Raamatututvustaja

Juuni 2021

 

 

Sisukord:

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Katrin Aava. Veenmiskunst

teksti esitanud Serli Küünarpuu

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2021

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 33 minutit

 

Teksti- ja kõneõpetuse õpik, milles käsitletakse selliseid teemasid nagu suuline ja kirjalik tekst, sümbolid ja nende tähendus, teksti arendustüübid, argumenteerimine, informeerimine, veenmine, manipuleerimine, teksti ülesehitus, meediatekst, reklaam jm. Õpik annab ülevaate retoorika ajaloost, tähelepanu all on ka argumendi- ja demagoogiaõpetus.Demagoogia peatükis kirjeldatakse demagoogiavõtteid, emotsionaalset ja grupi kaudu mõjutamist jne. Propaganda peatükis vaadeldakse, kuidas on demagoogiavõtteid eri ajastutel süstemaatiliselt kasutatud. Eraldi peatükk on nii meediast kui ka reklaamist.Veenmiskunsti õpik pakub alternatiivi traditsioonilistele tekstiõpetuse õpikutele, see ei keskendu žanridele ja tekstiliikidele, vaid juhib tähelepanu eelkõige sellele, kuidas inimesi sõna kaudu mõjutatakse, kuidas erinevate tekstide ja märkide kaudu kujundatakse ühiskonnas hoiakuid.

 

Dolores Aveiro, Paulo Sousa Costa. Vapper ema

teksti esitanud Keit Musting

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2021

1 CD : DAISY raamat, 3 tundi 27 minutit

 

Tundub, et mõned inimesed sünnivad siia ilma kannatama: nad tõmbavad otsekui magnetiga ligi häda ja kannatusi. Dolores Aviero tundub olevat üks nende seast. Ta sündis Portugalis, kaunil Madeira saarel. Viieaastasena kaotas ta oma ema. Isa võttis uue naise, kes aga mehe lapsi ei tahtnud. Dolores anti lastekodusse, kus väike tüdruk sai tunda väärkohtlemist ja nälga. Katsumustel ei tundunud olevat lõppu, kuid Dolores ei andnud alla. Ka raske haigusega võitlusest väljus ta võitjana. Olles ise lapsepõlves jäänud ilma kodusoojusest ja armastusest, pidas ta oma peres kõige tähtsamaks armastust ja üksteisest hoolimist.Ja tema kannatused said kuhjaga tasutud: tema noorimast pojast, pesamunast, sai maailmakuulus jalgpallur – Ronaldo –, kes väga hästi teab ja hindab oma ema panust poja jalgpallitaevasse tõusmisel. Lugu kannatustest, armastusest ja sellest, et neile, kes võitlevad, armastavad ja hoolivad, tasutakse lõpuks kuhjaga.

 

James M. Barrie. Peeter Paan

teksti esitanud Tambet Tuisk

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 05 minutit

 

J. M. Barrie lastekirjanduse klassikaks saanud teos "Peeter Paan" on lugu poisist, kes kunagi suureks ei kasva ning Darlingite lastest, kes koos temaga Eikunagimaale rändavad. Raamat on oma võlumaailmaga lapsi ja täiskasvanuid juba üle saja aasta lummanud ning kindlasti ei kahane see võlu ka edaspidi. Lugu saab alguse, kui Peeter Paan lendab oma varju otsides sisse Darlingite lastetoa aknast. Peagi satuvad Wendy ja tema kaks venda koos Peetriga uskumatutesse seiklustesse. Wendy hakkab "emaks" Kadunud poistele, nad kohtuvad vaprate punanahkadega ning võitlevad piraatide ja kapten Hookiga, kelle saatus on tiksuva krokodilli käes.

 

Agatha Christie. Viimane vaimudetund

teksti esitanud Helle Tiikmaa

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2021

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 44 minutit

 

Krimikirjanduse kuninganna Agatha Christie on kirjutanud rohkesti lühijutte teispoolsest viirastusteilmast. Romaanid tulid hiljem – kirjanikukarjääri alustas ta lugudega, mis pajatasid spiritismist, õudsetest ettekuulutustest, teispoolsusest tulevatest hoiatustest ja seletamatutest õnnetustest. Kõige jubedamad ja eriskummalisemad lood on nüüd koondatud kogumikku "Viimane vaimudetund". Lühilugudes kohtume esimest korda kuulsate detektiivide Hercule Poirot’ ja miss Marple’iga. Nad on küll kõrvaltegelased, ent just nemad märkavad tõde, mis on peidus üleloomulikkuse loori all. Kogumik koosneb 20 lühiloost, millest nii mõnigi kuulub Agatha Christie enda lemmikteoste hulka.

 

Arne Dahl. Vabadus

teksti esitanud Mart Aas

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 48 minutit

 

Sam Bergeri elu on õnnest kaugel. Molly Blom on jäljetult kadunud, kandes tõenäoliselt tema last. Sam teenib elatist kindlustuspettuste mitte eriti motiveeritud uurijana ning unistus ühisest elust Mollyga ja töö eradetektiivina näivad olevat kättesaamatumad kui kunagi varem. Siis saab ta tulusa salapärase tööotsa. Naine nimega Nadja on röövitud ja tema terapeut otsib Sami abi – politseid ei tohi asjasse mitte mingil juhul segada. Jaht viib Sami kadunud varanduseni, saagini, mis on aastate jooksul palju kurjategijaid ligi meelitanud. Ja Nadja pole võib-olla ainus, kes on ohus. Miks viib see surmav varandus ka Molly Blomini?

 

Rene Denfeld. Lapseleidja

teksti esitanud Ene Lepp

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2021

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 21 minutit

 

Madison Culver kadus kolm aastat tagasi, olles koos vanematega teel Skookumi rahvusparki jõulukuuske valima. Praegu oleks ta kaheksa-aastane – kui ta on elus. Meeleheitel vanemad pöörduvad aga eksinud ja kadunud laste otsimisele pühendunud eradetektiiv Naomi poole. Politsei ja lapsevanemad tunnevad teda Lapseleidja nime all ning Naomi on Culverite viimane lootus. Naomi sihikindlad otsingud viivad ta sügavale jäisesse müstilisse metsa Pacific Northwesti piirkonnas ja tema enda mälestuskildudesse. Ta mõistab Madisoni-taolisi lapsi, sest kunagi oli ka tema eksinud tüdrukuke. Naomi ajab kangekaelselt Madisoni jälgi ja jõuab vähehaaval tõele lähemale, kuid samal ajal tungivad sünged unenäod läbi tema alateadvuse kaitsemüüri, tuletades talle meelde mingit kohutavat kaotust, mida ta tunneb, kuid ei suuda meenutada. Kui ta leiab Madisoni, kas sellega paljastuvad ka Naomi enda elu saladused? "Lapseleidja" jutustab loo detektiiv Naomi ja äärmiselt elava kujutlusvõimega lapse Madisoni vaatevinklist. Raamat on hingemattev, maagilise õhustikuga peenelt esitatud teos, mida on pea võimatu käest panna.

 

Marje Ernits. Oodatud laps

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2021

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 35 minutit

 

Politseiuurija Ira Teveri kuues juhtum menuautor Marje Ernitsalt. Loo sündmustik areneb väikeses maakonnalinnas, kus inspektor Ira Tever juba aastaid töötab. Tal tuleb koos jaoskonna uue ülemaga lahendada oma kodutrepist alla tõugatud naise surmajuhtum. Vägivallatunnused laibal viitavad nii mõnelegi lähikondsele, kuid faktiliselt pole kedagi süüdistada. Ainsad tunnistajad, kes võiksid juhtumi kohta midagi täpsemalt teada, on lapsed: naise väike poeg ja kõrvalmajas elav teismeline tüdruk, kes laiba leidis. Naabrid pole aga midagi näinud ega kuulnud, vaikivad või siis esitavad juhtunust oma versioone, mis osutuvad ebatõesteks. Nii jääb Irale mulje, nagu oleks noor naine ise teinud kõik selleks, et märkamatuks jääda ning seda ka oma elu viimasel hetkel.

 

S. J. Kincaid. Põrguline

teksti esitanud Helle Tiikmaa

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2021

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 53 minutit

 

Põrgulised pole inimesed. Põrgulised on armutud. Põrgulised on ustavad ainult ühele inimesele. Neil on vaid üks eesmärk: tappa selle nimel, kelle jaoks nad on loodud. Nemesis on põrguline, humanoidist teismeline, kes loodi kaitsma galaktika senaatori tütart Sidoniat. Nad kasvasid külg külje kõrval nagu õed. On ütlematagi selge, et Sidonia nimel on Nemesis valmis oma elu ohverdama ega kohku teda kaitstes tagasi mitte millegi ees. Kui võimujanune keiser saab teada, et Sidonia isa kuulub mässuliste sekka, käsib ta Sidonial pantvangina õukonda ilmuda. Õukonda reisib aga hoopis Nemesis – tapjamasin, kes peab korrumpeerunud õukonnas ja senaatorite kahepalgeliste järeltulijate seas esinema Sidoniana. Selle saladuse ilmsikstulek määraks surma kõik senaatori pereliikmed. Kui keisrivastane mäss jõudu kogub, avastab Nemesis, et temas on peale halastamatu tapaiha veel midagi. Ta saab aru, et on inimlikum kui paljud teda ümbritsevad inimesed. Kõigi ohtude, seikluste ja intriigide kiuste võib just inimlikkus päästa tema ja kogu impeeriumi. J. S. Kincaidi intriigidest kumisev romaan haarab lugeja oma lummusesse juba teisest leheküljest. Ettearvamatud sündmuskäigud ja üha kasvav pinge teevad "Põrgulisest" peadpööritavalt tempoka retke inimolemuse keskmesse.

 

Johannes Kivipõld. (Vaba)surm

teksti esitanud Kaire Klaos

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2021

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 52 minutit

 

Nona on 17-aastane koolitüdruk, kes lõpetab oma elu. Keegi ei tea, miks. Enne surma oli ta endale hankinud tuttuue mobiiltelefoni. Siim on 42-aastane laenuhaldur, kes lõpetab oma elu. Keegi ei tea, miks. Enne surma oli ta endale hankinud tuttuue mobiiltelefoni. Hugo on noor politseiuurija, kes ei suuda leppida, et Nona ja Siimu surma põhjus jääb teadmata. Ülemuste soove trotsides asub ta juhtumeid lahendama ja tema ees rullub lahti lugu, mida tal endalgi on algul raske uskuda. Meinart on täiesti tavaline mees. Nii tavaline, et tänaval teda keegi isegi ei märka. Kuid see-eest märkab tema teisi. Kui Meinart kellegi ellu ilmub, vapustab tolle lähedasi peagi enesetaputeade. Aga kas vabasurm oli ikka … vaba surm? Johannes Kivipõllu kriminaalromaan käsitleb tundlikku enesetaputeemat. Ses mõtlemapanevas teoses analüüsib autor manipuleerimise ja mõjutamise tagamaid ning näitab, kui hõlpsasti võib üksijäetud ja haavatav inimene muutuda tööriistaks kellegi pahatahtliku käes.

 

Heli Künnapas. Mina, supernaine, jään ellu!

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2021

1 CD : DAISY raamat, 2 tundi

 

Ragne on Pärnu-Jaagupis elav 6 lapse ema, kes töötab Pärnus kvaliteedijuhina. Abielu rekkajuhist abikaasaga ei ole kõige õnnelikum, sest mees ei osale kuidagi pere tegemistes. Perekondlikule õhtusöögile eelistab mees pigem koos sõpradega olemist. Kõik laste ning majapidamisega seonduv on samuti Ragne õlul. Täielik supernaine, nagu kõrvaltvaatajatele tundub. Ühel päeval saab aga Ragne günekoloogilt ootamatu diagnoosi. Ellujäämise nimel peab naine oma elu ja suhteid korrastama hakkama. Kuidas ta seda teeb, saad lugeda raamatust.

 

Alexandra Lapierre. Mura

teksti esitanud Urve Koni

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 30 tundi 45 minutit

 

Ukraina päritolu aristokraat Maria Zakrevskaja, proua Benckendorff, paruness Budberg ehk lihtsalt Mura (1895-1974). Eestis tuntud kui Jäneda viimane mõisaproua, oli Mura ühtaegu Briti salaagendi armuke, Maksim Gorki muusa, H. G. Wellsi kallim ja Londoni haritlaskonna loominguline innustaja. Ta suhtles 20. sajandi tõeliste suurkujudega: tsaari, Stalini, Churchilli, de Gaulle’iga. Vene tsaaririigi jõukasse aristokraadiperre sündinud Murat näis ootavat helge tulevik. Bolševike revolutsiooniga aga variseb kogu ta maailm kokku. Samal ajal kui Lenini julmad julgeolekuorganid tema peret ja sõpru taga kiusavad, armub ta meeletult Briti salaagenti Sir Robert Bruce Lockharti. Kui aga too Venemaalt välja saadetakse, jääb Mura üksi. Ellujäämiseks saab ta loota vaid omaenda tarkusele. Prantsuse kirjaniku Alexandra Lapierre’i (snd 1955) sulest on ilmunud arvukalt menukaid romaane ja biograafiaid, mis on tõlgitud üaljudesse keeltesse. Andeka romaanikirjanikuna ning ühtaegu terava pilgu kui ka heatahtliku hoiakuga on ta äratanud ellu selle erakordse saatusega naise 20. sajandi venemaa tormiste ajaloosündmuste keerises.

 

Maja Lunde. Mesilaste ajalugu

teksti esitanud Maria Taimre-Varres

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 34 minutit

 

Mis juhtub meie maailmaga, kui mesilased kaovad? "Kollaps mõjutas ka digitaalseid võrgustikke. Kolme aasta jooksul olid need täiesti lagunenud. Inimestele olid jäänud vaid raamatud, kõikuva kvaliteediga DVD-d, ära kulunud digisalvestised, vananenud tarkvaraga kriibitud kompaktkettad ja antiikne, peagi lagunev juhtmevõrgustik… Ma neelasin vanu kapsastunud raamatuid ja lainetavaid filme. Lugesin ja jätsin meelde kõik, justkui oleksid raamatud ja filmid minu aju hinnaliseks mälujäljeks." "Mesilaste ajalugu" räägib inimeste poolt üleekspluateeritud maailmast ja on ühtlasi hoiatuseks, mis võib saada meist ja meie majandusest, kui sellest kaob üks osa looduslikust ahelast, mis elu üleval hoiab – mesilased. See on Norra kirjaniku Maja Lunde debüütromaan täiskasvanutele, mis on tõlgitud enam kui 20 keelde.

 

Mudlum. Mitte ainult minu tädi Ellen

teksti esitanud Eva Püssa

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 21 minutit

 

Mudlumi uus raamat ei räägi millestki olulisest, elud mööduvad, asjad kuhjuvad, kõige selle keskel tammub autor ja püüab aru saada, kuskohas ta ise omadega on. Juttu tuleb kõigest võimalikust, eelkõige uskumatust hulgast kaltsudest, kaltsudest ei pea lugeja mitte puudust tundma, aga ka kohvikannudest, samblast, hundinuiadest, saarepuudest ja sellest, mis meile jääb, kui lahkuvad kallid inimesed. See on lugu vaimsest ja füüsilisest pärandist.

 

Mudlum. Poola poisid

teksti esitanud Katrin Karisma

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 45 minutit

 

Hea lugeja, sa uurid praegu raamatut, mille kohta võib-olla hakkavad levima kuuldused, et see on "otse elust maha kirjutatud", et kõik juhtus täpipealt nii ja ei kuidagi teisiti. Autor ei kavatse eitada, et ta toetus osaliselt tegelikkusele, millele muule tal ikka on toetuda? Aga mis ta sellest tegelikkusest teeb, see võib osadele tunduda "tõde ja ilu", osadele aga mingi arusaamatu jamps. Isegi kui paistab, et tegu on tõestisündinud juhtumustega Poola Rahvavabariigis, siis tegelikult püüdis autor kirjutada raamatut noorusest, auahnusest, ebaõnnestumistest, armastuse haavadest, laste saamisest ja kõigest sellest vahvast ja valusast, mis noorusega kaasas käib. Ja sellised asjad juhtuvad igal pool ja igal ajal. Lugesin seda lugu huviga. On ju igas eestlases peidus poolakas: Juhan Liiv oli Poola kuningas, Bruno Oja poola näitleja. Meenusid veel Marek Piegus, Pan Kleksi akadeemia ja kapten Kloss. Otse loomulikult tulid meelde ka Poola piraatkassetid, millest suurem osa küll vist valmistati Tallinnas. Mõneti on kirjanik Mudlum samasugune piraat – ta võtab pundi lihtsaid poolakaid ja teeb nendega, mida ise tahab. Väga lõbus! (Mart Juur)

 

Kristina Ohlsson. Klaaslapsed

teksti esitanud Jaak Känd

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2021

1 CD : DAISY raamat, 4 tundi

 

Billie ja ema uues kodus toimuvad salapärased sündmused. Salapärased ja ebameeldivad sündmused, millest Billie aru ei saa. Just nagu ei tahaks maja, et nad seal elavad. Just nagu teeks maja kõik, mis tema võimuses, et neid sealt minema peletada. Koos sõbra Aladdiniga asub Billie maja sünget ajalugu uurima. Mida rohkem ta teada saab, seda kindlamalt arvab ta, et nad peavad sealt võimalikult kiiresti ära kolima. Enne kui juhtub midagi jubedat. Enne kui on liiga hilja...

 

Patrick Rothfuss. Targa mehe hirm. I raamat

teksti esitanud Helle Tiikmaa

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2021

1 CD : DAISY raamat, 21 tundi 25 minutit

 

Patrick Rothfussi "Kuningatapja kroonika" triloogia on viimaste aastate tugevaim debüüt fantaasiakirjanduses. Põhjalikkus, millega autor on üles ehitanud maailma, milles romaani sündmused aset leiavad, on võrreldav vaid Tolkieni Keskmaaga. Triloogia teine osa saab alguse sarja peategelase Kvothe meenutustega ülikoolist. Sõbrad on veelgi rohkem sõbrad, vana vaenlane ikka vaenulikum, kaunite neidude vihjete peale Kvothe vaid punastab, ent viimaks ometi on tal ametlik ligipääs unistuste raamatukogule ja kõigile seal leiduvatele tarkustele. Paraku tekib kahtlus, et keegi on ehk juba aastasadu tegelenud ajaloo ähmastamise, sellest vale pildi loomisega. Meister Elodin hakkab vähestele väljavalitutele, kelle hulka kuulub ka Kvothe, õpetama nimetamise kunsti, teadust kõikide asjade sisemisest olemusest. Ometi osutuvad need tunnid pehmelt öeldes veidrateks. Kvothe on aga sunnitud oma õpingud armastatud ülikoolis katkestama, et otsida õnne kaugel maal, iidsest suguvõsast kõrgaadliku abilisena. Talle omase leidlikkusega saab Kvothe kõige vajalikuga hakkama. Selle raamatu lõpulehekülgedel vantsib ta aga käputäie palgasõduritega püüdma teelisi kimbutavat röövlijõuku ega suuda otsustada, kas ülesanne tähendab suurt usaldust või katset üleliigseks muutunud abilisest vabaneda.

 

Patrick Rothfuss. Targa mehe hirm. II raamat

teksti esitanud Helle Tiikmaa

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2021

1 CD : DAISY raamat, 20 tundi 47 minutit

 

Patrick Rothfussi "Kuningatapja kroonika" triloogia on viimaste aastate tugevaim debüüt fantaasiakirjanduses. Põhjalikkus, millega autor on üles ehitanud maailma, milles romaani sündmused aset leiavad, on võrreldav vaid Tolkieni Keskmaaga. Triloogia teise osa teine raamat saab alguse sarja peategelase Kvothe meenutustega ülikoolist. Sõbrad on veelgi rohkem sõbrad, vana vaenlane ikka vaenulikum, kaunite neidude vihjete peale Kvothe vaid punastab, ent viimaks ometi on tal ametlik ligipääs unistuste raamatukogule ja kõigile seal leiduvatele tarkustele. Paraku tekib kahtlus, et keegi on ehk juba aastasadu tegelenud ajaloo ähmastamise, sellest vale pildi loomisega. Meister Elodin hakkab vähestele väljavalitutele, kelle hulka kuulub ka Kvothe, õpetama nimetamise kunsti, teadust kõikide asjade sisemisest olemusest. Ometi osutuvad need tunnid pehmelt öeldes veidrateks. Kvothe aga sunnitud oma õpingud armastatud ülikoolis katkestama, et otsida õnne kaugel maal, iidsest suguvõsast kõrgaadliku abilisena. Talle omase leidlikkusega saab Kvothe kõige vajalikuga hakkama. Selle raamatu lõpulehekülgedel vantsib ta aga käputäie palgasõduritega püüdma teelisi kimbutavat röövlijõuku ega suuda otsustada, kas ülesanne tähendab suurt usaldust või katset üleliigseks muutunud abilisest vabaneda.

 

Patrick Rothfuss. Tuule nimi. I raamat

teksti esitanud Helle Tiikmaa

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2020

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 46 minutit

 

Patrick Rothfussi "Tuule nimi" on viimaste aastate tugevaim debüüt fantaasiakirjanduses. Põhjalikkus, millega autor on üles ehitanud maailma, milles romaani sündmused aset leiavad, on võrreldav vaid Tolkieni "Keskmaaga". Esimeses raamatus saame teada, et see on maailm, kus kunagi on midagi juhtunud, ja tutvume peategelasega, kellega on juhtunud. Aga ta ei istu oma töö teinud kangelase kombel väärikalt troonil, vaid on peitunud tagasihoidliku kõrtsmiku rolli kusagil maailma ääres. Tema kohta liiguvad legendid ja tema ellu on sekkunud olevused, keda peeti vaid legendidesse kuuluvateks. Ta oli õnnelik ja õpihimuline poiss, kes rändas ringi koos vanemate näitetrupiga. Kui ta kaotas ainsa hetkega kõik oma lähedased, ei saanud ta enam olla õnnelik. Üleloomulike vaenlaste võitmiseks tahtis ta käsutada tuult, ning seda sai ta õppida vaid ülikoolis. Selle harvanähtavalt hästi jutustatud loo esimeses osas ta ülikooli jõuabki.

 

Patrick Rothfuss. Tuule nimi. II raamat

teksti esitanud Helle Tiikmaa

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2021

1 CD : DAISY raamat, 14 tundi 35 minutit

 

Patrick Rothfussi "Tuule nimi" on viimaste aastate tugevaim debüüt fantaasiakirjanduses. Põhjalikkus, millega autor on üles ehitanud maailma, milles romaani sündmused aset leiavad, on võrreldav vaid Tolkieni Keskmaaga. "Tuule nime" teises raamatus jätkuvad Kvothe õpingud ülikoolis. Ent miski pole nii lihtne, kui esialgu näib, ja kuhugi välja jõudmine avab vaid selgema vaate sellele, mis seni saavutamata. Kvothe ei erine oma arengus selle poolest teistest noorukitest. Eale omasest naiivsusest on kantud ka Kvothe suhted noorte naistega, olgu siis ülikoolis või selle ümber. Kui juhtub aga midagi erandlikku, ei käitu Kvothe nagu teised, vaid võtab midagi ette – pöörast, hulljulget, läbimõtlematut, aga igal juhul otsustavat. Päästab kauni neiu tulesurmast, tapab hullunud draakoni, kutsub välja tuule... Nii et "Tuule nimi" ei ole tavaline arengulugu, vaid kangelase kasvamise lugu. Ühtlasi aga lugu sellest, kuidas kasvavad legendid ning kui kerge on kaotada end legendi, mis räägib sinust enesest. Ning Patrick Rothfussi loodud maailm, milles see kõik toimub, on oma lummavuses väärtus omaette.

 

Patrick Rothfuss. Vaikivate asjade aeglane settimine

teksti esitanud Helle Tiikmaa

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2021

1 CD : DAISY raamat, 3 tundi 39 minutit

 

USA fantasy-kirjaniku Patrick Rothfussi "Vaikivate asjade aeglane settimine" viib lugeja "Kuningatapja kroonika" sarjast tuttava Auri maailma. Too kahupeaga õbluke plika elab Ülikooli all pimedates keldrites, kus on palju käike ja torusid, mitme korruse jagu mahajäetud ruume, mõned neist uhked ja kaunid, mõned läbipääsmatult mulda ja kiviprahti täis varisenud. Auri on ühtaegu söakas ja uje, salapärane ja kuidagi katki. Ta loodab, et kui kõik asjad maailmas saavad oma päris õigele kohale, siis saab maailm ehk terveks ja ka tema ise pole enam nii katki. Võib-olla saab siis kõik veel korda... See on lugu Aurist ja mõnest päevast tema elus, mille hulka kuuluvad leidmise päev, tegemise päev ja paraku ka nutmise päev, ent kõige krooniks tõotab tulla külaskäigupäev. Muidugi ei avalda Auri lugejale kõiki oma saladusi, ent mõne siiski. Eesti keeles on "Kuningatapja kroonika“ sarjas ilmunud raamatud "Tuule nimi. Esimene päev", "Tuule nimi. Teine päev" ja "Targa mehe hirm".

 

Sharon Sala. Varjus

teksti esitanud Vilja Raagmaa

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2021

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 24 minutit

 

Jack McCann on olnud Shellysse armunud sellest ajast, kui nad olid teismelised. Nad abiellusid kohe pärast kolledži lõpetamist, enne seda, kui Jack hakkas tööle FBI salaagendina. Võimaluse korral lipsab Jack töö juurest naist vaatama. Jack on mitu kuud töötanud salaagendina oma viimase juhtumi kallal ja uurinud ebaseaduslikku relvaäri. Just siis, kui FBI valmistub reidiks, Jack paljastatakse. Viimane, mida ta tunneb, kui läbi laohoone akna vette kukub, on selga tungiv kuul. Viimane, mida ta kuuleb, on Adam Ito, kes lubab hävitada kõik, keda Jack armastab. Shelly kõige hullem õudusunenägu osutub tõeks, kui FBI agendid tulevad halbu uudiseid tooma. Aga ta ei tea, et Jack jäi tulistamises ellu ja teeb kõik, et armastatud naist väljaspool ohtu hoida – isegi kui see tähendab peitumist varjudesse...

 

Tiit Sepa. Kodukäija

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2021

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 19 minutit

 

Kunstnik Hinno rannale plaanitud lõbusa sünnipäevapeo pikniku rikub sealtsamast avastatud õõvastav leid – jõhkralt tapetud naisterahva surnukeha. Synne, Hinno salapolitseinikust armsam, otsustab asjas selgust saada ning loomulikult lööb ka Hinno ise kaasa. Jäljed viivad ühte Eesti aleviku pooleliolevasse majja ning esialgu näib, et loosse on segatud lausa üleloomulikud jõud. Sündmuste arenedes muutub olukord aina segasemaks ning uurijailegi nii eluohtlikuks, et nad on sunnitud lausa elupaika vahetama, kuigi sellestki paistab vähe abi olevat, sest hädaoht püsib neil kannul. Peale uurimisega kaasnevate probleemide teevad Hinno elu keeruliseks ka naised ta minevikust, kellel enda arvates on mehele mõndagi ette heita. Ka sekkuvad Hinno sõbrad oma muredega tema ellu, tuues kaasa nii põnevaid kui ka naljakaid sekeldusi. Viimaks tundub elu siiski rööbastesse minevat, kuid siis tabab Hinnot löök, mis ta elu pea peale pöörab ja hinge ränga haava lööb...

 

Jodi Taylor. Üks neetud jama teise otsa

teksti esitanud Liivika Hanstin

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 14 tundi 40 minutit

 

Kui endale elus kohta otsiv Madeleine Maxwell võetakse tööle Saint Mary ajaloouuringute instituuti, avastab ta peagi, et instituudi üsnagi tavapärase fassaadi taga käib iseäralik tegevus, nimelt ei uuri seal töötavad ajaloolased lihtsalt minevikku, vaid nad käivad ise möödanikus, kusjuures seda ei nimetata ajarännakuks, vaid tähtsate ajalooliste sündmuste uurimiseks nende kaasajas. Tööde eesmärk on mineviku tähtsündmusi täpselt vaadelda ja dokumenteerida ning selle kaudu leida vastused paljudele ajaloos vastuseta jäänud küsimustele … ning sealjuures ise ellu jääda! Üsna varsti selgub, et tarvitseb astuda üksainus vale samm ja ajalugu annab vastulöögi. Selge on ka see, et rinda pista ei tule üksnes ajalooga. Jodi Taylor, kes on kirjutanud kümmekonnast raamatust koosneva Saint Mary kroonika, ütleb enda kohta, et oma lähedaste, õpetajate ja tööandjate pahameeleks elas ta aastaid oma mõtetega kusagil kaugel, kuni viimaks tabas teda õnnelik äratundmine, et unistusi tuleks kuidagi ära kasutada, ja ta haaras sulepea. Aga seda, mida ta tahab hakata tegema siis, kui on suureks kasvanud, ei tea ta endiselt.

 

Mihhail Zõgar. Impeerium peab surema

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2021

1 CD : DAISY raamat, 27 tundi 59 minutit

 

Miks hukkus Vene impeerium? Liiga sageli on ajalugu on keskendunud riigile, täpsemalt selle valitsejale. Oleme harjunud nägema ajalugu kui juhtide elulugude kogumit ning selle tsaaride, peasekretäride ja presidentide korrapärase rea tagant ei paista üldse ühiskonda. Mida tahtsid inimesed? See raamat on katse kirjutada Vene ühiskonna elulugu. Uurida, mida see püüdles ja miks pidi impeerium selle surve all surema. Haaravate detailidega vürtsitatud raamatu peategelasteks on ühiskonna kõige säravamad kujud, avaliku arvamuse liidrid – mitte ainult poliitikud, vaid ka kirjanikud, ajakirjanikud, kunstnikud, jutlustajad.

 

Mika Waltari. Johannes Angelos

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 21 tundi 31 minutit

 

Maailmakuulsa romaani "Sinuhe" autori põnev ja pingeline ajalooline romaan kirjeldab 1453. aastal toimunud Konstantinoopoli piiramist. Teoses põimunud võitluse võimu, vabaduse ja armastuse vahel on autor suutnud nii visuaalselt kui emotsionaalselt edasi anda, et kohati tundub teos monumentaalmaalina lahti rulluvat.

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Николь де Бюрон. Дорогой, ты меня слушаешь? Тогда повтори, что я сейчас сказала...

читает Кристина Кокина

Riga : LNerB, 2011

1 CD : mp3 formaat, 5 tundi 06 minutit

 

Екатерина Вильмонт. Мимолетности, или, Подумаешь, бином Ньютона!

читает Кристина Кокина

Riga : LNerB, 2010

1 CD : mp3 formaat, 4 tundi 47 minutit

 

Даниэль Дефо. Счастливая куртизанка, или, Роксана

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2008

1 CD : mp3 formaat, 17 tundi 40 minutit

 

Клаус Дж. Джоул. Жизнь, полная любви

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2008

1 CD : mp3 formaat, 12 tundi 01 minutit

 

Кадзуо Исигуро. Когда мы были сиротами

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2008

1 CD : mp3 formaat, 13 tundi 25 minutit

 

Галина Куликова. Правила вождения за нос

читает Кристина Кокина

Riga : LNerB, 2015

1 CD : mp3 formaat, 5 tundi 09 minutit

 

Николай Леонов. Бросок кобры

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2007

1 CD : mp3 formaat, 19 tundi 15 minutit

 

Колин Маккалоу. Прикосновение

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2008

1 CD : mp3 formaat, 26 tundi 59 minutit

 

Олег Маркеев. Угроза вторжения

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2007

1 CD : mp3 formaat, 30 tundi

 

Дмитрий Петров. Змеиная кожа

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2008

1 CD : mp3 formaat, 12 tundi 59 minutit

 

Карен Робардс. Однажды летом

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2008

1 CD : mp3 formaat, 13 tundi 02 minutit

 

Дина Рубина. Белая голубка Кордовы

читает Кристина Кокина

Riga : LNerB, 2010

1 CD : mp3 formaat, 14 tundi 19 minutit

 

Дина Рубина. Синдром Петрушки

читает Кристина Кокина

Riga : LNerB, 2010

1 CD : mp3 formaat, 10 tundi 42 minutit

 

Генрик Сенкевич. Камо грядеши

читает Кристина Кокина

Riga : LNerB, 2011

1 CD : mp3 formaat, 17 tundi 56 minutit

 

Даниэла Стил. Ее королевское высочество

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2009

1 CD : mp3 formaat, 8 tundi 51 minutit

 

Даниэла Стил. Секреты

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2008

1 CD : mp3 formaat, 11 tundi 24 minutit

 

Кристос Циолкас. Пощечина

читает Кристина Кокина

Riga : LNerB, 2011

1 CD : mp3 formaat, 14 tundi 28 minutit

 

Сидни Шелдон. Утро, день, ночь

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2008

1 CD : mp3 formaat, 10 tundi 21 minutit

 

Умберто Эко. Остров накануне

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2007

1 CD : mp3 formaat, 19 tundi 25 minutit

 

Кэтлин Эшенберг. В свете луны

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2008

1 CD : mp3 formaat, 16 tundi 17 minutit