Raamatututvustaja

September 2021

 

 

Sisukord:

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Punktkirjas raamatud

 

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Andris Akmentiņš. Õpetajad

teksti esitanud Contra

Urvaste : Mina Ise, 2021

1 CD : mp3 formaat, 12 tundi 20 minutit

 

Andris Akmentiņši romaan "Õpetajad" on ilmunud Läti 20. sajandi ajaloosarjas. "Õpetajad" viib meid peamiselt Hruštšovi aega ja näitab külakooli õpetajate, aga ka õpilaste silmade läbi nõukogude süsteemi absurdsust. Raamatu keskmes on õpetajate pere, kus antakse põlvest-põlve teatepulka edasi. Lehmalüps enne kooli minekut, liikumispiirangud metsas ja mere ääres, esmapilgul mugava komsomolitöö kibedad viljad, küla salaplaan jõuda esimesena maailmas kommunismi ja lihtsate inimeste keerulised suhted loovad sündmustiku, mis avaneb kiht-kihilt raamatu nelja peakangelase erinevatest vaatenurkadest. Raamat sobib nii vanemale põlvkonnale nostalgiaks kui ka nooremale ettekujutamiseks, millist elu tookord elati.

 

L. Frank Baum. Dorothy ja võlur Ozis

teksti esitanud Liivika Hanstin

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 4 tundi 52 minutit

 

Kõigis vanustes fantaasiasõbrad rõõmustavad võimaluse üle reisida taas imepärasele Ozi maale! Maavärin Californias paiskab Dorothy Gale'i ja tema uued sõbrad, farmipoiss Zebi, veohobune Jimi ja kassipoeg Heureka läbi maakera koorde tekkinud lõhe alla. Sügaval maa all kohtub Dorothy oma vana sõbra võlur Ozi ja tema üheksa väikese põrsaga. Dorothy, võlur ja nende sõbrad rändavad koos läbi paljude kummaliste maade, kus nad kohtuvad mangabuudega, kes kasvavad nagu köögiviljad maa seest, läbivad Voe oru, kus daamavili on kõik nähtamatuks muutnud, ja satuvad vangi salapäraste lendavate veesülitite kätte. Viimaks jõuavad kartmatud rännumehed Ozi maale, kus neid ootavad unustamatud seiklused koos selliste lemmikutega nagu Hernehirmutis ja Plekkmees, Argpüks Lõvi ja Näljane Tiiger, printsess Ozma ja puust Saepukk. "Dorothy ja võlur Ozis" on neljas Ozi seiklus, mis ilmus esimest korda 1908. aastal ning on lummanud nelja põlvkonna vältel paljude noorte lugejate ja kuulajate kujutlusvõimet. Nüüd saab need imelised seiklused enda jaoks avastada jälle uus põlvkond.

 

L. Frank Baum. Imepärane Ozi maa

teksti esitanud Liivika Hanstin

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 22 minutit

 

Vaid vähesed väljamõeldud maad on vallutanud inimeste südame ja kujutlusvõime samamoodi nagu imepärane Ozi maa. Vähemalt neli põlvkonda lapsi ja täiskasvanuid on tundnud ühtviisi rõõmu Ozi armastatud elanike imeliste seikluste üle. L. Frank Baumi 1904. aastal esimest korda ilmunud "Imepärane Ozi maa" on lugu Tipi-nimelise poisi imetabastest seiklustest teekonnal läbi Ozi paljude maade. Siin kohtub ta meie vanade sõprade Hernehirmutise ja Plekkmehega, aga leiab ka uusi sõpru - Jack Kõrvitsapea, Saepuki, Ülisuurendatud Vingermardika ja hämmastava Tragidiku. Lugu sellest, kuidas nad nurjavad õela nõia Mombi kurjad plaanid ning võidavad kindral Jinjuri ja tema neidudearmee mässu, on tänapäeval niisama põnev kui siis, mil see ligi sada aastat tagasi esimest korda ilmus.

 

L. Frank Baum. Ozma Ozi maalt

teksti esitanud Liivika Hanstin

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 4 tundi 42 minutit

 

Selle raamatu eest tuleb tänada minu sõpru lapsi, nagu ka eelmise eest, mille pealkiri on "Võlur Oz". Nende armsad kirjakesed anuvad "Dorothyst rohkem teada" ja nad küsivad "Mis sai arglikust lõvist?" ja "Mida Ozma pärast tegi?" - see tähendab muidugi siis, kui temast oli saanud Ozi valitseja. Olgu, siit saab "Dorothyst rohkem teada", ja meie vanadest sõpradest hernehirmutisest ja plekkmehest, ja arglikust lõvist ja kõigist teistest; ja samuti tuleb siin juttu mõnedest uutest semudest, kes on kentsakad ja ebatavalised. (L. Frank Baum)

 

L. Frank Baum. Teekond Ozi

teksti esitanud Liivika Hanstin

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 4 tundi 36 minutit

 

Dorothy ja Toto on "Teekonnas Ozi" jälle teel põnevasse seiklusse. Selleks, et aidata armastusväärset ja igavesti ringi uitavat Närupundart, peavad Dorothy ja Toto reisima läbi salapäraste võlumaade. Varsti liituvad kolmikuga eksinud poisike Säranööp ja Vikerkaare ilus noor tütar Polükroom. Saatjaks võluvägi ja ohud, peavad uued sõbrad rändama läbi kõnelevate loomade linnade, üle Hukutava Kõrbe Tõetiigi juurde ning külastama veel paljusid veidraid ja uskumatuid paiku, enne kui jõuavad Smaragdlinna. Teel kohtavad Dorothy ja tema kaaslased paljusid iseäralikke ja naljakaid olevusi – Rebaseküla kavalat kuningas Kebast, võlueeslit kuningas Löökisa, kohutavaid suure peaga skuudlereid ja Johnny Teesedat (kes oskab kõike teha) –, aga samuti oma vanu sõpru Jack Kõrvitsapead, Tik-tokki, Billinat ja muidugi Plekkmeest, Argpüks Lõvi, Hernehirmutist ning imelist võlurit ennast. "Teekond Ozi" on viies seiklus Ozi võlumaal, mis ilmus esimest korda 1909. aastal.

 

L. Frank Baum. Võlur Oz

teksti esitanud Liivika Hanstin

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 4 tundi 46 minutit

 

Maailma lastekirjanduse klassikasse kuuluv kaasahaarav muinasjutt väikesest tüdrukust Dorothyst, kelle keeristorm kannab salapärasele Ozi võlumaale. Seal saab ta sõbraks Hernehirmutise, Plekkmehe ja Lõviga. Koos asuvad nad mööda kollast telliskiviteed Smaragdlinna poole teele, et leida üles võlur Oz, kes täidaks nende soovid.

 

Elizabeth Buchan. Hea naine teeb tagasi

teksti esitanud Silvia Karro

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 13 tundi 03 minutit

 

Fanny Savage on olnud üheksateist aastat oma auahne ja idealistliku poliitikust mehe kannatlik ja pühendunud naine. Tema ülesandeks on olnud hea välja näha ja suu kinni pidada. Seni on Fanny seda suutnud, kuid nüüd tunneb ta hinges hiilivat rahutust. Ta hakkab tajuma, et ta õnn on habras ning jõuga mahasurutud pool temas – isa Itaalia veiniäri partner – hakkab end ilmutama. Ta on pühendanud kaks aastakümmet oma elust hea naine olemisele – nüüd aga tundub, et ta tahab veel muudki. Aeg on muutusteks küps.

 

Victoria Connelly. Katkiste asjade ilu

teksti esitanud Katrin Karisma

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 08 minutit

 

Pärast abikaasa Heleni traagilist hukkumist üritab Luke Hansard meeleheitlikult naise mälestust elus hoida. Selleks et talle lähemal olla, võtab ta ühendust naise internetisõbrannaga, keda Helen oli tihti maininud – erakliku fotograafiga, kellele meeldib pildistada ilusaid, ent katkisi asju. Kõigepealt on vaja naine leida... aga naine ise seda ei taha. Orla Kendrick elab üksinda kauges Suffolki lossis, peites end oma painava mineviku eest, mis on jätnud talle emotsionaalsed ja füüsilised armid. Oma kindluses saab ta elada turvalises kauguses uudishimulikest pilkudest, ümbritsetuna katkistest aaretest ja isoleerituna muust maailmast. Kui Luke Orla leiab, otsustab ta naist aidata, nagu Helen oli seda soovinud – julgustades teda isolatsioonist välja tulema, tagasi inimeste sekka minema. Orla jaoks pole tema pelgupaik kunagi vanglana tundunud ning kui valusad saladused ja ohtlikud ähvardused pinnale kerkivad, pöörduvad Lukeʼi head kavatsused pea peale. Nad leinavad Helenit väga erineval moel, aga kas need kaks katkist hinge suudavad ka terveneda?

 

Marje Ernits. Peep Patisoni elusõlmed

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2021

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 05 minutit

 

"Peep Patisoni elusõlmed" on lugu mehest, kes sündis ühe Lõuna-Eesti kolhoosi suurfarmi esilüpsja ja karjaku neljanda lapsena ning elas kogu oma lühikeseks jäänud elu samas kohas ning samade inimeste keskel. Peebust oleks võinud kasvada tubli inimene – teadlane, muusik või kes tahes, kuid seda ei juhtunud, sest temast sai alkohoolik. Ta ei olnud õnnetu ega tundnud millestki puudust, kuid kas sellest piisas, et olla lihtsalt inimene?

 

Marje Ernits. Risumäe

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2021

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 12 minutit

 

Apo Hõrak tunneb, et ta ei ole enam kellelegi vajalik mees, naine ja tütar läksid ära Soome uuele ringile, ka kodu on maha müüdud, kuid mees tahaks veel elada ja tööd teha. Ta elatub juhutöödest ja taara korjamisest. Ühel päeval läheb mees vallavalitsusse järjekordselt tööd otsima ja oma häda kurtma. Temast saab Risumäe baraki peremees ning Apo sõna on seaduseks teiste ajutist varjupaika otsivate meeste seas, kes pages kurja naise eest, kes vajas külma talve eest lihtsalt varju. Apo tuleb vallas välja ideega ehitada Risumäele päevakeskus elu hammasrataste vahele jäänud inimestele. Möödub mõni aeg enne kui projekt saab vajalikud kinnitused ning eurorahad liikuma, sel ajal aga juhtub Risumäel nii mõndagi...

 

Tina Frennstedt. 9. maantee

teksti esitanud Külli Palmsaar

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 15 tundi 06 minutit

 

Malmös ja Österlenis toimunud tegelikest juhtumitest inspiratsiooni saanud kriminaalsarja "Lahendamata juhtum" teine raamat. Vastuoluline naiskunstnik leitakse Stenshuvudi majaka lähedalt suure reede hommikul surnuna. Laiba lähedalt avastatakse kummalist savi, mis osutub identseks 15 aastat tagasi Ystadi lähedal piinarikkalt mõrvatud noore pianisti riietelt leitud saviga. Kui kriminaalinspektor Tess Hjalmarsson koos oma kolleegi Marie Erlinguga juhtumeid lähemalt uurib, ei leia ta ohvrite vahel mingeid ilmselgeid seoseid, aga uudis mõrvade kohta käivitab Österlenis dramaatiliste sündmuste ahela. Samal ajal hakkab üks kahe lapse ema kahtlustama, et ta mees ei ole see, kelleks teda pidas ...

 

Mark Galeotti. Venemaa lühiajalugu

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2021

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 17 minutit

 

Kas keegi suudab Venemaad täielikult mõista? Laseme sellele küsimusele vastata ühel maailma juhtivatest ekspertidest, kes kasutab riigi paeluvat ajalugu pilgu heitmiseks selle tulevikku. Venemaa on maa, mil pole looduslikke piire, seal ei ela üksainus hõim või rahvas ega ole sel ka tõelist keskset identiteeti. Asukoht Euroopa ja Aasia ristteel tähendab ka seda, et Venemaa on kõigile igavene "teine": eurooplased peavad seda aasiapäraseks ja vastupidi. Ometi on tegemist ühe maailma kõige võimsama riigiga, meisternäitlejaga üleilmsel laval, mida iseloomustab kirev ajalugu ning milles on esindatud sõjad ja rahu, poeedid ja revolutsionäärid. Venemaa ajalugu on sageli palimpsest, selle ajalugu on kirjutatud – ja ümber kirjutatud – vastavalt hetke poliitilistele ja kultuurilistele trendidele. Galeotti viib lugeja müüdiloori taha, otse Venemaa loo südamesse. Kiires retkes maailma kõige vääritimõistetuma riigi ajalukku näitab Mark Galeotti meile seda, mis on Venemaa lugu iseloomustavate müütide taga, alates riigi tekkimisest ja varastest legendidest – kelle seas on Ivan Julm ja Katariina Suur –, jõudes välja Romanovite tõusu ja languse, oktoobrirevolutsiooni, külma sõja, Tšernobõli ja Nõukogude Liidu kokkuvarisemise telgitagusteni, puudutades ka Vladimir Putini nime kandva müütilise poliitiku esiletõusu.

 

Johann Wolfgang von Goethe. Hingesugulased

teksti esitanud Mart Aas

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 08 minutit

 

Romaan "Hingesugulased" ("Wahlverwandtschaften") ilmus 1809. aastal, mil autor Johann Wolfgang von Goethe oli 60-aastane. Goethe kujutab oma kaasaega, tegevuspaigaks on aadlimõis, kuhu on elama asunud Eduard ja Charlotte. Nad olid noorena olnud armastajapaar, kes sõlminud hiljem kumbki mõistusabielu endast vanema ja varakama kaasaga. Nüüd, lesestununa, on nad oma noorusarmastust igatsedes omavahel abiellunud. Enda juurde maamõisa kutsutakse Eduardi soovil elama tema noorpõlvesõber ning Charlotte soovil tema nooruke vennatütar Ottilie. Tekivad uued kiindumused, hingesugulastest moodustuvad uued paarid. Romaani välise sündmustiku põhjal võiks väita, et tegu on traagilise armastusromaaniga, kuid tekst oma sümbolite, paralleelide ja allegooriatega on palju mitmekihilisem. Goethe ise on selle romaani kohta öelnud: "Ma olen sinna palju sisse pannud, nii mõndagi sinna ära peitnud." Kirjanikku huvitab konflikt armastuse ja abielu, üksikisiku õnnepüüdluste ja kodanliku elukorralduse, alateadvuse ja teadvuse, tungide ja kõlbluse, tunnete ja mõistuse, üldisemalt looduse ja kultuuri vahel. Autor on teose põhjalikult läbi komponeerinud, ta vahetab tekstiliike: sisse on põimitud kirjad, mõttepäevik ja novell. Autori distantseeritud stiil ühes varjatud peene irooniaga on kummalises vastuolus teoses kujutatud tunnetetulvaga. Nii võib seda romaani vaadelda kui Goethe vastust tollal saksa kirjanduses valitsenud romantikutele, ent ühtlasi kui noorpõlveromaani "Noore Wertheri kannatused" keerukamat ja küpsemat edasiarendust.

 

Winston Graham. Poldark. Seitsmes raamat. Kuri hoovus

teksti esitanud Marite Kallasma

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 18 tundi 53 minutit

 

Ross Poldark istub Truro ringkonna esindajana parlamendis ning jagab oma aega Londoni ja Cornwalli vahel, süda lõhestatud kahetistest tunnetest Demelza vastu. Tema ja George Warleggani vana vaen hõõgub endiselt, nagu ka Morwenna ning Demelza venna Drake’i salajane armastus. Enne uue sajandi koidikut ühendab George’i ja Rossi kaotus, mis on suurem kui nende vastasseis, ning Morwennat ja Drake’i tragöödia, mis annab neile uut lootust.

 

Paula Havaste. Pronkstäht

teksti esitanud Liivika Hanstin

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 16 minutit

 

Sõjajärgne Muhumaa. Nii nagu teisedki saare elanikud, püüavad Vilja ja Villem Talvik kohaneda eluga nõukogude võimu all. Rabatakse tööd teha oma talus ja kalurisovhoosis, saatjaks vaesus ja pidev hirm küüditamise ees. Kogu majapidamine, poja Meelise ja haige ämma eest hoolitsemine on Vilja õlul, sest Villemit köidab talutööde asemel kirjutamine. Mees muudab naise soovitusel oma töö pealkirja ja saadab selle konkursile. Nüüd tuleb tal sõita Tallinna, et võtta vastu aukiri luuletuse "Suur seltsimees, meie päike" eest. Vilja saadab Villemi teele sooviga, et mees tooks Tallinnast pere elujärje parandamiseks jorkširi põrsa. Havaste kujutab väga detailselt elu rannakülas 1940ndate teises pooles. See on lugu tugevatest saare naistest ja lootusest paremale tulevikule ka rasketel aegadel. "Pronkstäht" on Paula Havaste Saaremaa-sarja esimene romaan.

 

Stephen & Lucy Hawking. Universumi saladuste jälil

teksti esitanud Valli Pärn

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 18 minutit

 

Mis tunne oleks olnud kõndida laavast pulbitseval Maal neli ja pool miljardit aastat tagasi? Mida tunneksid, seistes purskava vulkaani kõrval? Või tehes oma esimest sammu Kuu pinnal? Ja mida sa teeksid, kui maailma võtaksid üle robotid? Lucy ja Stephen Hawkingi raamatusarjast "Georg ja Universumi salavõti" sai ülemaailmne menuk. Ja nüüd on nendes raamatutes ilmunud põnevad tõsielulised faktid ja teaduslikud teooriad kokku kogutud siinsesse teosesse. Peale nende leiad siit ka täiesti uusi kirjutisi maailma kõige väljapaistvamatelt teadlastelt. "Universumi saladuste jälil" on tulvil fakte ja arve, mis teeb sellest suurepärase teatmiku kõige kohta, mida oled tahtnud Universumi kohta teada saada.

 

Cara Hunter. Pimeduse kütkes

teksti esitanud Mait Joorits

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 24 minutit

 

Maja keldrist leitakse luku tagant noor naine ja laps – nad on vaevu elus ning keegi ei tea, kes nad on: naine ei suuda rääkida ja nende kirjeldusele vastavaid isikuid ei ole kadunuks kuulutatud. Eakas mees, kellele maja kuulub, väidab, et pole neid iial näinud. Vaikse ja rahuliku naabruskonna elanikud on vapustatud – kuidas võis midagi sellist leida aset otse nende nina all? Kuid inspektor Adam Fawley teab, et miski pole võimatu. Ja keegi pole nii süütu, kui näib… Kui politsei otsib meeleheitlikult niidiotsa, mis neid edasi aitaks, avastab Fawley juhuslikult seose käsiloleva ja kahe aasta taguse lahendamata juhtumi vahel, mille keskmes olid üks teine kadunuks jäänud noor naine ja laps. Kui aga selgub, et kadunud naise maja asub täpselt uue juhtumiga seotud maja taga, tundub talle, et ta on leidnud seose, mis aitab lahendada mõlemat juhtumit. Aga keldrist leitud väikese poisi juures on midagi valesti ja paljastuv tõde vapustab uurijaid viisil, mida Fawley poleks osanud elades ette näha. Tõeliselt häiriv, verd tarretav põnevik ammustest saladustest ja koletistest, kes peidavad end meie silme all. "Pimeduse kütkes" on teine vapustav raamat inspektor Adam Fawley juhtumite sarjast.

 

Anna Jansson. Mida sa ei tea

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2021

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 57 minutit

 

Anna Janssoni eduka Maria Werni-sarja uues kriminaalromaanis jõuavad kuriteod politseinikele pelutavalt lähedale. Åminne supelrannas püsib hilissuvine soojus. Visby politseinik Maria Wern on suvilarajoonis oma uute naabrite juures peol, kui lähedal puhkeb äkitselt tulekahju. Üks maja põleb maani maha ja mitu inimest viiakse haiglasse. Järgmisel hommikul kaob rannast jäljetult üks naine. Kaotsiläinu on Sofi Hartman, komissar Tomas Hartmani tütar. Ta uurib naftapuurimise mõjusid Gotlandil ja tema aruannet ootavad pingsalt niihästi keskkonnaaktivistid kui ka riskikapitalistid. Sofist jäänud jäljed osutavad mitmesse suunda ja politsei ei jõua kõiki juhtlõngu kontrollida, olgugi et neile on abiks saadetud kadett Jarita Modi. Samal ajal peab Tomas Hartman oma isiklikku meeleheitlikku võitlust ajaga, et tütar üles leida. Ta teab, kui rängalt Sofi deemonid teda piinavad, ning aimab, et tütrel on mingi saladus.

 

Anna Jansson. Tütar kadunud

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2021

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 57 minutit

 

Vera Bark põgeneb ülepeakaela oma tüdrukuteõhtult ja kaob jäljetult. Tema isa, vaneminspektor Kristoffer Bark, rändab viis aastat kilomeeter kilomeetri järel piki Hjälmareni kallast ja otsib oma tütart. Kahtlustatakse, et Vera uppus, ja uurimine on ammu peatatud. Ent teadmatus pureb Kristofferit ja Vera ema, kes on meeleheitest alla käimas. Kolm aastat pärast Vera haihtumist kaob samas kohas üks teine naine. Ka see uurimine lõpetatakse peagi, kuid Kristoffer Bark saavutab selle, et juhtum jahtunud jäljena taas käsile võetakse. Kadunud naine on paljuski Kristofferi tütre moodi ning mees adub, et seoseid on rohkem, kui ta esialgu aimanud oli. "Tütar kadunud" on lugu lapsevanema kõige jubedamast õudusunenäost. Ettearvamatute pööretega lugu heidab pilgu süngetele perekonnasaladustele ja näitab, millised tagajärjed võivad olla pettekujutelmadel.

 

Margus Kalam. Minu Aasia

teksti esitanud Tarmo Hints

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 38 minutit

 

Margus Kalam on ebatavaline eestlane, just see, keda Hemingway igas sadamas kohata võiks. Aga millises sadamas? Kord elab Margus Tais, nädala pärast tervitab ta Indiast, siis on juba Sri Lanka kaudu Hiinasse lennanud, vahepeal Hongkongis peatudes, ning edasi on plaan põigata Jaapanisse, et sealt Laosesse ja Kambodžasse suunduda... Margus on eksootilise poeketi Universaal-Universum varustaja, just seepärast elab ta enamiku aastast ratastel: tuulates mööda eksootilisi käsitöökülasid, vaieldes Aasia kullerfirmadega, kembeldes tolliametnikega siin ja seal. Vahele tuleb seiklusi öistes baarides ja Aasia pruudi otsingul, ning ikka ja jälle mõni tõlkes kaduma läinud salapärane lugu. Miks ei tohi perenaist toidu eest kiita? Miks magab see ilus naine laua peal? Miks teeb see ärimees ohjeldamatult välja? Miks külarahvas kaamera ette tööd tegema jookseb? Kas see mees, kes iga asja peale "jess" ütleb, tegelikult millestki aru ka saab? Miks hotelli sisse ei lasta? Kuhu kadus hotellitoast arvuti? Neid lugusid – kokku kuueteistkümnelt maalt, kuigi tegelikult on neid maid pagasis palju rohkem – asubki kaubarändur Margus meile selles raamatus jagama. (Margus Kalam)

 

Lars Kepler. Peegelmees

teksti esitanud Kaire Klaos

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2021

1 CD : DAISY raamat, 13 tundi 53 minutit

 

Reka kastis lamades püüab Jenny meenutada, mida röövi üle elanud naised on hiljem rääkinud. Kas ta peaks vastu hakkama või tasuks üritada sõbralikke suhteid luua? Läbi suule kleebitud teibi pole mõtet karjuda, keegi peale autojuhi ei kuuleks teda nagunii. Ta peab olema vait: parem on, kui mees ei tea, et ta on teadvusel. Noor neiu kaob koolist koju minnes. Viis aastat hiljem leitakse ta mõrvatuna Stockholmi keskelt mänguväljakult. Joona Linnal õnnestub valvekaamerate abil leida üks pealtnägija. Kui selgub, et tunnistajaks on vaimuhaige mees, kellel pole nähtust mingeid mälestusi, võtab Joona ühendust hüpnotisöör Erik Maria Barkiga. "Peegelmees" on Lars Kepleri kaheksas raamat, kus tegutseb kriminaalpolitseinik Joona Linna. Seekord paljastub aga Joona räpasem pool, kust ei puudu ka narkootikumid ja nende tõttu temas elav sügav sisemine häbitunne. Vaatamata sellele ‒ või ehk just selle tõttu? ‒ võtab Joona Linna Jenny Lindi juhtumi uurimise enda peale, et oma häbi heastada.

 

Helen Käit. Eksinud

teksti esitanud Kristin Uusna

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 3 tundi 27 minutit

 

Ühe Tallinna kooli 5. klassi õpilased sõidavad Ida-Virumaale Teise maailmasõja tandritele klassiekskursioonile. Neli õpilast – kaks poissi ja kaks tüdrukut – peavad aga metsas jalutamist ja ajalooõpetaja selgituste kuulamist äärmiselt igavaks ning otsustavad pisut omapäi uitama minna. Kui nad leiavad metsast sõjaaegse punkri ning seda ka seestpoolt uudistada otsustavad, hakkavad sündmused valguskiirusel arenema ning mingil hetkel kerkib esile küsimus, kas nad üldse kunagi teiste juurde tagasi jõuavad.

 

Liis Lass. Minu Singapur

teksti esitanud Liivika Hanstin

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 43 minutit

 

Hiiumaa-suuruses Singapuris elab ligi kuus miljonit inimest, aga kusagil ei teki ülerahvastatuse tunnet. Pool linna on maa alla ehitatud, metrooga saab kuhu tahes veerand tunniga. Kõik on puhas nagu prillikivi ja inimesed käivad nööri mööda. Narkootikumid, relvad ja isegi nätsud on ühiskonnast elimineeritud. Olemas on nii suurlinnaelu kui ka troopilised rannad. See on kallis, aga efektiivne linnriik – praktiline paradiis. See raamat ei ole lugu minu spirituaalsest rännakust müstilises ja poolohtlikus Kagu-Aasia riigis. See ei ole eneseleidmise romantiline seiklus. Minu Singapur on lugu kohanemisest, eneseteostusest ja selgest visioonist. See on lugu praktilise ärinaise teadlikust huvist hästi toimiva ja üliturvalise väikeriigi vastu. Singapuris ma abiellusin, siin on sündinud mu lapsed ja selle paigaga on seotud minu ettevõtted. Siinne luksuslik argipäevaelu pakub aga ka palju muud: olen laevakapten maailma tihedaima liiklusega vetes ja kriisiabikeskuse kasuvanem. Kas ma nägin seda imelist teekonda ette, kui aastaid tagasi Pekingi ülikooli õppima asusin? Oh ei. Kuid selles, et õnn soosib julgeid ja ettevõtlikke, ei ole ma kunagi kahelnud. (Liis Lass)

 

Kadri Lepp. Tüdruk, kellel oli saladus

teksti esitanud Adeele Jaago

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 3 tundi 50 minutit

 

Need jõulud on Mardi jaoks hoopis erakordsed. Tema parim sõber Siim, kes elab maal, tuleb talle jõuluks külla. Ka Siim on põnevil, sest nii suurde linna sõidab ta üldse elus esimest korda. Ja kindla peale toob see reis kaasa lõputuid põnevaid tegemisi. Kui mitte seiklusi. Esialgu ei paista neid siklusi kusagilt, sest mida põnevat võiks ühel Mardi majja kolinud tüdrukul ikka varuks olla... Ometi ei oska poisid uneski näha, millise ebatavalise saladuse jälile nad satuvad, mis niidid sellest loost hargnema hakkavad ja kuhu need viimaks välja viivad… "Tüdruk, kellel oli saladus" võitis Tänapäeva lastejutuvõistlusel I koha. See on mõtteline järg Kadri Lepa eelmisel aastal ilmunud raamatule "Poiss, kes tahtis põgeneda", mis saavutas samal konkursil 2015. aastal II koha.

 

Rachael Lucas. Raamatukogu telefoniputkas

teksti esitanud Liisu Krass

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 11 minutit

 

Maaliline külake Cotswoldis on ideaalne pelgupaik tööstressist vaevatud ja läbipõlenud Lucyle. Pealegi tal vedas – olematu üüri eest õnnestus leida igati sobiv majake. Tal pole tarvis teha muud, kui hoida silma peal Buntyl, oma erakordselt krapsakal ja sihikindlal, veidi üle üheksakümnesel naabril. Lucyl on plaanis koos oma West Highlandi terjeri Hamishiga lihtsalt puhata, lõõgastuda, lugeda ja igasugu argiaskeldused unustada. Aga Little Maudley küla elanikel on teised mõtted ja peagi on ta osaline plaanides, mille tulemusel peab likvideerimist ootavast vanast telefoniputkast saama vabatahtlike toel tegutsev raamatukogu. Kohalikele abiks olles saab naine sõbraks puuonne ehitava Samiga ja külaelu võlud hakkavad talle tasapisi meeldima. Lisaks tundub, et ka Buntyl on telefoniputkaga oma suhe, ja tasapisi hakkavad päevavalgele tulema saladused, mida vana naine on varjanud aastakümneid … "Raamatukogu telefoniputkas" on soe ja tujutõstev lugu uutest algustest, mis viib lugeja maalilise külaelu keskele. See elurõõmust pulbitsev raamat keskendub sellele, mis on elus oluline: sõprusele, armastusele ja kogukonnale. Lugeja ette astuvad usutavad ja elutruud tegelased maailmas, kuhu igaüks meist tahaks paariks tunniks pageda.

 

Clare Mackintosh. Pärast lõppu

teksti esitanud Kärt Tammjärv

Tallinn : Pegasus, 2021

1 CD : DAISY raamat, 14 tundi 56 minutit

 

Maxi ja Pipi suhe on nii kindel, kui üldse olla saab. Nad on kallimad ja parimad sõbrad – kõigutamatult. Siis aga jääb nende poeg haigeks ja arstid usaldavad poisi ellujäämise küsimuse nende kätesse. Max ja Pip seisavad silmitsi kirjeldamatult kaaluka otsusega, ent esimest korda elus ei jõua nad üksmeelele – kumbki soovib pojale erisugust tulevikku. Neid mõlemat muserdada ähvardava võimatu valiku tagajärjel pole miski enam endine. Aga pärast lõppu võib veel kõike juhtuda... Võimas, meeliülendav ja lootusest tulvil romaan "Pärast lõppu" on kaasahaarav ja lennukas, sügavalt isiklik lugu armastusest, abielust, vanemapõlvest ja käimata jäänud teest. Mackintosh, kelle romaanist õhkub ääretut emotsionaalset väge, aitab lugejail mõista, et vahel on lõpp kõigest järjekordne algus.

 

Andrus Mikiver. Põrgusse ja tagasi

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2021

1 CD : DAISY raamat, 3 tundi 10 minutit

 

Andrus Mikiver oli 24. aastane, kui otsustas kergema raha ootuses minna Peruust narkomuulana narkootikume tooma. Läks aga nii, nagu paljude sellele teele asunutega – ta tabati lennujaamas ning mõisteti üheksaks aastaks vangi. See raamat räägibki Andruse elust vanglas. Kuid mitte ainult. See on lugu ühe eluga kimpus olnud poisi elust, kes võib elada ka sinu kõrval. See avab ka kuritegelikule teele asumise tagamaid, millest on õppida meil kõigil, ning annab teadmise, et kui südamest soovida, on võimalik ka paranemine.

 

Santa Montefiore. Salatunnid

teksti esitanud Anne Margiste

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 16 tundi 37 minutit

 

Uhke ja veidi hirmuäratav Arethusa Clayton on surnud. Kõiki üllatab tema viimne soov, et ta tuhastataks ja tuhk puistataks Iirimaale Deverilli lossi juurde. Las tuul viib mu kaasa ja leebe vihm uhub mu Iirimaa mulda, kust ma pärinen. Ja antagu andeks mu patud – nii kirjutab ta oma testamendis. Arethusa tütar ja poeg on segaduses. Ema oli küll Iirimaalt pärit, aga ei rääkinud sellest kunagi. Poeg Logan peab tema soovi lihtsalt tujuks ja arvab, et ema tuleks matta isa kõrvale. Tütar Faye otsustab sõita üksi Iirimaale, et ema päritolu kohta rohkem teada saada. Uurida, kes Arethusa oli, milline oli tema perekond, miks ta pärast lahkumist sugulastega ühendust ei hoidnud ja kes on salapärane kolmas pärija, kellele Arethusa on lisaks tütrele ja pojale jätnud kolmandiku oma varast. Fayed ootavad Ballinakellys mitmed üllatused ja saladused. Arethusa päeviku ja sugulaste abil rullub lahti tema lugu, mille avastamise käigus saab Faye teada palju uut ka enda kohta. Kõiges selles on muidugi oma osa ka Faye korduval unenäol.

 

Celeste Ng. Kõik, mis ma sulle rääkimata jätsin

teksti esitanud Eva Püssa

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 29 minutit

 

Lydia on surnud. Aga seda nad veel ei tea ... Marilyn ja James Lee on otsustanud, et just nende lemmiklaps Lydia teeb teoks kõik unistused, mis nende endi jaoks omal ajal kättesaamatuks jäid: Marilyn näeb tütart arstina, mitte koduperenaisena; James soovib, et Lydia oleks koolis populaarne ja aktiivse seltsieluga. Kui kohalikust järvest leitakse Lydia surnukeha, vallandub Leede niigi napilt tasakaalus püsinud perekonnas kaos. Süütundest vaevatud James valib tee, mis võib ta abielu hävitada. Painatud ja kättemaksuhimuline Marilyn tahab iga hinna eest leida süüdlase. Lydia vend Nathan peab juhtunus kindlalt vastutavaks Jacki, naabruses elavat "paha poissi". Tegelikult on noorim laps, Hannah, ainus, kes teisi jälgides neist palju enamat taibata oskab ning võib olla ka ainus, kes tõde aimab. "Kõik, mis ma sulle rääkimata jätsin" on valus ja sügavalt liigutav lugu perekonna, juurte ja kodu tähendusest. See paeluv ja tundlik perekonnaportree kujutab kultuurides ja perekondades laiutavaid kuristikke ja kirjeldab ilmekalt, mil moel emad ja tütred, isad ja pojad, abikaasad alati üksteise mõistmise nimel pingutavad. Eesti keeles on ilmunud ka Celeste Ngi raamat "Sädemest tõuseb leek" (2018).

 

Tiina Pai. Kõnelused teise tiigriga

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2021

1 CD : DAISY raamat, 2 tundi 42 minutit

 

Ja loom jäi poole lause pealt magama. Üritasin mõtteid koguda – kogu elu olin ma oodanud mingitki jälge sellest, et maailm meie ümber ei ole nii kuradima igav, nagu ta välja paistab. Terve elu olin ma tahtnud uskuda üleloomulikku ja nüüd, kui olin oma kauaoodatud märgi saanud, polnud ma kuigi õnnelik. Miks ei võinud ma kohata mõnd kena haldjat või muud ohutut olendit, mh? Selle asemel istun ma veritseva kõrva ja valutada lõhkuva peaga ning valvan vaimselt ebastabiilse vestlusalti tiigri und. Pole nagu päris see, mis võiks.

 

Ene Pajula. Mammi kaaluvõitlused

teksti esitanud Inge Henk

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2021

1 CD : DAISY raamat, 2 tundi 54 minutit

 

Ajakirjanik Ene Pajula on avaldanud viimastel aastatel Postimehes ja Õhtulehes elulisi väikese vimkaga arvamuslugusid, kasutades kolumnistinime Mammi. Samas võtmes ja laheda huumoriga on kirjutatud ka tema isiklik ja peaaegu eluaegne kaaluvõitluse lugu, mille keskmes on kaalu mõju tervisele ja mure, miks kaal ei püsi stabiilne, vaid kõigub oma menüüd hoolega jälgides ikka rohkem kui tahaks. Ene Pajula arutleb raamatu saatesõnas nii. "Ülekaaluga olen olnud hädas teismeeast peale. Kas mul on elus sellepärast midagi tegemata jäänud? Ei ole. Kas mul on pereelu pidamata elamata jäänud? Ei ole. Kas ma olen sellepärast sõpru kaotanud? Ei ole. Kas mu värava taha oleks tekkinud meeste järjekord, kui oleksin olnud kondisem? Vaevalt küll, kuigi päris kindlalt ma seda väita ei saa, sest see võimalus (kondine olla) on jäänud paraku tükatiseks ja lühiajaliseks. Miks ma üldse peaksin sel teemal veel tõmblema? Miks ma ei võiks endaga rahu teha ja olla, nagu olen? Igatahes on etem olla rõõmsameelselt roosa ja ümarik kui kibestunud ja kõhn."

 

Helju Pets. Ööliblikatants

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2021

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 58 minutit

 

Ruben ja Sigma, noor juristipaar, kolivad perelisa ja töö tõttu Tallinna oma elu peale. Elul aga on neile varuks mitmeid üllatusi, ent ka lihtsalt ... elu ennast. Kõige selle taustal on lähimineviku sündmused ja kuumad teemad valimistest koroonakriisini.

 

Terry Pratchett. Rahvas

teksti esitanud Tambet Tuisk

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 13 tundi 13 minutit

 

Kui Mau jõuab tagasi kodusaarele, avastab ta, et on oma rahvast ainsana alles. Hiidlaine on võtnud temalt kõik lähedased ja pühkinud minema tema koduküla. Jäänud on ainult Esiisad, kes karjuvad Mau peas ja kamandavad teda. Kuid hiidlaine ka tõi midagi: metsa on ilmunud tohutu suur kanuu, mille pardal elutseb kummaline viirastustüdruk. Viirastustüdrukul on väga palju riideid, kuid pole varbaid, ja kohe esimesel kohtumisel kingib ta Maule lahkelt sädemetegija. Daphne, ainus ellujäänu "Armsa Judy" pardalt, kahetseb peaaegu kohe, et püüdis kohalikku poissi maha lasta. Õnneks oli püssirohi märg ja püstol tegi ainult sädeme. Daphne on kindel, et tema isa, kuningliku perekonna kauge sugulane, tuleb teda päästma, esialgu aga paistab, et ta peab leppima ainult Mau ja laeval olnud ropusuise papagoi seltskonnaga. Üheskoos püüavad nad sepistada uue rahva ja saavad seejuures teada mõndagi põnevat ja vajalikku, näiteks kuidas lüpsta siga ja miks maksab õlle sisse sülitada. Terry Pratchett on ise öelnud, et kui on üks raamat, mille kirjutamata jätmist ta oleks kibedalt kahetsenud, siis oleks see just "Rahvas". Teosel pole seost autori teiste sarjadega, kuid nagu ikka Pratchetti puhul, on tegemist inimliku, targa, põneva ja naljaka raamatuga, mis ei alahinda lugejat.

 

Sirje Presnal. Inimene on inimesele hunt

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2021

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 45 minutit

 

See ei ole kerge ega helge raamat. Kui ta seda oleks, poleks ta oma kangelase, kirjanik Silver Anniko nägu. Kirgliku inimese elu ei saagi olla tasane loksumine, vaid on täis tormi ja maru. Anniko oli kirglik kõiges: armastuses, inimsuhetes, ajaloohuvis, professionaalses (ja ka mitteprofessionaalses) töös. Kahjuks puhuti ka patustamises – tema elust ei puudunud alkohol, petmised ega vägivald. Anniko oli enam kui keeruline kaaslane. Ent eeskätt oli Silver Anniko metsiku andega kirjanik, ehkki jõudis vormistada vaid ühe raamatu – kultusromaani staatusesse tõusnud «Rusikad». See on lopsaka sõnavara, filmilike süžeekäänude ning veidi üle vindi tegelaskujudega teos. Raamatu peamine võlu peitus ilmumisajal tema peidetud vabariigiaja-ihaluses. Silver Anniko ei teinud saladust, et paljude karakterite kujundamisel võttis ta šnitti pärisinimeste pealt ning et "Rusikatele" kavandatud järjes, mis pidi rääkima sõjaõudustest, planeeris ta sensatsioonilisi paljastusi. Paraku jäi too raamat ilmumata. Romaani teine osa oli visandina valmis, ehkki vajas veel kõvasti lihvimist. 54. eluaastaks näisid kirjaniku elutormid olevat rahunenud – Anniko oli leidnud armastuse ning kodu Viljandi lähedal Söödi talus. Idülli jätkus vaid üürikeseks. 6. mail 1982 tappis naabertalus elanud mees kirjaniku ja tema armastatu. Pealtnäha oli tegemist täiesti jabura ja mõttelageda mõrvaga, mingit põhjust tappa naabripoisil polnud. Või siiski? Paljud on tänaseni kindlad, et Anniko ning tema elukaaslase mõrv oli tellimustöö – tõejanune kirjanik teadis ohtlikult palju... "Rusikate" käsikirja algseks pealkirjaks olnud ütlus "Inimene on inimesele hunt" sobib hästi kokku võtma ka selle jõulise andega kirjaniku elu.

 

Ketlin Priilinn. Mustlasplikad

teksti esitanud Vilja Raagmaa

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2021

1 CD : DAISY raamat, 3 tundi 55 minutit

 

Kolm õde sõidavad elus esmakordselt ilma vanemateta reisile. Esialgsete ilusate plaanide kiuste tabab tüdrukuid seal üks äpardus teise järel. "Mustlasplikad" räägib suurlinnast läbi 13-aastase tüdruku silmade, üllatustest ja avastustest, veidi ka hirmudest ja nendega võitlemisest, eelkõige aga sellest, kuidas rahuliku meele säilitamine ja julge pealehakkamine suudavad tihti päästa ka kõige keerukamatest olukordadest.

 

Elo Selirand. Punane päevik

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2021

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 17 minutit

 

On 1980. aastad, sügav seisakuaeg, mil ihalus välismaiste asjade, olgu selleks siis pildiga kustukumm või firmateksased, ei olnud mitte ainult soov omada ilusaid asju, vaid tunne, mis neid omades tekkis: et sa oled natuke "vabam". Autor kirjeldab sooja huumoriga äsja pioneeriks võetud Mai katseid leida kompromiss koduse kasvatuse ja õpetajate nõudmiste vahel. Lisaks peab Mai hakkama saama talle kaela määritud rühmapäeviku täitmisega, kuid kuidas seda teha, pole tal õrna aimugi. Raamat pakub äratundmisrõõmu neile, kes sel ajal noored olid, ja avastamisrõõmu neile, kel polnud "õnne" selles ühiskonnas elada.

 

Corrie ten Boom. Peidupaik

teksti esitanud Inge Henk

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2021

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 22 minutit

 

Corrie ten Boom seisis koos oma vanema õe Betsiega paljalt ja vaatas pealt, kuidas üks koonduslaagri valvur peksis üht vangi. "Oh, vaene naine," hüüdis Corrie. "Jah. Andku Jumal talle andeks," vastas Betsie. Ja taas mõistis Corrie, et ta õde palvetas julmade natsivalvurite hingede pärast. Mõlemad naised saadeti laagrisse juutide aitamise eest. Neid juhtisid Kristuse vaim ja sõnad. Oma eluga riskides püüdsid nad päästa Ta tagakiusatud rahvast. Tema jõud oli see, mis kandis neid läbi tõeliselt õudsetest aegadest. Siin on raamat, millest särab välja Jumala au ja milles peegeldub ühe tasase vallalise kristlasest naise julgus, kelle elu see au muutis. Lugu Kristuse sõnumist ja vaprast naisest, kes võttis seda kuulda ja elas, et seda edasi anda – rõõmu ja võidutsemisega. Cornelia "Corrie" ten Boom (Amsterdam, Holland, 15. aprill 1892 – Placentia, California, 15. aprill 1983) oli Hollandi kristlane, kes koos oma isa ja teiste perekonnaliikmetega aitas paljudel juutidel pääseda II maailmasõja ajal natside holokaustist ning kes selle eest ka vangistati ja saadeti Ravensbrücki koonduslaagrisse.

 

Urve Tinnuri. Leonora

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2021

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 11 minutit

 

Üksildane, kibestunud Leonora elab väikeses ääremaa külas, looduslikult kaunis paigakeses. Olles üle kümne aasta lesk, pole talle jäänud midagi enamat peale vana maja, mille ta armastatud abikaasa oma kätega ehitas. Nüüd tahetakse seegi Leonoralt võtta, koos mälestuste ja kõige muuga, millest ta ahtake maailm koos seisab. Juhuse tahtel ilmub Leonora ellu neljajalgne sõber, kelle ustaval toel leiab vana naine hingerahu, nii et elu omandab hoopis teistsuguse värvingu. "Leonora" räägib põlvkondadevahelistest keerulistest suhetest, päranduse pinnal tekkivatest pingetest, hoolimatusest ja omakasust, mis viib sildade lõpliku põlemiseni. Siiski leidub kusagil inimlikku soojust, mis suudab hääbunud õnnetunde uuesti ellu äratada.

 

Erik Tohvri. Ringmängulaulud

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 44 minutit

 

Perekonnaromaan noorte, kes alati jäävad oma vanemate jaoks lasteks, vanemate mahasalgamisest ja tõdemusele jõudmisest, et vanemadki on tegelikult head ja hoolivad inimesed nagu nemadki.

 

Antti Tuuri. Tangopoisid

teksti esitanud Tambet Tuisk

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 29 minutit

 

Kui üldse teha katset seada kirjanikke paremuse järgi pingeritta, siis kuulub Antti Tuuri praeguste Soome prosaistide esimese viie hulka kindlasti. Ta kirjutab Soome ränkadest ajalookäänakutest ja argipäevast, oma kodukandi Lõuna-Pohjanmaa kangetest meestest ja ka neist, kes laiema leiva otsinguil veel enne suurt sõda kas Nõukogude Venemaale või Ameerikasse rändasid. "Tangopoisid" paigutub ühiskondlikus mõttes pingelisse aega – on 1960. aastad, Soome majandus halval järjel ja tööpuudus suur. Nii käivad Soome noored mehed Rootsis tööl. Paralleel nüüdisaja Eesti oludega tekib kohe. Ja ometi ei ole "Tangopoisid" täiendav ühiskonnaõpetuse materjal, vaid üks meisterlik romaan noore mehe eneseleidmisest ja armastusest.

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Инна Волкова. Медовый месяц

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2005

1 CD : mp3 formaat, 10 tundi 10 minutit

 

Виталий Гладкий. Легионер

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2006

1 CD : mp3 formaat, 10 tundi 24 minutit

 

Клайв Касслер. На грани потопа

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2005

1 CD : mp3 formaat, 29 tundi 56 minutit

 

Арундати Рой. Бог мелочей

читает Анна Сергеева

Таллинн : Эстонская библиотека для слепых, 2021

1 CD : DAISY raamat, 15 tundi 20 minutit

 

"Nad kõik astusid keelatud territooriumile. Nad kõik omavolitsesid seadustega, mis panid paika, keda tuleb armastada ja kuidas. Ja kui palju." On 1969. aasta. Cochini maanteel peatab tööliste demonstratsioon kroomitud sabatuledega taevasinise Plymouthi. Autos on erimunakaksikud Rahel ja Estha, ja nii algab nende lugu. Lapsed kasvavad üles oma pimeda vanaema Mammachi konservitehase hoovil, banaanimoositõrte ja piprakuhjade vahel. Ainsaks toeks laste kõikevõitev süütus, võitlevad nad oma lapsepõlve nimel rusudel, mis on jäänud järele perekonnast, kuhu kuuluvad peale nende üksik ja ilus ema Ammu (kes armastab öösiti meest, keda lapsed armastavad päeval), armastatud onu Chacko (Rhodesi stipendiaat, konservimagnaat ja radikaalne marksist, kes naisi tagumikust näpistab), vihatud Baby Kochamma (endine nunn, praegune vanatädi) ja riikliku putukateadlase ööliblika vari. "Hallikasrohelise jõe ääres, kus ujuvad kalad ja taevas ja puud, ja öösiti virvendab kollane kuu," õpivad lapsed selgeks, et asjad võivad päevapealt muutuda, et elu võib võtta uue võika vormi või üldse olemast lakata. "Бог мелочей" on romaan, mis kasvab välja meeleheitest, lummates oma sügavmõttelisuse ja maagiaga.

 

П. И. Филимонов. Зона неевклидовой геометрии

читает Алексей Горпинченко

Таллинн : Эстонская библиотека для слепых, 2021

1 CD : DAISY raamat, 4 tundi 01 minutit

 

Punktkirjas raamatud

 

Leelo Tungal. Pool koera

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

2 kd., 175 lk.

 

Põnev lugu neljanda klassi lõpetanud maapoisi Olavi ühest suvepäevast. Sel päeval põgenes Olav kodunt koos koeraga, kelle omanik ta oli vaid poolenisti, ja sattus täiesti juhuslikult kurjategijatele. Kuidas kõik täpselt oli, seda saame jutustusest teada, kuid võib öelda, et Olavi meelestki on elus asi kõige parem asi.