Raamatututvustaja

Märts 2022

 

 

Sisukord:

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Punktkirjas raamatud

 

Kirjeldustõlkega filmid

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Vahur Afanasjev. Õitsengu äärel

teksti esitanud Lauri Kaldoja

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 16 tundi 07 minutit

 

Suvi 2028. Seni ohutuks peetud asteroid ähvardab vähem kui aasta pärast hävitada inimtsivilisatsiooni. Kas meie lõpp on vältimatu? Üleüldises viimsepäevaootuses pole vaid üksikud nõus alla andma. "Serafima ja Bogdani" autori uues romaanis juhivad võidujooksu ajaga planeedi rikkaim lätlanna ning ekstsentriline Lõuna-Aafrika päritolu miljardär. Või jooksevad tegelased võidu üksteisega? Kellegi motiive pole lihtne läbi näha. Korraga on kaalul inimkonna saatus, eesti kunstniku rahvusvaheline edu, teismelise neiu eneseteostus ja esimene armastus, müstikust juudi matemaatiku kadunud käsikiri ja vasakpoolse bosnia filosoofi usaldusväärsus. Tegevus viib Prantsuse Rivierast ja Räniorust Riiga ja Sahara kõrbesse. Oma mitmetahulises teoses asetab Vahur Afanasjev peegli tsivilisatsiooni silme ette ja küsib: kuidas me siia jõudsime ja mis annab meile jõudu edasi minna? Kui üldse? Võimalik, et suurimad katastroofid toimuvad hoopis inimestes endis.

 

Lee Child. Viperusteta

teksti esitanud Raul Tammet

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2022

1 CD : DAISY raamat, 16 tundi 40 minutit

 

Endine sõjaväepolitseinik Jack Reacher saab uskumatu pakkumise. USA salateenistuse naisagent tahab teda palgata mõrvama Ameerika Ühendriikide asepresidenti. Naine on asepresidendi kaitsemeeskonna verivärske ülemus ja ta soovib, et Reacher üritaks tungida läbi inimeste kaitsekilbi asepresidendini ning paneks sel viisil proovile kaitsemeeskonna tõhususe. Reacheril on olemas vajalikud oskused ja ta on täiesti tundmatu, nii et kes võiks veel paremini selleks tööks sobida? Kuid agent jätab Reacherile ütlemata, et tegelikult ongi juba tundmatud, otsusekindlad ja külmaverelised mõrtsukad asepresidendi sihikule võtnud. Nad on vilunud tapjad, kellel jääb aga kahe silma vahele üks otsustava tähtsusega asjaolu ‒ et võitlusväljal viibib sama otsusekindel ja külmavereline Jack Reacher.

 

Marje Ernits. Jõgi voolab

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2022

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 29 minutit

 

Mõnda aega pärast ülikooli lõpetamist kolib Esta pealinnast alevisse. Ta müüb maha oma vanematekodu, sest sel pole ilma vanemateta enam mõtet ja üksinda ta seal elada ei taha: liiga palju mälestusi, mida aeg pole veel kustutada või kaunistada suutnud. Kohanemine uues paigas võtab aega, kuid eneselegi ootamatult sõbruneb ta Hullaga, 97-aastase keerulise elusaatusega naabrinaisega. Marje Ernitsa uue raamatu teemaks on pärinemine ja suhted eri põlvkondade vahel. Vanad ja noored ei erinekski nii väga, kui neid ei lahutaks üksteisest aeg, mis muudab nende füüsilist olekut. Olemuselt oleme kõik oma ajas nii otsijad kui ka leidjad, kuid selles ei pruugi tekkida järjepidevust. Katkemise põhjused võivad olla väga isiklikud, aga ka globaalsed, ent nõnda kui jõgi aina edasi voolab, kulgeb ka inimese elu ja alati leidub keegi, kes peab silmas tulevikku, aga oskab hinnata minevikku.

 

Allan Espenberg. 77 veidrat kommet üle maailma

teksti esitanud Vilja Raagmaa

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2022

1 CD : DAISY raamat, 2 tundi 10 minutit

 

Uskumatu, aga sellised veidrused ja kombed, mis siin raamatus esile on toodud, eksisteerivad päriselt, seal osalevad päris inimesed! Tõesti, inimese kujutlusvõime on piiritu, loe ja imesta! Imestamiseks ja lugemiseks valisime välja kõige pöörasemad, naljakamad, hulljulgemad, õudsemad veidrused. Siin raamatus olevad päris lood tõestavad, et inimeste fantaasia on tõesti piiritu. Selleks, et elust rõõmu tunda, on võimalik oma elu ise huvitavaks teha. Paljud neist totrustest on üsna süütud ja ei ohusta kellegi tervist ega elu. On ju väheusutav, et matusestriptiis Hiinas, massisuudlemine Indoneesias või hiigelnukkude paraad Prantsusmaal teeks kellelegi midagi paha. Samas on veidrusi, mis võivad nii mõnelegi osavõtjale lõppeda raskete vigastuste või isegi surmaga. Nii on näiteks Indias peetav kivisõda ja kookospähklite vastu pea tagumine ning Mehhikos plahvatavate vasarate festival hoopis teisest puust. Roppuste väljamõtlemisel on aga eriti andekad jaapanlased, kes korraldavad näiteks teraspeeniste festivali ja torkavad üksteisele sõrmi tagumikku. Isevärki lõbustustel võib aga olla väga palju vastaseid, ometi leiab iga kurioosum oma toetajaskonna. Asi on selles, et enamjaolt on kõik need veidrused eelkõige lõbusad ja põnevad – head meelelahutust on kõigile vaja. Ehk alustad sina, armas lugeja, oma veidra rituaaliga?

 

Nadia Ghulam ja Agnés Rotger. Minu turbani saladus

teksti esitanud Külli Palmsaar

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 25 minutit

 

Tõestisündinud lugu afgaani tüdrukust, kes vedas ninapidi Talibani režiimi. Oma tumeda turbani varjus viib ta mošees läbi hommikupalvust. Seda noormeest austatakse ja kuulatakse tähelepanelikult, kuigi ta ei ole muljetavaldavat kasvu ja tema hääl kõlab avaras ruumis hapralt. Ta on hea moslem, teistele eeskujuks. Oma turbani varjus hoiab ta aga oma sõprade ja naabrite eest suurt saladust: ta ei ole mitte noor ja ambitsioonikas mees, vaid tütarlaps, kes võpatab iga kord, kui Talibani sõdurid talle lähenevad. Kui kaua suudab ta oma saladust veel hoida? "Minu turbani saladus" võitis hispaania keeles ilmumise järel paljude lugejate südamed ja pälvis samal aastal Prudenci Bertrana kirjandusauhinna.

 

James Herriot. Kui nad vaid rääkida oskaksid

teksti esitanud Priit Põldma

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 01 minutit

 

James Herriot (1916–1995) oli armastatud inglise loomaarst ja kirjanik. "Kui nad vaid rääkida oskaksid" on tema esimene, suurele menule ja maailmakuulsusele aluse pannud teos. Autor jutustab siin oma loomaarstitöö algusaastatest maalilises Yorkshire’is, vestes ühtviisi südamliku huumoriga nii oma suurtest ja väikestest patsientidest, keda tuleb mõista sõnadetagi, kui ka nende värvikatest peremeestest, kes küll kõnelevad, aga kellega on sellegipoolest vaata et rohkemgi sekeldusi kui loomade endiga.

 

Kathryn Hughes. Kiri

teksti esitanud Katrin Karisma

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 22 minutit

 

Tina Craig täidab võimaluse korral kõik oma tunnid tööga ja on lisaks veel ka vabatahtlik heategevuspoes, et mitte olla oma õnnetus kodus. Kui ta vaatab läbi ühe kantud ülikonna taskuid, satub ta kätte vana kiri, mille ümbrik on pitseeritud ja postmark templita. Tina avab kirja ja loeb seda – otsus, mis muudab ta elu jäädavalt. Billy Stirling teab, et ta on olnud rumal, ent loodab, et asju saab parandada. 4. septembril 1939 istub ta kirjutama kirja, mis peaks muutma ta elu. Seda see teebki ... ja palju rohkem, kui ta suudab ette kujutada.

 

Cara Hunter. Ohjeldamatu raev

teksti esitanud Mait Joorits

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 51 minutit

 

Esimene tüdruk pääses eluga. Järgmisel ei pruugi nii hästi minna. Oxfordi külje alt leitakse sihitult ekslev teismeline tüdruk, kes on endast väljas ja segaduses. Tema kirjeldus juhtunust on õudust tekitav. Ta rööviti otse tänavalt, kus talle kilekott pähe tõmmati ja ta eraldatud paika viidi; mis sellele järgnes, kõlab kangesti seksuaalrünnaku moodi. Ometi keeldub tüdruk süüdistust esitamast. Inspektor Fawley hakkab juhtunut uurima, kuid ilma tüdruk abita on tema käed seotud. Kas tüdruk varjab midagi? Aga mida? Ja miks on Fawleyl tunne, et ta on sellise juhtumiga juba korra kokku puutunud? Siis läheb kaduma järgmine tüdruk ning Adamil ei ole enam valikut: ta peab oma minevikule otsa vaatama. Sest vastasel juhul ei pruugi seekordne ohver pääseda.

 

Naina Jeltsina. Elu presidendi kõrval

teksti esitanud Silvia Karro

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 52 minutit

 

Elu presidendi kõrval on kõike muud kui tavaline. Selle raamatu on oma mälestuste põhjal kirja pannud Venemaa esimese presidendi Boriss Jeltsini abikaasa Naina Jeltsina. Siiras ja vahetu lugu kirjeldab kolkaküla tüdruku teekonda maailma ladviku hulka – saatuse tahtel sai Naina Jeltsina elust murrangulisel ajajärgul osa suure riigi ajaloost. Presidendi abikaasana nägi ta väga lähedalt erakordseid ajaloolisi sündmusi – Venemaa esimesed üldrahvalikud presidendivalimised, 1991. aasta augustiputš, NSV Liidu kokkuvarisemine, 1993. aasta poliitiline kriis, 1998. aasta finantskriis ja paljud teised. Esialgu lastele ja lapselastele jäädvustatud memuaaridest on suur osa seotud Boriss Jeltsiniga, kellega Naina elas koos üle viiekümne aasta. Saame teada, kuidas nad kohtusid, kuidas arenesid nende suhted, kuidas kasvas nende pere. Mälestused hõlmavad pika ajavahemiku 1930. aastatest kuni meie päevini, pakkudes ajalooliselt huvipakkuvat ja ehedat pilti elust Venemaal.

 

Jenny Jägerfeld. Superkoomik

teksti esitanud Valli Pärn

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 21 minutit

 

Sasha sai just kaksteist. See on magneesiumi aatomnumber. Tema ema ütles ikka, et mõnel inimesel on "naljakad kondid", et nad on nagu üdini humoorikad. On ka selliseid, kes oskavad nalja teha, kui nad harjutavad. Olemas on ka kolmas sort, need, kes pole üldse vaimukad, ükskõik kui palju nad ka ei üritaks (Sasha õpetaja Cecilia on vist seda tüüpi). Sashal pole naljategemine just veres, aga see-eest on tal plaan: temast saab superkoomik! Kui tal õnnestub inimesi naerma ajada, siis ehk kaob see teine asi ära. See, mis pakitseb laugude taga ja kõrvetab ja ähvardab langeda – jah, lausa eluohtlike – pisaratena põskedele.

 

Jaan Kaplinski. Vaimu paik

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 36 minutit

 

Jaan Kaplinski sügav ja sume mõttemaailm ei mahu ühegi raamatu kaante vahele. Võib-olla kõige avaram uks sellesse maailmasse on tema Ööülikooli loengute põhjal loodud teos "Vaimu paik". "Vaimu paigas" jalutab Kaplinski läbi nii maise kui taevase, nii filosoofia kui argimaailma. Iseloomuliku kergusega harutab ta olulisi vaimseid sõlmi nii tänapäeva kui igaviku palge ees, kõneledes korraga nii erudeeritud filosoofi kui lihtsa talupojana. Raamatu teeb eriliseks Tõnu Õnnepalu ja Jaan Kaplinski kirjavahetus "Kahekõne üle jõe", mis on valminud spetsiaalselt sellesse raamatusse. Kahe klassiku soe ja isiklik, üksteise vaimuilma ja hetkeolu vaatlev tekst. "Kui vaadata tänapäeva maailma, siis tuleb küll tunne, et me võiksime kõrvale panna kõik need taotlused saada millekski enamaks, üliinimesteks või pühakuteks. Küll oleks hea, kui suudaksime olla vähemalt inimesed - selle sõna üsna tagasihoidlikus tähenduses: suhtuda üksteisesse inimlikult, mitte teha sigadusi." (Jaan Kaplinski)

 

Enn Kaup. Minu Antarktika

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 21 minutit

 

Antarktika on mastaapne, võimas, karm, ohtlik, ent väga puhas ja kaunis ning pakub külalisele kogu eluks elamusi. Kirjutan selle ilust ja ohtudest, aga ka teadlastest ja neid toetavatest meremeestest, pilootidest, kokkadest, arstidest, radistidest, mehaanikutest – erilistest eri rahvusest inimestest, kes on mind isetult abistanud ja mulle silmaringi avardavat seltskonda pakkunud. Kirjeldan aastasel isoleeritud talvitusel suhetesse kuhjuvaid pingeid, ka konflikte. Jälgin lähedalt pingviinide elu ja võrdlen seda inimeste omaga. Pajatan igapäevast kunagises Nõukogude Liidu polaarjaamas ja sellest hoopis erinevas Austraalia riigi korraldatud ekspeditsioonis, kus osalesin juba vaba Eesti kodanikuna. Mind viisid Antarktisele helkivate ööpilvede vaatlused, millele järgnes kaheksa ekspeditsiooni sealsete järvede ökoloogia uurimiseks. Hiljutine laevareis turistide saatjana Lõunamandri teise serva oli omaette ooper, ent minu vaimustus sellest imelisest maast pole praegu sugugi väiksem kui aastakümnete eest. (Enn Kaup)

 

Bill Konigsberg. Sild

teksti esitanud Eva Püssa

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 16 tundi 05 minutit

 

Aaron ja Tillie ei tunne teineteist, kuid nad mõlemad soovivad oma elu lõpetada. Nad saabuvad George Washingtoni sillale samal ajal, kavatsedes sealt alla hüpata. Aaron on gei, kes võitleb depressiooni ja üksindusega. Tillie ei tea ise ka, mis tal viga on – ta teab vaid seda, et ta pole kunagi piisavalt hea. Sillal võib minna nelja moodi: 1. Tillie hüppab alla, aga Aaron mitte 2. Aaron hüppab alla, aga Tillie mitte 3. Mõlemad hüppavad alla 4. Kumbki ei hüppa alla Bill Konigsbergi romaan "Sild" pakub väärtusliku sissevaate põletavasse probleemi ja näitab, mis oleks juhtunud, kui vabasurma mineja oleks otsustanud elada veel mõne päeva

 

Karmen Kozma. Hull

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2022

1 CD : DAISY raamat, 3 tundi 24 minutit

 

Hull. Jah, ma olen hull. Ning tänu sellele, et julgen seda välja öelda, olen ka üldse siiamaani elus. Nüüdseks tunnen ennast jällegi noore ja enesekindla naisena. Ma liigun kindla järjepidevusega oma visioonide ning unistuste suunas, olenemata sellest, et mul on tõsised psüühikahäired. Kuus aastat tagasi tabas mind noore arstitudengina skisofreeniline episood. Edukast noorest naisest sai ülekaaluline depressiooni põdev inimvare. Lõpetasin ravil hullumajas, akuutosakonnas. Jah, lugesid õigesti – hullumajas. Tollal tegi mulle metsikult haiget, kui kuulsin, et "Karmen on hullumajas" või "Ta oli ju nii edukas, nüüd on aga täiesti hull". Kuid enam see mind ei häiri ja tänu sellele saad ka sina nüüd lugeda minu lugu. Just nii, nagu see juhtus. See raamat on ka üks osa minu tervenemisteekonnast, kus tuli kiskuda lahti kõik haavad, et need korralikult paraneda saaks. Küsimusele, kas «hullud» ongi hullud või peitub vaimse tervise probleemide taga midagi hoopis palju sügavamat, saad vastuse just siit. Ühiskonnas on tavapärane selliseid lugusid ennast häbenedes maha vaikida, kuid selleks, et see muutuks, peab midagi tegema teisiti, kui tehti varem. Asjadest rääkima... Otse ja ausalt...

 

Christy Lefteri. Aleppo linna mesinik

teksti esitanud Tambet Tuisk

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 46 minutit

 

Nuri on mesinik, tema naine Afra on kunstnik. Paar elab õnnelikult kaunis Süüria linnas Aleppos, kuni alanud kodusõda nad riigist põgenema sunnib. Afra silmad näevad õudusi, mis jätavad naise pimedaks, kuid ees ootab ohtlik teekond: neil tuleb jõuda Türgi ja Kreeka kaudu Suurbritanniasse. Aga ka seal on nende tulevik kõike muud kui kindel. Rännates läbi katkise maailma, peavad Afra ja Nuri lisaks isiklikule kaotusvalule seisma silmitsi ohtudega, mis heidutaksid ka söakaimat hinge. Ent nende suurim proovikivi on see, kuidas leida kõigist välistest katsumustest hoolimata tagasitee teineteise juurde.

 

Tanja Mihhailova-Saar, Jaana Maling. Milles on süüdi taburet?

teksti esitanud Liisu Krass

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 45 minutit

 

Tanja… Kes ta on? Kas laulja, kes tantsib, või tantsija, kes laulab? Kui seda tema enda käest küsida, ütleb ta vastuseks: "Ma olen meelelahutaja, artist. Ja see, mida ma laval teen, on artistimine!". Alates hetkest, kui Tanja pooleteiseaastasena ema käte vahelt plehku pani ja esimest korda lavale ronis, kuni Eurovisiooni ja Eesti suurimatel lavadel esinemisteni välja on Tanja olnud Meelelahutaja suure tähega. Artist kogu hingest, kelle suurim soov on inimeste meele rõõmsaks tegemine. Selles raamatus räägib Tanja oma loo. See on lugu suurtest ja imepisikestest lavadest, publikusse lennanud kingadest ja selja pealt lõhki kärisenud kostüümidest, tagasilöökidest, suurtest õnnestumistest ja rõõmupisaratest. Aga eelkõige on see lugu Kohtla-Järve tüdrukust, kelle suureks unistuseks oli lauljaks saada. Ja kui midagi väga-väga tahta, võib juhtuda, et elu pakub sulle rohkem, kui sa tahta oskasidki… Raamatus saavad sõna ka Tanja sõbrad ja teekaaslased, kes on olnud tema kõrval nii heas kui halvas.

 

Aino Pervik. Paula esimene koolipäev. Paula ja Patrik

teksti esitanud Eliis Uudeküll

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 1 tund 01 minutit

 

Sarjas "Paula elu" on juttu Paulast ja tema perest. Seekord jutustatakse, mis juhtub Paula esimesel koolipäeval. Kõigepealt ei jõua vanaonu Kalju õigeks ajaks Paula poole. Seega ei ole Paula emal kedagi, kelle hoolde võiks jätta Paula pisikese venna Patriku. Patrik tuleb kooli kaasa võtta. Teises loos tuletatakse meelde aega, kui Paula oli viie aastane. Siis sündiski Patrik. Paula pere elas veel vanas kodus väikeses alevikus järve kaldal. Nüüd on Paula juba seitsmene ja Patrik kahene. Nüüd elab Paula pere linnas. Ühel õhtul lähevad ema ja isa isale uusi pükse ostma. Paula ja Patrik jäävad kahekesi koju.

 

Aino Pervik. Paula ja Joosep. Paula ja õuelapsed

teksti esitanud Eliis Uudeküll

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 48 minutit

 

Varem elas Paula pere väikeses alevikus. Nüüd elab Paula pere juba kolmandat päeva linnas. Paulaga ühes majas elab Joosep, kellega Paula sai tuttavaks eelmises raamatus. Joosepi kodu on ülemisel korrusel otse Paula kodu peal. Paula ja Joosepiga ühes trepikojas elab Kolemees. Kolemees räägib üksi kõva häälega, vannub ja sõimab endamisi. Kolemees ajab lastele hirmu peale. Suures majas elab ka teisi lapsi. Kõik nad käivad õues mängimas. Paula ja Patrik teevad tutvust õuelastega uues kodus. Sarjas "Paula elu" on juttu Paulast, kellel on väike vend Patrik, koer Pontu ja kass Kiti. Paulal on ema ja isa ja kaks vanaema ja kaks vanaisa. Kõik nad on Paula perekond, kuigi nad ei ela sugugi ühes ja samas kohas koos.

 

Aino Pervik. Paula jõulud. Paula õpib emakeelt

teksti esitanud Eliis Uudeküll

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 1 tund 09 minutit

 

Raamatu esimeses loos on juttu Paula pere jõuludest. Päris jõulukuu alguses panevad päkapikud Paula ja Patriku sussi alla aknalauale jõulukalendri, kummalegi oma. Edasi on kõik nii, nagu ikka enne jõule. Jõulumeeleolu läheb kogu aeg võimsamaks, kuni lõpuks on seda igal pool tunda. Siis ongi jõuluõhtu käes. "Paula õpib emakeelt" räägib koolielust. Isa viib Paula hommikul kooli ja siis algavad tunnid. Esimene tund on eesti keel. Tundide vahel on vahetunnid. Vahetunnis võib juhtuda igasuguseid asju.

 

Aino Pervik. Paula lõpetab lasteaia. Paula läheb linna elama

teksti esitanud Eliis Uudeküll

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 50 minutit

 

Sarjas "Paula elu" on juttu Paulast, kellel on väike vend Patrik, koer Pontu ja kass Kiti. Paulal on ema ja isa ja kaks vanaema ja kaks vanaisa. Kõik nad on Paula perekond, kuigi nad ei ela sugugi ühes ja samas kohas koos. Esimeses raamatus lõpetab Paula lasteaia. Lasteaias on lõpupidu. Paula laulab laulukooris, loeb luuletust ja mängib kaasa näidendis. Teises raamatus läheb Paula pere linna elama. Vana kodu väikeses alevikus järve kaldal on müüdud. Uus kodu on linnas. Paulast saab linnatüdruk. Patrikust saab linnapoiss.

 

Aare Raigna. Pool sajandit male-kabe ajalugu

teksti esitanud Riina Saarepera

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2021

1 CD : DAISY raamat, 3 tundi 15 minutit

 

Tiiu Randmann-Mihkla. Sinisema taeva aeg

teksti esitanud Kaire Klaos

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2022

1 CD : DAISY raamat, 2 tundi 36 minutit

 

Millal on taevas kõige sinisem ja rohi kõige rohelisem? Eks ikka inimese lapsepõlves. Viieteistaastane Tiiu jutustab oma elust Nõmmel vanas puumajas, kus tal on palju mängukaaslasi ja naabreid. Autor portreteerib muuhulgas mitte just väga kaugele jäävat, aga tänase lapse jaoks paratamatult arusaamatut aega ja elulaadi möödunud sajandi kuuekümnendate-seitsmekümnendate kandis. See pole suure tüdruku raamat. Lapsesilmselt ja -suiselt kurvitab muinasjutustaja teemalt teemale, kord sügavamale lapsepõlve, siis jälle teismelise aega. Need lood avavad kirjutaja enda „sinisema taeva” aastad ja kõnetavad kõiki neid praegusi täiskasvanuid, kelle lapsepõlv jäi samasse aega. Noote lugeja jaoks laseb autor muinasjutustajal mõndagi lahti seletada. Ometi oleks lapsel seda raamatut hea lugeda koos vanemate või vanavanematega ja küsida, aga sinu ajal...Kuidas siis oli? Krista Kumberg, bibliograaf, laste- ja noorsookirjanduse uurija ja lastekirjanik.

 

Anders Roslund. Magahästi

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2022

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 28 minutit

 

Ühel päeval kohtab kriminaalkomissar Ewert Grens kalmistul juhuslikult leinavat naist, kes käib oma tütre haual, kus aga tema lapse surnukeha ei puhka, sest tüdrukuke rööviti nelja-aastaselt ja teda ei suudetud leida. Ewert Grens otsib vana toimiku üles ning siis selgub, et kadunud on veel üks nelja-aastane tüdruk ̶ Linnea, kes rööviti samal päeval ja teda pole samuti üles leitud? Komissar asub koos Piet Hoffmanniga paljastama kadumiste taga peituvat kohutavat tõde. Anders Roslundi menukite "Kolm sekundit", "Kolm minutit", "Kolm tundi" ja "Õnnesoovimesul" sarja jätkavas uues meisterlikult kirjutatud põnevikus "Magahästi" on elu ja surma vahel kolm aastat.

 

Ellinor Rängel. Kullimaja Marta

teksti esitanud Anne Margiste

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 15 tundi 03 minutit

 

Triloogia esimene osa käsitleb tsaariaegse Läti töölisperede ränka saatust Esimese maailmasõja eelõhtul ning sõjaaja pagulasaastatel.

 

Riley Sager. Lukusta kõik uksed

teksti esitanud Inge Henk

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2022

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 56 minutit

 

Tere tulemast Bartholomew’sse... Sa ei pruugi siit iial lahkuda. Ei tohi külalisi vastu võtta. Ei tohi öösiti korterist ära olla. Ei tohi tülitada teisi elanikke, kes on kõik rikkad või kuulsad või mõlemat korraga. Need on ainsad reeglid Jules Larseni uuel töökohal korterihoidjana Bartholomew’s, ühes Manhattani kõige prominentsemas ja salapärasemas majas. Süda murtud, näpud põhjas, satub Jules uuest hunnitust elukohast vaimustusse ja lepib nende tingimustega, olles valmis endist elu selja taha jätma. Kui Jules Bartholomew’ elanike ja töötajatega lähemalt tuttavaks saab, hakkab talle meeldima teine korterihoidja Ingrid, kes meenutab talle ühtaegu lohutavalt ja häirivalt tema kaheksa aastat tagasi kadunud õde. Kui Ingrid tunnistab, et Bartholomew’s pole kõik nii, nagu pealtnäha paistab, ja et hiilgava fassaadi taga peituv sünge ajalugu teda hirmutab, peab Jules seda tühipaljaks tondijutuks – kuni Ingrid järgmisel päeval kaob. Ingridi kadumise kohta tõtt otsides asub Jules tuhnima Bartholomew’ sünges minevikus ja saladustes, mis majaseinte vahel varjul on. Avastus, et Ingrid pole esimene korterihoidja, kes on Bartholomew’s kaduma läinud, peab Jules ajaga võidu jooksma ajaga, et paljastada mõrvar ja hoone varjatud minevik ning põgeneda Bartholomew’st enne, kui tema ajutine siinviibimine alaliseks muutub.

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Наринэ Абгарян. Манюня

читает Кристина Кокина

Riga : LNerB, 2020

1 CD : mp3 formaat, 8 tundi 17 minutit

 

Светлый, пропитанный солнцем и запахами южного базара и потрясающе смешной рассказ о детстве, о двух девочках подружках Наре и Манюне, о грозной и доброй Ба – бабушке Манюни, и о куче их родственников. Это то самое теплое, озорное и полное веселых приключений детство, которое делает человека счастливым на всю жизнь.

 

Наринэ Абгарян. Симон

читает Кристина Кокина

Riga : LNerB, 2020

1 CD : mp3 formaat, 8 tundi 25 minutit

 

В маленьком армянском городке умирает каменщик Симон. Он прожил долгую жизнь, пользовался уважением горожан, но при этом был известен бесчисленными амурными похождениями. Чтобы проводить его в последний путь, в доме Симона собираются все женщины, которых он когда-то любил. И у каждой из них — своя история.

 

Фредрик Бакман. Вторая жизнь Уве

читает Кристина Кокина

Riga : LNerB, 2020

1 CD : mp3 formaat, 8 tundi 07 minutit

 

На первый взгляд Уве – самый угрюмый человек на свете. Но у ворчливого педанта – большое доброе сердце. И когда молодая семья новых соседей случайно повреждает его почтовый ящик, это становится началом невероятно трогательной истории об утраченной любви, неожиданной дружбе. Истории о том, как сильно жизнь одного человека может повлиять на жизни многих других.

 

Фредрик Бакман. Медвежий угол

читает Кристина Кокина

Riga : LNerB, 2020

1 CD : mp3 formaat, 11 tundi 15 minutit

 

Захолустный Бьорнстад — Медвежий город — затерян в северной шведской глуши: дальше только непроходимые леса. Когда-то здесь кипела жизнь, а теперь царят безработица и безысходность. Последняя надежда жителей — местный юниорский хоккейный клуб, когда-то занявший второе место в чемпионате страны. Хоккей в Бьорнстаде — не просто спорт: вокруг него кипят нешуточные страсти, на нем завязаны все интересы, от него зависит, как сложатся судьбы.

 

Салли Боумен. Актриса

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2004

1 CD : mp3 formaat, 10 tundi 18 minutit

 

У красавицы-кинозвезды Элен Харт есть деньги и слава, друзья и поклонники, но нет счастья. Жизнь с мужем не складывается. Она старается не думать о прошлом, но память властно возвращает ее к тем дням, когда она была счастлива и любима. Она понимает, что с тех пор, как рассталась с Эдуардом, единственным человеком, которого по-настоящему любила, ее жизнь лишилась самого главного. И вот судьба дает ей еще один шанс.

 

Энди Вейер. Артемида

читает Кристина Кокина

Riga : LNerB, 2020

1 CD : mp3 formaat, 8 tundi 47 minutit

 

Артемида — единственный город на Луне. Люди здесь занимаются теми же делами, к которым привыкли у себя на родине. И жители его подвержены обычным человеческим страстям. Девушка-курьер по имени Джаз мечтает когда-нибудь заработать достаточно, чтобы приобрести скафандр и лицензию гида. Водить туристов по поверхности планеты, быть уважаемым членом общества. Но не так-то просто совершить скачок с одной социальной ступени на другую.

 

Эрл Стенли Гарднер. Дело о пропавших деньгах

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2004

1 CD : mp3 formaat, 16 tundi 28 minutit

 

Когда преступники чрезвычайно опасны и способны на хитроумное мошенничество, раскрыть их козни и защитить пострадавшего может один лишь Перри Мейсон. Именно поэтому, в расчете на детективный талант знаменитого адвоката, к нему обращается богатый клиент, желая оградить жену от вымогателя.

 

Тесс Герритсен. Ученик

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2006

1 CD : mp3 formaat, 11 tundi 53 minutit

 

Упрятав за решетку серийного маньяка по прозвищу Хирург, детектив Джейн Риццоли надеялась навсегда забыть о том ужасе, который она пережила, попав в его ловушку. Однако при расследовании очередного убийства у нее вдруг возникает жуткое ощущение дежавю. Преступник воспроизводит некоторые детали почерка Хирурга, хотя его жертвами становятся не одинокие женщины, а семейные пары. Неужели у Хирурга появился подражатель?

 

Мара Залите. Пять пальцев

читает Кристина Кокина

Riga : LNerB, 2020

1 CD : mp3 formaat, 6 tundi 17 minutit

 

Это история о прибытии маленькой девочки в Латвию из Сибири, куда её родителей сослали в годы сталинских репрессий. Лаура родилась в Сибири и Латвия для нее - земля обетованная, о которой она так много думала и спрашивала, но которая прежде существовала только в голове ребенка. Увидеть, понять и полюбить новую родину для неё – важная жизненная задача.

 

Punktkirjas raamatud

 

Triinu Laan. Luukere Juhani juhtumised

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 köide, 42 lk.

 

Kui luukere Juhan suure kooli anatoomiaklassist pensionile saadetakse, võtavad taadu, memme ja lapselapsed ta enda juurde metsatallu elama. Sellega tõeline luukere-elu alles algab! Kõik metsatalu elanikud paistavad uskuvat, et igaüks, ka luukered, on väärt vaba ja metsikut lapse- ja vanaduspõlve.

 

Arvi Tapver. Toimik 5513

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

3 köidet, 236 lk.

 

See pole lüürika. See on kokkuvõte ligikaudu poolteist aastat kestnud ülekuulamistest, mille tulemusel luuletaja ja tõlkija Heiti Talvik läks 1946. aastal Tjumenisse paranduslike tööde laagrisse surema. Legendi kohaselt kavatses N. Liidu julgeolekuministeerium Talvikule süüks panna spionaaži ja riigireetmist. Läbiotsimisel leidsid julgeoleku töötajad väidetavalt nõukogudevastast kirjandust. See ei vasta tõele. Kirjandust läbiotsimise protokoll ei maini, kuigi pelgalt see tõik tähendanuks kinni minekut, seega oleks see olnud oluline. Siis proovinud julgeolek nõukogudevastasesse kodanliknatsionalistlikku põrandaalusesse organisatsiooni kuulumist, aga ei saanud sellegi süüdistusega hakkama. Seegi versioon pole päris täpne. Talvik tunnistas, et osales kahel korral Saksa okupatsiooni tingimustes üliõpilasorganisatsiooni Veljesto kooskäimistest, kuhu ta ise ka kuulus. Äärepealt oleks vembumehena kuulus Talvik vabaks meheks pääsenud. Siis aga kasutanud uurija kavalust ja pigistanud luuletajalt avameelset teeseldes välja, et too võõristab nõukogude võimu. Seegi pole päris tõde. Minister otsustas, et Veljesto on oma olemuselt ise juba nõukogudevastane, sest uus võim ju saatis seltsi 1940. aastal laiali. See jääb tema toimikus läbivaks jooneks. Talvik tunnistab sedagi, et on kodanlik natsionalist oma meelsuselt, ent seda juba esimesel kokkupuutel uurijaga. Miks läks siis ikkagi aega terve aasta enne lõplikku süüdistust; miks tuli see ümberkvalifitseerida uue paragrahvi järgi ühiskonnaohtlikuks teoks; milles seisnes see tegu luuletaja puhul, kes tundis pea eranditult vaid omaaegseid haritlasi; miks saatis uurija toimiku tribunalile ehk sõjakohtule, mis loomulikult ei tegelenud selliste süüdistustega, vaid saatis selle tagasi? Mis sai neist endist, kes Talviku kinni panid? Need on küsimused, mis saavad vastuse. Vähemalt kuivõrd seda on aastaid hiljem võimalik tuvastada. Tõepoolest siin pole kohta luuleks. See on üks tuhandeist omasugustest toimikutest. Küünilisest, ent sageli juhmardlikust, bürokraatilisest terrorivõimust. Talvik väärib saatuse lahti kirjutamist Eesti kirjandusloo tarbeks. Temal endal pole seda ammu enam tarvis.

 

Kirjeldustõlkega filmid

 

Indrek

lavastas Mikk Mikiver, Arvo Kruusemendi ja Lembit Remmelga, režissöör R. Tammet,

kirjeldustõlke koostasid Katriin Reinsoo, Gerli kangur ja Mirja Räpp, esitab Katriin Reinsoo

Tallinn : Kakora, 2022

1 DVD, 1 tund 25 minutit

 

Indrek Paas on oma klassikaaslastest Mauruse eragümnaasiumi pikem ja vanem, kuid härra Maurusele see ei loe. Eesti poiss peab saama õppida, kui ta seda tõesti tahab ja viitsib. Kuid nagu selgub, pole see põhimõte koolis sugugi peamine. Õigupoolest pole siin ühtki põhimõtet, millest teatud tingimustel mööda ei pääseks. Indrek õpib siin tundma tõdesid, mis võivad osutuda valedeks, ja valesid, mis võivad juhtida tõeni. Ta kohtab tütarlast, kellele võib ise nime valida, ja kaotab ta enne, kui julgeb seda teha. Kus on siis sügavaim tarkus ja suurim armastus - või kas neid üldse on olemas?

 

Kapten Morten lollide laeval

režissöörid: Kaspar Jancis, Riho Unt, Henry Nicholson, stsenaristid: Kaspar Jancis jt., produtsendid: Kerdi Oengo jt., kirjeldustõlge Piret Õunapuu, Artur Räpp, kirjeldustõlke esitaja: Jette Karmin

Tallinn : Nukufilm, 2018

1 DVD, 1 tund 25 minutit

 

Morten on uudishimulik ja leidlik poiss. Saatuse tahtel on ta sunnitud elama koos kasuvanematega, kes ei näe tema loovas tegevuses muud kui pahatahtlikku huligaanitsemist. Emata Morten ei ole siiski orb. Ta isa on kapten, kes töö tõttu peab suurema osa ajast merel viibima. Morten soovib isa eeskujul samuti kapten olla. Ta ehitab endale mängulaeva, mille mehitab erinevate putukatega. Unenäoline paralleelmaailm kirjeldab Morteni elu groteskses võtmes. Mingil hetkel maailmad segunevad. Nii Morteni päris kui ka fantaasiamaailm ähvardavad kokku kukkuda. Mõlema maailma päästmiseks on vaja julgelt tegutseda. Morten võidab ohud kangelaslikult. Tema kindlameelse tegutsemise taga on põhimõte - kapten ei jäta kunagi oma laeva.

 

Mehed ei nuta

stsenaristid Enn Vetemaa, Sulev Nõmmik, režissöör-lavastaja Sulev Nõmmik, kirjeldustõlke koostas Sigrit Vaiksaar ja Kai Kunder, esitab Sigrit Vaiksaar

Tallinn : Kakora, 2022

1 DVD, 1 tund 20 minutit

 

Grupp unetusetõve all kannatavaid mehi viiakse eksperimendi korras tõelise sanatooriumi asemel üksikule asustamata saarele. Kohale jõudes selgub, et sanatoorium ja uudne unetusravi osutuvad täiesti teistsuguseks, kui mehed oskasid oodata. Viidud viimase piirini, hakkavad seltsimehed unetud kohe ellu viima hulljulgeid põgenemiskatseid. Entusiasmist tulvil unetud ei aimagi, et üksik asustamata saar on tegelikult poolsaar.

 

Noor pensionär

režissöör-lavastaja Sulev Nõmmik, stsenaarium: Enn Vetemaa, Sulev Nõmmik, kirjeldustõlke koostas Ingrid Faltis, Gerli Kangur ja Sülvi Sarapuu, esitab Ingrid Faltis

Tallinn : Kakora, 2022

1 DVD, 1 tund 20 minutit

 

Kätte on jõudnud päev, mil menukas ja armastatud balletisolist Pukspuu saadetakse pidulike auavalduste saatel pensionile. Teadagi ei saa balletiartisti karjäär kunagi väga pikk olla, seega avastab noor pensionär Pukspuu äkki, et tal ei ole oma eluga midagi peale hakata. Nii hakkabki endine balletiartist otsima uut kohta elus. Ta katsetab mitme ametiga, kuni saatus viib ta kokku üleannetu noore neiuga, kellele lendurist ema on ammu otsinud koduõpetajat. Algavad peadpööritavad seiklused, mis keeravad pahupidi nii Pukspuu, emalenduri ja tema tütre ning mitmete teiste tegelaste elu.

 

Siin me oleme

stsenaarium: Enn Vetemaa, Sulev Nõmmik, režissöör-lavastaja Sulev Nõmmik, kirjeldustõlke koostanud Katriin Reinsoo ja Mirja Räpp, esitab Katriin Reinsoo

Tallinn : Kakora, 2021

1 DVD, 1 tund 7 minutit

 

Ilusal suvepäeval veereb ühe Muhumaa rahuliku talu õuele väike "maanteemuhk" ehk nõuka-aegne zapakas, millest ilmub välja kummaline seltskond: võimukas proua, tema käpa all olev kiitsakas abikaasa ja salapärane punapäine kaunitar. Nad teatavad, et tulid tallu puhkust veetma. Rahulikust puhkusest kujuneb nii pealinnast tulnud suvitajate kui ka neid võõrustavate muhulaste jaoks meeletu sündmuste virvarr. Kapriise ja kuraasi täis Tallinnast pärit proua keerab taluelu pea peale. Nappidesse suveöödesse mahuvad veel kosjad, vastastikune rammukatsumine, angerjad lakas ja palju muud.

 

Viimased

režissöör Veiko Õunpuu, stsenarist Heikki Huttu-Hiltunen, Eero Tammi, Veiko Õunpuu, produtsent Katrin Kissa jt.

Tallinn : Homeless Bob Production, 2020

1 DVD, 1 tund 57 minutit

 

Põhjamaise vesterni tegevus toimub metsikus Lapimaa tundras. Filmi peategelane on noor kaevur Rupi, kes loodab tundrat õõnestades piisavalt raha kokku kühveldada, et kaevandusküla hingemattev tolm igaveseks jalgelt raputada. Aga töö kaevanduses on seiskunud, sest Rupi põdrakasvatajast isa keeldub oma maid müümast. Kõigele lisaks on manipulatiivne kaevandusboss, hüüdnimega Kalastaja, hakanud silma viskama Rupi sõbra naisele, kellesse ka Rupi on salaja armunud. Nüüd, kui elu kaevanduskülas muutub iga hetkega üha enam varisemisohtlikuks, peab Rupi otsustama, kuhu ja kellele ta kuulub. Kas isakodu ürgsele tundrale või isiklike huvide külmale maale?