Raamatututvustaja

Veebruar 2022

 

 

Sisukord:

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Punktkirjas raamatud

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Nat Amoore. Koolihoovi miljonäri saladused

teksti esitanud Laura Nõlvak

Tallinn : Digiread, 2022

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 03 minutit

 

Austraalia kirjaniku Nat Amoore’i "Koolihoovi miljonäri saladused" on kahe parima sõbra, Tessi ja Toby lõbus ning õpetlik lugu. Nad leiavad oma tagaaiast koti, milles on miljon dollarit. Järgneb pöörane, keerdkäike täis seiklus, mis tõestab, et miljoni dollari kulutamine polegi nii lihtne, kui oled kümneaastane. See on lugu sõprusest, perekonnast ja paljudest asjadest, mida raha eest osta ei saa … ja natuke ka neist, mida osta saab. Oma loos püüab autor leida vastust küsimusele, kuidas saab teha halbu otsuseid ja olla ikkagi hea inimene. Kõik pole tingimata vaid must ja valge ning mitte alati ei määratle inimest tema tehtud vead.

 

Fredrik Backman. Ärevil inimesed

teksti esitanud Karmo Nigula

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 54 minutit

 

"Mees nimega Ove" autor Fredrik Backman on kirjutanud oma seni tõenäoliselt kõige tempokama teose. "Ärevil inimesed" on igas mõttes segane komöödia sellest, kuidas korteriesitlusest saab pantvangidraama, sellest, kuidas üks õnnetu pangaröövel suleb end ühte korterisse koos üliinnuka maakleri, kahe muserdatud IKEA-sõltlase, ühe kurja keelega multimiljonäri, ühe kurbliku tädikese, ühe viimase vindi peal raseda, ühe tüütu tüdruku ja ühe küülikupeaga. Viimaks annab röövel alla ja laseb pantvangid vabaks, aga kui politsei korterisse tungib, on see ... tühi. Hiljem aset leidnud ja tulemuseta jäänud ülekuulamistel saame kuulda igaühe versiooni toimunust ja hargnema hakkab klassikaline mõistatus. Kuidas röövlil põgeneda õnnestus? Miks kõik nii pahased on? Ja mis inimestel nüüdsel ajal viga on?

 

Bill Bryson. Inimkeha

teksti esitanud Toomas Lõhmuste

Tallinn : Digiread, 2020

1 CD : DAISY raamat, 18 tundi 21 minutit

 

Menuraamatuks osutunud ja auhindu võitnud "Kõiksuse lühiajalooga" saavutas Bill Bryson midagi esmapilgul võimatut, muutes maailma toimemehhanismide taga peituva teaduse miljonite inimeste jaoks nii arusaadavaks kui ka meelelahutuslikuks. Nüüd keskendab ta oma tähelepanu inimkeha, selle toimimise ja iseenese tervendamise tähelepanuväärse võime tutvustamisele. Erakordseid fakte ja hämmastavaid lugusid täis "Inimkeha. Kasutusjuhend asukatele" on geniaalne ja pööraselt vaimukas katse mõista meie füüsilise ja neuroloogilise toimimise imet. "Kõiksuse lühiajaloo" suurepärane jätkulugu paneb lugeja imetlema seda, kes me oleme, ning ikka ja jälle omaenda olemasolu imetabasuse üle hämmastust tundma.

 

M. W. Craven. Võõras veri

teksti esitanud Inge Henk

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2022

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 51 minutit

 

Staarkokk Jared Keaton. Võluv. Karismaatiline. Psühhopaat … Kannab karistust oma tütre Elizabethi mõrva eest. Tütre surnukeha ei leitud ja Keaton mõisteti süüdi suuresti seersant Washington Poe tunnistuse põhjal. Kui kõrvalisse politseijaoskonda saabub noor naine ümberlükkamatute tõenditega, et tema on Elizabeth Keaton, saab Poe’st ootamatult kahtlusalune uurimises, mis võib rikkuda rohkemgi kui pelgalt tema karjääri. Abiks ainuke inimene, keda ta usaldab – särava mõistusega, kuid sotsiaalselt saamatu Tilly Bradshaw –, jookseb Poe ajaga võidu, et leida vastus ainsale küsimusele, mis loeb: kuidas saab inimene olla ühekorraga elus ja surnud? Siis läheb Elizabeth uuesti kaduma. Ja kõik juhtlõngad osutavad Poe’le.

 

Sarah Crossan. Iiris

teksti esitanud Ingrid Margus

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 4 tundi 23 minutit

 

Allison põgeneb kodust ja avastab, et on lageda taeva alla jäänud. Peavarju otsides leiab ta maja, mis tundub mahajäetuna. Kuid ei, majas elab mälu kaotanud vana naine, kes Allisoni nähes peab teda oma noorpõlvesõbrannaks Iiriseks. Miks ka mitte? Võib ju olla ka Iiris, et oleks mõnda aega peavari ja toit. Alguses proovib Allison vana naist lihtsalt ära kasutada, kuid sedamööda kuidas ta hakkab aru saama, et Marla poeg kohtleb oma ema üsna sarnaselt sellega, kuidas Allisoni isa oma tütart kohtles, tekib nende vahel mõistmine. Sellest edasi juba tugi ja hoolitsus. Lõpuks iseseisvumine.

 

Marje Ernits. Uinunud, mitte surnud

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2022

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 01 minutit

 

Pärast võistlusi leitakse rannast kõrkjate vahelt teisele kohale jäänud lohesurfari rüvetatud surnukeha. Juhtumis on midagi, mis Irat päris korralikult ärritab – tippsportlase surmast on tehtud lavastus! Mehe kulmud on vildikaga üle joonistatud ja suunurgad naerule seatud, rinnaesine punase värviga kaetud ja parem käsi asetatud südame kohale. Kõike seda on tehtud oskamatu räpakusega, aga sõnum on siiski olemas, kuigi mitte üheselt mõistetav. Kuna tegu on noore ja heas füüsilises vormis noormehega, võib oletada, et see lavastus on seotud mõne konkurendi kättemaksu või rituaalse meeldetuletusega. Ira Teveri lugude kaheksandas raamatus toimub tegevus uues keskkonnas. Ira on vahetanud elu- ja töökohta ning asunud vanemuurijana ametisse oma endise kolleegi Anti Saami alluvuses, kellest on vahepeal saanud Lääne prefektuuri jaoskonnaboss. Uurimistöö käigus tuleb Iral kohaneda uute oludega, selles endale koht leida ja vastsetele kolleegidele oma võimekust tõestada.

 

Megan Goldin. Saatuslik suplus

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2022

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 41 minutit

 

Pärast seda, kui tõsielul põhineva krimitaskuhäälingu esimene hooaeg üleöö kuulsaks sai ja ebaõiglaselt süüdimõistetud mees vabastati, tunnevad saatejuht Rachel Kralli kõik – temast on saanud paljude õigluseotsijate viimane lootus. Aga teda tuntakse hääle, mitte näo järgi. Seetõttu tekitab kõhedust, et keegi on jätnud tema auto tuuleklaasile abipalve. Kohutav kohtuprotsess on Neapolise väikelinna kahte leeri löönud. Linnakese kangelast, ujumise olümpialootust, süüdistatakse keskkoolitüdruku vägistamises. Otsustanud, et kolmas hooaeg peab tulema senistest veelgi edukam, sukeldub Rachel juhtumit uurima ja linnakese elanikke intervjueerima – aga salapärased kirjad ootavad kõige üllatavamates paikades. Keegi jälitab teda ega kavatse lõpetada enne, kui Rachel aitab tal välja uurida, mis juhtus tema õega kakskümmend viis aastat tagasi. Ametliku versiooni järgi uppus Jenny Stills traagiliselt, aga kirjades väidetakse, et ta mõrvati – ja kui Rachel hakkab küsimusi esitama Jenny kohta, paistab, et keegi ei taha eriti vastata. Minevik ja olevik põrkuvad, kui Rachel toob päevavalgele ootamatuid seoseid kahe juhtumi vahel, mis muudavad nii kohtuprotsessi käiku kui ka kõikide asjaosaliste elusid. Mis maksab maine? Kas üks väikelinn üldse suudab mineviku eksimused heastada? Ja mis tegelikult juhtus Jenny Stillsiga kõik need aastad tagasi?

 

Winston Graham. Poldark. Kaheksas raamat. Võõras merelt

teksti esitanud Marite Kallasma

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 15 tundi 20 minutit

 

Cornwall 1810-1811. Napoleoni sõjad, kuningas George’i hulluksminek, viigide ja tooride poliitilised manöövrid, tööstusrevolutsioon ning keset seda Inglise lihtrahvas ja kõrgseltskond. Poldarkide pere tavapärasesse eksistentsi saabub pööre, kui Jeremy toob koju merelt surmasuust päästetud võõra. Stephen Carringtoni tulek keerab nende elu pea peale. Kõige rohkem puudutavad muutused Rossi ja Demelza lapsi Clowance’it ja Jeremyt, kelle ees avaneb uus maailm, täis ohte ja armastust.

 

Matt Haig. Poiss nimega Jõulud

teksti esitanud Eliis Uudeküll

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 4 tundi 25 minutit

 

"Poiss nimega Jõulud" on põnev seiklusjutt, mis paljastab, kes tegelikult on Jõuluvana. Lugu, mis tõestab, et miski pole võimatu. Nikolas on 11-aastane poiss, kellele on terve elu jooksul kingitud ainult üks mänguasi – kaalikast nikerdatud nukk. Aga ta on sellegi üle rõõmus, sest kingi tegi ema, keda enam ei ole. Nikolase maailm variseb kokku, kui ka tema puuraidurist isa retkelt kaugesse põhja ei naase. Poiss otsustab isa üles otsida ja selleks kas või põhjapoolusele minna. Inimese jaoks, kes usub imedesse, ei ole ju miski võimatu! Või siiski? Alguse saab seiklus, milles on palju lund, hulk päkapikke, üks lapserööv, veel rohkem lund ja põhjapõdrad, kes ei suuda maapinnal püsida.

 

Aldous Huxley. Hea uus ilm

teksti esitanud Mart Aas

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 30 minutit

 

Aldous Huxley (1894–1963) romaan "Hea uus ilm" on XX sajandi ühe fantaasiarikkaima kirjaniku tulevikunägemus totalitaarsest olmeparadiisist. Romaani sündmustik leiab aset utoopilises riigis, kus eesmärgiks on kõigi inimeste õnn. Õnne säilitamise huvides loobutakse kõigest, mis sünnitaks sügavamaid mõtteid või tundeid ning ohustaks seeläbi riigi stabiilsust ning seega samastub õnnelik olemine selles riigis vabaduse täieliku puudumisega.

 

Katrin Johanson. Ta tuleb

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2022

1 CD : DAISY raamat, 4 tundi 28 minutit

 

Kogumik "Ta tuleb" sisaldab kümme lühijuttu, mille läbivaks aineseks on surm – kord melanhoolsemas, kord tragikoomilisemas võtmes. Tavaliste eesti inimeste elukäikude ja surmaga kokkupuudete kaudu kerkivad esile järgmised teemad: millised pisiasjad võivad määrata inimese saatust, kuidas mõjutab inimese käekäiku tema isiksus, kuidas tuleb inimene toime leina või surmahirmuga. Kõrvuti elutungiga leiab käsitlemist inimloomuse tumedam pool – siitilmast ära ihkamine. Kogumikus esineb varjatumalt ka religioosseid alltekste, mis jäävad vastava huvita lugejale märkamatuks, aga lisavad loole ambivalentsust. Eelkõige on tegu siiski loodetavasti paljudele äratundmist ja samastumisvõimalust pakkuvate kirjeldustega elust tänapäeva Eesti ühiskonnas. Kogumiku üldine hoiak on elujaatav, autorile on väga oluline tuletada lugejale meelde võimalust tajuda huumorit pealtnäha lootusetus olukorras ning tõsiasja, et eneseiroonia võib olla tervistav.

 

Jenny Jägerfeld. Minu suurejooneline elu

teksti esitanud Mait Joorits

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 20 minutit

 

Sigge kolib koos ema ja õdedega Stockholmist Skärblackasse vanaema pansionaati elama. Tema meelest on see tõeliselt äge. See on tema võimalus: uues kohas ja uues koolis on võimalik alustada puhtalt lehelt, muutuda täiesti uueks inimeseks. Tema plaan on saada tohutult populaarseks või vähemalt suuta inimestega niimoodi rääkida, et nad ei vaataks teda nagu veidrikku. Aga mida peaks üks kuuenda klassi poiss tegema, et sõpru leida? Kuidas saada populaarseks? Ja ennekõike: kas seda on võimalik saavutada 59 päevaga, mis on veel jäänud kooli alguseni? Jenny Jägerfeld räägib loo üksindusest ja sõprusest, tõrjutusest ja populaarsusest ning sellest, kas on võimalik ise valida, kes sa oled. Täpselt nii nagu "Superkoomikus", segab Jägerfeld ka siin nalja ja rõõmu tõsiste teemadega, pannes lugeja peategelasele südamest kaasa elama.

 

Anne Kahk. Haraldi villa

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2022

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 35 minutit

 

"Haraldi villa" on kriminaalse süþeega lugu tänapäeva Eestist. Eradetektiiv Toom Bergile pakutakse tööd. Tal palutakse välja uurida, kes võis tappa jõuka leskproua uue mehe, sest juhtunus on väga palju kahtlast ning politsei ei ole selge tulemuseni jõudnud. Vähehaaval hakkab detektiiv aru saama keerulistest suhetest, mille keskmes on leskproua pärandiks saadud uhke maja, Haraldi villa.

 

Mia Kankimäki. Naised, kellest ma öösiti mõtlen

teksti esitanud Katrin Karisma

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 16 tundi 44 minutit

 

Mida võiks 40. eluaastates lastetu naine oma eluga peale hakata? Istuda lennukisse ja rännata ajalooliste naiste – kartmatute maadeuurijate, andekate kirjanike ja kirglike kunstnike radadel. Soomlanna Mia Kankimäki, kelle raamat "Asjad, mis panevad südame kiiremini põksuma" (e.k 2018) rääkis tema elumuutvast matkast tuhande aasta taguse Jaapani õuedaami Sei Shônagoni jälgedes, laseb end nüüd sütitada teistel inspireerivatel naistel. Tulusast ametist loobunud ja korteri maha müünud Mia sõidab Aafrikasse, et oma silmaga näha, kuidas seal sada aastat tagasi elas Taani kirjanik, paruness ja kohvifarmer Karen Blixen. Jaapanist otsib Mia abi depressiooni vastu ja loodab kohata maailmakuulsat kunstnikku Yayoi Kusamat, kes on elupõlise vaimuhaiguse kõrvalt suutnud vapustavat karjääri teha. Itaalias Firenzes köidavad Kankimäki meeli unustuse hõlma vajunud renessansiaegsed naiskunstnikud. Kui nemad olid sadu aastaid tagasi võimelised maailmas läbi lööma, miks siis mitte tema? "Naised, kellest ma öösiti mõtlen" on osalt reisikiri ja osalt elulooraamat: Kankimäki klaar proosa kirjeldab isepäiseid minevikunaisi, kes pole end lasknud heidutada ühiskondlikest reeglitest ja ootusest, ning viib lugeja koos nendega ümbermaailmareisile.

 

Elizabeth Kay. Seitse valet

teksti esitanud Maria Taimre-Varres

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 17 minutit

 

Jane ja Marnie on üheteistkümnendast eluaastast saati olnud lahutamatud ja neil on palju ühist. Mõlemad armusid noorelt ja abiellusid nägusate meestega. Kuid Marnie abikaasa ei meeldinud Jane’ile, kuna oli alati nii valjuhäälne, vastik ja esiletükkiv. Mis mõjub nüüd üsnagi paradoksaalselt. Sest kui Jane oleks aus olnud – kui ta ei oleks valetanud –, võiks tema parima sõbranna abikaasa ehk endiselt elus olla … See on Jane’i võimalus tõtt rääkida, aga kas teie usute teda? "Seitse valet" on Jane’i ülestunnistus, tema tõde. Kaasahaarav, mitmetahuline ja kõhedust tekitav. Vastupandamatu ja lummav põnevik naiste vahel valitsevatest keerulistest ja toksilistest sõprussuhetest, ebaterve armastuse Achilleuse kannast ja sellest, millest me armastuse nimel ilma võime jääda.

 

Santa Montefiore. Mesiniku tütar

teksti esitanud Laine Mägi

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 15 tundi 28 minutit

 

Dorset, 1933. Suure mõisa mesiniku tütar Grace armastab kaht meest. Kas peale jääb üdini tuttav ja turvaline või erutav ja keelatud tunne? Kuidas edasi elada, kui tundub, et oled kaotanud mõlemad? Massachusetts, 1973. Grace’i tütar Trixie armub rokklauljasse, kel terendab ees hiilgav muusikukarjäär, ent selgub, et noormees polegi see, kellena näis. Kas neiu armastus trotsib aastaid ja vahemaid? On’s õnn ikkagi võimalik või jääbki Trixie üksi? Ema ja tütar kannavad kumbki oma koormat, ent nende taagal on kummaline ühisosa. Kui Trixie selle avastab, haarab ta ohjad enda kätte. Ema meelerahu õnnestub tal taastada, aga kuidas on lood tema omaga? Kirjanik kannab lugeja Ameerika Tekanasseti saare tuulistelt randadelt Inglismaal Dorseti krahvkonnas asuva mõisa metsaradadele ja haljastele künkanõlvadele, kus tema tegelased saavad tunda nii kaotusvalu kui ka leidmisrõõmu.

 

Maggie O'Farrell. Hamnet

teksti esitanud Liivika Hanstin

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 14 minutit

 

Maggie O’Farrelli romaan "Hamnet" avab ilukirjanduses esimest korda traagilise loo kaotusest, mis inspireeris William Shakespeare’i kirjutama oma kõige kuulsamat näidendit. See on ka portree abielust, mille keskmes on armastatud lapse kaotus, taustal detailirohke ülevaade elust 16. sajandi Inglismaal. Agnes on naine, keda kardetakse, kuid kelle juurde tema tavatute annete pärast ka minnakse. Ta elab koos abikaasaga Stratford-upon-Avonis Henley tänaval ja neil on kolm last: tütar Susanna ning kaksikud Hamnet ja Judith. Poeg Hamnet sureb 1596. aastal üheteistkümneaastaselt. "Hamnet" on lugu kaksikutevahelisest sidemest ja leinaga karidele kiskuvast abielust. See on ka lugu pistrikust ja tema perenaisest; kirbust, kes satub Aleksandriast väljuvale laevale; ja kindameistri pojast, kes eirab häid tavasid, et võita ebatavalise naise armastust. Ennekõike on see õrntundeline meenutus poisist, kelle elu on täiesti unustatud, kuid kelle nime kannab üks kuulsamaid näidendid, mis eales kirjutatud.

 

Ruth Rendell. Deemon mu silme all

teksti esitanud Kaire Klaos

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2022

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 35 minutit

 

Arthur Johnson ei näe välja nagu mõrvarlik psühhopaat. Ta on viisaka käitumisega keskealine mees, kes pole kunagi osanud naistega rääkida. Aastatepikkune üksindus on väärastanud tema vaimu ja muutnud soovi naise armastuse ja austuse järele patoloogiliseks vajaduseks hoolikalt kontrollitud vägivalla järele. Arthuri maja keldris on ideaalne ohver, naine, keda saab mõrvata ikka ja jälle, naine, kes ootab teda igal õhtul ... Kui allkorrusele kolib noor psühholoogiadoktorant ja Arthuri mannekeen keldrist kaob, siis mida teeb mees, et rahuldada oma võimast vägivallahimu? Romaanis, mille tegevus toimub Loode-Londoni väljamõeldud äärelinnas, on lahedaid vaatlusi ja irooniat, see puudutab 1970. aastate sotsiaalseid võtmeteemasid: seksismi, feminismi ja rassismi. 1976. aastal võitis Ruth Rendell selle teose eest esimese oma kuuest Kuldse pistoda auhinnast, mida annab välja Suurbritannia krimikirjanikke ühendav Crime Writers' Association.

 

Lucinda Riley. Kadunud õde

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2021

1 CD : DAISY raamat, 26 tundi 23 minutit

 

Kõik kuus D'Aplièse'i õde on oma tõelise päritolu otsingul läbi teinud uskumatu rännaku, aga üks küsimus on siiski vastuseta jäänud: kes ja kus on nende seitsmes õde? Neil on üksainus vihje: tähekujulise smaragdsõrmuse pilt. Kadunud õe leidmiseks ette võetud reisil seiklevad nad üle kogu maakera – Uus-Meremaalt Kanadasse, Inglismaalt Prantsusmaale ja Iirimaale –, ühinedes missioonil, mille eesmärk on lõpuks ometi perekond kokku tuua. Seda tehes toovad nad pikkamööda päevavalgele armastuse, jõu ja ohverduse loo, mis sai alguse ligi sada aastat tagasi, kui sama vaprad naised riskisid kõigega, et muuta maailma enda ümber. "Kadunud õde" on Lucinda Riley rahvusvaheliseks menukiks kujunenud raamatusarja seitsmes osa.

 

John Steinbeck. Me tusameele talv

teksti esitanud Tambet Tuisk

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 07 minutit

 

Pulitzeri ja Nobeli kirjanduspreemia laureaat John Steinbeck (1902–1968) on saanud tuntuks sotsiaalse temaatikaga romaanidega, millest kõige kuulsamaks peetakse 1939. aastal ilmunud "Vihakobaraid". Romaanis "Me tusameele talv" pöördub Steinbeck tagasi oma varasemate romaanide sotsiaalsete teemade juurde. Romaan kujutab kaasaja elu ühes USA väikelinnas ning on oma eripärase psühholoogilise vaatenurga ja tugeva loodustajuga autori loetavamaid teoseid. "Me tusameele talve" eest anti John Steinbeckile 1962. aastal Nobeli kirjanduspreemia. Steinbecki sümpaatia kuulub kindlalt töötavale ja ausale ameeriklasele, negatiivseid nähtusi – rahaahnust, ostetavust, rassismi – paljastab ta lõikava irooniaga, kuid tema teosed on kaugel deklaratiivsusest, autori erksa kodanikutundega kaasneb tõeline meisterlikkus ja sügav psühholoogiline haare. Steinbecki lähenemine oma kangelastele on väga humaanne, ta tungib nende sisemaailma nii nagu tark sõber elava inimese probleemidesse, ettevaatlikult ja eelarvamusteta.

 

Tiina Tamman. Pärandus

teksti esitanud Katrin Karisma

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 08 minutit

 

Eestis sündinud, nüüd Londoni lähistel elava ajakirjaniku ja kirjaniku Tiina Tammani romaani tegevus algab 1939. aastal Türil, kus elatakse aktiivset äri- ja seltsielu, minnakse paari, saadakse lapsi ning lavastatakse isegi Kálmáni "Tsirkusprintsessi". Lugu jätkub 1990ndatel Londonis, kus Inglismaal sündinud Monica jaoks loob möödunuga sideme Madis Uljas alias Matthew Williams, kelle suhete ämblikuvõrku Monica lahti harutama asub.

 

Tuutikki Tolonen. Kollivalve

teksti esitanud Liivika Hanstin

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 56 minutit

 

Hilla (11 a), Kaupo (9 a) ja Maiki (6 a 4 k) suvevaheaeg algab ebatavaliste sündmuste tähe all. Ema on võitnud kahenädalase puhkusereisi Lapimaale ja selleks ajaks tuleb lapsi hoidma koduabiline. Kui aga uksekell heliseb, tabab neid pommüllatus – ukse taga seisab suur takuse karvaga elukas, kes haiseb nagu kartulikelder ja ulatab Hillale paberitüki: Vastuvõtja: perekond Hellemaa. Saadetis: Koolitatud pool-inimene, rahvapäraselt "koll", eriala: laste- ja koduhoid. Peagi selgub, et kolli on endale hoidjaks saanud ka paljud laste sõbrad. Mida see kõik peaks küll tähendama? Kust kollid siia said ja miks? Tuutikki Toloneni kirjutatud "Kollivalve" on seiklus, mis haarab lugeja vastupandamatu jõuga kaasa nagu head lood ikka.

 

Christian Unge. Terake tõtt

teksti esitanud Külli Palmsaar

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 19 tundi 06 minutit

 

Pärast autoõnnetust tuuakse Nobelsjukhuseti EMO-sse kaks meest, üks neist on eluohtlikult vigastatud. Samal ajal eksleb mööda haiglakoridore keegi naine, väike poiss käekõrval. Naise kummaline käitumine äratab tähelepanu. Kiirabiarst Tekla Berg taipab peagi, et naisel, poisil ja tollel vigastatud mehel on ühine minevik ja et see, mis paistis välja nagu õnnetus, oli tegelikult hoopis midagi muud. Nobelsjukhusetis on haigla juhataja Monica Carlsson peene patsiendihotelli ja vastuolulise maksasiirdamisosakonna rajamisega pannud sisse kõrgeima erastamiskäigu. Mängu tuleb äsja tööle võetud staarkirurg Klas Nyström, ja ei lähe kuigi kaua, kui Klas juba Teklale kõiges agaralt vastu töötab.

 

Tauno Vahter. Madis Jeffersoni 11 põgenemist

teksti esitanud Raul Tammet

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2022

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 14 minutit

 

Kõik tahavad mõnikord põgeneda, kuid Madis Jefferson on põgenenud terve elu: kodunt, sõjaväest, laevalt, Eestist, vanglast ja mujalt. Juhuse ning veidra sisemise tungi tõttu sattub Madis Jefferson mitmele mandrile, keset suuri ajaloosündmusi ning on oma mitme nime all korduvalt tagaotsitav, tema uskumatu juhtumiga näevad vaeva politsei, nõukogude julgeolek ja sõjavägi. "Madis Jeffersoni 11 põgenemist" põhineb tõestisündinud lool ning on kirjutatud Eesti ja USA arhiivides leiduva materjali alusel.

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Ларс Кеплер. Охотник на кроликов

читает Кристина Кокина

Riga : LNerB, 2021

1 CD : mp3 formaat, 12 tundi 18 minutit

 

Убит министр иностранных дел, и все обстоятельства случившегося указывают на то, что это далеко не последнее убийство. Вскоре самые страшные прогнозы начинают сбываться — город приходит в оцепенение от череды жестоких и беспощадных преступлений. А единственный след — ведет к элитной, престижной школе, в которой много лет назад был создан тайный клуб "Кроличья нора", объединяющий учеников из самых привилегированных семей. Теперь от здания, где заседал клуб, остались только руины, но тайна, которую хранят эти камни, поможет не только раскрыть уже свершившиеся преступления, но и предотвратить грядущие. Распутать это дело под силу только легендарному сыщику Йоне Линне, которого власти ради этого освобождают из тюрьмы.

 

Стефани Кляйн. Честно и непристойно

читает Кристина Кокина

Riga : LNerB, 2021

1 CD : mp3 formaat, 8 tundi 47 minutit

 

Одинокая женщина Стефани Кляйн желает познакомиться. Её главное требование к "прекрасному принцу": он не должен быть похож на бывшего мужа. Охотничьи угодья Стефани - сайты знакомств и вечеринки, свадьбы подружек и улицы Нью-Йорка, по которым она бродит с фотокамерой на плече в поисках интересных сюжетов. Её поклонники - один другого хуже. Неужели настоящие мужчины вымерли окончательно?

 

Екатерина Островская. Упасть еще выше

читает Кристина Кокина

Riga : LNerB, 2021

1 CD : mp3 formaat, 6 tundi 26 minutit

 

Многомиллионные контракты и жестокие убийства, престижные должности и нервные срывы, роскошные виллы и тюремные сроки — вот атрибуты существования публичных людей. Спокойная жизнь гениального, но наивного инженера Николая Заворыкина и его жены, школьного психолога Лены, закончилась, когда к ним в гости зашел бывший сокурсник Николая. Ныне видный политик, он предложил свести Колю с инвесторами, необходимыми ему для продолжения работы над новым изобретением.

 

Татьяна Полякова. Судьба-волшебница

читает Кристина Кокина

Riga : LNerB, 2021

1 CD : mp3 formaat, 6 tundi 30 minutit

 

Друзья детства Ирка и Егор просили помочь в одном важном деле. Оказывается, подружка украла деньги у шефа, а теперь решила их вернуть. Сама Ирка не горела желанием встречаться с бывшим шефом. Поэтому с миллионами к Кудрявцеву отправляют меня. Вскоре после того, как я отдала сумку с деньгами, его убили. В такой истории без адвоката не обойтись. Марк Левандовский оказался воплощением женских грез о благородном и сильном.

 

Татьяна Устинова. Хроника гнусных времен

читает Кристина Кокина

Riga : LNerB, 2021

1 CD : mp3 formaat, 8 tundi 30 minutit

 

Кирилл никак не предполагал, что девушка в очках по имени Настя окажется ему настолько дорога, и он, плюнув на поездку в Дублин, будет заниматься расследованием смерти ее бабушки! Настя не верит, что бабушка погибла, уронив в ванну фен. Кирилл, обследовав дом, согласен с ней. И теперь не только Насте и ее родственникам, но и Кириллу хочется выяснить: на какие деньги полвека безбедно существовала старушка, которая оставила в наследство и бриллиантовое колье, стоимостью в сто тысяч долларов, и домик на берегу Финского залива, и старинную библиотеку?

 

Punktkirjas raamatud

 

Reet Bobõlski. Mustikavõõpaja ja teised

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

2 köidet, 188 lk.

 

Mõnikord võb juhtuda, et mõni suur asi ei olegi nii suur, kui see algul paistab. Samas võib mõni väike ja tühine asi olla uskumatult põnev. Kõik selle raamatu lood on natuke isemoodi, sest need ongi just nende väikeste, aga üldsegi mitte tähtsusetute asjade märkamisest. Võib juhtuda, et mõnda neist olulistest asjadest sa ei olegi varem kuulnud, või kui ka oled, siis on need lihtsalt aja jooksul meelest läinud. Kas sina näiteks tead, kuidas tegelikult saavad kukeseened kollaseks ja maasikad punaseks? Kes riputab taevasse vikerkaare või kes otsustab, missugust unenägu sa just täna öösel vaatad? Kas sa tead, miks ühel suvepäeval puhub vinge põhjatuul, teisel päeval paugutab äikesetorm, aga kolmandal särab pilvitus taevas päike? Kust saab jaaniussike tegelikult tulukese, millega ta suveöös eputab, ning kust on pärit täpid linnupojakeste munadel? Nii nendest kui ka paljudest teistest hästi hoitud saladustest jutustabki raamat "Mustikavõõpaja ja teised lood".

 

Õnneliku inimese särk

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

2 köidet, 138 lk.

 

Kogumiku lood sisaldavad Eesti Kirjandusmuuseumi rahvaluule arhiivis leiduvaid rahvajutte, mis kannavad endas eesti kultuuripärandit ja traditsioone. Tänuväärne materjal lapsevanematele, vanavanematele, õpetajatele ja teistele, kes tahavad lugude kaudu rääkida lastele elus hakkamasaamisest.