Raamatututvustaja

Aprill 2023

 

 

Sisukord:

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Punktkirjas raamatud

 

Kirjeldustõlkega filmid

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Brit Bennett. Varjul pool

teksti esitanud Liivika Hanstin

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 27 minutit

 

Vignesi õed on identsed kaksikud, aga kui nad otsustavad kuueteistkümneaastaselt põgeneda neile seni koduks olnud väikesest mustade kogukonnast ühes USA lõunaosariigis, võtavad tüdrukute elud täiesti erineva kursi. Nüüd ei ole neil enam midagi identset: ei nende igapäevaelus, ei perede ega kogukonna juures ega selles, millisena nad näevad oma rassiidentiteeti. Aastate möödudes elab üks õdedest oma mustanahalise tütrega sellessamas lõunaosariigi linnakeses, kust ta kord põgeneda püüdis. Teine aga otsustab elada valgena ja tema valge abikaasa ei tea naise minevikust midagi. Kuid kaksikuid lahutavatest ohtratest miilidest ja valedest hoolimata jäävad nende saatused omavahel seotuks. Mis saab järgmisest põlvkonnast, kui nende tütarde eluteed ristuvad? Brit Bennett põimib kokku ühe perekonna mitu lõime ja põlvkonda, kulgedes lõunaosariikidest välja Californiani, 1950. aastatest 1990ndateni ning jutustab loo, mis on üksiti nii paeluv ja emotsionaalne perekonnalugu kui ka hiilgav sissevaade mustanahaliste valgeks hakkamise ajalukku Ameerika Ühendriikides. Ulatudes palju kaugemale kui vaid rassiküsimus, mõtiskletakse raamatus "Varjul pool" mineviku püsiva mõju üle, selle üle, kuidas see kujundab meie otsuseid, ihasid ja ootusi, ning uurib nii mõndagi neist paljudest põhjustest, mis sunnivad inimesi vahel elama kellegi teisena, mitte sellena, kes nad oma päritolu poolest on.

 

Samuel Bj¸rk. Nähtamatu koer

teksti esitanud Robert Annus

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 1 tund 58 minutit

 

"Nähtamatu koer" on Torshovi detektiivide sarja teine raamat, mille autor on tunnustatud krimikirjanik Samuel Bj¸rk. Sarja esimene osa on "Kadunud pärlikee" (2020). Noored detektiivid avastavad, et Frankrikegårdenist on kadunud üks koer. Asja lähemalt uurides tuleb välja, et selles polegi süüdi untsu läinud nõidus. Tegelikult on Oslos jäljetult haihtunud terve hulk koeri. Peagi on Kim, Vinku, Aryan ja Heidi segatud krimiloosse, mis on palju suurem ja hämaram, kui nad oleksid osanud arvata. Juhtumit lahendades saavad nutikad lapsed jälle abi "Suurest detektiivi käsiraamatust", kuid leiutavad ka päris uusi võtteid. Muu hulgas selgub, et mõnikord tuleb kurikaela ülekavaldamiseks näida pisut opakas. Samuti võib abikäe ulatada keegi, kellest seda oodatagi ei oska. Torshovi detektiivide sari sobib suurepäraselt 9‒12-aastastele lastele, kellele meeldivad seiklustest ja sõprusest kõnelevad humoorikad raamatud.

 

Shalini Boland. Salaema

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2023

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi

 

Tessa Markham leiab koju saabudes oma köögist väikse poisi. Laps arvab, et Tessa on ta ema. Kuid Tessal ei ole lapsi. Enam ei ole. Ta ei tea, kes see poiss on või kuidas ta sinna sai. Kui Tessa on politseiga ühendust võtnud, hakatakse teda kahtlustama lapseröövis. Tal tuleb tõestada, et ta pole süüdi. Kuidas aga veenda oma süütuses kõiki teisi, kui isegi talle kõige lähedasemad inimesed hakkavad kahtlema? Ja kui Tessa ei usalda ennast ka ise… Judinaid tekitav ja kaasahaarav põnevik, mille sünge pööre lööb hinge kinni ja paneb küsima, kas sa suudad kunagi veel kedagi usaldada.

 

Ann Cleeves. Vaiksed hääled

teksti esitanud Anne Margiste

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 50 minutit

 

Detektiivinspektor Vera Stanhope’i mõistus on nõtke ja väle, paraku tema keha kohta seda päris hästi öelda ei saa. Arst teatab Verale, et ülekaal tapab ta ja et aeg teha põhjalikke muudatusi senises elustiilis on ammu käes. Vera surubki hambad risti ja hakkab omaaegses mõisahäärberis tegutseva hotelli terviseklubis töökaaslaste teadmata ujumas käima. Ühel hommikul basseinist tulles peatub ta kadetsev pilk leiliruumis pealtnäha täiesti lõõgastunult istuval pikkade jalgadega saledal naisel … kuni ta auru hõrenedes taipab, et naine on surnud. Surnuks kägistatud. Tapetud sotsiaaltöötaja Jenny Lister on olnud seotud ühe varasema surmajuhtumiga. Hakkab hargnema üllatavate pöörete ja põnevate tegelastega lugu. Tulemata ei jää ka uued kuriteod. Lõpplahendus on nagu ikka ootamatu. Pahategija paljastamiseni viiv juurdlus toetub nii tänapäeva teaduse saavutustele kui ka vanamoodsale küsitlemiskunstile. Selle otsad võtab uusi õudusi ära hoides viimasel hetkel kokku Vera, kes toetub sealjuures hämmastavalt heale arusaamisele iha jõust inimese tegude suunamisel. Lisaks kõigele muule avatakse raamatus ka meie ammuse tuttava inspektori enda siseilma uusi tahke.

 

Eero Epner. Lembit Ulfsak

teksti esitanud Mart Aas

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 17 tundi 06 minutit

 

Mälestusi Lembit Ulfsak ei kirjutanud. "See ei huvita mind," rääkis ta ükskord ajakirjanikule, "ma ei taha endale mälestusmärki püstitada." Ulfsaki jaoks oli minevik miski, mis jäi seljataha – ja mäletamise töö jäägu teistele. Üle saja rolli filmides, kümned osatäitmised teatrilaval, suured preemiad ja väikesed läbikukkumised, tunnid lennukites, kuud proovisaalis ja aastad võtteplatsil – maha jäi sellest kõigest (lisaks ülesvõetud filmidele ja etendustele) hunnik makulatuuri ja määratu hulk teiste inimesi mälestusi. Ei saa väita, et näitlemine oleks olnud tema elus esikohal. Juba oma esimeses intervjuus ütles 25-aastane Ulfsak, et kõige vähem meeldivad talle "bluff kunstis, suured sõnad", aga kõige enam armastus ja sõprus. "Ma ei arva, et minu saatus oleks sedavõrd unikaalne, et sellest peaks kirjutama raamatu," ütles Ulfsak. Ja ometi sõnas ta enne lahkumist lähedastele, et elulugu võiks siiski olla, tajudes ilmselt, et asi pole mitte tema isikus, vaid selles, et tal õnnestus kogeda midagi unikaalset, mida oleks ehk huvitav teistelgi teada. Oli ta ju Eesti ainus sedavõrd rahvusvahelise haardega filmitäht. "Lembit Ulfsaki eluloo unikaalsus ei tule konkreetselt ühestki teatrilavastusest ega filmist. Selle ainukordsus tuleneb tema talendist. Sellest sõnastamatust, lõpuni tabamatust, täpsete kontuurideta talendist, mille kandja tarkus ja tagasihoidlikkus andsid õige kujuga voolusängi. See eripärane anne, Lembit Ulfsaki anne, milletaoline oligi kogu maailmas ainult temal, on põhjus, miks temaga tehti sedavõrd palju filme, miks teda paluti uuesti ja uuesti lavale - ja see on ka põhjus, miks kirjutada temast see raamat." (Eero Epner)

 

Andris Feldmanis ja Livia Ulman. Erik Kivisüda

teksti esitanud Robert Annus

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 05 minutit

 

Erik on 11-aastane poiss, keda ei häiri mitte miski, sest tal on kivist süda. Talle ei lähe korda, et vanematel pole tema jaoks aega ja et tal pole sõpru. Aga kui ta elu päevapealt muutub ja nad uhkesse tondilossi meenutavasse majja kolivad, tunneb Erik, et tedagi võib miski häirida. Näiteks oma kummalise isaga samas majas elav Maria, kes on otsustanud Eriku pere sealt välja ajada. Kui poiss kuuleb, et tüdrukul on selleks salaplaan välja mõeldud, lööb Erik vaenlasega kampa – tema ei unista muust kui vanasse paneelikasse tagasi kolimisest. Koos võtavad lapsed ette ohtliku merereisi ja leiavad end salapärasest maailmast, mis õõtsub needuste taktis ja kubiseb piraatidest. Raamat põhineb Livia Ulmani ja Andris Feldmanise samanimelise lastefilmi stsenaariumil.

 

Stella Gibbons. Musta Masenduse talu

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2023

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 06 minutit

 

"Musta Masenduse talu" on 1933. aastal Femina Vie Heureuse auhinna võitnud riuklikult vaimukas portree Briti maaelust 1930. aastatel. Flora Poste, värskelt orvuks jäänud kõrgseltskonda kuuluv näitsik, kolib Musta Masenduse talus elavate mornide ja süngete sugulaste juurde ning langeb silmapilk ägedate emotsioonide, meeleheite ja salasepitsuste võrku, millest välja rabeledes suudab Flora ühtlasi talus asjad sobivalt ümber korraldada. Kui mõistlik ja elutark Flora Poste üheksateistkümneaastaselt orvuks jääb, otsustab neiu, et talle on jäänud vaid üks valik: sadada kaela Sussexi pärapõrgus elavatele sugulastele. Igati asjakohast nime – Musta Masenduse talu – kandvas paigas kohtub ta hukatusele määratud Starkadderitega: kirjeldamatu pahelisuse tõttu hääletute süümepiinade käes vappuv nõbu Judith; kõigile jutlustades põrgutuld kaela sajatav Amos; nende pojad: meelas Seth ja meelt ära heitev Reuben; looduslaps Elfine ja kõvasti metsa poole vana tädi Ada Doom, kes on viimased kakskümmend aastat oma magamistoas püsinud. Aga õnneks meeldib Florale üle kõige teiste inimeste elu korraldada. Kaine mõistuse ja tugeva tahtega relvastatult käärib ta käised üles, olles otsustanud kõik pereliikmed järgemööda käsile võtta. Ja tõepoolest, nagu kangelannale kohane, õnnestub tal kõik, mis ta ette võtab, tundugu see pealegi täiesti ebatõenäoline. "Musta Masenduse talu", maaelu kirjeldavaid melodraamasid ja üleilustatud proosat halastamatult pilav, teravmeelne paroodia, on üks kõigi aegade armastatumaid koomilisi romaane.

 

Philip Gwynne Jones. Veneetsia mäng

teksti esitanud Lauri Kaldoja

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 41 minutit

 

Saladuslik pettusmäng Veneetsias, maailma kõige veetlevamas linnas. Nathan Sutherland naudib turvalist, ent sündmustevaest elu, pidades Veneetsia aukonsuli ametit ja tõlkides tarbetekste. Tema elu teeb aga ootamatu pöörde, kui talle pakutakse tema ametikontoris väikese pakikese paaripäevase hoidmise eest suurt rahasummat. Ilmneb, et pakis peitub kuulsa Veneetsia kunstniku Bellini illustreeritud palveraamat, mis on erakordselt hinnaline. Nathan murrab pead, kas tegemist on ehtsa meistriteose või ideaalse võltsinguga. Pahaaimamatult ongi ta juba kistud varakate kaksikvendade Domenico ja Arcangelo Moro sepitsetud kunstivargusmängu, millest vennaviha on juba kakskümmend aastat toitunud. Tahtmatult mängu etturiks saanud Nathan peab kiiresti tegema nutikaid otsuseid, et oma sõprade ja enda elu ohtu seadmata mängurid üle kavaldada.

 

Jaak Juske. Vana Tallinna põnevad lood

teksti esitanud Urve Koni

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 4 tundi 34 minutit

 

Tallinna kui linna sünnist on möödas 800 aastat. Siin Soome lahe kaldal on elatud aga aastatuhandeid varem. Iga põlvkond on jätnud oma jälje, kujundanud maastikku, ehitanud linna. Samas elanud ka oma igapäevast elu rõõmude ja muredega. Selle raamatu eesmärk ongi tuletada meelde mõned unustatud lood, aidata taaselustada kadunud Tallinna. Viimase kümnendi jooksul on Jaak Juske kirjutanud terve rea raamatuid. Arvukalt vanu pealinna lugusid leiab tema 2012. aastal ilmunud raamatust "Lood unustatud Tallinnast", samuti 2016. aastal trükivalgust näinud raamatust "100 põnevat lugu Tallinnast". Neli aastat hiljem sai Lindanise lahingu aastapäeva puhul koondatud vanad lood pealkirja alla "800 aastat lugusid Tallinnast". Käesolev raamat on omamoodi järjeks neile kõigile.

 

Heli Künnapas. Sõbrad nii ei tee

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2023

1 CD : DAISY raamat, 2 tundi 37 minutit

 

Helena ja Joonas olid gümnaasiumi ajal aastaid sõbrad olnud ning neid ühendas armastus Terminaatori laulude vastu. Laulude saatel kulges nende sõprus läbi rõõmu ja kurbuse. Ühel hetkel aga Joonas lahkus. Helena jaoks jättis see aastakümneteks hinge augu, mida ei lappinud teised suhted ega muud tegemised. 2022. aastal tähistas Terminaator oma 35. sünnipäeva suure kontserdiga. Samal ajal pidas Helena 40. sünnipäeva. Tahtmatult viib see sündmus naise taas minevikuradadele. Kas see retk saab olema rõõmus või kurb? Kuidas minevik mõjutab olevikku? Kas Helenal õnnestub Joonasega toimunu kõrvale heita? Kas seda on vajagi? "Sõbrad nii ei tee" on sarja "Mõni õhtu romantikat" 15.raamat, mille iga peatükk on inspireeritud ühest ansambel Terminaatori laulust. Tõeline maiuspala Terminaatori muusika fännidele. Samas on enese- ja armastuse leidmise lugu loetav ka neile, kes kõnealustest lauludest midagi ei tea.

 

Marko Leino. Jõululugu

teksti esitanud Robert Annus

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi

 

Mõni päev enne jõule kaotab viieaastane Nikolas õnnetuses oma vanemad ja õe. Lähedal asuva kaluriküla elanikud tahavad küll poissi aidata, kuid kahjuks ei võimalda kesine sissetulek neil kellelgi pakkuda poisile püsivat elukohta. Seega jõutakse ühisele otsusele, et iga kaluripere võtab Nikolase aastaks enda juurde. Mööduvad aastad, mille jooksul seljatab Nikolas hirmu kiindumise ees ja õpib taas inimesi usaldama, tänutäheks voolib poiss külalastele igal aastal jõulukingiks puust mänguasju. Kui Nikolas on saanud kolmeteistkümneaastaseks, jõuavad Korvaküla elanikud kurva tõdemuseni, et kellelgi pole võimalik poissi veel üheks aastaks enda juurde võtta. Neil pole muud võimalust kui saata Nikolas elama Iisakki, vana toriseva puusepa juurde. Iisakki juures elades taipab Nikolas, et ainult jõulud suudavad talle lohutust pakkuda, ning seeläbi jõuab ta arusaamisele, mis on tema elu missioon. "Jõululugu" on jutustus sellest, kuidas jõuluvanast sai jõuluvana. See on lugu isetust andmisrõõmust, armastusest ja hirmust armastatute kaotamise ees.

 

Johanna Mo. Sünge mets

teksti esitanud Inge Henk

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2023

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 40 minutit

 

Juuni 1999. Sõbrad tähistavad keskkooli lõpetamist, kui üks neist, noormees nimega Mikael, jäljetult kaob. 20 aastat hiljem leitakse tema säilmed Ölandilt Mittlandsskogeni metsast. Kõik märgid viitavad, et ta mõrvati. Hanna Duncker ja tema kolleegid Kalmari politseist peavad selle keerulise loo lahendama, et Mikaeli pere lõpuks rahu saaks, ja paljastama mõrvari, kes on kaks aastakümmet õigusemõistmise eest põgenenud. Aeglaselt liiguvad uurijad ajas tagasi sooja suveöösse, mil noored metsas pidutsesid. Mis seal juhtus? Samal ajal püüab Hanna välja selgitada, kes tegelikult pani toime tapmise, mille eest tema isa süüdi mõisteti. Mida lähemale ta tõele jõuab, seda ohtlikumaks muutuvad sündmused Hanna enda jaoks. "Sünge mets" on kolmas osa sarjast "Kuriteod Ölandil". See räägib kuriteo varjus elamisest ja sellest, et võimatu on katkestada sidemeid mineviku ja koduga.

 

August Mälk. Hommikust keskpäevani

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 13 tundi 47 minutit

 

August Mälk (1900-1987) võttis oma mereteemaliste romaanide ja jutustuste tegevuspaikade eeskujuks kodukandi mere ja ranna – üht-teist muutes, ümber paigutades ja kokku liites. Kuid oma noorusaegade radadele ja külarahva sekka viis ta lugeja alles 1972. aastal Rootsis ilmunud mälestusteraamatus "Hommikust keskpäevani". Kaluriküla poisi lustakad juhtumused kodutalus ja kaugemalgi, Eesti Vabariigi sündimine Vene ja Saksa võimude ärevas vaheldumises, sõjaväeteenistus noore vabariigi armees ning sirgumine õpetajaks Sõrvemaal ja koolijuhiks Lüganusel on kirjaniku eluteekond päikesetõusust lõunatundideni.

 

Nita Prose. Toateenija

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2023

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 01 minutit

 

Toateenija Molly Gray on maailmas ihuüksi ja harjunud olema tühine. Ta töötab luksuslikus Regency Grandi hotellis, klopib padjad kohevaks, pühib ära mustuse, tolmu ja külastajate saladused ning oskab olla nähtamatu. Ta on pelgalt toateenija – miks peaks keegi teda märkama? Aga ootamatult paisatakse Molly tähelepanu keskpunkti, kui ta avastab kurikuulsa hotellikülastaja härra Blacki voodist surnuna. Seda segadust ei õnnestu niisama lihtsalt ära koristada. Molly kistakse tõeotsingutesse ning majesteetliku hotelli saladuste rägastikus orienteerudes õpib ta saama aru, keda võib usaldada ja keda mitte. Kütkestav ja tõeliselt originaalse kangelannaga vana kooli mõrvamüsteeriumi stiilis kirjutatud "Toateenija" tõestab võluval moel, et tõde pole sugugi mitte alati must-valge, vaid sageli märksa räpasemates vahepealsetes toonides hall.

 

Stanislav Rodionov. Kriminaalne talent

teksti esitanud Kersti Kaasik

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2023

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 28 minutit

 

Teos heidab valgust kriminaaljälituse psühholoogiliselt keerukale tööle ühe naiskurjategija tabamise loo kaudu.

 

Juhan Smuul. Jäine raamat

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 14 tundi 33 minutit

 

Juhan Smuul jutustab oma reisist Antarktise polaarjaama ning tutvustab reisil nähtud linnu.

 

Rex Stout. Uksekell helises

teksti esitanud Kaire Klaos

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2023

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 53 minutit

 

Orhideesid kasvatav ja head toitu armastav eradetektiiv Nero Wolfe ja tema abiline Archie Goodwin on kahtlemata väga ameerikalikud ja eredad tegelaskujud. Romaanis "Uksekell helises" palkab üks seltskonnadaam Nero Wolfe'i ja Archie Goodwini endale appi, et tulla toime tülikate FBI agentidega. Ootamatult avastavad detektiivid, et uurimisalusteks kujunevad ka nemad ise, neid kuulatakse pealt, jälgitakse ja ähvardatakse. Niisugust asja aga ei kavatse Wolfe kannatada ning asub ise rünnakule.

 

Annabel Streets, Susan Saunders. Hea pika elu projekt

teksti esitanud Serli Küünarpuu

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2023

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 08 minutit

 

Me hakkame vananema aastakümneid enne, kui ennast vanana tunneme. Kui soovid elada kaua terve ja tegusana, pead selleks valmistuma noorelt – aga mida siis täpselt teha? Annabel Streets ja Susan Saunders mõtlesid välja hea pika elu projekti: nad süvenesid kõige värskematesse pikaealisuse saladust avavatesse teadusuuringutesse ja tegid uutele avastustele toetudes oma elus kannapöörde, mille kohta hakkasid pidama populaarset veebipäevikut agewellproject.com. Lugenud sadu uurimisraporteid ja vestelnud paljude asjatundjatega, on Annabel ja Susan kokku pannud raamatu, kust leiad ligi 100 soovitust, mida teha, et olla keskeas ja hilisemas elus tegus, terve ja õnnelik: kuidas, mida ja millal süüa; kas ja milliseid toidulisandeid võtta; kuidas treenida; kuidas vältida tervist ohustavaid kemikaale; kuidas hoida pea selge ja paremini magada.

 

Ilmar Tomusk. Matemaatiline sõber, Vanatädi Laine

teksti esitanud Marion Tammet

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 2 tundi

 

Markus ja tema tulnukast sõber Peeter lõpetavad esimese klassi, käes on suvevaheaeg. Ootamatult pöördub Markuse ema poole koolidirektor. Ta soovib kohtuda Peetri vanatädi Lainega, kelle juures olevat poiss koduõppel väga targaks saanud. Kuid tädi Lainet pole üldse olemas. Markuse ema ja isa mõtlesid Võrumaal elava tädi Laine välja vaid selleks, et mitte direktorile Peetri kohta tõtt rääkida. Nüüd tuleb välja nuputada, kust leida sobiv tädi ja kuidas ta Võrumaale toimetada. Pööraste seikluste käigus satuvad tegelased nii kaugele planeedile kui ka sügavale Võrumaa metsa. Varem on samas sarjas ilmunud raamatud "Matemaatiline sõber. Ajukiip" ja "Matemaatiline sõber. Peaaegu tavaline poiss".

 

Laura Ingalls Wilder. Hõbejärve rannal

teksti esitanud Valli Pärn

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 14 minutit

 

Romaani tegevus toimub 1879. aastal, mil peategelane Laura on 12-aastane ja tema pere kolib Minnesotast Lõuna-Dakota osariiki. Kuna Laura õde Mary on jäänud sarlakite tõttu pimedaks, palub isa, et ta aitaks Maryt igapäevaelus ja oleks talle silmadeks. Pärast suuremaid ja väiksemaid seiklusi, rännakuid ja mitmete raskuste ületamist leiab kokkuhoidev pere lõpuks maa, kuhu rajada uus kodu. Romaani helge õhustik, positiivsus, soojad suhted sugulaste ja pereliikmete vahel, laste jäägitu avastamisrõõm, tabavad eluolu kirjeldused teevad sellest nauditava lugemiselamuse ka tänapäeval. Laura Ingalls Wilderi (1867-1957) noortele mõeldud romaanisari põhineb autori lapsepõlvemälestustel ning jutustab asunikupere üleelamistest ja seiklustest Metsikus Läänes ülemöödunud sajandi lõpus. Need heidavad pilgu tolleaegsele elule ja jutustavad südantsoojendava loo kokkuhoidvast ja armastavast perekonnast.

 

Laura Ingalls Wilder. Pikk talv

teksti esitanud Valli Pärn

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 25 minutit

 

Raamat räägib Ingallsite perekonna elust Lõuna-Dakotas 1880. aasta karmil talvel. Peategelane Laura on nüüd 14-aastane. Ühel augustikuu päeval isaga heina tehes märkab Laura piisamrottide tihedat kuhilpesa kõrge heina sees. Kuid see pole päris tavaline, vaid erakordselt paksude seintega – selge märk, et neid ootab ees väga külm ja karm talv. Mõne aja pärast saavad külaelanikud teisegi hoiatuse. Vana indiaanlase sõnutsi kordub lõikavkülm talv iga seitsme aasta tagant ja kui kolm sellist seitsmeaastast tsüklit on möödas, siis ootab ees lausa talvine maru. Isa teeb otsuse, et pere kolib talveks linna, kuhu ta on ehitanud väikse poemaja. Tihe lumesadu, tuul ja kriipiv külm ei lase ennast kaua oodata. Peagi ei pääse enam rong linna ja toidupoolist jääb aina napimaks. Küttematerjalgi hakkab otsa saama… Köitev ja põnev lugu Ingallsite pere hakkamasaamisest karmil talvel.

 

Punktkirjas raamatud

 

Heidi Raba. Ruuben, Tobias ja Lilli

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

2 kd., 169 lk.

 

2021. aasta lastejutuvõistluse "Minu esimene raamat" võidutöö "Ruuben, Tobias ja Lilli" on lustlik ja helge lugu külalaste vahvatest seiklustest. Kullerkupu tänavas elab kümneaastane Ruuben, kes kihutab võrriga ringi ja meisterdab endale lennutiibu. Väikevend Tobiase parim sõber on kana Lilli. Lilli pole mingi tavaline kana – ta oskab trikke teha, tantsida, arvutada ja koguni rääkida. Tobias ja Lilli harjutavad hoolega, et suvelõpupeol näidata, kui tark kana Lilli on. Ruuben aga nuputab plaani, kuidas Tagametsa talus vanaisa juures elava Mari isa välismaalt koju tagasi tuleks. Kuidas Lillil tarkade loomade võistlusel läheb ja kas Mari isa tulebki päriselt koju, saab lugeda sellest raamatust.

 

Liis Sein. Mona isepäine isa

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 kd., 72 lk.

 

Ühe täiesti tavalise pere isa otsustab, et senine elu peab muutuma. Selleks tuleb leida endale hobi: poks, peotants või hoopis iluvõimlemine? Või hakata kunsti koguma? Kas reisida Aafrikasse, Ameerikasse või Indiasse? Vallutada köök ja sukelduda retseptide maailma? Kas hakata kirjutama luuletusi, jutte või näidendeid? Mis oleks, kui muudaks oma korteri hotelliks? Või prooviks pigem reþissööri ametit? Aga kuidas oleks õppimisega mõnes kuulsas ülikoolis? Isa isepäisus tekitab tõelise hobide maratoni ja paneb proovile pere liikmete kannatuse.

 

Kirjeldustõlkega filmid

 

Taevatrepp

stsenarist ja reþissöör Mart Kivastik, produtsendid Marju Lepp ja Manfred Vainokivi, kirjeldustõlke koostasid Katrin Reinsoo ja Mirja Räpp, teksti lugesid Liivika Hanstin ja Margus Õunapuu

Filmivabrik, 2023

1 DVD, 107 min

 

Lugu ajast ja muusikast, sõprusest ning armastusest ja surmast, elust tänapäeval ja 70ndate lapsepõlves saab alguse, kui oma viimsel hingetõmbel usaldab kunstnikust sõber filmi peategelasele Uule saladuse, kuidas käia minevikus. Uu on insener ja imedesse ei usu, aga trikk toimib. Minevikus on mõnus, igavene suvi, pikad juuksed, tüdrukud ja Jenkki näts. Tema päriselus on sügis, sõbrad on kibestunud, tüdrukud abielus ja isa raskelt haige. Kõige lõpuks peab Uu siiski otsustama, millises ajas oma elu edasi elada – mineviku suves või oleviku sügises.