Raamatututvustaja

November 2021

 

 

Sisukord:

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

David Almond. Minu nimi on Mina

teksti esitanud Valli Pärn

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 57 minutit

 

Mina on mässaja. Mõned ütlevad, et ta on peast segi, kuid tegelikult ei taha ta muud, kui olla vaba, olla õnnelik, olla tema ise. Ühel ööl, kuuvalgel avab ta tühja vihiku ja hakkab kirjutama. "Minu nimi on Mina. Ja ma armastan ööd."

 

Samuel Bj¸rk. Poiss pimedusest

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2021

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 40 minutit

 

On jõuluaeg. Vana mees sõidab autoga üle mägede. Korraga märkab ta midagi pimeduses ja jõuab hädavaevu pidurdada. Tema ees lumesajus seisab väike poiss, huuled külmast sinised ja peas metskitsesarved. Neliteist aastat hiljem leitakse sealt lähedalt mägijärvest surnud tütarlaps, kel on seljas baleriinikostüüm. Järvekaldal seisab kolmjalal fotoaparaat. Kaldataimede vahel on leht lasteraamatust "Vennad Lõvisüdamed". Mia Krügerit vaevab endiselt kaksikõe surm. Holger Munch on pikalt puhkusel viibinud, et hoolitseda tütre eest. Ühiselt asuvad nad uurima seda kummalist ja keerukat juhtumit ja loodavad selle peagi lahendada. Aga võta näpust! Neil pole aimugi, mis neid ees ootab.

 

Martin Allison Booth. Karu küüsis

teksti esitanud Tarmo Hints

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 14 tundi 53 minutit

 

Stockholm 1950. Kas kannatused, ärevus ja hirm saavad sõja lõppedes otsa? Või elavad need kõik edasi, ainult teisel kujul? Ja mis siis, kui tegelikult polegi sõda lõppenud? Sõjapäevil kogetud jubeduste ja tragöödiate järel pealtnäha turvalisse paika jõudnud Kotkaste perele tundus, et viimaks on saabunud hingetõmbehetk. Aga nad ei osanud arvestada olukorraga, mida George Orwell hakkas nimetama külmaks sõjaks. Pealtnäha on Kotkaste jaoks kõik paika loksunud, tegelikult aga pulbitsevad tüüne pinna all erimeelsused, arusaamatused ja konfliktid. Pereisa töötab nüüd liitlaste heaks ja leiab end taas salasepitsuste võrgust. Tema sakslannast abikaasa peab oma päritolu tõttu töökohal silmitsi seisma varjatud ahistamisega. Lapsed seevastu püüavad toime tulla iseseisvumiskatsetega ning omaenese identiteedi ja jalgealuse leidmisega. Martin Allison Booth (sünd 1954) kasutab oma pereliikmeid ja nende käekäiku pärast Eestist lahkumist 1940. aastal 1950. aastatel Stockholmis reaalselt aset leidnud sündmuste kirjeldamiseks. Tegemist on paeluva kooslusega ühe perekonna loost ja spioonipõnevikust, kus faktid ja fantaasia ühte sulavad. Tulemuseks on ehe ja siiras lugu inimestest, nende tõekspidamistest, katsetest valitsevas kaoses õiget suunda leida.

 

Louise Candlish. Meie maja

teksti esitanud Liivika Hanstin

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 14 tundi 06 minutit

 

Jaanuarikuu hommikul kolib üks pere äsja ostetud majja Londoni äärelinnas. Selles pole midagi veidrat. Peale selle, et see maja on sinu oma ja sa pole seda neile müünud. Fiona Lawson leiab koju tulles eest võõrad, kes kolivad tema majja. Ta on kindel, et see on eksitus. Ta ei ela oma abikaasa Bramiga koos, aga et nende lapsed saaksid jääda oma koju, käivad nad kordamööda nende eest hoolitsemas. Seda nimetatakse linnupesalahenduseks: kumbki vanem veedab osa nädalast poegadega nende ühises kodus. Sel hommikul on aga Bram kadunud ning temaga koos ka lapsed. Miski ei allu enam Fiona kontrollile. Olukorda lahendada püüdes selgub aina enam, kui sügaval valede mülkas tema mees siples ja kui vähe nad teineteist tundsid. Samas pole Bram ainus, kelle teod ei kannata päevavalgust. Mõned saladused tuleks tõesti vaid endale hoida.

 

Ann Cleeves. Varjatud sügavused

teksti esitanud Anne Margiste

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 07 minutit

 

Northumberlandi rannikul lõõskab erakordne suvekuumus. Julie Armstrong avastab sõprade seltsis veedetud õhtult koju jõudes, et tema poeg on mõrvatud. Luke on kägistatud ja vanni pandud. Vannivee pinnal hõljuvad aasalilled. Sellisel viisil kaunistatud mõrvapaik äratab inspektor Vera Stanhope’i ja tema uurimisrühma huvi. Peagi avastatakse veel teinegi surnukeha – noor ja ilus õpetajanna Lily Marsh on asetatud kaljurahnude vahele madalasse merevette, kuhu samuti on puistatud lilli ... Nüüd peab Vera kiiresti tegutsema, et leida mõrtsukas, kes teeb surmast kunstiteose. Luke’i ja Lilyt tundnud inimestelt ei saada kuigi palju niidiotsi, ent peagi tajub Vera, et vaja oleks põhjalikumalt uurida Lily laiba peale sattunud kummalise sõpruskonna liikmeid. Mis see on, mis neid nelja meest ja üht naist üksteisega seob? Ja kas nad on tõepoolest nii ühtehoidvad ja siirad, nagu nad väidavad? Järk-järgult hakkavad päevavalgele kerkima varjatud inimsuhted ja kurjakuulutavad saladused. Ning mõrvar viibib sellal pidevalt nende keskel ja valmistub kujundama veel üht kaunist märga hauda ...

 

Patricia Gibney. Teadmata kadunud

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2021

1 CD : DAISY raamat, 15 tundi 24 minutit

 

Kui katedraalist avastatakse naisterahva laip ja loetud tunnid hiljem leitakse oma kodu ees puu otsa poodud noormehe surnukeha, asub juhtumit uurima detektiiv Lottie Parker. Mõlema laiba reiel avastatakse ühesugune kohmakalt tehtud tätoveering. Jäljed viivad Lottie kunagisse Püha Angela lastekodusse ja selgub, et ohvrid on seotud vanade lahendamata mõrvajuhtumitega.

 

Patricia Gibney. Varastatud tüdrukud

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2021

1 CD : DAISY raamat, 14 tundi 08 minutit

 

Ühel esmaspäeva hommikul leitakse noore raseda naise surnukeha. Samal päeval külastavad ema ja tema poeg detektiiv Lottie Parkerit, paludes abi kadunud sõbra leidmisel. Kas see võib olla sama tüdruk? Siis jääb kadunuks veel kaks tüdrukut. Kas ja kuidas on need lood omavahel seotud? Detektiiv Lottie Parkerit kummitab tema enda traagiline minevik. Kas ta suudab oma deemonitega võidelda ja mõrtsuka kinni püüda enne, kui ilmub järjekordne ohver?

 

Elly Griffiths. Januse kivi

teksti esitanud Eva Püssa

Tallinn : Eesti Raamat, 2020

1 CD : DAISY raamat, 13 tundi 04 minutit

 

Jube avastus vanas lastekodus toob päevavalgele unustatud saladused Norwichi minevikust. On möödunud vaid mõni kuu, kui arheoloog Ruth Galloway aitas lahendada teadmata kadunud inimese juhtumit, pääsedes ise vaevu eluga. Kuid kui Norwichis suurt vana maja lammutavad ehitustöölised leiavad ukseava alt lapse luud, kutsub inspektor Harry Nelson Ruthi uuesti kohale. Kas tegemist on Rooma-aegse rituaalse ohverdusega või on tapja meie kaasaegne? Kaks last olid nelikümmend aastat varem seal asunud lastekodust kadunud ... kuid tõendusmaterjal viitab üha enam hoopis teisele kuriteole. Peagi selgub, et keegi on alanud uurimisest vägagi häiritud ning ta ei vali vahendeid, et Ruthi valedele jälgedele juhtida. Ruth Galloway lugude sarjast on varem ilmunud "Koolmekohad". Tema raamatutele on iseloomulik paras annus põnevust, huvitav sündmustik, Briti mereäärsete maastike haarav kirjeldamine ja erilised tegelaskujud. Elly Griffiths seob osavalt iidse mütoloogia ja nüüdisaegsed kuriteod.

 

Ain Kütt. Risti soldati mõistatus

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Hea Lugu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 03 minutit

 

Kriminaalloo „Risti soldati mõistatus. Sagadi paruni mõrvalood“ tegevus viib lugeja 1828. aastasse ja mitmesse mõisa, mis jäid praeguse Lahemaa rahvuspargi maadele. Enamik raamatus mainitud mõisahooneid on praegugi alles. Kriminaalne liin on puhtalt autori väljamõeldis, kuid teosesse on põimitud ka mitmeid sündmusi, mis neis mõisates toona tegelikult juhtusid. Ajastutruult on püütud kirjeldada toonast eluolu, õhustikku ja hooneid, tegelaste käituminegi vastab igaühe seisusele ja staatusele. Ilusal maihommikul avastatakse Oandu karjamõisa keldrist Karula mõisniku Justus von Breverni surnukeha, kuigi seal peaks olema hoopis saeveskis õnnetult hukkunud töömees. Salapärase mõrvaloo peab lahendama Sagadi mõisahärra Paul Aleksander Eduard von Fock, sest ta on kohaliku meeskohtu assessor ja talle kuulub Oandu karjamõis. Asja aitavad tal uurida naabermõisa Annikvere veidi ebatavaliste kommetega preili Maria Juliana von Nottbeck ja ülikoolikaaslasest mõisavalitseja Wagner.

 

Prue Leith. Laulukoor

teksti esitanud Katrin Karisma

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 26 minutit

 

Kolm viiekümnendates eluaastates naist – üks lesk, üks lahutatud ja üks, kes pole olnud kunagi abielus – kohtuvad laulukooris. Toidukriitik Lucy astub koori oma võimuka tütre sunnil, kes leiab, et laulmine leevendab Lucy leina. Edukas ärinaine Joanna, kes ei tunnista kaotusi, ühineb selleks, et saada üle oma suutmatusest avalikult laulda. Ja mitmeid kordi lahku läinud Rebecca otsib häbenematult uut kaaslast. Kui kolm naist otsustavad ühendada oma anded, et muuta ajast-arust hotell Cornwalli rannikul suvituskuurordiks, kus pakutakse ka kursusi, hakkavad konfliktid hargnema ja laulukooris käies õpivad naised palju rohkem kui ainult laulmist.

 

Ira Lember. Teine viiul

teksti esitanud Kristin Uusna

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 30 minutit

 

Romaani tegevus toimub Pärnus, kujuteldava muusikateatri orkestris teist viiulit mängiv Murel saab ootamatult teada, et tema lepingut teatriga uuest hooajast enam ei pikendata. Kuidas oma eluga edasi minna? Vaevalt toibunud sellest jahmatavast uudisest, istub pargipingil tema kõrvale tunnustatud helilooja, kes teeb talle ettepaneku hakata kirjutama libretot operetile, mille muusika heliloojal juba peaaegu valmis on komponeeritud. Murel võtabki ettepaneku vastu, töö opereti kallal hakkab talle vägagi meeldima, ja mitte ainult töö... See on romaan armastusest, suurtest plaanidest ja... heitlikest inimsuhetest, mille autor oskab lugejat üllatada veel päris lõpu eel.

 

Astrid Lindgren. Lärmisepa tänava lapsed

teksti esitanud Katrin Karisma

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 1 tund 26 minutit

 

Mu venna nimi on Joonas, minu nimi on Maria ja meie väikeõe nimi on Lota. Lota on kõigest natuke üle kolme aasta vana. Isa räägib ikka, et enne kui siia majja lapsi sigines, olnud siin päris rahulik elu. Aga pärast seda algas tõeline möll. Seepärast hüüabki isa Joonast Suurmürtsuks. Mind kutsub ta Väikemürtsuks. Lotat kutsub isa Pisikisaks, ma ei teagi, miks nõnda.Me elame ühes kollases majas tänava ääres, mille nimi on Pottsepa tänav."Võib-olla elasid siin tänaval vanasti tõepoolest pottsepad," ütleb isa, "aga praegu elavad siin ainult lärmisepad. Ma arvan, et võtame õige ja nimetame selle ümber Lärmisepa tänavaks."

 

Astrid Lindgren. Lärmisepa tänava Lota

teksti esitanud Katrin Karisma

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 49 minutit

 

Ühel päeval, kui Lärmisepa tänava Lota oli parasjagu viis aastat vanaks saanud, ärkas ta hommikul ja oli kohe algusest peale vihane. Ta oli näinud unes midagi niisugust, mis talle mitte sugugi ei meeldinud, ning ta uskus, et unes nähtu ongi tõsi, vaene rumal Lota. Sestap ta vihaseks saigi.

 

Astrid Lindgren. Päevanurme

teksti esitanud Katrin Karisma

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 2 tundi 15 minutit

 

Raamatus on neli lastejuttu: "Päevanurme", "Heliseb mu pärnapuu, laulab minu ööbik", "Tuu-tuu-tuu!" ja "Junkur Nils Ekast". Lugude peategelasteks on õnnetu saatusega lapsed - orvud, vaesed ja haiged, kes igatsevad ka ilusamast tulevikust

 

Kairi Look. Lennujaama lutikad ei anna alla

teksti esitanud Helle Tiikmaa

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2021

1 CD : DAISY raamat, 3 tundi 53 minutit

 

Lutikas Ludvig elab perega lennujaamas laiska ja lõbusat elu, kui ühel päeval saabub majja puhtusekontroll ja lennujaama ähvardab sulgemine. Allaandmine pole muidugi lutikate stiil – aeg on olla kaval ja tegutseda! Koos teiste lennujaamas elavate sitikatega algavad seiklused, et ühine kodu päästa. See on lugu julgusest ja üheskoos tegutsemise jõust, kus saab ka nalja, pauku ja moosipalle! Raamat pälvis I koha Eesti Lastekirjanduse Keskuse, ajakirja Täheke ja kirjastuse Tänapäev 2014. aasta lastejutuvõistlusel "Minu esimene raamat".

 

Maja Lunde. Päikesevalvaja

teksti esitanud Valli Pärn

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 46 minutit

 

Lilli ei ole enam laps, aga ta pole veel ka teismeline. Ta on muutumas, kuid loodus ta ümber on selline, nagu see kogu aeg on olnud. Tüdrukul on päikesest ainult ähmane mälestus, maailm, nagu tema seda tunneb, on vihmane ja pime. Mitte miski ei taha märjas mullas kasvada, ühelegi taimele ei meeldi igavene hämarus. Lillil ei ole vanemaid, ta elab koos vanaisaga, kes hoolitseb selle eest, et külarahval oleks köögivilju. Ühel päeval unustab vanaisa oma lõunasöögi koju ja kui Lilli talle kasvuhoonesse järele jookseb, avastab ta midagi, mille tõttu muutub kõik. Lilli märkab saladuslikku teed, mis viib metsa, kuhu ükski laps minna ei tohiks. Aga uudishimulik tüdruk ei ole nagu teised lapsed, ta surub hirmu alla ja otsustab teed järgida. Sealt, tumedate puutüvede vahelt, leiab ta teistsuguse, õitseva maailma, millest saab alguse suur seiklus. Lilli peab seisma vastamisi oma suurima hirmuga, kuid leiab ka õnne ja armastuse – ja lootuse uuest kevadest.

 

Nina Lykke. Surmahaigus

teksti esitanud Külli Palmsaar

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi

 

Elin on töötanud perearstina kaks aastakümmet. Pea sama kaua on ta olnud abielus Akseliga. Kuid enne Akselit oli Bj¸rn, kes ilmub ootamatult välja Facebookis ja pöörab kogu elu pea peale. Elin kolib elama oma arstikabinetti, kus kogu päeva marsivad sisse-välja tema patsiendid. Ja kodumaja terrassil istub vihane Aksel, kui ta just ei ole nende lahutatud naabrinaise Groga voodisse läinud. "Surmahaigus" on romaan eneseunustamise needusest ja eituse õnnistusest. Selle raamatuga nihutab Nina Lykke meditsiiniteemalise romaani piire. Tema teos on sotsiaalse satiiri ere näide, keskeakriisi ja purunenud abielu meeleolukas "kliiniline ja satiiriline" analüüs, mille teeb särav arstikitlis peategelane Elin. Nina Lykkel on tänapäevase Jane Austenina imeline võime tüüpilisest universaalsest rumalusest läbi näha ja selle üle ironiseerida. Kirjeldades valge keskklassi elu talumatut kergust, näitab autor meile selle aja rumalust, milles me elame, minetamata sealjuures empaatiavõimet. Kui hea kirjanduse eesmärk on panna lugejat oma ellusuhtumist muutma, siis on Lykke oma "Surmahaigusega" selle saavutanud.

 

Mhairi McFarlane. Ära unusta mind

teksti esitanud Liivika Hanstin

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 20 minutit

 

Oma esimest armastust mäletad ju alati. Eks ole …? See algas nelja sõnaga: "Mulle meeldib su naer. x" Aga see oli kaksteist aastat tagasi. Päriselt algas see päeval, kui Georgina lasti lahti Sheffieldi Kõige Hullemast Restoranist (Tripadvisori põhjal) ja ta leidis Maailma Kõige Hullema Peika (Georgina parimate sõprade sõnul) kellegi teisega voodist. Nii et kui tema uus boss Lucas McCarthy osutub noormeheks, kes talle need sõnad kunagi ammu kirjutas, tundub, et siit võib midagi alguse saada. Kuid on üks probleem. Tundub, et Lucas ei mäleta Georginat – kohe üldse mitte … Lucasega taas kohtudes näeb Georgina veel paremini, milline sasipundar ta elu on, ning lisaks toob see pinnale sünge saladuse minevikust. Ainult tema teab tõde selle kohta, mis juhtus viimasel koolipäeval ja miks ta on sellel end kõik need aastad kummitada lasknud. Südamlik ja elujaatav lugu esimesest armastusest, sassis elust ja süngest minevikusaladusest. "Ära unusta mind" on haarav ja mõnusalt romantiline raamat, mida ei saa käest panna.

 

Jane Paberit. #ükskilihaseiliigu

teksti esitanud Kristin Hallist

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2021

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 11 minutit

 

"Olen alati mõelnud, et kunagi kirjutan raamatu. Oma elust. Nii palju on saanud nalja, nii palju on olnud uskumatuid seiklusi, kokkusattumusi, kurbust ja õnne. Kirjutada mulle meeldib. Ja pensionäripõlveks on mälestused settinud kullaks ja mullaks. Liigne emotsioon ja ebaolulised seigad on minema hõljunud, jäänud on vaid ehtne ja hea. Nii ma arvasin. Mida ma arvata ei osanud, on see, et kirjutan raamatu juba nüüd, neljakümne seitsmesena, kiiruga, telefonis ühe sõrmega tippides. Ja mõeldes mitte oma elust, vaid suremisest." 2017. aastal ALS-i diagnoosi saanud Jane Paberit on esimene eestlane, kes ravimatu haiguse tõttu otsustas oma elu lõpetada abistatud enesetapuga Dignitase kliinikus Ðveitsis. Tema erakordne lugu tekitas ühiskonnas avaliku diskussiooni, kus räägiti surmast, abistatud enesetapust, palliatiivravist ja paljudest muudest inimväärset elu puudutavatest teemadest. Jane pidas oma missiooniks ALS-i-teadlikkuse tõstmist, sotsiaalsüsteemi kitsaskohtadest ja väärikast elu lõpust rääkimine oli tema viimane töö. Tegemist on kaasahaarava raamatuga, mis teema süngusele vaatamata sisaldab parajalt huumorit ja helgust. Jane oskas näha positiivset seal, kust seda tavaliselt otsida ei osata. Ta oskas kirjeldada sügava sisemise veendumusega ka kõige tavalisemaid eluhetki. Raamatu muudab huvitavaks just autori võime näha seda, mis on tõeliselt tähtis ja kaunis, eristada olulist vähemtähtsast ja seda kirjeldada viisil, mis ei jäta kedagi külmaks.

 

Emmi Pesonen. Maailma kauneim sõna

teksti esitanud Liivika Hanstin

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 16 minutit

 

Kahekümne üheksa aastane lastetu Amanda naudib vaba ja vallalise naise muretut elu, vastutades üksnes oma armsate toataimede eest. Ühel heal päeval aga sööstab tema hästi korraldatud ellu kollase mikrobussiga Onni, tuues kaasa neli last ja kohutava kaose. Onni juures valitseb talumatu segadus, alatasa on midagi kadunud, köögis kõrguvad nõudevirnad, vannitoas pesumäed. Armunud Amanda aga on kindel, et tema ja Onni suhe on väga eriline, peab vastu kõigele ning tema saab suurpere kasuemana hakkama. Onni on hinnatud fotograaf, kellel jätkub tööd hilisõhtuni. Värske suhe annab talle justkui tiivad ja tundub, et mees suudabki kõike. Töökoormuse suurenedes jääb aga lastele aina vähem aega ja pinged kuhjuvad. Vähehaaval muutub Onni käitumine aina kummalisemaks ning Amanda on sunnitud üha sagedamini mõtlema, mida suudab armastus ja kui kaua see vastu peab. Emmi Pesoneni humoorikas ja südamlik romaan räägib lõputust armastusest, kasuvanemate igapäevaelust ja sellest, kui habras on vaimne tervis.

 

Justin Petrone. Minu Viljandi

teksti esitanud Mart Aas

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 03 minutit

 

Siin kaante vahel on sürrealistlik sissevaade aastatesse, mis ma olen veetnud selles väikeses linnas. Ma saabusin ühe suvalise rongiga, ise ka imestades, mida ma jälle siin teen. Mu abielu oli läbi, mu peamised kaaslased olid märkmik ja pliiats. Siis hakkasid asjad juhtuma. Ma armusin Disainerisse, mind võrgutas Preili Pilv, lohutas Emalõvi, vangistas Tiigritüdruk. Mu ümber liikusid diivad, peakokad, ennustajad, diplomaadid, poeedid, muusikud, kindralid, baarmenid, telestaarid ja isegi paadimehed. Ma kogesin lõikuspidusid, folke, kohviku- ja teatristseene, jaanitulesid ja joogatunde. Ja kohvi. Palju kohvi. Aga peamine, mis ma nende aastatega selgeks sain: sa ei saa kirjutada hästi ilma armastuseta. Justin Petrone.

 

John Kåre Raake. Jää

teksti esitanud Katariina Tamm

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 37 minutit

 

Endine eriüksuslane Anna Aune on põgenenud kõige ja kõigi eest ning isoleerinud end koos teadlase Daniel Zakariasseniga hõljukisse põhjapooluse lähedal. Nende ülesanne on dokumenteerida kliimamuutuste tekitatud looduskahjustusi, lastes end triivival jääl läbi polaartalve kanda. Hingedepäeval valgustab pilkast öötaevast äkitselt hädarakett neist vaid mõne kilomeetri kaugusel asuva Hiina baasi kohal. Anna ja Daniel on ainsatena piisavalt lähedal, et abi pakkuda. Aga kas rakett tähendas appikarjet või hoiatust? Hiina baasi jõudnud, avaneb neile õõvastav vaatepilt. Laborist leiavad nad teadlased, kes on jalapealt külmunud ja jääga kaetud. Plahvatuslik temperatuurilangus on sekundite jooksul nende elud võtnud. Esialgu tundub, et juhtunud on traagiline õnnetus. Peagi aga selgub, et nad on mõrvatud … Ja tapja varitseb kusagil läheduses. Samal ajal puhkeb väljas raevukas polaartorm. Pakase seatud surmavad katsumused ja mõrvari jääkülmad mängud muudavad päästeoperatsiooni võitluseks ellujäämise nimel.

 

Dagmar Raudam. Paul : poistele, kes ei osanud elada

teksti esitanud Vilja Raagmaa

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2021

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 19 minutit

 

Paul on poiss nagu iga teine. Avastab, imestab, unistab, eksib ja armastab. Meie kõigi elud oma tihtipeale koomiliste toimetuste, üleelamiste, äparduste, kordaminekute ja langetatud otsustega on unikaalsed ja hoidmist väärt. Ometi püsivad ühed teel, aga teised seda ei suuda. Selle raamatuga tahan anda hääle neile, kes ei suuda, ja ühe ootamatu hommikuse koputusega uksele meie elust kaduda võivad.

 

Lucinda Riley. Liblikatuba

teksti esitanud Anne Margiste

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 18 tundi 49 minutit

 

Posy Montague seitsmekümnes sünnipäev on lähenemas. Ta elab ikka veel ilusas suguvõsamajas Admiral House’is keset Suffolki imekaunist loodust, kus ta lapsepõlves koos armastatud isaga liblikaid püüdis. Posy teab, et peab tegema piinarikka otsuse ja maja maha müüma. Siis aga ilmub minevikust välja üks mees – tema esimene armastus Freddie, kes ta viiskümmend aastat tagasi hülgas ja ta südame murdis. Posy, kes maadleb juba niigi oma täiskasvanud lastega seotud probleemidega, ei taha uskuda, et Freddie on temasse taas armunud. Posy ei tea ka seda, et Freddie ja Admiral House varjavad sünget saladust, mis peagi päevavalgele tuleb. "Liblikatuba" on haarav ja mitut põlvkonda ühendav lugu, millesse "Seitsme õe" raamatusarja autor Lucinda Riley on talle iseloomulikul moel põiminud unustamatud tegelaskujud ja südantlõhestavad saladused.

 

Johanna Venho. Esimene naine

teksti esitanud Urve Koni

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 53 minutit

 

Augustis 1966 pakib Sylvi Kekkonen Inglise kuningannalt kingiks saadud Morris Minisse vanad päevaraamatud ja paari päeva toidumoona ning sõidab maale, et suvekodu vaikuses leinata hiljuti jäädavalt lahkunud head sõpra kirjanik Marja-Liisa Vartiot. Alguse saab pikk monoloog kujuteldavale sõbrale ja ajuti tuliseks kiskuv väitlus elu ja loomingu, iseolemise ja teise varjus elamise, luhtunud lootuste, kasutamata võimaluste ja armastuse muutuva palge üle. Samal ajal töötab skulptor Essi Renvall Sylvi kuju kallal, mis ei taha ega taha õiget vormi leida. Kuidas näidata korraga inimese haprust ja tugevust, kibeda koore all tuksuvat südameheadust ja elujanu? Kunst on vabaduse kuningriik. Aga kas leek peab vastu? Johanna Venho (snd 1971) on auhinnatud soome romaanikirjanik ja luuletaja. "Esimene naine" on tema neljas romaan, mis oli nomineeritud 2019. aasta ilukirjanduse Finlandiale.

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Итальянский детектив

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2005

1 CD : mp3 formaat, 31 tundi 29 minutit

 

Вера Маерова. Елизавета Федоровна

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2006

1 CD : mp3 formaat, 14 tundi 25 minutit

 

Андрей Стрельников. Я – убийца

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2004

1 CD : mp3 formaat, 10 tundi 25 minutit