Raamatututvustaja

Juuli-august 2022

 

 

Sisukord:

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Aleksandr Barinov. Kaltsakad ja komissarid

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2022

1 CD : DAISY raamat, 15 tundi 05 minutit

 

Kui kuritegelikus maailmas on legendaarseid isiksusi, siis Heldur Luhter kuulub kahtlemata esikümne hulka. Õigupoolest kuulus, sest käesoleva raamatu peategelane (põhimõtteliselt kaasautor, kes ajakirjanik Aleksandr Barinovile oma kelmiloo jutustas) suri mõni kuu enne selle ilmumist. Tema peamine "elutöö" (mõned eelmised vanglaskäigud tühja-tähja eest ei lähe arvesse) oli narkootikumide tööstusliku tootmise korraldamine Venemaal ja Eestis. Aastail 1998-2008, saalides Venemaa, Ukraina, Eesti, Tai, Hiina ja Laose vahet, ta sõna otseses mõttes ujutas Euroopa üle amfetamiini ja ecstasy'ga. Tundes narkoäri läbi ja lõhki, jõudis mees järeldusele, et uimastikaubandus selle organiseeritud kujul saab Venemaal, endise Nõukogude Liidu riikides ja sotsialismileeri maades eksisteerida ainult tänu politseile ja eriteenistustele endile. Peamine järeldus, mille Luhter enda jaoks tegi, oli see, et narkoäri kui süsteemi on üles ehitanud riigiametnikud ise – "komissarid". Inimestel kusagilt kõrvalt ehk "kaltsakatel" ei ole sealjuures võimalik rikkaks saada ega vanglaid vältida.

 

Teresa Driscoll. Täiuslik sõber

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2022

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 56 minutit

 

Istudes koos abikaasaga rongis, kaugel kodust ja nelja-aastasest pojast Benist, saab Sophie telefonitsi ootamatu teate. Kaks poissi on traagilise õnnetuse tagajärjel haiglasse sattunud. Ja üks neist on Ben. Sophie arvas, et võib oma uut sõbrannat Emmat usaldada ja jätta poja tema hoolde. Emma on ju ometi tema mõttekaaslane, kellele Sophie võis külas liikuvatest juttudest hoolimata oma hinge avada. Aga Sophie ei pääse tundest, et ta on teinud kohutava vea, ja nüüd on kogu ta pere ohus. Sest kui hästi ta tegelikult Emmat tunneb? Kas ta oleks üldse tohtinud teda usaldada? Võimetuna oma last aitama, kodust ikka veel mitme tunni pikkuse sõidu kaugusel, saab Sophie pisitasa teada tõe. Ja tema elu pole enam kunagi endine.

 

Marje Ernits. Igatsusest sinu järele

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2022

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 56 minutit

 

Marje Ernitsa järjekordne romaan räägib keerulistest inimsuhetest. Reisibüroos töötav Kristin on üksikema, kes on oma poja suureks kasvatanud. Pärast poja ülikooli minekut on nende omavaheline suhtlus aga lakanud ja seda elab Kristin väga valusalt üle. Ühel õhtul töölt koju minnes märkab ta kaarsillal seismas üle piirde vette vahtivat meest, keda on seal juba varemgi näinud. Sel korral otsustab Kristin meest kõnetada, sest kahtlustab tema peas suitsiidimõtteid. Vestlusest selgub, et nende saatuses on sarnaseid jooni, sest ka Anti on üksikvanem ning pidanud ise oma tütart kasvatama. Tema sillal seismise põhjuseks on aga tüli tütrega. Sellest kohtumisest saab alguse nende kahe ühine teekond. See ei ole tänapäeva Tuhkatriinu-lugu, vaid üsna ootamatu lõpuga sündmuste jada. Kas keerulised suhtepuntrad saavad lahti harutatud ja lapsed vanematega lepitatud?

 

Marje Ernits. Tavaline surm

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2022

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 17 minutit

 

Koroonapiirangud paiskavad segi ühe eduka perekonna elu: stjuardessist ema koondatakse, börsimaaklerist isal on kodukontoris silmi vaid arvutiekraanide jaoks ning distantsõppel laste suhted lähevad teravaks nii vanemate kui ka sõpradega. Kui aga isa ootamatult sureb, kukub nende elu täiesti kokku: ema otsib lohutust alkoholist ja kodu pannakse pangalaenu katteks müüki. Milline on väljapääs võimatuna tunduvast olukorrast, kui vanematest pole enam asja?

Menukirjaniku Marje Ernitsa uus romaan on ühe tänapäevase perekonna lugu. Kõik nende elus muutub, kui silmapiirile ilmub üks tibatilluke uus tegija, keda ei saa isegi elusolendiks nimetada, kuid kes suudab nihutada piire, milleks keegi neist valmis polnud.

 

Sebastian Fitzek, Michael Tsokos. Ära lõigatud

teksti esitanud Kaire Klaos

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2022

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 24 minutit

 

Kohtupatoloog Paul Herzfeld leiab võikalt moonutatud laiba kolju seest kapsli oma tütre telefoninumbriga. Hannah on röövitud – ja Herzfeldi jaoks algab perversne ajujaht. Psühhopaadist röövija on jätnud Helgolandile veel ühe vihjetega surnukeha, aga Herzfeldil puudub igasugune võimalus informatsioonile ligi pääseda, sest orkaani tõttu on meresaar mandrist ära lõigatud ning elanikud evakueeritud. Üks vähestest saarele jäänutest on rannalt surnukeha leidnud koomiksikunstnik Linda. Meeleheitel Herzfeld üritab Lindat veenda lahkamist läbi viima, teda telefonitsi juhendades. Linda ei ole aga iialgi skalpelli käes hoidnud. Inimese lahkamisest rääkimata.

 

Veronika Kivisilla. Kuni armastus peale tuleb 2.0

teksti esitanud Reelika Kasemägi

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2021

1 CD : DAISY raamat, 4 tundi 04 minutit

 

Veronika Kivisilla esimene proosaraamat "Kuni armastus peale tuleb" tuli, nägi, võitis – seda loetakse, sellest kirjutatakse, see on pannud kõiki lugejaid märkama argipäevades ette tulevaid imelisi hetki. Elu läks edasi, kalender liikus uude aastasse ja veel kord uude aastasse ja see raamat siin on "Kuni armastus peale tuleb 2.0" ehk eelmise raamatu uustrükk koos uute lugudega. Nagu esimeses raamatus, kohtuvad siingi linn ja loodus, inimene ja aeg. Rõõmsat kaasaelamist!

 

Tiina Laanem. Öised hääled

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2022

1 CD : DAISY raamat, 4 tundi 40 minutit

 

Äkki nägi ta saledat ja tõmmut tibi külmkapi sisemusest enda poole vaatamas. Veiko sirutas käed välja. Kõhnad piigad mõjusid ahvatlevalt. Ta saigi tõmmu iluduse kätte, surus ta hellalt oma rinnale, aga too muutus Rannarootsi suitsuvorstiks. Veiks viskas vorsti vastikusega eemale, samas kui külmar sikutas teda jalgadest jääkambri poole. Ta peksis kappi nagu jaksas ja leidis end lõpuks köögilaua alt, tükike vorsti pihus. Lisaks külmkapiga võitlevale Veikole leiab jutukogust "Öised hääled" ka Punase Jänesega koos elava Kerdi, saleda soomlase, kuuris liha praadiva Evaldi, rattasõitu vihkava Emmi, maagilise külgetõmbe omandanud Pauli ning palju teisigi tegelasi.

 

Minna Lindgren. Raevukas lesk

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2022

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 08 minutit

 

"Raevukas lesk" on vaimukas ja südamlik lugu ühiskonnas valitsevatest stereotüüpidest, sõprusest ja armastusest. Huumori ja soojusega uurib autor «vanainimeste» kohta maailmas: mida tähendab olla elujõuline ja vaba üle 70-aastane ühiskonnas, kus gallupite viimane vanuserühm on 61-65 aastat? Peategelane Ullis on elanud igati ontlikult: töötanud hambaarstina, olnud kohusetundlik ema ja abikaasa ning hooldanud 12 aastat oma halvatud abikaasat. Nüüd on mees surnud ja Ullis on vihane elu peale, iseenda peale – kõige peale. Ta tunneb, et pole elu õieti alustanudki, elamisest rääkimata. Tema keskealised lapsed näevad aga ema mustvalgelt: tegemist on väeti, surmaväravatele koputava vanuriga, kellest pole enam muud asja kui lapsi ja koera hoidma ning kes tuleks võimalikult ruttu hooldekodusse sokutada. Ullis aga otsustab hakata uurima, mida oma vabadusega peale hakata ja mida elul talle veel pakkuda on.

 

Clare Mackintosh. Pantvang

teksti esitanud Inge Henk

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2022

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 15 minutit

 

Õhkkond esimesel vahemaandumisteta London–Sydney lennul särtsub elektrist. Kuuldavasti on äriklassi reisijate hulgas kuulsusi ja kogu maailm jälgib seda märgilist reisi. Lennusaatja Mina püüab keskenduda reisijatele, mitte raske iseloomuga viieaastasele tütrele, kes koju maha jäi – ega ka oma abielu raputavatele probleemidele. Ent peagi pärast õhkutõusu saab Mina kirjakese, mis toob talle judinad ihule. Keegi tahab teha nii, et lennuk ei jõuaks sihtkohta. See tundmatu reisija nõuab Minalt koostööd, ja teab täpselt, kuidas seda saavutada. Maandumiseni jääb kakskümmend tundi. Kahekümne tunniga võib juhtuda nii mõndagi.

 

Petra Procházková. Alumiiniumikuninganna

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2022

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 02 minutit

 

1994. aaastal, kui puhkes esimene "tšetšeeni sõda", elas Tšetšeenia pealinnas Groznõis peaaegu pool miljonit inimest. 1999. septembris algas teine "tšetšeeni sõda". Pommid ei teinud vahet, mis rahvusest inimesi tappa. Varemetes linnas püüavad paigale jäänud elanikud endal ja perel hinge sees hoida. Selles raamatus jutustavadki kuus naist, kuidas nad sellega toime tulevad.

 

Patrick Raba. Üksilduse tipptunnid

teksti esitanud Kaire Klaos

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2022

1 CD : DAISY raamat, 27 minutit

 

Tiiu Randmann-Mihkla. Taevased lood

teksti esitanud Kaire Klaos

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2022

1 CD : DAISY raamat, 26 minutit

 

Alex Smith. Ajalehetüdrukud

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2022

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 35 minutit

 

Peainspektor Robert Kett pole suutnud leida ja päästa oma röövitud abikaasat ning see painab teda. Ta lahkub Suur-Londoni politseijaoskonnast ja kolib oma kolme väikese lapsega Norwichi, lootes oma räsitud perekonda tervendada. Ent rahu ei kesta kaua. Linnas on kaduma läinud kaks ajalehetüdrukut ja niidiotsad osutavad sariröövijale. Kett satub oma karjääri ühe süngeima juurdluse keskele, mis viib ta vastamisi kohutava julmusega. Juurdlus võib aidata välja selgitada hirmsa tõe tema naisega juhtunu kohta.

 

Malin Stehn. Head uut aastat

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2022

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 22 minutit

 

Udusel vana-aastaõhtul kõnnib 17-aastane Jennifer teismeliste majapeolt külma talveöösse – ja kaob jäljetult. Linna teises otsas võõrustavad tema vanemad Lollo ja Max oma pidulisi, õndsalt teadmata, et nende elu muutub igaveseks. Paari iga-aastasel uusaastapeol saavad kokku vanad peresõbrad, kellel tegelikult pole enam palju ühist, kuid koos aastavahetuse tähistamine on endiselt traditsioon. Aastakümnete jooksul on sõpradevahelised kunagised head suhted asendunud armukadeduse ja varjatud õelate arvamustega üksteise suhtes, mida peidetakse viisaka fassaadi taha. Ja ometi seob neid kuuluvustunne, millest tasub kinni hoida. Sest kes tunneb sind kõige paremini, kui mitte sinu vanimad sõbrad? Uue aasta esimese päeva varahommikul ärkavad täiskasvanud tuikava pohmelliga ja järjest kasvava ärevusega Jenniferi pärast. Kolme erineva vaatenurga kaudu hakkavad sõpruskonna suhted lahti hargnema: Lollo, Jenniferi ema mõistab, et ei tunne oma tütart üldse; Nina, Lollo lapsepõlve parim sõbranna ja kolme lapse ema ei saa enam aru, mis tema abielus valesti on, ja Nina abikaasa Fredrik, kes võis olla viimane, kes Jenniferi elusana nägi... Kadunud neiu viib Lollo, Nina ja Fredriku käitumise kontrolli alt välja, paljastades tumedaid saladusi, mida on aastaid hoolega varjatud. Selles jõulises Rootsi põnevikus, mis meenutab Liane Moriarity "Suuri väikeseid valesid", viivad pealtnäha tähtsusetud valed katastroofiliste tagajärgedeni, mis kasvavad nagu lumepall. Malin Stehn ehitab osavalt kaardimajakese, milles kolm peategelast on sunnitud uuesti läbi vaatama kõik, mida nad arvasid teadvat üksteisest – ja oma peredest. Pinge säilib põneviku viimase leheküljeni.

 

Kai Vare. Võlg

teksti esitanud Anneli Vedler

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2022

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 41 minutit

 

Ajakirjaniku ja tõlkija Kai Vare krimiromaan "Võlg" viib lugeja rahulikku Järva-Jaani alevisse, kus ei ole midagi liiga palju: ei üliviljakaid muldi, ei silmapaistvaid jõgesid, ka rahvast on vähevõitu. Väike, kasin ja kodune koht. Rutile Järva-Jaanis meeldis ja pensionile jäädes kolis ta päriselt sinna. Hommikused võileivad, jalutuskäik piki lapitud asfaldiga aleviteid, aiatööd ja teleka ees kudumine. See oli parim! Tema tahtis, et miski ei muutuks kunagi. Anu ilmus Järva-Jaani Rutist hiljem ja kohalike seas hakkas kohe levima kumu, et tegemist on väga ekstravagantse daamiga. Uustulnuk ei paistnud millegagi kokku hoidvat: palkas töömehed vana maja korda tegema ning sõitis tihti linna, et juuksuris või maniküüris käia. Rutt pidas Anut oma sõbraks. Anu oli hakkaja ja rõõmsameelne. Neil oli usalduslikke jutuhetki, kuigi Anu ei armastanud isiklikest asjadest pajatada. Kuni ükskord ... Seni rahulikus alevis hakkavad toimuma salapärased lood ja kohalik naistemees Mati paneb Ruti oma kaitsvast kookonist välja pugema, et selgeks teha, kuhu kadus Anu. Kai Vare "Võlg" pälvis kirjastuse Tänapäev krimiromaanide võistlusel peapreemia.

 

Bronnie Ware. 5 levinumat surmaeelset kahetsust

teksti esitanud Serli Küünarpuu

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2022

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 02 minutit

 

Pärast pikki aastaid kiretut tööd ja elupõletamist leidis Bronnie Ware end otsimas väljakutset, mis annaks talle mõtte edasi elada. Vaatamata ametliku kutseoskuse ja kogemuse puudumisele sattus ta ravimatute haigete palliatiivhooldajaks leevendusravis. Surijate eest hoolitsedes ja nende iga päevaga hääbuvas toimetulekus abiks olles tegi Bronnie oma elus läbi täieliku muutuse. Tööst saadud kogemusi otsustas ta jagada ajaveebis, pannes seal kirja kõige sagedasemad kahetsused, mida hoolealused talle enne surma avaldasid. Bronnie blogi "Viis levinumat surmaeelset kahetsust" pälvis väga suurt tähelepanu. Juba esimesel aastal jälgis seda enam kui kolm miljonit lugejat. Paljude lugejate soovil jagab Bronnie nüüd oma lugu ka raamatus. Bronnie enda elu on olnud värvikas ja kirju. Kuid peatse surmaga leppida püüdvatelt inimestelt saadud õppetunnid aitasid tal mõista, et oma elus teadlikke valikuid tehes on igal inimesel võimalik surra rahuliku hingega. Selles südamlikus jutustuses toob Bronnie esile, millise tähendusrikkuse võivad just elavate silmis omandada surija ehedas lihtsuses lausutud üdini siirad kahetsused. Bronnie Ware selgitab, kuidas me kõik saaksime endale tähtsaid teemasid lahendada juba nüüd, mil meil on veel aega. "5 levinumat surmaeelset kahetsust" annab lootust paremaks maailmaks. Bronnie helged mälestused on kogutud julgesse ja südantliigutavasse raamatusse, mis ühest küljest õpetab, kuidas suhelda viimast tuge vajava lähedasega, ja teisalt innustab elama just niisugust elu, nagu igaüks oma südames soovib.