Raamatututvustaja

Aprill 2022

 

 

Sisukord:

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Punktkirjas raamatud

 

E-raamatud

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Kai Aareleid. Vaikne ookean

teksti esitanud Eva Püssa

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 15 minutit

 

On nii palju, mida me oma vanematest ei tea. On nii palju, mida nad ei tea, et me teame. 2010. aasta. Mehe ja lapsega Neevalinnas elav Stella näeb kogemata pealt, kuidas talle külla sõitnud ema saab kokku mehega, kes tundub ähmaselt tuttav. Pilthaaval hakkavad Stella peas hargnema mälestused lapsepõlvest ja noorusest 1970. ja 1980. aastate Eestis, aga ka stseenid ema ja isa abielust, mille sile pind lasi toona ainult aimata, mis võib peituda sügavamal. Samal ajal püüab Stella lahendada omaenda kreeni kiskuva abielu võrrandit. Tema mehe Andersi ammune kirg on hispaanlaste esimene avastusretk Vaikse ookeani äärde. Omamoodi vaikse ookeani kaldal on elanud ka nemad kaks. Ookean ühendab motiivina kõiki romaani lugusid, kus petlikult tüüne pinna alt võib paljastuda terve mahavaikitud elu oma hoovuste, süvikute ja hiidlainetega.

 

Elizabeth Gilbert. Söö, palveta, armasta

teksti esitanud Garri-Kerto Rägastik

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2020

1 CD : DAISY raamat, 14 tundi 35 minutit

 

Autor, kes tundis, et ta elu on tupikusse jõudnud, otsustas minna seda muutma. Itaaliast otsis ja leidis ta naudinguid ja köögimõnusid, Indias õppis mediteerima ning Indoneesias sensuaalsust ja vaimset tervenemist. Lugejal on võimalik rännata koos autoriga ja jälgida, kuidas segaduses, vaimselt ja hingeliselt kurnatud naisest saab noorenenud, enesekindel ja armunud naine.

 

Jakob ja Wilhelm Grimm. Muinasjutte. 3

teksti esitanud Ingrid Margus

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 27 minutit

 

Michael Hjorth, Hans Rosenfeldt. Need, kelle minevik kätte sai

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2022

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 52 minutit

 

Sebastian Bergman ja tema kolleegid keskkriminaalpolitsei mõrvajuurdluse osakonnast on tagasi – ja kättemaksuga! Hjorthi ja Rosenfeldti seitsmenda romaani tegevus leiab aset kolm aastat pärast eelmise osa sündmusi. Vaid mõne päeva jooksul on toime pandud kolm mõrva ja Karlshamni haarab õudus. Vanja Lithner ja tema kolleegid on surve all – tuleb leida snaiper ja ta peatada, enne kui ta uuesti tapab. Kuid pole vihjeid, tunnistajaid ega selgeid seoseid ohvrite vahel. Sebastian Bergman on vanaisaks saades valinud rahulikuma elustiili, nüüd töötab ta osalise tööajaga psühholoogi ja terapeudina. Ühtäkki pöördub Sebastiani maailm pea peale, kui temalt küsib abi austraallane, kes kaotas samuti 2004. aasta tsunami tagajärjel lapse. Alates kolm aastat tagasi Uppsalas sooritatud mõrvast pole Billy tapmist lõpetanud. Isakssaamise eel teeb ta otsuse: ta ei tapa enam. Kuid asjaolud ei lase minevikku unustada. Kui kaugele on Billy valmis minema, veendumaks, et teda ei avastata? "Need, kelle minevik kätte sai" on eelviimane osa Hjorthi & Rosenfeldti rahvusvaheliselt menukast sarjast.

 

Anna Jansson. Vari sinu kannul

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2022

1 CD : DAISY raamat, 14 tundi 41 minutit

 

Vaneminspektor Kristoffer Bark ja tema rühm saavad uue lahendamata juhtumi. See puudutab Emelie Kartmanit, üksikemast algklassiõpetajat, kes kadus kümme aastat tagasi, ja leiti hiljem surnuna Lanna karjäärijärvest. Kristoffer Bark leiab, et uurimises oli suuri puudusi. Polnud süvenetud Emeliele enne surma tehtud ähvardustesse. Rääkides haiguslehel oleva kolleegi Sara Bredow'ga, taipab Bark, et ka teda on samamoodi taga kiusatud. Kas mõrtsukas jahib uut ohvrit? "Vari su kannul" on järg Anna Janssoni vaneminspektor Kristoffer Barkist rääkiva krimisarja esimesele raamatule "Tütar kadunud". See ootamatute pööretega põnevik on lugu võimust ja manipuleerimisest, hirmust ja ebatäiuslikkusest. Pelutav kirjeldus sellest, kuidas täiesti toimiva elu saab kildudeks lüüa.

 

Tove Jansson. Hilja novembris

teksti esitanud Kärt Tomingas

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 4 tundi 06 minutit

 

Muumiorus on sügis. Muumiperet ei paista kodus olevat ning seltskond enesega pisut puntras tegelasi seab end sisse tühja muumimajja. Kõik seal on teisiti, kui nad ootasid. Aga sellest hoolimata püüavad koduvana, Filifjonka, Mymla, pumps Toft ja Krõbivana ühiselt üksteise ja iseendaga nii hästi hakkama saada, kui suudavad. Kaugelt kõnnumaalt naaseb Nuuskmõmmik, kes on Muumiorgu midagi olulist maha jätnud.

 

Tove Jansson. Ohtlik jaanipäev

teksti esitanud Kärt Tomingas

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 3 tundi 22 minutit

 

"Ohtlik jaanipäev" räägib sellest, mis juhtus ühel maagilisel juunikuul siis, kui üles ärkas tuldpurskav mägi ja Muumimamma meisterdas oma pojale kõige ilusama puukoorest laevukese. Ühel päeval tõusis Muumiorus merevesi nii kõrgele, et ujutas kõik kohad üle. Katusele roninud muumipere ja nende sõbrad pääsesid pakku veepinnal triivivasse teatrimajja. Neid ootas ees südasuvi täis maagiat ja üllatusi, uusi sõpru ja vaenlasi.

 

Andrus Kivirähk. Mälestused

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 4 tundi 10 minutit

 

Pööningul vedeleb ämblikuvõrkudesse mattunud vana lapsevanker. Inimesed on hüljanud selle kunagi nii šiki ja tarviliku sõiduriista, milles nüüd käib aeg-ajalt uinakut tegemas vaid hulkurkass. Ometi mäletab lapsevanker hästi oma hiilgeaegu ja pole kaotanud lootust parematele päevadele … Kui loomad ja asjad saaksid inimkeeli kõnelda, siis millest nad räägiksid, millest mõtteid mõlgutaksid? Millest näiteks unistab hüppenöör? Või armunud orav? Või kaotatud kõrvarõngas? Mida oskaks meile pajatada muuseumis oma uue kodu leidnud Paul Pinna taskukell? Või Georg Otsa fotoaparaat? Või Jüri Krjukovi kikilips? Enamik raamatu 100 lühiloost on fantaasiaküllased ja lustlikud, kuid paljud seejuures mõtlemapanevad.

 

Vilmos Kondor. Patune Budapest

teksti esitanud Kaire Klaos

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2022

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 25 minutit

 

On 1939. aasta september, Teise maailmasõja esimesed nädalad. Poolast saabub Ungari piirile massiliselt põgenikke. Suures segaduses läheb kaduma kolm Punase Risti veokit koos sõdurite ravimiseks mõeldud morfiini ja kokaiiniga. Budapestis upub samal ajal tundmatu noor naine ujula basseini. Kaks juhtumit, kaks uurijat: üks neist erru läinud legendaarne detektiiv Sándor Nemes, teine raamatust "Budapest noir" eesti lugejatele juba tuttav kriminaalajakirjanik Zsigmond Gordon. Nende teed viivad üha lähemale nii teineteisele kui ka kõige kõrgematele ringkondadele.

 

Vahur Laiapea. Afganistani vang

teksti esitanud Mart Aas

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 3 tundi 45 minutit

 

"2017. aasta 18. aprilli varahommikul sihtisid mind ja Mohsini Shīndandi lähedal külavaheteel läbi autoakna viis talibit. Hilisemad talibitest kaasvangid Kabuli vanglas ei suutnud mõista, miks meid ei tapetud, miks minu eest lunaraha ei hakatud nõudma. Miks talibid meid Afganistani Julgeoleku kätte andsid? Ma ei tea seda ega saa ilmselt kunagi teada. Selles raamatus olen uuesti läbi elanud ja läbi kirjutanud aja, mil elule ja surmale näkku vaatasin. Kummalisel kombel olid nad ühte nägu." Vahur Laiapea, dokumentaalfilmide režissöör, produtsent ja operaator.

 

Eve Laur. Õmblejanna

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2022

1 CD : DAISY raamat, 18 tundi 28 minutit

 

Anna Laugamõts saab 15-aastaselt emaks. Selle asemel, et vägivallaga eostatud last ära kaotada, otsustab ta alustada iseseisvat elu ja hakata rändõmblejaks. Rännutee viib teda uute meeste ja uute lasteni, tantsuarmastus ja ilu aga sõjajärgse MGB (hilisema KGB) huviorbiiti. Anna värvatakse nende kasuks tööle, ilma et ta sellest isegi aru saaks. Kui ta taipab, kes temast tehtud on, siis on juba hilja midagi muuta. Kas tal õnnestub kunagi KGB haardest välja rabeleda ja tavalise inimese tavalist elu edasi elada? See on väga põnev lugu elu hoidmisest, enese müümisest ja vastutusest, nii oma tegude kui ka teiste inimeste ees.

 

Antoine Laurain. Presidendi kaabu

teksti esitanud Tambet Tuisk

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 4 tundi 56 minutit

 

Ühel õhtul satub restoranis keskpärase ja rahulolematu arveametniku kõrvallauda president François Mitterrand, kes lahkudes unustab maha oma musta viltkaabu. Presidendi hajameelsusest saab alguse pöörane sündmusteahel, mille käigus kaabu "läheb rändama" ja lööb segamini lootusetu armukese rollis oleva noore naise, inspiratsiooni kaotanud parfüümimeistri ja igasuguste veendumusteta konservatiivi elu. Autor mõtleb mustkunstnikuna välja sündmuste uskumatuid keerdkäike, vaatleb muheledes erinevate inimeste toimetamisi ja maalib kokkuvõttes tõetruu ja detailirohke pildi 1980. aastate Prantsusmaast.

 

Tiiu Leidsalu. Läänemaa Nägemisvaegurite Ühingu kroonika 2006–2021

teksti esitanud Urve Koni

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 3 tundi 31 minutit

 

Andrew Morton. Elizabeth & Margaret

teksti esitanud Laine Mägi

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 14 tundi 33 minutit

 

Nad olid lähedased õed ja parimad sõbrad. Aga kui ühel saatuslikul hetkel otsustas nende onu Edward VIII troonist loobuda, muutus dünaamika Elizabethi ja Margareti vahel drastiliselt. Sellest peale pidi Margaret oma Lillibetiks hüütud õde kniksuga tervitama ning tema soovidele alluma. Raamat jälgib nende idüllilist lapsepõlve, varjatud elu sõja ajal ning erinevaid teid pärast nende isa surma ja Elizabethi troonile asumist, kui tema pühendus täielikult oma kohustustele, Margaret aga nende eiramisele.

 

Loone Ots. Armastus

teksti esitanud Anne Margiste

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 16 minutit

 

Jaanuar 1942. Saksa okupatsioonivõimud on hävitanud kõik Eestisse jäänud juudid. Kas on? Kõpu metsade taga varjab Salme Niilend oma õpingukaaslast Isidor Levinit. Aeg on järjest ohtlikum. Isidorilt nõutakse dokumente. Neid ei ole. Kuid Tartus elab Salme ja Isidori õppejõud ning sõber Uku Masing. Aega saatust muuta on ainult üks päev. Salme peab saama päästva paberilehe. Kolm saatust, kolm jutustajat. Ühe naise tahe ja jõud. Hiiglakogus armastust selle kõigis vormides. Loone Otsa debüütromaan "Armastus" pälvis Eesti Kirjanike Liidu 2021. aasta romaanivõistlusel esikoha.

 

Steve Peters. Ahviparadoks

teksti esitanud Helle Tiikmaa

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2021

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 45 minutit

 

Ahviparadoks on uskumatult võimsalt toimiv teadvuse suunamise mudel, mille abil võite saada õnnelikuks isikuks, kes tunneb end kindlalt ja on tervem ja õnnelikum. Professor Steve Peters selgitab meie teadvuses asetleidvat võitlust ja näitab, kuidas seda teadmist saab rakendada elus nii, et oskate ära tunda, kuidas teie teadvus toimib, mõista ja ohjata oma emotsioone ja mõtteid, ohjata iseennast ja saada isikuks, kes te olla soovite.

 

Boriss Rjabinin. Sa kasvatasid sõbra

teksti esitanud Vilja Raagmaa

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2022

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 32 minutit

 

Suurepäraseid nõuandeid oma neljajalgse sõbra kasvatamiseks.

 

J. K. Rowling. Jõulupõrsas

teksti esitanud Liivika Hanstin

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 53 minutit

 

Jackile on kallis tema lapsepõlve mänguasi See Põlsas, kes on talle alati toeks olnud, nii heas kui halvas. Kuni ühel jõululaupäeval juhtub midagi kohutavat: See Põlsas kaob ära. Aga jõululaupäev on imede ja lootusetute juhtumite õhtu, kui kõik asjad võivad ellu ärgata … isegi mänguasjad. Nii võtavad Jack ja Jõulupõrsas (Selle Põlsa tüütu asendaja) ette hämmastava teekonna läbi Kadunute maa. Koos kõneleva Toidukarbi, vapra Kompassi ja tiivulise Lootusega asuvad nad hirmuäratava mänguasju purustava Kaotaja käest päästma parimat sõpra, kes Jackil eales olnud. Maailma üha parima jutuvestja südantsoojendav ja haarav seikluslugu ühe lapse armastusest tema kõige kallima asja vastu ja sellest, kui kaugele ta on valmis selle leidmiseks minema.

 

Ellinor Rängel. Õnne jahil. Karmid tuuled

teksti esitanud Anne Margiste

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 19 tundi 52 minutit

 

Käesolev raamat on jätkuks romaanile "Kullimaja Marta". Peategelaseks kujuneb Marta õde Lilli, kelle elusaatuse kaudu jälgib kirjanik nii töörahva kui ka tõusikkodanluse elu kodanlikus Eestis ("Õnne jahil") ning Suure Isamaasõja algseid evakuatsiooniaastaid tagalas ("Karmid tuuled").

 

Dodie Smith. Ma vallutan lossi

teksti esitanud Liivika Hanstin

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 14 tundi 30 minutit

 

Cassandra Mortmain on 17-aastane vaheda pilgu ja elava kujutlusvõimega neiu, kes unistab kirjanikuks saamisest. Boheemlasliku perekonnaga vanas armetus lossis elamine annab talle lõputult ainest humoorikateks ja leebe irooniaga vürtsitatud päeviku-sissekanneteks. Sel moel oma kirjutamisoskust lihvides õpib Cassandra lagunevat lossi ja selle isevärki asukaid justkui vallutama. Kahe ameeriklase ootamatu küllasaabumine toob lossielanike eluproosasse aga otsustava pöörde ning Cassandra südamesse esimese armumise väratuse.

 

Sue Teddern. Annie Stanley, omadega merel

teksti esitanud Liivika Hanstin

Tallinn : Eesti Raamat, 2021

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 29 minutit

 

Annie on parajasti vallaline, töötu ja omadega pisut puntras, kui sureb ootamatult ta isa. Maruvihane kasuema plaani peale puistata isa tuhk erilise tähenduseta paika, põgeneb Annie urniga. Hetke ajel otsustab ta selle viia ringreisile laevandusilmateate 31 merepiirkonda. Sest isa armastas laevandusilmateadet, kuigi veetis kogu elu sisemaal St Albansis. Rännakul ümber Suurbritannia ranniku, otsides sobivaimat paika hüvastijätmiseks, kohtab Annie isevärki rahvast ja soojendab suhteid mitme tegelasega oma minevikust. Kui ta peab ühtaegu toime tulema leina ja keerukate suhetega perekonnas, hakkab Annie mõtlema, kas poleks aeg nii mõnigi eluotsus uuesti üle vaadata – sealhulgas lahkuminek endisest kallimast... Ehk pole ka uueks katseks liiga hilja? Sue Tedderni "Annie Stanley, omadega merel" on romaan armastusest, leinast ja täiel rinnal elamise tähtsusest. See tõestab, et sageli näitavad just kõige raskemad eluhetked kõige selgemalt, mis tegelikult loeb.

 

Walter Tevis. Lipugambiit

teksti esitanud Liivika Hanstin

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 05 minutit

 

Kaheksa-aastaselt lastekodusse saadetud Beth Harmonil on kaks võimalust trööstitust reaalsusest põgeneda: malemäng ja pisikesed rohelised pillid, mida lastele nende vaoshoidmiseks ja "meeleolu parandamiseks" jagatakse. Males avaldub Bethi erakordne anne ja ta alistab mängeldes ühe vastase teise järel, jõudes juba teismelise imelapsena Ameerika Ühendriikide malemängu tippu. See annaks talle võimaluse luua endale uus ja parem elu, kui poleks vaid ootamatut takistust – seletamatut enesehävitustungi. Võidud ja kaotused malelaual kaotavad tähenduse, kui Beth elumängus endalegi ootamatuid käike teeb. Ameerika kirjaniku Walter Stone Tevise (1928–1984) paeluvalt ja elegantselt kirja pandud "Lipugambiit" on aegumatu lugu küpsemisest, malest ja sõltuvusest 1960. aastate maailmas. 2020. aastal linastus romaani põhjal lavastatud populaarne Netflixi teleseriaal.

 

Marek Tihhonov. Maailmalõpu päevik

teksti esitanud Helle Tiikmaa

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2022

1 CD : DAISY raamat, 4 tundi 39 minutit

 

Marek Tihhonovi (1975) "Maailmalõpu päevik" on Cormac McCarthy "Tee" ja Emily St. John Mandeli romaani "Jaam Üksteist" parimaid traditsioone järgiv lugu apokalüpsisest ja sellest, mis saab pärast ülemaailmset katastroofi üksikute ellujäänutega. Tundliku sule ja nõtke stiiliga kirja pandud lühiromaan kujutab meie tänast Eestit ja näitab meile, kuidas minajutustaja tuleb toime maailmas, kus koroonapandeemia on hävitanud pea kogu inimkonna, kust on kadunud linnu- ja loomariik ning kus tsivilisatsiooni viimased tunnusmärgid tasapisi eluta looduse poolt üle võetakse ja varemeiks muutuvad.

 

Ivan Turgenev. Senilia

teksti esitanud Kirke Allas

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2021

1 CD : DAISY raamat, 1 tund 09 minutit

 

Vene klassiku luigelaul, proosaluule vormis vanaduspõlvemõtisklused – melanhoolsed, teravapilgulised, ajatud.

 

Jana Vagner. Elusad inimesed

teksti esitanud Eva Püssa

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 14 tundi 49 minutit

 

Harjumuspärast maailma ei ole enam, see on ahenenud lähima maja seinteni. Kes seal varjuvad – elusad või surnud, sõbrad või vaenlased? Kas inimene on inimesele päästja või hunt? Suletud ruum muudab helid läbilõikavamaks, värvid erksamaks ja tunded äärmuseni teravaks. Kadedus, hirm ja raev kasvavad üleelusuuruseks. "Elusad inimesed" on järg Jana Vagneri põnevikule "Vongozero". Üksteist inimest – kaheksa täiskasvanut ja kolm last – peidavad end epideemia eest tillukesel Karjala saarel. Nad on elus, ent muust maailmast ära lõigatud. Neil tuleb üle elada talv, nälgida ja õppida tihedalt külg külje kõrval eksisteerima. Valik on lihtne: kohane või hukku.

 

Jaanus Vaiksoo. King nr 40. Salujärve linask

teksti esitanud Kristian Põldma

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 02 minutit

 

Raamatust "King nr 39" tuttav seltskond saab jälle kokku: Kingamees ehk Hugo Bachmann on hädas – tema armas Katja tahab minna kanuumatkale. Mitte eluski pole linnamees Hugo kanuusse istunud. Kas see on ikka hea mõte? Appi tulevad noored sõbrad Paul Viies ja Minna Riin. Kui kevadine jõgi matkaseltskonna rabade keskel asuva Salujärve äärde viib, algab seiklus. Imeilus järv ei meelita ainult matkajaid, vaid ka röövpüüdjaid. Kes need on? Kuidas neid tabada? Paul Viies tunneb, et nende suvevaheaeg on sisustatud. Mängu tulevad veel Pauli pinginaaber Ats, Minna karune isa Artur ja nende vastupandamatu koerapoiss Valter, kellel on asjadest muidugi täiesti oma arvamus, ning ei puudu ka üks king, seekord nr 40.

 

Minu lapsepõlvekodu oli Eesti NSV-s

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2022

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 42 minutit

 

Nõukogude argielust – sealjuures ka koduelust – kõneldes ja kirjutades on tavaks saanud rõhutada korduvaid elumustreid, kattuvaid tegevusi, piiratud võimalusi. Poesabad ja täis bussid, ühte tüüpi sektsioonkapid sama põhiplaaniga korterites, vakstuga söögilauad pisikestes köökides, padujoomine maakohtades. Siinse raamatu koostamist õhutas soov läheneda taolistele paikaloksunud kujutluspiltidele kriitilisema pilguga. Kui homogeenne ikkagi oli nõukogude argielu? Kui sarnased olid nõukogudeaegsed eesti kodud? Mis kujul jõudis nõukogude režiim koduelu sfääri? Tahes-tahtmata lisanduvad ka üldisemad küsimused: mida koduks pidada, kuidas tõmmata kodu ja kodu välise piire, mis loob kodu kodususe?

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Артуро Перес-Реверте. Эль-Сид, или Рыцарь без короля

читает Кристина Кокина

Riga : LNerB, 2021

1 CD : mp3 formaat, 8 tundi 12 minutit

 

С горсткой верных людей изгнанный из родной Кастилии, бывший главнокомандующий поступает на службу к эмиру Сарагосы, воюет с Рамоном Братоубийцей, графом Барселонским, и отражает торжение жестоких альморавидов, неизменно отправляя кастильскому королю Альфонсо положенную вассальным долгом долю военной добычи и тоскуя по оставленной в Кастилии жене донье Химене.

 

Виктор Филатов. Букет любви

читает Виктор Филатов

Riga : LNerB, 2007

1 CD : mp3 formaat, 4 tundi 30 minutit

 

Сборник поэзии Виктора Филатова - поэта, члена Латвийского общества незрячих и организатора культурной работы в Резекненской территориальной организации Латвийского общества незрячих.

 

Артур Хейли. Колеса

читает Георгий Попов

Riga : LNerB, 1974

1 CD : mp3 formaat, 8 tundi 47 minutit

 

Мир гигантской автомобильной компании. Мир, подобный совершенному, безупречному механизму. И люди здесь подобны деталям сложного механизма. Однако и тут их порой раздирают бурные страсти - жажда любви и успеха, денег и власти. Но когда страсти перехлестывают через край, случиться может что угодно, а идеальный механизм может дать сбой.

 

Джеймс Хэдли Чейз. Лабиринт смерти

читает Александр Прищиц

Riga : LNerB, 2010

1 CD : mp3 formaat, 8 tundi 32 minutit

 

ЦРУ проводит спецоперацию в Париже. Главный герой - "Кожаный человек" прилетает в Париж, где в годы Второй мировой войны он был активным участником Сопротивления. Теперь его цель - ликвидация главаря неофашистской организации, который занимает высокое положение во властных структурах Франции.

 

Лидия Шевякова. Дуэт

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2006

1 CD : mp3 formaat, 10 tundi 30 minutit

 

Они познакомились когда-то, много лет назад, в консерватории - утонченная "маленькая принцесса" из семьи известных музыкантов и циничный, жесткий парень "из низов", не выбирающий средств на пути к успеху. Познакомились - и полюбили друг друга раз и навеки. Полюбили той трудной, мучительной, горькой любовью, которая способна пережить все - годы и расставания, обиды и недоразумения. Той любовью, что, в сущности, не приносит счастья - но становится для мужчины и женщины подлинным смыслом бытия.

 

Punktkirjas raamatud

 

Kate DiCamillo. Tiiger virgub

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

2 kd., 145 lk.

 

Ühel udusel hommikul läbi Florida metsa kõndides avastab noor Rob Horton puuri väga suure ja väga tõelise tiigriga. Selsamal erakordsel päeval saab ta tuttavaks Sixtus Baileyga ja hakkab aru saama, et selliseid asju nagu mälestused, südamevalu ja tiiger ei saa igavaesti luku taga hoida.

 

Kadri Hinrikus. Elevant

Tallinn :  Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

81 lk.

 

Mu nimi on Kärt ja suurena tahan ma saada kirjanikuks. See on täiesti vastu isa tahtmist, sest isa arvates peaksin tingimata hakkama ärinaiseks. Ei mõtlegi – minust saab kirjanik või üldse mitte keegi. Koolis hüütakse mind vahel Kördiks. Seda juhtub kõige vastikumatel päevadel, kui on kaks kehkatundi järjest ja ma ei jaksa lipata nii palju kui kästakse. Või kui olen hommikul kogemata hiljaks jäänud, sest buss hilines. Või kui Sten, Markus, Oliver, Marii, Krete ja Veronica on oma kõige hullemas olen-jube-vinge- tujus. Siis nad lihtsalt laiavad. Tüdrukud võrdlevad oma küünelakke ja poisid norivad tüli kõigiga, kes nende kampa ei kuulu. Mina muidugi ei kuulu. Ma ei kuulu vist üldse mitte kuhugi. Ka oma perekonda mitte … Mis võib juhtuda, kui üks poiss meeldib mitmele tüdrukule? Mida teha, kui koolielu käib närvidele? Mismoodi aidata ema, kes unistab kanadest? Kuidas jääda iseendaks, kui isegi isa sinusse ei usu? Ja miks on oluline tundma õppida elevanti?

 

E-raamatud

 

Aldo Kals. Kaks elu

Tallinn : A. Kals, 2020

1 CD, PDF-formaat, 134 MB