Raamatututvustaja

Jaanuar 2023

 

 

Sisukord:

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Agatha Christie alias Mary Westmacott. Lõpetamata portree

teksti esitanud Laine Mägi

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 11 minutit

 

Agatha Christie sai tuntuks eelkõige oma geniaalsete krimiromaanide ja -näidenditega. Vähem teatakse, et Mary Westmacotti nime all on ta kirjutanud ka kuus väga isiklikku ja paeluvat armastusromaani. Ilmajäämine kolmest kõige kallimast inimesest – emast, kes suri, abikaasast, kes nõudis lahutust, ja tütrest, kellega ta ei leidnud ühist keelt – viib Celia enesetapu äärele. Ta sõidab eksootilisele saarele, kus plaanib endalt elu võtta. Seal satub ta juhuslikult kokku tunnustatud portreemaalija Larrabyga. Terve öö väldanud vestluses koorub välja, mis Celiat elu juures enim hirmutab – ta ei julge end kellegagi uuesti siduda, sest kardab nii kohutavalt jälle kõigest ilma jääda. Ja samas ei leia ta endas jõudu sellekski, et elule üksinda vastu astuda. Kas Larraby suudab keelitada Celiat oma minevikuga leppima või on naise saatus mehest lahkudes endiselt ebakindel?

 

Mauri Dorbek. Ma tahan. Ma suudan. Ma võin

teksti esitanud Kaire Klaos

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2023

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 52 minutit

 

Mauri Dorbek: Ma ei ole kirjanik ega pea ennast loomeinimeseks. Pole elus ühtegi päevikut pidanud, blogipostitust teinud või luuletust kirjutanud. Kogu see lugu, ca 300 lehekülge, sai kirja pandud sellepärast, et mul oli valus. Kannatamatult valus! Praegu, kui ma seda lugu ise loen, siis näen, et see on lugu armastusest! Armastusest minu ja Kristi vahel, armastusest, mida meie pere ja lähedased pakuvad. Terapeut, kelle juures käisin, soovitas kirjutada. Ütles: "Kirjuta endast kõik välja." Oma kõige madalamas punktis istusin arvuti taha ja hakkasin kirjutama, õigemini näpud vajutasid klaviatuuril neid nuppe, mida emotsioon välja lasi. Aju ei sekkunud. Ma ei lasknud. See kõik on tulnud otse valuallikast. Ehe ja aus! Võib-olla ehk liigagi, vabandan selle eest juba ette. Mingil hetkel jagasin oma kirjutatut mõne olulise inimesega, kes andsid mõista, et see lugu peab kaante vahele saama. Äkki keegi leiab siit abi, kasvõi üks inimene? Võibolla saab tähelepanu tõmmata teemadele, mis varasemalt on olnud pigem tabud? Võib-olla õnnestub selle kaudu rohkem inimesi aidata? Kui sa mitte midagi ei tee, siis midagi ka ei muutu. Olen tänaseks elus kaotanud palju, väga palju. Olen kaotanud suure tüki endast, oma hingest, oma südamest, oma elust. Minu lapsed on kaotanud enda looja ja teerajaja. Kas on raske? On muidugi! Kas läheb kergemaks? Arvan, et läheb. Aeg parandab haavad – kui perses ütlemine see on? Aga jah, pean tunnistama, tundub, et kahjuks ja õnneks toimib! Kuidas aeg meiega edaspidi käitub, ei tea keegi. Mis on aga oluline – elu läheb edasi ja mul on siin maamunal veel palju vastutust võtta, palju kogeda. Olen megatänulik selle 18 aasta ja meie kolme lapse eest! Igatsen sind, kallis Kristi! Oled armastatud.

 

Kristin Hannah. Neli tuult

teksti esitanud Valli Pärn

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 19 tundi 31 minutit

 

1930. aastate Texas. Börsikrahhile, majandussurutisele ja üleüldisele töötusele lisandub aastatepikkune põud ning Suure tasandiku farmerite senine elu hävib kõrvetavates tuultes ja tolmutormides. Elsa Martinellil tuleb otsustada, kas jääda armsasse kodutallu ja oodata vihma, mida ei tule ega tule, või võtta oma kaks last ning siirduda läände otsima paremat elu. Kui tolmutormid seavad ohtu poja elu, on otsus küps. Kunagi vagur linnatüdruk ning seejärel ilmetu maanaine, ilmutab Elsa nüüd endas peituvat hämmastavat meelekindlust, vaprust ja armastust.

 

Cara Hunter. Kogu tõde

teksti esitanud Mart Aas

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 14 tundi 25 minutit

 

Kui Oxfordi ülikooli tudeng süüdistab üht professorit seksuaalses ahistamises, arvab inspektor Adam Fawley meeskond, et on seda kõike juba varem näinud. Aga nad eksivad. Sest sel korral on ründajaks naisterahvas, õppetooli säravaim täht, ja kannatajaks peaaegu kahemeetrine ragbimängija. Inspektor Fawley ja tema meeskonna jaoks algab tõe välja selgitamiseks võidujooks ajaga. Aga nad ei tea, et keegi jälgib neid. Ja sel kellelgi on plaan Fawley jäädavalt pildilt kõrvaldada. Cara Hunteri "Fawley juhtumite" sari on üks viimaste aastate menukamaid krimisarju. "Kogu tõde" on sarja viies raamat.

 

Anna Jansson. Naine pingil

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2023

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 10 minutit

 

Kriminaalinspektor Jesper Ek armub lootusetult salapärasesse Juliasse. Mida küll naine varjab? Kui minevikuvarjud aga Julia oma võrku mähivad, langeb lõksu ka Jesper Ek ning ta ei saa isegi oma kolleegidelt abi paluda. Maria Wern kutsutakse Lärbro kiriklasse, kus on palju saladusi. Rahvajutu järgi tapeti 13. sajandil selles pühakojas preester ja tapja pidavat seal praeguseni kummitama. Noort pastorit Alvat on ähvardatud ning diakon Ragnar on väga mures, sest Alva ei võta ähvardusi tõsiselt. Maria leiab aga diakoni albumi, mis sisaldab Alvaga seotud ajaleheväljalõikeid. Neis räägitakse ka iidsest madusid käes hoidvast emajumalannast ja tema kummardajatest. Küsimusi tekib aina juurde ja lahendust ei paista kusagilt. Anna Janssoni uues põnevas Maria Werni sarja kriminaalromaanis jälitab politseinik Gotlandil müstilist mõrvarit, hoolimata teda ümbritsevatest saladustest ning ähvardavatest ohtudest.

 

Emil Kolozsvári Grandpierre. Imeflööt

teksti esitanud Silvia Karro

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 19 tundi 10 minutit

 

Kogumik sisaldab ungari muinasjutte.

 

Philip Pullman. Põrmu raamat. Teine osa, Salarahvas

teksti esitanud Lauri Kaldoja

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 19 tundi 48 minutit

 

Arvukaid maailmu ühendavad läbipääsud on suletud ja Lyra Hõbekeele lapsepõlveseiklused ammu selja taha jäänud – või nii ta ise arvab. Lyra on nüüd kahekümneaastane Püha Sophia kolledži tudeng ning leiab end taas sündmuste tulipunktist. Tema daemon Pantalaimon satub jõhkra mõrva tunnistajaks ja surev mees usaldab nende hoolde saladuse, millest kajab vastu minevik. Mida rohkem Lyra mõistatustesse süüvib, seda enam ta endas kahtleb. Isegi tüdruku minevik muutub küsitavaks, kui ta saab teada, millist rolli mängis Malcolm Polstead tema Jordani kolledžisse toomisel. Nüüd rändavad Lyra ja Malcolm Oxfordist kaugele, läbi kogu Euroopa Levanti, otsides linna, kus kummitavad daemonid, ning kõrbe, kus pidavat peituma tõde Põrmu kohta. Ohud, millega nad silmitsi seisavad, seavad kahtluse alla kõik, mida nad arvasid maailma ja iseenda kohta teadvat.

 

Olavi Ruitlane. Kroonu

teksti esitanud Erki Aule

Tallinn : Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu, 2023

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 09 minutit

 

Romaani peategelased Stepan Siska, Peeter Keerits ja Heino Ülane võetakse Nõukogude Armeesse aega teenima Nõukogude Liidu viimastel aastatel. Kolm eestlast saavad sõjaväes üllatavalt hästi hakkama ja valmistavad ülemustele palju muret ning sekeldusi.

 

Triinu Tints. Vaikuse valgus

teksti esitanud Kaire Klaos

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2023

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 45 minutit

 

Raamat "Vaikuse valgus" räägib südamliku loo noorest naisest Triinust ja tema pikast, katsumusterohkest teekonnast emaks saamiseni. Triinu lugu sündis tema enneaegse lapse surma ajal, mil ta seisis ühtaegu silmitsi elu ja surmaga. Autor on pannud päevikuvormis kirja, mida tähendavad ühe naise jaoks emakaväline rasedus, 14 kunstliku viljastamise katset, ühe sügavalt enneaegse lapse sünd ja surm, raseduse katkemine teisel trimestril, üks loomulik ja ilus sünnitus õigel ajal ning palju muud. Lisaks kogemustele ja läbielamistele on raamatus ka palju lisalugemist: teadusartiklite põhjal kirjutatud tööd autori ülikooliõpingute ajast ja meedias avaldatud arvamus- ja kogemuslood. Raamat sobib lugemiseks kõigile. Triinu lugu toetab nii naisi kui ka mehi, aga ka teisi perekonnaliikmeid ja nende lähedasi, et mõista viljatusravi olemust, lapse kaotusega seotud läbielamisi ning enneaegse lapse sünniga seotud muresid ja rõõme. Triinu Tints (35) on nõustaja, koolitaja ja õpetaja. Ta on õppinud raseduskriisi nõustajaks, läbinu kogemusnõustaja väljaõppe, pereterapeutide sissejuhatava koolituse ning hingehoidja baaskoolituse. Triinu on end täiendanud vanema- ja seksuaalhariduse, leina- ja viljatusnõustamise, psühholoogia ja vaimse tervise alal. Ta on vanemlusprogrammi "Imelised aastad" koolitaja, MTÜ Vaikuse Lapsed ja MTÜ Viljatusravi Tugikeskus juhatuse liige ning töötab inimeseõpetuse õpetajana. Triinul on raseduskriisi nõustaja kuuenda taseme kutsetunnistus.

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Андрус Кивиряхк. Последний, кто знал змеиную молвь

читает Эдуард Тее

Таллинн : Библиотека для слепых Национальной библиотеки Эстонии, 2023

1 CD : DAISY raamat, 13 tundi

 

Действие овеянного духом эпоса "Калевипоэг" и старинных эстонских народных сказок романа Кивиряхка разворачивается в Эстонии в эпоху раннего Средневековья. Главным лейтмотивом романа остается внутренняя неприкаянность, обреченность на одиночество и пульсирующее угасание древней культуры. И все же в качестве положительной альтернативы вездесущему культурному угасанию писатель обозначает вполне современную перспективу.

 

Паоло Соррентино. Не самое главное

читает Алексей Горпинченко

Таллинн : Библиотека для слепых Национальной библиотеки Эстонии, 2023

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 13 minutit

 

"Захватывающие, красочные, полные жизни литературные истории от одного из самых ярких режиссёров современности, создателя киношедевров "Великая красота", "Изумительный" и сериала "Молодой Папа". Престарелая миллионерша, привыкшая не брезговать никакими средствами для достижения своих целей, влюбляется в молодого пилота Формулы-1, после аварии оказавшегося в инвалидном кресле. Инженер-электронщик из Падуи, душа компании и дамский угодник, узнает страшную правду о своих родителях. Аптекарша, запутавшаяся в переживаниях детства и разочаровавшаяся во всем, от мужчин до фильма "Шестое чувство", пытается не повторить ошибок своего отца. Семидесятилетний певец пиано-бара, чья единственная любовь – тридцатитрехлетний сын с серьезным отставанием в развитии, вдруг получает надежду на последний проблеск радости в блеклой и полной разочарований жизни. Главарь мафиозного клана живет в подвале заброшенного особняка. Вот уже двенадцать лет он скрывается от правосудия. Однако роковой для него станет не встреча с представителями закона или с конкурентами по нелегальному бизнесу, а с членом своей семьи… 23 неожиданные, захватывающие и удивительные истории от знаменитого итальянского режиссера, в основе которых – 23 фотопортрета, выполненных всемирно известным фотографом Якопо Бенасси. Писатель и режиссер напоминает о волшебстве существования и о том, насколько важно не относиться к себе слишком серьезно.