Raamatututvustaja

November 2022

 

 

Sisukord:

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Evelina Daciūtė. Õnn on rebane

teksti esitanud Jan Uuspõld

Saue : Päike ja Pilv, 2022

1 CD : DAISY raamat, 14 minutit

 

Kord elas ühes suures linnas poiss. Tal olid isa, ema ja maja puu otsas. Ühel päeval ilmus Povilase ellu rebane. Ja kui sinu ellu ilmub rebane, siis võib kõike oodata ... See lugu räägib poisi ja rebase sõprusest, heldusest, kaotuse kurbusest ja leidmise rõõmust. Sellest, mis on tähtis kõigile, nii suurele kui väikesele. Õnnest.

 

Arne Dahl. Jäälagunemine

teksti esitanud Mart Aas

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 13 tundi 05 minutit

 

Kevadise jäälagunemise aegu tabab Stockholmi lääni kuritegude laine. Nii märtsi, aprilli kui maikuu 5. kuupäeval leitakse Mälareni järve rannas tundmatu surnukeha. Ühtegi kolmest ohvrist ei õnnestu politseil tuvastada. Naispolitseinik Desiré Rosenkvist, hüüdnimega Deer, kes toibub parajasti raskest rünnakust, näeb nende juhtumite vahel seost, kuid ülemus Conny Landin kõrvaldab ta hoopis töölt. Olukord tundub kahtlane, nagu püüaks Landin midagi varjata. Peljates, et järgmine "rannamõrv" toimub 5. juunil, ja püüdes seda takistada, otsustab Deer tegutseda omapäi. Ta pöördub abi saamiseks eradetektiivide Sam Bergeri ja Molly Blomi poole, kes on talle tänu võlgu nende lapse päästmise eest. Järgneb pöörane ja ohtlik võidujooks ajaga, nagu see Arne Dahlile omane on. "Jäälagunemine" on viies raamat sarjas, kus kuritegusid lahendavad Sam Berger ja Molly Blom

 

Philippe Delerm. Väikesed naudingud

teksti esitanud Reelika Kasemägi

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2022

1 CD : DAISY raamat, 1 tund 40 minutit

 

"Väikesed naudingud" on väike kogumik hõrgutavaid proosapalasid, mis pajatavad meie igapäevastest naudingutest, mida me ise tihtipeale tähelegi ei pane. Prantsuse kirjanik Philippe Delermil on imeline oskus panna sõnadesse argipäevaseid emotsioone, märkamatuid sündmusi, pisemaidki meeleliigutusi. Selle oskusega on ta võitnud viimastel aastatel kogu maailmas ülisuure populaarsuse, 1997. aastal ilmunud "Väikeseid naudinguid" on ainuüksi Prantsusmaal müüdud üle miljoni eksemplari ja tänaseks on tema teost võimalik lugeda juba kolmekümnes keeles.

 

Marje Ernits. Lihtsalt ilus

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2022

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 29 minutit

 

Romaani "Lihtsalt ilus" peategelane Liivi kasvab üle väikeses karjakülas vaesepoolses hälvikperes, kus on ometi rohkelt hoolt ja armastust. Liivi on juba lapsena väga ilus tüdruk ning temast saab neiuks sirgudes tõeline kaunitar. Õppimine pole talle lihtne ülesanne, aga ta näeb vaeva ja suudab oma eluga edasi minna. Raskustele vaatamata lõpetab neiu kutsekooli ja asub oma esimesele töökohale. Ametikoht, kuhu Liivi tööle määratakse, pole küll päris see, mida ta õppis, aga ta suudab end kohale sobitada ja veel õppida. Ent midagi on tema elus ikka puudu ja see midagi on armastus. Liivi ei otsi oma õnne, ta ootab seda, ootab oma ainsat ja õiget. Paraku satub ta teele ikka neid teisi. Aga siis, ühel õhtul, tuleb Tema, see tundmatu võõramaa mees...

 

Elena Ferrante. Lugu uuest perekonnanimest

teksti esitanud Katrin Karisma

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 18 tundi

 

"Lugu uuest perekonnanimest" toob lugejateni Elena ja Lila loo järgmise vaatuse. Lila on hiljuti abiellunud ja asunud tegutsema perekonnaäris, Elena aga jätkab õpinguid ja maailma avastamist. Armastus, armukadedus, perekond, vabadus, pühendumine ja eelkõige sõprus – just need märksõnad on mõlema naise elus olulised. Abielu näib olevat Lila jaoks ahistav, vajadus end tõestada osutub Elena jaoks kohati liiga raskeks koormaks. Ometi seob kaht naist keerukas side, mis on mõlema elus määrava tähtsusega ja annab eluraskustega silmitsi seistes jõudu. Elena Ferrante on Itaalia nüüdiskirjanduse üks tähelepanuväärsemaid autoreid. Oma rahvusvahelist tunnustust pälvinud Napoli-romaanidega toob ta lugejateni universaalse ja liigutava loo sõprusest ja kuuluvustundest. "Lugu uuest perekonnanimest" on tema Napoli tetraloogia teine raamat. Sarja esimene romaan "Minu geniaalne sõbranna" ilmus kirjastuses Varrak 2016. aastal.

 

Khalil Gibran. Prohvet

teksti esitanud Serli Küünarpuu

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2022

1 CD : DAISY raamat, 1 tund 32 minutit

 

Khalil Gibrani poeetiline tähtteos "Prohvet" Doris Kareva tõlkes pakub pakub lugejaile jätkuvat mõtteainet. Raamat, mis on ilmunud enam kui sajas keeles, kõneleb kujundiküllase pidulikkusega inimelus kõige olulisemast.

 

Virginie Grimaldi. Viimane aeg on tähed uuesti põlema süüdata

teksti esitanud Liivika Hanstin

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 47 minutit

 

37-aastane Anna ägab töökoorma ja kohtutäiturite nõudmiste all. Oma tütreid trehvab ta vaid hommikusöögil. Elu lippab mööda ja tema jälgib seda mullist, millesse ta on end sulgenud. 17-aastasel Chloél on rohkelt unistusi, aga ta on otsustanud neist loobuda, et toetada oma ema. Poistelt otsib ta hellust, kuid suhted ei jää kunagi kestma. Poisid kaovad alati pärast armatsemist imeväel nagu Tuhkatriinu tõld. 12-aastane Lily aga ei armasta eriti inimeste seltsi. Ta eelistab rotti, kelle ta on nimetanud oma uppuvalt laevalt põgenenud isa järgi. Kui Annale jõuab kohale, et tema tütardel ei lähe hästi, võtab ta vastu hullumeelse otsuse: ta viib nad matkaautoga rännakule, suundudes Skandinaaviasse. Aega tagasi keerata ei saa, kuid alati saab valida teise tee. Anna, Chloé ja Lily. Kolm naist, kolm üksteisega kõnelevat häält. Rohkelt nalja, armastust ja inimlikkust.

 

Hendrik Groen. Rõõmsal meelel lõpusirgele. Viimane salapäevik. Hendrik Groen, 90 aastat vana

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 25 minutit

 

Põhja-Amsterdamis asunud hooldekodu sulgemise tõttu on Hendrik üle viidud Bergen aan Zeesse. Klubi Vakumisu (Vanad, Kuid Mitte Surnud) on lagunenud. Vahel korraldatakse klubi kokkutulekuid, kus endisaegset lusti ja rõõmu jätkub küllaga, ent edasine väljavaade pole kuigi hea. Hendrikul tuleb tõdeda, et aeg pole tema vastu enam nii armuline: mälu nõrgeneb ja peas valitseb segadus. Sellest tekib vajadus natuke nokitseda. Ta otsustab uuesti päevikut pidama hakata, et ümbritsevat tegelikkust paremini mõista. Päeviku abil saab endale igaks juhuks meelde tuletada asju, mis juba ununenud. Koroonakriis pöörab ka selles hooldekodus kõik pea peale. Kahjuks pole enam sõber Evertit, kes mahlakaid nalju teeks, aga seni nii viks ja viisakas Hendrik püüab kõigest väest tema tasemeni jõuda. Õnneks on teda sellel teel toetamas veel kolm truud sõpra: Leonie (88), Frida (10) ja Preili Jansen (4). Viimane on koer, kelle ta Evertilt mälestuskingituseks sai. Koos nende toredate kaaslastega siirdub Hendrik rõõmsal meelel lõpusirgele.

 

Sandra Heidov. Ema, kes armastas kaua magada

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2022

1 CD : DAISY raamat, 3 tundi 40 minutit

 

Raamatu peategelane on 38-aastane tavaline naine, kes peab vaikset heitlust iseendaga, et leida aega, mis kuulub ainult talle. Erika loodab elust ja õpetajaametist välja puhata eelseisval koolivaheajal. Kõik, mida ta praegu elult tahab, on piisavalt aega, et magada. Aga aeg ilmutab ennast Erikale nii materiaalses kui ka mittemateriaalses vormis ja sunnib küsima, kas pool elust on juba möödas või alles ees. Erika vaheajanädalale vajutab lisaks pitseri teadmine, et tema noorema lapse sünnipäevale tuleb rumala eksituse tõttu külaline, keda sinna ei oodata.

 

Tatjana Jegorova. Andrei Mironov ja mina

teksti esitanud Silvia Karro

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 33 tundi 31 minutit

 

Tatjana Jegorova on teatri- ja kinonäitleja, ajakirjanik ning kirjanik. Selles autobiograafilises draamas räägib ta enda keerukatest suhetest miljonite lemmiku, näitleja Andrei Mironoviga. See on ülimalt avameelne romaan armastusest, ajast, teatrist. Kirglikust, romantilisest ja kannatusterohkest armastusest keset teatrimaailma lõputuid intriige, võltse naeratusi, kadedust ja võitlust oma koha eest.

 

Tomi Kontio. Koer nimega Kass

teksti esitanud Katrin Pärn

Saue : Päike ja Pilv, 2021

1 CD : DAISY raamat, 14 minutit

 

Koer sai juba kutsikana nimeks Kass, sest üksi elades peab olema sama iseseisev nagu kass. Koer nimega Kass tunneb end aga hoopis üksiku, mitte iseseisvana. Ootamatult kohtub linnas ekslev Kass mehega, kelle nimi on Nugis. Kaks kodutut saavad parimateks sõpradeks ja hakkavad teineteisele tähendama kõike.

 

Martti Lindqvist. Aitaja vari

teksti esitanud Serli Küünarpuu

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2022

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 51 minutit

 

Enamasti peetakse enesestmõistetavaks, et aitaja tegutseb altruistlikel eesmärkidel, pidades silmas vaid aidatava huve. Siiski leidub vaevalt aitajat, kes oma tegevuses ei oleks mingil moel juhitud ka oma vajadustest või isiklikest, sageli teadvustamata püüdlustest. Võib ka juhtuda, et aitaja koormatakse üle, ta hülgab iseennast ja temast saab ohver. Lõpuks võtab ta oma ohvrirolli nii täielikult omaks, et temast saab iseenda pidev allasuruja – inimene, kes mõtleb, et ta on olemas ainult teiste jaoks. See raamat on kirjutatud aitaja rollis olevale inimesele. Just nimelt inimesele. Aitaja on inimene inimeste hulgas, olles ise enese peamiseks töövahendiks. Aitamine on pühendumine, elujaatamine, nii iseenda kui aidatava täielik aktsepteerimine. See Martti Lindqvisti sügavalt läbitunnetatud arusaam teeb raamatu mõistetavaks kõigile elukutselistele aitajatele, ent võib osutuda tähendusrikkaks igaühele meist.

 

Lia Louis. Kallis Emmie Blue

teksti esitanud Ingrid Margus

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 21 minutit

 

Kõik armastavad Emmie Blued. Aga miks ta siis endiselt vallaline on? Aastaid tagasi lasi Emmie Blue enda kooli õues lendu punase õhupalli oma nime, aadressi ja suure saladusega. Selle õhupalli leidis Prantsusmaa rannalt Lucas Moreau. Ta kirjutas tüdrukule kirja ja neist kahest said lahutamatud sõbrad. Neliteist aastat hiljem on Emmie Lucasesse meeletult armunud, kuid ei julge seda talle tunnistada. Ta on kõik oma lootused temale pannud ning ootab kannatlikult, millal mees aru saab, et nad on teineteise jaoks loodud. Kuna Emmie on nii jäägitult pühendunud oma armastusele Lucase vastu, on ta unarusse jätnud kogu oma muu elu – ta on täiesti rahul enda mõttetu tööga hotelli ettekandjana ning elab üürilisena vanaproua juures, keda ta peaaegu ei tunnegi. Kui Lucas kutsub Emmie rannarestorani õhtusöögile, et Emmielt ühte asja küsida, on too veendunud – lõpuks ometi palub noormees ta endale naiseks. Aga elus ei lähe ju kõik nii, nagu plaanitud, ega? Emmie saab teada, et kõik, mida ta arvas elu (ja armastuse) kohta teadvat, oli puhas illusioon. Kas sellist asja nagu "teineteisele loodud" on üldse olemas? See südamlik ja humoorikas lugu on suurepärane suvelugemine kõigile romantilise kirjanduse sõpradele.

 

Tiit Made. Ajad ammused

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 21 tundi 54 minutit

 

Siin on lehekülgi ühe 1940. aastatel eluteed alustanud poisslapse meenutustega oma esivanematest, lähedastest inimestest, tegutsemistest erinevatel ajaetappidel, õmbritsevast keskkonnast, elust-olust, valikuvõimalustest, teekaaslastest, valitsenud riigikorrast ning mõtetest ja suhtumisest sellesse, mis kõiki neid aastakümneid ümbritses ja saatust kujundas. Need on kohati väga subjektiivsed ning konkreetset kohta ja olustikku käsitlevad. Nähtuna läbi kahe oma silma ja läbi elatud oma kehaga. Need pole kooskõlastatud kellegi teisega, kes samal ajal ja samas paigas oma elu elas. Seda aga küll, et need tahavad olla üheks tilgakeseks eestlaste ajaloolises mälus.

 

Kerri Maher. Tütarlaps valgetes kinnastes

teksti esitanud Liisu Krass

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 14 tundi 30 minutit

 

Grace teab, mida inimesed näevad. Ta on Tuhkatriinulugu. Glamuuri ja elegantsi ikoon, tardunud säravates filmilindi värvides. Täiuslikkus. Tütarlaps valgetes kinnastes. Naine elavates värvides... Aga kaameraobjektiivi ja säravsinise Vahemere maaliliste vaadete taga teab ta tõtt. Ohvreid, mida on vaja tuua, et Philadelphiast pärit tunnustamata tüdruk trotsiks oma perekonda ja saaks suure ekraani valitsejannaks. Valusad põhjused, miks ta vahetab Hollywoodi krooni vastu. Vürstinnaks olemise üksildus muinasjutulises kuningriigis, mis on liigagi tõeline. Tema jumaldavatel fännidel ja lojaalsetel alamatel on kõige raskem aru saada karmist reaalsusest, mille järgi maailma kõige kadestatum naine ei tähenda sugugi kõige õnnelikumat. Tundes puudust armastusest ja eesmärkidest romantiliste ja seltskondlike ootuste labürindis, kus on rohkem käänakuid ja kurve kui Monaco kurikuulsatel käänulistel teedel, peab Grace leidma endale rahuldust pakkuva tee. Aga see, millega ta riskib – tema kunst, perekond, abielu –, on asjad, mida ta ei pruugi enam kunagi tagasi saada.

 

Bart Moeyaert. Tänapäeval on kõigi nimi Sorry

teksti esitanud Harriet Toompere

Saue : Päike ja Pilv, 2022

1 CD : DAISY raamat, 2 tundi 27 minutit

 

Bart Moeyaert loob selles raamatus terava, emotsionaalselt laetud portree 12aastasest Biancast, kellel peaks tema ema sõnul olema kaasas kasutusjuhend. Kodus keerleb elu Bianca noorema venna ümber, kelle süda on haige. Isa juurde on tüdruk oodatud igal teisel nädalavahetusel. Bianca oskab suurepäraselt vaikida, kuid oma mõtteid ta vaigistada ei suuda. Ja siis äkki istub Bianca elutoas tema lemmiknäitleja Billy King! Tüdruk hakkab tasapisi mõistma, et ta suudab oma tundeid väljendada.

 

Santa Montefiore. Kauged kaldad

teksti esitanud Anne Margiste

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 59 minutit

 

Margot Hart sõidab Iirimaale, et kirjutada kuulsa Deverilli perekonna ajalugu. Ta peatub Deverilli lossis, millest on saanud uhke hotell, kus mõned külastajad olevat kummitusi näinud. Kui Margot tahab paljastada Deverillide perekonnasaladused, peab ta rääkima ka praeguse lord Deverilli Jack Patricku ehk JP-ga. Viimasel ajal hoiab JP omaette ega suhtle eriti kellegagi. Aga kui Margot on juba kord midagi pähe võtnud, teeb ta selle teoks. Ta võidab JP usalduse, ootamatult ka sõpruse ... ja sattub otse pere lahkhelide keskele. JP tunneb ennast lossi müümise pärast süüdi, muresid viskisse uputades ei saa ta arugi, et tal on tekkinud alkoholiprobleem. Tema abielu purunes, poolõde ja kasuema Kitty on perekonna valdustest loobumise pärast JP peale veel teises ilmaski vihased. Ootamatult võidab Margot enda poole ka JP poja Colmi ja toob muutusi mitme inimese ellu. Kas ta õnnestub lõhenenud perekond jälle kokku tuua? Millise ränga hinnaga mõistab ta, mis on elus tõeliselt tähtis?

 

Mõnusad mõistulood

teksti esitanud Kaire Klaos

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2022

1 CD : DAISY raamat, 1 tund 59 minutit

 

Ole valmis sukelduma sellesse mõnusasse mõistujuttude kogumikku, kus leiad vastused küsimustele, mille olemasolust sul polnud ehk aimugi. Nendel lühikestel jutukestel on võime sind liigutada ja mõtlema panna. Mis on saanud sinu unistustest? Kas oled neist loobunud ja lasknud neil mattuda igapäevategemiste ja -murede alla või hõõguvad need veel kuskil sinu sisemuses? Ükskõik kuidas ka poleks, võta see raamat ja püüa oma unistused kinni. Siin on mõnusad, vaimukad ja mõtlemapanevad lood nii suurele kui ka väiksele lugejale. Mõni neist toob pisara silma, mõni paneb muigama, aga mis kõige tähtsam – need tuletavad meelde, mis on elus kõige olulisem. Mille eest hoolt kanda ja kuhu ennekõike oma energiat panustada? Ikka armastusse ja kallitesse inimestesse meie ümber. Nagu ütles kord rebane väikesele printsile: "Ainult südamega näed hästi. Kõige tähtsam on silmale nähtamatu."

 

Henrik Normann. Tee nalja, Normann!

teksti esitanud Lauri Kaldoja

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 17 minutit

 

Milline oleks Eesti huumorimaastik ilma väsimatu najamehe ja meelelahutaja Henrik Normannita? Kindlasti märksa igavam, kõledam ja üheülbalisem. Õnneks on Henrikul jätkunud tahet ja loomingulisust meid läbi aastakümnete naljaga turgutada, pakkudes võimalust säilitada hinges tasakaalu ja südames armastust elu ning kaasteeliste vastu. Raamat, millega Henrik Normann tähistab oma viiekümnendat juubeli, kõneleb eneseleidmisest, naljategemise raskest tööst, teatri- ja telemaailma argipäevast, headest sõpradest, õnnest ja igatsusest ning muustki olulisest. "Elage, kaua tahate, kuid ilma armastuse ja naeruta vegeteerimisel pole mõtet!" arvab Henrik. Neile, kes on temaga sama meelt, ongi mõeldud raamat "Tee nalja, Normann!"

 

Aleksandr Orlov. Stalini kuritegude salajane ajalugu

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2022

1 CD : DAISY raamat, 13 tundi 32 minutit

 

1952. aastal avaldati Ameerika ajakirjas Life artikliseeria, millest hiljem koostati raamat "Stalini kuritegude salajane ajalugu". Selle raamatu teavet kasutasid vene ajaloolased ja kirjanikud laialdaselt juba enne selle ilmumist NSV Liidus. Endise NKVD ametniku Aleksandr Orlovi kirjutatud raamatus on mälestusi ja poliitilist analüüsi 1930. aastate sündmustest – Stalini julmustest Suure terrori ajal. Aleksandr Orlov (sünnijärgne nimi Leiba Lazarevitš Feldbin,1895–1973) oli NSV Liidu julgeolekutöötaja, kel õnnestus 1938. aastal koos perega Ameerikasse põgeneda. Orlov pidas oma kohuseks kasutada enda salajasi teadmisi ning kirjutada Stalini kuritegusid paljastav raamat.

 

Adele Parks. Võidupilet

teksti esitanud Külli Palmsaar

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 18 tundi 42 minutit

 

Lexi ja Jake on koos oma sõprade, Pearsonide ja Heathcote’idega, viisteist aastat samu numbreid kasutades lotopileteid ostnud. Nad on õhtusöökide ajal, kala ja krõbekartulit süües, suvel grilli juures omavahel rääkinud kõigest – lastest, abielust, tööst, majadest ja elust – ja iga kord, kui võit on neist mööda läinud, oma ebaõnne üle ühiselt naernud. Aga ühel laupäevaõhtul juhtub midagi ootamatut. Sõpruskonda hakkavad tekkima mõrad. Keegi neist valetab. Ja siis tuleb ka lotovõit, mida keegi enam oodata ei osanud – nende aastate eest valitud numbrid osutuvad viimaks võidunumbriteks. Nüüd on Lexi ja Jake 18 miljonit naela võitnud lotopileti omanikud. Kuid nende sõbrad ei kavatsegi oma osast loobuda ... Menuraamatute autor Adele Parks heidab kaasahaaravas olmepõnevikus suhetest, rahast ja reetmisest pilgu rikkuse varjukülgedele ja õnne ootamatu pöördumise tagajärgedele.

 

Aino Pervik. Kiikujad väravakaartel

teksti esitanud Urve Koni

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 30 minutit

 

Eduka südamearsti Jaagup Kunningu elu on suurepärases korras, kuni ühel õhtul variseb see traagilise lõpuga vembu tagajärjel kokku. Surma piirilt tagasi tulnuna ei suuda ta enam endist viisi edasi elada ja asub otsima seda, mis tõeliselt tähtis… Aino Perviku olulisim täiskasvanutele mõeldud romaan on korraga terav sissevaade 1980ndate aastate Eesti ellu ja mõtisklus ajatute, üldinimlike küsimuste üle.

 

Anja Portin. Raadio Popov

teksti esitanud Liivika Hanstin

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 31 minutit

 

Unustamatult paeluv lugu üksindusest ja sõprusest. Üheksa-aastane Alfred elab peaaegu üksi. Alfred ei ole kunagi näinud oma ema ja alati tööreisidel viibiv isa õieti ei mäletagi enam, et ka Alfred on olemas. Ühel ööl lahkub Alfred kodust ja järgneb salapärasele hiilijale, kes pistab koos ajalehega postkasti veel üht-teist: õunu, villaseid sokke ja võileibu. Algab unustamatu seiklus, mis muudab nii Alfredi kui ka paljude teiste üksildaste laste elu. Veider hiilija on Amanda Lehtla, postiljon, kes kuulub Õrnakõrvaliste sekka. Amanda kodust leiab Alfred vana raadiosaatja, mille on leiutanud vene füüsik Popov, ja alustab unustatud lastele öise salaraadiosaate tegemist. Aga kuidas saavad Amanda ja Alfred lapsi aidata ning mida teeb Alfredi isa, kui märkab, et poeg on kadunud? Ja kes õigupoolest on Õrnakõrvalised? Põnev, humoorikas ja südamlik raamat meenutab lastekirjanduse armastatuima klassiku Astrid Lindgreni muinasjutulisi lugusid, kus hirm, kurbus ja üksindus on põimitud haaravaks seikluseks. "Raadio Popov" pärjati 2020. aastal Finlandia kirjandusauhinnaga laste- ja noorteraamatute kategoorias.

 

Katarzyna Ryrych. Takjaväli

teksti esitanud Taavi Tõnisson

Saue : Päike ja Pilv, 2021

1 CD : DAISY raamat, 3 tundi 30 minutit

 

Takjavälja ääres elavatest lastest saavad täiesti ebaharilike sündmuste tunnistajad. Keegi muutub konnaks. Sokkides kasvavad mustad augud. Saladuslik härrasmees kõnnib ringi, äikesepilv nööri otsas. Kiik ärkab ellu ja proua Dora karbikesest paneb plehku igavus. Kas tõesti võib olla tõsi, et kõik niidid viivad ühe kummalise vana naise ja tema kassini?

 

Sybille Schrödter. Õed kogu eluks

teksti esitanud Liivika Hanstin

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 18 tundi 17 minutit

 

1919. aasta jõulud on perekond Dannebergile kurvad, sest üks koht peolaua taga jääb tühjaks: pere ainus poeg langes Esimeses maailmasõjas. Kuidas elu väärikas ja võimsas Dannebergi rummimajas edasi saab minna? Härra Dannebergi jaoks ei tule kõne allagi, et üks tema neljast tütrest äriasjad enda peale võtaks. Aga õed, kõik üksteisest väga erinevad, ei taha enam elada arusaamade järgi, mis on ammu ajale jalgu jäänud. Õed alustavad võitlust, igaüks omal moel. Nad võitlevad õiguse eest rummimaja juhtida, õiguse eest endale ise abikaasat valida ja ka õiguse eest üldse mitte abielluda. Sybille Schrödteri "Õed kogu eluks" on ajalooline romaan, Põhja-Saksamaal aset leidev perekonnasaaga. Autentselt ja üksikasjalikult jutustatud lugu toob meie ette tõetruu pildi ühest ajastust. Selles haaravas ja emotsionaalses loos jälgitakse nelja Dannebergi-õe ja Flensburgi rummimaja saatust kahe maailmasõja vahele jääval perioodil.

 

Rebecca C. Thompson. Tuli, jää ja füüsika

teksti esitanud Helle Tiikmaa

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2021

1 CD : DAISY raamat, 13 tundi 48 minutit

 

Talv on tulekul, see on selge. Aga kuidas? Miks? Ja mis põhiline – millal? Teadus annab võtme fantastilise tule ja jää maailma klimatoloogia, astronoomia, metallurgia, keemia ja bioloogia saladuste juurde. George R. R. Martini teoste andunud fänn, füüsik Rebecca C. Thompson on võtnud süveneda "Jää ja tule laulu" ja "Troonide mängu" imede ja saladuste olemusse. Milline maagia hoiab püsti Müüri ja millistes oludes võib jää käituda nagu ketšup? Kuidas lohed ("nahkhiired, ainult tulega") oma kõri ära ei kõrveta? Millest koosneb turmatuli? Kuidas toimis kuningas Joffrey tapnud mürk ja miks Joffrey üleüldse oli ehtne tõbras – kas süüdi võisid olla tema geenid? Füüsik ja kirjanik Sean Carroll ütleb raamatu eessõnas: "Kui loo maailm on hästi konstrueeritud, peab see reeglitest kinni, olenemata sellest, kas need reeglid on selgelt sõnastatud. Kui kõik käib kah kuidagiviisi, pole lugu huvitav. Et tegelaste elu oleks keeruline ja vaatajate elu põnev, peavad tegelased tegutsema loogilises olustikus. Ilma füüsikata pole ka haaravat lugu." Kui oskate ehitada vastupidavat jäämüüri, tappa Ebalast, jääda ellu külma käes ja pikal meresõidul, sepistada Valüüria terast ning hoiduda teibasse ajamisest, siis olete talve tulekuks juba pisut paremini valmis. Rebecca C. Thompson on doktorikraadiga füüsik, osakestefüüsika uurimiskeskuse Fermilab haridussuhete juht ja populaarse füüsikakoomiksite sarja autor.

 

Henek Tomson. Minu Uus-Meremaa

teksti esitanud Lauri Kaldoja

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 50 minutit

 

Jalgsirännak tõstatab alati palju küsimusi: kuidas säästa energiat, mil moel hoiduda vigastustest, mida tuleb arvestada kapriissete ilmaolude puhul ja kuidas püsida heas tujus. Seekordne rännak tähendas mulle 3000kilomeetrist matkarada, mis kulges Uus-Meremaa ühest otsast teise. Kogu teekonna plaanisin läbida ilma rahata. Teadmatus, risk ja põnevus olid garanteeritud! 145 päeva kestnud retkel tegin tutvust saareriigi pika rannajoone ja ürgsete metsadega, ronisin mööda lumiseid mäeahelikke ning turnisin vulkaanidel, laskusin orgudesse, kus pidin ületama ettearvamatuid jõgesid, võitlesin talvistes oludes külma ja näljaga. Karastusin pidevalt, kuni nappide pääsemiste ja hüvastijätukirjani välja. Ent marssisin ka farmimaadel, külateedel ja suurlinnatänavatel. Kogesin võimsat loodust ja kohtasin värvikaid persoone. Õppisin tundma kohalikku kultuuri: maoori hõimudest ja Euroopa maadeavastajatest modernse elu ja tavadeni. See matk pani proovile mu füüsilised võimed ja tahtejõu, teisalt tõstis enesekindlust – esmapilgul võimatu muutub teostatavaks, kui seda tõesti soovida. (Henek Tomson)

 

Eet Tuule. Luhtunud piknik

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2022

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 09 minutit

 

Kahtlaste tsiklimeeste poolt Märjamaal puruks sõidetud aiast ja kaotatud mobiiltelefonist alguse saanud sündmused viivad Saaremaale, kus Hanelaiu sadama lähedal turismitalus on kokku saanud neljakümnendate künnisele jõudnud seltskond – kunagine Märjamaa noortekamp. Ees on ootamas mõnus nädalavahetus, kuid peagi hakkab kõik kiiva kiskuma ja nende seltskond kiiresti lagunema. Kes on kes? Ja mis Hanelaiu sadamas ülepea toimub? Kellele on vaja teeäärset piimapukki ja mis asju aetakse Nässumaa külas? Segasesse loosse aitavad selgust tuua Marko Tammik ja tema meeskond. "Luhtunud piknik" on seitsmes raamat Marko Tammiku krimilugude sarjas. Varasemate juhtumite kohta saab lugeda raamatutest "Jaanituli Käopesas", "Kuristik raiesmikul", "Päevikukütid", "Tiivuline tunnistaja", "Valede veski" ja "Saatuslik ratsukäik".

 

Marco Viale. Siniste huntide linn

teksti esitanud Jan Uuspõld

Saue : Päike ja Pilv, 2022

1 CD : DAISY raamat, 12 minutit

 

Siniste huntide linnas elavad ainult sinised hundid. Nad on väga korralikud ja neile ei meeldi üllatused. Nad joovad sinistest tassidest ja kirjutavad siniste pliiatsitega. Igal hommikul tiriseb kõigis majades täpselt samal hetkel äratuskell. Ühel päeval ilmub aga linna punane hunt! Ta naeratab ja vilistab omaette. Midagi niisugust pole sinised hundid veel kunagi teinud ega näinud. Siniste huntide maailm pöördub pea peale. "Siniste huntide linn" aitab aru saada, et me kõik oleme erinevad ja just see muudabki elu värviliseks.

 

Patricia Wilson. Saladuste villa

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2022

1 CD : DAISY raamat, 16 tundi 58 minutit

 

Rebecca Neumanneri abielu on karile jooksmas, sest ta soov emaks saada on muutunud kinnisideeks. Kuid siis saabuvad uudised ta võõraks jäänud perekonnalt Rhodoselt. Kutsutud tagasi imekaunile Kreeka saarele, kus asub ta sünnikodu, taipab Rebecca, kui vähe ta teab oma vanaemast, kellest ta juba kümmekond aastat on eemale hoidnud. Rebecca lapsepõlves ei rääkinud Bubba kunagi natsi okupatsioonist, aga alati ringles selle kohta kuulujutte. Milliseid meeleheitlikke samme oli vanaema astunud tol kohutaval päeval 1944. aastal, kui ta perekond lõhki rebiti? Kas kuulujuttudel, et ka vanaema käed on verega määritud, on tõepõhi all? Bubba kavatseb saladused endaga hauda kaasa viia. Ent kui Rebecca Rhodosele saabub, uus elu südame all tuksumas, saab katkine perekond taas kokku.  On saabunud aeg rääkida tõtt kõige süngemate päevade kohta.

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Борис Акунин. Коронация, или, Последний из Романов

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2001

1 CD : mp3 formaat, 14 tundi 55 minutit

 

Действие этого романа происходит в 1896 году, накануне и во время коронации императора Николая II. Похищен Михаил, четырёхлетний сын великого князя Георгия Александровича. Похититель, называющий себя «доктор Линд», в качестве выкупа требует "алмаз (бриллиант) граф Орлов", которым украшен императорский скипетр. Но без скипетра не может состояться коронация. Эраст Петрович Фандорин берётся спасти честь монархии.

 

Николай Батурин. Сердце медведицы

читает Алексей Горпинченко

Таллинн : Эстонская библиотека для слепых, 2022

1 CD : DAISY raamat, 18 tundi 45 minutit

 

Romaan on esitatud taigaküti teekonnana läbi aja, inim- ja ürgmaastiku, et otsida looduse südant, tõelist elu- ja enesetunnetust. Samal ajal on see teekond katse vabaneda tsivilisatsiooni varjukülgedest, rabedaist inimsuhteist ning oma pahemast minast.

 

Марат Бирючков. Автор великого шеститочия Луи Брайль

читают Елена Коськович и Людмила Трейкале

Riga : LNerB, 2013

1 CD : mp3 formaat, 4 tundi 52 minutit

 

Биография создателя рельефно-точечного шрифта Луи Брайля. В конце книги - указатель.

 

Джордж Альберт Глей. Джина

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2000

1 CD : mp3 formaat, 17 tundi 54 minutit

 

В основе сюжета романа лежит история циничной американки, волей случая оказавшейся на Филиппинах в богатой испанской семье. Неудержимая страсть к деньгам толкает героиню на измену и предательство.

 

Барбара Картленд. Змея сатаны

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 1999

1 CD : mp3 formaat, 5 tundi 22 minutit

 

Второй граф Рочестер считается самым известным распутником эпохи Реставрации. Он никому не отдает своего сердца, а женщины существуют для него лишь для развлечения. Красивую и порочную леди Цирцею Лангстоун в обществе считают исчадием ада. Ее падчерица Офелия знает об этом не понаслышке: каждый день она подвергается издевательствам со стороны ненавистной мачехи. И когда, казалось, опасность угрожает самой жизни юной девушки — помощь к ней приходит, казалось бы, с самой неожиданной стороны…

 

Марина Костенецкая. Письма из XX века

читает Кристина Кокина

Riga : LNerB, 2020

1 CD : mp3 formaat, 5 tundi 07 minutit

 

В "Письмах XX века" автор делится уникальными и очень личными историческими свидетельствами — письмами читателей, к которым она добавила свой собственный рассказ о ситуациях, в которых эти письма были написаны. Задокументированные в обеих книгах воспоминания автора раскрывают уникальную душу и дух латышского и русского народа. Они предоставят возможность узнать, оценить и обсудить события второй половины прошлого века, борьбу за независимость Латвии и роль творческих личностей в ней.

 

Наташа Котигоренко. Все о кошках

читает Маргарита Елисеева

Riga : LNerB, 2020

1 CD : mp3 formaat, 3 tundi 09 minutit

 

Сказки славянских народов, народов Европы, Азии и Африки о кошках.

 

Латышский детектив

читает Олег Иванов

Riga : LNerB, 1985

1 CD : mp3 formaat, 22 tundi 01 minutit

 

В сборнике представлено творчество трех латышских прозаиков. В. Кайяк — мастер психологически тонкого рассказа и автор увлекательных детективных романов. Сколь бы сложна ни была интрига у Кайяка — автора детективного романа "Чудо Бригиты", в ней обязательно проявит себя Кайяк — психолог. Интересная фабула — не единственное и не главное достоинство романа, оно — в постановке сложных психологических проблем. Творчество Г. Цирулиса хорошо известно русскому читателю. Новый роман "Милый, не спеши!" написан от имени журналиста, который становится участником расследования преступления. Автор размышляет над тем, почему так запутаны судьбы людей, что должны делать мы все, чтобы в людях одержало победу сильное и доброе начало. А. Колберг с первых шагов своего творчества остается верен детективному жанру. Как и в предыдущих романах писателя, доминанта нового романа "Ночью, в дождь..." — исследование социально-психологических причин преступности в нашем обществе.

 

Александра Маринина. Реквием

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2001

1 CD : mp3 formaat, 10 tundi 31 minutit

 

В Москве при таинственных обстоятельствах погибает молодой милиционер. Его подружка Лера носит на руке дорогое кольцо с бриллиантом, похищенное когда-то при убийстве жены крупного чиновника. Живет Лера с дедом-уголовником, много лет назад убившим родителей девушки и сделавшим ее сиротой. Такой клубок загадок приходится распутывать Насте Каменской и ее коллегам из уголовного розыска.

 

Кэт Мартин. Сладкая месть

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2008

1 CD : mp3 formaat, 13 tundi 21 minutit

 

Героиня, Джоселин Эсбюри, дочь обедневшего и спившегося мелкого уездного дворянина, оказывается на попечении своего кузена. С достижением совершеннолетия бежит из дома, спасаясь от домогательств родственника. Тяжелая жизнь среди обитателей лондонского "дна" озлобляет ее, и она решает отомстить человеку, виновному, по ее убеждению, во всех несчастьях ее отца и собственной судьбе.

 

Александра Риплей. Наследство из Нового Орлеана

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2000

1 CD : mp3 formaat, 23 tundi 46 minutit

 

В день шестнадцатилетия Мэри Макалистер, воспитанница монастыря, получает от настоятельницы шкатулку: это семейная реликвия, хранящая тайну рождения Мэри. Девушка покидает монастырь и отправляется на поиски родных в далекий Новый Орлеан.

 

Ханс Русенфельдт, Микаэль Юрт. Немая девочка

читает Кристина Кокина

Riga : LNerB, 2022

1 CD : mp3 formaat, 12 tundi 15 minutit

 

На мирном хуторе вдали от городов происходит жестокое убийство: кто-то застрелил из ружья целую семью. У местной полиции нет никаких зацепок, и к делу подключают особую следственную группу из Стокгольма. Внезапно обнаруживается, что у преступления был свидетель: маленькая девочка, которой удалось спрятаться и убежать в неизвестном направлении. Гениальному полицейскому психологу Себастиану Бергману придется поторопиться: преступник тоже вышел на охоту.

 

Герман Серго. Беседы в лоцманской

читает Эдуард Тее

Таллинн : Эстонская библиотека для слепых, 2022

1 CD : DAISY raamat, 14 tundi 29 minutit

 

Herman Sergo on kirjanik, kellele meri on olnud koduks ning meremeheamet leivateenistuseks. Seepärast on tema loomingki merest lahutamatu. Eks räägi ju igaüks sellest, mis talle kõige lähedasem on, mida ta kõige paremini tunneb ning mille üle südant valutab. Käesolevasse kogumikku on kirjanik talletanud mälestusi meremehe-teest. Need mälestused on tõsielulised, tihti täpsete nimedegagi, ja neid on heietatud peamiselt Tallinna Merekaubasadama pisikeses lootsitoas. Kuigi lootsituba on mõeldud puhkamiseks, on selle siniseks suitsetatud lae all rohkete kuulajate keskel oma südant tühjaks pajatanud nii tüürimees, laevajuht, madrus kui ka mõnigi kapten ise.

 

Вирджиния Эндрюс. Долгая ночь

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2001

1 CD : mp3 formaat, 13 tundi 09 minutit

 

Роман не оставит безучастными любителей любовного жанра. Лилиан питала самые светлые надежды, живя в процветающем поместье Мидоуз до тех пор, пока не открылась тайна ее рождения. С этого дня начинается черная полоса в ее жизни: смерть любимой сестры и матери, унижения и гонения, надругательство отца, трагический финал первой любви, разорение семьи. Самоуверенный красавчик и повеса Билл Катлер готов вернуть поместье семье, если Лилиан выйдет за него замуж...