Raamatututvustaja

Oktoober 2022

 

 

Sisukord:

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Kirjeldustõlkega filmid

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

100 pimedate tegusat aastat

teksti esitavad Terateatri liikmed Aire Bornschein, Hedy Haavalaid, Helen Künnap, Indrek Kaljumäe, Julia Kabanova, Kert Küla ja Maarja-Liis Orgmets

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühing, 2022

1 CD : mp3 formaat, 42 minutit

 

Salvestus Põhja-Eesti Pimedate Ühingu 100. aastapäeva puhul ette valmistatud loeng-ettekandest.

 

Rait Avestik. Urmas Kibuspuu 31 aastat

teksti esitanud Mart Aas

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 57 minutit

 

Varalahkunud näitlejast Urmas Kibuspuust (1953–1985) portreteerib läbi 9 teatri- ja telehooaja säravalt andekat karakter- ja komöödianäitlejat, keda on nimetatud ka sajandi eredaimaks täheks Eesti teatris. Lühikese, kuid värvilise ja värvika eluteega näitlejat meenutavad raamatus nii tema kolleegid kui sõbrad ja perekond. Teatriloolasest autori ülevaated Urmas Kibuspuu rollidest, mis teevad raamatu väärtuslikuks ka teatriajaloo seisukohast. Ain Lutsepp: "Lahkunud inimesi meenutades jääme tavaliselt kurvaks. Kibuspuu puhul ei peaks me aga kurvastama selle üle, et teda ei ole, vaid rõõmustama selle üle, kes ta oli, et ta oli olemas."

 

H. E. Bates. Oo, kaunis maikuu. Sõõm Prantsuse õhku

teksti esitanud Laine Mägi

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 43 minutit

 

Briti kirjaniku H. E. Batesi "Darling Buds of May" ilmus 1958. aastal. See oli esimene viiest raamatust koosnevast sarjast, mis jutustab Kenti lähedal maal elavast värvikast Larkinite perekonnast. Nende kaante vahel on selle sarja kaks esimest raamatut. Raamatu esimeses osas "Oo, kaunis maikuu" külastab Larkinite majapidamist maksuinspektor Cedric Charlton, kes on tulnud papa Larkini ülimalt loomingulist raamatupidamist revideerima. Naiivsevõitu maksuinspektor on paugupealt lummatud nii maaelust kui Larkinite vanima tütre Marietta võludest, ja üsna varsti saab talle selgeks, et pole mingit põhjust naasta oma kontorisse tolmuses igavas linnas. "Sõõm Prantsuse õhku" viib perekond Larkinid Prantsusmaale, sest Mariette näib närbunud, mamma on tüdinud beebi Oscari lakkamatust piimaisust ja eks puhkust vaja ju igaüks.

 

Tanja Dibou. Minu Süüria

teksti esitanud Reelika Kasemägi

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2022

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 51 minutit

 

Mis, sa oled Süürias käinud?! On see tõesti võimalik? Neid küsimusi kuulen sageli. Minu Süüria lugu algas Peterburis, kus õpingute ajal tutvusin oma tulevase abikaasaga. Tänu armastusele sattusin Süüriasse 2010. aastal, kui see kohutav sõda polnud veel alanud. Elasin sel rikkaliku ajaloopärandiga maal aasta, püüdes kinni pilvitu hetke rahu ja sõja vahel. Noore naisena ei soovinud ma olla üksnes koduperenaine, seega osalesin Euroopa vabatahtlikus noorteprojektis, töötades Palestiina põgenikelaagri noortekeskuses Yarmoukis, panustades Damaskuse lasteteatri tegevusse ja õppides araabia keelt kohalikus mošees. Minu lugu räägib rõõmudest ja muredest, mida inimene tunneb eemal kodumaast, püüdes kohaneda uue ja võõra eluviisiga – siin on nii minu euroopaliku pilgu ja slaavi hingega Süüria avastamise kogemus kui ka mu abikaasa katsumused Eestis, kus ta peab silmitsi seisma jäiga bürokraatiaga. See raamat on vastus kõigile küsijatele.

 

Elena Ferrante. Minu geniaalne sõbranna. Lapsepõlv, noorus

teksti esitanud Katrin Karisma

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 15 minutit

 

Itaalia nüüdiskirjanduse ühe tähelepanuväärsema autori Elena Ferrante üle maailma erakordselt populaarseks kujunenud Napoli-romaanide sarja esimene raamat "Minu geniaalne sõbranna" viib lugejad 1950. aastate Napoli vaese ja troostitu linnaosa tänavatele, kust saab alguse Elena ja Lila elukestev sõprus. Tüdrukud käivad koos koolis ning avastavad koos oma karmi ja elust pulbitsevat naabruskonda. Kui Lila on üliandekas ja haarab kõike lennult, siis Elena on visa ja edasipüüdlik. Nende maailmad hakkavad teineteisest üha kaugenema, kui Elena vanemad on vastumeelselt nõus tütre haridusteed toetama, Lila vanemad seda aga ei tee. Tüdrukute käekäigu ja nende kodukandis toimuvate muudatuste kaudu peegeldab Ferrante samalaadseid protsesse kogu linnas ja Itaalias tervikuna.

 

Joanne Fluke. Mõrv suhkruküpsistega

teksti esitanud Anneli Vedler

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2021

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 24 minutit

 

Jõulutraditsioonid on Lake Edenis suure au sees ja väikelinna elanikud on asunud Hannah Swenseni juhtimisel isukalt pühadeks ettevalmistusi tegema. Jõulupidu on viimaseks võimaluseks testida retsepte, mille Hannah on kokaraamatu "Lake Edeni jõulutoidud" tarbeks kokku kogunud. Hiljaaegu abielu lahutanud Martin Dubinski saabub peole oma uue sädeleva abikaasa, Las Vegase endise tantsutüdrukuga, kel üll kallis karusnahast kasukas. Martini esimene naine paistab sellesse suhtuvat täieliku ükskõiksusega, ta on täpselt sama külm ja kange kui peolistele pakutav munaliköör. Kui aga magustoidulaualt kaob Hannah’ ema vanaaegne tordinuga ning see leitakse uue – ja selleks ajaks juba siitilmast lahkunud – proua Dubinski rinnust, kipub pidu rööbastelt maha jooksma. Lumetormi tõttu on peolised seltsimajas lõksus ja Hannah on sunnitud tapja leidmiseks proovile panema kõik oma uurimisoskused.

 

Winston Graham. Poldark. Üheksas raamat, Möldritants

teksti esitanud Marite Kallasma

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 15 tundi 29 minutit

 

Cornwall, 1812–1813. Namparas pakub uus aasta Poldarkide perekonnale rohkesti ootamatusi. Rossil ja Demelzal on üllatavaid ... ja murettegevaid uudiseid. Londoni seltskonnas menukaks osutunud Clowance leiab naastes, et tema ja Stephen Carringtoni suhetes on õnn segatud südamevaluga. Hispaanias löövad vaenupooled lahinguid, Inglismaal muutub poliitiline olukord iga päevaga järjest segasemaks ning Poldarkid ja Warlegganid seisavad silmitsi uute aegadega, mis on tormilised ja kaootilised nagu rahvalik möldritants.

 

Stanislav Grof. Kosmiline mäng

teksti esitanud Helle Tiikmaa

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2022

1 CD : DAISY raamat, 13 tundi 28 minutit

 

"Kosmiline mäng" käsitleb Grofi uuringutel põhinevaid kõige avaramaid filosoofilisi, metafüüsilisi ning vaimseid arusaamu ning puudutab kõige fundamentaalsemaid küsimusi, mida inimolevused aegade algusest saadik eksistentsi olemuse kohta küsinud on. Teadvuse ebatavaliste seisundite uuringutest tulenevad avastused kirjeldavad eksistentsi kosmilise loova printsiibi hämmastava mänguna, mis ületab aja, ruumi, lineaarse põhjuslikkuse ning igasugused polaarsused ning viitab sellele, et individuaalne psüühe on oma suurimas ulatuses identne universaalse loova printsiibi ning eksistentsi totaalsusega. See inimolemuse identsus jumalikuga on ülim saladus, mis moodustab kõigi vaimsete traditsioonide ühise tuuma.

 

Stanislav Grof. Kui sünnib ilmvõimatu

teksti esitanud Helle Tiikmaa

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2022

1 CD : DAISY raamat, 15 tundi 15 minutit

 

"Kui sünnib ilmvõimatu" annab ülevaate dr Stanislav Grofi viis aastakümmet väldanud uuringute perioodil aset leidnud lummavatest isiklikest rännakutest tavapsühholoogia poolt kaardistamata vetesse. See on odüsseia, mis paneb lugejaid reaalsuse harjumuspärast olemust kahtluse alla seadma. Toetudes oma kogemustele alates esimesest LSD-seansist, mis võimaldas kosmilisele teadvusele pilku heita, kuni viimasel ajal läbi viidud holotroopse hingamise kui teadvuse muudetud seisundeid esile kutsuva meetodi uuringuteni, käsitleb dr Grof raamatus "Kui sünnib ilmvõimatu" paeluvaid astraalprojektsiooni puudutavaid katseid, märkimisväärseid sünkroonsusi sisaldavaid lugusid, mälestusi sünnist ning sünnieelsest elust, teadvuse surmajärgsest säilimisest ning paljust muust. Need lood pakuvad uskumatuid võimalusi retkedeks teisele poole tavateadvust, raputades reaalsuseks peetava aluseks olevaid tõekspidamisi, ning annab uue vaatenurga meie inimpotentsiaalile, pannes meid mõtisklema selle üle, mis toimub siis, kui sünnib ilmvõimatu. Teiste inimeste, looduse ning universumiga üksolemise tunded, kokkupuuted maaväliste olevuste, jumaluste ja deemonitega, kehast väljasoleku kogemused ning eelmiste elude mälestused – need on fenomenid, millesse teadusringkonnad suhtuvad üldiselt skepsisega. Dr Stanislav Grof – psühhiaatriauurija, kes on üks transpersonaalse psühholoogia kui distsipliini rajajatest – on teistsugusel seisukohal.

 

Stanislav Grof. Tuleviku psühholoogia

teksti esitanud Helle Tiikmaa

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2022

1 CD : DAISY raamat, 18 tundi 55 minutit

 

20. sajandi algul muutis Albert Einstein oma teooriatega täielikult meie arusaamist füüsikalisest maailmast. Psühholoogias teeb sama Stranislav Grof, kelle ajast ees seisvad teooriad muutunud teadvuse seisunditest, LSD teraapiast, psühhopatoloogiate olemusest, holotroopsest hingamisest ja psühholoogia suundumustest tulevikus on tekitanud elava diskussiooni. Raamat on mõeldud nii psühholoogidele kui tavalugejatele, keda huvitab inimkonna edasine areng ja kes on valmis avatult vaatama uusi ideid inimpsüühika sügavama olemuse kohta.

 

Amy Harmon. Mida tuul teab

teksti esitanud Eva Püssa

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 17 tundi 44 minutit

 

Selles unustamatus armastusloos ähvardab ühe naise võimatu teekond läbi aja muuta kõike ... Anne Gallagher kasvas üles, võlutuna lugudest, mida vanaisa talle Iirimaast jutustas. Kui vanaisa sureb, sõidab murest murtud Anne tema lapsepõlvekoju, et vanaisa tuhk seal laiali puistata. Iirimaal aga, haaratuna jumaldatud vanaisa mälestustest ja teda ümbritsevast võõrast ajaloost, tõmmatakse Anne ootamatult ühte teise aega. Tärkava sõja künnisel olev 1921. aasta Iirimaa on ärkamiseks ohtlik koht. Aga just sinna vigastatud ja segaduses Anne satub, kellegi doktor Thomas Smithi hoole alla, kes on hooldajaks ka väikesele kummaliselt tuttavale poisile. Anne’i peetakse ekslikult poisi ammu kadunud emaks ja Anne võtabki tema identiteedi, olles kindel, et naise haihtumisel on seos tema endaga. Pinged riigis kasvavad, ning kui Thomas ühineb võitlusega Iirimaa vabaduse eest, tõmmatakse temaga koos konflikti ka Anne. Ajaloo ja oma südame vahele lõksu jäänud naine peab otsustama, kas ta on valmis loobuma kogu talle siiani tuttavast elust armastuse nimel, mida iial ei uskunud leidvat. Aga kas see otsus on üldse tema teha?

 

Kazuo Ishiguro. Lohutu

teksti esitanud Mart Aas

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 23 tundi 44 minutit

 

Nimekas pianist Ryder saabub Kesk-Euroopa linna, kus tema hotellituba osutub ta poisipõlve magamistoaks Inglismaal, ning tasapisi hakkab talle meenuma, et portjee tütar ja tütrepoeg on tema naine ja (kasu)poeg. Nii portjee, hotelli juhataja kui ka viimase poeg, nagu ka terve hulk teisi linnakodanikke, ründavad pianisti kõikvõimalike tungivate isiklike palvetega, külastuse ametlikku ajakava talle aga ei näidatagi ning banketile viiakse ta hommikumantlis ja toatuhvlites.

 

Roy Jacobsen. Kõigest ema

teksti esitanud Urve Koni

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 44 minutit

 

Pärast pikka eemalolekut on Ingrid tagasi Barrøyl. Elu on pealtnäha rahulik, kuid endiselt heidab sõda sellele oma varje. Kollaborantidel on lubatud põgeneda, teised tahavad meeleheitlikult unustada. Ühel päeval tuleb saarele viieaastane poiss. Varsti pärast seda kaob poisi isa salapäraselt ja Ingrid võtab lapse enda ja oma tütre Kaja juurde. Aga kuidas on tegelikult lood Mathiasega, väikese poisiga, kes on nüüdsest Barrøy kogukonna oluline osa? "Kõigest ema" on neljas raamat sarjas, mis rõõmustanud sadu tuhandeid lugejaid Norras ja välismaal. Ingrid Barrøy lugu, mis algas "Nähtamatutega" ning jätkus "Valge laama" ja "Rigeli silmadega", on romaanisari kõigile, kes soovivad paremini mõista Norrat ning selle riigi ajalugu ja inimesi. See on intiimne ja romantiline lugu elust sõjajärgses Norras, emaduse väljakutsetest, raskest, üksildasest tööst ja valusate mälestuste varjus elamisest, peategelaseks erakordne naine.

 

Marju Kõivupuu, Ain Raal, Nele Helstein-Mau. Armas apteek, aita, ehk, See lustlik ladina köök

teksti esitanud Anne Margiste

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 03 minutit

 

Nende kaante vahele on kogutud anekdoodid ja rohkem või vähem värvikas keelekasutuses kõikvõimalikud lustakad lood ja ütlused, mis on läbi aegade sündinud apteegis ja apteekritega ning seoses apteegist pakutavaga. Teadupoolest on hea nali parim ja tervisesõbralikum tasuta ravim! Üks annus apteegihuumorit päevas pikendab teie tervena elatud aastaid.

 

Mae Lender. Minu lõunamaa

teksti esitanud Reelika Kasemägi

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2022

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 06 minutit

 

Istun hüti ees ja vaatan uusi saabujaid: pikast lennust oimetud ja veidi ehmunud, kahvatud ja sültja olemisega inimvared, paksud vammused higisele ihule kleepumas. Kohalikud kauplejad, söögikohtade sisseviskajad ja taksojuhid lendavad neile innukalt peale. Unistuste puhkus on algamas! Rännuteele on turiste ahvatlenud ilusad puhkusepildid, ootused on suured. Kas tegelikkus suudab aga iga kord lootustele vastata? Kas lõunamaal paistab alati päike, meri on laisalt tüüne, palmi all ootavad võrkkiik ja külm kokteil? Ma kutsun sind endaga vaatama selle meelitava klantspildi taha. Milline näeb tegelikult välja elu paradiisisaarel, kuidas vaimselt kirgastuda Balil, salsatada Kuubal, rumm käes ja sigar hambus, väriseda röövlite hirmus Brasiilias, mõnuleda Türgi saunas, veeta mesinädalaid Mauritiusel, katsetada isemoodi öömaju Portugalis ja uidata Korfu salarandadel.

 

Jana Maasik. Õnnekaare õed ja Vimkavennad

teksti esitanud Liivika Hanstin

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 3 tundi 13 minutit

 

Minu nimi on Lenna. Ma saan varsti kaheksa-aastaseks. Minu parimad sõbrannad on Mirtel, Emma ja Saskia. Oleme kogu aeg ninapidi koos, seepärast kutsub Mirteli ema meid õdedeks. Ta naerab ja ütleb näiteks nii: "Noh, Lenna, kus on su õed Saskia ja Emma? Kell on juba pool üheksa hommikul ja ma pole neid veel näinudki." Me kõik elame Õnnekaare tänaval. Täpselt nagu ka Marti, Oskar ja Siim. Poisid kutsuvad end Vimkavendadeks. Aga meie oleme ka vimkade alal andekad. Õnnekaare tänava lapsed elavad lõbusat elu. Nad korraldavad aiapidusid, on putukapäästjad ja konnafarmerid. Nad müüvad kirsse ja ronivad Nõiamaja aknast sisse. Vahel on nad kodus abiks ning vahel mitte eriti. Iga päev toob midagi põnevat ja toredat.

 

Oskar Meltsas. Piirita Siberimaa

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 26 minutit

 

Oskar Meltsase raamat on erakordselt vahetu pilguheit ühe Siberis asuva eestlaste küla tekkeloole. Suust suhu edasi antud juttude kaudu satume Zolotaja Niva külla ning saame lugeda ajaloolisi, kohati anekdootlikke sekeldusi, mis väljarändajaid kaugel karmi kliimaga tühermaal ees ootas. Kaunid looduskirjeldused, kaasa võetud traditsioonid, magusvalus nostalgia ja tegusad argitoimetused sulanduvad realistlikuks tervikuks, mis on edasi antud naiivse, ent väga visuaalse meisterlikkusega. Tegu on vaieldamatult ühe kõige humoorikama Siberi elust pajatava teosega, mis kirjeldab inimeseks olemise kõiki tahke. Mälestustele on lisatud saatesõnad, mis räägivad peategelaste saatusest ning ka laiemalt eestlastest Siberi külades.

 

Olav Osolin. Minu esimene elu

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 15 tundi 36 minutit

 

Miks ma seda tegin? Tõepoolest, miks? Kas ma tõesti arvasin, et keegi tahab üksipulgi teada, kuidas ma oma elukest elanud olen? Esialgu ei arvanud. Aga kui ma hakkasin ajaviiteks Facebookis kirjutama, esmalt sellest, mida ma olin lugenud või mida ma miskist asjast arvan, hiljem aga ka omaenda meenutusi ammustest aegadest, siis hakkasid inimesed kommentaarides küsima, miks ma oma mälestusi raamatusse ei vormi. Et nad tahaksid kangesti neid lugeda ning mõni väitis isegi, et ta oleks valmis sellise raamatu endale ostma. Algul ma ei võtnud seda tõsiselt, aga kui küsijatest sai juba väiksemat sorti koor ja kirjastajadki hakkasid uurima, kas nad võiksid seda olematut raamatut avaldama asuda, siis mõtlesin, et tõepoolest, miks mitte! Aeg on kopp maasse lüüa ja mõned lahedamad lood aegade hämarusest välja kaevata. Sest olgem ausad, pulli on ikka saanud, ja miks mitte seda üheskoos meenutada! (Olav Osolin)

 

Katrin Pauts. Külmkingauurija

teksti esitanud Kaire Klaos

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2022

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 44 minutit

 

Noore uurija Aleksander (Sass) Saareste kodukülas tegutseb püromaan. Kui öö varjus maha põlenud sigalast leitakse tema ema surnukeha, taipab Sass, et hullumeelse süütaja sihikul on tema ise ning et saladuse võtit tuleb otsida oma pere ajaloost. Ainuke hea asi koju naasmise juures on taaskohtumine koolipõlveunelma Freedaga. Noor naine on samuti uurija – folklooriuurija, kelle huvikeskmes on Lääne-Eesti saartel luusiv külmking, halva inimese rahutu ja pahatahtlik hing.

 

Rosamunde Pilcher. Kodune paik

teksti esitanud Anne Margiste

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 13 minutit

 

Rosamunde Pilcheri "Kodune paik" on paeluv kogumik varem raamatu vormis avaldamata lühijutte. Üleilmset menu saavutanud lembekirjanik kirjeldab suure südamesoojusega oma kangelannade seiklusi romantikarindel, vürtsiks kaunid looduskirjeldused, mis viivad lugeja kaugetele radadele. Kogumiku nimijutus satub noor naine pärast pimesooleoperatsiooni poolkogemata Šoti külasse tervist parandama ja tema suvist idülli täiendab kohtumine noore kena farmeriga. "Meie puhkuses" loodab juba vanem naine turgutada oma abielu golfifanaatikust abikaasaga, viies ta poolvägisi Vahemere äärde luksuslikku puhkust veetma. Loos "Armastuse pilgu läbi" puhkeb lõkkele vana armastus, taustaks hingematvad merevaated.Ja kõik see leiab aset aastaid enne mobiiltelefone ja netiflirti.

 

Ketlin Priilinn. Ta ei teinud seda

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2022

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 49 minutit

 

Kui viieteistaastane Patricia katuselt surnuks kukub, peavad kõik seda enesetapuks. Tüdrukut ju kiusati koolis. Aga kas tõesti viisid ta niikaugele õelad klassikaaslased või on juhtunu taga hoopis midagi muud? Patricia kooliõde Lilli on kindel, et see tüdruk ei oleks küll ise katuselt alla hüpanud. Ta on veendunud, et Patricia tahtis elada. Mis siis juhtus? Just selles otsustab Lilli oma sõprade abiga selgusele jõuda, püüdes samal ajal toime tulla isiklike probleemidega ja esimese, ebatraditsioonilise armumisega, mida sugugi mitte kõik mõista ei suuda.

 

Anu Raud. Kuue ruuduga aken

teksti esitanud Anne Margiste

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 4 tundi 37 minutit

 

Me võime olla uhked, et Eesti riiki ja meie paljukihilist rahvuskultuuri kannavad ja hoiavad andekad ning targad inimesed. Üks neist on meie rahvakunsti suurkuju, armastatud akadeemik Anu Raud, kelle jutukogu on kirjastusel SE&JS au ja rõõm välja anda. See raamat on ÜKS SUUR LUGU inimese elust. Jutud, mida Anu Raua raamatust loete, on tõesti sündinud, tema enda elust pärit. See on südamlik, soe ja lootusrikas raamat. Raamatus "Kuue ruuduga aken" ilmuvad jutud on kirjutatud põhiliselt 2021. aastal.

 

Simon Reeve. Sammhaaval

teksti esitanud Lauri Kaldoja

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 14 minutit

 

Alati naerusuise, veidi üleannetu ja tohutult südamliku Simon Reeve’i reisisaated, mis viivad maailma kõige veidramatesse ja ekstreemsematesse paikadesse, on paljude televaatajate lemmikud. Raamatus "Sammhaaval" räägib Reeve oma lemmikreisidest muu hulgas Kesk-Aasia maadesse Kasahstani, Usbekistani ja Tadžikistani, tunnustamata Transnistriasse ja Mägi-Karabahhi ning ekvaatoririikidesse Kongosse, Keeniasse ja Somaaliasse. Juttu tuleb imelisest loodusest, miiniväljadest ja lahingutandritest, trööstitutest põgenikelaagritest, jubedatest hotellidest ja restoranidest, haigestumisest malaariasse, polomängust kitselaibaga, põgenemisest KGB eest ning kohtumistest värvikate kohalikega, kelle hulgas on nii talupoegi kui ka riigipäid ja terroriste – ja kõike seda vürtsitavad veel lood reisisaadete tegemise telgitagustest. Lisaks räägib Reeve esimest korda oma lapsepõlvest – tuleb välja, et ta oli paras huligaan! – ning sellest, kuidas probleemsest harimata teismelisest sai algul Sunday Timesi postipoiss, siis sama lehe uuriv ajakirjanik, kirjanik ning viimaks armastatud saatejuht ja maailmarändur.

 

Sally Rooney. Normaalsed inimesed

teksti esitanud Liina Vahtrik

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 43 minutit

 

Marianne on noor, jõukas ja intelligentne autsaider. Connell on poiss, kes vaatamata oma pere vaesusele ja halvale mainele kõigile meeldib. Kooliõest ja -vennast saavad ootamatult sõbrad, hiljem armastajad, ent kui väikelinnaelu asendub Dublini tudengimeluga, paistab minevik seljataha jäävat. Mis juhtub, kui pöörasest kiindumusest kujuneb võimu, ühiskondliku klassi ja enesepettuse lahingutander? Pealtnäha lihtsakoeline lugu kahe esmapilgul vastandliku noore keerulistest suhetest ja eneseleidmisest kätkeb endas midagi universaalset: uurimust, kuidas üks inimene võib teist igavesti vormima ja mõjutama jääda.

 

Anders Roslund. Usaldamind

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2022

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 09 minutit

 

Kriminaalkomissar Ewert Grensil on viimasel ajal läinud hästi. Esimest korda aastakümnete jooksul on tal silmapiiril naisterahvas, kellega koosolemist ta naudib ning tal on südamlikud suhted poisiga, kes kutsub teda mänguvanaisaks. Kuid siis muutub see suhteliselt rahulik elu järsku õudusunenäoks. Inimeste ja elunditega kaubitsejaid püüdes saab surma Ewert Grensi sõber. Õõvastavad juhtumid jätkuvad ning krimaalkomissaril tuleb rahvusvaheline kurjamite võrgustik paljastada. Anders Roslundi meisterlikult kirjutatud kuues raamat "Usaldamind" Grensi ja Hoffmanni sarjast on tempokas triller, kus kedagi ei saa usaldada.

 

Stefanie Stahl. Päikese- ja varjulaps sinu sees

teksti esitanud Silva Mägi

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2020

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 35 minutit

 

Päikeselaps ja varjulaps kuuluvad sinu alateadvust valitseva sisemise lapse juurde, kirjeldades erinevaid teadvusseisundeid. Sisemiseks lapseks võib nimetada kogumit sinu headest ja halbadest lapsepõlvekogemustest. Enamikku neist sa teadlikult ei mäleta, alateadvusse on need aga kinnistunud. Need on nii hirmud, mured ja puudused, mida oled lapsena kogenud, kui ka kõik positiivsed lapsepõlvemõjud. Varjulaps hõlmab sinu negatiivseid sisendusi ja neist tulenevaid koormavaid tundeid, nagu kurbus, hirm, abitus või raev. Päikeselaps vastutab sinu positiivsete mõjutuste ja heade tunnete eest. Ta on rõõmus, spontaanne, seiklusjanune, uudishimulik, ennastunustav, vitaalne. Kui su varjulaps ja päikeselaps leiavad sinus armastava kodu, suudad sa end teistele inimestele mõistvamalt ja heatahtlikumalt avada. Enda isiksuse struktuuri tundes saad nendega tööd teha ja lahendada niimoodi palju probleeme, mis varem tundusid lahendamatud. Kuidas, sellest saab lugeda käesolevast raamatust.

 

Ilmar Tomusk. Linnutee südames

teksti esitanud Valli Pärn

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 52 minutit

 

Rändajad on sattunud võõrasse universumisse, kus kõik on natuke nihkes. Aastaarvuks märgitakse 3874, kuid koolis õpetatakse, et Maa on lapik ning seisab kolme elevandi seljas, planeete hoiavad taevakummil inglid ja Kuu peal elavad koletised. Newtonist ja tema avastustest pole keegi midagi kuulnud ning kvantfüüsika reeglid ei kehti. Kogu maad valitseb karmikäeline Tema Pühadus, keda keegi pole kunagi näinud, kuid kelle määratud karistused tabavad igaüht, kes julgeb kooliprogrammis kahelda. Rändajatel tuleb välja nuputada, mismoodi vaenulikust maailmast koju tagasi pääseda. Õnneks on neil kasu teadmistest, mis on füüsikatundidest meelde jäänud. Võõra universumi ajalugu saab uue suuna ja rändajate tööl on tulemus, millest nad ei osanud unistadagi.

 

Ilmar Tomusk. Tulnukate rünnak

teksti esitanud Valli Pärn

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 33 minutit

 

Maad on tabanud tulnukate rünnak ning neli ajarändurit peavad leidma lahenduse, kuidas kaugest tähesüsteemist pärit vaenlased kahjutuks teha veel enne, kui nad üldse Maale jõuavad. Esimest korda elus sooritavad nad kolmekümne üheksa valgusaasta pikkuse kvanthüppe, kuid samal ajal tuleb neil ka ajas mitukümmend tuhat aastat tagasi liikuda. Koos agressiivsete tulnukate hävitamisega õnnestub rändajatel päästa ka kauge planeedi tsivilisatsioon, mis on Maa omaga hämmastavalt sarnane. Kui rändajad saabuvad tagasi koduplaneedile, ootab neid murelik õpetaja Leho Anderson, kellel on Eesti tuleviku kohta väga halbu uudiseid. Pikemalt mõtlemata võetakse ette uus reis, et päästa Eesti ja terve planeet globaalsest kliimasoojenemisest. Kõik aga ei suju nii lihtsalt kui loodetud, sest ka kogenud ajaränduritel on raske vahet teha, kus lõpeb oma ja algab võõras maailm.

 

Maarja Undusk. Ellen Niit : heleda mõtte laast

teksti esitanud Urve Koni

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 21 tundi 01 minutit

 

See on raamat luuletaja ja tõlkija Ellen Niidu (1928–2016) elust ja loomingust. Raamatu autor on Ellen Niidu kunstnikust tütar Maarja Undusk, kellel muude allikate kõrval on olnud kasutada rikkalik kodune arhiiv ja perekondlik pärimus. Maarja Undusk: "Inimese elu igast päevastki oleks võimalik kirjutada terve raamat, nii et kirjutades tervest elust ühe raamatu on valik paratamatult subjektiivne. Lootkem, et Ellen Niidu olemus joonistub nende lehekülgede toel välja võimalikult aredal kujul." Kirjandusloolane Toomas Haug: "Meie ees avaneb meisterlikult lõimitud suur pannoo, mis kujutab eesti kirjanduse arengut ja kullaprooviga inimeste käekäiku neile osaks langenud nuripidisel ajajärgul. Autori lähenemisviisi suurim võlu seisneb tasakaalu leidmises intiimse ja objektiivse vahel. Ja sellepärast võib teost lugeda nagu põnevat dokumentaalromaani, mis on kirja pandud kunstniku käega."

 

Lembit Uustulnd. Operatsioon "Lossivaim"

teksti esitanud Liivika Hanstin

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 34 minutit

 

Saaremaale vanavanematele külla sõitnud poisid Tõnn ja Mats sattuvad vanaisa poolt ettesöödetud interneti artiklit uurides Taani piraadist Kuressaare piiskopilossi jäänud huvitavatele jälgedele, mis lõpuks viivad välja tänapäeva poliitika keerdkäikudeni.

 

Stefan Zweig. Kärsitu süda

teksti esitanud Tambet Tuisk

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 16 tundi 48 minutit

 

Romaani tegevus toimub enne Esimest maailmasõda Austria-Ungari keisririigi väikelinnas. Noor ratsaväeleitnant Anton Hofmiller tutvub rikka aadlisoost härra Kekesfalvaga. Peoõhtul tema lossis palub leitnant tantsima majahärra tütre, jalust halvatud Edithi, kes seepeale satub hüsteeriasse. Püüdes oma mõtlematust heaks teha, saab Antonist lossi igapäevane külaline. Paraku ei näe ta Edithis naist, too aga kiindub mehesse just naise kirega. Zweig kujutab meisterlikult armastuse ja kaastunde, egoismi ja eneseohverduse traagikat, millega on seotud teisedki peale peategelaste.

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Наринэ Абгарян, Александр Цыпкин и другие. Удивительные истории о бабушках и дедушах

читает Кристина Кокина

Riga : LNerB, 2021

1 CD : mp3 formaat, 9 tundi 08 minutit

 

Марковна расследует пропажу алмазов. Потерявшая силу Лариса обучает внука колдовать. Саньке переходят бабушкины способности к проклятиям, и теперь ее семье угрожает опасность. Васютку Андреева похитили из детского сада. А Борис Аркадьевич отправляется в прошлое ради любимой сайры в масле. Все истории разные, но их объединяет одно — все они о бабушках и дедушках. Смешных, грустных, по-детски наивных и удивительно мудрых. Главное — о любимых.

 

Георгий Брянцев. По тонкому льду

читает Олег Иванов

Riga : LNerB, 1988

1 CD : mp3 formaat, 17 tundi 10 minutit

 

Автор отлично знает изнутри работу чекистов, а потому описываемые события - не совсем выдумка. Это профессиональный рассказ опытного разведчика.

 

Адам Джексон. Десять секретов любви

читает Людмила Трейкале

Riga : LNerB, 2010

1 CD : mp3 formaat, 4 tundi 24 minutit

 

Существуют всеобщие законы, по которым устроено все в природе и жизни, и в этих законах есть секреты Истинной Любви - вечные принципы, высказанные древними мудрецами. Эта книга об одиноком, разочарованном молодом человеке, который под руководством загадочного старого китайца начинает удивительное путешествие в мир собственной души.

 

Андрей Ильин. Ловушка для героев

читает Юрис Лапиньш

Riga : LNerB, 1998

1 CD : mp3 formaat, 10 tundi 28 minutit

 

Из спины вырезают полоски кожи и в рану бросают горсть термитов. Изуверам-паразитам неважно, кто перед ними - американский коммандос или русский спецназовец. Так недавние противники, охотящиеся за сверхсекретным прибором "Фантома", сбитого над джунглями Вьетнама, оказываются перед лицом общего врага. Уцелевший капитан Кузнецов и капрал Джонстон понимают, что они и их товарищи с самого начала были обречены. И они решают мстить - мстить жестоко и беспощадно.

 

Михкель Мутть. Народ пещеры уходит в историю

читает Эдуард Тее

Таллинн : Эстонская библиотека для слепых, 2022

1 CD : DAISY raamat, 13 tundi 39 minutit

 

Действие романа охватывает полвека и происходит в Эстонии с 1960-го по 2010 год. Через изображение жизненных судеб, проходящих рядом, пересекающихся и расходящихся, автор ищет ответ на вопрос, почему все произошло так, как произошло, почему Эстонская Республика стала такой, какой она стала? И как думающий человек должен ко всему этому относиться? Едкая ирония автора сменяется то скепсисом, то смирением, когда он описывает картину смены эпох, рассуждает об идеалах и реальности. Жизнь есть жизнь, хорошо еще, что так вышло, рассудил он.

 

Kirjeldustõlkega filmid

 

Tagurpidi torn

režissöör Jaak Kilmi, stsenarist Aidi Vallik, produtsent Evelin Penttilä, kirjeldustõlke koostasid Katriin Reinsoo ja Mirja Räpp, teksti luges Erki Aule

Tallinn : Film Tower, 2022

1 DVD, 1 tund 40 minutit

 

Mahajäetud tootmiskompleksis veedab suve viiepealine lastekamp kuni ohutuse tõttu keelatakse neil seal viibimine ära. Eesotsas kamba liidri Kristjaniga (10) otsustavad Ariel, Laura, Mia-Margot ja Siim keelust üle astuda ning suunduvad salaja tagasi kompleksi territooriumile. Kui kompleksi valvur Elmar märkab, et kompleksi on kaasa toodud ka Laura 3-aastane õde, otsustab lapsed kompleksist minema ajada. Elmar saab varemetes uitava Lisandra kätte ja lukustab turvalisuse huvides valvuriputkasse. Lapsed otsustavad Lisandra vabastada ning algab tagaajamine, mille käigus kukub Elmar krundil olevasse sügavasse auku. Esimese hooga ehmatavad lapsed väga, kuid mõistavad õige pea, et Elmar omal jõul august välja ei pääse ja seeläbi ei ohusta ka enam nende mänge – endine elu võib jätkuda. Ajapikku hakkab Kristjani südametunnistus teda painama, sest saab selgeks, et teised lapsed ei plaanigi Elmarit välja aidata. Arieli juhimisel otsustavad lapsed vanduda, et kogu juhtum jääb nende vahele ning tüdrukust saab uus liider. Kristjanile hakkab üha enam tunduma, et asi muutub eluohtlikuks.Ta püüab küll teiste meelt muuta ja salaja Elmarit aidata, kuid ta plaan kukub läbi ja ta langeb kamba rünnaku alla. Viimaks on Kristjan seisus, kus tal pole enam midagi kaotada ja ta otsustab kõik ära rääkida. Teised lapsed tahavad teda iga hinna eest takistada ning järgneb laste ajujaht läbi metsa ja varemete.