Raamatututvustaja

Jaanuar 2022

 

 

Sisukord:

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Punktkirjas raamatud

 

Kirjeldustõlkega filmid

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Laura Baldini. Uue aja õpetaja : Maria Montessori

teksti esitanud Liivika Hanstin

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 15 minutit

 

1896. aasta Rooma. Noor Maria Montessori on vapustatud, kui näeb vaimuhaiglas väidetavalt nõdrameelseid lapsi. Kõledas lagedas ruumis valitseb vaikus, laste nägudel peegeldub sügav apaatia. Ometi ergastuvad lapsed kohe, kui Maria käsib anda neile mänguasju. Arstid on muutusest hämmingus. Maria jaoks on see üks suuremaid õnnehetki ja erakordse pedagoogikarjääri algus. Ja siis paneb armastus kolleegi vastu ta elu raskeima valiku ette. Maria Montessori oli võitlejahingega särav isiksus ja suurepärane kõneleja, kes tõi pedagoogikasse muutuste tuuled, mille ulatust osatakse ehk alles nüüd õigesti hinnata. Tema meetodist, tööst ja loomingust on kirjutatud arvukalt teoseid, kuid üsna vähe on teada tema eraelu kohta, kus leidub palju salapärast ja varjatut. Kõige enam spekuleeritud on kahtlemata poeg Mario salajane sünd.

 

Ljubov Brežneva. Peasekretäri vennatütar

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2021

1 CD : DAISY raamat, 14 tundi 25 minutit

 

Ta oli suur, ilus ja särtsakas mees; naised armastasid teda. Ta oli ka ustav kamraad ja lahe kolleeg, ning mehed hindasid teda. Tema südamliku naeratuse ja hea sõna peale tegid alamad kangelastegusid... Niisiis oli ta kunagi lähivaates selline, see mees, kes valitses peaaegu 20 aastat Nõukogude Liitu, seega ka Eestit: Leonid Brežnev, kellest räägiti palju anekdoote, kelle valitsemisajal pandi vähem vangi ja anti rohkem süüa. Hea kuningas? "Peasekretäri vennatütre" omapära peitub peaaegu lapsemeelses avaluses ja üksikasjalikkuses, millega autor maalib pildi endast ning oma isast ja onust, Jakov ja Leonid Brežnevist. Nälg, viiruk ja ikoonid, KGB "energilised poisid", Kremli seltskonna orgiad ja võimuvõitlus, parteibosside mornid abielud, mida ei tohi lahutada. Ja keskel ikka kaks kannatavat meest, keda rõhub võimu - nad teavad isegi; et petturvõimu kuldne räpp. Ljubov Brežneva, kasaka-atamanide kange lapselapselaps, ei jäta ütlemata ühtki kibedat sõna kommunismitsirkuse kohta ei oma lellele ega meile, lugejatele.

 

Amy Chua. Ematiigri võitlus

teksti esitanud Katariina Tamm

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 52 minutit

 

Amy Chua on Yale’i Õiguskooli John M. Duff Jr õppetooli õigusteaduste professor. 2011. aastal valis ajakiri Time ta maailma saja mõjukaima inimese hulka. Chua sulest on ilmunud mitu ülemaailmset tunnustust pälvinud raamatut, millest 2020. aastal tuli "Postimehe raamatu" sarjas välja "Poliitilised hõimud. Grupivaist ja rahvaste saatus". Etniliste konfliktide ning üleilmastumise ekspert Amy Chua räägib eneseiroonilises võtmes loo, kuidas ta kasvatas oma kaht tütart. Ta seadis eesmärgid, survestas ja treenis, pühendades lastele lõputult aega ja raha, et neist saaks maailma parimad. Kuni noorem tütar tema vastu lõpuks mässu tõstis. Kui kaugele saab, tohib või peab minema, et laste eeldusi ja andeid arendada? Raamat on pälvinud nii USAs kui ka Aasias jõulist vastukaja. ""Ematiigri võitlus" on intrigeeriv ja kaasahaarav jutustus laste kasvatamisest nn Aasia ja Lääne kasvatuskultuuride pingeväljal. Kes teab, mis on lapsele kõige parem – kas vanem, laps ise või ümbritsev kogukond? Kas on üldse võimalik valida konkreetne kasvatusviis ja seda järjekindlalt ellu rakendada? See on tähelepanuväärne sissevaade haridusäreva ema igapäevaellu, ning pakub palju mõtteainest ja ärgitab kirglikke arutelusid kindlasti ka Eestis." Marge Varma, Postimehe haridusportaali toimetaja.

 

Teresa Driscoll. Ma jälgin sind

teksti esitanud Inge Henk

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2021

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 16 minutit

 

Kui Ella Longfield kuuleb rongis pealt, kuidas kaks noormeest flirdivad noorte tüdrukutega, ei pööra ta sellele esiti tähelepanu, kuni taipab, et noormehed on äsja vangist vabanenud. Ella emainstinkt käsib tal sekkuda, aga just siis, kui ta on otsustanud abi kutsuda, hoiab miski teda tagasi. Järgmisel hommikul näeb ta uudistest, et üks tüdrukutest – ilus roheliste silmadega Anna Ballard – on kadunud. Aasta hiljem pole Annat ikka veel leitud. Ella vaevleb süümepiinades, ent tema pole ainus, kes ei saa juhtunut meelest – keegi saadab talle ähvarduskirju, mis panevad teda oma elu pärast kartma. Anna kadumise aastapäeval tuleb ilmsiks, et ka Anna sõpradel ja vanematel on midagi varjata. Anna parim sõbranna Sarah pole rääkinud tolle õhtu kohta täit tõde ja see teadmine hakkab tüdrukut murdma. Keegi teab, kus Anna on, kuid vaikib. Ja nüüd on ta võtnud sihikule Ella.

 

Joanne Fluke. Mõrv sidrunibeseekoogiga

teksti esitanud Anneli Vedler

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2021

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 59 minutit

 

Norman Rhodes, Hannah Swenseni puhutine kavaler teatab, et ostis Rhonda Scharfilt, kohaliku apteegi kosmeetikaleti teenindajalt, maja. Ta kavatseb hoone lammutada ja ehitada koos Hannah'ga kujundatud unistuste maja. Hannah on sellest veidi ehmunud, eriti kuna ta sõrmusesõrm on ikka veel vägagi tühi … Kui Hannah läheb koos oma emaga majja jäänud kraami kokku koguma, siis leiavad nad mõne vaimustava mööblitüki, lapiteki … ja Rhonda Scharfi laiba. Leitakse ka väga erilise õhtusöögi jäägid ja üks Cooke Jari kuulus sidrunibeseekook. Nüüd sõltub juhtumi uurimine Hannah'st ja alustada tuleb tema enda pagaritöökojast. Sisaldab üheksa ainulaadset küpsise- ja magustoiduretsepti!

 

Naatan Haamer. Aeg parandab hoolitsetud hingehaavad

teksti esitanud Serli Küünarpuu

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2021

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 09 minutit

 

Raamat sobib teejuhiks neile, kes otsivad kriisis olles julgustust ja väljapääsu, kuid pakub inspiratsiooni ja mõtteainet ka neile, kes on võtnud endale abistaja ja toetaja rolli. Suure elu- ja töökogemusega kriisipsühholoog Naatan Haamer jagab rohkelt nõuandeid, kuidas elukriisidest läbi tulla ning keerulisel ajal üksteisele toeks olla.

 

Erin Kelly. Minu sõna sinu sõna

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2021

1 CD : DAISY raamat, 15 tundi 04 minutit

 

1999. aasta ilusal suvel sõidavad Kit ja Laura ühele Cornwalli festivalile täielikku päikesevarjutust vaatama. Kit on nimelt varjutusekütt, aga Laura pole kunagi varem ühtki varjutust näinud. Nad on noored, armunud ja täis teadmist, et see sündmus saab olema vaid üks paljudest, mida nad elus jagavad. Kuid hämaratel hetkedel pärast varju möödumist satub Laura peale millelegi hirmsale. Ta teab, mida ta nägi. Mees eitab seda. On tema sõna Laura sõna vastu. Ohver näib olevat tänulik. Mitu kuud hiljem ilmub seesama naine järsku nende ukselävele nagu hulkuv koer. Aga kui tema tänulikkus hakkab võtma järjest kummalisemat kuju, tikub Laura mõtetesse aina sagedamini kahtlus – kas ta uskus vale inimest? 15 aastat hiljem elavad Kit ja Laura valenimede all ja väldivad täielikult igasugust pildilesattumist – neil pole Facebooki kontot, nad kasutavad vaid kõige algelisemaid mobiiltelefone ja nende numbrit ei leia ühestki kataloogist. Ent kui tõde neile viimaks kandadele astub, on selge, et nad ei saa enam minevikust mööda vaadata.

 

Toomas Leito. Tagasivaated

teksti esitanud Inge Henk

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2021

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 22 minutit

 

Toomas Leito (1946–2020) mälestusteraamat keskendub elule nõukogude aja lõpukümnenditel ja 1990ndatel aastatel: siin on juttu tööst Inturisti giidina ja sõjaväeteenistusest tollasel Ida-Saksamaal, suunamisest parteitööle, elust Moskvas, kirjeldusi sündmustest EKP Keskkomitees ning pikemalt ajakirjanduses veedetud tormilistest aastatest Rahva Hääle ja sellest võrsunud väljaannete toimetustes.

 

Faith Martin. Mõrv pastoraadis

teksti esitanud Kaire Klaos

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2021

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 44 minutit

 

Saage tuttavaks pastoriproua Monica Noble'iga, kelle hobiks on kuritegude lahendamine. Monica Noble korraldab uute majaelanike tervitamiseks soolaleivapeo. Külaliste seas on Margaret ja tema abielurikkujast mees Sean. Teiste külaliste seas on staarkokk, Oxfordi ülikooli professor, neljakümne ringis lahutatud naine ja mitme jõusaali omanik. Kui pokaalid juba kõlksuvad, kärgatab püssilask. Üks külaline leitakse surnult. Peainspektor Jason Dury ja seersant Jim Greer saabuvad peagi sündmuspaika ja saavad teada, et ohvril oli palju vaenlasi. Peaaegu kõik külalised varjavad saladusi ja mõrvamotiive. Isegi Monica enda tütrest saab kahtlusalune. Kui üks teine majaelanik ligi nädal aega hiljem surnuks kägistatakse, muutub asja lahendamine veelgi pakilisemaks. Kas Monica oskab kohalikke uurijaid aidata, et oma tütar kahtluse alt vabastada ja mõrvad lahendada, enne kui veel keegi eluhinda maksab? Monica Noble jäi noorelt leseks ja pidi hakkama üksi oma keevaverelist tütart kasvatama. Või vähemalt seni, kuni armus maapastor Graham Noble'isse. Naine loobus lennukast turunduskarjäärist Londonis ja kolis Cotswoldi mägikuurorti. Sealne maaelu oli tõeliselt meeldiv... kuni toime pandi jõletu tapatöö. Ja Monica avastas kõigi üllatuseks, et tal on annet need kõige ebapühamad kuritööd lahendada. See on esimene raamat nauditavast mõrvamüsteeriumide sarjast, mille huvitavad tegelased ja mõistatuslikud mõrvad sunnivad lugeja viimase leheküljeni kaasa elama.

 

Praskovja Mošentseva. Kremli haigla saladused

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2021

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 40 minutit

 

Üle kolmekümne aasta Kremli haiglas töötanud kirurgi Praskovja Nikolajevna Mošentseva nappide, värvikate lugudena kirja pandud mälestused on väga avameelsed, kohati subjektiivsed meenutused sellest, kuidas Tambovi kolkakülast päri tütarlaps jõudis Moskvasse, hakkas elama kuulsas kirjanike majas ja sattus tööle nõukogude meditsiini pühamusse. Ta on ravinud Hruštšovi, Brežnevit ja Gromõkot, tema patsiendid on olnud Stalin, marssalid Žukov, Rokossovski, Vassilevski, näitlejad Jablotškina, Aleinikov, helilooja Šostakovitš, lauljad Lemešev ja Reizen, kirjanikud Šolohhov ja Tvardovski ning ka paljud nn Kremli naised ja tütred. Ta viibis Sergei Koroljovi ja paljude teiste tuntud inimeste juures nende elu viimastel minutitel. Raamatu vahendusel on lugejatel võimaluse tutvuda Nõukogude riigi juhtide ja eliidi elu salajase poolega esmasest allikast, inimese käest, kelle jaoks see oli kogu tema elu.

 

Jennifer Niven. Elu helged paigad

teksti esitanud Liisu Krass

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 54 minutit

 

Theodore Finchi köidab surm. Iga päev mõtleb ta sellele, kuidas surra, aga iga päev otsib ja leiab ta ka midagi, mille nimel tasub edasi elada. Violet markey elab tulevikus. ta loeb keskkooli lõpetamiseni jäänud päevi, et põgeneda oma väikesest kodulinnast Indianas ja unustada õe surmaga seotud lein. Kui Finch ja Violet kooli kellatorni karniisil kokku saavad, jääb ebaselgeks, kes päästab kelle allahüppamisest. Ebatõenäoline paar muutub aina lähedasemaks ning peagi avastab Finch, et ainult koos Violetiga suudab ta olla tema ise ja elust kogu aeg rõõmu tunda. Ja Violet märkab, et ainult koos Finchiga ta elab päevi, mitte lihtsalt ei loe neid. Ent samal ajal, kui Violeti maailm üha kasvab, hakkab Finchi oma jälle tasapisi kahanema.

 

Heino Noor. Elamise pikad varjud

teksti esitanud Kaire Klaos

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2021

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 14 minutit

 

Legendaarse arsti ja stalinismi poliitvangi Heino Noore mälestused said raamatuks tema 96. sünniaastapäevaks. Tänavu veebruaris igavikku lahkunud autori soovil on raamatu esikaane kujundusel kasutatud punast roosi mustal taustal, mis tema hinnangul sümboliseerib armastust elu vastu ja võitu sünge mineviku üle. Kunagise koolivenna pealekaebamise tulemusel Heino Noor 1944. a. jaanuaris arreteeriti ja saadeti kaheksaks aastaks Siberisse sunnitöövangilaagrisse. 1961. aastal lõpetas ta TRÜ arstiteaduskonna ning temast sai ligi 40 aastaks Tartu Ülikooli kliinikute arst, konsultant ja õppejõud närvihaiguste, kliinilise toksikoloogia, kutsehaiguste ja intensiivravi alal. Heino Noort peetakse kliinilise toksikoloogia rajajaks Eestis. Lisaks Heino Noore memuaaridele sisaldab teos ka tema sõprade ja kaasteeliste meenutusi.

 

Richard Osman. Neljapäevane mõrvaklubi

teksti esitanud Anne Margiste

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 12 minutit

 

Rahumeelses pensionäride külas kogunevad korra nädalas neli üsna erisugust sõpra, kes muidu ehk omavahel ei suhtlekski, et arutada vanu lahendamata mõrvajuhtumeid. Aga kui nende enda nina all toimub jõletu mõrv, avastab Neljapäevane mõrvaklubi, et neile on ootamatult sadanud sülle esimene värske juhtum. Elizabeth, Joyce, Ibrahim ja Ron võivad küll läheneda kaheksakümnele, aga neil on veel nii mõnigi trikk varuks. Kas meie ebatraditsiooniline, kuid siiski geniaalne kamp suudab tabada mõrvari enne, kui on hilja?

 

Ann Patchett. Hollandi maja

teksti esitanud Mart Aas

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 18 minutit

 

Lugu kaotatud paradiisist ja vääramatust jõust, mis sunnib kaevuma sügavale sellesse, mida tähendab meie jaoks pärilikkus, armastus ja andestus, millisena me tahame ennast näha ja kes me tegelikult oleme. Pärast teist maailmasõda õnnestub Cyril Conroyl tänu õnnelikule juhusele ja üheainsale osavale investeeringule panna alus märkimisväärsele kinnisvaraimpeeriumile, mis lennutab ta perekonna vaesusest rikkuste maailma. Ta ostab oma naisele üllatuskingiks Hollandi maja, Philadelphia äärelinnas asuva luksusliku häärberi, aimamata, et sellest saab alguse pere hävinguni viiv sündmusteahel. Loo peategelasteks on Cyrili lapsed Danny ja Maeve, kes on sunnitud oma lapsepõlvekodust võõrasema sunnil lahkuma. Jõuka eluga harjunud õde-vend langevad tagasi viletsusse, mille ebakindluste keskel saavad nad loota ainult üksteise peale. Õe ja venna vaheline vankumatu side kujuneb nende päästjaks, ehkki see piirab ka nende tulevikku. "Hollandi maja" tegevus kandub üle viie aastakümne ning kujutab sünget muinaslugu kahest targast inimesest, kes ei suuda leppida oma minevikuga. Hoolimata kõigist õnnestumistest ja edust tunnevad Danny ja Maeve end tõeliselt vabana vaid üksteise seltsis. Nad pöörduvad ikka ja jälle oma kulunud loo juurde, arutades naeruhoogude ja vihapursete saatel lõputult kõige selle üle, mille nad on kaotanud. Hellitatud Danny ja teda alati kaitsnud Maeve’i suhte tõeline proovikivi saabub aga alles siis, kui nad on sunnitud seisma silmitsi nendega, kes neid aastakümneid tagasi maha jätsid.

 

Anne Birkefeldt Ragde. Tütar

teksti esitanud Liina Vahtrik

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 35 minutit

 

"Tütar" on Neshovite saaga kuues raamat, järg romaanidele "Berliini paplid", "Erakvähid", "Rohelised aasad" (eesti keeles kõik 2008), "Andestada saab alati" (2017) ja "Elunautijad" (2018). Margido on lahkunud ja Torunn Neshovi matusebüroo juhtimise üle võtnud, jätkates samal ajal ka vana talu enda omaks muutmist. Aga kui ta soovib oma perekonnanimeks võtta Neshov, katkeb hetkega hea kontakt emaga. Pealegi on tallu oodata külla Erlendit kogu tema Taani perega. Torunn on murede käes murdumas. Asja ei tee ka paremaks Kai Rogeri poolt Erlendi lastele rõõmuks toodud kaks põrsast. Torunni jaoks on sead läbitud eluetapp, nagu ka Erlend ja Kai Roger. Aga seekord saab Torunn näha, mis puust Erlend tehtud on. Ja võib-olla on lõppkokkuvõttes Kai Rogeril nii mõneski asjas õigus. "Tütrega" tõmbab autor saaga lahtised otsad kokku. See on Torunni raamat: romaan naisest, kes on terve oma elu põgenenud, aga nüüd lõpuks julgeb võtta vastutust, seista enda eest ning valida armastuse.

 

Viktoria Raidos. Esivanemate pärand

teksti esitanud Diana Tuul

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2021

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 15 minutit

 

"Esivanemate pärand" on Venemaa telesaate "Selgeltnägijate tuleproov" 16. hooaja võitja Viktoria Raidose kauaoodatud raamat, mis räägib sellest, kuidas kaugete esivanemate teod mõjutavad ka meie saatust. Ühtlasi vastab ta kõige tähtsamale küsimusele: kas on võimalik muuta seda, mis on sõna otseses mõttes "saatusest määratud". Oskus vigadest õppida ja paremaks saada põhineb nii bioloogilisel kui ka vaimsel arenemisel. Teadlik tähelepanu oma elukäigu vastu on siin inimesele üheks kõige olulisemaks abivahendiks. See on tähtis ka oma põlvnemise suhtes: lähimad esivanemad mõjutavad meid iseenesest ja et selle toimet kuidagi muuta, tuleb sellest esmalt aru saada, kuid kaugete esiisade mõjutusi ja võimalikku toetust on pea võimatu tunnetada ja vastu võtta ilma teadmisteta nende saatuse ja nende endi kohta. Õigeks tegutsemiseks on harilikult vaja mõista seda, kes me oleme ja kus asume. Viktoria Raidos on veendunud, et enamjaolt tuleb see mõistmine oma suguvõsa ja esivanemate tundmisest. Jõud, mida antakse sajandite jooksul põlvest põlve edasi ning mis peitub meie füüsises ja psüühikas, võtab kuju teatud sündmustes, mis mõjutavad ka meie elu. Kui õpime neid nägema ja muutma, õpime muutma ka oma saatust.

 

Kaire Reiljan. Jalutajana vanas Haapsalus

teksti esitanud Vilja Raagmaa

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2021

1 CD : DAISY raamat, 4 tundi 59 minutit

 

See raamat viib lugeja Haapsallu – linna, mis oli ligi 300 aastat piiskopiriigi pealinn ning on viimase 200 aasta jooksul kogunud kuulsust suvituslinnana. Haapsalus on suvitanud nii Vene tsaariperekonna liikmed ja Peterburi kõrgkiht kui ka Eesti kultuuri- ja poliitikaeliit. Raamat pakub võimaluse minna jalutuskäigule, alustades Haapsalu peamisest vaatamisväärsusest, piiskopilinnusest, liikudes Promenaadil ja Väikese viigi kaldapealsetel ning põigates vanalinna tänavatele. See on mõeldud inimestele, kes Haapsalus ringi kõndides tahavad näha ka fassaadide taha – saada teada, mis siin kunagi olnud ja kes siinkandis elanud. Maakonnalehe Lääne Elu ajakirjanik ja Läänemaa giid Kaire Reiljan on mõlemat ametit pidanud ligi 30 aastat. Side Haapsaluga on aga veelgi pikem, sest see on tema sünni- ja kodulinn.

 

Annie M. G. Schmidt. Lendav lift

teksti esitanud Liivika Hanstin

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 4 tundi 58 minutit

 

Aabel töötab uues suures Knotsi kaubamajas liftipoisina. Ta teab, et kõige ülemist, salapärast rohelist nuppu ei tohi ta mingil juhul vajutada. Kuid uudishimulik nagu ta on, teeb ta seda juba esimesel tööpäeval. Enne kui Aabel ja tema kolm reisikaaslast arugi saavad, lendab lift hoonest välja ja tõuseb noolekiirusel kõrgusse. Algul ehmatavad kõik koledasti, kuid siis mõistavad, et lendav lift on suurepärane! Hullumeelsel reisil, mis viib neid New Yorki, Lõuna-Ameerikasse ja lõpuks Uus-Meremaale, kogevad nad uskumatuid seiklusi.

 

Adena Sepp. Kui selgub tõde

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2022

1 CD : DAISY raamat, 3 tundi 13 minutit

 

Teatrisse minnes ei osanud Ketriin arvatagi, et näeb seal eksabikaasat koos uue kaaslasega, kes osutub mehe ammuseks töökaaslaseks. See tekitab Ketriinis küsimusi ja kui ta hiljem juhuslikult kunagist peretuttavat trehvab, kuuleb ta vapustavast uudisest... Mälupildis rulluvad lahti minevikuvarjud ja lõpuks selgub kogu tõde.

 

Pille Simon. Murakamoos

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2021

1 CD : DAISY raamat, 4 tundi 30 minutit

 

Kaugel metsakolkas soode keskel jääb teadmata kadunuks üks mees. Asja uurima asunud uus konstaabel Madis avastab üllatusega, et see pole sugugi ainus selline juhtum: aastate jooksul on külast kadunud juba neli meest. Nad kõik on olnud kas täies elujõus poissmehed või lahutatud mehed ning lahkunud lausa üleöö. Millegipärast on eelmine piirkonnapolitseinik jätnud kõik kadumislood uurimata, kuid uus konstaabel sellega ei lepi. Tänu kõiketeadvale ja lobisemishimulisele vanaprouale Astale saab ta peagi teada, et kõigil kaduma jäänud meestel oli midagi pistmist metsatalus suvitava Marjuga. Too on kaunis ja toimekas naine, kelle tema ambitsioonikas abikaasa alatasa üksi jätab. Marju tunneb taimetarkust ja mõjub meestele suisa nõiduslikuna – just nagu tema vanaemagi omal ajal. Marju võlude suhtes ei jää ükskõikseks ka Madis. Kui teadmata kadunute juhtumitest saavad hämarad mõrvalood, tuleb Madisel nii pidada võitlust südame ja mõistuse vahel kui ka võidelda oma elu eest. Pille Simoni esikteos "Murakamoos" kirjeldab kolkaküla inimsuhteid ja eripärasid, romaanis põimuvad tänapäevased tegemised ja ammused uskumused.

 

Camilla Sten. Pärija

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2022

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 53 minutit

 

Eleanor on noor naine, kellel on prosopagnoosia – ta on võimetu nägusid ära tundma. Ühel õhtul mõrvatakse Eleanori vanaema Vivianne julmalt otse lapselapse silme all. Eleanor näeb küll tapjat, kuid ei suuda teda tuvastada ega politseile kirjeldada. Paar kuud hiljem selgub, et Vivianne on Eleanorile pärandanud mõisa, mille olemasolust viimane midagi ei teadnud. Ühel nädalavahetusel sõidab ta koos poiss-sõbra Sebastiani, advokaadi ja tädiga oma uusi valdusi üle vaatama. Mõis aga pakatab saladustest. Mida enam Eleanor minevikus kaevab, seda rohkem küsimusi tekib. Kes oli Vivianne? Kes küll soovis tema surma? Ja miks ta hoidis seda mõisa saladuses? Eleanor otsib meeleheitlikult vastuseid, tahab teada tõtt, kuid ilmselgelt soovib keegi, et ta ei saaks iialgi saladuste jälile. "Pärija" on õudustäratav kriminaalromaan üksikus mõisas elanud perekonna valgustkartvatest saladustest, mis aastakümneid hiljem päevavalgele tulevad.

 

Kathleen Tessaro. Haruldased esemed

teksti esitanud Laine Mägi

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 16 tundi 07 minutit

 

Kathleen Tessaro, New York Timesi menuki "Lõhnakoguja" autori uue ajaloolise romaani "Haruldased esemed" peategelane Maeve Fanning on Bostoni iiri immigrant, kes elab koos lesest emaga linna vaesemas piirkonnas. Nutikas punapea on otsustanud keerulistest oludest välja rabeleda, ent kahjuks on tal paar ohtlikku nõrkust – juhusuhted võõraste meestega ja alkohol –, mis viivad ta allakäiguteele. Peagi leiab Maeve end vaimuhaiglast, kus ta kohtub salapärase noore naisega, kes just nagu temagi ei suuda ega tahagi varjata vabaduseiha, mida 1930. aastatel daamidele sobimatuks peetakse. Haiglast välja pääsenud, otsustab Maeve alustada puhtalt lehelt. Ta saab tööd omapärases antiigipoes, mille klientideks on Bostoni kõige varakamad ja eriskummalisemad kollektsionäärid. Van der Laaride perekonna häärberisse üht hinnalist saadetist kohale viies põrkab ta kokku kaunitarist seltskonnadaami Diana Van der Laariga – ja tunneb temas ära haiglas kohatud tüdruku. Suhtlus võluva, ent vaimselt ebastabiilse Diana ja tema kütkestava venna Jamesiga seob Maeve’i aina tugevamini Van der Laaride perekonnaga ning tõmbab ta maailma, mis on täis pettusi ja reetmist. Perekonna jõukusest lummatud ja oma mineviku eest põgeneda üritav Maeve peab jõudma otsusele, kui kaugele ta on valmis uue elu nimel minema.

 

Ilmar Tomusk. Mauno saladuslik kadumine

teksti esitanud Kristian Põldma

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

1 CD : DAISY raamat, 1 tund 58 minutit

 

Ühel täiesti tavalisel päeval tabab väikese linnalähedase valla elanikke maavälist päritolu viiruse rünnak. Viiruse esimene ohver on eraklik ja lihtsameelne Mauno, kes pole elus mitte ühtegi raamatut läbi lugenud. Mees muutub otse koolipoiste Jaagupi ja Andrease silme all digitaalseks ning kannab digiviiruse Jaagupi nutitelefoni kaudu mööda küla laiali. Koos e-Maunoga muutuvad digitaalseks nii raamatukoguhoidjad kui ka eesti keele õpetajad ja isegi üks lastekirjanik. Tagatipuks selgub, et ülinakkav viirus on ära digitaliseerinud kõik lähikonna raamatukogudes olevad lasteraamatud. Ainsana jätab viirus puutumata need, kellele isa ja ema on väiksest peale muinasjutte lugenud. Nüüd on kogu maailma saatus viienda klassi poiste Jaagupi ja Andrease kätes.

 

Anton Tšehhov. Elu igavus ja teisi jutte

teksti esitanud Raul Tammet

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2021

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 41 minutit

 

Armastatud vene jutu- ja näitekirjaniku Anton Tšehhovi kogumik koondab ühtede kaante vahele seitse lugu. Nagu ikka, otsivad Tšehhovi tegelased oma elule mõtet ja lunastust, ja nagu ikka, on nende püüdlused enamjaolt määratud luhtumisele. Justkui nõiaringis keereldes jõuavad nad aina tagasi oma teekonna alguspunkti, elu absurd varitseb ühtviisi nii vürstinnat, arsti kui ka piiskoppi. Kogumiku on koostanud Katrin Hallas, kes annab oma saatesõnas ülevaate Tšehhovi elukäigust ning tutvustab valitud lugusid.

 

Lisa Unger. Pihtimused 19.45 rongis

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2022

1 CD : DAISY raamat, 13 tundi 34 minutit

 

Psühholoogiline põnevik, milles juhukohtumisest hakkab hargnema ettenägematu valede ja pettuste võrk. Selena on rongis teel töölt koju, kui temaga alustab vestlust võõras naine. Ta tutvustab end Marthana ja tunnistab, et tal on ülemusega armuafäär. Selena omakorda pihib, et tema abikaasa magab arvatavasti lapsehoidjaga. "Kas sa ei soovi mõnikord, et su probleemid lihtsalt ise laheneksid?" tunneb Martha huvi. Kui naised rongist väljuvad ja kumbki oma teed läheb, arvab Selena, et nad ei kohtu enam kunagi. Kuid paari päeva pärast on lapsehoidja kadunud. Püüdes keset oma mõranenud abielu olukorrale selgitust leida, hakkab Selena aina sagedamini Marthale mõtlema. Kes ta selline on? Kogu tõe jaoks ei oska ta valmis olla ...

 

Eia Uus. Kirjad Buenos Airesest

teksti esitanud Vilja Raagmaa

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2021

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 25 minutit

 

"Kirjad Buenos Airesest" ei ole pelk reisikiri, vaid kollaaž hetkedest, kus ühe mõistatusliku ja poeetilise linna, selle kultuuri ja ajalooga tutvumine käib käsikäes iseendasse vaatamise ja ellu taasarmumisega. Kirjanik Eia Uus põgenes Argentinasse ajal, kuikõik tundus raske, lootusetu ja valus. Kuigi tal ei olnud aimugi, miks just Buenos Aires, oli kohale jõudes tunne, justkui oleks see linn teda oodanud. Nagu oleks ta jõudnud tagasi koju, heasse õhku. Need intiimsed kirjad sõbrale räägivad kõigest väikesest ja suurest, mis moodustab kokku elu – armastusest, surmast, kohvist, sõprusest, igatsusest, tormidest, võõrastest, üksildusest, kunstist, valgusest, pimedusest, juhustest, veinist, kirjandusest, Hõbedajõest.

 

Eha Veem. Leskede klubi. Kimalase lend

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2022

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 09 minutit

 

Elle näeb häirivat und: tema kunagine klassivend, nüüdne tuntud ärimees Erik Värkraud nagu püüaks talle millestki märku anda. Esiotsa tundub lugu Ellelegi üsna jabur, kuid veidike julgust kogununa otsustab ta sellest oma ratsionaalsele õele Maretile siiski rääkida, sest see uni jääb Ellet painama. Miks oli unenäo-Erik ratastoolis? Mida tahtis ta klaveril "Kimalase lendu" mängides Ellele öelda? Kas tuppa lennanud kimalane oli juhus või märk? Üllatuseks ei naeragi Maret teda välja ja peagi on kogu Leskede klubi – pensionäridest bridžiseltskond – haaratud uurimisse, et selgitada välja, kas see, mis juhtus Erikuga, oli traagiline õnnetus või hoopis mõrv.

 

Mihhail Zõgar. Kõik Kremli mehed

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2021

1 CD : DAISY raamat, 17 tundi 26 minutit

 

Venemaa ühe viimase sõltumatu meediakanali Dožd peatoimetaja Mihhail Žõgari raamat on haarav kirjeldus Kremli siseringist, sinna kuuluvatest isikutest ja nende võimumängudest. See oli mullu kõige müüdum ja kõneldum aimeraamat Venemaal ning on praegu tõlkimisel paljudesse keeltesse.

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Марина Москвина. Роман с луной

читает Анна Сергеева

Таллинн : Эстонская библиотека для слепых, 2022

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 44 minutit

 

Ootamatult on Venemaale saabunud kapitalism. Kuidas peab uutes oludes hakkama saama naine, kelle mees on eluvõõras kunstnik ja kes ise on eluvõõras kirjanik. Kuidas teenida oma loominguga niigi palju, et osta ainsale pojale korter? Kuidas kohaneda muutuva maailma ja muutuva maitsega?

 

Punktkirjas raamatud

 

Anti Saar. 10 vähem või rohkem uskumatut lugu sellest, kuidas minust ei saanud kirjanikku

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2022

2 kd., 111 lk.

 

Oli kord poiss, kellele meeldis kirjutada. Naljakas küll, aga see algas peaaegu juhuslikult. Ühes igavas koolitunnis hakkas ta vihikulehe servale kritseldama. Kes meist seda ei teeks? Alustas ta joonistust või jutukest, kirjutas ta üheainsa sõna või sodis niisama, igatahes oli klassiruum tema ümbert korraga kadunud. Ta leidis end hoopis ulgumerelt mingi kummalise purjeka pardalt. Meri möllas, lained peksid üle poordide ja temal tuli olla üheaegselt kapten, pootsman ja junga. Alus tundus habras nagu paberist laevuke, poisil aga polnud toetuda muule kui pliiatsile. Ta oli korraga kadunud ja iseennast leidnud, tundis surmahirmu ja seda, et on uuesti sündinud. Midagi nii vaimustavat polnud temaga kunagi varem juhtunud.

 

Kirjeldustõlkega filmid

 

Vee peal

režissöör Peeter Simm, stsenarist Olavi Ruitlane, produtsendid Marju Lepp, Manfred Vainokivi

Tänassilma : Film Distribution, 2021

1 DVD, 1 tund 42 minutit

 

"Vee peal" on terava huumoriga vürtsitatud pilk varateismelise poisi ellu, taustaks kaheksakümnendate alguse Võru kurbnaljakas õhkkond, kus probleemide eest pole põgeneda mujale kui Tamula järvele kala püüdma. Andres (Rasmus Ermel) on poiss, kelle elus näib olevat probleeme ja muresid küllaga – ema on hüpanud Rootsi, isa omakorda kadunud Venemaa avarustesse, koolis on asjad pilla-palla ja teda kasvatav vanaisa on aga vahel liigagi varmas rihma järele haarama. See kõik on aga kukepea elu esimese armumise kõrval. Kuidas olla, mida teha, mida õigel hetkel öelda? Ja millal on see õige hetk? Kui endal neid teadmisi napib, siis tuleb „hüva nõu“ saamiseks pöörduda inimeste poole, kes käepärast võtta. Õnnetuseks ei taha tagasihoidlik Kolla kuulda millestki peale kalastamise ja ka äsja vanglast vabanenud Valter (Marko Matvere) ei pruugi olla see kõige õigem armuasjade ekspert.