Raamatututvustaja

Detsember 2022

 

 

Sisukord:

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

E-raamatud

 

Kirjeldustõlkega filmide eellood

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Tove Alsterdal. Neeluauk

teksti esitanud Kaire Klaos

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2022

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 26 minutit

 

Põhja-Rootsis leitakse ühe järve äärest tühjast majast surnuks nälginud mees. Vasaku käe kaks sõrme on maha raiutud. Seitsesada kilomeetrit põhja pool kaevanduslinnas on üks teine mees keldrisse kinni pandud ja surema jäetud. Kramforsi politseikonstaabel Eira Sjödin kaasatakse uurimisse, samal ajal kui ta ema peab kolima hooldekodusse. Eira vend istub vangis kuriteo eest, mille ta on küll üles tunnistanud, aga mida ta pole toime pannud. Kui kaob veel üks mees, siis puudutab see Eirat isiklikult. Selle mehe leidmiseks on ta valmis kõik mängu panema. "Neeluauk" on eraldiseisev järg menukale romaanile "Tormiheide" ning ühtlasi Tove Alsterdali Ådaleni-sarja teine osa. "Tormiheide" valiti 2020. aasta Rootsi parimaks kriminulliks ja sellele anti ka parima Põhjamaade krimiromaani auhind.

 

Marie Benedict. Teine Einstein

teksti esitanud Liivika Hanstin

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 54 minutit

 

Lummav ja liigutav romaan erakordsest naisest, kes oli abielus ja töötas koos ajaloo ühe suurema teadlase Albert Einsteiniga. Mitza Marić oli terve elu teistest kaasaegsetest naistest pisut erinev. Enamik kahekümneaastaseid naisi olid abielus, mitte ei õppinud elitaarses Zürichi ülikoolis, kus ülejäänud õpilased olid vaid mehed. Mitza oli otsustanud, et tema jaoks on matemaatika olulisem kui abielu. Ent kui kaastudeng Albert Einstein naisest huvitus, pöördus Mitza maailm pea peale. Neist said partnerid nii mõistuses kui ka südames. Kuid abielus on ruumi vaid ühele geeniusele. Silmapaistva mõistusega naisfüüsiku elu mööduski kuulsa teadlase suures varjus, kuid tema märkimisväärne panus relatiivsusteooria loomisse on põhjustanud hulgaliselt kirglikke debatte.

 

Simon Brett. Laip liivarannal

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2022

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 07 minutit

 

Läbinisti inglaslik mõrvamüsteerium. Carole Seddon elab mereäärses Fetheringi alevikus Tarringi linna lähistel vaikset ja mõistlikku elu. Tal pole aega ega tahtmist jagada maid uue boheemlasest naabri Jude'iga, kes on oma lärmaka ja elava loomusega kombeka ja pepsi Carole'i täielik vastand. Aga kui Carole avastab nende kandis veel ühe uue asuka – kahe kaelahaavaga laiba liivasel rannaribal –, ei tundugi uus naaber enam kõige hullema variandina. Politsei surnukeha ei leia ja peab Carole'i juttu väljamõeldiseks. Aga kui keegi võõras naist hoiatab, et too suu peaks, või muidu… teeb Carole midagi mõeldamatut ja räägib asjast Jude'ile, kes omakorda leiab, et nad peaksid ise tapja tabama, kui politsei seda tegema ei vaevu.

 

Sarah Crossan. Kuutõus

teksti esitanud Silver Kaljula

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 4 tundi 42 minutit

 

Joe pole oma venda kümme aastat näinud ja seda kõige armutumal põhjusel – Ed ootab surmanuhtluse täideviimist. Ja nüüd, kus hukkamiskuupäev on välja kuulutatud, on Joe otsustanud veeta viimased nädalad venna kõrval, hoolimata, mida inimesed mõelda võivad. See hingekriipiv ja südamlik noorteromaan esitab lugejale suuri ja raskeid küsimusi: mis on ühe elu hind? mida on võimalik andestada? ja kuidas üldse jätta hüvasti?

 

Ivar Leimus, Mart Laar, Pekka Erelt, Ivar Sakk. Eestlase raha läbi aegade

teksti esitanud Keiu Mirka

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2020

1 CD : DAISY raamat, 3 tundi 22 minutit

 

Raamat räägib rahadest, mis eestlaste alal kasutusel on olnud. Eestlase raha ajaloost alates vanimatest Eesti aladelt leitud dirhemitest kuni esimese oma rahani välja kirjutab ajaloolane Ivar Leimus. Eesti Ekspressi ajakirjanik Pekka Erelt kirjutab nutikatest valerahategijatest, kes on olnud nuhtluseks mis tahes raha ja riigikorra ajal. Ajaloolane ja riigikogulane Mart Laar meenutab üleminekut oma rahale aastal 1992 ja seda, kuidas riik rahareformile järgnenud kaosest edukalt välja toodi. Kunstiakadeemia õppejõud Ivar Sakk mõtiskleb rahatähe kui kunstiteose üle ja võrdleb Eesti krooni teiste rahadega. Igal rahamärgil on alati olnud osa seda tarvitavate inimeste identiteedis, nii on ka Eesti kroon märk iseolemisest. Võetagu seda raamatut kui pisut nostalgilist vahekokkuvõtet eestimaalasest ja tema rahast läbi ajaloo; kui põgusat peatust, et minna eluga edasi

 

Anne Enright. Ununenud valss

teksti esitanud Külli Palmsaar

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 29 minutit

 

Dublini ontliku eeslinna tänavaid on katmas lumevaip. Gina silmitseb tasapisi tarduvat linna ja mõtiskleb möödaniku üle. Ta meenutab rikutud abielude hinnaga jagatud õndsust, inimesi koos kõigi nende kiiksudega oma elus, ennast koos kõigi oma kiiksudega inimeste seas, tõuse ja mõõnu. Ja last, kes tuli ta ellu mitme inimese hinge peeglina. Last, kes nägi Ginat suudlemas tema isa. Last, kes nägi oma isa suudlemas Ginat. Last, kelleta ei oleks kõik ehk niimoodi läinud.

 

Karin Erlandsson. Ööekspress

teksti esitanud Liisu Krass

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 4 tundi 47 minutit

 

Enne jõule lähevad Danja ja tema perekond alati vanaema juurde, kes elab vanas jaamahoones. See on traditsioon. Kuid sel korral on kõik teisiti. Vanaema pole enam üldse enda moodi, ta on hajameelne ja räägib alatasa mingist võtmest. Kui vanaema ühtäkki kadunuks jääb, on Danja väga mures. Kuhu vanaema läks? Miks ta kadus? Samal ööl kuuleb Danja kolksumist ja rongivilet, kuid ometi pole rongijaamast juba aastaid ühtegi rongi mööda sõitnud. Ööekspress viib Danja põnevale seiklusele, kus aeg ja ruum järgivad oma reegleid. Danja saab oma vanavanemate kohta teada nii mõndagi uut, ent kas tal õnnestub ka vanaema üles leida?

 

Elena Ferrante. Lugu sellest, kes läheb, ja sellest, kes jääb

teksti esitanud Katrin Karisma

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 16 tundi 04 minutit

 

"Lugu sellest, kes läheb, ja sellest, kes jääb" jätkab kahe vaestest oludest pärit sõbranna Lila ja Elena keeruliste suhete käsitlemist. Tüdrukud kasvavad üles, nende elud põimuvad ja lahknevad, aga ükskõik kui otsustavalt Elena ka ei sooviks Lila mõjuvõimust pääseda, õnnestub see tal vaid ajuti ja mitte kauaks. Mõlemad noored naised üritavad omal moel pääseda meeste kehtestatud pitsitavatest piirangutest Napoli vaeses linnaosas, aga ka laiemalt, abielu-, töö-, ühiskondlikes suhetes. Ka siis, kui nii ühe kui ka teise elukorraldus näib kindlalt paigas olevat, ootavad mõlemat veel ees kannapöörded ja hüpped tundmatusse. Elena Ferrante on Itaalia nüüdiskirjanduse üks tähelepanuväärsemaid autoreid. Oma rahvusvahelist tunnustust pälvinud Napoli-romaanidega toob ta lugejateni universaalse ja liigutava loo sõprusest ja kuuluvustundest. "Lugu sellest, kes läheb, ja sellest, kes jääb" on tetraloogia kolmas raamat. Sellele eelnesid "Minu geniaalne sõbranna" ja "Lugu uuest perekonnanimest".

 

Camilla Grebe. Varjukütt

teksti esitanud Inge Henk

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2022

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 29 minutit

 

1944. aasta veebruariööl leitakse Stockholmis Klara kvartalis põranda külge naelutatud naise laip. 30 aastat hiljem mõrvatakse ühes Stockholmi vaikses eeslinnas veel üks naine. Mõrtsuka eriskummaline tegutsemisviis on sama. Jahil kurjategijale on saatuslikud tagajärjed kolmele juhtumiga tegelenud uurijale – 1970. aastatel Britt-Mariele, 1980. aastatel Hannele ja praegu politseis töötavale Malinile. "Varjukütt" on omapärane ja oskuslikult loodud sündmustikuga põnevusromaan, mis kirjeldab ohjeldamatut tungi iseennast mõista, kuid see on ühtlasi tükike nüüdisajalugu, mis hõlmab ajavahemikku teisest maailmasõjast kuni tänapäevani. Raamat on eraldiseisev jätk teostele "Unetardumus" (eesti keeles ilmunud 2021), "Koduloom" (valitud Rootsi 2017. aasta parimaks kriminaalromaaniks ja pälvinud "Klaasvõtme" auhinna, eesti keeles 2019) ning "Armuke peakontorist" (eesti keeles ilmunud 2016). Raamat on võitnud Rootsi 2019. aasta parima kriminaalromaani auhinna ja pälvinud Skandinaavia Krimikirjanike Ühenduse parima Põhjamaade kriminaalromaani auhinna "Klaasvõti".

 

Paula Havaste. Külalistetoad

teksti esitanud Liivika Hanstin

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 27 minutit

 

"Külalistetoad" on Paula Havaste Saaremaa-sarja teine raamat. "Pronkstähe" sündmustest on möödas aasta. Vilja ja Villem Talvik on ootusärevil, sest sel suvel saabuvad nende juurde esimesed suvitajad. Anna-tädi abiga õnnestus noortel hankida luba majutada Tallinnast saarde puhkama saabuvaid kultuuriinimesi. Enne kõrgete külaliste saabumist on Viljal käed-jalad tööd täis ‒ sõjajärgsel kasinal ajal tuleb muretseda söögikraami ja voodiriideid ning kõige suurem mure on tubadega, mille ehitust pole veel alustatudki. Anna-tädi hoiatab ka, et esimeste külaliste seas võib olla nuhk, kes noorte unistustele kriipsu peale tõmbab. "Külalistetoad" kirjeldab noore pere elu 1950. aastate algul nõukogude võimu all, kus tuleb kontrollida iga oma sõna ja tegu, kuklas tiksumas pidev hirm küüditamise ees. Vaba Eesti elab vaid unenägudes ja laulusõnades.

 

Catherine Ryan Howard. Salasilm

teksti esitanud Helle Tiikmaa

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2022

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 10 minutit

 

Varjudest täidetud toas magab naine. Teadmatuses, et ei ole seal üksi – toahämarusse ilmub tume kuju, kes magava naise jõhkralt tapab ja lõhub seejärel veretöö salvestanud piilukaamera. Kes on see naine? Mis on sellise toore mõrva põhjuseks? Ja kuidas mõrvar teab, et toas on kaamera? Talviselt kõledasse Shanamore’i saabunud Instagrami-staar Natalie taipab pea kohe, et oleks võinud pigem koju jääda. Puhkemajas, kus ta peatub, hakkavad juhtuma seletamatud asjad ja puhkeküla juhataja juures on midagi häirivalt kummalist. Ta tahab lahkuda, kuid ei saa, sest pole veel leidnud seda, mida sinna otsima tuli…

 

Catherine Ryan Hyde. Püsi elus!

teksti esitanud Lauri Kaldoja

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 38 minutit

 

1969. aasta suvel langeb neljateistkümneaastase Lucas Painteri õlule tohutu koorem. Tema vend sõdib Vietnamis. Tema nägelevad vanemad on süvenenud lõputusse omavahelisse sõtta. Ja Lucase parim sõber Connor maadleb peremuredega. Et kaosele leevendust leida, võtab Lucas ette pikki uitamisretki ja ühel päeval keerab ta metsa. Sealt leiab ta üksiku majakese ja kaks hiigelkasvu koera. Hirmu tundes pistab ta jooksu. Ja koerad jooksevad koos temaga. Lucas tunneb koertega joostes ebatavalist rahu ning lõpuks kohtub ta nende omaniku Zoe Dinsmoreʼiga. Eraklik ja traagilisest minevikust vaevatud Zoe on alla andnud. Ta ei taha, et teda päästetaks. Ta tahab surra. Aga Lucas ei taha, et ta lahkuks, ja näeb võimalust aidata rohkem kui üks sõber uuele elule. See on kas üldse parim või halvim mõte, mis tal eales on olnud, kuid Lucas ei anna alla ei Zoe ega Connori puhul. Nende ootamatu side võib olla päästev armuaeg, millest Zoe oli enda arvates ilma jäänud ning mida Connor vajab ja mille poole Lucas on püüelnud.

 

Kazuo Ishiguro. Klara ja Päike

teksti esitanud Katariina Tamm

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 36 minutit

 

Nobeli preemiaga pärjatud Briti kirjaniku Kazuo Ishiguro 2021. aastal ilmunud romaani "Klara ja Päike" tegevus toimub ilmselt mitte eriti kauges tulevikus, tõenäoliselt Ameerika Ühendriikides. Raamatu peategelane ja minajutustaja on robot, TS ehk tehissõber Klara, kes on kavandatud teismeliste seltsiliseks. Paremates perekondades on nimelt kombeks lapsi geneetiliselt töödelda ehk "kõrgendada", et neil oleks võimalik elus paremini läbi lüüa. Sellega kaasnevad terviseriskid ja habras immuunsüsteem sunnib lapsed koduõppele tahvelarvutite taha. Juba poeaknal paistab Klara oma kaaslaste seast silma teravama tähelepanuvõime ja eelkõige suure huviga välismaailma vastu. Pikapeale täitub ka tema igatsus ning ta saab endale "lapse" – ostetakse ära ning viiakse koju, kus elavad Josie, tema ema ja majapidajanna Melania. Josie on tihti liiga haige, et isegi tahvelarvuti kaudu õppetöös osaleda, ja siis pakub Klara talle tuge. Josiel on ka sõber, naabripoiss Rick, kellega nad ühist tulevikku plaanivad, kuigi Rick pole "kõrgendatud" ning seega pole tema tulevikuväljavaated Josie omadega võrreldavad. Ent mitmesuguseid tulevikuplaane teevad ka Josie ema ja Ricki ema preili Helen, ning nagu peagi selgub, on Klaral endalgi Josie aitamiseks oma salaplaan.

 

Fred Jüssi. Olemise mõnu

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 01 minutit

 

Eestis on väga palju inimesi, kes võivad öelda, et nende vaimuelu üks suurim mõjutaja on olnud Fred Jüssi. Ta on põhjalik – haruldane linnuke meie pealiskaudsuse ajastul. Ta on võtnud aega elu märkamiseks ja süvenemiseks. Fred on vaatleja, ta on vahendaja, kes looduse ja kultuuri ristteel seistes on aidanud meil näha maailma ilu. Ja elu on mõnus, kui saad vahepeal visata pikali ja vaadelda rändavaid pilvi. Need väärtused, mida Fred Jüssi endas kannab, on aja jooksul muutunud aina olulisemateks. Või on ta oma tundlike antennidega muust maailmast alati sammuke ees olnud? Paljud tema varem välja öeldud mõtted on tõeliselt tähendusrikkaks küpsenud just meie ajas. Raamat sisaldab Fred Jüssi Ööülikooli loenguid: loodusest, emakeelest arhitektuurini. Ja spetsiaalselt selle raamatu jaoks on peetud pikk vestlus autori kujunemisloost ja mõttemaastikest.

 

Tommi Kinnunen. Ei öelnud, et kahetseb

teksti esitanud Eva Püssa

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 10 minutit

 

Tommi Kinnuse neljas romaan "Ei öelnud, et kahetseb" on rännakulugu. Rännak leiab aset jalgsi ja vahetult pärast Teise maailmasõja lõppu. Sakslaste teenistuses olnud Irene-nimeline naine hakkab kõndima Soome põhjaotsast tagasi kodukanti, koos temaga veel hulk saatusekaaslasi. Sõda on küll ametlikult lõppenud, kuid see ei taha Irenest ega teistest naistest lahti lasta, sest vastasseisus tuli valida pool ning teatavasti ei tunta sõjas pooltoone. Naised kõnnivad läbi maalilise ja karmi Põhja-Soome maastiku, teadmata õieti, mis neist saab, mis neid tabab. Nad unistavad kodust, teadmata, kas selline asi ülepea eksisteerib. Neil tuleb otsida oma kohta tundmatuseni muutunud maailmas; maailmas, mis tundub koosnevat ohtudest ja takistustest.

 

Tiiu Kitsik. Mirjami palett

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2022

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 49 minutit

 

Mirjam võib vabalt olla sinu sõbranna, aga kindlasti oled sa temaga kohtunud hüpermarketi kassajärjekorras, lennujaama turvakontrollis või rabas jändrike mändide vahel. Mirjam võiks olla ükskõik kes, miski tema olemuses paneb ära tundma, kaasa tundma ja kaasa elama. Graafiline disainer Mirjam on äärmiselt visuaalne inimene, kes kirjeldab oma tundeid ja mõtteid läbi värvide ja detailide. Mirjami värvipaleti tunnevad ära kõik need, kes on kogenud halle lahkuminekuid, mürkrohelist läbipõlemist, sotsiaalmeediasse uppumist, aga ka sõprust, armastust ja uue alguse erutavat sirelilillat. Mirjami lugu kõnetab irooniliselt, kuid samas ka südamliku soojusega iga tänapäeva inimest.

 

Anni Kytömäki. Margarita

teksti esitanud Eva Püssa

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 22 tundi 53 minutit

 

Kui pärlipüüdja avab pärlikarbi, siis selles elav olend sureb. Kui häiritakse seda, mis inimest ümbritseb, võivad tagajärjed olla sama saatuslikud. Senni teeb sanatooriumis suveturistidele massaaži nagu omal ajal tema isagi. Ta unistab kaugetest paikadest Jäämere ääres, kuid üks vihmane öö muudab ootamatult kõike. Mikko on sõdur, kes peab rindel oma postil püsima, kuigi tunneb hirmu viimase lahingu lähenemise ees. Antti uurib Soome metsi Karjalas, kuni need okupeeritakse. Kui sõda on lõppenud, on tema töö otsustada, millised metsad Soomes langetada ja millised alles jätta. "Margarita" on lugu metsa ja inimese harva räägitud ajaloost. 1940.–1950. aastatel esitati Soome metsadele, meestele ja naistele nõudmisi, millel oli toona õilis eesmärk ühiskond pärast sõda üles ehitada. Paraku on edulugudel ka teine pool ja kollektiivsete kohustuste täitmine toob romaani tegelaste ellu saatuslikud pöörded. Anni Kytömäki (snd 1980) on Lääne-Soomes Hämeenkyrös elav kirjanik, kelle kolmas romaan "Margarita" võitis 2020. aastal maineka Finlandia kirjandusauhinna. Haarava, oskuslikult põimitud loo kaudu käsitleb autor ka tänapäevaseid teemasid, nagu rängad epideemiad ja loodusvarade liigkasutamine.

 

Doris Lessing. Kõige ilusam unelm

teksti esitanud Laine Mägi

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 23 tundi 25 minutit

 

Perekonnaloo tegevus hõlmab suurema osa kahekümnendast sajandist, kuigi keskendub kõige enam kuuekümnendatele aastatele, vastuolulisele ajale, mille üle praegugi vaieldakse. Tolle aja noored ihkasid vabadust ja teistsugust elu, kui olid elanud nende vanemad. Nad ise pidasid ennast romantilisteks idealistideks, kuigi vanemad inimesed olid veendunud, et nende suhtumisi ja soove on mõjutanud eelkõige hiljuti lõppenud sõda ning et nad on lihtsalt sõja järjekordsed ohvrid. Julia ja Frances, vanaema ja ema, aitavad mitte üksnes oma lapsi ja lapselapsi, vaid ka nende sõpru, kes samahästi kui elavad suures külalislahkes majas. Teemad ja ideoloogiad, mida kuuekümnendatel laua umber arutatakse, viivad seal istunud noored hiljem võimukoridoridesse, ajakirjandusse, aga ka Kolmandasse Maailma, ning ühe neist aidsi all kannatavasse Lõuna-Aafrika külasse.

 

Kairi Look. Piia Präänik kolib sisse

teksti esitanud Marika Palm

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 2 tundi 09 minutit

 

Piia Präänik kolib isa, ema ja kass Nuustikuga hubasesse puumajja Papli puiesteel. Tema uusaastasoov on lihtne: leida uues kodus palju sõpru. Ja Piia ei pea pettuma! Maja number 5 on lahedatest tegelastest pungil – alates ülakorruse pontsakast bernhardiinist ja riidekapis redutavast koist ning lõpetades Kanadast pärit Jackiga, kes armastab kohutavalt karusid. Ja siis on Piial ju veel maailma parim onu Rasmus, kes armastab punki ja pungi.

 

Merete Mazzarella. Soodushinnaga sõit

teksti esitanud Urve Koni

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 56 minutit

 

"Ära solvu, ole parem rõõmus!" Vastse pensionärina on Merete Mazzarellal korduvalt põhjust selle moto juurde tagasi pöörduda, olgu siis tegu ootamatult ära jäänud eakate kinoseansi või murdunud hambaga. Ajab vihale küll – aga suru alles jäänud hambad kokku ja ole rõõmus, soovitab ta eakaaslastele. "Soodushinnaga sõit" vahendab ühe tuntuma soomerootsi kirjaniku mõtteid ajast vahetult enne pensionile jäämist ja pärast seda. Merete Mazzarella kirjutab perest, sõpradest ja eakaaslastest, vaadeldes oma vananemist ühtaegu lõbu ja murega. Ta kirjutab, kuidas on vananemisse suhtutud eri ajastutel – alates vanadest kreeklastest kuni tänapäevase noori ülistava meedia­ühiskonnani välja. Sinna ümber punub ta arutlused elu suurte küsimuste üle, kommenteerib loetud tekste, mõtiskleb väärtuste ja ühiskonna muutumise teemal. "Ega kuuekümne kolme aastane ei ole ju vana?" küsib ta ja vastab küsimusele sellise stiili, huumori ja mõtteselgusega, et lugejal ei jää muud üle kui temaga nõustuda.

 

Sara Medberg. Kammerneitsi

teksti esitanud Liivika Hanstin

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 13 tundi 35 minutit

 

Lummav romaan viib lugejad Turu lähistele Tähekaare mõisa aastal 1816. Mõisaomanik parun Ridderlöw palkab oma õe kammerneitsiks pankroti äärele jõudnud õmblejamamsli Charlotta Silke. Parun näib olevat hoolimatu mees, kuid miski temas köidab Charlottat. Mõisa raamatukogust leiab Charlotta Jane Austeni äsja ilmunud raamatu "Uhkus ja eelarvamus", kus kujutatakse modernse armastusabielu ja feminismi aateid ning need erutavad Charlotta meeli. Samal ajal satub pitsitegija Emmy Crepe Stockholmi kuningalossis olukorda, millest näib pääsu pakkuvat vaid pealesunnitud abielu kapten Nordfeltiga, kuid neiu ei kavatse saatusele alistuda.

 

Santa Montefiore. Tuletorni saladused

teksti esitanud Anne Margiste

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 14 tundi 49 minutit

 

Ellen Trawton põgeneb oma sisutühja Londoni elu ja võimuka ema eest, kes nõuab, et tütar vastaks tema ootustele. Parim koht end varjata on emast võõrdunud õe juures keset Connemara võrratut loodust, kus ta saab lõigata läbi kõik sidemed minevikuga. Kuid Iirimaa metsik ilu varjab aastatetaguseid saladusi ja üht mõistatuslikku lugu, mis ootab päevavalgele toomist. Conor Macausland on sünge ja üksildane kuju. Tema noor naine Caitlin hukkus traagiliselt vanas tuletornis ning naise kaotus on mõjunud mehele laastavalt. Kui Conor kohtab Ellenit, tekib nende vahel särin. Ent Caitlini rahutu vaim ei lepi sellega, et Conor kedagi teist armastab. Ellen mõistab peagi, et Conori minevik pole päris see, mis pealtnäha paistab, ja et ka tema enda perekonna ajaloos on seiku, millest tal pole aimugi. Kui saladused lõpuks paljastatakse, tuleb kõigil tõtt rääkida. "Tuletorni saladused" on mõjuv lugu lõhestunud perekonnast, mineviku saladustest ja surematust armastusest.

 

Anton Nigov. Harjutused

teksti esitanud Mart Aas

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 50 minutit

 

Anton Nigov ei ole pseudonüüm. See on minu nimi. Nagu Gustave Flaubert öelda suvatses: Emma Bovary, c´est moi. Mina ütlen: Anton Nigov olen mina. Aga mitte nii nagu Flaubert. Madame Bovary oli kangelane (-lanna, mõistagi), Monsieur Nigov on autor. Viibides Tõnu Õnnepalu nime all Pariisis ja juhatades seal Eesti Instituuti, pani ta ühtlasi kirja need märkmed. Neis on kõik tõsi.

 

Ellen Niit. Pille-Riini lood

teksti esitanud Liisu Krass

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 2 tundi 11 minutit

 

Armastatud lastekirjaniku paeluv jutustus "Pille-Riini lood" räägib viieaastasest tüdrukust, kellel on väikesed päikesetäpid silmades, kaks kikkis patsi ning kes vahel on hea ja vahel paha ka. Tüdrukuke elab koos oma lähedastega kodusoojust õhkuvat päris- ja mänguelu, kus igas päevas on omad üllatused.

 

Lina Nordquist. Järgnen sulle

teksti esitanud Urve Koni

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 18 tundi 23 minutit

 

"Järgnen sulle" on haarav lugu inimlikust visadusest, armastusest ja perekonnasaladustest. Autor kulgeb vahelduvates peatükkides kahe ajajoone ja vaatenurga vahel, põimides kokku Unni ja Kåra lugusid neid lahutavate aastakümnete lõikes. See on hingeminev väljarändajate lugu ning samas sünge ja käänuline peredraama. 1897. aastal põgeneb noorpaar üle mägede Norrast Rootsi. Unni on illegaalsete abortide tegemise eest napilt vangistusest pääsenud ja tema kõrval on rändur Armod. Kaasas vaid Unni pisipoeg Roar, kirsipuust ravimikarp ja armastus teineteise vastu, lähevad Unni ja Armod üle Rootsi piiri, et rajada kodu metsalagendikul asuvasse mahajäetud hütti. 1973. aastal istuvad kaks leske teineteise vastas laua taga, mille on seitsekümmend aastat tagasi meisterdanud Armod. Vananev Bricken kavandab oma mehe Roari matuseid minia Kåra valvsa pilgu all. Brickenit rõhuvad terve elu varjatud saladused. Kåra teab Roari kohta asju, mida on võimatu valjusti välja öelda. Toimub vaikuse duell, kui mõlemad naised ootavad, et üks neist teeks esimese liigutuse. Roar on surnud ja Kåra otsustab välja selgitada ammu maetud tõe.

 

Tony Oppedisano koos Mary Jane Rossiga. Sinatra ja mina

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 14 tundi 32 minutit

 

Legendaarsest mahehäälsest lauljast ja näitlejast Frank Sinatrast on kirjutatud kümneid raamatuid. Publikut on alati köitnud tema elukaare kõik detailid: karjäär, romantilised suhted ja ärid, tema isiksus ja stiil. Sellest hoolimata aimub minevikku pilku heitvates portreedes ikka ja jälle teatavat tabamatust. Seda kuni praeguse, Frank Sinatra lähima usaldusisiku ja tema viimaseks jäänud meeskonnaliikme Tony Oppedisano erakordselt intiimse pilguheiduni, mis pakub unustamatu iidoli kohta palju uut infot. Hilisöistel tundidel, enam kui kahel tuhandel ööl, vestlesid Frank ja Tony kõigest – muusikast, perekonnast, sõpradest, suurtest tunnetest, saavutustest, kordaminekutest, ebaõnnestumistest ja pettumustest, elust, mida nad elasid, elust, mida nad soovinuks elada. Nendes äärmiselt avameelsetes jutuajamistes rääkis Sinatra lähedasest, kuid keerulisest suhtest isaga, konfliktidest plaadifirmadega, pummeldamistest Vegases, armusuhetest oma aja kaunimate naistega, hiilgavast menust maailma suurimatel lavadel, keerukast läbisaamisest oma andekate lastega ja ennekõike pühendumisest oma ametile. Viimasel elukümnendil oli lauljale kõige lähedasem isik just Tony Oppedisano, kellel oli aastaid Sinatra residentsis oma tuba, kes pidi sageli vahendama komplitseeritud vestlusi pereliikmete vahel ja kes hoidis superstaarist meelelahutaja kätt tolle viimaste hingetõmmete ajal. "Sinatra ja mina" on usalduslik ja avameelne raamat Frank Sinatra elust, mida on seni paljuski ekslikult käsitletud, aga mille eest on nüüd otsekui eesriie ära tõmmatud.

 

Richard Osman. Mees, kes suri kaks korda

teksti esitanud Anne Margiste

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 12 minutit

 

Elizabethile saabub kiri endiselt kolleegilt, mehelt, kellega tal on pikk ajalugu. See mees on saanud hakkama suure veaga, millesse on segatud varastatud teemandid, vägivaldne maffiaboss ja vägagi tõeline oht tema elule, ning nüüd on tal vaja Elizabethi abi. Kui surnukehi muudkui kuhjub, võtab Elizabeth appi Joyce´i, Ibrahimi ja Roni, et püüda kinni halastamatu mõrvar. Ja kui nad peaksid selle käigus ka teemandid leidma? Noh, see oleks ju ainult boonuseks!Aga sel korral on nende vastaseks vaenlane, kes ei pilgutaks silmagi, kui peaks osutuma vajalikuks koristada ära neli seitsmekümnendates vanainimest. Kas Neljapäevane mõrvaklubi suudab tapja (ja teemandid) leida enne, kui mõrvar leiab nemad?

 

Loone Ots. Kuulsad naismõrvarid

teksti esitanud Ada Peterson

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2022

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 25 minutit

 

Uhke aadlidaam tapab lihase venna. Rootsi teismeline mõrvab naabrilapse lootuses ise tapalavale jõuda. Kuulsa poliitiku abikaasa teeb atentaadi meediakuningale. Gangster Bonnie Parker poseerib automaat käes ja naeratus suul. Jaan Tõnissoni haritud minia laseb oma mehele kerre mitu kuuli… Miks saavad naistest mõrvarid? Miks see, kes peaks looduse tahtel elu andma, selle hoopis hävitab? Kas naised on nurjatud tapjad või õnnetud ohvrid? Kas kohtuotsused on olnud õiglased? Raamat avab tuntud naismõrvarite tegusid ja nende motiive. Raamat viib meid läbi ajaloo. Kurjategijad on jaotatud rühmadesse: mehetapjad, mürgitajad, röövlid, sadistid, sõjaroimarid ja nii edasi. Iga rühma puhul on autor valinud kõige köitvamad, aga ka kõige mõtlemapanevamad lood. Üldistades võime öelda, et paljud roimad jäänuks olemata, kui naised-mõrtsukad oleks kogenud maailmalt rohkem headust ja mõistmist.

 

Laisvė Radzevičienė, Vytaras Radzevičius. Arvydas Sabonis

teksti esitanud Mart Aas

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 13 minutit

 

Arvydas Sabonis (snd 1964) on Leedu korvpalli suurim legend ja üleüldse üks kõige tuntumaid leedukaid maailmas. Olümpiavõitja, maailmameister, NBA Kuulsuste Halli liige, kümnete muude tiitlitega pärjatud korvpallur. Selles raamatus avaneb Arvydas Sabonis ehk Sabas, nagu teda Leedus tuntakse, nii sportlase, sõbra kui pereinimesena. Leedu ajakirjanike koostatud raamatus saavad peale Sabonise pereliikmete sõna paljud kaasaegsed ja lähedased, juttu tuleb nii aastatest Žalgirises kui Nõukogude Liidu koondises, karjäärist NBAs ja Euroopas, mängudest Leedu koondise eest. Kõige selle vahel on hulk lustakaid ja isiklikke lugusid, mis kinnitab, et ka legendid on lõpuks ikkagi inimesed. Eestikeelse väljaande jaoks on Arvydas Sabonisega seotud mälestusi jaganud ka rida Eesti korvpalliga tihedalt seotud inimesi.

 

Betty Rowlands. Mõrv mäeharjadel

teksti esitanud Ene Lepp

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2022

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 30 minutit

 

Prantsuse juustud, peened veinid ja ... salapärane mõrvajuhtum? Mõnus pärastlõunane jalutuskäik muutub õudusunenäoks, kui Prantsuse mägedesse meeldivalt aega veetma kogunenud kunstnike seltskonna üks liige märkab kaljujalamil mehe surnukeha. Nende seas on ka binokliga varustatud Melissa Craig, kes leiab end ühtäkki tõeliselt hämmastava müsteeriumi keskpunktist. Kas see oli õnnetus või lükkas keegi meest? Naise kahtlused saavad kinnitust, kui neli päeva hiljem avastatakse täpselt samast kohast teinegi surnukeha. See ei saa olla kokkusattumus: keegi selles idüllilises Prantsuse külas haub kurja ja Melissal tuleb välja uurida, kes. Ekstsentrilised kohalikud ja vembumeestest külalised – võimalikest kahtlusalustest Melissal puudust ei tule. Kas seda tegi musta minevikuga tõre meistrimees või ehk meisterlikust golfimängijast lühinägelik lesknaine? Aga kõige olulisem küsimus on see, kui lähedale kaljuservale satub Melissa ise kurikaela jahtides?

 

Kristina Sabaliauskaitė. Peetri keisrinna. II osa

teksti esitanud Anne Margiste

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 14 tundi 01 minutit

 

Voltaire on leedu aadlinaise Marta Skowrońska, tsaar Peeter I abikaasa ja esimese Vene keisrinna Katariina I elu nimetanud "kõige uskumatumaks esilekerkimiseks, 18. sajandi Tuhkatriinu looks". Kuid see autentsetele ajastu allikatele tuginev romaan lõhub iga muinasjutu stereotüüpe. Hommik, algavad keisrinna agoonia viimased kaksteist tundi. Halastamatult lähenev surm ja Jumala kohtupidamine, siin maailmas otsa saav aeg reastavad Katerina mõtteis mälupilte, mis muutuvad elu aruandeks. Võimu tippu tõusnud valitseja, küpsuse künnise ületanud naine, üha sünnitav ja leinav ema, suure inimese abikaasa. Kaks reisi – läände ja itta – sunnivad teda mõtlema, milline on tema mehe loodav impeerium ja kelleks on muutunud ta ise. Saatus on mõõtnud talle välja peaaegu kõik rollid, mis vaid naisele osaks saada võivad. Kuid viimasel reisil omaenda hinge tagumistesse soppidesse otsib ta vastuseid: kas võim vabastab või vangistab? Kummale poole kaldub tema viimse kohtupäeva kaal? See on jutustus ida ja lääne kultuuri, mentaliteetide põrkumisest ühes toksilises abielus. Ajast ja vägivallast. Psühholoogilisest ja alkoholisõltuvusest, lõhestunud ja end ümber kujundavatest isiksustest, purustavast sõjast ja surematut ilu sünnitavatest unistustest.

 

Jill Santopolo. Valgus, mille lasime käest

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2022

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 18 minutit

 

Lucy on silmitsi valikuga. Aga enne kui ta saab midagi otsustada, peab ta alustama oma lugu – nende lugu – päris algusest. Lucy ja Gabriel kohtuvad New Yorgi Columbia Ülikoolis päeval, mis muudab nende elu. Nad mõlemad otsustavad, et tahavad teha midagi, millel oleks tähendus. Kui nad kohtuvad aasta hiljem uuesti, siis tundub see olevat saatus, võibolla nad leiavad oma elu mõtte teineteises. Kuid Gabe’ist saab fotoreporter Lähis-Idas ning Lucy elab oma elu ja arendab karjääri New Yorgis. Järgneb kolmteist aastat kestev teekond täis unistusi, ihasid, armukadedust, reetmist, vabandamist ja andestamist – ja üle kõige armastust. Kas see oli saatus, mis nad kokku viis, ja nende omad valikud, mis neid lahus hoidsid? "Valgus, mille lasime käest" on üllatava emotsionaalse lõpplahendusega romaan inimsüdame sügavatest otsingutest, südant murdev kiituselaul vahemaadele, mida me läbime, et järgida oma unelmaid, ja uurimus ohvritest, mille toome armastuse nimel.

 

Rain Siemer, Jaana Maling. Elus

teksti esitanud Kaire Klaos

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2023

1 CD : DAISY raamat, 3 tundi 48 minutit

 

Mina – nagu iga teinegi inimene – ei oleks kunagi uskunud et sellisesse olukorda satun. Tihti kuuleme, et kellelgi on elus raske, aeg-ajalt kuuled, et mõni tuttav on surnud või sugulane raskelt haige, aga miskipärast keeldub inimmõistus sellist võimalust iseenda puhul tunnistamast. Ometi leidsin end istumas hallide seintega haiglakoridoris, kus mornil ilmel inimesed ringi liikusid ja valget ust vahtimas, mille taga ootas minu saatus. Peast käis läbi miljon mõtet, aga mitte ükski neist ei olnud ligilähedanegi sellele, mis tegelikult juhtuma hakkas.

 

Lauri Sommer. Toome tuled

teksti esitanud Priit Põldma

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 29 minutit

 

"Toome tuled" valgustavad Tartu salasoppe ja pajatavad uut selle linna poeetidest (Alliksaar, Masing, Hirv jt). Jälgitakse vaimu ja sydame vastasmängu läbi muutliku aja. Kahekymnendaist lähiminevikku ulatuv dokumentaalne loostik on põimitud unenägude, paljude piltide, luule ja autori eluseikadega.

 

Lori Nelson Spielman. Toscana õed

teksti esitanud Liivika Hanstin

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 38 minutit

 

Sellest on juba 200 aastat, kui kibestunud tütarlaps Filomena Fontana needis kõik Fontanade teisena sündinud tütred elama armastuseta elu. Usk needusesse on nii tugev, et veel tänapäevalgi keelavad Fontanade "teised õed" armastuse ja pühenduvad teiste pereliikmete teenimisele. See on turvaline, aga kurb ja üksildane eluring, millesse nad on end määranud. On vaja värvikat kosmopoliitset tädi Poppyt, kes tormab tuulepöörisena 29-aastase Emilia ja 22-aastase Lucy ellu, viib Ameerikas sündinud neiud Itaaliasse oma juuri otsima, aga mis veel tähtsam – aru saama, et armastus nõuab alati julgust ja mõni armastust nõuab erilist vaprust.

 

Bettina Storks. Dora Maar ja armastuse kaks nägu

teksti esitanud Liivika Hanstin

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 32 minutit

 

Pariis, 1936. Edukas fotograaf Dora on leidnud koha André Bretoni ja Man Ray ümber koondunud sürrealistide rühmituse keskmes. Kui ekstsentriline noor daam kohtub Pablo Picassoga, lööb nende vahel lõkkele kirglik, kuid põhjatuid sügavikke peitev armastus. Dora süngevõitu sensuaalsus ilmestab nüüdsest Picasso maale, temalt saab Picasso inspiratsiooni ja innustust ka oma esimeste poliitilise sisuga teoste, eelkõige "Guernica" loomisel. Kuid paraku ei talu Picasso enda kõrval teist suurt isiksust ning Dora areng kunstnikuna peatub. Loominguline rahulolematus muudab hapraks ka omavahelised suhted, kuni Picasso teele astub noorem muusa – Françoise Gilot – ning Dora asub otsima tagasiteed oma kunsti juurde, et armastus unustada. Kahe kunstniku dramaatilise armastusloo on liigutavalt kirja pannud Bettina Storks.

 

Piret Tali. Minu Kalamaja

teksti esitanud Liivika Hanstin

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 02 minutit

 

Kui ma eelmisel sajandil Kalamajja korteri ostsin, ei soovitatud sinna õhtuti üksi sattuda. Olen jälginud 22 aastat hämmastusega uue Kalamaja sünnivaevu, renessanssi ja keskklassistumist. Noore vallalise pintsaklipslasena, kes ma nullindatel olin, eelistasin veidrast ümbruskonnast taksoga tööle või pidutsema põgeneda. See kant oli siis karune. Ma ka ei vajanud elu vahetult väljaspool oma pesa. Veel. Sellal vaatasin ringi kimades autoaknast inimesi, kes koerte või lastega keset päeva jalutasid. Korraga sai ka minust üks neist, kellel oli laps, jagus aega ja tekkis huvi elukeskkonna vastu. 2008. aastal avati Boheemi kohvik, kuhu koos kahepäevase esiklapsega sisse astusin. Laste sünd ja Kalamaja taassünd on astunud minu jaoks üht jalga. Linn on kasvanud koos meiega. Kas Kalamaja keskklassistus koos minuga? On ta nüüd valmis? Jah, ka mina sõidan aastaringselt retrorattaga, sain äsja kutsika, olen söönud vegeburksi ja joonud käsitööõlut. Aga ei taipa ikka veel, olin ma millalgi nende aastate jooksul hipster. Jäin ma selleks saamata? Või olen hipsteriks suisa saamatu? (Piret Tali)

 

Andres Tarand. Lahingumaastik

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 36 minutit

 

"Lahingumaastik" võtab kokku minu esivanemate elu lahingupaigad alates Paul Johanseni poolt oletatud ristisõja suurlahingust harjulaste-järvalaste ja taani sõdalaste vahel. See toimus samas paigas kus üheksa sajandit hiljem Teise maailmasõja käigus Peningi-Kiviloo lahing (august 1941), milles olen ennast ülendanud rindereporteriks, ehk küll reportaaž koosneb vaid seitsmest sõnast. Selles lahingus oleks vaenupooltel äärepealt kokku põrganud mu isa ja onu ja hukkus mu vanaema kodutalus hävituspataljoni ülem Mihhail Pasternak. Muidugi mahub nende kahe ajamärgi vahele terve rida lahinguid, nagu Liivimaa sõdade aegne suur vene sõjalaager Jõelähtmes ja Peeter I käsk kindral Šeremetjevile "Rüüstata!" või Juuru ja Anija meeste mäss Harju-Jaani kihelkonnas Mahtra mõisas. Uue aja algust markeerisid 1905. aasta rahutused, millest mu vanaisad ei võtnud osa mõisapõletajatena, küll aga streikijatena. Ka Vabadussõda jõudis Kõrvemaa metsadest kaunis lähedale nii Harju-Jaani kui Juuru kihelkonnale, kuid tähendas ühtlasi Punaarmee taganemise algust. Lahingumaastikku mahuvad ka mu millenniumi alguses tehtud külastused lapsepõlveradadele, kus pidin kohanema poole sajandi muutustega Põhja-Eesti karstimaastikul.

 

Tuutikki Tolonen. Kollitunnel

teksti esitanud Liivika Hanstin

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 08 minutit

 

Tuutiki Toloneni "Kollivalves" alanud seiklus kummaliste karvaste lapsehoidjatega jätkub maa all. Maikki järgneb kartulikeldri järgi lõhnavale Grahle kavatsusega külastada armsa lapsehoidja kodu. Tüdruk eksleb maa-alustest tunnelites ja koobastes koos kummalise Väravavalvuriga. Maa peal annavad aga Hilla ja Kaupo endast kõik, et õega ühendust saada – lõpuks see ka õnnestub! Missugune näeb välja maa-alune maailm, kus võib kukkuda ühelt korruselt teisele? Kes on kollide valitseja? Vaimukas ja särava huumoriga lasteraamat, mis sobib lugemiseks nii tüdrukutele kui poistele. Tuutikki Toloneni "Kollivalve" pärjati 2016. aastal Arvid Lydeckeni auhinnaga, mis on soome tunnustatuim lastekirjanduse valdkonnas.

 

Lembit Uustulnd. Avameri. Kuldkalake

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 15 tundi 22 minutit

 

Romaanisarja neljas osa "Kuldkalake" annab pildi kolhoosi Kaluri Poeg elujärjest murrangulisel 1988. aastal, kui loodi Rahvarinnet, möllasid rohelised ja kolhoos püüdis kuidagi ots otsaga kokku tulla. Kõigil oli suus IME-projekt ja võideldi fosforiidi kaevandamise vastu. Gorbatšovi suunamisel saabus Eestisse kompartei esimeseks sekretäriks Vaino Väljas. Kapten Volmer on olude sunnil määratud kamandama väikest krevetitraalerit Tipton, mille kolhoos on andnud Nõukogude Liidu hüdrograafiateenistuse käsutusse. Viimane on Nõukogude sõjaväeorganisatsioon, millel peale majakate ehitamise ja tulepoide paigaldamise tundub olevat ka veel muid huvitavaid ja mitte avalikke ülesandeid. Eesti majandusmaastikule ilmuvad esimesed välisinvestorid, kes leiavad siit paljut, mille üle imestada, taibates samas, et õigetel tingimustel võib siin kokku lüüa miljoneid. Kõik see muudab pildi ootamatult kirjuks ja mitmekesiseks, kuid väga murederohkeks lihtinimesele, kellele kuulutatakse avalikustamist, sõnavabadust ja uutmoodi mõtlemist, samal ajal kui poodidest vaatavad vastu tühjad letid ja riiulid ning suhkur, kohv, viin ja veel palju muud on talongikaup. Oli aasta 1988 ...

 

E-raamatud

 

Põhja-Eesti Pimedate Ühing 1922-2022

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühing : 2022

1 CD, PDF-formaat, 5,43 MB

 

Kirjeldustõlkega filmide eellood

 

Filmi "Erik Kivisüda" tegelaste ja asukohtade kirjeldused

kirjeldustõlke koostasid Piret Õunapuu ja Artur Räpp

teksti luges Erki Aule

Tallinn : Film Tower, 2022

1 CD : DAISY raamat, 9 minutit

 

Heliteavik sisaldab filmi "Erik Kivisüda" tegelastest neljateistkümne tegelase lühikesi kirjeldusi. Lisaks on kolme tegevuskoha kirjeldused, mis vajasid pikemat kirjeldust, kui filmi kirjeldustõlkesse mahtus. Filmi "Erik Kivisüda" saab kinos vaadata kirjeldustõlkega, kui kasutada nutitelefoni äppi MovieReading.