий из Неаполя кормит на набережной кошек. Пораженная, Зоя узнала в нем своего Алекса! Это был он. Ошибки быть не могло. И вот, бросив свои розы и огород, Зоя отправляется в Неаполь. Здесь, в этом райском месте, обернувшемся для нее настоящим адом, городом, где разбились все ее надежды и мечты, Зоя оказалась втянута в чудовищное преступление международного масштаба.

 

Дайна Джеффрис. Когда начнутся дожди

читает Кристина Кокина

Riga : LNerB, 2022

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 31 minutit

 

1930 год, времена британского колониального владычества в Индии. После гибели мужа Элиза решает посвятить себя карьере. Молодая вдова — талантливый фотограф, и когда ей предлагают на год отправиться в Индию, чтобы запечатлеть сцены из жизни правящей династии в одном из княжеств, она с готовностью хватается за эту возможность проявить себя. Индия полна контрастов и противоречий, многое здесь вызывает восторг, многое повергает в ужас.

 

Дафна Дю Морье. Ребекка

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2001

1 CD : DAISY raamat, 17 tundi 53 minutit

 

Максимилиан де Уинтер, владелец поместья Мэндерли, спустя год после смерти жены, красавицы Ребекки, вновь вступает в брак. Робкой и застенчивой девушке нелегко приходится в новом доме, где все напоминает о прежней хозяйке, Но это только начало бед, которые выпадут на долю новой миссис де Уинтер.

 

Дин Кунц. Ледяное пламя

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2002

1 CD : DAISY raamat, 15 tundi 07 minutit

 

Совершенно необъяснимым образом на протяжении нескольких месяцев в разных уголках США один и тот же человек, неожиданно появляясь, спасает людей за считанные моменты до неминуемой трагедии. Заинтересовавшаяся странными происшествиями начинающая журналистка нападает на след незнакомца. Она решает выяснить, что за могущественная сила помогает бывшему школьному учителю Джиму Айренхарту предотвращать преступления. То, с чем она сталкивается в ходе расследования, буквально ошеломляет ее...

 

Александра Маринина. Украденный сон

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2001

1 CD : DAISY raamat, 13 tundi 10 minutit

 

Выстрелы прозвучали одновременно. Ларцев рухнул как подкошенный, а Олег стал медленно оседать, привалившись к дверному косяку. Наталья Евгеньевна едва успела осознать случившееся, как раздался звонок в дверь. Послышались голоса: "Откройте, милиция!" Почему они здесь? Неужели Олежка? Где–то ошибся, прокололся, заставил себя подозревать и притащил за собой "хвост"? Олежка, сынок, как же ты так! Ей хотелось кричать. Она слишком часто видела смерть и как врач, и как охотница. Олег был мертв, никаких сомнений.

 

Фридрих Незнанский. Заговор генералов

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2001

1 CD : DAISY raamat, 20 tundi 01 minutit

 

В Российской государственной библиотеке происходят непонятные и трагические события: гибнут сотрудники, пропадают бесценные книги и рукописи. Расследование, которое поручено группе "важняка" Александра Турецкого, показало, что преступники с неуклонным постоянством убирают и убийц сотрудников библиотеки. И никому не приходит в голову, что эти события тесно связаны с подготовкой государственного переворота.

 

Брэд Паркс. Ничего не говори

читает Кристина Кокина

Riga : LNerB, 2022

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 53 minutit

 

Дела у федерального судьи Скотта Сэмпсона идут как нельзя лучше — двое здоровых детей, любящая жена Элисон, трудная, но приносящая удовлетворение работа и наполненная семейными радостями повседневная жизнь. По крайней мере, так можно было сказать до 17.52 той среды. Той самой среды, с которой начался кошмар. В это время домой вернулась Элисон. Одна. Нельзя идти в полицию, нельзя идти в ФБР, нельзя обращаться к властям. Близнецы будут живы и невредимы до тех пор, пока судья будет делать то, что ему велено.

 

Владимир Санин. Белое проклятье

читает Алексей Горпинченко

Таллинн : Библиотека для слепых Национальной библиотеки Эстонии, 2023

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi

 

На модном северокавказском горнолыжном курорте в разгар сезона сложилась лавиноопасная обстановка. Спецотряд под руководством Максима Уварова пытается предотвратить стихийный сход снегов с помощью направленных взрывов. Однако на сей раз опытный взрывник терпит неудачи - сход лавин неизбежен.

 

Кристин Ханна. Соловей

читает Кристина Кокина

Riga : LNerB, 2022

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 52 minutit

 

Франция, 1939-й. В уютной деревушке Карриво Вианна Мориак прощается с мужем, который уходит воевать с немцами. Война пришла в тихую французскую глушь. Перед Вианной стоит выбор: либо пустить на постой немецкого офицера, либо лишиться всего — возможно, и жизни. Изабель Мориак, мятежная и своенравная восемнадцатилетняя девчонка, полна решимости бороться с захватчиками. Безрассудная и рисковая, она готова на все, но отец вынуждает ее отправиться в деревню к старшей сестре. Так начинается ее путь в Сопротивление. Каждая из двух сестер, столь непохожие и характером, и судьбой, ведет собственную войну.