Raamatututvustaja

September 2022

 

 

Sisukord:

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Kirjeldustõlkega filmid

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Tove Alsterdal. Tormiheide

teksti esitanud Kaire Klaos

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2022

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 10 minutit

 

Olof oli kõigest neliteist, kui ta tunnistas üles teismelise Lina Stavredi tapmise. Kakskümmend kolm aastat hiljem keerab ta Põhja-Rootsis Ångermanlandil kiirteelt ära väikestele teedele, mis viivad ta lapsepõlvekoju. Duši alt leiab ta surnuna oma isa, kes on tapetud jahinoaga. Politseinik Eira Sjödin on just saabunud tagasi oma lapsepõlvekoju Kramforsi, et emale abiks olla. Olofi isa mõrva uurides jõuab ta üha lähemale iseenda elule. Eira oli üheksane, kui Lina tapeti. Olof oli poiss tema õudusunenägudest.

 

Marie Benedict. Leedi Clementine

teksti esitanud Liivika Hanstin

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 39 minutit

 

"Leedi Clementine" on lugu säravast ja edasipüüdlikust naisest Briti riigimehe ja kahekordse peaministri Winston Churchilli kõrval. Raamatu autor kirjeldab haaravalt Clementine'i skandaalset lapsepõlve, emaks olemise raskusi ja igapäevaseid heitlusi, millega tal tuleb leevendada abikaasa poliitilisi vääratusi ning rahuldada tema järeleandmatuid nõustamis- ja tähelepanuvajadusi. Ajaloolase silma ja kirjaniku südamega Marie Benedict heidab pilgu selle hiilgava naise sisemaailma, kelle mõju maailmasündmustele väärib tunnustust.

 

Samuel Bjørk. Ma reisin üksinda

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2022

1 CD : DAISY raamat, 15 tundi 16 minutit

 

Kõhedusttekitav ja tempokas põnevik, milles kaks uurijat peavad leidma kättemaksuhimulise tapja ja paljastama saladuse, mis seob ka neid kuriteoga. Norras leitakse metsast kuueaastane kummalistesse nukurõivastesse riietatud tüdruk, kes on elutult puu otsa riputatud. Tema kaelas ripub silt "Ma reisin üksinda". Politsei eriuurimisrühm kutsutakse taas ellu ja seda asub juhtima kogenud politseiuurija Holger Munch. Tema esimene ülesanne on saada enda meeskonda tagasi geniaalne, kuid vaimselt kurnatud uurija Mia Krüger. Viimati nimetatu on tõmbunud elust tagasi üksikule saarele, et saada üle mineviku painavatest mälestustest. Tegelikult on ta valmis elust lahkuma. Kui Mia näeb mõrvafotol numbrit "1", mis on kraabitud surnud tüdruku küünele, mõistab ta, et see on alles algus. Mia naaseb teenistusse eesmärgiga tabada kättemaksusoovist ajendatuna halastamatult tegutsev intelligentne tapja. Kuriteo lahendamiseks peab ta mõistma mõrvari motiive ja tulema samal ajal toime oma isiklike painavate mälestustega. Kas mõrvar on kuidagi seotud kuus aastat varem röövitud lapsega, keda Munch tollal ei suutnud leida, või on tapmise taga eraklik kogukond, kes elab lähedal metsas? Peagi kaob ka teine, seejärel kolmas ja neljaski tüdruk. Kõik nad leitakse tapetuna. Kui kaob Munchi enda kuueaastane lapselaps, saab Mia aru, et tapja võikal mängul on isiklik tagapõhi.

 

Agatha Christie alias Mary Westmacott. Sust eemal olin kevadel

teksti esitanud Anne Margiste

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 27 minutit

 

Haarav romaan enesesse vaatamisest ja oma elu ümberhindamisest. Agatha Christie sai tuntuks eelkõige oma geniaalsete krimiromaanide ja -näidenditega. Vähem teatakse, et Mary Westmacotti nime all on ta kirjutanud ka kuus väga isiklikku ja paeluvat armastusromaani. Joan Scudamore pöördub tagasi Inglismaale Iraagist, kus ta käis külas oma äsja emaks saanud nooremal tütrel. Reisi ajal on Joan sunnitud üleujutuse tõttu viibima mitu päeva ühes üksildases kõrbevõõrastemajas, kuna raudteeliiklus on katkenud. Tal ei ole teha muud kui oma mõtetesse süüvida. Ootamatu üksindusperiood sunnib Joani esmakordselt hindama oma senist elu ja seisma silmitsi tundmatu iseendaga. Uurides oma suhteid laste ja abikaasaga, muutub Joan aina rahutumaks, sest talle hakkavad paljastuma nii teistmoodi mina kui ka hoopis teistsugused inimsuhted. Oma käitumist analüüsides hakkab Joan järk-järgult aimama, et kogu tema elu võib olla samasugune miraaž, mida ta äsja kõrbes koges. Kuidas aga selle uue teadmisega edasi elada?

 

Suzanne Collins. Laululindude ja madude ballaad

teksti esitanud Lauri Kaldoja

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 17 tundi 17 minutit

 

"Näljamängude" triloogia eellugu. 10. Näljamängude lõikuspäeva hommik. Kapitooliumis valmistub 18-aastane Coriolanus Snow oma etteasteks mängude ühe juhendajana. Kunagi võimas Snowde perekond on langenud raskuste küüsi, ent Coriolanuse tribuudi võit mängudel võiks nende kunagise hiilguse taastada. Juhus ei ole Coriolanuse poolt. Ta saab alandava ülesande juhendada kõige naeruväärsemat võistlejat, 12. ringkonna tüdruktribuuti. Nende saatused põimuvad. Iga Coriolanuse valik võib viia võidu või läbikukkumiseni. Areenil käib võitlus elu ja surma peale. Väljaspool areeni tunneb Coriolanus, et hakkab oma tribuuti kiinduma … ning peab otsustama, kas järgida Kapitooliumi reegleid või päästa ennast ja tüdrukut, olgu hind kui tahes kõrge.

 

Jeanine Cummins. Ameerika pind

teksti esitanud Liivika Hanstin

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 16 tundi 59 minutit

 

Lydia Quixano Pérez peab Acapulcos raamatupoodi. Tal on poeg, Luca, tema elu armastus, ja imeline ajakirjanikust abikaasa. Ja kuigi kohalikud uimastikartellid on Acapulco juba mõranema löönud, on Lydia elu enamjaolt veel üsna mugav. Raamatupoes on Lydia muude raamatute kõrval pannud poeriiulitele välja ka mõned oma lemmikud, kuigi ta teab, et keegi neid ei osta. Kuni ühel päeval tuleb poodi raamatuid uudistama mees, kelle välja valitud teoste hulgas on ka kaks Lydia lemmikut. Javier on erudeeritud. Ta on võluv. Kuid mida Lydia ei tea, on see, et ta on ka Acapulco võikalt üle võtnud uue uimastikartelli jefe. Kui ilmub Lydia abikaasa kirjutatud paljastav isikulugu Javierist, muutub nende kõikide elu igaveseks. Üleöö migrantideks saanud Lydia ja Luca alustavad ohtlikku teekonda Ühendriikidesse, ainsasse kohta, kuhu Javieri võim ei ulatu. Liitudes teiste el norte’sse pääseda üritavate inimestega, taipab Lydia peagi, et kõik põgenevad millegi eest ja kõik loodavad midagi selja taha jätta. Aga kas nad teavad, mis neid ees ootab? "Ameerika pind" muudab lugejat põhjalikult. See on kirjanduslik suursaavutus, mille igal leheküljel on midagi liigutavat, dramaatilist ja inimlikku. See on üks meie aja olulisemaid teoseid.

 

Alfred Döblin. Berliin, Alexanderplatz

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 25 tundi 11 minutit

 

Sellel raamatul on kaks peategelast. Esimene on Franz Biberkopf, äsja vanglast vabanenud mees. Biberkopf on pealtnäha heasüdamlik ja korralik, kuid teda tõmbab taas allmaailma poole. Teine peategelane on 1920. aastate Berliin, pulbitsev suurlinn, mis pole veel taastunud I maailmasõja traumadest. Raamatu stiil on väga mitmekülgne, muu tegevuse vahele on põimitud hulk ajastule omaseid autentseid tekste, millest kokku moodustub ühe linna ja selle tollaste elanike portree. Saksa-juudi päritolu kirjaniku Alfred Döblini (1878–1957) tuntuim romaan "Berliin Alexanderplatz" on üks saksa ja kogu euroopa 20. sajandi kirjanduse tippteoseid. Režissöör Rainer Werner Fassbinder tegi sellest 1980. aastal kinoajalukku läinud filmiversiooni.

 

Jenny Eclair. Mälestuste toad

teksti esitanud Eva Püssa

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 17 tundi 03 minutit

 

Edwina Spinner on elanud viimased viiskümmend aastat samas majas. Kunagi oli see täis inimesi ja saginat, aga nüüd elab Edwina üksi ja maja on talle liiga suur. Niisiis on Edwina otsustanud selle maha müüa. Noor kinnisvaramaakler, kes maja hindama tuleb, näeb selles suurt potentsiaali. Tuleb vaid mõned seinad maha võtta, ehitada korralik vannituba. Kui Edwina noormehele tubades ringkäiku teeb, rändab naine tagasi oma kunagisse ellu noore emana. Tagasi oma esimese abikaasa Ollie ja nende kaksikute Charlie ja Rowena juurde. Tagasi valede ja hämarate saladuste ja kasupoja juurde, kelle nimegi ei suuda Edwina valjusti välja öelda. Edwina loo edenedes selgub, et see oma ajale jalgu jäänud majas konutav vana naine on keerukas ja põnev isiksus, kes on elanud erakordse elu täis armastust ja tragöödiat. Miks on ta nüüd nii üksik? Mis juhtus kõigi nende aastate eest Edwina perekonnaga? "Mälestuste toad" on Briti koomiku, kirjaniku ja näitleja Jenny Eclairi südant liigutav romaan ühe perekonna saatusest, mis näitab teravalt, kui palju võivad väikesed otsused mõjutada kogu me elu.

 

Paolo Giordano. Algarvude üksildus

teksti esitanud Eva Püssa

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 50 minutit

 

"Algarvude üksildus" on kahe noore inimese kujunemislugu. Mõlemad on üksiklased, kes ei oska ümbritseva maailmaga kohaneda, mõlema elu ja saatust määrab suuresti lapsepõlves juhtunud trauma. Matemaatik Mattia arvates on tema ja Alice, hingelt ja olemuselt väga lähedased, tegelikult nagu üksildased algarvud, mis jaguvad vaid ühe ja iseendaga, elades oma paralleelset elu, ent päriselt kokku ei saa iialgi.

 

Kristin Hannah. Ööbik

teksti esitanud Laine Mägi

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 20 tundi 59 minutit

 

Prantsusmaa, 1939. Vaikses Carriveau linnakeses jätab Vianne hüvasti abikaasa Antoine'iga, kes läheb rindele. Vianne ei usu, et natsid võiksid Prantsusmaale tungida, ent peatselt näeb ta oma silmaga sõdurite kolonne, tankide ja veoautode karavane ja lennukeid, mis täidavad taeva ja heidavad pomme kuhu juhtub. Kui Saksa kõrge sõjaväelane nõuab enda majutamist Vianne'i koju, peavad naine ja ta tütar valima, kas elada koos vaenlasega või kaotada kõik. Oma pere elushoidmiseks on Vianne sunnitud tegema ühe esialgu võimatuna tunduva otsuse teise järel. Vianne'i õde Isabelle on mässumeelne 18-aastane tütarlaps, kes elab oma elu hulljulge kirega. Sellal kui tuhanded pariislased marsivad sõtta, kohtab Isabelle partisan Gaëtani ja armub nii, nagu vaid noored seda suudavad – kogu ihu ja hingega. Kui mees Isabelle'i ootamatult reedab, ühineb tüdruk vastupanuliikumisega ning riskib teisi aidates ikka ja jälle oma eluga. Populaarsete menukite autor Kristin Hannah kujutab julgelt ja meelihaaravalt Teise maailmasõja keeristes lahti rulluvat suurejoonelist lugu ja valgustab sõja vähe kajastatud külge – naiste osa ja saatust selles. Südantliigutav romaan ülistab inimvaimu paindlikkust ning naiste vastupidavust.

 

Ernest Hemingway. Üle jõe ja puude varju

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 54 minutit

 

Raamat "Üle jõe ja puude varju", mille pealkirja aluseks on kindral Thomas J. Jacksoni enne surma öeldud sõnad, jälgib erruläinud ameerika sõjaväelase viimaseid elupäevi Veneetsias. 50-aastane kolonel Richard Cantwell on pärast Teist maailmasõda naasnud Itaaliasse, et külastada kohti, kus ta oleks Esimese ilmasõja ajal peaaegu hukkunud. Ta meenutab nostalgiliselt toonaseid lahinguid ja hukkunud sõjakaaslasi ning veedab oma aega pardijahi, söögi- ja jooginautlemise ja noorukese Veneetsia krahvitari Renata seltsis. Vananeva mehe sisekaemustesse ja mälestusse on põimitud imekaunis, paraku liiga hiljaks jäänud armastuslugu.

 

Lisa Jewell. Ülakorruse pere

teksti esitanud Inge Henk

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2022

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 37 minutit

 

Kahekümne viie aastat eest sai politsei väljakutse Cheyne Walki majja number 16, kust kostvat imiku nuttu. Kui nad kohale jõudsid, leidsid nad eest kümnekuuse hea tervise juures lapse, kes oma hällis rõõmsalt lalises. Alumise korruse köögis lebas kolm musta riietatud surnukeha, lähedal kiiruga kribatud kiri. Teised seal kuuldavasti elanud lapsed olid kadunud. Peagi pärast oma 25. sünnipäeva saab Libby Jones teada, et ta on pärinud hüljatud häärberi Thamesi kallastel Londoni ihaldusväärses Chelsea linnaosas ning et see on väärt miljoneid. Libby elu on täielikult muutumas. Aga ta ei või ette näha, et on veel teisigi, kes seda päeva on pikisilmi oodanud – ja tema tee on nende omaga kokkupõrkekursil.

 

Vladimir Lapin. Peterburi lõhnad ja helid

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2022

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 46 minutit

 

Raamat "Peterburi lõhnad ja helid" on ajalooline pilguheit tsaariaegse Vene impeeriumi pealinna ja hilisema Venemaa tähtsuselt teise linna ajalukku läbi kolme sajandi. Seda ajalugu on vaadeldud läbi huvitava ja omapärase prisma – autor Vladimir Lapin lahkab, analüüsib ja kirjeldab Peterburi ajalugu selle linna tekitatud lõhnade ja helide kirjeldamise vaatepunktist. Raamatust saame teada, kuidas oli korraldatud olme ja elu nii aristokraatidel kui ka lihtinimestel, mis toimus Neevalinnas tormiliste revolutsiooni-sündmuste keerises, ning sellestki, kuidas elati külmas ja nälgides piiramis­rõngas Teise maailmasõja päevil. Ja ei maksa unustada, et Peterburi on olnud ka eestlaste linn – enne Esimest maailmasõda elas siin ligikaudu viiskümmend tuhat eestlast. Teos on kirjutatud elavas ja mahlakas keeles ning autorile omase sooja huumorimeelega.

 

Mele Pesti. Minu Kuressaare

teksti esitanud Valli Pärn

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 50 minutit

 

"Mis on see pilt või sümbol, mis Kuressaare olemuse kokku võtab?" küsib Joe äkki, kui olen juba välisuksel. Joe on New Yorgist pärit arhitekt, kes otsustas hiljuti kogu perega päriselt saarlasteks hakata. Mõtlen pikalt. "Noh, ausalt öeldes ma ei tea. Ainult klišeed hüppavad pähe: linnus, õllekapp, kadakast võinuga…" "No just! Mitte keegi ei tea! Ma olen linna peal kõigilt juba küsinud…" kurdab Joe. "Aga olgu, kui pilti pole, siis äkki mingi idee, mis Kuressaare eriliseks teeb?" Arutame sealsamas ukse peal tund aega jutti. Jõuame järeldusele, et ühes on need, kes pikalt saarele pidama jäävad, sarnased: nad peavad suutma ise kõigega hakkama saada. Nagu jändrikud kadakad linnaservas tuulepealsel maal. "Ma saan aru, et minnakse Tallinna, seal on ju äri, ja Tartus on ülikool," ütleb Joe. "Aga mis häda pärast Kuressaarde kogu ilmast kohale tullakse?" "Tead, Joe, mul ei ole sulle üht vastust. Aga ma kirjutan sellest parajasti raamatut, oota ära! Pealkiri on juba olemas: "Minu Kuressaare"." (Mele Pesti)

 

Liina Pihlak. Elu puu

teksti esitanud Silvia Karro

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 17 tundi 42 minutit

 

Me ammutame jõudu oma juurtest, et kasvatada vilju. Mitmekülgselt andeka teatri- ja telekunstniku Liina Pihlaku (1937–2019) juured on sügaval kultuuriloos: tema ema oli Kersti Merilaas ja isa August Sang, Gustav Ernesaks käis nende juures tihti "hobust mängimas" (s.t maletamas), Kaarel Ird oli igapäevane külaline, perekonnasõbrad Juhan Smuul ja Debora Vaarandi ei pööranud neile selga ka rasketel aegadel … Liina Pihlaku lähikonda kuulusid inimesed, kellest tänapäeval on saanud legendid – Mati Unt, Ago-Endrik Kerge ja paljud teised –, aga kes Liina jaoks olid head sõbrad, kolleegid, mõttekaaslased. "Püüan taastada mälupilte inimestest, kes on olnud mulle tähtsad ja armsad. Eelkõige muidugi isast ja emast ja vanavanematest, kes on läinud, jättes meie sisse salapärased osakesed – geenid," kirjutab Liina Pihlak. Need lood on kirja pannud hea mälu, targa pilgu ja tabava ütlemisega vaatleja, kes viib meid aegadesse, kus tehti "Tuhkatriinumängu", "Kuulsuse narre", "Pisuhända", "Nukitsameest". Hoolimata sellest, et telekunstnik pidi mustvalge televisiooni aegadel arvestama ainult halli erinevate varjunditega ekraanil ning kangast sai osta vaid 5 meetri kaupa, sündisid lavastused, mis on kirjutatud meie kultuurilukku.

 

Hendrik Pillmann. Minu Jõhvi

teksti esitanud Lauri Kaldoja

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 4 tundi 53 minutit

 

Üldjuhul ei satu inimesed Jõhvi niisama. Kui satuvadki, siis ei pruugi hallikarva tunduv linnapilt tulijaid köita. Minagi olen üks nendest, kes Ida-Viru keskusest kohe ei vaimustunud. Siiski otsustasin kolida tundmatusse mitmekeelsesse keskkonda. Vabal tahtel sai minust haridusprogrammi "Noored kooli" liige ja kohaliku kooli õpetaja. Tahtsin anda oma panuse, et iga laps Eestimaal saaks parima võimaliku hariduse. Olin enne seda elanud vaid sünnikodus, seda ülikooli lõpuni välja. Tundus põnev kolida kuhugi, kuhu enda arvates ei sobitu, ja seal täiesti üksi hakkama saada. Jõhvi sai mulle põikeks tundmatusse – senised mõtted-arusaamad vajasid ümberkujundamist. Kaks aastat selles linnas andsid iseseisvumiseks väärtusliku aluse ja tõestasid, et vahel piisab hingerahuks ka päris vähesest. Tõeline Jõhvi elu käib vastupidi suurematele linnadele ühte jalga selles elavate inimestega: ei suured moodsad hooned ega trendi- ja moeröögatused kusagilt kaugemalt suuda vaigistada jõhvikate väge. Raamat pakub lugejale võimalust näha seestpoolt nii Jõhvi linna kui ka õpetajaametit ning aeg-ajalt südamest naerda. (Hendrik Pillmann)

 

Ketlin Priilinn. Emily raamatuklubi

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2022

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 32 minutit

 

Emily, 29-aastane raamatukoguhoidja, asutab raamatuklubi ning tutvub seal 54-aastase Kerstini ja 33-aastase Millaga. Kuigi naised on üsna erinevad, saavad neist peagi head sõbrannad. Kui Milla ühtäkki salapärastel asjaoludel kaob ja politseiuuringud ei paista mingeid tulemusi andvat, otsustavad Emily ja Kerstin asja ise uurima hakata. Samal ajal peab Emily toime tulema üheksa-aastase tütre kasvatamise ja pühapäevaisast eksabikaasaga ning otsustama, kas ta on viimaks ometi valmis uueks romantiliseks suhteks.

 

Hando Runnel. Jaanipäevaks kõrgeks kasvab rohi

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 1 tund 29 minutit

 

Hando Runnel tuli eesti luulesse 1963. a. Üsna pea selgus, et tema luule tugev omapära on lauldavus. Aastate ja aastakümnete jooksul on ta sõnadest paljusid viisistatud ja lauldud. Osa laule pole olnud estraadil, vaid autori enda ümiseda elik laulda. Nii ka siinses kokkupanus. "Jaanipäevaks kõrgeks kasvab rohi" on sisult justament lauluraamat. Tuntumaist võiks nimetada just sedasama nimilugu, siis "Üks veski seisab vete pääl", "Nutikas lutikas", ja muidugi tänases päevas üliaktuaalne hüüatus "Maa tuleb täita lastega". Temaatiliselt on esindatud vanu maaelupilte ning liigutud tänase linnastunud Eesti elu momentvõteteni. Laulud on järjestatud mingit ebamäärast jutulõnga imiteerides, et lugeja võiks ühest tekstist teise kulgeda juturaamatuliku rahuga. On pikki ballaade ja väikesi vemmalvärsse ning huumorit. Võib lugeda, võib laulda, või lihtsalt omagi laulmisi mäletada.

 

Stephanie Schuster. Milena ja armastuse kirjad

teksti esitanud Liivika Hanstin

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 05 minutit

 

Praha, 1916. Noor Milena on iseteadlik ja seiklushimuline tüdruk. Koos sõbrannadega veedab ta meelsasti aega kohvikutes, kirjandusrahva boheemlikus seltskonnas. Seal kohtab ta salapärast autorit Franz Kafkat. Ehkki kumbki seda veel ei tunnista, on esimesest pilgust selge, et neid ühendab midagi enamat kui kirjandus. Isa karmil nõudmisel on Milena aga sunnitud kodumaalt lahkuma. Ta abiellub kirjanduskriitiku Ernst Pollakiga ja asub koos temaga Viini elama, kuid abielu kisub kiiva ja Milena võitleb argimuredega. Üksinduses ja vaesuses, eemal perest ja sõpradest, kirjutab ta Franz Kafkale, et paluda talt luba mõnd tema teksti tšehhi keelde tõlkida. Kirjavahetusest võrsub armastus hingesugulaste vahel. Lugu emantsipeerunud naisest ja ajakirjanikust, kes suutis trotsida oma ajastu paineid.

 

Elo Selirand. Tormi märgid

teksti esitanud Külli Palmsaar

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 14 tundi 29 minutit

 

Issandast hüljatud Eestimaa kubermangu nurgas toimuvad 19. sajandi keskpaigas ühel novembrinädalal sündmused, mille osalised on samast lihast ja luust mis tänane lugeja. Tõsi- ja pseudoajalugu on sulatatud maagilis-realistlikuks kulissiks. Võtmetegelaseks on keerukaid kodalukke välja nuputav 17-aastane talutüdruk Ann Meister, kes on tähelepanelik vaatleja ning vaikiv jälgija. Kui kadripäeva auks korraldatava maskeraadi ööl sünnivad mõrvad, saab temast ootamatult Peterburist pagulusse saadetud vürstitari parem käsi. Või siis terve aju. Igal lauas olnul ja selle ümber toimetanul on oma saladus. Mõni neist eluohtlik. Mõni lihtsalt totter. Anni teekond läbi karnevalinädala on kui Kääbikul: läbi tundmatu ja ohtliku maa minnes on tal täita kohustus, millest keelduda pole võimalik.

 

Lenno Vaitovski. Minu Riia

teksti esitanud Erki Aule

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 17 minutit

 

Kolisin kaheks aastaks Riiga elama ja töötama ning peagi mõistsin, et elan seal topeltelu. Üks neist kulges töökoha hermeetilises keskkonnas. Teine, kõik Riia endaga seostuv, täitis aga iga töökohustustest vaba hetke. Ja kuigi töisem osa lõppes viimaks sügavikku kukkumisega, leidsin ennast pärast toibumist hoopis paremast paigast. Samalaadse kukkumise ülespoole on läbinud ka Riia ise, palju pikema aja jooksul muidugi. Mu motoorse rahutuse leevenduseks ette võetud sagedased jalutuskäigud viisid mind Riia eri nurkadesse ning kohtumine erinevate piirkondadega sundis alatihti küsima: aga mis siin enne oli? Leidsin ajaloo kihtides kaevates nii mõndagi kentsakat. Mu raamat aitab ehk hetkeks keset Riiat peatuda ja mõtiskleda selle üle, kuhu me – praegusaja inimesed – õigupoolest jõudnud oleme. (Lenno Vaitovski)

 

Tõnu Õnnepalu. Viimane sõna

teksti esitanud Mart Aas

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 24 minutit

 

"Viimane sõna" pakub valiku tsitaate Tõnu Õnnepalu teostest. Aga see pole kõik. Raamatu eessõnaks ja vahetekstideks on pikem essee, suvepäevik, kus autor vaatab nii tänasesse päeva kui ka tagasi oma elule ja raamatutele. Kus ta vaidleb neile vastu, kus ta katsub aru saada, mis siis ikkagi on päriselt: "Sest kirjaniku kirjutamine on vastu kirjutamine. Maailma vastu, inimese vastu ja kõigepealt iseenda vastu. Kirjaniku töö on vastu kirjutamine. Maailmale, inimesele, iseendale ja sellele müstilisele teisele, keda iial pole ja kes on kõik – kirjutada talle vastu, vastata talle."

 

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Николя Барро. Однажды вечером в Париже

читает Кристина Кокина

Riga : LNerB, 2020

1 CD : mp3 formaat, 7 tundi 21 minutit

 

Ален Боннар, владелец маленького кинотеатра в Париже, показывает классические фильмы для небольшого круга постоянных посетителей. В кинотеатре царит атмосфера старого кинематографа — это зачарованное место, потерявшееся во времени, где сходятся мечты и воспоминания. Каждую среду в кинотеатр приходит милая застенчивая девушка по имени Мелани и всегда садится в семнадцатом ряду. Однажды Ален приглашает ее на ужин, и она с радостью соглашается. Ален влюбляется в нее без памяти. Через несколько дней, совершенно неожиданным образом, жизнь Алена круто меняется, его захватывает сумасшедший водоворот событий, которые случаются только в кино. Все это могло бы стать чудесным подарком судьбы, если бы не бесследное исчезновение Мелани.

 

Николя Барро. Париж - всегда хорошая идея

читает Кристина Кокина

Riga : LNerB, 2020

1 CD : mp3 formaat, 7 tundi 02 minutit

 

Больше всего на свете Розали, хозяйка крохотного магазина открыток в центре Парижа, любила синий цвет. Но ей и в голову не могло прийти, что однажды, вместе с маститым французским писателем, книгами которого она зачитывалась с детства, а также молодым и очень симпатичным американским профессором, она попадет в совершенно невероятную историю и синий цвет сыграет в ней такую важную роль.

 

Фрэнсис Ходжсон Бернетт. Маленький лорд Фаунтлерой

читает Василий Гордейчук

Riga : LNerB, 1997

1 CD : mp3 formaat, 6 tundi 32 minutit

 

Семилетний мальчик, живущий в Америке с матерью, неожиданно оказывается наследником старого лорда Фаунтлероя. Искренний и добрый внук перевоспитывает мрачного, сурового английского аристократа.

 

Гарриет Бичер-Стоу. Хижина дяди Тома

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2004

1 CD : mp3 formaat, 22 tundi 24 minutit

 

Написанная в характерном для девятнадцатого века сентиментальном стиле "женской прозы" эта книга, тем не менее, произвела грандиозный переворот в общественных настроениях, завоевав важное место не только в истории литературы, но и просто – в истории, поскольку самым благородным поводом к Гражданской войне между Севером и Югом стала борьба за отмену рабства. И в эту борьбу книга маленькой женщины внесла неоценимый вклад.

 

Kirjeldustõlkega filmid

 

Kõrb

režissöör Kadri Kõusaar, stsenarist Kadri Kõusaar, operaator Sten-Johan Lill, produtsendid Aet Laigu, Charlotte Most, Maria Larsson Guerpillon, Merja Ritola, Essi Haukkamaa, kirjeldustõlke koostasid Piret Õunapuu ja Artur Räpp, teksti lugesid Liivika Hanstin ja Erki Aule

Tallinn : Film Tower, 2022

1 DVD, 1 tund 28 minutit

 

Olles töölähetusel apokalüptilisel – inimestest ja seadustest hüljatud Siinail, röövitakse lääne naisajakirjanik Ingrid (Frida Westerdahl) rühma Palestiina meeste poolt ja peidetakse kõrbesse. Peagi leiab Ingrid end aga armumas röövlitest kõige sümpaatsemasse - Ali'sse (Ali Suliman). Ali ülemus Moussa (Firas Taybeh) kahtlustab, et midagi on teoksil ning muutub üha ohtlikumaks ja vägivaldsemaks.

 

Apteeker Melchior

stsenaristid Indrek Hargla, Olle Mirme, Elmo Nüganen, režissöör Elmo Nüganen, operaator Mihkel Soe, produtsendid Kristjan Taska, Esko Rips, Armin Karu, Tanel Tatter, Veiko Esken, kirjeldustõlke koostasid Piret Õunapuu ja Artur Räpp, teksti luges Jette Karmin

Tallinn : Taska Film : 2022

1 DVD, 1 tund 38 minutit

 

Tallinnas tapetakse kuulus ordurüütel Clingenstein – kangelane, kes vabastas Läänemere piraatidest. Nüüd on ta pea maha raiutud ja suu münte täis topitud. Kadunud on kuldkett, mille ta alles samal päeval ostis. Kohtuhärra Wenzel Dorn võtab mõrvapaigale kaasa noore apteekri Melchior Wakenstede. Noormees on nagu verekoer, kes oskavat ka surnutega rääkida. Melchiori nutikus ja Dorni oskamatus viivad aga selleni, et kogu mõrvaloo lahendamine jääb apteekri õlule. Peagi selgub, et tapetud rüütel tuli Tallinnasse eriülesandega. Kõik jäljed viivad dominiiklaste kloostrisse. Sealt algab mõrvade rida, kus ohvriks kõik, kes puutunud kokku salapärase "Tallinna vangiga". Apteeker Melchiori triloogia põhineb raamatumüügi edetabelite tipust tuntud romaanisarjal. Stsenaristid Indrek Hargla, Elmo Nüganen ja Olle Mirme põimisid esimeses filmis raamatust "Apteeker Melchior ja Oleviste mõistatus" tuntud tegelased ja sündmused täiesti uute, filmi jaoks loodud keerdkäikudega.