Raamatututvustaja

Veebruar 2023

 

 

Sisukord:

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Punktkirjas raamatud

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Jane Austen. Mõistus ja tunded

teksti esitanud Ingrid Margus

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 48 minutit

 

Õed Elinor ja Marianne jäävad pärast isa surma koos ema ja noorema õega majanduslikult väga raskesse olukorda. Mõlemad tütarlapsed on armunud ja abiellumine oleks ka perekonna seisukohalt igati teretulnud, kuid sobiva mehe otsingud ei kujune sugugi lihtsaks. Tüdrukutel tuleb teha suhete ja sundolukordade rägastikus elu esimesed rasked valikud.

 

Ane Barmen. Unenäod ei tähenda midagi

teksti esitanud Liisu Krass

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 30 minutit

 

17-aastane Louise on kolinud oma kodukülast Ålesundi ning käib seal gümnaasiumis. Ärasõit oli omamoodi põgenemine – aasta tagasi hukkus tema parim sõber ja esimene armastus Tormod. Unenäod ja mõtted Tormodist on aga visad kaduma. On suvi. Louise tuleb koju puhkusele, mis paraku algab vanaema matustega. Taaskohtumisel ema, vanema õe ja sõbrannaga näib Louise vaoshoitud ja eemalolev. Valu vaigistamiseks on lihtsam juua õlut, kui paljastada oma haavatavust. Suvine tööots hooldekodus ja kohtumine dementsete vanainimestega paneb teda eluväärtusi ümber hindama. Louise suudab minevikuvarjudest vabaneda ja koguda jõudu, et pilk tulevikku pöörata.

 

William Boyd. Üks inimsüda

teksti esitanud Tambet Tuisk

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 20 tundi 55 minutit

 

William Boydi (s 1952) romaan "Üks inimsüda" jõudis 2002. aastal Bookeri preemia lõppvalikusse. Tegemist on üsna suure ettevõtmisega, sest raamatu peategelase, Logan Gonzagi Montstuarti kaudu püütakse anda pilt tervest 20. sajandist. Logan alustab kirjutamist, kui ta on 1923. aastal Norwichi koolipoiss, ja lõpetab päeval enne rahulikku surma oma maamajas Prantsusmaal. Teatud mõttes võib "Üht inimsüdant" võrrelda isegi "Forrest Gumpiga", kuigi Logani IQ-le pole midagi ette heita. Boyd laseb tal kohtuda paljude 20. sajandi kuulsustega, sealhulgas Ernest Hemingway, Virginia Woolfi, Wallis Simpsoni ja Windsori hertsogiga.

 

Jim Camp. Hakatuseks öelge ei

teksti esitanud Annaliisa Täht

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2023

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 41 minutit

 

Fraasist "win-win" on saanud kliðee, inimsuhtluse ainuke aktsepteeritav paradigma. Me usume, et jagatud õitseng – win-win – on sisukas ja püsiv. Jim Camp on veendunud, et läbirääkimistaktikana on win-win kokkuleppe surm. Olgu seda siis äriasjades, eraelus või kus tahes mujal. Camp ütleb, et win-win on sageli win-lose, kuna õhutab mittevajalikele kompromissidele minemist. Win-win on emotsiooni-, mitte otsusepõhine ja mängib südamele, mitte mõistusele. See ei põhine konkreetsetel printsiipidel, vaid pigem "targa kokkuleppe" mudrul. Win-win läbirääkimised ei toimu selgel ja sammsammulisel moel ja see on ka üks põhjustest, miks saab tõelises ärimaailmas win-win alati tappa. Paljud, kohe väga paljud nutikad läbirääkijad teavad, et üle laua istuv innukas win-win-läbirääkija on neil kerge saak. Campi raamat paneb lauale süsteemi, mis viib fookuse eesmärkidele ja käitumisele, mida saab kontrollida, ning ütleb selgelt välja: kui suurt allahindlust tasub tegelikult pakkuda; kuidas läbirääkimisi paberil skemaatiliselt visandada ja samm-sammult kontrollida; kuidas tõhusalt reageerida kõigele, mis läbirääkimiste laua taga toimub; kuidas mitte kunagi lasta end tabada ettevalmistamata; kuidas naeratus näol minema jalutada, kui seda peaks vaja olema. Maailmas on jõutud paljude heade kokkulepeteni, enne kui Camp oma teooriaga välja tuli. Ometi on jõutud ka väga paljude halbadeni. Ilma Campi süsteemita võib küll kogemata enam-vähem viisaka tulemuseni jõuda, kuid koos selle süsteemiga tulevad lauale määratult paremad lepped. Jim Camp on läbirääkimiste coach ja Coach2100 asutaja, kes osaleb ligi 750 läbirääkimisel aastas. Ta on juhendanud tuhandeid läbirääkimisi enam kui 150 korporatsioonis. Tema süsteemi najal on eri valdkondade inimesed rääkinud läbi tehingute üle enam kui nelja miljardi dollari väärtuses.

 

Lucy Cooke. Ootamatu tõde loomadest

teksti esitanud Anne Margiste

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 55 minutit

 

Ajalugu on täis kummalisi loomalugusid, mida on mõtelnud välja kõige säravamad ja mõjukamad mõtlejad ja meelelahutajad Aristotelesest Disneyni. Kui me tahame aga loomi mõista, on meil veel pikk tee minna. Kunagi arvati, et angerjad tekivad ise mudast ja karud sünnitavad vormituid tompe, mille ema lakub siis keelega karukujuliseks. Me usume ikka veel, et pingviinid on kenad olevused, laisikud on laisad ja raisakotkad räpased tegelased. Tõde on hoopis teistsugune. Zooloog Lucy Cooke viib meid ülemaailmsele seiklusreisile, et avastada parimate asjatundjate abiga, kui palju on tõde pentsikutes lugudes ennast kohitsevatest kobrastest ja uudistes purjus põtradest. Lucy uurimus toob esile põnevaid ja täiesti ootamatuid loomafakte kõrvuti erakordsete lugudega möödunud aja teadusest ja teadlastest – sõnatuks võtvatest katsetest ja teooriatest, mis sageli räägivad meile hoopis rohkem meist endast ja meie suhtes loodusega kui uuritud loomadest.

 

M. W. Craven. Kuraator

teksti esitanud Inge Henk

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2023

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 02 minutit

 

Briti parim krimipõnevik 2021 nominent. Inglismaale Cumbriasse on siginenud sarimõrvar, kes jätab ohvritelt eemaldatud kehaosi rahvarohketesse kohtadesse, kõigi silme alla, ja igas sündmuspaigas on üks ja sama veider sõnum: #MLV6. Asja kutsutakse uurima Washington Poe ja Tilly Bradshaw, kes esiotsa satuvad suurde segadusse. Miks on mõrvar pannud mõne ohvri narkoosi alla, samas kui teine on pidanud surema piinades? Miks nende ainus kahtlusalune eitab tegu, mille kohta neil on ümberlükkamatud tõendid, kuid võtab omaks asju, millest uurijad midagi ei tea? Ja miks näib, et kõik kolm ohvrit kolm aastat tagasi ühel ja samal ajal kaheks nädalaks puhkuse võtsid? Lugu muutub veelgi hämaramaks, kui Poe'le helistab FBIs usalduse kaotanud agent. Tolle meelest ei ole tegemist üldse sarimõrvariga, vaid hoopis hirmuäratavama vastasega – mehega, kes nimetab end Kuraatoriks.

 

Tracey Garvis Graves. Tüdruk, keda ta kunagi tundis

teksti esitanud Valli Pärn

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 24 minutit

 

Annika Rose õpib Illinois' ülikoolis inglise keelt. Olukorrad, kus peab teistega suhtlema, teevad Annikat ärevaks, sest inimeste käitumine on tema jaoks segadusse ajav ning parema meelega ümbritseks ta end raamatute loogilisuse ja korrastatuse või male vaikse üksildusega. Jonathan Hoffman liitus maleklubiga ning kaotas oma esimese partii – ja oma südame – tagasihoidlikule ja kohmakale, ent ometi geniaalsele ja imekaunile Annikale. Ta imetleb tüdruku võimet jääda iseendale truuks, olgu ta kiiksud millised tahes. Jonathan ja Annika toovad teineteises välja parima ning leiavad enda seest selle kindluse ja vapruse, et plaanida ühist tulevikku. Järgneb tormiline, ent ometi õrn armastuslugu, mis peab vastu peaaegu kõik katsumused, välja arvatud üks ettenägematu tragöödia, mis neid lahutab, lõhub nende sideme ja jätab nad elus üksinda teed otsima. Nüüd, kümme aastat hiljem, viib saatus Annika ja Jonathani Chicagos uuesti kokku. Annika elab raamatukoguhoidjana täpselt seda elu, millest oli unistanud. Jonathan on Wall Streeti imelaps, kes taastub lahutusest ja otsib uut algust. Varem nende vahel olnud tugevad tunded ja külgetõmme tärkavad taas, aga kuni nad pole seisnud silmitsi hirmude ja ängidega, mis neid kunagi lahku viisid, libiseb uus võimalus neil käest enne, kui nad päriselt alustada jõuavad.

 

Hella S. Haasse. Uruq

teksti esitanud Kaire Klaos

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2023

1 CD : DAISY raamat, 3 tundi 04 minutit

 

Lausega "Uruq oli minu sõber" algab romaan sõprusest, millesarnast raamatus kirjeldatud oludes ja aegadel olla ei saanud. Hollandlasest minajutustaja on ühe Jaaval asuva teeistanduse juhataja poeg ning sundalane Uruq tema poisi- ja noorukipõlve parim sõber, kuni asjaolud ja ajalugu nad lahutavad. Hollandi kirjanduse grand dame Hella S. Haasse (1918–2011) toetub oma esikteoses isiklikele mälestustele XX sajandi alguse Hollandi Ida-Indiast. Tõlkija Kerti Tergemi järelsõnast saab rohkem teada nii autori kui ka Hollandi koloniaalmineviku kohta.

 

Nick Hornby. Just nagu sina

teksti esitanud Külli Palmsaar

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 13 tundi 23 minutit

 

Südamlik, intelligentne ja meeleolukas kahekümne esimese sajandi armastuslugu räägib sellest, mis juhtub, kui sind teeb õnnelikuks keegi, keda sa ei oleks ealeski osanud oma ellu oodata. Lucy oli oma täiskasvanuelu alati kindla stsenaariumi järgi elanud. Ta oli kohtunud mehega, kes oli just samasugune nagu ta ise: sama vana, sama taustaga, samade lootuste ja unistustega. Nad olid abiellunud ja pere loonud. Nüüd, kakskümmend aastat hiljem on Lucy peaaegu lahutatud 41aastane kooliõpetaja, kahe poisi ema ning mingit stsenaariumi enam pole. Josephiga tutvudes pole ta sugugi armastuse, vaid hoopis lapsehoidja otsingul. Joseph on 22, ta elab koos emaga ja töötab mitmes kohas, kaasa arvatud lihapoes, kus nad Lucyga kohtuvadki. Nende suhet ei oskaks keegi ette ennustada.

 

Eric van Lustbader. Bourne'i pärand

teksti esitanud Mart Aas

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 21 tundi 21 minutit

 

Kunagi kurikuulus rahvusvaheliste salaoperatsioonide spetsialist Jason Bourne on endise elu rattast väljunud ning elab nüüd vaikset elu Georgetowni professorina. Ohud paistavad olevat kaugel, kuni ta äkki pääseb napilt tundmatu mõrvari kuuli eest. Ja kui mõrvatakse kaks Bourne’i lähimat kaastöötajat, on selge, et tema pärand on talle järele jõudnud. Temast on saanud peamine kahtlusalune jõhkrates kuritegudes.

 

Eeva Park. Ringmäng, ehk, Aedniku 12 kuud

teksti esitanud Laine Mägi

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 3 tundi 03 minutit

 

Eeva Pargi raamatu inspireerijaks on omal moel olnud Karel Èapeki "Aedniku aasta", sealt on ta võtnud enamiku peatükkide motod ja sama on ka käsikirja aastaringi järgiv ülesehitus. Autori omamoodi mõttepäevikus-mälestusteraamatus on kaasteelisteks kõik Eeva Pargi aiad ja kodud lapsepõlvest kuni tänapäevani, pereliikmed ja tuttavad, lemmiktaimed ja lemmikloomad, looduselamused, tervis jpm. Elu ja unistused nõnda, nagu need on olnud. Pisut on siin ka autori luuletusi.

 

Betty Rowlands. Mõrv puuviljaaias

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2023

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 23 minutit

 

Keset puuviljaaeda seisab kena majake ja musträstad tervitavad igal hommikul oma lauluga roosapõsiseid vilju kandvatelt okstelt koitu… kuid puude all lamajat ei suuda linnulaul surmaunest äratada. Melissa Craig maadleb parasjagu uue romaaniga, kui saabub just see, mida ta vajab – kutse lähedal asuvasse maamajja, kus ta saaks rahus ja vaikuses kirjatööd teha. Maja on imeline ja vastab kõigile ootustele – kui häärberi pisut omapärane teenindav personal välja arvata… Vaevalt on Melissa asjad lahti pakkinud, kui majaomanik veenab teda uurima, mis on talle saadetud ähvarduskirjade taga. Kuid veel enne, kui naine jõuab midagi ette võtta, leitakse peremehe surnukeha ta enda puuviljaaiast. Mehega seonduvat põhjalikumalt uurima asudes saab Melissa teada, et kadunuke ei meeldinud mitte kellelegi. Aga kes vihkas teda nii väga, et otsustas mõrvani minna? Tema pealtnäha arglik ja uje naine, sekretär, kellega mehel oli salasuhe, või siis hoopis ammust saladust varjav aednik? Sellal kui politsei otsib tapjat väljastpoolt, on Melissa kindel, et mõrvar on palju lähemal. Aga suudab ta seda tõestada? Ja kas tal õnnestub tapja tabada enne, kui veel keegi elu jätab?

 

Betty Rowlands. Mõrv talvisel pärastlõunal

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2023

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 31 minutit

 

Lumega kaetud mäenõlval on väike majake jõuluootel... kuid selle põrandal lamab surnukeha. Melissa Craig naudib oma jõule Cotswoldis, käib lumega kaetud väljadel reipaid jalutuskäike tegemas ja tunneb rõõmu talvise päikese paitusest. Ja tema ainsad plaanid on seotud jõulukinkide ostmisega. Kuid pärast kohaliku kirjaniku Leonora Jewelli ootamatut surma palutakse Melissal Leonora viimane raamat lõpuni kirjutada. Ent juba esimest korda kadunud kirjaniku maja külastades avastab Melissa politseinikel kahe silma vahele jäänud eseme: verega kaetud metallkangi. Kohkunud Melissa kiirustab lähimasse telefoniputkasse politseile oma leiust teada andma. Aga selleks ajaks, kui nemad kohale jõuavad, on mõrvarelv salapärasel kombel otsekui õhku haihtunud. Mõrvarelva puudumise tõttu suhtub juhtumiga tegelev politseinik Melissa kahtlustesse ükskõikselt. Tulivihane ja ärritatud Melissa keskendub Leonora romaani lõpetamisele. Lugedes märkmeid, mida Leonora raamatu tarvis tegi, tekib tal küsimus… kas Leonora mitte kogemata kombel ise oma tapmist loo süþeesse sisse ei kirjutanud? Iseseisvalt asja uurima hakanud Melissa puutub kokku mitme üsna kahtlase kohaliku tegelasega. Aga kas ta tuleb iseseisvalt selle kohutava kuriteo lahendamisega toime – politsei ju teda aidata ei soovi? Melissa peab, kasvõi nui neljaks või raamat ribadeks, leidma tapjad enne, kui nad taas ründavad.

 

Rebecca Serle. Viie aasta pärast

teksti esitanud Katariina Tamm

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 48 minutit

 

Kus näed sina end viie aasta pärast? Kui see küsimus ambitsioonikale advokaadile Dannie Kohanile tema elu kõige tähtsamal töövestlusel esitatakse, on tal hoolikalt komponeeritud vastus varnast võtta. Hiljem, pärast edukat vestlust ja olles võtnud vastu oma peigmehe abieluettepaneku, vajub Dannie unne teadmises, et on täpselt on viie aasta plaani graafikus. Aga ärgates leiab ta end ootamatult hoopis ühest teisest korterist, sõrmes üks teine sõrmus, kõrval keegi teine mees. Taustal mängivad uudised ja ta näeb ähmaselt ekraani allservas kuvatud kuupäeva. Õhtu on sama – 15. detsember –, aga aasta on 2025, viis aastat tulevikus. Pärast väga pingelist, jahmatavat tundi ärkab Dannie uuesti, veidi enne keskööd, tagasi aastas 2020. Ta ei saa juhtunut peast. See tundus palju enamat kui lihtsalt unenägu, aga Dannie ei ole seda tüüpi inimene, kes usuks nägemustesse. See jamps kõlab nunnult vaid vabahingede suust nagu on tema eluaegne parim sõber Bella. Niisiis otsustab ta sellest veidrast kogemusest mitte välja teha ning heidab selle peast. Kuni hetkeni neli ja pool aastat hiljem, kui Dannie kohtab juhuslikult sedasama meest oma kaugest nägemusest. "Viie aasta pärast" on unustamatu, rõõmu ja südamevalu täis armastuslugu, mis tuletab meile meelde, kui suur vägi on truudusel ja sõprusel, ja kui ettearvamatu võib olla saatus.

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Лидия Давыдова. Однажды в Тоскане

читает Кристина Кокина

Riga : LNerB, 2022

1 CD : mp3 formaat, 2 tundi 50 minutit

 

Еда и любовь в Италии практически неразделимы. Хитросплетения динамичного сюжета отлично соседствуют с семейными рецептами итальянских сеньор в дебютной книге Лидии Давыдовой "Однажды в Тоскане" — залитые солнцем черепичные крыши, кипарисы и зеленые долины, красавцы мужчины, хозяйки с кастрюлей риболлиты. Легкая и в то же время удивительно яркая история, произошедшая однажды в Тоскане с русской девушкой Мариной и ее попыткой организовать фестиваль в одном итальянском городке. Что принесет Марине тесное знакомство с Италией? Новую любовь или полное разочарование?

 

Полина Дашкова. Никто не заплачет

читает Кристина Кокина

Riga : LNerB, 2022

1 CD : mp3 formaat, 11 tundi 36 minutit

 

Убийство коммерсанта Дениса Курбатова и пропажа миллиона долларов у представителя русской мафии в Праге неожиданно врываются в жизнь одинокой московской переводчицы — Веры Салтыковой. Теперь за ней охотятся бандиты, пытающиеся возвратить деньги. Что это? Просто совпадение или продолжение одной истории?

 

Мор Йокаи. Черные алмазы

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2002

1 CD : mp3 formaat, 21 tundi 04 minutit

 

Роман крупного венгерского романиста Мора Йокаи «Черные алмазы» посвящен судьбам Венгрии конца 60-х годов XIX века, в период развития капитализма, дает широкую картину венгерского общества того времени.

 

Джек Лондон. Джерри-Островитянин ; Майкл, брат Джерри

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2001

1 CD : mp3 formaat, 19 tundi 47 minutit

 

Герои двух произведений этой книги — ирландские терьеры, братья Джерри и Майкл. Через все повествование проходит параллель между животными и людьми. Увлекательно описывая необыкновенные приключения этих удивительно умных, смелых, сообразительных псов, писатель воссоздает яркие человеческие характеры, в частности людей, чьи судьбы тесно связаны с морем; показывает быт, нравы, традиции туземцев с Соломоновых островов.

 

Колин Маккалоу. Первый человек в Риме

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2002

1 CD : mp3 formaat, 37 tundi 27 minutit

 

Конец второго века до Рождества Христова. Последние десятилетия существования Римской республики. Гай Марий — талантливый полководец, он выигрывает одно сражение за другим, но сталкивается с завистью и враждебностью представителей римских аристократов. Однако Марий упорно идет к поставленной цели, ведь сирийская прорицательница предсказала, что он будет консулом семь раз и станет Первым Человеком в Риме. Луций Корнелий Сулла — истинный патриций, но он нищий, потому ему никогда не войти в сенат, а уж о том, чтобы стать консулом, не может быть и речи. Однако, умный и безжалостный, он готов пройти путем предательства, пролить кровь, чтобы совершить великие деяния на благо отечества, увековечить свое имя в веках...

 

Александра Маринина. Тот, кто знает

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2002

1 CD : mp3 formaat, 36 tundi 59 minutit

 

Роман в 2-х книгах. В причудливый узор сплетаются судьбы кинорежиссера Натальи Вороновой, следователя Игоря Мащенко и сибирского журналиста Руслана Нильского. Их связывает давнее убийство, совершенное в тайге. Любовь, ненависть, случайные встречи, взаимные подозрения и искренние симпатии связывают этих людей. И только открывшаяся в конце концов истина расставляет все на свои места.

 

Катажина Береника Мищук. Я, дьяволица

читает Кристина Кокина

Riga : LNerB, 2022

1 CD : mp3 formaat, 10 tundi 38 minutit

 

В свои двадцать Виктория умирает при загадочных обстоятельствах. И попадает из Варшавы в настоящий ад, где ее вербуют в дьяволицы. Должность особая — теперь девушка торгуется с ангелами за души умерших. И работает рука об руку с дьяволами Азазелем и Белетом. Нижняя Аркадия полна контрастов и на удивление напоминает земной бюрократический ад. Здесь можно притвориться живой, сотворить шикарное платье для свидания, повстречать саму Клеопатру с Цезарем или расследовать обстоятельства своей гибели. А потом очутиться на Балу Сатаны, устроить революцию и Третью Мировую... Но можно ли найти любовь в Лос-Дьяблосе? Или для этого придется вернуться на Землю?

 

Кристин Ханна. С жизнью наедине

читает Кристина Кокина

Riga : LNerB, 2021

1 CD : mp3 formaat, 12 tundi 45 minutit

 

1974-й. Лени тринадцать лет, ее отец недавно вернулся с вьетнамской войны. Вернулся совсем не таким, как прежде, — злым на весь мир, растерянным и сломленным. А вскоре получил наследство — небольшой участок земли там, где почти нет людей, где лишь прекрасная, пусть и суровая природа, — на Аляске. И вскоре Лени с родителями отправляются в этот загадочный и неведомый мир. И поначалу кажется, что Аляска отвечает всем их надеждам и ожиданиям. В этом диком краю они находят сообщество сильных мужчин и еще более сильных женщин. Но приближается зима, и на Аляску медленно опускаются тьма и холод, которые обратят отца в дикого зверя. И то, что начиналось как приключение, оборачивается драмой. Лени и ее матери предстоит узнать, что Аляска не только прекрасна, но и ужасна, что она может как спасти, так и погубить.

 

Маргарет Этвуд. Заветы

читает Анна Сергеева

Таллинн : Библиотека для слепых Национальной библиотеки Эстонии, 2023

1 CD : DAISY raamat, 14 tundi 34 minutit

 

Больше пятнадцати лет прошло с момента событий "Рассказа Служанки", республика Галаад с ее теократическим режимом по-прежнему удерживает власть, но появляются первые признаки внутреннего разложения. В это важное время судьбы трех очень разных женщин сплетаются – и результаты их союза сулят взрыв. Две из них принадлежат первому поколению, выросшему при новом порядке. К их голосам присоединяется третий – голос Тетки Лидии. Ее непростое прошлое и смутное будущее таят в себе множество загадок. В "Заветах" Маргарет Этвуд приподнимает пелену над внутренними механизмами Галаада, и в свете открывшихся истин каждая героиня должна понять, кто она, и решить, как далеко она готова пойти в борьбе за то, во что верит.

 

Punktkirjas raamatud

 

Mika Keränen. Armando suvelaagris

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 köide, 59 lk.

 

Selles raamatus sõidab Armando jalgpalliklubi Lõuna-Eestisse spordilaagrisse. Armando sõbruneb kohaliku poisi Tobiasega, kes unistab jalgpalliklubis mängimisest. Kahjuks ei luba Tobiase mamma lapselapsel jalka mängimisele aega raisata, sest maal tuleb teha palju igasuguseid talutöid. Nii nagu mamma ütleb, on tal vaja Tobiast ja tema vendi "kitskma ja tomatiid valama". Aga jalgpall võidab alati. "Armando suvelaagris" on järg raamatutele "Armando" ning "Armando ja Ahjulinnud".