Raamatututvustaja

Oktoober 2021

 

 

Sisukord:

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Venekeelsed heliraamatud

 

E-raamatud

 

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Narine Abgarjan. Taevast kukkus kolm õuna

teksti esitanud Laura Peterson-Aardam

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 59 minutit

 

Armeenia muinasjutud lõpevad tihti sellega, et taevast kukub kolm õuna: üks sellele, kes nägi, teine sellele, kes jutustas, aga kolmas sellele, kes kuulas ja uskus headusesse. Selle raamatu peategelased elavad vanajumala selja taga Armeenia mägikülas, kuhu on jäänud elama veel vaid käputäis inimesi. Keerulisest elust hoolimata nad kõik usuvad millessegi, armastusse, andestamisse, mälestustesse, sõprusse või teiste aitamisse. Lugeja ette astub rida kirju minevikuga külaelanikke, kes teevad oma igapäevaseid asjatoimetusi, kuid kogu küla vapustab uudis, et viiekümne kaheksa aastane Anatolia on lapseootel.

 

Rasa Bugavičute-Pēce. Poiss, kes nägi pimeduses

teksti esitanud Triin Soomets ja Contra

Urvaste : Mina Ise, 2021

1 CD : mp3 formaat, 4 tundi 33 minutit

 

Jēkabs on täiesti tavaline poiss, kes tahab kassipoega, lahedat jopet, sõpradega ujumas käia, tüdrukule telefonist sõnumeid saata. Samas üldse mitte tavaline, sest tema mõlemad vanemad on pimedad, aga ta ise näeb väga hästi. Ta tuli ilmale, sest tema ema elu eesmärk on saada hakkama kõigega, millega nägijadki – sealhulgas lapse sünnitamise ja üles kasvatamisega. Lugeja saab kaasa elada kümnele aastale Jēkabsi lapsepõlvest – kuidas on peaaegu sünnist saadik hoolitseda oma vanemate (ja vahel ka terve ühiselamutäie pimedate inimeste) eest, ja kuidas ta on aeg-ajalt sunnitud seda eelist kavalalt ära kasutama. Rasa Bugavičute-Pēce (1988) on Liepāja teatri koosseisuline dramaturg, kirjutanud kümneid näidendeid ja stsenaariume, filmist "Svingerid" on Eesti näitlejatega ka eesti variant vändatud ja näidendit "Mul oli nõbu" ongi seni lavastatud vaid Eestis. "Poiss, kes nägi pimeduses" ilmus Lätis omapärase duublina – raamatu esitlus toimus Läti rahvusteatri fuajees vahetult enne samanimelise näidendi esietendust. Lugu on inspireeritud tõsielusündmustest, mis juhtunud autorile väga lähedase inimesega.

 

Karin Erlandsson. Linnutaltsutaja

teksti esitanud Liisu Krass

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 02 minutit

 

Põhjapoolne Norra sadamalinn valmistub talveks. Miranda on vahetanud pärlipüüdmise puude raiumise vastu ning varustab linna kuure küttepuudega. Kuid elu sadamalinnas muutub päevapealt, kui päevaharakad kõikjal võimust võtavad ja salkadena linnarahvast ründavad. Miranda teab, et selle taga ei saa olla keegi teine peale Iberise, kelle käes on kõikvõimas Silmatera – pärl, mis annab kõik, mille järele inimene on igatsenud. Karin Erlandssoni "Linnutaltsutaja" on põnev ja kaasahaarav järg raamatule "Pärlipüüdja", mis 2018. aastal võitis kirjastuse Schildts & Söderströms lasteromaanivõistluse ja Runeberg Junior 2018 auhinna.

 

Karin Erlandsson. Pärlipüüdja

teksti esitanud Liisu Krass

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 16 minutit

 

Miranda on parim pärlipüüdja ja ta teab, et müütiline Silmatera, pärlitest suurim ja hinnalisim, võib olla ühel päeval tema oma. Aga kuidas otsida kõikide poolt ihaldatud pärlit, kui reisikaaslaseks tuleb tüütu Sirts, pidevalt vadistav tüdrukutirts, kes ei oska sukelduda ilma liiva üles keerutamata? Karin Erlandssoni lummav jutustus viib meid muinasjutulisse maailma, kus pärlid laulavad merepõhjas ja kivi taga varitseb rooshai. "Pärlipüüdja" on intensiivne jutustus igatsusest, uhkusest, sõprusest ja sellest, mis elus tegelikult tähtis on.

 

Marje Ernits. Ja sada surma

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2021

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 55 minutit

 

Loo tegevus toimub Eesti omariikluse algaastail vaheldumisi nii linnas kui selle lähistel maakohas. Pärast vana peremehe surma pärib Luige talu poeg Lembit, tema õde Erna kolib elama linna. Tartu Tütarlaste Koolis hea hariduse saanud Erna saab tööd kondiitrina, hiljem aga siirdub riigitööle. Kui ta kihlatu 1918. a Petrogradist naaseb, loodavad noored abielluda, kuid peigmeest tabab õnnetus ja ta ei jõuagi altari ette. Noor naine töötab püüdlikult ja raske haiguse kiuste jõuab elus iseseisvalt edasi. Vend Lembit on aga läbinisti talupidaja ning ta ei mõtlegi muust kui oma talust, maast ja kariloomadest, otsides võimalust oma unistuste teostamiseks. Eesti oma riigi loomine, Tartus sõlmitud rahuleping ja poja sünd innustavad teda talu majandamiseks mõndagi uut ette võtma, sealhulgas alustama tulutoova linakasvatamisega. Põnevaid uuendusi aitab tal ellu viia talu sulane, kes kaotas oma isatalu sõja päevil. Romaani tegelased on tublid Eesti inimesed, kes visa ja püüdliku tööga panid aluse noore riigi õitsengule ja kestmajäämisele.

 

Joanne Fluke. Mõrv maasika-vahukooretordiga

teksti esitanud Anneli Vedler

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2021

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 02 minutit

 

Kartmatu amatöördetektiiv ja pagariäri omanik Hannah Swensen tõestas raamatus "Mõrv šokolaadiküpsistega" debüüti tehes, et kuritegude lahendamisel ei ole midagi paremat naisest, kes ei karda käsi määrida. Nüüd on leekivpunaste juuste ja terava ütlemisega (ning küpsetav) kangelanna tagasi ja osaleb suisa mõrvarliku küpsetamisvõistluse žürii töös. Kui Hartland Flouri veski omanik valib Lake Edeni linnakese oma esimese küpsetamisvõistluse toimumiskohaks, siis on Hannah põnevil, sest saab täita žürii esinaise ülesandeid. Kui aga üks žüriiliikmeist, treener Boyd Watson, leitakse surnult näoli Hannah' kuulsast maasika-vahukooretordist, siis muutub Lake Edeni magus püüe kuulsuse järele vägagi hapuks. Asja uurides peab Hannah olema eriti ettevaatlik, sest keegi on valmis kasutama mõrvarlikku retsepti … mille koostisainete hulka on lisatud ka Hannah. Joanne Fluke'i Hannah Swenseni sarjas on praeguseks ilmunud ligi 20 menukat krimiraamatut, mis on tuntud heade retseptide, mõnusa huumori ja nutikate lõppude poolest. Aga mitte ainult, sest neist ei puudu ka romantika.

 

Joanne Fluke. Mõrv šokolaadiküpsistega

teksti esitanud Anneli Vedler

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2021

1 CD : DAISY raamat, 14 tundi 44 minutit

 

Hannah Swensenil on kõvasti tegemist, et põigelda oma ema katsete eest teda mehele panna, kuna tal endal on täiesti piisavalt tegemist Cookie Jar'i, Lake Edeni populaarseima pagaritöökoja pidamisega. Aga kui Ron LaSalle, armas Cozy Cow meierei autojuht tema pagaritöökoja tagant mõrvatuna leitakse, Hannah' kuulsad šokolaadiküpsised ümber laiba, pöördub ta elu enamvähem nii pea peale kui üldse võimalik. Otsustanud, et tema küpsiste maine tuleb igal juhul päästa, asub Hannah ise mõrvarit otsima. Joanne Fluke'i Hannah Swenseni sarjas on praeguseks ilmunud 17 menukat krimiraamatut, mis on tuntud heade retseptide, mõnusa huumori ja nutikate lõppude poolest. Aga mitte ainult, sest neist ei puudu ka romantika. "Mõrv šokolaadiküpsistega" on sarja esimene raamat.

 

Johann Wolfgang Goethe. Noore Wertheri kannatused

teksti esitanud Mart Aas

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 03 minutit

 

Johann Wolfgang Goethe kiriromaanil "Noore Wertheri kannatused" puudub väline tegevusliin. Sündmused on edasi antud läbi Wertheri kirjade oma vennale Wilhemile. Sündmustik algab Wertheri kolimisega fiktiivsesse külla nimega Wahlheim. Seal vaimustub noor ja emotsionaalne Werther nii küla ümbritseva looduse ilust kui seal elavate talupoegade lihtsast olekust. Ühel peol kohtab Werther Lottet – noort ja ilusat naist, kes pärast ema varajast surma on sunnitud hoolitsema oma väiksemate õdede-vendade eest- ning armub temasse silmapilkselt. Kuid Lotte on juba kihlatud ning nii peab nende vahekord jääma sõpruseks.

 

David Grann. Kadunud linn Z

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 13 tundi 50 minutit

 

1925. aastal suundus Briti maadeuurija Percy Fawcett Amazonasesse otsima vana tsivilisatsiooni, lootes teha ühe ajaloo kõige olulisematest avastustest. Eurooplased uskusid sajandeid, et maailma suurimas džunglis on peidus särav El Dorado kuningriik. Tuhanded olid seda otsides surnud ja veennud paljusid teadlasi, et Amazonas on inimeste suhtes tõeliselt vaenulik. Aga Fawcett, kelle söakad ekspeditsioonid olid inspiratsiooniks Conan Doyle’i "Kadunud maailma" kirjutamisel, oli aastaid kogunud teaduslikke tõendusmaterjale. Sütitanud miljonite inimeste kujutlusvõime üle kogu maailma ja olles otsustanud tõestada, et vana tsivilisatsioon – mida tema nimetas Z-iks – oli olemas, võttis Fawcett endaga kaasa oma kahekümne ühe aastase poja. Siis tema ekspeditsioon kadus. Fawcetti saatus ja õrritavad vihjed, mis ta Z-i kohta jättis, muutusid kinnismõtteks sadadele, kes talle kaardistamata ürgloodusse järgnesid. Teadlased ja seiklejad on aastakümneid otsinud tõendusmaterjale Fawcetti rühma ja kadunud linn Z-i kohta. Lugematu hulk on kadunud, sattunud vangi hõimude kätte või läinud hulluks. Mida sügavamale Fawcetti kadumist ja Amazonast ümbritsevatesse saladustesse Grann kaevus, seda tugevamini tõmbas teda, nagu temale eelnenud põlvkondi, džungli roheline põrgu. Tema tõeotsingud ja avastused Fawcetti saatuse ja Z-i kohta moodustavad selle läbipõimunult kaasahaarava jutustuse tuuma. Percy Fawcett (18.08.1867 – 1925) oli Briti geograaf, sõjaväelane, kartograaf ja maadeuurija. Ta oli veendunud, et tema kogutud tõendusmaterjalid osutasid millelegi tõenäoliselt veel võimsamale kui inkade Machu Picchu varemed: senitundmatu tsivilisatsiooni jäänustele Amazonase südames, kus konkistadoorid olid sajandite kaupa otsinud iidset kuningriiki – paika, mida nad kutsusid El Doradoks. Oma hüpoteesi tõestamiseks pöördus ta ikka ja jälle tagasi armastatud džunglisse, kus ta 1925. aastal salapärasel kombel kaduma läks.

 

Sophie Hannah. Nad pole kasvanud

teksti esitanud Helle Tiikmaa

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2021

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 34 minutit

 

Möödas on kaksteist aastat. Need lapsed pole päevagi vanemaks saanud. Miks… Bethil on vaja ainult Ben alla 14-aastaste poiste jalgpallimatšile sõidutada, vaadata, kuidas poeg mängib, ja ta koju tagasi tuua. See, et Beth teab, et tema endine parim sõbranna elab mänguväljaku lähedal, ei tohiks anda põhjust tema majast mööda sõita ja äratada lootust teda üle pika aja näha. Miks peaks Beth seda tegema ja riskima valusate mälestuste naasmisega? Ta pole kaksteist aastat Flora Braidi näinud. Kuid Beth ei suuda vastu panna. Ta teeb peatuse Flora maja lähedal ja jälgib tänava äärest, kui Flora oma laste Thomase ja Emilyga autost välja astub. Kuid... Midagi on hullupööra valesti! Flora näeb välja nagu ikka, ainult vanem – täpselt nagu Beth arvas. Lastega on lugu teine. Kaksteist aastat tagasi oli Thomas viie- ja Emily kolmeaastane. Praegu näevad nad välja täpselt samasugused kui tollal. Nad on ka samas vanuses. Need on kahtlemata Thomas ja Emily – Beth kuuleb, kuidas Flora neid nimepidi kutsub –, kuid nad pole üldse muutunud. Nad pole suuremad ega vanemad. Miks nad pole kasvanud?

 

Heade mõtete raamat

teksti esitanud Helle Tiikmaa

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2021

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 48 minutit

 

Eesti ühe järjepidevaima aforismikoguja Heiki Raudla uuest kogumikust leiab peale tuhandete aforismide üsna palju ka vanasõnu – on ju needki oma olemuselt aforismid, lihtsalt autorid pole teada. Peale vanasõnade ja aforismide on raamatu koostaja välja valinud ka veidi pikemaid mõtteavaldusi ja dialooge, mis kõlavad peaaegu nagu anekdoodid või mõistujutud. Kogumikus on mõtteterad paigutatud teemade järgi – mõni teema on nii universaalne, et leiab käsitlemist igas tsitaadikogus, mõni aga on vähema populaarsusega, kuid siiski siia kogumikku lisatud. Paljud mitmest eri keelest tõlgitud aforismid näevad eesti keeles ilmavalgust esmakordselt. Kes sellist kogumikku võiks lugeda? Eelkõige inimesed, kes hindavad sõna ilu ja vaimukat mõtet. Ning kindlasti ka kõik need, kellel tuleb esineda või artikleid kirjutada: õpilased, õpetajad, üldse elu mõtestajad.

 

Vahur Kersna. Kes tappis Urmas Oti?

teksti esitanud Diana Tuul ja Lea Krass

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2021

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 22 minutit

 

Läbi aegade kõrgeima lennuga Eesti teletähe Urmas Oti aegumatu õppetund noortele auahnetele inimestele on selles, kuidas ehitada oma elu üles suurele soovile, suurele kirele ja suurele tööle. Tegevusvaldkond võib olla televisioon, muusika, sport – ükskõik mis. Tähtsust omab isiksus ja tema kirg midagi suurt saavutada. Lisaks Vahur Kersna eepilise telesaate "Urmas Ott. One man show" tarvis tehtud kolmekümne kolmele siin esmakordselt täispikkuses avaldatud intervjuule sisaldab raamat hulgaliselt uusi fakte ning erakordselt avameelseid väljaütlemisi Urmas Oti valitud intervjuudest.

 

Lynda La Plante. Külm suhtumine

teksti esitanud Laine Mägi

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 18 tundi 36 minutit

 

Romaanitriloogia esimene raamat on lugu endisest politseinikust Lorraine Page'ist. Leitnant Page'i kogu senine elu, karjäär ja vaimne tasakaal hävib, kui ta tulistab ekslikult relvastamata poissi. Page kaotab pinna jalge alt, temast saab alkohoolik ja ta on sunnitud end elatama prostitutsiooniga. Siis aga viib saatus ta kokku sarimõrvariga. Lorraine'i politseinikuvaist hakkab tööle ning tal õnnestub eluga pääseda. See aga tähendab, et ta on ainus tunnistaja, kes võiks mõrvari ära tunda...

 

Lynda La Plante. Külm süda

teksti esitanud Laine Mägi

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 17 tundi 54 minutit

 

Kolmas ja viimane romaan endise politseiniku ja praeguse eradetektiivi Lorraine Page'i elust. Varem on Varraku kriminaalromaani sarjas ilmunud "Külm suhtumine" ja "Külm veri". Eradetektiiv Lorraine Page'il tuleb uurida suurt maalide võltsimise pettust, kuid peasüüdlane on oma kodus püstolilasuga tapetud ja raske on mingeidki niidiotsi leida. Pealegi on ka mõrvar endiselt tuvastamata. Isiklike ja äriliste suhete sasipundar tuleb lahti harutada, sest mees on olnud kolm korda abielus, aga seal, kus liiguvad miljonid, ei põlata ühtki vahendit, et uurimist takistada...

 

Lynda La Plante. Külm veri

teksti esitanud Laine Mägi

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 21 tundi 17 minutit

 

Lorraine Page on nüüd eradetektiivina jalad alla saanud. Minevikuvarjud ei vaeva teda enam nii rängalt kui enne. Tema poole pöördutakse, et ta aitaks leida kadunud teismelise tüdruku. Tüdruku perekond on heal järjel, nad ei taha suurt skandaali, kuid mure sunnib neid midagi ette võtma. Lorraine hakkab asja uurima ning tema ees avaneb intriigide sasipundar. Inimlik pahatahtlikkus, kadedus ja allasurutud kired on leidnud kõige kummalisemaid väjendusviise, mille hulka kuulub ka voodoo.

 

Loomalood lastele

teksti esitanud Jaak Känd

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2020

1 CD : DAISY raamat, 2 tundi 18 minutit

 

"Loomalood lastele" on väga mitmekülge raamat: siit leiab enam kui 40 jutukest, mille hulgas on nii vendade Grimmide loomamuinasjutte kui ka silmaringi laiendavaid nupukesi, mis kirjeldavad erinevaid loomaaialoomi.

 

Jana Maasik. Enne lõppu

teksti esitanud Valli Pärn

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 33 minutit

 

"Enne lõppu" on Katrina kergelt irooniline sissevaade ühe täiesti tavalise gümnaasiumiklassi päevadesse. Tegevus toimub umbes aasta jooksul, kuid Katrina elu muutva traagilise sündmuse põhjused jäävad aastate taha. Mis temaga lõpupeol juhtub? On see juhus või eksitus? Mis oli enne lõppu? On see üldse lõpp?

 

Tiit Maidre. Sotsialismi hauakaevaja

teksti esitanud Inge Henk

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2021

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 41 minutit

 

Raamatu autor on öelnud: "See on lugu põlvkonnast, kes elas pool elu ühes riigis ja siis, asukohta muutmata, hakkas edasi elama hoopis teises. Õigupoolest pidime me seda uut riiki alles looma hakkama. Kirjutan sellest, mida nägin, kuulsin ja kogesin enne 1990. aastat siseministeeriumis ja pärast seda majandusministeeriumis. Eks igaüks teeb oma järeldused ise."

 

Pamela Maran. Eesti vanaisade lood ja salatarkused

teksti esitanud Viivika Laak

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2021

1 CD : DAISY raamat, 24 tundi 55 minutit

 

66 Eesti vanaisa pajatavad oma elust Ohhoota mere äärest Kanadani, Tšornobõli katastroofi ja Mordva vangielu seikadest, aga ka Angola kalandusretkedest. Mehed räägivad sõjast, pattudest, võitudest, kaotustest, kosmilistest arusaamadest, universumi saladustest ja isegi võitmatust armastusest. Siin räägivad mehed, kes on kogenud surma hingust, aga ka elu võrratut avarust, mida teadus ja mõistus seletada ei suuda. Need lood ajavad nutma, naerma, panevad mõtlema, tundma ja üdini kaasa elama. See raamat on seiklus, mis kisub sellisesse sügavusse, kust lugeja enam endisena ei välju. Ta on tõstetud ja kantud esiisade tarkusest ja väest, ilust ja usust, nende meeste hingesügavusest ja armastusest.

 

Jo Nesbø. Macbeth

teksti esitanud Helle Tiikmaa

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2021

1 CD : DAISY raamat, 17 tundi 07 minutit

 

Jo Nesbø põnevikul "Macbeth" on Shakespeare'i näidendi kondikava ja tegelased, aga sündmustik on viidud 1970. aastate nimetusse troostitusse tööstuslinna. Korruptiivne politseiülem Kenneth on juhtinud linna moraalse laostumise mülkasse. Tema surma järel tekib lootus, et linna elujärg hakkab paranema, kui politseiülemaks kutsutakse aus ja põhimõttekindel Duncan. Politseinikud Macbeth ja Duff, noorpõlvesõbrad, kes kasvasid koos üles lastekodus, on paistnud silma võitluses rivaalitsevate narkojõukudega. Nüüd konkureerivad mõlemad samale kõrgele ametikohale. Samal ajal punub Lady, Macbethi elukaaslane ja mõjukas kasiinoomanik, enda ja oma armastatu jaoks auahneid ja mõrvarlikke plaane. Kõige taustal tegutseb narkoparun Hekate, Nähtamatu Käsi, kes on harjunud oma tahtmist saama ja mängib inimeste nagu malenuppudega.

 

Erika Nivanka. Soome lahe kahel kaldal

teksti esitanud Silvia Karro

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 44 minutit

 

Hõimuliikumise tegelane ja Eesti Raadio esimene naisdiktor Erika Nivanka sündis 28. jaanuaril 1909 Rakveres raudteeametniku tütrena. Ta õppis Rakvere algkoolis ja gümnaasiumis, jätkas õpinguid Tallinnas I tütarlaste gümnaasiumi klassikaharus ja Tartu ülikoolis filoloogia erialal ning liitus üliõpilaskorporatsiooniga Indla. Neiupõlvenimega Erika Weidenbaum (eestistatuna Viirsalu) oli aktiivne üliõpilaskonnategelane ja Üliõpilaslehe toimetaja, 1934–1935 Riigi Ringhäälingu diktor, 1935–1938 riikliku propagandatalituse kultuuriosakonna ja üldosakonna sekretär ning üldala nõunik ja ka kodumajanduse instituudi lektor. Valdkondadest olid kultuuriosakonna sekretäri hooleks rahvakunst, emadepäev, raadiosaatekavad, nais- ja heategevad organisatsioonid, lastekaitse, kodu ja perekond, üliõpilaselu. Ta tegeles näiteks raamatuaasta korraldamise, emadepäeva juurutamise ja kodukaunistamise aktsiooniga. 1938. a abiellus Erika Viirsalu Helsingi ülikooli raamatukoguhoidja Eino Nivankaga ja asus elama Soome. Seal sai temast Helsingi Eesti Seltsi esimees ja hõimuorganisatsiooni Soomluse liit juhatuse liige. Pärast Soome ja N Liidu rahulepingut 1944. a sügisel lahkus perekond aastaks Rootsi, elas 1951–1953 Prantsusmaal ja siis taas Rootsis. Seal tegi Erika Nivanka tõlketöid, lõi kaasa pagulasorganisatsioonides ja õpetas eesti algkoolis. Pärast Helsingisse naasmist oli ta 1960–1975 Helsingi ülikooli füüsika instituudi raamatukoguhoidja. Erika Nivanka suri 26. juunil 1988 Helsingis ja on maetud Kulosaari kalmistule. Ladusalt jutustatud mälestusteraamatus "Soome lahe kahel kaldal" (2002) on tema tütre sõnade järgi tunda "sellise inimese subjektiivsust, kes elas oma ajaga tihedalt kaasas ja kes ei suhtunud kellessegi kõrvaltvaataja jaheda objektiivsusega".

 

Sofi Oksanen. Koertepark

teksti esitanud Liina Vahtrik

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 13 tundi 31 minutit

 

"Koertepark" on mitmel ajatasandil kulgev romaan tänapäeva Helsingist, Ukraina iseseisvusaastatest ja üheksakümnendate Eestist, kunstliku viljastamise ärist ning elust ida ja lääne puutepunktis, ühiskonnas, mida valitseb korruptsioon. Romaan on loetav kui Euroopa lähiajalugu vaatlev realistlik romaan ja ühtlasi ka kui psühholoogiline põnevik. Eelkõige on see aga inimlik lugu lojaalsusest ja armastusest, oma lapsed kaotanud naisest ja valede jõust.

 

Osho. Osho : vabamõtlejast müstiku elutee

teksti esitanud Erki Aule

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2021

1 CD : DAISY raamat, 13 tundi 17 minutit

 

See raamat aitab paremini mõista 20. sajandi kõige vastuolulisema guru ja filosoofi Osho elu ja õpetusi.

 

Clare Pooley. Tõeprojekt

teksti esitanud Ingrid Margus

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 27 minutit

 

Kui hästi sa tunned enda läheduses elavaid inimesi? Kui hästi tunnevad nemad sind? Kas sa üldse tead oma naabrite nimesid? Kas sa märkaksid, kui nad on hätta sattunud või kodust pikaks ajaks lahkunud? Kõik valetavad oma elu kohta. Mis juhtuks, kui sa teistele selle kohta tõtt räägiksid? Ütleksid välja selle, mis määrab su olemuse, mis paneb paika kõik sind ümbritseva? Ja mitte internetis, vaid reaalselt ümbritsevatele inimestele? Kuidas teie reageeriksite, kui leiate rohelise kaustiku, mille kaanele on kirjutatud "Tõeprojekt" ja esilehel sellised küsimused? Sellesse on enda kohta ausalt kirjutanud juba mitu teile võõrast inimest. Te loete nende pihtimused läbi – ja edasi? Kas kirjutate kaustikusse ka enda loo? Selles raamatus kohtuvad raugaealine kunstnik, sõltlasest börsimaakler, ideaalse eluga suunamudija ja veel mitmed inimesed, kellel ei oleks ilma rohelise kaustikuta mingit kokkupuutepunkti. Nad muudavad üksteise elu paremaks, ehkki üks nendest valetab. "Tõeprojekt" on romaan, mis õpetab meile mõnusa huumoriga, kui lihtne on tegelikult maailma muuta.

 

Françoise Sagan. Kõik need südamesopid

teksti esitanud Urve Koni

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 29 minutit

 

"Kõik need südamesopid" on vodevillilik, kuid siiski psühholoogiliselt peen armastuslugu rikka töösturi pojast Ludovicist ja tema naisest Marie-Laure’ist. Paari elu koos Ludovici isa Henri, tolle naise Sandra ja teener Martiniga kulgeb vääramatu argisusega seni, kuni saabub elegantne Fanny, Marie-Laure’i ema, kelle isiksus ei jäta ükskõikseks ei Ludovici ega tema isa Henrid. Françoise Sagan (1935–2004) sai kuulsaks juba oma esimese raamatuga "Kurbus kummaline tunne", mille ilmudes oli ta kõigest 19-aastane. "Kõik need südamesopid" on Sagani viimane romaan, mis leiti pärast tema surma ja mille avaldamine 2019. aastal kujunes üheks Prantsusmaa kirjandusilma suursündmuseks. Kuigi lõpetamata, on see oluline tükike Sagani kaalukast loomingust ning läbi ja lõhki saganlik: intelligentne, sarkastiline, toretsev ja häbitu.

 

Rein Veidemann. Lunastatud

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 06 minutit

 

Oma kuuekümne seitsmenda sünnipäeva eelõhtul 14. mail (vkj. 3. mail) 1886 istub eesti ajakirjanduse isa, laulupeotraditsiooni algataja ning tulevase Eesti hümni sõnastaja Johann Voldemar Jannsen Tartu kodus, sirvides nooruses kirjutatud Pärnu päevikut "Diarium" (1850–1861). Tal on seljataga kaks ajurabandust. Tütar Lydia (Koidula) vaevleb Kroonlinnas surivoodil. Jannsen ise koos naise Emiliega on noorima poja Eugeni ning ta abikaasa Olga hoole all. Päeviku lugemisest hargneb Jannseni pihtimuslik sisekõne teekonnast tagasi lapsepõlve, noorusesse ning küpsesse meheikka, kõigi nende tegude juurde, mille läbi sai eestlastest rahvus. Sada kolmkümmend aastat pärast Johann Voldemar Jannseni sündi, 15. mail 1949 viib nooruke naine Johanna Koitla oma poja Reinu Pärnu III lasteaeda, mis asub Jannseni kooli- ja kodumaja kõrval, jagades sellega ühist õue. Algab autorimina pikk ja siiani kestev teekond Jannseni äratundmiseni. Rein Veidemanni viiendas romaanis põimuvad otsekui Möbiuse lehena eesti aja- ja kultuuriloolised seigad ning tegelased elu- ja omaelulooliste sündmuste ning kogemustega. Kõige selle üle valitseb Võimalikkus. Võimalikkus kui küsimus Vändra karjapoisi Jaan Jenseni tõusmisest eesti rahva juhiks, Johann Voldemar Jannseniks. Võimalikkus kui vastus tema hingeelus toimunule. Ja lõpuks võimalikkus kui kirglik lootus, et jõudmine Jannsenini ei oleks ainult teadaoleva kordamine või mõne uue varjundi avastamine, vaid et see oleks üks lõik eestlaste põlvkondi ühendavast eneseleidmise teest.

 

Mark Williams, Danny Penman. Ärksus

teksti esitanud Serli Küünarpuu

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2021

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 54 minutit

 

Tänapäeva kiire ja närvilise elutempo tõttu oleme üha õnnetumad, stressis ja masendunud. Kindlasti oled märganud, kuidas tormad igast päevast justkui kinnisilmi läbi ja oled pidevalt väsinud. Kuid elu on võimalik elada ka täiel rinnal ja selleks vajalik meelerahu peitub tegelikult sügaval meis kõigis. Teejuhiks õnne ja rahulolu poole ongi ärgas mediteerimine, millega õpid astuma raskustele vastu loominguliselt, peletama muremõtteid ja nägema maailma hoopis eredamas valguses. Raamat, mida hoiad käes, sisaldab kõiki vajalikke juhiseid selleks, et saaksid taasavastada sisemise meelerahu. Vaid kaheksa nädalaga võid muuta oma elu tundmatuseni – seda on kogenud miljonid inimesed üle maailma. Mark Williams ja Danny Penman kutsuvad sind avama oma meeled ja teadvus kõigele, mis elul on pakkuda. Võta kutse vastu ja avasta ärksuse kaudu pingevaba maailm enda sees.

 

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Мишель Бюсси. Самолет без нее

читает Людмила Шульц

Таллинн : Эстонская библиотека для слепых, 2021

1 CD : DAISY raamat, 17 tundi 59 minutit

 

On 23. detsember 1980. Kell on pisut üle südaöö. Istanbulist Pariisi poole lendav suur Airbusi lennuk satub Šveitsi ja Prantsusmaa piiril lumetormi ja kukub teadmata põhjusel Juura mäestiku kohal alla. Kõik viitab sellele, et pardal viibinutest pääseb imekombel vaid üks reisija, kolme kuu vanune imik. Aga kes on tema vanemad? Puhkeb võitlus kahe perekonna vahel, kes mõlemad on veendunud, et laps on just nende järeltulija. Kaheksateist aastat hiljem on lennukirusude lähedalt leitud lapsest sirgunud noor neiu. Ta ei tea veel nüüdki, kes on tema vanemad. Vastust võib teada vaid detektiiv, kes kõik need aastad on loo kallal töötanud. Paari päeva jooksul tuleb mõistatus üksipulgi lahti harutada, aga lahendust ei paista kusagilt. Ometi on see olnud algusest peale elu ja surma küsimus.

 

Яан Кросс. Между тремя поветриями. Т. 1, книга 1-3

читает Алексей Горпинченко

Таллинн : Эстонская библиотека для слепых, 2021

1 CD : DAISY raamat, 22 tundi 18 minutit

 

Üks Jaan Krossi peateoseid, neljaosaline romaan "Между тремя поветриями" (1970-1980) on ilmselt kuulsaim eesti ajalooline romaan. Teose peategelane on kroonik, Tallinna Pühavaimu pastor Balthasar Russow. Romaan jälgib Russowi elu Liivi sõja eelsest ajast kuni krooniku surmani aastal 1600. Kirjanik näitab Russowit kui eestlaste seast pärit andekat meest, kes võitleb end saksakeelsesse ülemklassi, kuid kellele jääb hingelähedaseks ka mitte-saksa maarahvas. Ajalooliste sündmuste dramaatikat lisab romaani Liivi sõda, mille tähtsust Eesti ajaloos pole võimalik üle hinnata: lõppes keskaegne elukorraldus – ajalukku varises Vana-Liivimaa, st orduriik ja piiskopkonnad, mis olid maad valitsenud enam kui kolmsada aastat. Eesti alal, alul küll vaid Põhja-Eestis, võis alata Rootsi aeg.

 

Яан Кросс. Между тремя поветриями. Т. 2, книга 4-6

читает Алексей Горпинченко

Таллинн : Эстонская библиотека для слепых, 2021

1 CD : DAISY raamat, 19 tundi 50 minutit

 

Üks Jaan Krossi peateoseid, neljaosaline romaan "Между тремя поветриями" (1970-1980) on ilmselt kuulsaim eesti ajalooline romaan. Teose peategelane on kroonik, Tallinna Pühavaimu pastor Balthasar Russow. Romaan jälgib Russowi elu Liivi sõja eelsest ajast kuni krooniku surmani aastal 1600. Kirjanik näitab Russowit kui eestlaste seast pärit andekat meest, kes võitleb end saksakeelsesse ülemklassi, kuid kellele jääb hingelähedaseks ka mitte-saksa maarahvas. Ajalooliste sündmuste dramaatikat lisab romaani Liivi sõda, mille tähtsust Eesti ajaloos pole võimalik üle hinnata: lõppes keskaegne elukorraldus – ajalukku varises Vana-Liivimaa, st orduriik ja piiskopkonnad, mis olid maad valitsenud enam kui kolmsada aastat. Eesti alal, alul küll vaid Põhja-Eestis, võis alata Rootsi aeg.

 

E-raamatud

 

Tiiu Leidsalu. Läänemaa Nägemisvaegurite Ühingu kroonika 2006–2021

Haapsalu : Läänemaa Nägemisvaegurite Ühing, 2021

1 CD, 8,46 MB