Raamatututvustaja

Märts 2023

 

 

Sisukord:

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Jane Austen. Northangeri klooster

teksti esitanud Adeele Jaago

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 11 minutit

 

Catherine Morland on noor ning kogenematu provintsineiu, kes pole oma väikesest külakesest ealeski kaugemale reisinud. Ent kui noor daam on sündinud kangelannaks, ei saa miski teda seiklustest eemal hoida. Juhtubki nii, et lahked naabrid võtavad Catherine’i kaasa puhkusereisile moodsasse Bathi kuurortlinna. Kuus vilgast nädalat linnaelu, balle ja kaarikusõite, päädib uute tutvuste kaudu külaskäiguga Northangeri kloostrisse. Sealt loodab Catherine leida end keset ehtsat gooti romaani, mis täis seiklust, intriige ja põnevust. Särav elu suurlinnas ning iidsete kloostrite süngus ei ole aga tegelikkuses selline, nagu eemalt näib. "Northangeri kloostris" viib Jane Austen (1775–1817) lugeja kirevasse Bathi seltskonnaellu. Bathi suhtlusreeglitest ja kommetest, moest ja mõjuisikutest, ning valitsevatest valgustusaja ideaalidest annab järelsõnas ülevaate inglise keele ja kirjanduse doktor Pilvi Rajamäe. Lisaks tutvustab Rajamäe järelsõnas "Northangeri kloostrile" eeskujuks olnud gooti-kirjandust, mida ka raamatu kangelanna Catherine nii väga armastab.

 

Kirsten Boie. Suvi Sommerbys

teksti esitanud Liisu Krass

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 53 minutit

 

Kaheteistaastase Martha ning tema väikeste vendade Matsi ja Mikkeli suvevaheaeg algab kehvasti. Nende ema satub New Yorgis õnnetusse ja isa peab kohe Ameerikasse sõitma. Aga kes siis laste järele vaatab? Selgub, et neil on vanaema, kes elab kusagil kaugel mere ääres. Talus, mille juurde ei vii teedki. Koos hanede, kassi, lilleaia ja marjapõõsastega. Vanaema oskab paadiga sõita ja tal on püss. Kui alguses tundub elu tema juures ilma interneti ja nõudepesumasinata kiviaegne, siis tasahilju avastavad lapsed, et rahulik maaelu merekaldal võib olla vägagi õdus. Kui aga neeme tipus hakkavad juhtuma lausa kriminaalsed lood, selgub lõpuks seegi, miks nad vanaemast varem midagi kuulnud ei ole. Sellest saab Martha, Mikkeli ja Matsi kõige imelisem suvi.

 

Gregory Feifer. Venelased : inimesed võimu kulisside taga

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2023

1 CD : DAISY raamat, 18 tundi 46 minutit

 

Kiievi-Venemaa aegadest ning Novgorodi ja Moskva vürstiriikidest, Ivan Julmast, Peeter Ist, Katariina IIst, bolševike revolutsioonist ja 20. sajandi ränkadest sõdadest, aga ka kirjandusest ja kunstist näiteid otsides toob autor lugejani vene elu fenomeni tagamaad. Missugused Venemaa ajaloo aspektid kujundavad selle riigi tänapäeva? Mis on see tabamatu tegur venelaste iseloomus, mis on nende riiki viinud ühest kuristikust teise? Kuidas on nii, et seesuguse halastamatu kliima ja uskumatu korruptsiooni tingimustes on sündinud tipptasemel kunstitööd ja jõutud silmapaistvate teadussaavutusteni? Milles peituvad Vene despootia juured? Ja lõpuks: milles õieti peitub Vladimir Putini võimu fenomen? Feifer kirjeldab venelaste airmail – seda salapärast ja mõistatuslikku riiki, ühtaegu ähvardavat ja peibutavat, bütsantslikult toretsevat ja vaesuses vaakuvat maad, kus miski ei ole nii, nagu paistab. Ta loob jõulise ja haarava panoraami sellest rabavate kontrastide ja hämmastavate paradokside maast, jutustab riigi rikkaimatest oligarhidest ja kaugeimate kolkakülade elanikest, Moskva boheemlikest kunstnikest ja suurlinnade tänavail kerjavatest vanaldastest naistest. Raamatus tõmmatakse paralleele tänapäeva ja ammuste aegade Venemaa vahel ning püütakse ennustada, kuhupoole võiks maailma ühe võimsaima riigi edane areng kulgeda. Vene juurtega, kuid Harvardi ülikooli haridusega Gregory Feifer toob lugejani vene elu paradoksid, süvenedes selle rahva ajalukku ning kajastades nende tänapäeva ja tulevikuootusi.

 

Elena Ferrante. Lugu kadunud lapsest. Küpsus-vanadus

teksti esitanud Katrin Karisma

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 17 tundi 41 minutit

 

"Lugu kadunud lapsest" on neljas ja ühtlasi viimane osa Elena Ferrante rohket tunnustust pälvinud tetraloogiast, mis räägib kahe Napolis sündinud naise vahelisest sõprusest. Minajutustaja Elena on püüdlik, auahne ja kahtlemata andekas naine, kellel õnnestubki oma raamatute ja esinemistega edu saavutada ja ilmas ringi rännata. Tema sõbranna Lila, tormakas ja tulipäine, nagu looduse stiihia, on aga jäänud Napolisse. Mõlemad on nüüd täiskasvanud, nende elus on abikaasad, armukesed, lapsed, vananevad vanemad, õed-vennad. Pikka aega mujal elanud ja perekonna loonud Elena pöördub lõpuks oma sünnilinna tagasi, kus nende juba päris algusest peale keeruline sõprus mõlemale uuesti keskseks muutub. Elena Ferrante on Itaalia nüüdiskirjanduse üks tähelepanuväärsemaid autoreid. Tema Napoli-romaanide sarja kuuluvad veel "Minu geniaalne sõbranna", "Lugu uuest perekonnanimest" ja "Lugu sellest, kes läheb, ja sellest, kes jääb".

 

Anne Glenconner. Seltsidaam

teksti esitanud Laine Mägi

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 54 minutit

 

Neis ühtaegu lõbusates ja traagilistes mälestustes kirjeldab Lady Glenconner oma kaasaegse Briti kõrgaadli eluolu. Juba lapsepõlvest saadik seotud kuningliku perekonnaga, oli ta hiljem mitukümmend aastat printsess Margareti seltsidaam kuni viimase surmani 2002. aastal. Ehkki tollase Leicesteri krahvi esimene laps, ei saanud Anne seaduste järgi pärida oma isa hiigelvaldusi. Emalt päritud tarmukus ja hea huumorimeel aitasid tal elus hakkama saada. Abiellu astus ta ülirikka, kuid vaimselt tasakaalutu Colin Tennanti ehk Lord Glenconneriga, kellega ta sai viis last. Paraku surid kaks poega noorelt, üks heroiini pikaajalisest tarvitamisest tingitud haigustesse ja teine aidsi. Abielu kestis vahelduva eduga 54 aastat. Tänapäeval on Colin Tennanti diagnoosiks pakutud bipolaarset häiret, tollal aga tuli perekonnal mehe tuju- ja märatsushood lihtsalt ära kannatada. Viimaseks hoobiks oli Tennanti testament, kus ta jättis kogu vara oma kirjaoskamatule koduabilisele, kes hoolitses nii lordi kui tema elevandi eest. Põnevalt on kirjeldatud Lady Glenconneri maailmareise koos printsess Margaretiga, kes paljudel juhtudel esindas kuningannat. Luksuslikud tingimused ei välistanud alati ebameeldivaid ootamatusi, olgu näiteks juhtum, kui printsess Margaret pidi ühe riigi kuninga rinda kinnitama medali, kuningas aga ilmus välja palja ülakehaga, ainsaks katteks niudevöö. Selliseid lugusid on raamatus küllaga, ja kõik elust enesest.

 

John Green. Kilpkonnad alla välja

teksti esitanud Helle Tiikmaa

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2023

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 56 minutit

 

Kuueteistaastasel Azal polnud mõtteski miljardär Russell Picketti salapärast põgenemisjuhtumit uurima hakata, aga kaalul on saja tuhande dollari suurune leiutasu ja Aza parim sõbranna Daisy soovib innukalt asja kallale asuda. Nende esimene samm on otsida üles Picketti poeg, Aza lapsepõlvesõber Davis. Samal ajal maadleb Aza sundmõtetega, mis ei jäta teda hetkekski, ehkki tüdruk püüab – püüab olla tubli tütar, hea sõber, eeskujulik õpilane ja võib-olla isegi hea detektiiv. Ootamatult leiab Aza just Davisest mõttekaaslase ja sellest saab teekond, mida kumbki ei unusta.

 

Marie Heiberg. Üks naine kurbade silmadega

teksti esitanud Anne Margiste

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 02 minutit

 

"Üks naine kurbade silmadega – Eesti luuletaja Marie Heibergi õnne ja valu, rõõmu ja mure lugu kirjades" sisaldab Marie Heibergi (1890–1942) kirju Friedebert Tuglasele aastatest 1906–1918. Tänapäeval vähetuntud kirjaniku loominguline tee algas juba varases lapsepõlves ning tema esimene luulekogu "Murelapse laulud" avaldati Noor-Eesti kirjastuse poolt 1906. a., kui Marie Heiberg oli vaid 16-aastane. Teost saatis suur menu, kuid imelapse staatusele järgnesid kurnavad kriisiaastad. Kirjades Tuglasele väljendab Heiberg oma sügavaid armutundeid, mis paraku jäid ühepoolseiks ega pälvinud vastuarmastust. Kirjutatus avaldub intelligentse noore naise julge ja eneseteadlik maailmavaade, mis varjutatuna kahtlustest ja ebastabiilsest vaimuseisundist moodustab lugeja jaoks traagilise ja sügavalt puudutava loo poetessi hääbumisest. Marie Heibergi looming aga on jääv – mitmed Eesti armastatuimad heliloojad on loonud koorilaule Marie Heibergi sõnadele, tema luule ja traagiline elukäik on pakkunud ainest teatrilavastusteks, neist viimasena esietendus 2006. a. Tõnu Kõrvitsa ja Maarja Kangro kammerooper "Mu luiged, mu mõtted".

 

Jonas Jonasson. Kättemaks on magus AS

teksti esitanud Siim Angerpikk

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 21 minutit

 

Süüdimatu kunstikaupmees. Erakordsete annetega ettevõtja. Masaisõdalane ja eksiteele sattunud ravitsejamees. Ja noorpaar, kellel on kõik põhjused kätte maksta. Erinevad inimsaatused põimuvad Stockholmi külmas veebruarikuus. Draama keskpunktis on kaks impressionistlikku kunstiteost. Aga kes need maalis? Kes on nende omanik? Ja mis on paavstil selle kõigega tegemist? "Kättemaks On Magus AS" on humoristlik armastusavaldus vabale kunstile ja rõõmuga jutustatud lugu.

 

Jenny Jägerfeld. Minu suurejooneline surm

teksti esitanud Mait Joorits

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 48 minutit

 

Sigge on tagasi! (Ja ei sure ära, isegi haigeks ei jää!) Pärast Stockholmist ärakolimist on Sigge elu palju paremaks läinud! Vanaema hotell tundub nagu päris kodu ja koolis ei ole keegi tema vastu nõme. Veel paremaks läheb asi siis, kui lahedad kaksikud Sixten ja Karl-Johan kutsuvad ta oma hiphopbändi nimega 6 10 Mushroom, mis peab esinema kooli jõulukontserdil. Aga mida lähemale kontsert jõuab, seda rohkem Sigge närvi läheb – kaksikud ei paista nimelt lugude harjutamise ega isegi nende kirjutamise vastu kuigivõrd huvi tundvat. Miks on nii raske leida uusi sõpru, ilma et samal ajal ei veaks alt oma parimat sõpra? Kas populaarseks saamise hind on saamine kellekski, kes sa tegelikult pole?

 

Mika Keränen. Minu Karjala

teksti esitanud Mart Aas

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 04 minutit

 

See raamat räägib lapsest, kes kõndis rõõmsalt mustikametsas ja imetles mesimurakat. See raamat räägib ühest suguvõsast, kelle metsatalust pool jäi Venemaale. See raamat räägib noorest poisist, kes kolis pealinnast maale ja hakkas kõnelema mie, sie, hiä, myö, työ, hyö. See raamat räägib julgusest olla teistmoodi, julgusest olla külahull. See raamat räägib spordiklubist, mille nimi on Kiteen Kisa-Toverit. See raamat räägib ürgmetsadest ja Kalevala laulumaadest. See on lugu minu Karjalast. (Mika Keränen)

 

Phyllida Law. Märkmed minu ämmale

teksti esitanud Anne Margiste

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 2 tundi 28 minutit

 

Kulus omajagu aega, enne kui pere taipas, et Annie oli üha enam – nagu ta ise oleks öelnud – "tsipa kurdivõitu". Niisiis hakkas Phyllida köögilaua taga päevaseid jutuajamisi kirja panema ja poetas oma märkmed enne magama minekut Annie voodi kõrvale. Ühel õhtul torises ta abikaasa, et naine veedab nii palju aega Anniele märkmeid tehes, et oleks võinud selle ajaga raamatu kirjutada. "Ja illustreerida!" Siin see on. See raamat on täis sooja ja armastava kodu mõnusid. Siin on kass Säärik, kellel ämblike kugistamisest süda pahaks läheb; aegade algusest kestev jaht puhastusvahenditele; järjekindlalt ja salapäraselt rikki minevad kuuldeaparaadid; tavatu ja meelelahutuslike võimalustega küüslauguküüne kasutusviis ning kookosebatoonide kurb kadumine kohalikust kommipoest. Siin on juttu teisel ajastul sündinud naisele kuuluvast erilisest kohast kodu südames. Naisele, kes poleeris lauahõbedat, kui see teda "vereva silmaga vaatas". Kellel oli ikka veel arm käe peal, kuhu üks tööandja teda lõi, kui ta töötas majateenijana. Kes oskas kududa sokikanda ja teha kannaga särgikraed ning valmistas rosinaküpsiseid, leivapudingit ja lamba rinnatükki odrakruupidega.

 

Kairi Look. Piia Präänik ja sõnasööbik

teksti esitanud Marika Palm

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 2 tundi 42 minutit

 

1. septembril läheb Piia Präänik esimesse klassi. Otsekohe selgub, et koolis on midagi lahti. Kes on salapärase sõnumi VIINERIDKETSUPIGAGAÄRGESINEPITPANGE taga ja millega ta tegeleb? Saladuskatte all võib öelda, et tegu on eksemplariga nr 186 ja temas voolab kuninglikku verd.

 

Paša Matšinov. Lenini valss

teksti esitanud Mart Aas

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 4 tundi 14 minutit

 

Kes on dändikassid, kasakassid ja sõjakad mantškinid? Kas tuleviku-Tartut valitsevad tõesti kassijõugud? Kas ülikooli peahoone katusel pöörlevad sibulakuplid või samovarid? Mis juhtub siis, kui okupeeritud ülikoolilinna tuuakse veel ka kurikuulus revolutsionäär Lenin? Ning kuidas on kõige sellega seotud legendaarsed Viljandi taskuvargad? Kõigest sellest saabki aimu käesolevast Paavo Matsini uuest romaanist "Lenini valss". Tegemist on järjega 2015. aastal ilmunud sama autori kultusromaanile "Gogoli disko", mis võitis nii Euroopa Liidu kirjandusauhinna kui ka Eesti Kultuurkapitali kirjanduse sihtkapitali aastaauhinna. Tänaseks on "Gogoli disko" tõlgitud rohkem kui kümnesse keelde ning see on jõudnud lavalaudadele ka teatris "Ugala". "Lenini valsis" hiilgavad kõrvarõngad nagu präänikud põlevas saiapoes! "Lenini valsis" suitseb kizjakk ja juuakse tšihirri! "Lenini valsis" topitakse paradiisiõunad ninna ja petersellid kõrva... "Lenini valss" on järg romaanile "Gogoli disko".

 

Johanna Mo. Varjuliilia

teksti esitanud Inge Henk

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2023

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 59 minutit

 

Jenny jõuab pärast eemal veedetud nädalavahetust oma Ölandil asuvasse koju ning avastab, et maja on tühi. Kas abikaasa Thomas ja 14-kuune poeg Hugo on kadunud omatahtsi või mitte? Hanna Duncker Kalmari politseist uurib kadumislugu, mis paljastab mitu saladust. Täiskasvanud tütar kunagisest suhtest pole ainus, mida Thomas oma naise eest on varjanud. Kui Thomas surnult leitakse, ühineb saarerahvas, et otsida väike Hugo üles enne kui hilja. Hanna tööd raskendab võitlus oma minevikuga. Mis juhtus tegelikult 16 aastat tagasi, kui tema isa mõisteti tapmise eest süüdi? Keegi kasutab üha jõhkramaid meetodeid, et ta tõde välja ei selgitaks. Johanna Mo Ölandi kuritegude sarja teine raamat viib meid tagasi saarele, kus saladused püsivad, süümepiinad vaevavad ja kollektiivne mälu on pikk ega andesta midagi. Kaasahaarav ja emotsionaalne "Varjuliilia" uurib heade inimeste halbade tegude tagajärgi.

 

Veiko Märka. Elu on sõna

teksti esitanud Lauri Kaldoja

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 4 tundi 37 minutit

 

Veiko Märka (snd 1964) raamat käsitleb tema kokkupuuteid eesti kirjanikega alates 1971. aastast. Esimesed kohtumised sündisid raamatute kaudu, hilisemad on isiklikud. Üldistavad vahelugemised puudutavad kirjanike ja elunähtuste vahekordi: kirjanikud ja ajakirjandus, kirjanikud ja kõnekunst, kirjanikud ja alkohol, kirjanikud ja vägivald, kirjanikud ja huumor jne. Humoristliku lähenemisega kirjutatud teosest ei ole välja jäänud ka tõsisemat laadi ja isegi traagilised mälestused. "Kirjanikud omavahel" on raamatusari, milles kümme eesti kirjanikku kirjeldavad olnud ja olevat kirjanduselu loojate omavaheliste suhete kaudu. See on sari andekatest ja omanäolistest Eesti inimestest. Huvitavad isiksused, kes on aegade jooksul omavahel põrkunud, armastanud, vihanud ja leppinud. Erakud ja suhtlejad, riigimehed ja katlakütjad, loojad ja nende muusad, kostitajad ja külalised, aga kõik ka kirjanikud, kelle sõna kõlab luules ja proosas.

 

Maris Pruuli. Arktika - kodu Suure Vankri all

teksti esitanud Eva Püssa

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 07 minutit

 

Maris Pruuli raamat annab isikliku sissevaate purjelaev Admiral Bellingshauseni ekspeditsioonile Arktikasse. Sel retkel külastati Fääri saari, Islandilt, Gröönimaad, Jan Mayeni saart, Teravmägesid. Enamikesse nendesse paikadesse pole eesti reisiseltskonnad varem sattunud. Nüüd oli kohalike inimeste abiga võimalik seda maailmanurka põhjalikult uurida. Kohtuti vaalade, jääkarude, morskade, polaarrebaste ja põhjapõtradega, õpiti polaarajalugu ja tehti kodanikuteadust. Raamat on mõeldud kõigile, kes tunnevad huvi karge ja võimsa looduse, põnevate kultuuride ja kaugete seikluste vastu.

 

Sally Rooney. Kaunis maailm, kus sa oled

teksti esitanud Katariina Tamm

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 51 minutit

 

Kirjanik Alice tutvub Tinderis laotöölise Felixiga ning kutsub ta endaga Rooma. Samal ajal tohterdab Alice’i parim sõbranna Eileen Dublinis oma murtud südant ja leiab end taas flirtimas lapsepõlvekaaslase Simoniga. Alice ja Felix, Eileen ja Simon ihaldavad üksteist, kuid saadavad vastakaid signaale, tõmbuvad ja kaugenevad, saavad haiget. Nad seksivad, muretsevad seksi pärast, kuid ka oma sõpruse ja kogu maailma pärast. Seisavad nad viimases valgustatud toas, millest edasi laiub sünge pimedus? On nad tunnistajaks normaalse elu hukule? Leiavad nad mooduse uskuda, et maailm on kaunis?

 

Samantha Silva. Armastus ja raev : Mary Wollstonecrafti lugu

teksti esitanud Liivika Hanstin

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 46 minutit

 

On lämbe suvelõpp Londonis aastal 1797. Õhus on õunapiruka lõhna ja kogenud ämmaemand mrs B on veendunud, et kohe-kohe sünnib siia maailma veel üks tüdruk. Ent siis ei lähe kõik päris nii, nagu peaks. Äsjast sünnitajat raputavad üha tugevamad palavikuhood ja hääbuv ema jutustab oma vastsündinud tütrele – linnupojale – mõne päeva jooksul enda eluloo. See ema on Mary Wollstonecraft. Kõiki kehtinud norme trotsides on Mary nii oma tegudes kui ka sõnades, kirjaniku ja filosoofina püüelnud inimlikult õiglase maailma poole. Last, kes tema kõrval päev-päevalt kosus, tunneme ühel päeval kui Mary Shelleyt, "Frankensteini" autorit. Mary Wollstonecraft (1759-1797) oli Briti kirjanik ja filosoof, üks esimesi, kes võttis sõna naiste õiguste kaitseks, lähtudes ennekõike inimliku võrdsuse ja iseseisva toimetuleku vaatenurgast. Oma tuntuimas teoses "A Vindication of the Rights of Woman" ("Naise õiguste õigustus", 1792) rõhutas ta hariduse vajadust, et naisedki saaksid võimaluse arendada oma ratsionaalset mõtlemist ja analüüsioskust, mis oli seni üksnes meeste privileeg. Mary eluviis oli toona midagi ennekuulmatut. Ta pidas end alates 19. eluaastast ise ülal, reisis üksinda, elas vabaabielus ja sünnitas abieluvälise lapse. Ta avaldas romaane, reisikirju ja lasteraamatu ning kirjutas Prantsuse revolutsiooni ajaloost. Oma viimasel eluaastal abiellus ta kirjaniku ja filosoofi William Godwiniga (1756–1836) ning suri vaid üksteist päeva pärast nende tütre Mary Wollstonecraft Godwin Shelley (1797–1851) sündi.

 

Eet Tuule. Ahistavad saladused

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2023

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 38 minutit

 

Kui Mati päranduseks saadud Saaremaa talu oma pojale Aivarile kingib, hakkavad suhted pereringis käärima. Päevavalgele tulevad saladused, mida seni on kiivalt varjatud. Asjasse on segatud nii kunagised metsavahid kui ka Mati juristist väimees Kalle, kelle kätte veerandsajandi eest toimunud tulekahju ajal sattus must kaust salastatud dokumentidega. Vanadele saladustele lahendusi otsides kerkivad esile uued, mis ähvardavad rikkuda ka noorema põlvkonna elu. Kui asjad tõsiseks lähevad ja Mati elu kallale kiputakse, kutsub ta appi oma vana sõbra koos politseinikust pojaga. Ahistavad minevikusaladused lahenevad alles abikomissar Marko Tammiku ja tema meeskonna sekkumisel.

 

Ljudmila Ulitskaja. Sonjake. Lõbus matus

teksti esitanud Silvia Karro

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 33 minutit

 

Kaks lühiromaani, millest esimese peategelane Sonjake on kirglik lugeja, ehtne raamatukoi ja täiesti raamatutele pühendunud hallivõitu noor naine, kelle elu muutub kapitaalselt pärast ootamatut abieluettepanekut tuntud intellektuaalilt. Teise mõnevõrra eemalolev peategelane on New Yorgis surev vene-juudi kunstnik, kelle matus osutub teda ümbritsevale kirevale seltskonnale, peamiselt aga viiele tema elus olulisele naisele, silmi avavaks ning lõbusaks sündmuseks. Ljudmila Ulitskaja (s. 1943) on üks tänapäeva Venemaa kõige tuntumaid, tõlgitumaid ja populaarsemaid prosaiste.

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Евгений Водолазкин. Лавр

читает Виктор Марвин

Таллинн : Библиотека для слепых Национальной библиотеки Эстонии, 2023

1 CD : DAISY raamat, 15 tundi 58 minutit

 

Герой нового романа Лавр - средневековый врач. Обладая даром исцеления, он тем не менее не может спасти свою возлюбленную и принимает решение пройти земной путь вместо нее. Так жизнь превращается в житие. Он выхаживает чумных и раненых, убогих и немощных, и чем больше жертвует собой, тем очевиднее крепнет его дар. Но возможно ли любовью и жертвой спасти душу человека, не сумев уберечь ее земной оболочки?

 

Софи Кинселла. Помнишь меня?

читает Людмила Шульц

Таллинн : Библиотека для слепых Национальной библиотеки Эстонии, 2023

1 CD : DAISY raamat, 15 tundi 20 minutit

 

Очнувшись в больнице, Лекси не помнит ничего. Ни того, как попала в автокатастрофу, ни того, что делала последние три года, за которые каким-то совершенно непонятным образом успела превратиться из дурнушки с плохо оплачиваемой работой и несчастливой личной жизнью в красавицу с прекрасной карьерой и мужем - миллионером. Любая женщина на ее месте от счастья бы рыдала, а ей все чего-то не хватает. Она упрямо старается вспомнить, что случилось с ней за прошедшие три года и как удалось ей обрести эту самую "идеальную" жизнь! Вспомнить, конечно, можно, но… стоит ли?

 

Тур Хейердал. Фату-Хива

читает Алексей Горпинченко

Таллинн : Библиотека для слепых Национальной библиотеки Эстонии, 2023

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 09 minutit

 

Тур Хейердал прекрасно владеет умение живо и интересно описывать свои исследования и приключения, читатель узнаёт об особенностях жизни аборигенов, познаёт красоту уникальной природы и наблюдает за миром, в котором оказывается путешественник. Эта удивительная книга - живая энциклопедия природы и особенностей быта полинезийских островов. Это рассказ о том, что встретила на своем пути экспедиция, какая флора и фауна представлена на острове, какие впечатления и мысли были у молодых исследователей. Автор рассказывает не только об особенностях климата и животного мира, но и предостерегает путешественников от возможных опасностей на их пути.