Raamatututvustaja

Mai 2022

 

 

Sisukord:

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Ingliskeelsed heliraamatud

 

Punktkirjas raamatud

 

Puuteraamatud

 

Kirjeldustõlkega filmid

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Maeve Binchy. Vihma ja tähtede ööd

teksti esitanud Silvia Karro

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 14 tundi 13 minutit

 

Agia Anna väikest linnakest piiraval mäel kohtuvad kreeka tavernis neli võõrast, keda ei seo miski peale põgenemissoovi. Sõitnud sellesse paika Iirimaalt, Ameerikast, Saksamaalt ja Inglismaalt, on kõik jätnud selja taha oma kodud ja senised elud, ent linnakeses aset leidnud kohutav tragöödia paiskab nad ootamatult kokku. "Vihma ja tähtede ööd" on lugu ühest suvest ja neljast inimesest, kelle elus valitseb tõeline segadus. Agia Annas elava ja peaaegu kohalikuks muutunud keskealise iirlanna Vonni abiga leiavad kõik oma probleemidele lahendused – ehkki mitte päris sellised, nagu nad olid lootnud...

 

Alan Bradley. Mõrv ei ole lapsemäng

teksti esitanud Marika Palm

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 12 minutit

 

Flavia de Luce, ohtlikult nutikas 11-aastane keemialemb ja osav mõrvade lahendaja kardab, et tema detektiivikarjäär pastoraalses Bishop’s Laceys on oma otsa leidnud — kuni armastatud nukunäitleja Rupert Porsoni enda elulõng õnnetus kohtumises elektriga läbi kärsatatakse. Aga kes peaks midagi sellist tegema ja miks? Kas Gibbeti metsas elav hull naine teab rohkem kui pealtnäha tundub? Ja mis roll on mängida Porsoni võluval, ehkki tujukal abilisel? Kõik viitab aastaid varem aset leidnud kahtlasele surmale ning keerulisele juhtumile, mida kohalikud konstaablid lahendada ei suuda – vähemalt mitte ilma Flavia abita. Kuid kas meie tormakas kangelanna on läinud liiga kaugele, jõudnud liiga lähedale sellele, kes selles surmatantsus tegelikult salamisi lava taga nööre tõmbab? Alan Bradley krimisarja teises osas jätkab Flavia de Luce võitlust kuritegevuse, oma vanemate õdede ja igavuse vastu.

 

Mark Edwards. Maja metsa varjus

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2022

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 35 minutit

 

Kadunud laps. Meeleheitel ema. Ja maja täis saladusi. Kaks aastat tagasi kaotas Julia traagilises õnnetuses pere. Tema abikaasa uppus tütar Lilyt päästa üritades kodu lähedal jões. Aga tüdruku surnukeha jäi leidmata ja Julia usub sisimas, et Lily on endiselt elus. Üksi ja rahahädas, avab Julia kodumaja kirjanike loomemajana. Üks esimesi külalisi on õuduskirjanik Lucas, kellele saab Lilyga juhtunu väljaselgitamine kinnismõtteks. Kuid kõigest mõni päev pärast mehe saabumist toimub majas rida kõhedaid sündmusi. Kui Lucase leitud juhtlõngad tema ja Julia metsa juhatavad, avastavad nad sünge saladuse, mille varjul hoidmiseks on keegi nähtavasti valmis ükskõik milleks. Mis tol päeval jõe ääres tegelikult juhtus? Miks Lilyt ei leitud? Ja kes või mis Julia majas kummitab?

 

Ernst Enno. Imelikku rada pikka

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 22 minutit

 

Ernst Enno (1875–1934) on eesti luule introvertse suuna kaitsepühak. Oma lihtsa ja loomuliku rütmiga palades leiutas ta uue kõneviisi looduse ja inimese siseilma ühte sulatamiseks. Tema kaunikõlalised ja selged, korduvate fraaside ja lemmikmotiividega ning ikka ja alati sõnumiga värsid sisaldavad ohtralt helgust ja valgust, aga ka hingevalu ja nostalgiat. Käesolevast, ühest põhjalikumast Enno luule valikust leiab nii viisistatuna kuulsaks lauldud palad ("Igatsus", "Rändaja õhtulaul", "Nii vaikseks kõik on jäänud", "Need ei vaata tagasi" jt) kui ka vähetuntud, varasemates kogumikes ilmumata luuletusi. Kogumikku täiendab Lauri Sommeri saatesõna.

 

Robert Galbraith. Vere sund

teksti esitanud Lauri Kaldoja

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 33 tundi 52 minutit

 

Eradetektiiv Cormoran Strike on Cornwallis oma perel külas, kui tema poole pöördub naine, kes palub talt abi oma ema leidmiseks – aastal 1974 astus noor naisarst oma töökoha uksest välja ning kadus jäljetult. Strike pole kunagi varem nii vana juhtumiga rinda pistnud, aga kuigi lootus tõde välja selgitada on väike, ärkab temas huvi ning Margot Bamborough’ salapärane kadumine lisandub pikka nimekirja juhtumitest, mille kallal tema ja Robin Ellacott, tema partner detektiivibüroos, parajasti töötavad. Töö kõrvalt üritavad Strike ja Robin saada sotti oma isiklikest suhetest, mis kulgevad üle kivide ja kändude. Margoti kadumist uurima asudes tuleb päevavalgele põrgulikult keeruline sasipundar, kuhu on segatud okultism, psühhopaadist sarimõrvar ja tunnistajad, keda ei saa usaldada. Selgub, et ka aastakümneid vanad juhtumid juhtumid võivad osutuda surmavalt ohtlikeks.

 

C. W. Gortner. Marlene

teksti esitanud Liivika Hanstin

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 16 tundi 50 minutit

 

Maria Magdalena Dietrich oli justkui lavale sündinud. Esimese maailmasõja järgses vaesuses kasvanud tüdruk hakkas lauljaks juba teismelisena, vahetades oma perekonna korraliku keskklassi seltskonna Weimari Berliini kabareede dekadentliku sära vastu. Suur kohalik populaarsus sai aga hoopis teised mõõtmed pärast rolli filmis "Sinine ingel". Nüüd jätkus tema karjäär Hollywoodi teravaimas tipus – koos kõige hea ja halvaga, mis see kaasa tõi. Kodumaale tagasi jõudis ta alles päras Hitleri režiimi langemist koos kindral Pattoni endaga, ning siis seisis ta silmitsi juba sellise Saksamaaga, milliseks fašism ja sõda selle vorminud oli.

 

Birutė Jonuškaitė. Maranta

teksti esitanud Anne Margiste

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 30 minutit

 

Birutė Jonuškaitė romaan "Maranta" räägib kolme põlvkonna naiste dramaatilisest saatusest keerulistes ajaloolistes oludes alates II maailmasõjast kuni tänase päevani. Romaani kesksed tegelased on vanaema Dominyka, tütar Saulė ja tütretütar Rasa, kelle elu on kulgenud peamiselt Gaładuśi ja Sejwy järve vahel asuvas leedulaste põliskülas Kirde-Poolas, mis on ajalooliselt olnud eri võimude ja riikide mängumaa. Samast kandist on pärit ka raamatu autor. Romaani peatelje moodustab suurpere, kelle vanim tütar rändab üle Atlandi Ameerikasse, jättes kodupaika maha kaks teda armastavat meest – Tadulise ja Rūkase. Samuti jääb teda igatsema väike Rasa, kes on romaani minategelane ja jutustaja. Tegevus toimub algul lapse, siis teismelise ja viimaks kunstiakadeemias õppiva tudengi pilgu all. Elutee viib teda Poolast Ameerikasse, Pariisi, Jeruusalemma; ta püüab välja selgitada painavaid küsimusi, et mõista iseennast ja oma perekonda ning leida lõpuks ometi hingerahu. Samm-sammult selgub, et nii Dominyka kui ka Saulė elus on olnud varjatud lehekülgi ja lahtirääkimata lugusid. Kas Rasa, perekondlike mõistatuste lahendaja, saab saladuste selginedes õnnelikuks?

 

Mart Juur. Igaüks on imelik

teksti esitanud Helle Tiikmaa

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2021

1 CD : DAISY raamat, 1 tund 12 minutit

 

"Tegemist on täiesti erakordse ja enneolematu kirjandusteosega – mitte kunagi varem kogu inimkonna ajaloo vältel pole üheski raamatus ilmunud luuletust minust ja minu koerast. Juba ainuüksi sellepärast tasub kõigil raamatu ja koerasõpradel Mardi teos kindlasti enesele soetada!" Andrus Kivirähk. "Parim viis enda lõbustamiseks on lõbustada kedagi teist." Mark Twain. "Minul pole juukseid ja mõnel pole jalga, ära oma puudujääke sinagi nüüd varja. Keegi pole täiuslik, igaüks on imelik." Mart Juur.

 

Juta Kivimäe. Suur tuba

teksti esitanud Liisu Krass

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 10 minutit

 

Juta Kivimäe "Suur tuba" võitis 2021. a Eesti Kirjanike Liidu romaanivõistlusel esimese auhinna. Romaanis on kirjeldatud sõjakeerises ellu jäänud ja kodumaale tagasi pöördunud juudi perekonna elu ja väärtushinnanguid sõjajärgses Eestis. Ühiskorteriks muutunud kunagise Tartu heakodanliku eluaseme atmosfääris peegeldub kogu tollane Eesti. Seal kohtuvad eri rahvusest erinevad sotsiaalsed tüübid ja sõjaeelsest ajastust nõukogude reaalsusse sattunud põlvkonnad. Peategelane on segaperekonnast pärit juba kooliealiseks saanud tüdruk, kelle pisut heitliku lapsepõlve muudavad põnevamaks tuntud isikud Eesti teatri- ja kirjandusmaailmast. Teoses on oluline sotsiaalne aeg, viiekümnendate lõpuaastad, mil Siberisse saadetud hakkasid koju tagasi tulla. Paljudel inimestel tekkis petlik illusioon, et asjad lähevad tõepoolest paremuse poole. Oldi ka kurnatud vihkamisest ja hirmust ning jõudumööda püüti kohaneda. Teose üldine atmosfäär püsib helgena, kuigi peategelase lapsepõlve tumestavad ajuti ka vägivald, ebaõiglus ja surm.

 

Friedrich Reinhold Kreutzwald. Kilplased

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 4 tundi 45 minutit

 

Allegooriline satiir "Kilplased" ilmus esmakordselt 1857. a ning on saanud rumalate ja põikpäiste inimeste üldnimeks. Kilplaste ennekuulmata narruste ja alpuse kaudu naeruvääristab kirjanik igasugu vaimset piiratust, mõttetut ja sõgedat sagimist ning vähimagi taibukuse puudumist.

 

Mart Laar. Hoia Ronk

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 12 minutit

 

Pseudonüümi Hoia Ronk kasutanud Karl August Hindrey (1875–1947) oli oma aja tuntumaid ja värvikamaid kultuuritegelasi, kelle elutee langes suuresti kokku Eesti Vabariigi saatusega. Ehkki ta tahtis saada kunstnikuks, sai temast hoopis ajakirjanik, siis Eesti esimese pilkelehe koostaja, siis avaliku elu tegelane ja kirjanik. Kunstiga tegeles ta väikestviisi siiski ka. Hindrey osales aktiivselt Eesti Vabariigi loomisel, samuti Vabadussõjas. Nõukogude võim nägi temas oma surmavaenlast, mistõttu Hindrey oli sunnitud veetma viimased eluaastad valenime all Iru vanadekodus. Tema hauakoht oli pikka aega teadmata. Ka oli Nõukogude Eestis keelatud Hindrey loomingut avaldada. Eesti Vabariigi taassünniga tõusis uuesti au sisse ka Hindrey. Tema teoseid hakati taas välja andma, kuid temast endast teati suhteliselt vähe – neid, kes teda mäletanuks, polnud enam. Nüüd on Mart Laar pannud kokku haarava elulooraamatu Karl August Hindreyst, et seda meie kultuurilukku jäänud lünka täita. Saame ülevaate värvikast isiksusest, kelle elu on võrreldav seiklusromaaniga ja kelle mitmekülgne looming pakub äratundmisrõõmu tänapäevalgi. Raamatust ei puudu ka hea huumor, mis oli iseloomulik Hindreyle endalegi.

 

Donna Leon. Heas usus

teksti esitanud Ene Lepp

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2021

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 41 minutit

 

Commissario Guido Brunetti juurde tuleb abi paluma tema abikaasa tudeng Claudia Leonardo, püüdes leida andeksandmist kuriteole, mille eest tema surnud vanaisa on aastakümneid tagasi süüdi mõistetud. Brunetti aitaks intelligentset ja tõsist tüdrukut meeleldi, aga kuna ammu toimunud juhtumi kohta on võimatu mingitki teavet leida, ei kuluta ta selle uurimisele kuigi palju aega. Siis leitakse surnuna Claudia ise. Kuna tüdruku lähisugulasi ei leita, külastab Brunetti vana austerlannat – Claudia vanaisa armukest, kes oli olnud Claudiale vanaema eest, ning avastab vanaproua tagasihoidlikust korterist uskumatult hinnalise kunstikogu. Kui ka vana naine mõrvatakse, paljastab Brunetti juhitud uurimine kiivalt varjatud saladusi jõukate itaallaste koostööst natsidega, mille varjamise nimel on palju vaeva nähtud.

 

Kadri Lepp. Salasõnad

teksti esitanud Ingrid Margus

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 4 tundi

 

Kui Mart ühel päikselisel hommikul ärkab, paistab kõik üsna tavaline. Ka koolis ootavad teda ees täitsa harilikud tunnid ja tegemised. Seepärast ei oska Mart arvatagi, et kui ta sel ilusal sügispäeval koju jõuab, pole äkki miski enam tavaline, kaugel sellest. Üks salapärane teade pöörab kõik pea peale ja veel enne, kui Mart arugi saab, on ta sattunud uskumatult põnevate ja isegi hädaohtlike seikluste keerisesse. Mart ja ta parim sõber Siim peavad nüüd mängu panema kogu oma julguse ja nutikuse, et see hämar lugu lahendada. Mardi seiklustest on Kadri Lepp kirjutanud juba varemgi: "Poiss, kes tahtis põgeneda" (2015) ja "Tüdruk, kellel oli saladus" (2017).

 

Stefano Massini. Lehman Brothers

teksti esitanud Tambet Tuisk

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 37 minutit

 

Stefano Massini loo keskmes on kolm venda – Hajum, Mendel ja Maier Lehmann, kes 19. sajandi keskel üksteise järel Saksamaalt Ameerikasse rändavad ning seal äri ajama hakkavad. Uuel kodumaal saavad nende nimedeks Henry, Emanuel ja Mayer Lehman. 1850. aastal asutavad nad ettevõtte Lehman Brothers. Eepiline teos jälgib vendade Lehmanite karjääri, juudi traditsioone austavat pereelu ning panga käekäiku läbi pooleteise sajandi, taustal Ameerika kapitalistliku majanduse ülesehitus ja õitseng. Lehman Brothers Holdings Inc. kujunes ülemaailmse haardega finantsettevõtteks, suuruselt neljandaks pangaks Ameerikas. 2008. aastal läks Lehman Brothers pankrotti. Seda peetakse järgnenud ülemaailmse majanduskriisi üheks peamiseks vallandajaks. Teatrilavale jõudis teos esmakordselt 2013. aastal prantsuskeelses tõlkes Prantsusmaal, seejärel Itaalias Milanos. 2018. aastal järgnes esietendus Londonis ja 2020. aastal jõudis näidend ka Broadwayle. 9. septembril 2020 esietendus "Lehman Brothers" Eesti Draamateatris, kus sellest lavastusest on saanud nii publiku kui ka kriitikute lemmik. "Lehman Brothersi" tõlkija Margus Alver pälvis selle tõlke eest 2021. aastal Eesti Teatriliidult Aleksander Kurtna nimelise tõlkeauhinna.

 

Kalle Muuli. Vabaduse tulek

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 15 minutit

 

See on lugu laulvast revolutsioonist, ühest kõige vaimustavamast ajajärgust meie rahva ajaloos. See on lugu viiest unustamatust aastast, kus kustumatu vabadusiha ja erakordne ühtekuuluvustunne aitasid meil lõpuks taas vabaks saada. Raamatu autor Kalle Muuli oli esimene Postimehe (Edasi) korrespondent Tallinnas. Ta on ajakirjanikuna kajastanud laulvat revolutsiooni ja Eesti riigi taassündi, kõiki neid murrangulisi sündmusi, kus maa ja rahva saatus rippus sageli juuksekarva otsas. Nüüd, 30 aastat hiljem meenutab ta siin raamatus kõiki neid dramaatilisi ja värvikaid sündmusi, mis algasid 1987. aastal fosforiidisõjaga ja lõppesid 20. augustil 1991 Eesti riigi taastamisega.

 

Matthew Norman. Viimane paar

teksti esitanud Eva Püssa

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 14 minutit

 

Mida teha, kui kõik sõbrad ümberringi äkki lahutama hakkavad? Kas sinu suhe on ikka piisavalt tugev, et vastu pidada? Või tuleks kokku jäämise nimel teha midagi äärmuslikku? Põhinelik on olnud ülikoolist saati lähedane sõpruskond: neli meest, neli naist – neli paari. Nad abiellusid enam-vähem samal ajal, said samal ajal lapsed ja nüüd, viisteist aastat hiljem, on nad ka hakanud samal ajal järgemööda lahutama. Kui kolm abielu nende ümber on purunenud, hakkavad Jessica ja Mitch Butler omaenda suhet uue pilguga vaatama. Kas seda on võimalik päästa? Või on lahutamine lihtsalt neljakümnendate eluaastate nakkav ja ravimatu viirus? Matthew Normani vaimukas ja südantsoojendavas romaanis otsustavad peategelased Jessica ja Mitch proovida äärmuslikku eksperimenti. Nad lepivad kokku "arenenud abielu" reeglites ja alguses näibki, et eduka suhte saladus on leitud. Kuid kui mängu tuleb kuum baarmen ja reegleid hakatakse rikkuma, muutub olukord oodatust palju keerulisemaks. Lugu on ühteaegu lõbus, seksikas, segane, valus ja täis üllatusi. Selgub, et mõnikord on vaja käituda tõeliselt halvasti, et mõista, mis on tõeliselt hea.

 

Olav Osolin. Kus lendab part

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 07 minutit

 

Baaris turvamehena töötanud Samuel Part on sunnitud otsima endale uue töökoha ning temast saab 42-aastaselt Eesti politsei nooreminspektor. Peagi kohtab ta oma uut ülemust, kindla ilmavaatega vaneminspektor Mart Sapistet, kelle kohta sahistatakse, et politseisse sai ta tööle pärast seda, kui ta oli politseidirektori Moskva stripiklubis pokkeris paljaks mänginud ning lubanud kaotatud raha tagasi anda, kui ta pääseb tööle detektiivina. 2019. aasta veebruaris saab see kummaline tandem väljakutse Lõuna-Eestis paiknevasse hotelli, kus pealtnäha lihtne mõrvalugu võtab ühel hetkel täiesti ootamatu pöörde ning viib uurijad uskumatutesse seiklustesse, mis on ühtaegu nii põnevad kui ka naljakad ning mille lõppu ei oska keegi ennustada.

 

Matrjona Rasputina. Rasputin. Miks?

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2022

1 CD : DAISY raamat, 13 tundi 46 minutit

 

Grigori Rasputini Venemaalt põgenenud tütar Matrjona kirjutas käesolevat raamatut tervelt 14 aastat (1946–1960), söandamata seda ise avaldada. Hiljem leidis käsikiri siiski tee lugejate ette. Autor kirjutab: "Ta oli sootuks uutmoodi inimene, aja enda sünnitatud. Just uutmoodi, ent see vajab täiendust, mida keegi senini pole osanud või julgenud teha. Minu isa oli tõepoolest starets, ainult et niisugune, kellele maailm polnud võõras, starets, kes oma mõtetega elas maa peal. Rasputin tundis saladust, kuidas pääseda juba selles elus."

 

David Safier. Miss Merkel

teksti esitanud Katrin Karisma

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 04 minutit

 

Mida teeb Angela Merkel, kes jääb nüüd pensionile? Otse loomulikult hakkab ta detektiiviks! David Safieri vaimukus krimiloos on endine Saksamaa liidukantsler Angela Merkel, nüüd juba kuuendat nädalat vanast tööst prii, kolinud koos abikaasa ja mopsiga maalilisse Uckermarki valda imekauni Dumpfsee jõe äärde tillukesse Klein-Freudenstadti linna. Paraku on Angelal pärast tormilist karjääri Berliinis keeruline rahulikku maaellu sisse elada - küpsetamine ja jalutuskäigud ümbruskonnas muutuvad kiiresti igavaks. Kui aga Baugenwitzi lossi vangikongi lukustatud ukse tagant avastatakse mürgitatud parun Philip von Baugenwitzi laip, leiab Angela uue eesmärgi - lõpuks ometi on tal vääriline probleem, mida lahendada! Armastava abikaasa ja leebe ihukaitsja Mike’i toel asub ta mõrvarit otsima. Kõik kuus kahtlusalust on naised. Kes jääb peale, kas halastamatu mõrvar või detektiiv?

 

Pille Simon. Pojengid taeva äärel

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2022

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 40 minutit

 

Rängas liiklusõnnetuses kaotavad elu pereisa, tütar ja vanavanemad. Ainsana jääb ellu Anneli, kes haiglas koomast ärgates mäletab oma minevikku vaid lünklikult. Tema elu pole enam endine ning naisele tundub, et kõik, mida ta mäletab või arvab teadvat, ei vasta tõele. Anneli sõber, kohalik konstaabel Madis Uhtras ja sõbranna Liina püüavad naist aidata reaalse maailmaga taas kohaneda. Kui aga Madis avastab enne Anneli haiglast kojutulekut tema majast lagunenud laiba, tuleb tal süveneda mõrvajuurdlusse. Selle käigus tuleb ka temal tõdeda, et mitte miski pole nii, nagu esmapilgul näib. "Pojengid taeva äärel" on Pille Simoni teine romaan. Konstaabel Madis Uhtras on üks võtmetegelasi ka tema eelmises raamatus "Murakamoos" (2021).

 

Karin Slaughter. Hea tütar

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2022

1 CD : DAISY raamat, 20 tundi 16 minutit

 

Kaks tüdrukut aetakse relva ähvardusel metsa. Üks põgeneb oma elu eest. Teine jääb maha… Kakskümmend kaheksa aastat tagasi toimus kohutav rünnak Charlotte'i ja Samantha perekonna kodule ning tol ööl hävitati tüdrukute elu täielikult. Nende ema tapeti. Nende isa – Pikeville'i tunnustatud kaitseadvokaadi – süda murdus. Selle jubeda öö saladused neelasid kõik. Nüüd on Charlotte'ist saanud isa eeskujul advokaat – ta on täiuslik hea tütar. Aga kui vägivald taas Pikeville'i tabab ning jahmatav tragöödia kogu linna traumeerib, tõmmatakse Charlotte jälle õuduste keerisesse. Ta pole mitte ainult esimene tunnistaja kuriteopaigal, vaid see on juhtum, mis taaselustab kohutavad mälestused, mida ta on püüdnud liigagi kaua alla suruda. Šokeeriv tõde kuriteo kohta, mis tema perekonna aastakümneid tagasi hävitas, ei jää igaveseks peitu…

 

Anthony William. Meditsiinimeedium

teksti esitanud Anne Matto

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2020

1 CD : DAISY raamat, 14 tundi 06 minutit

 

Tervendamistarkus, mis on aastakümneid oma ajast ees. Anthony William, üks ja ainus meditsiinimeedium, on aidanud kümneid tuhandeid inimesi terveneda haigustest, mida on valesti diagnoositud, ebatõhusalt ravitud või mida arstid ei ole suutnud tuvastada. Tema meetodid saavutavad imetlusväärset edu isegi nende puhul, kes on enne tema poole pöördumist kulutanud palju aastaid ja raha erinevatele meditsiinivormidele. Selles raamatus avab Anthony William ukse kõigele, mida ta on õppinud enam kui 25 aasta vältel, andes inimestele elu tagasi. Täiesti looduslikud lahendused tosinatele haigustele, mis meid vaevavad, sealhulgas Lyme'i tõbi, fibromüalgia, neerupealiste väsimus, kroonilise väsimuse sündroom, hormonaalne tasakaalutus, Hashimoto tõbi, hulgiskleroos, depressioon, närvihaigused, krooniline põletik, autoimmuunhaigused, veresuhkru kõikumine, koliit ja muu. Ükskõik, kas teile on pandud diagnoos, millest te aru ei saa, teil on sümptomid, millele te ei oska nime anda, keegi teie lähedastest on haige või tahate oma patsientide eest paremini hoolitseda, pakub "Meditsiinimeedium" teile vajalikke vastuseid. Samuti on see teejuht igaühele, kes otsib pikaealisuse ja tervemana elatud elu saladust.

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Серебристо-белый путь Леннарта Мери

читает Алексей Горпинченко

Таллинн : Эстонская библиотека для слепых, 2022

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 56 minutit

 

В книгу вошли не только впервые публикуемые на русском языке путевые заметки Леннарта Мери "Серебристо-белый путь" (Hõbevalge, 1976), но также его выступления и воспоминания о нем. (Привычное название Hõbevalge – "Серебристый рассвет" существовало только в импрессуме эстонского издания и оттуда пошло в справочники.) Леннарт Мери (Lennart Meri, 1929–2006) – эстонский писатель, кинематографист, президент Эстонской Республики в 1992–2001 годах. Вся книга посвящена Леннарту Мери – его серебристо-белому пути в истории эстонского народа. Путевые заметки под названием "Серебристо-белый путь" предлагают широкомасштабную реконструкцию ранней истории Эстонии и региона Балтийского моря, достоверные и вероятные контакты этого региона с античным миром и Византией.

 

Дэвид Герберт Лоуренс. Сыновья и любовники

читает Мария Карпович

Riga : LNerB, 1995

1 CD : mp3 formaat, 20 tundi 54 minutit

 

Роман "Сыновья и любовники" повествует о жизни молодого Пола Морела, выросшего в семье, где мать с отцом не могли найти общий язык. В произведении показаны развитие характера творческого юноши, его взаимоотношения с возлюбленными и трогательная, но губительная материнская привязанность.

 

Станислав Рубинчик. Третья четверть

читает М. Зыкова

Riga : LNerB, 1977

1 CD : mp3 formaat, 7 tundi 41 minutit

 

Книга полна юмора, забавных недоразумений, но в то же время на ее страницах, идет серьезный и глубокий разговор о смысле жизни, о благородстве и гуманизме в отношениях между людьми.

 

Павел Санаев. Похороните меня за плинтусом

читает Людмила Трейкале

Riga : LNerB, 2013

1 CD : mp3 formaat, 7 tundi 44 minutit

 

Автобиографическая повесть писателя, кинорежиссёра и сценариста Павла Санаева, написанная на основе его детских воспоминаний. Повесть о восьмилетнем мальчике Саше Савельеве, который живёт у бабушки с дедушкой, потому что бабушка не доверяет воспитание ребёнка своей дочери.

 

Зигмунд Скуинь. Кровать с золотой ножкой

читает Мария Карпович

Riga : LNerB, 1996

1 CD : mp3 formaat, 18 tundi 22 minutit

 

Хроника рода Вэягалов от середины прошлого столетия до наших дней. Два брата - капитан Ноас и крестьянин Август - символизируют два основных направления трудовой жизни латышского народа. Их потомки, люди разных социальных слоев, профессий, воссоздают пеструю и все более усложняющуюся мозаику жизни. Через роман проходит легенда о золоте Ноаса, давшая название всей книге.

 

Эдуард Тополь. Чужое лицо

читает Наталия Антонова

Riga : LNerB, 1997

1 CD : mp3 formaat, 14 tundi 45 minutit

 

Романтическая любовь русского эмигранта и начинающей американской актрисы, заброшенных в СССР со шпионской миссией. Трогательный и захватывающий триллер на фоне последней декады "холодной войны", создания суперсекретных вооружений и совковой жизни.

 

Артур Хейли. Вечерние новости

читает Эдуард Тее

Таллинн : Эстонская библиотека для слепых, 2022

1 CD : DAISY raamat, 21 tundi 16 minutit

 

Mõrvad, terroriaktid, katastroofid. Niisuguseid uudiseid loeb TV diktor Sloane õhtust õhtusse kiretu professionaalsusega... kuni ta enda elu samasugustest sündmustest otsekui lõhki kistakse. Kui terroristid ta perekonna röövivad, teab just tema ise kõige paremini, kui vähe lootust on tal peret elusalt ja tervelt tagasi saada. Nüüd sõltub nende saatus Sloane'i ässreporterist rivaalist ja ta enda sihikindlusest röövlid tabada, ükskõik kust ja ükskõik mis hinna eest. "Вечерние новости" on tempokas ja kaasakiskuv meediamaailma-thriller selle žanri tunnustatud klassikult.

 

Ingliskeelsed heliraamatud

 

Laimonas Briedis. Vilnius : city of strangers

narrated by voice synthesis

Vilnius : Lithuanian Library for the blind, 2020

1 CD : mp3 formaat, 9 tundi 39 minutit

 

Napoleon, Dostoyevsky, Stendhal, Tolstoy, Döblin, Forster, Bakhtin, and Brodsky: these voices – among others equally compelling though lesser known – reveal the essence of Europe in their narratives of encounter with the threshold city of Vilnius. Laimonas Briedis has woven the letters, diaries, utterances and reflections of strangers about this gateway city at the heart of Europe into a compelling and intimate story. The author shares with the reader a deep understanding of the Lithuanian, Polish, Russian and German identities of the place, as well as its centrality in European Jewish culture. Lavishly illustrated and carefully researched, this book is a veritable hall of mirrors, which yields an illuminating vision of Vilnius and an exceptional window on Europe. Laimonas Briedis is a native of Vilnius. He received a doctoral degree in human geography at the University of British Columbia and conducted his postdoctoral research at the History Department of the University of Toronto. He makes his home in Vilnius and Vancouver, Canada.

 

Jurgis Kunčinas. Tūla

narrated by voice synthesis

Vilnius : Lithuanian Library for the blind, 2020

1 CD : mp3 formaat, 8 tundi 51 minutit

 

The main actor and narrator is a discarded, washed-out man, a hopeless alcoholic and a tattered student. He’s not the first in the literature of the world, and one aspect of his particularly brings Dostoevsky’s Raskolnikov to mind-namely, that like that other searcher, he is a human-metaphor, depicting a human as a loving creature in the tragical existential-crisis world it falls to him to live in. This hero and his loved one, Tūla, not only live in that world, but personalize it, turning, through the human metaphor, into its direct children … the entire book, all of the events, the hero’s wanderings, separations, and short encounters with Tūla, is really only the boundless hunger of the soul, transformed by an agony of longing into things, birds, beasts, blossoms, and a vision of the loved one. (Rimvydas Šilbajoris, Metmenys)

 

Jaroslavas Melnikas. The last day

narrated by voice synthesis

Vilnius : Lithuanian Library for the blind, 2020

1 CD : mp3 formaat, 5 tundi 11 minutit

 

Winner of BBC Book of the Year, Ukraine. Jura finds that the favourite rooms in his house, each designed to reflect an aspect of his personality, are disappearing one by one. He remembers perfectly well playing the piano in "The Grand Piano Room". However, the other members of his family deny the room ever existed. In "The Last Day" a family discovers an app that tells them on which day one of them will die. A man receives letters from God giving him choices which throw him into a moral dilemma. In this award-winning collection of stories, Melnikas questions the taboos that limit human freedom. Jaroslavas Melnikas is one of the most inventive and interesting Ukrainian and Lithuanian writers today.

 

Kristina Sabaliauskaitė. Vilnius : three short stories

narrated by voice synthesis

Vilnius : Lithuanian Library for the blind, 2020

1 CD : mp3 formaat, 2 tundi 56 minutit

 

This collection of three of Kristina Sabaliauskaitė's short stories, which have come from Danielius Dalba & kitos istorijos, are intertwined in the deepest sense of that idea as a Vilnius narrative. Vilnius, Wilno, Vilna – are three perspectives opening up Vilnius, three ways to see and understand this amazing multicultural Central European city. "Franco's Black Pearls," "The Return of Samuel Vilner," and "The Weather Vanes of Vilnius" are three prose poems written to Polish,  Jewish, and Lithuanian Vilnius, masterfully avoiding ethnic or religious illustrativeness. Vilnius is Vilnius - just as Kraków is Kraków. Take away just one component of the historical self-consciousness and memory of this Central European town and all of its picture and historical fabric will be distorted. Czesław Miłosz and Tomas Venclova understood this perfectly in writing their epistolary masterpiece "On Vilnius as a Form of Spiritual Life." Kristina Sabaliauskaitė also understands that perfectly.

 

Punktkirjas raamatud

 

Kate DiCamillo. Edward Tulane'i imetabane teekond

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

2 köidet, 130 lk.

 

Ühes Egiptuse tänava majas elas kord portselanist jänes, kelle nimi oli Edward Tulane. Ta oli endaga ülimalt rahul ja põhjusega: tema omanik oli Abilene – tüdruk, kes jumaldas teda jäägitult. Ja siis, ühel päeval, läks jänes kaduma… Kate DiCamillo viib meid erakordsele teekonnale, mis viib ookeanisügavusest kaluri võrku ja haige lapse voodi kõrvalt inimestest kihavatele Memphise tänavatele. Teekonna käigus näidatakse meile imet: et isegi kõige kergemini purunev süda võib õppida armastama, kaotama ja taas armastama.

 

Indrek Koff. Kuhu lapsed said?

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022.

48 lk.

 

Lugulaul sellest, kuidas lapsed väsisid käskudest ja keeldudest lõplikult ära ja kuidas nad ühel ilusal päeval lihtsalt jalga lasksid. Natukene ka sellest, kuidas kangelaseks ei saadud üldsegi mitte meelega, vaid täitsa kogemata. Ja muidugi ka sellest, kuidas elu jälle ilusaks sai.

 

Puuteraamatud

 

Eva Edovald, Mari Yoda. Kell üks, muna küps...

1 kokkuvolditav mäng

 

Reet Henn, Aiki Kuusk, Julia Toots. Triinu villased riided

Tallinn : Tallinna Ülikool, 2009

10 lk.

 

Raiko Kaasik, Aleksander Torjus, Raul Oberschneider. Lihavõtted

Tallinn : Tallinna Ülikool, 2013

1 puidust karp

 

Pille Kannisto, Tauri Ramst, Kai Vilu. Viisk, põis ja õlekõrs

Tallinn : Tallinna Ülikool, 2019

12 lk.

 

Kristiina Luht. Pese käsi

Tallinn : Tallinna Ülikool, 2017

12 lk.

 

Keiu Martinonis, Ave Liik, Eveli Rohtoja. Triinu pesupäev

Tallinn : Tallinna Ülikool, 2018

10 lk.

 

Raili Mikksaar, Kevin Pruus ja Mihkel Lett. Naabruses

Tallinn : Tallinna Ülikool, 2016

12 lk.

 

Siim Ristimaa, Lidia Ivanova. Malelegend

Tallinn : Tallinna Ülikool, 2019

14 lk.

 

Riina Rookäär-Vaino, Kätlin Tavas, Kaia Kont-Kontson. Meie aed

Tallinn : Tallinna Ülikool, 2009

14 lk.

 

Kristi Serv, Ragne Rämmal-Orason, Veronika Vahi-Kazakova. Inetu pardipoeg

Tallinn : Tallinna Ülikool, 2018

16 lk.

 

Helena Tõnsau, Paula-Rahel Kabin. Hunt, lammas ja kapsapea

Tallinn : Tallinna Ülikool, 2013

1 kokkuvolditav mäng tekstiilist kotis

 

Maris Willadsen. 3 mängu

Tallinn, 2021

8 lk.

 

Võlupintsel

10 lk.

 

Tarkus tuleb tasapisi

10 lk.

 

Sätime õue

20 lk.

 

Kirjeldustõlkega filmid

 

Rain

produtsent: Kristjan Pütsep, kaasprodutsent Anti Rannus, režissöör: Janno Jürgens, stsenarist: Anti Naulainen, Janno Jürgens, kirjeldustõlke koostasid Anti Naulainen ja Merilyn Jaeski, esitab Anti Naulainen

Tallinn : Kakora, 2022

1 DVD, 98 minutit

 

Janno Jürgensi lavastatud mängufilm on südamlik lugu vennaarmastusest, eneseotsingutest, hoolimisest ja vihkamisest, armumistest ja armastuse purunemisest, mis kõik kokku jutustab sellest, mida tähendab inimeseks olemine.