Raamatututvustaja

Aprill 2021

 

 

Sisukord:

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Narine Abgarjan. Manjunja

teksti esitanud Valli Pärn

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 13 tundi 05 minutit

 

See on lugu kahe Armeenia väikelinna tüdruku suurest sõprusest, aga mitte ainult. See on lugu võimukast ja koloriitsest juudi vanaemast, aga seegi pole kõik. "Manjunja" lugeja satub justkui keset geniaalse komöödialavastaja vändatud filmi, mis on täis pööraseid olukordi ja elujaatavat huumorit. Hea tuju on seda raamatut lugedes garanteeritud!

 

David Almond. Skellig

teksti esitanud Tambet Tuisk

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 4 tundi 06 minutit

 

Piirjoon tõelisuse ja fantaasia vahel võib olla väga habras, elu ja surma vahe veelgi hapram. Michael mõistab seda tõde siis, kui ta on koos vanematega kolinud uude elupaika. Lisaks kõigile neile toimingutele, mida nõuab vana laguneva maja kordaseadmine, on perekond mures ka vastsündinud beebi pärast, kes on tõsiselt haige. Ja siis juhtub midagi kummalist - lagunenud garaažist maja kõrval avastab Michael erakordse olendi. Too on nii kahvatu, kõhn ja räpane, et esmapilgul peab poiss teda surnuks. Võõrast salamahti toites ja ravides saab aga selgeks, et vastutus endast nõrgema ja viletsama eest on iga inimese kohus. Andes Skelligile tagasi tema elu, saab Michaelist nõnda ka oma pisiõe elupäästja. "Skellig" väärib igati omadussõna, mida sageli liiga kergekäeliselt kasutatakse – unustamatu! See on erakordne raamat, õrn, lüüriline, ent samal ajal realistlikult karm ja põnev, see on lugu, mis jääb mõtetesse kummitama veel kauaks pärast lugemist.

 

Frédéric Beigbeder. Oona ja Salinger

teksti esitanud Tambet Tuisk

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 40 minutit

 

Teatud ajastul saabub teatud maades hetk, kui inimesed ootavad justkui mingit olulist ja traagilist sündmust, mis võimaldaks lahendada kõik nende probleemid. Tavaliselt nimetatakse sellist perioodi sõjaeelseks. Armumiseks ei tasu seda aega valida. 1940. aastal kohtub 21-aastane algaja kirjanik Jerry Salinger New Yorgis 15-aastase Oona O’Neilliga, kes on Ameerika kuulsaima draamakirjaniku tütar. Nende idüll algab tegelikult alles järgmisel suvel mõni kuu enne Pearl Harborit. 1942. aasta alguses kutsutakse Salinger Euroopasse sõtta ja Oona sõidab Hollywoodi õnne otsima. Nad ei abiellu kunagi ega saa ühtegi last.

 

Jillian Cantor. Kadunud kiri

teksti esitanud Liivika Hanstin

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 05 minutit

 

Austria, 1938. Kristoff on juudist margigraveerimismeistri nooruke õpipoiss. Kui õpetaja Kristalliöö rünnakute ajal raskelt viga saab ja peab metsa pakku minema, hakkab sakslastele marke graveerima Kristoff. Samal ajal teeb ta aga koostööd õpetaja keevalise tütre Elena ning Austria vastupanuliikumisega, aidates saata salasõnumeid ja võltsdokumente. Kohutava sõja keerises teineteisesse armunud Elena ja Kristoff peavad teiste päästmise kõrval lõpuks leidma võimaluse, kuidas päästa iseennast. Los Angeles, 1989. Katie Nelson lahutab oma abielu. Tehes suurpuhastust oma elus ja majas otsustab ta hindamisele viia hiljuti hooldekodusse kolinud isa margikogu. Kui markide väärtust hindama kutsutud Benjamin avastab vanale kirjale kleebitud ebahariliku Teise maailmasõja aegse Austria margi, seisab Katiel ja Benjaminil ees reis, et tuua päevavalgele ühe armastusloo kirg ja tragöödia. Jillian Cantor on mitme menuka ajaloolise romaani autor. "Kadunud kiri" on ilus, südantliigutav ja kurb ülistuslaul armastuse murdmatule jõule.

 

Victoria Connelly. Aia süda

teksti esitanud Katrin Karisma

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 03 minutit

 

Morton Hall oma kauni, kuid hooletusse jäetud ümbruse ja aiaga on väga salapärane paik, nagu ka selle eraklik perenaine Emilia Morton. Vabakutseline toimetaja Anne Marie, kelle abielus puudub armastus, leiab lossi metsikust aiast pelgupaiga, kus keegi teda ei häiri. Aeda külastab regulaarselt ka Cape, kes teeb seal poole kohaga aednikutööd. Ta ei tohi hoolitseda muu kui vaid imelise labürindi eest, samuti ei tohi ta kohtuda oma mõistatusliku tööandjaga. Kui Emilia sureb, leiavad Cape ja Anne Marie end hämmastuseks kesk omapärast külaelanike gruppi, kelle naine oli oma veidrasse testamenti kirja pannud. Morton Hall koos võrratu kunstikollektsiooni ja kunagi oivalise ümbrusega võib igaveseks kogukonna omaks saada, aga ainult juhul, kui testamendis nimetatud aia ühe aasta jooksul uuesti ellu äratab. Erimeelsusi kõrvale jätta üritades püüavad külaelanikud metsa kasvanud aeda taastada. Töö käigus tulevad aga ilmsiks kaua peidus olnud saladused. Kas minevikus tehtud kurja on võimalik andestada, kui lootus ärkab ja uus armastus õitsele lööb?

 

Meelike E.- Villup. 24 päeva uue ja parema eluni

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2021

1 CD : DAISY raamat, 2 tundi 16 minutit

 

Kaks sõbrannat, Aili ja Viola, otsustavad oma elu käsile võtta ning 24 päeva jooksul iga päev midagi uut teha. Ja seda juba detsembris, mitte uue aasta algul. Kas sellest väljakutsest ka asja saab või annavad nad juba eos alla? Kas igapäevased pisimuudatused toovad ellu ka suuremaid pöördeid või on tegu vaid järjekordse moevooluga? Kas teadlikult tehtud väikesed sammud viivad lõpuks parema eluni? See selgub juba raamatus.

 

Liz Fenwick. Cornwalli suvi

teksti esitanud Anne Margiste

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 14 tundi 14 minutit

 

Selle Cornwalli raamatu kaks huvitavat peategelast on kirjanduse õppejõud ja ajaloolane Hebe ning tema õetütar Lucy. Viiekümne viie aastane Hebe, kes peab toime tulema varajase Alzheimeri tõvega, jätab maha oma noore armukese ja varjub Cornwalli, kus ostab pereliikmete suureks üllatuseks sellesama ajaloolise maja, mis kuulus kunagi Thomas Gryllsile, kellest Hebe juba mitmendat aastat salamisi raamatut kirjutab. Õetütar Lucy saadetakse algul Hebe hullu majaostumõtet ära hoidma, ent asjalood kujunevad sedasi, et Lucy, kelle armulugu abielus parlamendisaadikuga pälvib kõmulehtede liigset tähelepanu, asub tädile vana maja restaureerimise juures appi. Liigutavas loos paljastub ridamisi perekonnasaladusi ning Alzheimeri tõppe haigestumise traagika paneb Hebe saatusele kogu südamest kaasa elama.

 

Kelly Harms. Raamatukoguhoidja Amy Byleri tagastamistähtaja ületanud elu

teksti esitanud Eva Püssa

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 13 tundi 20 minutit

 

Ületöötanud ja alahinnatud üksikema Amy Byler vajab puhkust. Kui süütundest vaevatud abikaasa, kes ta maha jättis, välja ilmub ja ütleb, et lapsed võivad suvel tema juures olla, võtab Amy pakkumise vastu ja pageb Pennsylvania maakolkast New York Citysse. Tavaliselt tasakaalukas ja leebe Amy laseb end viimaks vabaks linnas, mis iial ei maga. Ta avastab elu täis kultuuri, elukogemust ja – pärast sõprade põgusat julgustamist – pimekohtinguid. Kui üks kindel mees Amy südamesse kinni jääb, ähvardab naist oht end sellesse ootamatusse põgenemisse sootuks kaotada ja kui suvi läbi saab, taipab Amy liiga hilja, et tema ees seisab võimatu otsus: jääda oma elu uude põnevasse peatükki või naasta selle juurde, mille ta maha jättis. Enne kui ta valida jõuab, viib õnnetus need kaks maailma kokku ning Amy seisab silmitsi tulevikuga, kus ta võib ühe hetkega kaotada iseenda mõlemad pooled ja kõik oma unistused.

 

Tove Jansson. Reis kerge pagasiga

teksti esitanud Anne Margiste

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 12 minutit

 

"Reis kerge pagasiga" on kimbuke jutustusi inimestest reisil või muidu uude keskkonda ja uutesse oludesse sattunutest. Autor suhtub neisse muumimammaliku soojuse ja mõistmisega. Kogu hingeline pagas, mis tegelastel kaasas, muutub uues ümbruses kasutuskõlbmatuks. Seatud silmitsi tavatu ja harjumatuga, ilmnevad neis hoopis uued jooned. Tove Jansson jutustab lihtsalt ja muhedalt, suure sügava tõsiduse ja ühtlasi peenetundelise, kuid väga tajutava huumoriga. Tema jutustustest saab väike varandus iga lugeja pagasis.

 

Emma Karinsdotter. Tuhande Tähe saar

teksti esitanud Kärt Tomingas

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 26 minutit

 

11-aastane Tigris on peaaegu kogu oma elu isaga kahekesi elanud. Isa ja tütar kolivad uude, väiksemasse korterisse ja Tigris leiab muude asjade hulgast kummalise kasti, mille peal on tema ema nimi. Kas see on võlukast? Tigris poeb sinna sisse ja jääb magama … ning ärkab hoopis teises maailmas! Ta pole kunagi varem näinud midagi säärast nagu Tuhande Tähe saar. Seal on Ariann oma lauludega, tähekivid ja Leo oma pilvelammastega. Ja mis kõige parem – seal kuskil peab olema Tigrise ema! Ent saarel on ka Vari ja nüüd on see hakanud kustutama taevast tähti, mis saarele elu annavad. Seal on ka eluohtlik Kivistunud mets, kuhu Tigrise ema kadus … "Tuhande Tähe saar" on seikluslik ja põnev, aga ka liigutav lugu sõprusest ja igatsusest. Emma Karinsdotteri südamlik fantaasia toob meelde Astrid Lindgreni "Vendade Lõvisüdamete" ja "Mio, mu Mio" imelist maailma.

 

Mary Beth Keane. Kui sa nüüd uuesti küsiksid

teksti esitanud Liina Vahtrik

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 15 tundi 43 minutit

 

Francis Gleeson ja Brian Stanhope on New Yorgi algajad politseinikud ja äärelinnanaabrid. See, mis sünnib nende majade suletud uste taga – Francise abikaasa Lena üksildus ja Briani naise Anne’i vaimne tasakaalutus –, paneb aluse eesootavatele plahvatuslikele sündmustele. "Kui sa nüüd uuesti küsiksid" räägib Francise tütre Kate’i ning Briani poja Peteri sõpruse ja armastuse loo. See südant murdev, aga ka lunastust pakkuv romaan näitab meile, kuidas võivad lapsepõlvemälestused muutuda, kui vaadelda neid täiskasvanuea kaugustest – pahategijad ei ole enam nii ähvardavad ja need, kes tundusid süütud, pole seda sootuks. See on liigutav romaan kahest äärelinna perekonnast, sidemest nende laste vahel, tragöödiast, mille mõju on tunda nelja aastakümne vältel, abielu igapäevastest intiimsustest ja andestuse väest.

 

Andrus Kivirähk. Lood

teksti esitanud Janek Joost

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 32 minutit

 

Jüri Kotšinev. Rjurikud

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 33 minutit

 

Nestori kroonika "Jutustus möödunud aegadest" räägib Skandinaavia üliku Rjuriku kutsumisest 862. aastal Novgorodimaale valitsejaks. Aja möödudes laienes Rjuriku ja tema järeltulijate võim Novgorodiga piirnevatele aladele ning lõpuks muutus dünastia kõigi idaslaavi hõimude – severjaanide aladest põhjas kuni poljaanide maadeni lõunas – valitsejaks. Rjurikute soost valitsejad asutasid linnasid ja võimukeskusi. Sajandite jooksul kasvasid dünastia harudest välja Venemaa erinevaid vürstiriike ja vürstkondi valitsenud vürstide suguvõsad. Moskva Rjurikute dünastiline liin ühendas oma võimu alla kogu Venemaa. Moskva muutus Kiievi ja Vladimiri järel uueks keskaegse Venemaa keskuseks. Rjurikute ajal elas Venemaa üle mongolid ja Kuldhordi. Rjurikud ehitasid slaavlastele linnad ja slaavlased said Kuldhordilt riigihaldamise kogemused. Venemaast kujunes nii ida kui lääne, aga ka põhja ja lõuna mõjusfääride põimumise sulam. See kujunes sajandite jooksul ajaloo sulatusahjus tsivilisatsiooniks, mida maailm tunneb Venemaa nime all. Riigi esimesteks loojateks olid Põhjala viiking Rjurik ja tema järeltulijad, kes valitsesid 736 aastat.

 

Heli Künnapas. Jõulud parima sõbraga

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2021

1 CD : DAISY raamat, 2 tundi 13 minutit

 

Lilian on naine, kes ootab oma elus pöördepunkti, mil kõige hullem hetk mööda saaks ja kõik lõpuks lihtsamaks läheks. Igapäevane jagelemine kolme lapsega, vaidlused laste isadega, töötamine kahel töökohal ja segased tunded oma tuleviku suhtes on vaid üksikud probleemid, millega tal jõulude eelsel ajal tegeleda tuleb. Kas sellises olukorras on võimalik veeta jõulud normaalselt või isegi hästi? Kas igaühel on olemas parim sõber, kes suudaks jõulud päästa?

 

Heli Künnapas. Tuhast tõustes

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2021

1 CD : DAISY raamat, 2 tundi 15 minutit

 

Pärast mehe surma paar aastat tagasi jäi Sandra üksinda kaht last kasvatama. Töö sekretärina aitab küll igapäevaelu eest tasuda, kuid naisel tuleb pidevalt kalkuleerida, kuidas hakkama saada. Elu ei tee kergemaks teadmine, et mehe vend Karmo lõpetas pärast matuseid Sandraga suhtlemise, kuna uskus, et naine ei leinanud piisavalt. Mis juhtub siis, kui ettevõtet, kus Sandra töötab, tabab koondamiste laine? Kui keeruliseks muutuvad olud, kui samal ajal ilmub välja aastaid eemal olnud Karmo? Kas Sandra saab hakkama sellega, et taas tuhast tõusta, kui kõik tema ümber muutub üha keerulisemaks?

 

Deborah Moggach. Tulbipalavik

teksti esitanud Inga Lunge

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 57 minutit

 

"Tulbipalavik" on Deborah Moggachi kolmeteistkümnes romaan. Teose tegevus toimub 17. sajandi Amsterdamis; ajal, mil tulbihullus, milles tuhanded kaupmehed soetasid ja seejärel kaotasid tohutuid varandusi, oli saavutanud oma haripunkti. Selle riskide ja kiusatuste ajastu taustal kujutatakse teoses noore, kauni, kuid armastuseta abiellunud naise sama meeletut ja hulljulget mängu. Armunud tema portreed maailinud kunstnikku, sepitseb naine, järk-järgult panuseid suurendades, plaani kunstnikuga põgenemiseks. Algselt vaoshoitud romantiline armastus muutub peagi ennasthävitavaks meeletuseks, sarnanedes Amsterdami vallanud tulbipalavikuga.

 

Ann O'Loughlin. Ludlow' daamide ühing

teksti esitanud Silvia Karro

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 13 tundi 01 minutit

 

Connie Carter on kaotanud kõik, mida eales armsaks oli pidanud. Et leevendada südamevalu, jätab ta maha oma Ameerika-kodu ning sõidab Iirimaale vanasse, aastaid tühjana seisnud Ludlow’ mõisa, teades üksnes seda, et hiljuti surnud abikaasa oli valduse ostnud temaga nõu pidamata, pannes selle alla kogu nende raha. Connie tahab teada, miks. Ludlow Halli uue perenaisena vastuseid otsides saab ta tuttavaks naistega, kel on varasemast elust kanda oma taak. Lapitekke õmmeldes, muresid jagades ja üksteist toetades õpivad nad minevikuga rahu tegema.

 

Aino Pervik. Miniatuurid mälupõhjast

teksti esitanud Anne Margiste

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 1 tundi 44 minutit

 

Poeetilised mälukillud kirjaniku lapsepõlvest avavad keerulist ajastut, tema perekonda ja nendega kokku juhtuvaid inimesi kohati üllatavatest, kohati aga üle aegade ulatuvatest üldinimlikest vaatepunktidest.

 

Pille Pettai ja Väike Myy. Nõid annab nõu

teksti esitanud Vilja Raagmaa

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2021

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 55 minutit

 

Pille Pettai: "Kui soovite ammutada endasse rahvatarkusi ja natuke maagiat, siis on see raamat teile. Suur osa õpetusi on pärit minu nõiast vanaema salavihikutest." Väike Myy: "Pidagem meeles: maagia ei ole mõeldud inimeste hirmutamiseks. Kõigil neil vaimudel ja kodukäijatel on oma asi ajada, teie teele satuvad nad enamasti juhuslikult. Needusi ei jagata nagu saiapätse toidupoes. Kõigel on põhjus. Kõik on lihtne. Ja nõiakunst eksisteerib selleks, et muuta elu lihtsamaks. Püüame Pillega jagada õpetusi just nii palju, kui see on kasutajatele ohutu. Keerulisematel juhtudel aitab juba nõid." Epp Petrone: "Elu viis mind ühega neist autoreist kokku hoopis läbi aianduse. Saime tuttavaks, sõpradeks, kuni ta kord teatas: "Pean sulle midagi üles tunnistama – ma olen tegelikult nõid." Sain siis aru sellest, miks kasvavad tema talus linnud, loomad ja taimed nii õnnelikult ja miks ta pilk on nii terane." Eestis on päris palju neid, kes on oma ellu leidnud Pille Pettai ja Väikese Myy: kaks vägevat naist korraldavad igapäevatööna Facebooki rühma "Nõid annab nõu”, kus on praegu üle 27 000.

 

Kaia Raudsepp. Lihtsalt ära jää üksi

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2021

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi

 

Ühel varasel hommikutunnil langeb Lydia sõbranna juurest tulles vägistamise ohvriks. Kuigi romaanis on ka kriminaalne liin, keskendub sündmustik siiski juhtunuga toimetulemisele: kui algul tundub Lydiale, et parim tee traumast ülesaamiseks on seda eirata, kõik endasse matta ja teha nägu, et midagi pole juhtunud, leiab ta lõpuks sõprade ja vanemate toel, et tugevus pole eitamises, vaid abi otsimises. Noorteromaan "Lihtsalt ära jää üksi" pälvis kirjastuse Tänapäev ja Eesti Lastekirjanduse Keskuse 2020. aasta noorteromaanivõistlusel II koha. Varem on Kaia Raudsepalt ilmunud "Nähtamatu tüdruk" (2020, Varrak).

 

Hendrik Relve. Minu elu uhkemad loomad

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 45 minutit

 

Raamatusse on koondatud eredaid elamusi kokkupuudetest maailma loomadega. Autor jutustab põnevatest loomajuhtumitest Antarktikas, Arktikas, Aasias, Aafrikas, Austraalias ja Ameerikas. Raamatu peategelasteks on tihti suurekasvulised imetajad, kuid leidub ka roomajaid ja olendeid muudest loomarühmadest. Valiku peamiseks aluseks on olnud seigad, kus mõnele huvitavale olendile õnnestus pääseda tavatult lähedale, nii füüsilises kui vaimses mõttes. Neil hetkedel tekkis teatud selgus, lähedustunne teise elavaga. Vahel olid need hetked meeldivad, vahel mitte. Aga need olid isiklikud, kordumatud ja ehedad. Piltide ja sõnade abil on autor püüdnud edasi anda veendumust, et sõltumata sellest, kas inimene seda tunnistab, kuulub ta loodusega ühte, on osa loodusest. Teisiti öeldes on Homo sapiens vaid üks liik suure hulga maailma erakordsete loomaliikide seas, ei parem ega halvem.

 

Kersti Salulaid. Kodu kotiga kaasas

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2021

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 38 minutit

 

Autor kirjutab oma raamatut tutvustades nii: "Kuni elame oma kodus, on meie tegemised üsnagi etteaimatavad. Sõidame nagu trammid samu rööpaid pidi. Loomulikult on liinid veidi erinevad, kuid laias laastus on kõik tuttav. Teame oma lähedaste käitumist ja tõekspidamisi ning püsime võõrastest ohutus kauguses. Välismaale elama minnes satume sootuks uude olukorda. Teame, et seal on teine keel, kombed ja tööharjumused. Ootamatult võib aga selguda, et kõige suuremaid üllatusi pakuvad kaasmaalased, kes on samuti võõrsile jõudnud. Korraga elavad su kõrvaltoas inimesed, kellesarnaseid oled näinud ainult tõsielusaadetes. Mõnikord elad läbi nii kentsakaid olukordi, et kahtled peagi "Kas see tõesti nii oli?" Et mälu alt ei veaks, tuleb lood kirja panna. Nii sündis 2017. aastal raamat "Ülelahe pumpernikkel. Soome tööle". Kuid eestlaste seiklused jätkuvad. Ka nüüd loete, millega toimekad kaasmaalased Soomes tegelevad ja kuidas hakkama saavad."

 

Kersti Salulaid. Ülelahe pumpernikkel

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2021

1 CD : DAISY raamat, 3 tundi 07 minutit

 

"Uskumatu ikka, milliseid eestlasi on olemas! Eestis ei kohta kunagi selliseid." Nii võiks kokku võtta arvamuse, mida kuuleb ühiskorterites, kus elavad meie Soomes töötavad kaasmaalased. Kuigi raamatu tegelased on kokku toodud Turusse, on osa lugusid pärit ka teistest Soome paikadest, kus elavad eestlaste suured kogukonnad. Raamatu autor Kersti Salulaid on õppinud EPAs agronoomiks ja töötanud eri ametites nii Eestis kui Soomes. Tema lahetagused kogemused on värvikad, lõpmatuks inspiratsiooniallikaks on aga välismaal töötavate eestlaste jututoad ja blogid. Pumpernikkel on Soome traditsiooniline küpsis, mida katab pealt paks suhkruvaap. See on nagu eestlase magus unistus Soomes töötamisest.

 

Ilmar Tomusk. Päiksemetsa vanadekodu kriminalistid

teksti esitanud Kristian Põldma

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 4 tundi 16 minutit

 

Kunagistel noortel kriminalistidel Piial ja Matil on seljataga pikk ja põnev elu. Nüüd veedab üheksakümne ühe aastane endine kriminaalpolitseinik Mati Lindpere oma päevi Peipsi järve lähistel kaunis männimetsas asuvas Päiksemetsa vanadekodus. Ühel saatuslikul päeval hakkavad vanadekodus toimuma kriminaalsed sündmused. Mati toakaaslane, kaheksakümne seitsme aastane Artur, satub eluohtliku mürgistusega haiglasse ja Matil tekib kahtlus, et mängus võib olla jõhkrate kurjategijate käsi.

 

Mats Traat. Tööpataljon

teksti esitanud Tarmo Hints

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 42 minutit

 

Teise maailmasõja ajal hakati Nõukogude armees looma karistusliku iseloomuga väeüksusi, mida nimetati tööpataljonideks. Algselt formeeriti need "rindele mittesobivate" rahvuste (baltlased jms) mobiliseeritud esindajaist ja eritingimustel GULAG-ist vabastatud vangidest. Näljapajukile jäetud meeste argipäeva kuulusid raske töö kõrval külmast, nakkushaigustest ja lakkamatust peksust tingitud surmad või hiljutise kaaslase enesetapp. Nõnda läksid hingusele tuhandete noorte meeste elud. Sõja järel tööpataljonid lokaliseerusid ning läksid armeelt üle NKVD alluvusse, kandes ametlikult ehituspataljoni (stroibat) nime. Üks seesugune paiknes aastail 1944-49 Paldiski lähistel ja oli formeeritud eeskätt varem sundmobilisatsiooni korras Saksa sõjaväes olnud Eesti päritolu isikutest. Nii sattus sellesse väeossa ka Palanumäe talust võrsunud Lembit Susi, Ilmar Jaksi eakaaslane ning Mats Traadi vastse romaani peategelane. Esmakordselt kohtus lugeja temaga Traadi jõgiromaani "Minge üles mägedele" eelviimases jaos "Naised ja pojad".

 

Eet Tuule. Saatuslik ratsukäik

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2021

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 35 minutit

 

Perekondlikust kiusust päranduse pärast saavad alguse segadused, mis lõpevad verevalamisega. Ühe nädala jooksul satuvad ühest ja samast trepikojast haiglasse kolm inimest. Üht neist on pussitatud ja teisele tahtlikult otsa sõidetud. See äratab politsei tähelepanu ning uurimine usaldatakse kriminaalpolitsei inspektor Marko Tammiku meeskonnale. Esialgu lihtsana tundunud ülesanne muutub järjest keerulisemaks, sest kõik kolm juhtumit on omavahel seotud ja nõuavad paraku uusi ohvreid. Lisaks vajavad klaarimist ka sassi läinud peresuhted.

 

Eet Tuule. Valede veski

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2021

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 43 minutit

 

Soovikute maakodu lähedasest rabast leitakse tapetuna meediaskandaali sattunud ärimees ja süüdlaseks peetakse pereisa Märti, kellel on mõrvaks mõjuvaid motiive. Olukord läheb järjest pingelisemaks, sest samal ajal kaob Soovikute perepoeg, tagaotsitavaks kuulutatakse tema sõber ning inimröövi ohvriks langeb ärimehe kahtlased tehingud avalikustanud ajakirjanik. Segaseid sündmusi hakkab uurima kriminaalpolitsei vaneminspektor Marko Tammik oma meeskonnaga ning peagi toob uurimine päevavalgele teisigi kahtlasi tegelasi.

 

Glendy Vanderah. Kus mets kohtub tähtedega

teksti esitanud Liivika Hanstin

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 51 minutit

 

Kas üks salapärane laps võib taastada kahe võhivõõra usu armastusse ja usaldusse? Pärast ema surma ja võitlust raske haigusega jätkab Joanna Teale Illinoisi maapiirkonnas lindude pesitsemise alast uurimistööd, tahtes tõestada, et raskused pole teda murdnud. Ta töötab iga päev päikesetõusust loojanguni, kuni elukorralduse lööb sassi üürimaja juurde ilmunud salapärane laps – paljasjalgne ja sinikaid täis. Tüdruk, kes ütleb oma nimeks Ursa, väidab, et on tulnud tähtedelt Maale viit imet nägema. Jo muretseb lapse koduste olude pärast ja lubab tal vastumeelselt enda juurde jääda – ainult nii kauaks, kuni Ursa mineviku kohta rohkem on selgunud. Jo kaasab võluva lapse saladuse lahendamisse erakliku naabri Gabriel Nashi. Mida rohkem aega kulub, seda rohkem tekib neil küsimusi. Kuidas suudab väike tüdruk Shakespeare’i loomingut mitte ainult lugeda, vaid ka mõista? Miks tema juuresolekul juhtuvad ootamatult head asjad? Ehkki nende kolme vahele on tekkinud imeline side, teavad nad, et ees ootavad rasked otsused. Kui suvi hakkab lõppema ja Ursal on jäänud näha veel viimane ime, jõuab tüdruku ohtlik minevik nendeni. Sellega lõpuks silmitsi seistes, kistakse valusad saladused päevavalgele ja nende saatuse üle otsustavad tähed. Enne kirjutama hakkamist töötas Glendy Vanderah Illinoisis ohustatud linnuliikide spetsialistina. Ta on pärit Chicagost, kuid elab Florida maapiirkonnas – koos abikaasa ning nii paljude lindude, liblikate ja põllulilledega, kui ta oma maatükile kohale suudab meelitada.

 

Tuula-Liina Varis. Tahan tunda, et elan

teksti esitanud Urve Koni

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 54 minutit

 

Novellikogu "Tahan tunda, et elan" on omamoodi romaan novellides, mille lugudest joonistub ühiste tegelaste toel välja pilt ühe suguvõsa käekäigust XX sajandi Soomes. Pöördelised ajaloosündmused toimuvad taustal, esiplaanile tõusevad sünnid ja surmad, pulmad ja matused – nendes lugudes elavad ja armastavad, kukuvad ja tõusevad jälle jalule tugevad soome naised. Tuula-Liina Variselt on eesti keeles varem ilmunud "Kilpkonn ja õlgmarssal" (LR 1996, nr 33–36). Järelsõnas tutvustab tõlkija Piret Saluri tema loomingut lähemalt.

 

Värskeid anekdoote

teksti esitanud Vilja Raagmaa

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2021

1 CD : DAISY raamat, 1 tund 54 minutit

 

Anekdoodid sünnivad elust enesest ja kõik raamatus olevad lood on kellegagi varem päriselt kusagil juhtunud. Siit leiab lugusid, mis ajavad naerma nii eelkooliealised lapsed kui ka pensio­näridest naabripere. Naerukrambid võivad saada erinevad baarikärbsed ja elu­kaptenid peenetes lokaalides ja joomaurgastes. Naerukortsu toob see silmanurka nahka pingutanud kontoridaamidel ja paneb silmad särama keskealistel looduslastel. Tänu sellele võib julgelt lubada, et raamatust leiab kindlasti nalja ka ilma igasuguse huumorisooneta inimene. Ja see pole veel kõik ... Teleturu kombel võib lubada, et kui see raamat ei aja sind naerma, siis ei suuda seda miski. Sellisel juhul võid kinkida selle raamatu kellelegi edasi ja küsida temalt 14 päeva jooksul oma raha tagasi! Aga ka see pole veel kõik ... Iga naerma ajanud anekdoot pikendab su eluiga.

 

Marcia Willett. Vananaistesuvi

teksti esitanud Anne Margiste

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 36 minutit

 

Armastatud näitleja Sir Mungo veedab vaikses Devoni kodukülas mõnusat vanaduspõlve. Looduskaunis maakonnas asuvast majast saab ideaalne pelgupaik tema Londoni sõpradele. Teiste seas saabub Mungole suveks külla ka Kit, kellel on kaasas kiri elu armastuselt Jake’ilt ja kelle hinges valitseb suur segadus. Naise viimasest kohtumisest Jake’iga on möödas palju aastaid ja nüüd soovib mees Kiti jälle näha. Suvi kestab ja ilmsiks hakkavad tulema ammused saladused, mis unisevõitu kogukonda sügavalt vapustavad. Peagi mõistavad asjaosalised, et ainus viis edasi minna on minevikuga silmitsi seista.

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Дарья Донцова. Привидение в кроссовках

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2007

1 CD : mp3 formaat, 11 tundi 58 minutit

 

Daša Vassiljeva ei jõudnud veel raamatukaupluse direktoriks hakatagi, kui müüjannad avastasid tema esimesel tööpäeval rõivastusruumi kapikesest tundmatu tütarlapse laiba. Ja mis kõige hirmsam – tapetu nimi oli Darja Ivanovna Vassiljeva, mis tähendab, et ta oli Daša täielik nimekaim!!! Aga kuidas see tütarlaps keldrisse sattus?.. Darja kavatseb selle välja selgitada, kuid samal ajal jätkub üllatuste keeristorm: maru muudab Daša kotedži elamiskõlbmatuks ja erauuringute austaja peab koos kõigi oma koduloomadega ajutiselt raamatupoodi kolima. Siis hakkab veel keegi müügisaalis öösiti ringi kondama... ja pealegi veel kodumaistes ketsides...

 

Клаус Манн. Мефистофель

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2006

1 CD : mp3 formaat, 13 tundi 13 minutit

 

Виктория Платова. В тихом омуте

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2006

1 CD : mp3 formaat, 16 tundi 58 minutit

 

Татьяна Полякова. Чего хочет женщина

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2006

1 CD : mp3 formaat, 8 tundi 53 minutit

 

Марина Серова. В духе времени

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2006

1 CD : mp3 formaat, 7 tundi 25 minutit