Raamatututvustaja

Detsember 2021

 

 

Sisukord:

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Punktkirjas raamatud

 

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Jane Austen. Emma

teksti esitanud Liivika Hanstin

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 20 tundi 57 minutit

 

Jane Austen on öelnud, et Emma on kangelanna, kes "ei meeldi kellelegi peale minu enese". Ometi on tegelasest kujunenud üks armastatuim. Rikka maaomaniku härra Woodhouse'i noorim tütar Emma on arukas, nägus ning üsnagi ärahellitatud. Isepäine Emma on loonud oma peas omalaadse nukuteatri, mille juht ta ise on ja mille nukkudeks enda teadmata kõik ümberolijad. Teiste saatusega mängimine ning kosjasobitus võtab Emmale ootamatuid pöördeid ning tõmbab ka lugeja arusaamatuste virrvarri. Kaine pilguga vaatlejana lahkab Jane Austen "Emmas" oma ajastu argielu, seda peenelt ironiseerides. Teose sügavamaid kihte aitab avada järelsõnas inglise keele ja kirjanduse doktor Pilvi Rajamäe. Jane Austen (1775–1817) on tõusnud oma humoristlike, teravapilguliste ja kergelt satiiriliste romaanidega omaaegsete elust ja olust enim armastatud Briti kirjanike sekka. Kirjaniku populaarsust ilmestab ka see, et Austeni portree kaunistab inglise 10-naelast rahatähte.

 

M. C. Beaton. Agatha Raisin ja tüütu tüüp

teksti esitanud Inge Henk

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2021

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 03 minutit

 

Agatha Raisin pole jõulupühade tähistamisest kunagi midagi pidanud, aga isegi tema leiab, et John Sunday, asjamees Tervise ja Turvalisuse Ametist on läinud liiale, keelates ära nii jõulutuled majadel kui ka valgusvanikud tänavail. Ja see pole veel kaugeltki kõik – ka hauakivide ümber tahab üliagar mehike tõmmata punased lindid, sest sadu aastaid rahus seisnud kivid võivad ükskord ikka ümber kukkuda ja kedagi vigastada; puidust poeriiulid on ohtlikud, sest keegi võib sealt pinnu sõrme saada; ja May Dinwoody käsitöönukkude äri on ta lihtsalt põhja lasknud. Carsely Daamide Ühing koguneb hädaistungile. Kui nad ainult teaksid, et ärakeelatud aiapäkapikud on nende kõige väiksem mure! Keegi on oma lubaduse täide viinud ja John Sunday päriselt maha löönud. Ja seekord ei tea Agatha tõesti, kust alustada, sest tollel mehel tundub olevat tuhat vaenlast.

 

Caroline Bernard. Frida Kahlo ja elu värvid

teksti esitanud Liivika Hanstin

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 55 minutit

 

Mehhiko, 1925. Frida tahab saada arstiks, kuid tema unistuse purustab ränk õnnetus. Ta armub geniaalsesse maalikunstnikku Diego Riverasse ja sukeldub kunstimaailma, mees julgustab teda looma – ja petab teda. Frida on sügavalt haavunud. Teadmisega, et õnne saab vaid laenuks, viskub ta ellu. Pariisi sürrealistid langevad ta jalge ette, samuti Picasso ja Trotski. Frida astub oma rada, nii oma piltide edu tähistades kui ka saatuselööke vastu võttes – ent siis seisab ta silmitsi otsusega, mis muudab küsitavaks kõik, millesse ta seni uskunud on.

 

Aarne Biin. Murrujoonel

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2021

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 12 minutit

 

Oma romaaniga "Murrujoonel" jätkab Aarne Biin erinevate eluvaldkondade ja ajastute olustiku tutvustamist. Tema uus teos maalib värvika pildi juba ununema hakkavast ajast kolmkümmend aastat tagasi. Teose sündmused toimuvad 1990ndate murrangulistel aegadel tuberkuloosisanatoorimis. Autor toob lugejate ette kirju seltskonna, kelle seas on nii noori kui vanu, lihtsaid töölisi, riigiametnikke ja üliõpilasi, aga ka sundravile saadetud kriminaale, kes vanglaseinte vahelt pääsemiseks on end sihilikult nakatanud ja nüüd sanatooriumis "puhkust naudivad". Kirjeldades elu raviasutuses ja sealsete asukate omavahelisi suhteid, teeb autor ka tagasivaateid minevikku, jutustades "lugusid loos", meeldejäävaim neist on Kaukaasiasse küüditatud tütarlapse saatusest. Romaani peategelase arvates oleme kogu ühiskonnaga murdejoonel, aga inimestena murrujoonel: murru lugejaks on kõik hea ja nimetajaks lollused, jõhkrus, autus, vägivald. "Lõpuks jagatakse lugeja nimetajaga ja saadakse murru väärtus. Kui see on veidi üle ühe, oled inimene. Kui ühest väiksem, siis oled rämps." Küsimus on, kuidas teha vahet heal ja kurjal, sest üks ja sama asi võib ühelt poolt vaadates olla jõhkrus, kuid teisest küljest ainuvõimalik lahendus.

 

Samuel Bjørk. Kadunud pärlikee

teksti esitanud Karmo Nigula

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 2 tundi 05 minutit

 

Kim käib Oslos Torshovi kooli kuuendas klassis. Kui tema jalgpallurikarjäär vigastuse tõttu katkeb, asutab Kim koos sõprade Vinku, Aryani ja Heidiga detektiivibüroo. Neil on aiamajas kindel kohtumispaik, nad suhtlevad omavahel raadiosaatja teel ja sageli otsivad abi "Suurest detektiivi käsiraamatust". Ühel päeval saavad nad teada, et proua Abrahamseni hinnaline pärlikee on varastatud ja vähe sellest: varguses kahtlustatkse Aryani ema. Torshovi detektiivid otsustavad asja käsile võtta ja asuvad kohe juurdlust läbi viima. miski tundub kahtlane. Kes on tegelikult valge kauboikaabuga mees? Millega tegeleb õhtuti punastes dressides noor kutt?

 

Steve Brusatte. Dinosauruste tõus ja langus

teksti esitanud Siim Angerpikk

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 30 minutit

 

66 miljonit aastat tagasi kadusid maalt kõige kardetumad olendid, ent ometi on dinosaurused veel tänagi meie planeedi suurimaks saladuseks. Raamat "Dinosauruste tõus ja langus" paljastab nende erakordse, ligi 200 miljoni aasta pikkuse teekonna. USA noor paleontoloog Steve Brusatte, teadusharu üks silmapaistvamaid tähti, jutustab selles kaasahaaravas raamatus üllatava loo, mis põhineb üksnes teaduse viimasel sõnal. Ta äratab ellu dinosauruste kadunud maailma, heites valgust nende mõistatuslikule päritolule, hämmastavale mitmekesisusele, raputavale väljasuremisele ning pärandile. Pea võimatu on Brusattet lugeda ilma sellesse maailma jäägitult armumata.

 

Christoffer Carlsson. Oomen

teksti esitanud Mart Aas

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 59 minutit

 

1994. aasta külmal novembriõhtul põleb Lõuna-Rootsis maani maha maja, mille rusudest leitakse noore naise laip. Politsei koondab kiiresti oma tähelepanu naise poiss-sõbrale Edvard Christenssonile ja ta mõistetakse mõrva eest eluks ajaks vangi. Politseinik Vidar Jörgensson uhkustab sellega, et aitas mõrva nii kiiresti lahendada. Ta ei tea, et see ei muutu mitte ainult tema karjääri määravaks juhtumiks, vaid viib ka ametialase ja isikliku katastroofi äärele. Süüdi mõistetud Edvard on noore Isak Nyqvisti onu ja poissi jälitab sellest hetkest kohutav hirm: äkki on onu tapahimu ka temas olemas? Üheksa aastat hiljem ristuvad Isak Nyqvisti ja Vidar Jörgenssoni teed. Kohtumine probleemse teismelisega äratab midagi politseinikus. Ta vaatab uuesti üle 1994. aasta kuriteo materjalid. Kummalised seosed ja ebakindlus tõendite osas ei anna talle rahu.

 

Julie Clark. Viimane lend

teksti esitanud Liivika Hanstin

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 30 minutit

 

Claire Cooki elu tundub täiuslik: ta on abiellunud Cookide suguvõssa, mis on peaaegu sama tähtis poliitiline dünastia kui Kennedyd, tal on maja Manhattanil, teda ümbritseb luksus ja terve armee teenijaid, kes tema elu korraldavad. Paraku on see ainult fassaad. Keegi ei tea, et Claire on mitu kuud pidanud plaani, kuidas haihtuda. Juhuslik kohtumine lennujaama baaris viib ta kokku naisega, kes tundub elavat samasugust elu – kohutavat. Koos langetatakse otsus vahetada piletid: Claire lendab Evana Oaklandi ja Eva Claire’ina Puerto Ricosse. Kuid teel Puerto Ricosse kukub Eva lennuk alla.

 

Jennifer Clement. Palved röövitud tüdrukute eest

teksti esitanud Helle Tiikmaa

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2021

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 10 minutit

 

Mehhikos on eluliselt tähtis olla inetu või vähemalt väga tavalise välimusega tüdruk. Ilusad tüdrukud röövitakse ära. Mehhikos ütlevad emad tihti, et sündis hoopiski poiss. Raamatu peategelane Ladydi Garcia Martínez elab kuuliaukudest rõugearmilises Guerreros, halbade uudiste osariigis. Ta elab külas, kuhu ükski õpetaja ei jää. Ladydi ja ta sõprade telekaharidusega emad kaevavad tütarde narkokaupmeeste eest peitmiseks põldudele auke, tüdrukute isad on läinud ära üle jõe Ühendriikidesse. See on lugu suureks saamisest, mis toimub ka siis, kui lapsepõlve ei ole eriti olnudki. Seda põhjusel, et Ladydi ja tema ema teavad liiga hästi, kuidas Mehhikos asjad käivad. Tihtipeal ületab nende kahe diagnoos maa hädadele tabavuselt, aga eelkõige vaimukuselt ja elujaatavuselt, sadade ajakirjanike, inimõiguslaste ja rahvusvaheliste ekspertide analüüsi.

 

Georgina Cross. Kasutütar

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2021

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 39 minutit

 

On tavaline õhtupoolik, kui astun köögist terrassile, et kontrollida Miat, oma kasutütart, kes ujub tagaaia basseinis. Aga ta on kadunud. Mu süda jääb seisma, kui märkan, et tagumine aiavärav on lahti ja Mia roosa kohev käterätik lebab kokkupanduna tooli peal. Ma olin vaid mõne meetri kaugusel. Miks ma tema karjumist ei kuulnud? Kes meie tütrekese röövis? Mu abikaasa ei suuda mõista, kuidas ma sain lasta ta tütrel kaduma minna. Kui politseinikud tulevad küsimusi esitama, soovin, et suudaksin aega tagasi keerata sellele tavalisele õhtupoolikule, kui valmistasin perele lasanjet, Mia lemmiktoitu. Ma saan aru, et politseinikud ei usu mind: nad juba näevadki minus kurja võõrasema. Tahaksin vaid mõista oma abikaasa sõnumit, mille leidsin Mia telefonist: Anna andeks, ma armastan sind endiselt. Ja miks leiti mu mehe abielusõrmus basseini põhjast pärast Mia kadumist? Ta pole mulle öelnudki, et on selle kaotanud. Mida ta veel varjab? Uurija muudkui küsib, kus ma olin see kümme minutit, kui Mia kaduma läks. Aga ma ei saa kuidagi oma saladust välja rääkida. Ma mõistan uurija pilgust, et tema arvates tegin mina midagi oma kasutütrele. Me ei ole Miaga alati väga lähedased olnud ja vahel ajab ta mu hulluks, nagu teismelised ikka, aga ma ei teeks talle eales halba. Te lihtsalt peate mind uskuma.

 

John Downer. Imetabane

teksti esitanud Erle Nõmm

Tartu : Lõuna-Eesti Pimedate Ühing, 2021

1 CD : mp3 formaat, 6 tundi 02 minutit

 

Juba ammu on mõistetud, et loomad ja ka taimed valdavad saladuslikke ja varjatud võimeid, mida inimestel ei ole. See raamat, mis käib kaasas uue, esimesi vagusid ajava teleseriaaliga "Imetabane", uurib niisuguseid ebatavalisi omadusi ja pealtnäha paranormaalseid võimeid. Need lood võivad olla ebausutavad, aga nad toetuvad kindlalt uuematele teaduslikele avastustele. Loomadel on palju parem nägemine, kuulmine ja haistmine kui meil. Näiteks meeltevälise taju peatükis kohtame haisid, kes tajuvad inimeste elektriaurat, elevante, kes suhtlevad maapinna põrutamise abil ning taimi, kes räägivad putukatega. Retk kummalisse ja imepärasesse näitab meile olendeid, kes on suutelised sooritama pealtnäha paranormaalseid tegusid, alates ennast ravitsevatest loomadest-taimetarkadest ja iseennast sütitavatest mardikatest kuni Aafrika kalani, kes kasutab telepaatiat, ja sisalikuni, kes kõnnib mööda vett. See raamat toob loomade saladuslike võimate kohta hulgaliselt näiteid: me loeme lindudest ja teistest loomadest, kes kasutavad Maa jõudusid navigatsiooniks ja ilma ning isegi maavärinate ennustamiseks.; olenditest, kes elavad äärmuslike piiride peal - kõrbekonnadest, kes kannatavad välja elusalt matmise mitmeteks aastateks, ja taimedest, kes süütavad ennast põlema. Raamat tutvustab ka olendeid, kes eksisteerivad meie omast hoopis erinevas ajamaailmas, näiteks putukatest, kelle elu on surutud kokku mõne minuti sisse, ning roomajatest, kelle jaoks aeg seisab praktiliselt paigal. Lõpuks vaatleb raamat neid loomade võimeid, mis on seotud inimesega - selliseid nähtusi nagu näiteks lemmikloomade ravivõimed ja delfiiniteraapia.

 

Johan Egerkrans. Põhjala müütilised olendid

teksti esitanud Helle Tiikmaa

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2021

1 CD : DAISY raamat, 2 tundi 21 minutit

 

Nad võivad olla väliselt meiesarnased, kuid kuuluvad siiski ühe teise maailma juurde. Neid nimetatakse mitut moodi ja nende olendite väliskuju võib samuti olla väga erinev. Nad on hämmastavad, kütkestavad ja ohtlikud. Raamatus antakse põhjalik ülevaade erinevatest Põhjala müütilistest olenditest, kes uskumuste järgi elavad inimeste ja loomadega külg külje kõrval. Haldajad, trollid, hiiglased, varavedajad, libaolendid, surmavaimud ja koletised esindavad loodust meie ümber ning tuletavad meelde, et seda tuleb austada. Suurepärane leid mütoloogiahuvilistele!

 

Edward Falco. Corleone perekond

teksti esitanud Mart Aas

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 17 tundi 08 minutit

 

Mitme autasuga pärjatud Edward Falco on kirjutanud Mario Puzo stsenaariumi põhjal eelloo "Ristiisale", mis tutvustab Corleone perekonnasaaga algaastaid. New York 1933. Linn ja riik on suure surutise seisundis. New Yorgi kuritegelikud perekonnad on nüüdseks majanduslikult edenenud, kuid seoses keeluseaduse peatse lõppemisega terendab ees võitlus, mis määrab, millised organisatsioonid tõusevad ja millised seisavad silmitsi vägivaldse lõpuga. Vito Corleone jaoks pole miski tähtsam kui ta perekonna tulevik. Tema noorimad lapsed Michael, Fredo ja Connie on koolis, teadmatuses oma isa tõelisest ametist, ning ta adopteeritud poeg Tom Hagen käib kolledžis. Kuid kõige rohkem muretseb ta oma vanima lapse Sonny pärast. Vito püüab suunata Sonnyt äriellu, kuid Sonny – seitsmeteistkümneaastane, kannatamatu ja hoolimatu – tahab midagi muud: käia oma isa jälgedes ja võtta osa tõelisest perekonnaärist. See köitev ja sündmusrikas romaan traditsioonidest ja vägivallast, ustavusest ja reetmisest avab lugejale "Ristiisa" perekonnaloo tagamaad, kui valikuid tuli teha ka ammuse sõpruse hinnaga.

 

Alice Feeney. Mõnikord ma valetan

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2021

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 43 minutit

 

Amber ärkab haiglas. Ta ei saa liikuda. Ta ei saa rääkida. Ta ei saa avada silmi. Ta kuuleb kõiki inimesi enda ümber, ent neil pole sellest aimugi. Amber ei mäleta, mis juhtus, kuid kahtlustab, et tema abikaasa on asjaga kuidagi seotud. Vaheldumisi naise halvatud oleviku, õnnetuse-eelse nädala ning kahekümne aasta taguste lapsepõlvepäevikute kaudu küsib see kaasahaarav psühholoogiline põnevik: kas miski saab tõesti olla vale, kui usud, et see on tõsi?

 

Saale Fischer. Minu Kairo

teksti esitanud Ene Pakk

Tartu : Lõuna-Eesti Pimedate Ühing, 2021

1 CD : mp3 formaat, 6 tundi 39 minutit

 

Egiptus ahvatleb turiste igikestva päikesepaiste ning püramiididega. Kõrberiigi pealinn Kairo oma 20miljonilise elanikkonnaga on aga parasjagu nii suur, kirev ja võimalusterohke, et pakub läbi paksu sudu paistva päikese ka ridamisi muid ahvatlusi: kulinaarseid, kultuurilisi ja karjäärilisi. Minu abikaasat ahvatles töö Kairo Saksa ülikooli juures, mind võimalus kolida vaikselt suikuvast Saksa kolkalinnast pulbitsevasse maailmametropoli. Peale esimest suurt ehmatust ning otse silme ees terendavat igavusesurma osutus Kairo kokkuvõttes heldeks võõrustajaks: huvitavate sündmuste jadal ei paistnud lõppu tulevat, neist kõige põrutavam oli kahtlemata sattumine araabia kevade keskmesse. Kahe ja poole aastasele ajateljele mahtus veel kõvasti actionit alates meie kolmanda lapse sünnist Niiluses asuval Manyali saarel, lõpetades Saksa kiriku kolihunnikust leitud klavessiini elustamise või Eesti laste laulu- ja mänguringi vedamisega.

 

Marianne Fredriksson. Simon ja tammed

teksti esitanud Kaire Klaos

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2021

1 CD : DAISY raamat, 13 tundi 18 minutit

 

Rootsi menukirjaniku südamlik perelugu. Simon Larsson kasvab üles Teise maailmasõja aegses Rootsis. Ta on pooleldi juudipäritolu ning teda kasvatavad tädi ja onu, kes on ta vastsündinuna lapsendanud. Kirjanik kujutab Simoni kujunemist, oma päritolus selgusele jõudmist ning suhteid peaaegu müütilisteks arhetüüpideks muutuvate kasuvanematega.

 

Elly Griffiths. Kaldajärsaku Maja

teksti esitanud Eva Püssa

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 13 tundi 38 minutit

 

Äsja emapuhkuselt naasnud kohtuarheoloog Ruth on parajasti hädas laveerimisega emaksoleku ja töö vahel, kui ta kutsutakse uurima Norfolki kauges rannikunurgas päevavalgele ilmunud inimluid. Lihtsamaks ei muuda olukorda seegi, et juhtumi juures viibib peainspektor Harry Nelson, Ruthi tütre isa, kes on aga teise naisega abielus. Selgub, et kuue mehe luud, käed selja taha seotud, pärinevad teisest maailmasõjast, selle rannikuriba jaoks drastilisest ajajärgust. Kodukaitse veteran Archie Whitcliffe vihjab saladusele, mida vanad sõdurid on lubanud oma elu hinnaga hoida. Siis aga Archie tapetakse ja kohale ilmub keegi Saksa ajakirjanik, kes otsib infot operatsiooni "Lucifer" kohta, millega britid plaanisid peatada Saksamaa sissetungi, ja teavet võimalikust brittide sõjakuriteost. Milles seisnes operatsioon "Lucifer"? Ning kes on valmis tapma, et saladust pidada? Elly Griffithsi kolmas romaan ei sisalda mitte ainult suurepärast müsteeriumi, vaid jälgib ka keeruliste ja mõnikord lausa ebasümpaatsete tegelaste käekäiku.

 

Matt Haig. Kesköö raamatukogu

teksti esitanud Liivika Hanstin

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 22 minutit

 

Elu ja surma vahel on raamatukogu. Sellest kesköö raamatukogust leiabki end Nora Seed: talle on antud võimalus teha oma elus muudatusi. Seni on see olnud õnnetu ja tulvil kahetsust. Nora arvab, et on kõiki alt vedanud, sealhulgas iseennast. Siinsetel riiulitel olevad raamatud võimaldavad Noral elada nii, nagu oleks ta teinud teistsugused valikud. Ühe vana sõbra abiga asub Nora tühistama kõike, mida on kunagi kahetsenud, ja otsima täiuslikku elu. Paraku ei lähe asjad alati nõnda, nagu ta ette kujutab, ning õige pea seavad tema valikud nii raamatukogu kui tema enda suurde ohtu.

 

Jemma Hatt. Seiklejad ja äraneetud loss

teksti esitanud Eva Püssa

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 32 minutit

 

Saladuslik needus on Kexley lossi mitut põlvkonda saatnud sestsaadik, kui 19. sajandi meresõitja Egiptuse aarde Cornwalli toimetas. Kas neli noort seiklejat suudavad lahendada mõistatuse, mis on lahendamatuna püsinud üle saja aasta? Kas too aare on tõepoolest olemas või on tegemist pelgalt legendiga? Löö Lara, Rufuse, Tomi ja Barneyga kaasa nende esimesel põneval seiklusel! Selleks, et paljastada saladused ja leida aardekamber, tuleb lastel avastada vihjeid ja lahti harutada esiisa mõistatused. Noored seiklejad peavad tegutsema kiiremini kui kaks ebameeldivat külalist Briti muuseumist, kes on kindlalt otsustanud jõuda aardeni esimestena.

 

Angela Hofberg. Elust. Nostalgiliselt

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2021

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 16 minutit

 

Angela Hofbergi novellikogu "Elust. Nostalgiliselt" koosneb seitsmest pikemast psühholoogilisest novellist, millest neli on aastate jooksul ilmunud ajakirjas Looming: "Väljapääs" (2005), "Akadeemiku pojapoeg" (2014), "Kardin" (2020) ja "Mul on külm" (2021). "Väljapääs" pälvis aastal 2005 Kirjanike Liidu novellivõistlusel ergutusauhinna ja see motiveeris autorit jätkama. Romaanikäsikiri "Päev nagu elu" (Varrak, 2007) märgiti ära Kirjanike Liidu romaanivõistlusel 2006. aastal, järgmine romaan "Ikkagi" sai aastal 2008 kirjastuse Tänapäev esimesel romaanivõistlusel esikoha (Tänapäev, 2009). 2014 järgnes romaan "Isa naine, teekond tõeni" (Varrak, 2014) ja 2016 samas romaan "Sõpruses ja surmas". Hilisdebütandina eesti kirjandusse tulnud Angela Hofberg kasutab pseudonüümi ja ei ole oma isikut avalikustada soovinud. Seega pole tegemist populaarse ja tuntud autoriga, kuigi lugejad hindavad tema suuresti isikliku elu dramaatilistel sündmustel põhinevaid, inimsuhteid sügavuti lahkavaid teoseid ja need on pälvinud positiivseid arvustusi.

 

Tove Jansson. Võlukübar

teksti esitanud Kärt Tomingas

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 4 tundi 10 minutit

 

See lugu algab ühel kevadisel varahommikul võlukunstiga ja lõpeb sellise sooja augustiööga, mida Muumiorus kunagi ei unustata. Sinna vahele jääb Muumitrolli pikk suvi, täis päikest ja äikesetorme. Sellest oleks võinud saada üks tavaline suvi, üksildaste saarte avastamise, õngitsemise ja lainetes möllamisega. Aga siis leidis muumipere võlukübara ja pärast seda polnud enam midagi tavalist. Põnevus ja võlukunst saabusid Muumiorgu ja muumimajja ning iga päev hakkasid toimuma enneolematud sündmused – teisisõnu polnud neil kunagi varem nii lõbus olnud!

 

Mart Juur. Hea tuju raamat

teksti esitanud Helle Tiikmaa

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2021

1 CD : DAISY raamat, 37 minutit

 

Keiti Vilms: "Hea tuju raamat" on nagu Mart Juur isegi – hea tuju sünonüüm. On ju hästi teada tõik, et Mardi Facebook on midagi, mille lugemisega alustavad paljud oma hommikut, et saada päevane annus head tuju kätte. Käesolev kogumik koondab Mardi lustakaid salmikesi, muhedaid elutõdemusi ja taibukaid sõnamänge. Olulisel kohal on kodukant Otepää, siin avaldub autori lüürilisem külg. Mul oli õnn koos Mardiga kirjandusfestivalil Head Read esineda, üksjagu sellest materjalist tuli seal ette kandmisele ja võin öelda, et see töötas. Töötas nii vanema kui noorema publiku peal, sest ega nali taeva jää."

 

Vilmos Kondor. Budapest noir

teksti esitanud Ene Lepp

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2021

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 45 minutit

 

Budapest, 1936. Peaminister Gyula Gömbös on surnud. Kogu linn on leinas. Isegi ajakirjandust ei huvita, et Erzsébetváros'is leitakse ühe värava alt tüdruku surnukeha. Ainukesena saabub sündmuskohale ja hakkab asja uurima krimiuudiste ajakirjanik Zsigmond Gordon, kuid kõik teed viivad tupikusse. See meest ei morjenda. Järgnevad niidiotsad hakkavad juhatama ülemistesse ühiskonnakihtidesse, korrumpeerunud poliitikute ja rikaste ärimeeste maailma. Ja ka allapoole, prostituutide ja illegaalsete poksimatšide pimedatesse urgastesse. Gordonit kannustavad edasi uurima nii vaist kui ka huvi asja vastu. Mida rohkem teda hirmutatakse, seda kindlamalt rühib ta edasi. Teadmata keda usaldada või kui alatu keegi on, huvi tundmata, kelle huvisid ta riivab, viib teda edasi üllam eesmärk. Gordon soovib vaid üht: leida üles noore neiu tapja Budapestist – sellest ühtaegu hiilgavast ja räpasest, vastuoludest kihavast patusest linnast. "Budapest noir" on pesuehtne, klassikalise ülesehitusega, suurepärases keeles kirja pandud ajalooline kriminaalromaan, mis viib lugejad 1930-ndate Ungari pealinna Budapesti. Võime raamatut nimetada ka sotsiokriminaalromaaniks, sest autor maalib lisaks põnevale mõrvaloole detailiderohke pildi sõjaeelse Kesk-Euroopa suurlinna elust-olust. Romaan näitab lähivaates nii elu hiilgust kui ka varjukülgi, peatänavate kohvikuid ja kõrvaltänavate illegaalseid poksisaale, kõigeks valmis olevaid ärimehi flirtimas natsionaalsotsialismiga ja vaeseid maatüdrukuid astumas suurlinna seksiturule. Õpime lausa kartograafilise täpsusega liikuma endisaegses Budapestis, kuuleme trammide tilinat, tunneme sigaretisuitsu- ja kohvilõhna, ning meie suhu jääb peategelase vanaisa keedetud mooside hapukas maitse. Sarja "Patune Budapest" esimese osana on see romaan viimaste aastakümnete kõige populaarsem Ungari kriminaalromaan ning sellest on vändatud ka film. Raamat on olnud edukas mujalgi maailmas, see on tõlgitud poola, hollandi, itaalia, saksa, prantsuse, inglise ja soome keelde ning autor sai 2018. aastal Soome Kriminaalromaani Seltsi auhinna.

 

Sirpa Kähkönen. Nõmmeliivatee

teksti esitanud Silvia Karro

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 13 tundi 30 minutit

 

Argielu pinna all lainetavad rääkimata lood ja mahavaikitud tunded. Uudised sõjast seal kaugel äratavad üles kolmekümne aasta taguse aja rängad mälestused ega lase oma eluga enam vanamoodi edasi minna. Maailm on muutunud. Ühe väikese tüdruku kaks vanaema on kimpus oma minevikuga ja mures muutuva elu pärast. Tulevik tähendab lootust. Hilla on nende pääs tulevikku. Tema hakkab elama elu, millest vanaemad unistasid.

 

Marju Kõivupuu. Eesti põrgute lood

teksti esitanud Urve Koni

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 41 minutit

 

Eesti maastikku ilmestavad paljud kaunid paigad, kus paljandub liiva- või paekivi, millesse loodus on rajanud salapärased koopad. Neis põrgute või põrguhaudadena tuntud koobastes, mis näivad olevat kui sissepääsud allilma ehk põrgusse, elavad rahvapärimuse kohaselt vanapaganad. Muljet avaldavad põrgukoopad-grotid on olnud ka suurejooneliste mõisaparkide ehteks, paljud koopad on pakkunud inimestele pelgupaika segastel sõjaaegadel, samuti on neid kasutatud keldri või laona. Aja jooksul on mõnedki liivakivisse uuristunud või uuristatud põrgukoopad sisse langenud ning nende omaaegsest toredusest saab aimu vanu fotosid vaadates või rahvapärimusel põhinevaid tekste lugedes. See raamat viib huvilised rändama põrgupärimusega seotud paikadesse. Kohad vajavad lugusid ja inimesi, kes neist jutustaks, sest ainult nii püsivad kohad ja nendega seotud lood elus ja mälus ka siis, kui maastik ise on muutunud.

 

Heli Künnapas. Ringiga tagasi

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2021

1 CD : DAISY raamat, 2 tundi 05 minutit

 

Julia on ringiga tagasi väikelinnas, kus veetis vanaema juures kõik koolivaheajad. Koos seitsmeaastase tütrega asub ta elama vanaema majja, et see lagunemisest ja müügist päästa. Mälestused ja kohustused mineviku ees varjavad ennast aga igal nurgal. Kuigi Julia uskus, et endise ülemuse Indekuga seotud tunded on tuhmunud, tuleb naisel vanad lahendamata teemad siiski läbi käia. Kelle süü on aga suurem? Kes kellele rohkem haiget tegi? Millised on süüteod, mida ei saagi andeks anda? Ja kõige olulisem küsimus – kus sa oled siis, kui oled ringiga tagasi?

 

Tiina Laanem. Kollase Kassi Komando

teksti esitanud Anne Margiste

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 3 tundi 59 minutit

 

Kollase Kassi Komando" on 9-12 aastastele lastele mõeldud seikluslik raamat, mis viib äärelinna majade vahel toimuvate sündmuste keskele. Kui Marta ja Joosepi kodukanti kolivad uued naabrid, hakkavad juhtuma kummalised asjad. Kaduma läheb mitu looma, seejärel torgatakse läbi autorehvid ning tagatipuks ilmuvad öösiti linna seintele veidrad kirjad. Kõigi pilgud pöörduvad uustulnukatele, kes ei käitu just kuigi sõbralikult. Kas nemad ongi selle taga? Või tuleks kurikaelte jälgi otsida hoopis mujalt? Äsja viiendasse klassi läinud noored jäljekütid, Marta ja Joosep, otsustavad asja välja uurida.

 

Dagmar Lamp. Ü nagu üksikema

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2021

1 CD : DAISY raamat, 4 tundi 37 minutit

 

Vägivaldse suhte lõpetamine ei käi üleöö, eriti kui sul on laps, kes teid igavesti seob. Sa võid asjad kokku pakkida ja ära minna, aga see ei ole lõpp. Lõpuks ei saagi aru, millal on lõpp. Kui ta sulle enam ukse taha ei ilmu? Kui ta sind enam ei sõima? Kui ta sind enam ei jälita või jõuga autosse ei topi, metsa ei sõiduta ja ära ei ähvarda tappa? Kui sa teda enam ei igatse? Või siis, kui sa enam ei karda? Tuleb aeg, mil sa enam ei karda, kuigi seda on kartes nii raske uskuda. Iga vägivald ja iga vägivaldne suhe on erinev. Neil kõigil on ühist see, et need peavad lõppema. Sa pead ära minema, kuigi arvad, et ei suuda. Sa pead asjad kokku pakkima, kuigi arvad, et ei saa üksi hakkama. Dagmar Lambi "Ü nagu üksikema" räägib loo ühe naise lõpust ja uuest algusest, hakkamasaamisest ja põrumisest, headest ja halbadest otsustest. See on kurb, naljakas, kohutav ja seksikas üheaegselt. "Ü nagu üksikema" on kindlasti Dagmar Lambi parim romaan. See on sõltuvusttekitav ja tõeline, sest ajakirjanikuna on Lamp korduvalt väärkoheldud naiste lugudest kirjutanud. Lamp teab, millest ta räägib, ning tema jutustus on pagana kaasakiskuv.

 

Carolyne Larrington. Põhjala müüdid

teksti esitanud Helle Tiikmaa

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2021

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 51 minutit

 

Jumalad ja jumalannad, vaprad kangelased ja alistumatud naised, lohed, hiiglased ja kosmilised hundid, tohutu Maailmapuu, mida asustavad maagilised ja koletislikud olevused – Põhjalad müüdid kõnetavad meid tänapäeval niisama elavalt kui seda tegid muistsete viikingite päevil. Need Skandinaavia ja Islandi päritolu lood talletati laulude ja saagadena ning (märksa väiksema vaimustusega) ka kristlikes kroonikates. Ka arheoloogia on meieni toonud ruunikividelt, nikerdustelt ja metallitöödelt leitud ahvatlevaid kujutisi viikingilaevadest, kaheksajalgsetest hobustest ja üüratutest lahingutest. Carolyn Larringtoni värske tõlge vananorra keelest annab võimaluse kohtuda kõigi selle mütoloogilise maailma asukatega näost näkku. Siit leiad Põhjala jumalate ja kangelaste lugude eredate, sageli naljakate ja pea alati verejanuliste juhtumiste kogu plejaadi, sissevaate nende võimalikesse tähendustesse ja tähtsusesse, minevikku ja olevikku – sest läbi paljude teiste autorite elavad need aina edasi.

 

Mary S. Lovell. Mitfordi tüdrukud

teksti esitanud Urve Koni

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 28 tundi 22 minutit

 

Mitfordide perekonda seitsekümmend aastat tundev Lord Longford ütles raamatu autorile: "Seda perekonda tuleb vaadelda huumoriga. Nad olid kohutavalt naljakad." Need olid kuus ilusat ja andekat õde: Nancy, Pam, Diana, Unity, Decca ja Debo. Nancy kirjutas hulga väga hea vastuvõtu osaliseks saanud romaane, mille tegelaskujud on suuresti inspireeritud ta oma perekonnast. Decca kirjanikukarjäär algas, kui ta ilmutas oma populaarse lapse- ja noorpõlvemälestuste raamatu. Need raamatud lõid žanri, mida hakati perekonnas kutsuma "Mitfordi tööstuseks". Ka Diana ja Debo kirjutasid hiljem rohke publikumenu osaliseks saanud raamatuid. Mitfordi õdesid ei tunta aga ainuüksi raamatute kirjutamise kaudu, vaid igaühel neist oli erakordselt põnev elusaatus ja nad puutusid kokku suure hulga maailma mastaabis oluliste 20. sajandi suurkujudega nagu Winston Churchill, Anthony Eden, Adolf Hitler, Paul Joseph Goebbels, Benito Mussolini, Hermann Göring ja kindral de Gaulle, aga ka Windsori hertsog ja hertsoginna, John ja Robert Kennedy jt. Kuigi poliitika mängis õdede elus väga olulist rolli, ei ole see raamat poliitikast, nii et kõik, kes loodavad siit leida kriitikat Unity ja Diana ning paremäärmusluse kohta või Decca ja vasakäärmusluse kohta, saavad pettumuse osaliseks. Raamatu autor Mary S. Lovell aktsepteerib iga tegelast täpipealt nii, nagu ta oli.

 

Viivi Luik. Kõik lood Leopoldist

teksti esitanud Anne Margiste

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 56 minutit

 

"Kõik lood Leopoldist" sisaldab aastail 1974–1976 ilmunud kolme raamatukese lugusid hakkajast maapoisist Leopoldist. Esimene raamat räägib Leopoldi suvevaheajast ja suvistest toimetustest maakodus, teine kooliskäimisest ja sügisestest-talvistest maatöödest, kolmas aga põnevast suvenädalast linnas. Kolmas raamat, "Leopold aitab linnameest" pälvis 1977. aastal Juhan Smuuli nimelise kirjanduse astapreemia laste- ja noorsookirjanduse valdkonnas.

 

Michelle Marly. Madam Piaf ja armastuse laul

teksti esitanud Liivika Hanstin

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 05 minutit

 

Pariis 1944. Saksa okupatsiooni on läbi saanud ja Édith Piafi süüdistatakse koostöös sakslastega. Tuntud lauljatari ähvardab esinemiskeeld. Püüdes meeleheitlikult tõestada oma süütust, kohtub Piaf noore andeka laulja Yves Montandiga. Nad alustavad koostööd ja üsna peagi ka armuvad. Yves’i tulihingelisest armastusest inspireerituna kirjutab Édith laulu "La vie en rose", mis teeb temast legendi. Kuid miski siin maailmas ei ole igavene. Édith Piaf kehastas julgust armastada kogu hingest ja pingutada muusika nimel viimse detailini. Elu ei kohelnud teda alati siidkinnastes – ta elas tänaval, kaotas lapse, seisis rohkem kui ühel korral kuristiku serval. Kuid kõigest hoolimata jäi ta alati truuks muusikale ega kahetsenud midagi – "Non, je ne regrette rien".

 

Ali McNamara. Kate'i ja Clara imevärki Cornwalli käsitööpood

teksti esitanud Liivika Hanstin

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 20 minutit

 

Kate on alati unistanud päris oma käsitööpoest, milles müüa enda loodud tekstiilitooteid. Nüüd, kui tal on õnnestunud see unistus St Felixis, Cornwallis asuvas ilusas mereäärses linnakeses ellu viia, tundub Kate’ile, et kõik ta soovid on täitunud. Aga Kate’i poega on seotud mingi saladus, mida Jack, linna uue kunstitarvete poe omanik, tahab aidata lahendada. Hulk salapäraselt ilmunud maale ja kauneid tikitud pilte viitavad üle kuuekümne aasta vanusele armastusloole ning Kate’il on vaja teada, kuidas see lugu lõpeb! Aegadetagusesse armuloosse sukeldudes avastavad Kate ja Jack kummastava sarnasuse endi ja nende 1950. aastate vastete elu vahel. Peale selle hakkavad nad ka ise omavahel lähedasemaks saama. Kuid kas samal ajal, kui lahti rulluvad kahe paari lood, suudavad Kate ja Jack heastada ülekohtu, mis on olnud saladus juba kuuskümmend aastat? Kas kummagi paari lugu leiab õnneliku lõpu, mida see väärib?

 

Imbi Neeme. Kokkupõrked

teksti esitanud Eva Püssa

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 13 tundi 05 minutit

 

Mõtlemapanev ja tundlik ülevaade valedest, mida me endale räägime, lugudest, mida üksteisele jutustame, ning sellest, mis aitab välja selgitada tõe, et kõige lähedasemad taas kokku viia. 1982. aastal toimub Lääne-Austraalia kõrvalisel maanteel avarii. Keegi ei saa viga, kuid õnnetuse mõju on tunda aastakümneid. Nicole ja Samantha Cooper mäletavad mõlemad suvepäeva, kui nende ema Tina kaotas auto üle kontrolli – kuid neil pole see meeles päris ühtmoodi. Pärast Tina surma, peaaegu neli aastakümmet hiljem, on õed sunnitud õnnetuse tagajärgedega tegelema. See on ka lugu põlvkondadevaheliste kokkupõrgete põhjustest ja tagajärgedest ning sellest, miks me teeme haiget just nendele, keda kõige enam kaitsta tahame.

 

Katrin Pauts. Tallinna tume

teksti esitanud Külli Palmsaar

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 31 minutit

 

Katrin Pauts on selle raamatu kaante vahele koondanud 12 novelli. Oma novellides uitab autor ringi Tallinna erinevates linnaosades, vaatleb võõraid inimesi ja hooneid ning mõtleb neile külge sõgedaid, süngeid ja müstilisi lugusid. Nendes lugudes keskendutakse just inimese tumedamale küljele, mis on meis kõigis olemas, kuid mida me enamasti teiste ja sageli ka iseenda eest varjame. Autor aga paljastab halastamatult – ehkki killukest huumorit sisse poetades –, milleni võivad viia näiteks meie kuulsusejanu või kättemaksuiha. Et autor on varem tuntust kogunud kriminaalromaanidega, siis kohtab siingi mitmes loos mõningaid krimikirjanduse elemente, mis aitavad luua pinevat ja kummastavat õhustikku. "Tallinna tume" on üsna painajalike lugude kogumik, ent sama hästi võiks see olla sametiselt maheda õlle bränd – raamat pakub nii mõtteainet inimloomuse üle kui ka mõnusaid õudusjudinaid tekitavaid jutukesi, aga ennekõike hõrgutavaid palu musta huumori fännidele.

 

Juhani Püttsepp. On kuu kui kuldne laev

teksti esitanud Liivika Hanstin

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 3 tundi 03 minutit

 

Sõjasügisel 1944. aastal jätsid tuhanded Eestis ja Lätis maha oma kalli kodu, et pageda üle mere Rootsi. Paadipõgenike seas oli palju lapsi. Nende mängud jäid korraga katki, sest tuli alustada ohtlikku reisi tormisel Läänemerel. Väike tüdruk Keete kaotab lainetesse oma kaisukaru Pätsi, aga nagu väikese ime läbi leiab selle taas üles. Lõpuks paistab tema perele ka Rootsimaa rand, kus ees ootavad kakaokruus, täisaun ja koduigatsus … "On kuu kui kuldne laev" pälvis kirjastuse Tänapäev, Eesti Lastekirjanduse Keskuse ja ajakirja Täheke 2019. aasta lastejutuvõistlusel kolmanda koha.

 

Carlos Ruiz Zafón. Kesköö Palee

teksti esitanud Mart Aas

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 38 minutit

 

Kalkuta, 1932: pimeduse süda. Läbi linna kihutab leekides rong. Öö varjudesse külvab hirmu tuleviirastus. Ja see on alles algus. Oma senise elu pikimal ööl tuleb Benil, Sheere’il ja nende sõpradel Chowbari salaseltsist seista silmitsi kuulsa paleede linna ühe hirmsama mõistatusega. Aastatetaguste saatuslike sündmuste jäljed viivad noored mahavaikitud needuseni, mis vajutab oma pitseri ka nende elule.

 

Carlos Ruiz Zafón. Vaimude labürint. Teine raamat

teksti esitanud Mart Aas

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 16 tundi 16 minutit

 

1950. aastate lõpus ei ole Daniel Sempere enam see väike poiss, kes avastas kord Unustatud Raamatute Surnuaia labürindis uidates raamatu, mis muutis kogu ta elukäiku.Ema surm on rebinud ta hinge haava, mida Danieli naine Bea ja vana sõber Fermín püüavad terveks ravida. Just siis, kui Danielile näib, et ta on ema surma saladuse lahenduse lävel, avaneb tema ees Franco režiimi võrgustik oma täies ulatuses – veelgi võikama ja süngemana, kui ta oleks osanud arvata. Koos režiimi teenistusse sunnitud Aliciaga, kes on omal nahal tunda saanud sõja kohutavaid varje, tungib ta pimeduse südamesse, et tuua suguvõsa lugu, maksku mis maksab, päevavalgele.

 

Kristina Sabaliauskaitė. Peetri keisrinna. I

teksti esitanud Anne Margiste

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 14 tundi 32 minutit

 

Voltaire on leedu aadlinaise Marta Skowrońska, tsaar Peeter I abikaasa ja esimese Vene keisrinna Katariina I elu nimetanud "kõige uskumatumaks esilekerkimiseks, 18. sajandi Tuhkatriinu looks". Kuid see autentsetele ajastu allikatele tuginev romaan lõhub iga muinasjutu stereotüüpe. Kell lööb üheksa. Algab keisrinna elu viimane ööpäev. Surija räägib reaalajas esimeses isikus oma loo, teistsuguse kui meeste kirjutatud ajalooõpikutes. Vaevalt viieaastaselt orvuks jäänud Marta Skowrońska koges noorpõlves nii teenija, pesunaise, sõjavangi kui ka seksiorja saatust. Temast sai leedu soost favoriidi Aleksandr Menšikovi armastatu, hiljem tolle parima sõbra Peeter I armuke ning abikaasa. Kahe leedulase ja Vene tsaari vahel pulseerib pingest laetud armastuse ja sõpruse kolmnurk, mida valitseb pideva kahtluse õhustik: kes kellega manipuleerib, kes on ohver, kes võrgutaja, kes kupeldaja? Millise saatuse määrab võim? On see muinasjutt või tragöödia? See on jutustus ida ja lääne kultuuri, mentaliteetide põrkumisest ühes toksilises abielus. Ajast ja vägivallast. Psühholoogilisest ja alkoholisõltuvusest, lõhestunud ja end ümber kujundavatest isiksustest, purustavast sõjast ja surematut ilu sünnitavatest unistustest.

 

Salla Simukka. Sõsarla

teksti esitanud Eliis Uudeküll

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 3 tundi 25 minutit

 

Lund muudkui sajab ja sajab. Külm läheb aina käredamaks ja hanged ähvardavad kogu maailma enda alla matta. Üheteistkümneaastane Aliisa kukub läbi lume teise maailma, Sõsarlasse – vastu uskumatele seiklustele. Sõsarlas on imeline aed, kus elavad tuulehaldjas, küsililled ja unenägude kudujad. Seal ühe puu otsas kõõlub tüdruk, Meri. Aliisa on endale alati igatsenud südamesõpra ja nüüd läheb tema soov täide. Aliisa ja Meri peavad päästma oma maailma igavese talve kütkeist. Aga Aliisat ootab ees veel raskem katsumus, kui Meri ühel päeval nende sõprusest enam ei hooli.

 

Kathleen Tessaro. Lõhnakoguja

teksti esitanud Katrin Karisma

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 13 tundi 36 minutit

 

Grace Monroel on põhjust eluga rahul olla. Ta on noor, ilus ja tänu oma abielule on ta sattunud otse Londoni glamuurse seltskonnaelu keskmesse. Ent naise südant närib kahtlus. Ta tunneb, et ta ei vasta 1950. aastate edukate seltskonnategelaste ootustele, ja ta pole kindel, kas ta seda tahabki. Ühel õhtul saabub kiri Prantsusmaalt. Võhivõõras proua Eva d’Orsey on jätnud talle ootamatult päranduse. Grace asub tundmatu heategija jälgi ajama. Lugu, mille ta avastab, viib ta 1920. aastate New Yorki, Monte Carlosse, Pariisi ja Londonisse ning teeb ta tuttavaks ebatavalise naisega, kes pakkus inspiratsiooni Pariisi ühele kuulsamale parfüümide loojale. Eva d’Orsey eluloo tundma õppimine muudab ka Grace’i enda saatust, sundides teda valima, kas käituda nii, nagu teised temalt ootavad, või näidata oma tõelist mina. "Lõhnakoguja" on jutustus muusa ja kunstniku vahelisest sõltuvust tekitavast keerukast armastusest ning mälestuste ja parfüümide tohutust mõjujõust.

 

Tuutikki Tolonen. Agnes ja unenägude võti

teksti esitanud Eva Püssa

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 4 tundi 26 minutit

 

Kui Agnes näeb ühel hauakivil kummalist kirja, ei anna see talle enam rahu. Tasahilju hakkab põnev müsteerium lahenema ja puudutab üllataval kombel ka Agnese elu. Kõik saab alguse päeval, mil Agnes avab surnuaia värava. Ta on äsja kolinud igavamast igavamasse Harmala külla ning jätnud seljataha Helsingi ja vanad sõbrad. Kummaline sündmuste ahel tõmbab aga Agnese kaasa ja tema elu muutub põnevamaks kui kunagi varem. Kiri hauakivil ajab tal kananaha ihule, peagi hakkab ta unes nägema vanamoeliselt riides tüdrukut, kes peidab kuskile aeda ühe võtme. Kui selgub, et see aed asub Harmalas, tunneb Agnes, et peab võtme üles otsima. Millisesse lukku see võti sobib?

 

Tuutikki Tolonen. Agnes ja villa saladus

teksti esitanud Eva Püssa

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 4 tundi 58 minutit

 

Rahvusvahelist tähelepanu äratanud "Agnese"-sari jätkub uute mõistatustega. Agnes ja tema ema on pärinud vana villa, milles juhtuvad seletamatud asjad. Tubades hõljub olematute lillede lõhn ja hommikuti on lahti klaveri kaas, kuigi keegi ei ole pilli puutunud. Ja miks kajavad ülakorrusele viival trepil sammud? Agnese vaarema päevikuid ja maja ennast uurides saavad Agnes ja Pulla teada, et vana villa peidab endas uskumatuid saladusi. "Agnes ja villa saladus" on keskmisele kooliastmele mõeldud sarja teine raamat. Varem on ilmunud "Agnes ja unenägude võti" (2020). Sarja raamatute autor Tuutikki Tolonen (snd 1975) on Soome kirjanik ja sõnakunsti õpetaja. Tema sulest on ilmunud ka menukas lasteromaanisari "Kollivalve", mida on tõlgitud juba enam kui 25 keelde.

 

Eet Tuule. Rästikuvälu

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2021

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 24 minutit

 

Koltunud perepilt käivitab salapäraste sündmuste ahela, mis muudab nii mõnegi inimese elu. Juhuslikult leitud foto väikesest poisist koos enesekindla hoiakuga mehe ja kauni naisega paneb Tarmo sageli mõtlema selle üle, kes küll on see õnnelik perekond pildil ja ka selle üle, miks talle lapsepõlves vanemate armastust ei jagunud. Alles kolmekümne kahe aastasena, pärast pereisa surma, saab ta kinnitust aimusele, et on tegelikult kasulaps. Koltunud fotost saavad alguse sündmused, mis viivad mehe salapärasele Rästikuvälule – kohta, mis on püsinud muutumatuna paljude aastate jooksul ja kus juhtub ebaharilikke asju. Kohalikud hoiavad lagendikust rästikute tõttu eemale, kuid üks naine, keda kutsutakse Rästikuvälu nõiaks, viibib seal kevadest sügiseni juba mitu aastat. Ootamatult hakkab aga Tarmo elu järjest enam põimuma Rästikuvälu maadel toimuvate sündmustega.

 

Christian Unge. Läbi tule ja vee

teksti esitanud Külli Palmsaar

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 16 tundi 58 minutit

 

Stockholmi kõrghoones lahvatanud tulekahju põhjustab kriisiolukorra. Mitmed seigad viitavad paljude ohvritega terrorirünnakule. Tekla Berg, Stockholmi Nobelsjukhuseti erakorralise meditsiini arst, on ühena esimestest sündmuskohal ja päästab raskeid põletushaavu saanud mehe elu. Aga kes too mees on? Terrorist? Süütu ohver? Või keegi Teklale väga lähedane inimene, keegi, kelle eest Tekla võiks anda oma elu? Tulekahju tekitab doominoefekti ja puudutab peagi nii haigla juhtkonda ja politseid kui ka kuritegelikke võrgustikke. Eriti seda, mida juhib patriarh Victor Umarov, kes näeb, et tema pereimpeerium on ohus. Tekla põnevussarja esimese raamatu "Läbi tule ja vee" tegevus toimub fiktiivses haiglas Nobelsjukhuset, kus poliitiliste intriigide ja vägivaldsete allmaailma arveteõienduste saatel diagnoosib elu ja surma karismaatiline doktor Tekla Berg.

 

Juhan Voolaid. Tartu 1971-1983

teksti esitanud Tarmo Hints

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 32 minutit

 

"Tartu 1971–1983. Jõmpsika mälestused" on läbilõige 1970. ja 1980. aastate Tartust lapse silmade läbi. Omapäraselt positsioonilt avatakse nõuka-aegne elu, alustades kodu- ja korterikeskkonnast ning liikudes sealt edasi hoovi, kvartalisse ja kogu linna. Suur osa raamatust keskendubki Tartu linnapildi kirjeldamisele, juttu tuleb n-ö avaliku Tartu sees leidunud salajasest Tartust, täiskasvanutest, täisolijatest ja paljust muust. Autor käsitleb eriti hoolikalt Riia mäe ajalugu ja tänapäevase ilme kujunemist, hoone Riia 11 (nn Tartu poe maja) saamislugu, annab ülevaate hoovielust ja majas elanud tuntud inimestest. Lisaks leiduvad teoses ka peatükid omaaegsest spordist ja sportlastest, muusikast ja muusikutest ning teatrist, kinost ja filmidest. Teksti rikastavad fotod erakogudest ja muuseumiarhiividest, samuti ajastu esemetest. "Tartu 1971–1983. Jõmpsika mälestused" on südamlik ja emotsionaalne lugu suure maailma sisse kootud väiksest maailmast.

 

Kasie West. Sinu kõrval

teksti esitanud Valli Pärn

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 29 minutit

 

Mida teha, kui armud kõige vähem tõenäolisse inimesse? Kui Autumn Collins taipab, et on juhuslikult jäänud terveks nädalavahetuseks raamatukokku luku taha, ei oska ta arvata, et asi võiks minna palju hullemaks. See on aga enne, kui ta avastab, et on seal koos Dax Milleriga. Autumn ei tea Daxist õieti midagi peale selle, et ta tähendab pahandust. Kõlakad kaklusest (ja sellele järgnenud lühikesest ajast noortevanglas) ning üksiklase maine ei tee temast just ideaalset inimest, kellega koos luku taga olla. Samas tuletab ta endale ikka ja jälle meelde, et on ainult aja küsimus, kuni tema peaaegu-poiss-sõber Jeff taipab, et on tüdruku raamatukokku maha jätnud ja teda päästma ruttab. Aga Jeff ei tule. Keegi ei tule. Selle asemel saab selgeks, et Autumnil tuleb järgmised paar päeva elatuda müügiautomaadi toidust ja pidada vestlusi poisiga, kes ilmselgelt ei taha temaga tegemist teha. Aga Daxis on enamat kui pealtnäha paistab. Kui nad Autumniga esialgu vastu tahtmist ja seejärel enam mitte nii vastu tahtmist teineteisele avanevad, on Autumn rabatud nende üllatavalt heast klapist. Kas nende vastastikused tunded jäävad nädalavahetuse lõppemisel püsima või tirivad Autumni senine elu ja senine armumise objekt ta Daxi kõrvalt minema?

 

Annika Widholm. Pööritus

teksti esitanud Kaire Klaos

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2021

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 22 minutit

 

Clara on hiljuti oma kallima Markuse juurde kolinud, kui teda tabavad müstilised minestamishood. Ta ärkab ootamatutes kohtades ega tea, kuidas ta on sinna sattunud. Pealegi on tal ebameeldiv tunne, et teda jälgitakse. Üha meeleheitlikumalt püüab ta välja uurida, kes tema järele nuhib, ja kardab, et see võib olla kuidagi seotud aasta tagasi perekonda tabanud õnnetu surmaga. Mis Markuse endise naisega tegelikult juhtus? Kuidas saaks Clara võita mehe teismeliste tütarde usalduse, kui nood oma ema igatsevad? Ja miks on üks tubadest alati lukus? Samal ajal peab Clara keskenduma ülikooli lõputöö kirjutamisele. Teadvuse piire käsitlevatest psühholoogiaõpingutest saab viis, kuidas omaenda elus toimuvaga hakkama saada, kuid need viivad ta ka üha sügavamale tundmatusse.

 

Marcia Willett. Jõuluingel

teksti esitanud Silvia Karro

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 14 tundi 31 minutit

 

Käes on jõulud ja Dossie jaoks näib kõik laabuvat. Tema poeg Clem ja imearmas viieaastane pojapoeg Jakey on kolinud Cornwalli, et tema läheduses olla. Naine on edukas ettevõtja ja pakub maakonnas toiduvalmistamise teenust. Ainus, mida ta praegu vajab, on õnn armastuses. Dossie ebatraditsioonilist peremudelit täiendab vaimustavalt ekstsentriline Janna: sooja südamega suuremeelne naine, kes hoolitseb kohalikus kloostris veidravõitu nunnade eest. Huumorimeel, heasüdamlikkus ja siiras sõprus aitavad sõlmida nende vahel tugeva sideme. Aga õdede tavapärane elu peab läbima mitu katsumust, kui nende kauni ajaloolise kodu ümber hakkab hiilima ahne kinnisvaramaakler. Kas omavahel lähedaseks saanud kogukond, kus kõik üksteisest sõltuvad, peab vastu järgmiste jõuludeni? Ja mida on nad selleks ajaks õppinud perekonna tõelisest väärtusest ja sellest, kui oluline on kusagile kuuluda?

 

Mark Winegardner. Ristiisa kättemaks

teksti esitanud Mart Aas

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 19 tundi 17 minutit

 

"Ristiisa kättemaks" on kolmas ja viimane romaan Mario Puzo legendaarsest saagast, milles New York Timesi menukirjanik Mark Winegardner asetab Corleone perekonna suurimale võimalikule lavale: organiseeritud kuriteo ja rahvuspoliitika ristumiskohale. Selle keskmesse. Michael Corleone, Ameerika võimsaima kuritegeliku perekonna juht; Endine caporegime Nick Geraci, Michaeli kunagine parim mees, kes nüüd on jooksus; Ameerika Ühendriikide peaprokurör Daniel Brendan Shea, särava noore presidendi vend; Carlo Tramonti, New Orleansi sündikaadi capo; Tom Hagen, Corleone consigliere. Nende viie mehe plahvatuslik kokkupõrge loob unustamatu lõpu Puzo pärandile looga, mis ulatub Miamisse ja New Orleansi, Las Vegasesse ja Los Angelesse, Washington DC-sse ning New York Citysse.

 

Mark Winegardner. Ristiisa on tagasi

teksti esitanud Mart Aas

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 21 tundi 29 minutit

 

Pärast Michael Corleone pagulust Sitsiilias aitab Pete Clemenza tal Ameerikasse uuesti sisse elada. Michael on viibinud eemal seitse aastat, sõdinud ja tapnud ning elanud alalises hirmus saada ise tapetud. Paljud sündmused on temast mööda voolanud. Ta ei käinud isegi oma venna matusel. Clemenza oli muretsenud piletid jalgpallimatšile. Koduteel tegid nad peatuse paigas, kus Michaeli maalt lahkumise ajal oli asunud ajalehetoimetus. Ruumis, kus olid paiknenud trükimasinad, istusid kahvatus hilissuvises valguses pika laua taga Tessio ja Vito Corleone. Laual olid küünal, palvekaart, püstol ja nuga. Michael teadis, mis teda ees ootab: perekonda sissepühitsemine.

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Наринэ Абгарян. С неба упали три яблока

читает Александра Толматс

Таллинн : Эстонская библиотека для слепых, 2021

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 25 minutit

 

Armeenia muinasjutud lõpevad tihti sellega, et taevast kukub kolm õuna: üks sellele, kes nägi, teine sellele, kes jutustas, aga kolmas sellele, kes kuulas ja uskus headusesse. Selle raamatu peategelased elavad vanajumala selja taga Armeenia mägikülas, kuhu on jäänud elama veel vaid käputäis inimesi. Keerulisest elust hoolimata nad kõik usuvad millessegi, armastusse, andestamisse, mälestustesse, sõprusse või teiste aitamisse. Lugeja ette astub rida kirju minevikuga külaelanikke, kes teevad oma igapäevaseid asjatoimetusi, kuid kogu küla vapustab uudis, et viiekümne kaheksa aastane Anatolia on lapseootel.

 

Фредрик Бакман. Здесь была Бритт-Мари

читает Кристина Кокина

Riga : LNerB, 2019

1 CD : mp3 formaat, 8 tundi 04 minutit

 

Kuuekümne kolme aastane Britt-Marie ei ole tegelikult üldse passiiv-agressiivne vinguviiul. Ta on lihtsalt kultuurne inimene, kelle hing kisendab, kui ta näeb mustust, kriime või valesse sahtlilahtrisse pandud nuge-kahvleid. Ta on äsja jätnud selja taha nelikümmend aastat kestnud abielu ja pannud koduperenaise ameti maha. Ainus töökoht, mida talle pakutakse, asub Borgis, majanduskriisist räsitud alevis, kus kõik ärid peale ühe õllehaisuse pitsabaari on uksed kinni pannud. Britt-Marie vihkab jalgpalli, aga jalgpall on ainus rõõm, mis Borgi elanikele veel jäänud on. See ei ole just kõige parem alus heaks läbisaamiseks, aga kui kohalik noortevõistkond vajab nii hädasti treenerit, et on valmis leppima ükskõik kellega, ei tehta pisiasjadest numbrit. Romaan "Britt-Marie oli siin" on südamlik lugu naisest, kellel on tulnud oma elu algust eluaeg oodata. See on romaan armumisest, uutest võimalustest ja ootamatutest sõprustest. Fredrik Backmanile omaselt on selles loos küllaga sooja huumorit ja sügavat kurbust.

 

Евгений Водолазкин. Брисбен

читает Кристина Кокина

Riga : LNerB, 2019

1 CD : mp3 formaat, 9 tundi 57 minutit

 

Ирландские сказки

читает Маргарита Елисеева

Riga : LNerB, 2019

1 CD : mp3 formaat, 4 tundi 46 minutit

 

Дзонгсар Кхьенце Ринпоче. Отчего вы не буддист

читает Кристина Кокина

Riga : LNerB, 2010

1 CD : mp3 formaat, 4 tundi 24 minutit

 

Ei pea olema sündinud budistlikul maal ega budistlikus peres, ei pruugi kanda mungarüüd ega ajada pead paljaks; võid süüa liha ning pidada oma ebajumalaks Eminemi ja Paris Hiltonit. Kõik see ei tähenda veel, et sa ei võiks olla budist. Selles värskendavas ja mõtlemapanevas raamatus heidab tiibeti budistlik õpetaja Dzongsar Jamyang Khyentse väljakutse kogu budistlikule maailmale, paljastab üldlevinud eksiarvamused ja stereotüübid. Ebatavalise sõnajõu ja originaalsusega toob ta esile budismi olemuse neljas lihtsas punktis. Väljakutsuva stiiliga õpetaja, tuntud filmimehe, kunstniku ja kirjanikuna on Khyentse tänapäeval õpetavatest tiibeti budistlikest laamadest üks loomingulisemaid ja uuendusmeelsemaid. Käesolevas raamatus julgustab ta meid uurima oma kõige sügavamaid arusaamu ja uskumusi ning õhutab tutvuma lähemalt tõelise algupärase budismiga.

 

Сергей Зверев. Отвлекающий маневр

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2006

1 CD : mp3 formaat, 9 tundi 15 minutit

 

Николай Киселев, Ольга Киселева. Дело Дамы Пик

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2008

1 CD : mp3 formaat, 8 tundi 42 minutit

 

Энн Мэтер. Сладкая месть

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2008

1 CD : mp3 formaat, 22 tundi 25 minutit

 

Виктор Пелевин. Чапаев и Пустота

читает Виктор Марвин

Таллинн : Эстонская библиотека для слепых, 2021

1 CD : DAISY raamat, 15 tundi 12 minutit

 

Peterburi tuntud luuletaja Pjotr Pustota leiab end ootamatult komissari rollis legendaarse Tšapajevi ja tema kuulipildur Anja juures. Ja seejärel järgneb tõeline intellektuaalne tulevärk, milles on põhiküsimusteks identsus, Venemaa ajalugu ning budistlik filosoofia.

 

Марина Степнова. Сад

читает Анна Сергеева

Таллинн : Эстонская библиотека для слепых, 2021

1 CD : DAISY raamat, 14 tundi 30 minutit

 

19. sajandi keskpaik. Vürstipaar Borjatinskitel sünnib hiline, soovimatu laps, tütar, kes lammutab varem ideaalsena tundunud perekonna. Tusja ei ole algusest peale selline, nagu teised. Ühiskonna poolt seatud rangetes raamides käitub tema justkui absoluutselt, lausa ebanormaalselt sõltumatu inimene. Otsustab ise, millal sündida ja millal rääkima hakata. Kuidas käituda, millest huvituda, keda armastada ja keda vihata. Lugu sellest, kui keeruline on olla vaba inimene mittevabas ühiskonnas.

 

Сергей Фадеев. Алый цвет зари

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2008

1 CD : mp3 formaat, 11 tundi 23 minutit

 

Джон Фаулз. Коллекционер

читает Эдуард Тее

Таллинн : Эстонская библиотека для слепых, 2021

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 09 minutit

 

Romaan räägib seltsimatust mehest-liblikapüüdjast, kes röövib kunstitudengist neiu ja hakkab teda oma üksildases maamajas kinni hoidma kui oma kollektsiooni kõige kaunimat, haruldasemat eksemplari. Sündmusi esitatakse nii kinnipidaja kui ka vangi vaatevinklist; teose põhiideeks on vabadus, mille tõeline väärtus selgub alles selle kadumisel.

 

Punktkirjas raamatud

 

Juhani Püttsepp. On kuu kui kuldne laev

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

2 kd., 196 lk.

 

Sõjasügisel 1944. aastal jätsid tuhanded Eestis ja Lätis maha oma kalli kodu, et pageda üle mere Rootsi. Paadipõgenike seas oli palju lapsi. Nende mängud jäid korraga katki, sest tuli alustada ohtlikku reisi tormisel Läänemerel. Väike tüdruk Keete kaotab lainetesse oma kaisukaru Pätsi, aga nagu väikese ime läbi leiab selle taas üles. Lõpuks paistab tema perele ka Rootsimaa rand, kus ees ootavad kakaokruus, täisaun ja koduigatsus … "On kuu kui kuldne laev" pälvis kirjastuse Tänapäev, Eesti Lastekirjanduse Keskuse ja ajakirja Täheke 2019. aasta lastejutuvõistlusel kolmanda koha

 

Piret Raud. Mina, emme ja meie igasugused sõbrad

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

97 lk.

 

Taavi elab kahekesi koos oma emaga ühes suures majas neljandal korrusel. Lisaks emale on Taavil elav kujutlusvõime, tugev vanaema ning aukartustäratav hulk sõpru. Näiteks Uku, kes tahab suureks saades hakata koeraks, ja Mia, kellele lendab kärbes pea sisse, ja tädi Maša, kes püüab liblikavõrguga prügi, ja onu Jaanus, kes on uppumas iseenda sügavatesse mõtetesse. Kõigist Taavi sõpradest, sugulastest ja muidu tuttavatest see raamat räägibki.

 

Aidi Vallik. Imelood

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

67 lk.

 

"Imelood" sisaldab 29 lühemat värssjutustust muinasjutulistest maaelu juhtumitest ja sündmustest, mille peategelane on kirjanik ise. Saame lugeda, kuidas ta kakukese seljas sõitis, saunas kratti tegi, maantee külge kinni külmus, aias jäälilli kasvatas, lehti puu otsa tagasi puhus, elevandiga lõbusõitu tegi, korstnast välja puges, juustuauku ära eksis ja veel palju muud kummalist korraldas. Need luuletused on fantastilised ja naljakad ning sobivad hästi nii laste kui täiskasvanute lõbustamiseks, kuigi selle peamine sihtgrupp on u 10-aastased algkoolilapsed.