Raamatututvustaja

Mai 2021

 

 

Sisukord:

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Punktkirjas raamatud

 

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Kärgatav Kõu. Ühe indiaanlase autobiograafia

teksti esitanud Raul Tammet

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2021

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 16 minutit

 

Kärgatav Kõu ühtlasi jutustaja ja minategelase nimi. Autor on winnebago indiaanlane Sam Blowsnake, kes loovutas oma värvika eluloo antropoloog Paul Radinile aastal 1913.

 

Lee Child. Afäär

teksti esitanud Raul Tammet

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2021

1 CD : DAISY raamat, 16 tundi 04 minutit

 

Ühe Mississippi osariigi kauges kirdenurgas asuva linnakese kõrval on sõjaväebaas, kus saavad väljaõppe välismissioonide eriväelased. Nii linnakese kui ka baasi rutiinse elu katkestab ootamatult mõrv: tapetakse noor valgenahaline naine. Kuna ilmset süüdlast kohe ei leita, satuvad kahtluse alla nii linnaelanikud kui ka baasis teenivad sõdurid. Esimestega peaks tegelema kohalik šerif, mundrikandjaid puudutavat uurimist korraldab sõjaväepolitsei. Lisaks ametlikult kohale saadetavale major Munrole lähetatakse kaugesse kolkasse ka Jack Reacher. Tema ülesanne on jälgida uurimise kulgu n-ö eemalt. Ta peab looma kontakti kohalike korrakaitsjatega ning kandes erariideid etendama sõjaväest lahkunud, kindla elukohata isikut. Mõrva uurides selgub, et umbes aastase ajavahemiku jooksul on seal kandis tapetud veel kaks noort naist, kes, tõsi küll, olid mustanahalised, mistõttu nende hukkumise asjaoludega pole ülearu agaralt tegeletud. Jack Reacher on nagu alati põhjalik ning koostöös šerifi ja oma kolleegi Munroga selgub tõde kõigest mõne päeva jooksul: süüdlast ei pea otsima kaugelt ja kuriteo niidid viivad otsapidi koguni USA senatisse.

 

Einar Ellermaa, Inge Pitsner. Baruto

teksti esitanud Viivika Laak

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2021

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 45 minutit

 

19. veebruaril 2004 istus 19aastane Kaido Höövelson Tallinnas lennukisse, et jõuda Kopenhaagenisse ja sealt edasi Tokyosse. Ta ei teadnud, millal ta jälle koju saab ja lähedasi näeb. Ta ei teadnud, mis teda Jaapanis ees ootab. Teadis ainult, et temast peaks Jaapanis saama profisumomaadleja. 20. augustil 2019 istus Kaido Höövelson Tallinnas lennukisse, et jõuda Helsingisse ja sealt Tokyosse. Seekord lendas ta koos abikaasa Elena ja poja Taariga ning ta teadis, mis teda ees ootab – Jaapani sõbrad, tuttavad ja fännid ning paljude aastate jooksul armsaks saanud paigad, mis tema sumokarjääris olulised olid. See on täiesti teistsugune reis kui üle 15 aasta tagasi sumotalli saabumise ajal. Kaido ehk jaapanlastele Baruto on nüüd Jaapanis väga austatud ja tuntud. Inimesed tunnevad uhkust, kui saavad tema seltskonnas olla. Mis jääb nende kahe reisi vahele? Miks ütleb Kaido raamatu lõpus: "Kõigil, kes ütlevad, et mul on kadestamisväärne elu või et ma olen midagi lihtsalt saanud, soovitan minna Jaapanisse ja proovida elada minu elu otsast peale"? Kas ta teadis, kui ränk elu teda sumoklubis ees ootab? Kui palju ta esimesel Jaapani-aastal mõtles loobumisele? Mis sundis teda pärast treeninguid ka üksi trenni tegema? Kuidas klubiomaniku naine Kaidot alandas ja kiusas? Milline on Kaido ja tema abikaasa Leena armastuse lugu? Kuidas Kaido pärast sumokarjääri lõppu neli aastat Jaapanis telesaateid juhtis ning miks ta otsustas ülieduka karjääri lõpetada ja Eestisse kolida? Nendele ja paljudele teistele küsimustele saab vastused raamatust.

 

Marje Ernits. Kiusamine Eesti moodi, ehk, Üks elu veel

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2021

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 31 minutit

 

Väikse maakooli õpetaja kolib pärast pensionile jäämist ühest Eesti servast teise, et vanaduspõlves oma lastele lähemal olla. Ta planeerib maalt ära kolimist hoolega ette ning loodab, et saab aleviku kortermajas inimeste keskel elades veel ühe elu, et väärikalt vananeda. Kuid oma suureks üllatuseks peab ta taluma hoopis midagi sellist, millega polnud arvestanud – kiusamist. Kohalike meelest pole selles midagi erilist, et naabrid tülitsevad ja ropendavad ning noored samamoodi käituvad, aga seda vaid seni, kuni juhtub midagi, mis kõiki vapustab.

 

Marje Ernits. Leidmata

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2021

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 06 minutit

 

40ndates aastates pereema elu muutub saatuslikult päeval, mil ta satub orjapõlve psüühiliselt väärastunud ema ja poja maja keldrisse. Pere ja politsei pingutustele vaatamata ei suudeta teda seitsme aasta jooksul leida. Ühel päeval õnnestub tal eneselegi ootamatult põgeneda. Sellest päevast seisab ta hoopis rängemate küsimuste ees: kas ja kuidas on võimalik taastada kaotsiläinud aastaid? Kas iseennast üles leida on enam üldse võimalik?

 

Tina Frennstedt. Kadunud tüdrukud

teksti esitanud Külli Palmsaar

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 15 tundi 55 minutit

 

Pärast seda, kui võimas orkaan Rut on üle Skåne liikunud, leitakse hommikul Höllvikenist ühe rannaonni eest mõrvatud naine. Peagi toimub järgmine rünnak ja tegutsemisviis viitab ühele taanlasest vägistajale ja mõrvarile – Valby-mehele –, kes tegutses mõned aastad varem Kopenhaagenis. Malmö elanike seas levib paanika ja kriminaalinspektor Tess Hjalmarsson, Skåne lahendamata juhtumite rühma juht, on sunnitud koos oma otsekohese partneri Marie Erlinguga hakkama mõrvarit otsima. Esialgu jääb politsei töö tulemusteta, ent kui kurjategija jätab endast jälje, leitakse seos ühe vana juhtumiga, mida Tess on juba ammu lahendada tahtnud: 19-aastase Annika Johanssoni kadumine Simrishamnis ühel suveööl kuusteist aastat tagasi. Kas Annika oli kurjategija esimene ohver või peitub tõde neiu kadumise kohta kusagil mujal? "Kadunud tüdrukud" on "Lahendamata juhtumi", Malmös ja Österlenis toimunud tegelikest juhtumitest inspiratsiooni saanud kriminaalsarja esimene osa.

 

Maria Grund. Surmapatt

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2021

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 25 minutit

 

Seitse last, seitse surmapattu. Piinavalt põnev ja tempokas krimiromaan naelutab lugeja paigale. Idüllilisel saarel Rootsi idarannikul leitakse vett täis karjääriaugust neljateistaastase tüdruku surnukeha. Tema randmed on läbi lõigatud ja ühele puusale on sinise markeriga kirjutatud number 26. Karjäärist ei leita ühtegi jälge, mis uurijaid edasi aitaks. Järgmisel päeval leitakse saare teises otsas jõhkralt mõrvatuna rikas raamatuantikvaar. Lisaks noahoopidele rinnus on tal kõris kaks haava, mis moodustavad justkui risti. Tüdruku surmajuhtum lõpetatakse enesetapuna ning kriminaalkomissar Sanna Berling ja tema uus kolleeg Eir Pedersen alustavad antikvaari surma uurimist. Sanna avastab aga nende kahe juhtumi vahel muret tekitava seose. Õige varsti selgub, et juhtunu on kõigest sissejuhatus mõrvade sarjale. Algab võidujooks ajaga, kus koletu tõe võti paistab olevat seitsme lapse käes – ning uurimine muutub Sanna jaoks isiklikumaks, kui ta iial arvanud oleks.

 

Indrek Hargla. Palveränd uude maailma

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 25 tundi 46 minutit

 

Indrek Hargla uus romaan viib lugeja alternatiiv-ajaloolisse 16. sajandi alguse Euroopasse. See on maailm, milles pole keiser Karl V-ndat. Hiljuti on lõppenud viimane. Andaluusia Ristisõda. Põhjas koondab keiser Ferdinand jõude oma peapiiskop Martin Lutheri õhutusel. Usupuhastust viib läbi fanaatiline Vahimeeste Ordu. Hispaania on endiselt killustatud; Prantsusmaa, Galicia. Kastiilia teevad esimesi samme Uues Maailmas. Ignatius de Loyola õhutab paavsti võimsamalt esindama kogu katoliikluse vägevust. Üle veel hiljuti nii ühtse Euroopa rulluvad valitsejate ambitsioonikad ja hoolimatud ususõjad. Vaid vabameelne Akvitaania kuningriik näib olevat pelgupaik kõigile rõhutuile. See on maailm, milles rändab Gunard Taanlase Võluteater, etendades mustkunsti ja kurbmänge, ühes noore näitlejaõpilase Aidanniga. Ent teatri elu muutub täiesti, kui nende sekka satub talutüdruk nimega Grethel. Varjates neiut Vahimeeste eest, peab teater jõudma Akvitaaniasse ja Aidann jõudma selgusele, kas ta on tõesti armumas nõida või täiesti tavalisse tüdrukusse. Kuid keegi veel otsib Grethelit - ajastu suurim müstik ja maag Heinrich Cornelius Agrippa. Ja tundub, et selles maailmas, milles valitsevad auahnus ja võimuiha on võimatu ellu jääda nendel noortel, kelle ainsaks sihiks on õnn teineteisele pühendumisest.

 

Catherine Ryan Howard. Valetaja tüdruk

teksti esitanud Eva Püssa

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 15 tundi 14 minutit

 

Will Hurley on Dublini elitaarse St. John´si kolledži nägus ja sarmikas tudeng – ja ühtlasi sarimõrvar, kes uputab oma ohvrid Grand Canali mudastesse vetesse. Vaid 19-aastasele Willile mõistetakse eluaegne vanglakaristus ja ta lukustatakse psühhiaatriahaiglasse. Väikelinna tüdruk Alison Smith tuleb koos parima sõbra Liziga Dublinisse õppima ja armub Willi, kuid õnnelik ja piduderohke tudengielu ei kesta kaua. Liz leitakse kanalist – ja Kanalimõrtsukaks osutub poiss, kelle kõrval ta hommikuti ärkas. Alison tõmbab oma senisele elule kriipsu peale, kolib Hollandisse ega tõsta enam jalgagi Iirimaale. Aastaid hiljem koputavad Alisoni uksele politseiuurijad teatega, et kanalist on leitud järjekordne laip. Ikka veel luku taga istuv Will lubab anda kasulikku infot, kuid nõustub rääkima üksnes Alisoniga. Vastumeelselt nõusse jäädes satub noor naine valedekeerisesse, mis pöörab pea peale tema senised arusaamad ning ähvardab lõpuks uputada ka teda ennast.

 

Tove Jansson. Aus pettur

teksti esitanud Anne Margiste

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 4 tundi 35 minutit

 

Rannaküla on lumesaju tõttu juba mitu kuud muust maailmast ära lõigatud. Katri elab askeetlikku elu koos noorema venna ja hunditaolise koeraga, kes liigub varjuna läbi küla. Anna on lasteraamatuid illustreerides teeninud terve varanduse, kuid nüüdseks oma kuulsatest lillelistest küülikutest tüdinud. Ühel hetkel ilmub tema majja Katri, kes teab täpselt, mida tahab. Vähehaaval langeb Anna ja kogu tema majapidamine Katri mõju ja võimu alla. Kahe naise elud põimuvad loo käigus duelliks aususe ja elamiseks vajalike valede üle. Kes tegelikult petab ja keda petetakse? Tove Janssoni sugestiivne romaan on täis teravaid tähelepanekuid valede kohta, millesse me end mässime, tulemaks toime selle pika talvega, millesarnaseks elu võib muutuda.

 

Tove Jansson. Sabatäht tuleb

teksti esitanud Kärt Tomingas

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 3 tundi 43 minutit

 

Muumiorus on soe suvi. Muumipapa istub verandal ja Muumimamma laob peenarde ümber teokarpe. Kõik on nagu tavaliselt, kuni ühel päeval avastab perekond, et taevas on ebaloomulikult punane. Piisamrott räägib, et seda teeb Maale lähenev sabatäht. Punane kuma muutub iga päev suuremaks, nii et varsti pakivad kõik oma asjad ja põgenevad koopasse peitu. Ainult Muumitroll ja Sniff pistavad ninad välja, et näha, mis õieti toimub.

 

Tove Jansson. Väikesed trollid ja suur veeuputus

teksti esitanud Kärt Tomingas

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 1 tund 02 minutit

 

Lugu sellest, kuidas muumipere leiab Muumioru ja kuidas kõik muumide seiklused alguse saavad. On augustikuu lõpp. Muumipapa on läinud oma perele talveks ulualust otsima ning selle käigus kuhugi ära kadunud. Muumimamma ja Muumitroll asuvad papa jälgi ajama. Samal ajal leiab aset suur veeuputus. Tove Jansson ei kirjutanud poliitikast, kuid käesolevas loos on mitmeid viiteid sõdadele, põgenikele, loodusõnnetustele ja lahutatud perekondadele – teemad, mis teevad siinse pärast Teise Maailmasõja lõppu 1945. a ilmunud raamatukese tänase maailmaga vägagi haakuvaks.

 

Mika Keränen. Vanemuise väits

teksti esitanud Kristin Uusna

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 27 minutit

 

"Vanemuise väits" on salaselts Rampsu 11. juhtum. Eesti Rahva Muuseumis pandi toime jultunud kuritegu – keegi varastas väärtusliku dekoratiivnoa. Varas tegutses Aleksis Kivi "Seitsme venna" etenduse ajal, kui "Uurali kaja" näituse valvesüsteem oli välja lülitatud. Muuseumidirektori palvel hakkavad rampslased asja uurima. Kas kurikael on ERMi töötaja, muuseumikülastaja või hoopis keegi etenduse ajal ringi hulkunud inimestest? Mida kujutab endast Tartu toiduklubi? Põhjalik detektiivitöö ja väike kavalus aitavad ka seekord salaseltslastel süüdlase kinni nabida.

 

Ain Kütt. Kuldse medaljoni mõistatus

teksti esitanud Toomas Lõhmuste

Tallinn : Hea Lugu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 13 minutit

 

Kriminaalloo "Kuldse medaljoni mõistatus. Sagadi paruni mõrvalood" tegevus viib lugeja 1829. aasta juulikuusse ja mitmesse mõisa, kirikusse ja pastoraati kunagises Haljala kihelkonnas. Osa mõisu on unustusehõlma vajunud, teised püsivad uhkelt. Kriminaalne liin on puhtalt autori väljamõeldis, kuid teosesse on põimitud ka mitmeid sündmusi, mis neis mõisates toona tegelikult juhtusid. Ajastutruult on püütud kirjeldada toonast eluolu, õhustikku ja hooneid, tegelaste käituminegi vastab igaühe seisusele ja staatusele. Põnev ja ettearvamatute pööretega sündmustik algab Kavastu mõisa suveballil, kus enne oma esinemist sureb segastel asjaoludel lauljanna Anna Maria Engelhart. Kuigi selline õnnetu surm on omal ajal tõesti ühes Eesti mõisas aset leidnud, ei kahtlustatud toona juhtunus midagi kriminaalset. Raamatus hakkab arvatavat mõrva uurima Sagadi mõisahärra Paul Alexander Eduard von Fock, kes on kohaliku meeskohtu eesistuja. Teda aitavad Annikvere südikas mõisapreili Maria Juliana von Nottbeck ning Sagadi mõisavalitseja Gerhard Wagner, kes on Focki ülikoolikaaslane ja hea sõber. Enne kui süüdlane paljastatud saab, lisandub veel mitu kahtlast surmajuhtumit. "Kuldse medaljoni mõistatus" on mõtteline järg autori samade peategelastega debüütromaanile "Risti soldati mõistatus".

 

Ira Lember. Tütarlaps maalilt

teksti esitanud Mart Aas

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 39 minutit

 

Alfred Älves, kes oli lapsena suurt uhkust tundnud oma kasuisa kunstnik Paul Bornholmi üle, armastanud teda kui isa ja imetlenud kui kunstnikku, hakkas teda peale perekonnas toimunud lahutust vihkama ja kõigis saatuselöökides süüdistama. Peale kunstniku surma, saades teada, et oli testamendi järgi tema üks pärijatest, läks ta tema maja üle aastate taas vaatama. Maja, mis talle lapsena koduks oli olnud, tuletas nüüd lapsepõlve sündmusi elavalt meelde, ent kõige rohkem ikka tema luhtunud unistust saada kunstnikuks, kelleks oleks ta ju kõigi eelduste järgi pidanud saama. Ja seal sai Alfredile selgeks, et tema eluunistuste luhtumises ei olnud süüdi üksnes tema kasuisa, vaid vähemalt sama palju ka tema parima maali "Neiu järvel" modell. Ja kuna kasuisale ei saanud enam tema tegude eest kätte maksta, siis langes poja viha ja raev nüüd selle kuulsa maali modelli peale.

 

Astrid Lindgren. Mio, mu Mio

teksti esitanud Tambet Tuisk

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 3 tundi 53 minutit

 

Kasuperes kasvav Bo Vilhelm Olsson igatseb endale seda, mis paljudel lastel juba olemas on ‒ sooja ja armastavat kodu ning kedagi, kellega jagada oma muresid ja rõõme. Kõige enam aga igatseb ta pärisisa järele. Ühel õhtul hämaras pargis jalutades köidab poisi pilku maas vedelev harilik õllepudel ‒ selles justkui liigutaks miski. Bo Vilhelm võtab pudelisuust puuprundi ja päästab välja vaimu, kes vastutasuks võtab poisi endaga kaasa Kaugele Maale. Seal kohtub poiss oma pärisisaga, Kauge Maa kuningaga, ja saab teada, et tema nimi on tegelikult Mio. Kahjuks aga ei saa Mio isaga taasühinemist kaua nautida ‒ tema õlgadel lasub ülesanne, mis on kindlaks määratud juba aastatuhandeid tagasi. Koos oma sõbra Jum-Jumi ja kuldse hobuse Miramisega võtab ta ette ohtliku reisi hirmuäratavale Äramaale, kus ta peab elu ja surma peale võitlema kurja rüütel Katoga. Astrid Lindgreni "Mio, mu Mio" on lugu sõprusest, mis aitab hakkama saada ka kõige raskemate ülesannetega.

 

Tom Malmquist. Kõik see õhk meie ümber

teksti esitanud Tambet Tuisk

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 41 minutit

 

Lugu võõrandumisest, üksindusest ja kõige mööduvusest. Vanemate pööningult sünnipäevapeoks serviisi otsides leiab Tom vana ajalehe, milles on teade 29-aastase Mikael K lahendamata mõrva kohta. Ta mäletab seda juhtumit oma lapsepõlveaastatest Huddinges ja otsustab seletamatu koopamõrva kohta rohkem teada saada. Kes oli Mikael K? Miks ta tapeti? Tom tuhnib visalt arhiivis, loeb mikrofilmidelt ajaleheartikleid, tellib eeluurimistoimiku, otsib üles tunnistajad ja politseinikud, sugulased ja koolikaaslased. Vastuste otsimisest saab ka Tomi vastasseis oma minevikuga, Mikael K mõistatuse lahendamine tähendab tema jaoks eneseleidmist. Ajapikku muutub üha selgemaks, et ei olegi tähtis teada saada, kuidas see mees suri; tõeliselt oluline on hoopis mõista, kuidas ta elas, millal ja miks irdus elust teiste inimeste seas.

 

Jojo Moyes. Armastatu viimane kiri

teksti esitanud Katrin Karisma

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 15 tundi 06 minutit

 

Aasta 2003. Kui ajakirjanik Ellie Haworth otsib ajalehe arhiivist ideed uue loo jaoks, leiab ta ühest artiklimapist 1960-ndatel kirjutatud kirja, milles mees palub oma armastatut, et too abikaasa maha jätaks. Aastatetagune armuafäär jääb Elliet painama ja ta loodab, et saab ammustest armastajatest kirjutada artikli, mis päästab tema kõikuma löönud karjääri. Aasta 1960. Kui Jennifer Stirling ärkab haiglas, ei mäleta ta traagilist autoavariid, milles ta rängalt viga sai, oma abikaasat ega isegi seda, kes ta on. Ta tunneb end võõrana omaenda elus, kuni leiab kappe koristades kirgliku kirja, mille on kirjutanud keegi B ja kes palub, et ta jätaks maha oma abikaasa ja tuleks temaga. Aeglaselt hakkab talle meenuma mees, keda ta armastas ja kelle nimel oli nõus riskima kõigega.

 

Tarmo Teder. Kuuskümmend aastat hiljem. Mõtuse Jaani vangid, joodikud ja vargad. III

teksti esitanud Inge Henk

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2021

1 CD : DAISY raamat, 15 tundi 36 minutit

 

Sarja kolmas raamat käsitleb 1980ndate alguse Tartu ja 1982.–1985. aasta elu Tallinna keldrites ja katlamajades. Noorte luuletajate ja kunstnike loominguliste püüdluste kõrval tegutsevad ja istuvad kriminaal- ja poliitvangid, sundviinaravile saadetud, hullumängijad ja salakütid, teinekord vahelduvalt samas isikus. Vaatluse all on teisitimõtlejate kohtuprotsessid alates Jüri Kukest ja Mart Niklusest kuni Enn Tartoni ning nende vanglavintsutused poliitiliste laagrites; juttu tuleb ka eluolust naiste tsoonis. Kõikuva moraaliga peategelane rähkleb vaimse pürgimise ja perekonna eluasememurede vahel hooti rebenedes, kuid püüab eneseanalüüsiga säilitada kainet mõistust vastukaaluks hullumisele. Mõnikord riskib ta külma peaga vabaduse ning kinnikukkumise vahel ja püüab vaadata – mitte uduseks lastes – südametunnistuse peeglisse. Eestis ja pisut Venemaal aset leidvate sündmustega rööbiti tuuakse esile salastatud juhtumid NSV Liidust, kui see veel koos püsis, lähiajalugu markeerivad pistelised sündmused kogu maailmast.

 

Miriam Toews. Kõik mu mured mannetud

teksti esitanud Liivika Hanstin

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 08 minutit

 

Kuidas on võimalik rääkida niivõrd valusast teemast nagu isa ja õe enesetapp nii, et lugeja pühib kordamööda valu- ja naerupisaraid? Miriam Toewsi romaan "Kõik mu mured mannetud" paistab silma just selle haruldase kombinatsiooni – traagika ja koomika meisterliku põimimise poolest. Elf ja Yoli on õed. Elfrieda elu on pealtnäha kadestusväärne − ta on maailmakuulus pianist, elegantne, rikas ja õnnelikus abielus. Yolandi on kahe teismelise lapse ema, rahahädas ja lahutatud. Lapsepõlv mennoniitide külas on muutnud õed lausa raevukalt ühtehoidvaks ja Elfi soov oma elu lõpetada on nende ühine mure. Yoli peab Elfi järjekordse enesetapukatse järel leidma lahenduse, kuidas lagunevat peret koos hoida. Samas seisab ta silmitsi tõsise küsimusega: mida teha lähedase heaks, kes tõesti tahab surra? "Tohutu tundelaenguga, imekaunilt kirjutatud ja sügavalt inimlik," nii põhjendas Kanada ühe tähtsama kirjandusauhinna Rogers Writers’ Trust Fiction Prize žürii, miks ta Toewsi raamatu 2014. aastal võitjaks kuulutas.

 

Eet Tuule. Kuristik raiesmikul

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2021

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 43 minutit

 

Tavaliselt vaikne Soodevahe on suve jooksul üllatavalt populaarseks muutunud. Pikalt kestnud ilusad ilmad meelitavad inimesi loodusesse: ühed lihtsalt matkavad või panevad ujumiskohas peo püsti, teised peavad fotojahti, käivad marjul ja seenel, püüavad kala, teevad trenni ning jooksutavad koeri. Ent on ka praktilisemaid tegevusi – kohalik talumees müttab traktoriga ringi ja haagiselamus suvitav tallinlane valvab püssiga suurt kartulipõldu. Aga miks kunagised Soodevahe elanikud oma taluvaremete juurde tulevad? Kas neid on tabanud nostalgialaine, et raiesmikuks raadatud metsa ühiselt taga nutta? Või tahavad vanad arved klaarimist? Kui laupäeva õhtul kõlavad lasud ja voolab veri, ilmuvad kohale raamatust "Jaanituli Käopesas" juba tuttavad kriminaalpolitsei uurijad Marko Tammik ja Piret Velliste, kes peavad asjasse selgust ooma. Nagu elus sageli, peituvad kurbmängu põhjused minevikus.

 

Jaak Urmet. Diskursus

teksti esitanud Siim Angerpikk

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 35 minutit

 

Jaak Urmet (snd 1979) portreteerib vanemate põlvkondade kirjanikke – Ralf Parve, Enn Vetemaa, Andres Ehin, Sass Suuman, Johnny B. Isotamm jt – ning keskseid kujusid eakaaslaste hulgast – Jürgen Rooste, Contra. Eraldi püüab ta sõnadesse tabada õppejõu, luuletaja ja kirjandusteadlase Toomas Liivi isiksust. Tallinna noorte kirjanike ja Peda eesti filoloogia üliõpilaste tegemistest aastatel 1998–1999 annab aimu autori tollal peetud päevaraamat, millest on ära toodud mahukas valik katkendeid. "Kirjanikud omavahel" on raamatusari, milles kümme eesti kirjanikku kirjeldavad olnud ja olevat kirjanduselu loojate omavaheliste suhete kaudu. Huvitavad isiksused, kes on aegade jooksul omavahel põrkunud, armastanud, vihanud ja leppinud. Erakud ja suhtlejad, riigimehed ja katlakütjad, loojad ja nende muusad, kostitajad ja külalised, aga kõik ka kirjanikud, kelle sõna kõlab luules ja proosas.

 

Lembit Uustulnd. Avameri. Naerukajaka nutt

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 16 tundi 05 minutit

 

Romaan "Avameri. Naerukajaka nutt" lõpetab "Avamere" romaanitriloogia, mille tegevustik jääb ajajärku, kui Nõukogude Liidus asub korda majja lööma värskelt NLKP Keskkomitee peasekretäriks tõusnud KGB endine ülem Juri Andropov. Kogu Nõukogude Liidu ajaloo jooksul on ennekuulmatu, et kohtukulli ette hakatakse tirima korruptsioonis kahtlustatavaid kõrgeid partei ja valitsuse tšinovnikuid ja sellest ka avalikult ajalehtedes kirjutatakse. Angolast võtab SRTR Roobaku kursi Kanaari saartele, kalameeste unistuste maale, kus meeskonda ootab lennureis koju. Võiks arvata, et kõik närvesööv ja murettekitav on juba sügav ajalugu, kuid paraku peavad nii Jaak Volmer kui Alfred Kraavik nentima, et kuival maal need õiged jamad alles hakkavad. Kuid vaatamata muredele ja raskustele tuleb rannarahval oma tööde ja tegemistega ikka edasi minna, sest igaühele meist on antud aeg ja koht ajaloos, seda muuta ei ole meie võimuses. Mida aga muuta ei saa, selle üle pole mõtet nuuksuda. Igas olukorras, olgu see nii vilets kui tahes, on saatusel meie jaoks kindlasti mõni võimalus olemas, ole aga ise mees, ära kõhkle, haara soodist ja heiska puri.

 

Aidi Vallik. Minu Haapsalu

teksti esitanud Liivika Hanstin

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 45 minutit

 

Haapsalu elab ühe jalaga oma pikas ajaloos, teisega tänapäevas. Keskel saadakse kenasti kokku. Ikka veel ilmub ristimiskabeli aknale Valge Daam, ikka lähevad merele paadid, ikka uisutatakse jäätunud viigil, ikka mängivad naabruskonna lapsed hulgakesi väikestes aedades õunapuude all ja teavad nimepidi naabrite kassi. Selles järjepidevuses on rahu ning turvatunne. Siin on ikka veel alles see, millest kõnelevad Ernst Enno laulud ja mida kujutavad Ilon Wiklandi pildid – kõik see, mis mujal tundub ammu kaotatuna, see kadunud maailmade ilu. Siin elab ajalugu, siin elavad unistused ja muinasjutud. Siin elasin ka mina, selle kõige keskel, veerand sajandit oma elust. Siin olen veetnud hulga lapsepõlvepäevi, siin tegin läbi tormilise hilisteismeea, pidasin vastu oma kriisiaastatel, sain õpetajaks, nuusutasin poliitikat, kasvasin kirjanikuks… ja õppisin vist lõpuks päris rahuldavalt ära ka selle, kuidas elada inimese moodi. Sellepärast räägibki see raamat minust Haapsalus ja Haapsalust minus. (Aidi Vallik)

 

Elme Väljaste. Süütalastepäev

teksti esitanud Vilja Raagma

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2021

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 43 minutit

 

On 28. detsember, rahvakalendri järgi süütalastepäev. Eradetektiiv Denno Silma ja tema kihlatu Hedvigi jaoks algab see päev autosõiduga Tallinnast Haapsallu. On nende pulmapäev. Samal hommikul alustab Soomes elav eestlane Heiki Kee reisi Helsingist Tallinnasse, et edasi suunduda Haapsallu. Tema peas on küpsenud kuritahtlik plaan. Et pulmaseltskonna ja Heiki Kee teed ristuvad, siis muutub kaunis pulmapäev kriminaalselt mustaks. Selle raamatu osad tegelased on lugejale tuttavad juba varasemalt ilmunud kolmest romaanist: "Täiskuu, reede 13." (2016), "Silm sihikul" (2017) ja "Pulmasurmasõit" (2019).

 

Kjell Westö. Tritonus

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 18 tundi 37 minutit

 

Kaasaegne ja hingeliigutav lugu elust saarel – muusikast ja kogukonnast, õnnestumisest ja üksindusest –, mida on kujutatud võrdselt nii soojuse kui ka tõsidusega. See on lugu muusika ja sõpruse väest, unetusest ja hirmust pimeduse ees. Elus pettunud tippdirigent Thomas Brander on saarele ehitanud uhke villa Casa Tritonuse, kus loodab leida pelgupaiga, kuid tema meelerahu näib ohtu seadvat ekstravertne naabrimees. Branden soovib end tunda mehena parimais aastais, kuid tema minapilt pole enam endine. Aeglaselt, kuid kindlalt leiavad tema ja ta naabri, kooli kuraatori Reidar Lindelli omavahelised suhted ühise tooni ning kahe samas eas, kuid põhimõtteliselt üsna erineva mehe vahel tekib tihe sõprus. Saarel elades ei saa jääda anonüümseks, siin jagatakse üksteise rõõme ja kurbust, istutakse samas paadis – isegi siis, kui see lekib. Romaan võngub harmoonia ja dissonantsi vahel, otsides vastuseid kiireloomulistele küsimustele: kuidas saaksime kõigi oma erinevustega koos eksisteerida praegusel ajal? Kas leppimine ja patukahetsus on võimalik, enne kui kõik on möödas?

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Фрэнк Маккорт. Прах Анджелы

читает Эдуард Тее

Таллинн : Эстонская библиотека для слепых, 2021

1 CD : DAISY raamat, 15 tundi 34 minutit

 

Autor jutustab oma lootusetult vaesest lapsepõlvest Limericki linnas Iirimaal, mil nende pere elas peamiselt abirahadest. Ehkki ta kaotas kolm õde-venda, pidi kannatama nii külma kui nälga ja juba varakult asuma tööle, on ta osanud kõigest sellest kirjutada toreda huumoriga.

 

Punktkirjas raamatud

 

Aino Pervik. Paula sõidab kevadet vaatama

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

39 lk.

 

"Paula elu" sarja viimases raamatus sõidab Paula pere maale kevadet vaatama. Maal elavad vanaema ja vanaisa. Seal elab ka Paula armas Pontu. Vanaema ja vanaisa kodu on mere ääres.