Raamatututvustaja

Märts 2021

 

 

Sisukord:

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Tove Alsterdal. Ulata mulle käsi

teksti esitanud Laine Mägi

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 17 tundi 18 minutit

 

Volbriööl kukub Charlie Eriksson kortermaja 11ndalt korruselt alla, jättes selja taha narkootikumidega segunenud elu, kaose ja täitumata unistused. Politsei peab juhtumit enesetapuks ning uurimine lõpetatakse. Charlie õde Helene soovib unustada oma tausta ja lõpetab suhted oma probleemse perekonnaga, sealhulgas Charliega, kes ei tee vahet tegelikkuse ja fantaasia vahel. Aga kes oli õde Charlie tegelikult? Kas ta ikka tegi enesetapu? "Ulata mulle käsi" on tume perekonnadraama ja poliitiline thriller, kriminaalromaan kirest ja petmisest, kuritegudest ja leppimisest.

 

Clifford Bishop. Seks ja vaimsus

teksti esitanud Helle Tiikmaa

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2020

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 29 minutit

 

Meelierutav ja mõtlemisainet pakkuv uurimus seksi ja inimvaimu võimsast seosest eri kultuurides alates iidsetest aegadest tänapäevani. Valgustab selliseid võtmealasid nagu viljakus, neitsilikkus, androgüünia, fallosekultus, riitused ja tseremooniad, erootika ja pornograafia, tabu, initsiatsioon ja armastus. Uurib selliseid ekstaasitehnikaid nagu tantrism, milles seksuaalset naudingut kasutatakse spirituaalse transtsendentsuse saavutamiseks. Raamatu lõpus on oskussõnastik ja ülevaade armutaigadest ning pulmakommetest eri aegadel ja eri kultuurides.

 

James Bowen. Bobi maailm

teksti esitanud Mart Aas

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 23 minutit

 

Suurt osa maakerast on tabanud Bobi-palavik. Sarja esimene raamat "Tänavakass Bob" vallutas inimeste südamed ja puges sügavale nende hinge. Tänu sellele on püsinud ruuge kassi lugu üle aasta tema kodulinna Londoni raamatumüügi edetabelite tipus. Täna saavad Bobi seiklustest oma emakeeles osa juba 27 riigi lugejad. "Bobi maailmas" jätkuvad tänavakassi ja tema peremehe Jamesi seiklused. Bob on Jamesile igal sammul toeks oma huumori, vapruse ja intelligentsiga, juhtides sõbra tähelepanu kõige olulisematele tõdedele sõprusest, usaldusest ja lojaalsusest. Rasketel ja isegi eluohtlikel hetkedel on ta oma peremehele nii kaitseingliks kui ka elupäästjaks. Kui James kirjutas nende kohtumisest ja sõprusest raamatu, õppis Bob lugejatega kohtumisteks n-ö viit viskama, aga James teab, et nii see kui ka kõik ülejäänud trikid ei ole võrreldavad nende oluliste õppetundidega, mida on saanud tema sellelt uskumatult tänavatargalt kassilt.

 

James Bowen. Kingitus Bobilt, ehk, Lugu sellest, kuidas tänavakass aitas ühel mehel mõista jõulude tõelist mõtet

teksti esitanud Mart Aas

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 3 tundi 33 minutit

 

Oma uues põnevas loos meenutab James Bowen jõulupühi, mil tema ja ta truu saatja, kõuts Bob esinesid tänavail ja müüsid ajakirja Big Issue. Neil päevil muutus Jamesi elu igaveseks. 2010. aasta talv oli Londonis niisama morn nagu Jamesi elu. Jõule oli ta alati peljanud. Jah, nüüd oli tal seltsiks Bob ja sõbranna Belle, aga Jamesi tervis oli kehv ja tal nappis raha, et maksta toidu või kütte eest. Mehel ei jäänud üle muud, kui minna jäistele tänavatele lootuses teenida raha, mille eest osta kodusooja ja, kui veab, siis ka pisikesi jõulukingitusi. See tohutult raske aeg andis Jamesile õppetunni. Elu Bobiga – ja ka jõulupühad – said tema jaoks hoopis uue tähenduse.

 

James Bowen. Tänavakass Bob

teksti esitanud Mart Aas

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 19 minutit

 

Kui sotsiaalkorteris elav James Bowen oma elukoha koridorist ruuge tänavakassi leidis, ei osanud ta aimatagi, millise muutuse see tema ellu toob. James elas ühe päeva korraga, teenides leivaraha Londoni tänavamuusikuna, ja viimane asi, mida ta oma ellu vajas, oli lemmikloom. Kahtlustele vaatamata ei suutnud James äärmiselt arukat roostekarva kõutsi hätta jätta, ta võttis kassi oma hoole alla ja ristis ta Bobiks. Lühikese aja jooksul said neist kahest lahutamatud teekaaslased. Nende ühine rännak läbi eripalgeliste, naljakate ja vahel ka ohtlike seikluste aitas mõlemal terveneda varasema elu hingehaavadest. "Tänavakass Bob" on liigutav ja meeliköitev lugu, mis puudutab omal kombel iga lugeja südant.

 

Elizabeth Buchan. Teine abikaasa

teksti esitanud Silvia Karro

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 15 tundi 03 minutit

 

Minty Lloyd lõi mehe üle oma kolleegilt ja arvas, et nüüd ootab teda õnnelik elu ja ta suudab pakkuda mehele põnevust, mida see oma rutiiniks muutunud ellu ihaldab. Selgus aga, et mees jätkaks meelsamini küll uue naisega, aga muidu üsna vanaviisi, ning ka Mintyl endal ei jätku kaksikutest laste kõrvalt romantikaks aega. Tööl ei lähe kõik nii, nagu vaja, mehe pereliikmed jälestavad teda varjamatult ning mehe endine naine on järsku kuulsaks saanud ja õide puhkenud – ühesõnaga, kõik on risti vastupidi ootustele. Ja ometi, kui Minty kõige enam abi ja toetust vajab, leiab ta seda ootamatust kohast – naiselt, kelle ta kunagi reetis.

 

Lucy Clarke. Üksainus hingetõmme

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2021

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 24 minutit

 

Kui Eva abikaasa Jackson Inglismaal traagiliselt hukkub, hakkab naine oma väljapääsmatus hingeseisundis igatsema kohtumist mehe omastega, kes elavad kaugel Tasmaanias, kuhu neil oli kavas mehega reisida. Nii lendabki ta ette teatamata maakera teisele poolele ning kohtub väikesel saarel Tasmaania ranniku lähedal Jacksoni venna Sauliga, kes on väga ta mehe sarnane. Ainsa hetkega muutub Eva elus kõik, meenutused abikaasast valguvad nagu kuiv mereliiv ta sõrmede vahelt läbi ning naine ei tea enam üldse, keda ta on armastanud. Tõde selles haaravas romaanis on, et kõik eelnev… oli vale.

 

Victoria Connelly. Viimane suvi

teksti esitanud Katrin Karisma

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 21 minutit

 

Neil on terve suvi ees. Kas sellest piisab kunagise sõprussuhte taastamiseks? Harriet Greenleaf unistab suvest ilusas Somerseti ranniku kloostris koos kahe parima sõbrannaga, aga tema unistus on kibemagus. Ühelt poolt on see võimalus ühendada taas kolm lahku kandunud elu, teisalt on tal muserdav saladus, mida sõbrannadega jagada, ja mis muudab kõik nende vahel igaveseks. Esimesena jõuab kohale Audrey, töönarkomaan, keda ootab ees infarkt, kui ta tempot maha ei võta ja enda eest ei hoolitse. Lisa on rõõmsameelne flirtija, kes pole veel end kellelegi ega millelegi pühendada suutnud. Kas igavene optimist Harriet suudab neile meelde tuletada, et elus on ka palju rõõmu ja kui tähtis on tähistada häid sõprussuhteid enne, kui need käest libisevad? Pika imelise suve tõusude ja mõõnade kaudu avastavad kolm naist taas, mida tähendab üksteisele toeks olemine enne, kui neid ootab ees elu kõige raskem hüvastijätt.

 

Horace Greasley. Kas põrgus linnud veel laulavad?

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2021

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 38 minutit

 

Maailm seisab teise maailmasõja lävel. Horace Greasley on kahekümneaastane noormees, kes pärast seitsmenädalast väljaõpet Leicesteri rügemendi 2./5. Pataljoniga leiab end Põhja-Prantsusmaa poristelt väljadelt vastamisi Saksa armeega, laskemoonaks vaid kolmkümmend padrunit. Kuid tõeline võitlus ootab Horace’i alles ees: 25. Mail 1940 võtavad sakslased Horace'i vangi ning algab piinarikas teekond Poolas asuvasse vangilaagrisse. Kui Horace kohtub Rosaga, tundub mehele, et saatus on visanud talle päästerõnga. Horace riskib kõigega, et oma armastatuga kohtuda, süstides seeläbi lootust oma kamraadidesse ja osutades vastupanu ühele ajaloo jõhkraimale režiimile. Tõsielul põhinev lugu mehest, kellel õnnestus korduvalt sõjavangilaagrist põgeneda ning sellest, kui palju lootust suudab anda armastus.

 

Hendrik Groen. Väike üllatus, ehk, Kuidas Hendrik ja Evert sekeldustesse satuvad

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 30 minutit

 

Hendrik Groeni ülimenukate salapäevikute eellugu. Hendrik Groen ja Evert Duiker, truud sõbrad nii heas kui halvas, on 70+ ja naudivad rahulikku vanaduspõlve. Nad käivad teineteisel külas, mängivad malet ja räägivad elust. Ühel päeval on aga rahu rikutud, kui Evert ilmub Hendriku poole, üllatusena kaasas väike külaline. Meeltesegaduse hoos on ta endaga kaasa toonud hetkeks valveta jäetud võõra lapsevankri koos lapsega. Evert peab seda algul heaks naljaks, Hendrik aga arvab vastupidi. Lapsehoidjatena käituvad sõbrad väga eeskujulikult, nuputades samal ajal, kuidas väiksekest võimalikult kiiresti ja märkamatult vanematele tagasi toimetada. Kuid tahtmatust kasuvanemlusest loobumine ei osutugi nii lihtsaks, sest kadunud lapsega seoses on omad huvid ka kooli haldusjuhil, linnapeal ja nii mõnelgi teisel.

 

Indrek Hargla. Süvahavva : viimane suvi

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 20 tundi

 

Süvahavva talus elab arbujate suguvõsa viimane üleloomulike võimetega 20-aastane Arnika Ambros, kes viib kokku elavaid ja surnuid ning suudab käia surmataguses maailmas. Aga Arnika on veel noor arbuja, ja võib-olla on ta teinud vigu, millel võivad olla kohutavad tagajärjed. Kui Arnika hakkab kahtlustama, et tema vanatädi on tapetud, avastab ta, et selle saladuse lahendust peab ta otsima oma suguvõsa tumedast minevikust. Arbujate suguvõsas on alati leidunud musta südamega inimesi, kes soovivad kasutada üleloomulikke võimeid kurjadel eesmärkidel. Süvahavva valitsemise pärast on kestnud salajane sõda juba aastasadasid. Indrek Hargla romaan "Süvahavva. Viimane suvi" on sarja kolmas osa, milles on kasutatud folkloorset ainest, ja seda võib iseloomustada kui ulmelist kriminulli ja etnopõnevikku. Minevikus toimuvas tegevusliinis rändame me koos kõige esimese ja surematu arbujaga läbi Lõuna-Eesti ajaloo erinevate ajastute – muinasajast kuni Rootsi võimu alguseni välja.

 

Ahto Kaasik. Põlised pühapaigad

teksti esitanud Urve Koni

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 36 minutit

 

Looduslikud pühapaigad – inimkonna vanimad kaitsealad – on eestlaste ja eestluse kujunemisloos väga olulisel kohal. Need on Eesti loodus- ja meelemaastike ühed tähenduslikumad ja salapärasemad paigad – püsivad maamärgid, mis talletavad koha- ja perepärimusi, uskumusi, tavasid ja teadmisi. Pühapaigad kaunistavad maastikku, hiied pakuvad varju nii kehale kui ka hingele ega lase katkeda meie sidemel esivanemate ja hõimurahvastega. Pühapaigad hoiavad meie kui põlisrahva juuri ning nende lugu jutustab Eesti maast ja rahvast. See mahukas raamat on esimene terviklik pühapaikade käsitlus, suurepärane sissevaade nende mitmekesisesse ja põnevasse maailma, aitamaks pühapaiku meie nüüdismaastikul ja kultuuris märgata ja mõista. Raamatus antakse ülevaade erisugustest looduslikest pühapaikadest, nendega seotud pärimustest, tekkelugudest, uurimisest ja hoidmisest ning sellestki, kuidas nad kajastuvad nüüdisaegses kultuuris ja miks meil neid paiku vaja on.

 

Hille Karm, Tiina Park. Tiina Park

teksti esitanud Haldi Normet-Saarna

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 23 minutit

 

Oleviku iga päeva ja hetke nautides jõuab kord kätte aeg, mil tuleb soov võtta ette reisid iseendaga, oma sisemusse, varasema mina juurde. Selleks on vaja energiat ja julgust nagu maailmareisidele minekul. Raamatus "Tiina Park. Naine teiselt planeedilt" seikleb teledaam, kes on korraga olnud nii saatejuht, operaator, režissöör, toimetaja, monteerija, assistent kui ka produtsent koos oma telesaate grupiga kaugetel maadel. Ta võtab ka ette reisi läbi oma elu. Reisisõltlasena on Tiina käinud läbi kümneid maailma maid, telesõltlasena on ta vaatajatele pakkunud paljude maade muljeid reisisarjades "C’est la vie", "Päikesepüüdja", "Normanni vallutused", "Minemine", "Reisile minuga" ja "Reisile meiega". Tema lood on just sellised, nagu ta ise räägib, ja need lood kõnelevad enda eest.

 

Jüri Kolk. Laskmata karu peied

teksti esitanud Jaak Känd

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2020

1 CD : DAISY raamat, 55 minutit

 

Millistele takistustele põrkab järve rännuhimu? Mida arvab jõgi taevast? Kas kuu on tõepoolest valemängija või ehk hoopis vastutustundetu looder? Milleks laulikule lestakala? Mis häält teeb patuta inimene? Kuidas lõhnab vaikimine? Kus on tõde? Kas süda ei võiks ennast selgemini väljendada? Miks mitte käia vee peal kui asi tagakäpas? Neile ja veel paljudele elutähtsatele küsimustele saab sellest raamatust vastuse või siis ikkagi ei saa.

 

Heli Künnapas. Ebaõiglane

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2021

1 CD : DAISY raamat, 2 tundi 04 minutit

 

Reelika on kolmekümnendates aastates edukas ärinaine, kel töötamine tuleb kindlasti paremini välja kui puhkamine. Pool aastat pärast lahutust koos nelja-aastase tütrega sõbranna juures rannakülas suvitamine on keeruline, sest kisub lahti vanad haavad ja sunnib mõtlema sellele, millega ta elus pole hakkama saanud. Keerulisi olukordi tekitab ka naabruses elav Paavo, kel tundub olevat negatiivseid kommentaare kõige kohta. Õige pea on kõigile selge, et Reelika ja Paavo kohtudes lendab alati sädemeid. Minevik jõuab järgi aga nii Reelikale kui Paavole. Milliseid sündmusi see kaasa toob, seda saad juba varsti lugeda romantilisest lühiromaanist "Ebaõiglane".

 

Tuule Lind. Tavaline perekond

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2021

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 23 minutit

 

Angela elu ei alga just kõige paremini. Ta pere on maailmasõja keerises üsna korralikult laiali pillutanud ning juba rahulikumal ajal, tüdruku sündides, ei ole arstid sugugi kindlad, kas sest lapsest elulooma saab. Aga saab, ja ehkki füüsiliselt pisut väeti, kasvab temast väga terane laps. Ent juba teismeeas tuleb ta ellu ootamatu pööre. Tuule Linnu seitsmes romaan jutustab ühe tavalise Eesti perekonna erilise loo. Loo, mis vähemalt mingis osas tuleb tuttav ette pea kõigile meist.

 

Susan Luitsalu. Minu maailm

teksti esitanud Reelika Kasemägi

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2021

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 26 minutit

 

Menuteoste "Minu Dubai" ja "Ka naabrid nutavad" autor Susan Luitsalu tegutseb selles raamatus nii Sotši olümpiamängude kui ka New Yorgi moenädala telgitagustes. Kuna seiklused ei hüüa tulles, satub uudishimulik Susan Jaapanis peenisefestivalile, Liibanonis Bekaa orus veinimõisa ja Gruusias Thbilisi vanalinna restorani lavale. Omaanis ronib ta 2997 meetri kõrguse mäe otsa ja saab selle käigus teada, et kardab kõrgust. Prantsuse Polüneesias pääseb Susan napilt kokkupõrkest haiga, kuid on sunnitud tahiti keeles kirikulaule laulma. Raamatu värvikate kõrvaltegelaste galerii ulatub Bakuu taksojuhist onu Borjast ja Los Angelese staarfotograafist Riverist kuni Taani kroonprintsi Frederikuni. Susanit peetakse seikluste käigus eksikombel aseriks, kreeklannaks ja juuditarist vaeslapseks, aga ka Slovakkia supermodelliks ja Saksa Vogue’i toimetajaks.

 

Oskar Luts. Jutustused. 2.

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 20 tundi 23 minutit

 

Kogumiku kolm jutustust käsitlevad aastatelt juba täiskasvanud noormehe armastuse ja abielu ümber keerlevaid elusündmusi. Oma romantilis-sümbolistlike elementidega läbipõimitud käsitluslaadi poolest seisab teistest mõnevõrra eraldi jutustus "Soo".

 

Kate Morton. Kellassepa tütar

teksti esitanud Maria Taimre-Varres

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 17 tundi 33 minutit

 

Üheksateistkümnenda sajandi Inglismaal jäetakse ühel talvel Londoni tänavatele maha väike tüdruk. Keegi saladuslik võõras lapsendab ta ning tüdrukust saab järgemööda varas, sõber, muusa ja armuke. 1862. aasta suvel, kui ta on just saanud 18-aastaseks, viibib ta koos grupi kunstnikega ühes kaunis majas, mis paikneb Thamesi jõe ülemjooksu vaikses käärus. Majas kasvavad pinged ning ühel palaval pärastlõunal kostab lask. Üks naine on tapetud, teine kaob ning tõde juhtunu kohta kaob ajapragudesse. Möödub rohkem kui sajand ning paljud võõrad külastavad Birchwoodi häärberit, kuid maja ei reeda toimunut, enne kui sinna satub veel üks noor naine, kes vajab selgitust omaenda perekonna saladusele … Kui "Kellassepa tütre" saladus vähehaaval paljastuma hakkab, saame teada nende inimeste lood, kelle elud on olnud selle härrastemajaga seotud 1862. aasta saatuslikust päevast saadik. Põnevalt üles ehitatud ja mitmekihiline raamat annab taas tunnistust Kate Mortoni oskusest paeluvaid lugusid jutustada.

 

Mihkel Mutt. Mägrad hernes

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 21 minutit

 

"Mägrad hernes" alapealkirjaga "Alam-Kolkaküla kroonika järg" on sarja teine raamat. Kui "Eesti ümberlõikaja" teemaks oli võimalus eestlusest põgeneda, ennast nö rahvuseliselt ümber lõigata, siis seekord vaeb autor võimalusi Eestit nö suureks teha. Kus, kuidas ja kes peaks seda tegema ja kas sel on mõtet? Kas väikerahval on tulevikku? Nagu ikka on autori firmamärgiks iroonia, mõtisklused ja sentimentaalsus.

 

Kai-Mai Olbri. Hoovuses

teksti esitanud Jaak Känd

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2020

1 CD : DAISY raamat, 16 minutit

 

See on täpne, tundlik ja isikupärane haikuraamat, kus on tunda see maailma elusana ja salapärasena hoidmise suund, väga vajalik ajal, kui inimesed on sunnitud armastust kerjama. Raamat on teemade järgi jaotatud neljaks tsükliks.

 

Raul Oreškin. Minu Peipsiveer

teksti esitanud Tarmo Hints

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 48 minutit

 

Värvilised majad, nende vahelt looklevad paadikanalid, kummaliselt kõrgele tõstetud sibulapeenrad, mille vahel toimetavad lilleliste rättidega külanaised, kaarjate ustega kuurid, mis on ehitatud otse hoonete külge. Vanadest rehvidest lõigatud peenrakaunistused, fantaasia piire nihutavad hernehirmutised, saunakorstendest tõusvad suitsuvined, vanadest suuskadest ehitatud aiad, nõukaaegsete nukkude ja nukuvankritega ehitud sibulaletid – just sellist külaelu fluidumit kogeme Peipsiveerel vanausuliste külades, kui sinna navigatsiooniseadme vea abil juhuslikult satume. Mööduvad aastad, kui näen ühel palaval suveööl unes, et ostame suvila. Hommikul kinnisvaraportaali avades tunnen maja ära ning pealelõunal olemegi juba Varnja küla poole teel, et kohtuda Aino, Niina, Tanja ja Matrjonaga, tänu kellele saavad meist daatšnikud. Alles hiljem, suveunest ärgates hakkame mõtlema, mida ostetud vana kalurimajaga peale hakata. Nii sünnib Voronja galerii. (Raul Oreškin)

 

Katrin Pauts. Minu Praha

teksti esitanud Külli Palmsaar

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 39 minutit

 

Viibisin kaks kuud kirjanduslinnas loomeresidentuuris, kus mind hakkas peale Praha hirmsa ja ohtliku ilu kummitama veel üks ootamatu tegelane – minust tunduvalt kuulsam ja kõrgemalt hinnatud kirjanik tähtsalt Kanadamaalt! Tundub, et teemad, millest paljud mõtlevad, aga teiste ees vagaviisakalt vaikivad, ongi minu spetsialiteet. Nii ka loomeinimese kadedus – sisimas ussitavad kõik, aga valjusti pajatavad sellest vähesed. Mina, lollike, olen jälle erand, ja ju selliste juhmuste nahka mul see palavalt ihaldatud kulka preemia ka läheb… Et oma tunnustamata isikut vähemasti võõraste sulgedega ehtida, olen teele kaasa haaranud Jaroslav Hašeki, Milan Kundera, Bohumil Hrabali ja teised väga kuulsad Tšehhi kirjanikud. Vahele pikin ka turismiinfot, rohkesti õllejoomist (Prahas teisiti ei saa!) ja igasuguseid kaasnevaid jaburusi – näiteks viin teid Euroopa kõige kummitavamasse hullumajasurnuaeda, millest kujunes luksusliku Josefovi juugendmaja kõrval vaat et mu teine residents. (Katrin Pauts)

 

Katrin Reimus. Õnnelikud inimesed

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2021

1 CD : DAISY raamat, 2 tundi 25 minutit

 

Katrin Reimusel on terav pilk ja otsene ütlemine. Raamatus on lihtsad ja elulised, ent samas väga inimlikud ja puändikad jutud. Suur elukogemus ja eluterve naer on need, mis autori lugudest vastu vaatavad. Tema juttude taga on suur mõistmine ja suur süda – tema lugude hoopis sügavam tasand.

 

Ruth Rendell. Kurtide linna ööbik

teksti esitanud Kaire Klaos

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2021

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 11 minutit

 

Kui lobisemishimuline koristaja Maxine jutustab pensionile jäänud inspektor Wexfordile, et leidis Kingsmarkhami kiriklast vikaar Sarah Husseini laiba, palub inspektor oma endistelt kolleegidelt luba osaleda uurimises. Peagi saab inspektorile selgeks, et linnakese mehed ei olnud just eriti vaimustunud naisvikaarist, kes oli pooleldi India päritolu ja tahtis tuua kirikusse värskemaid tuuli. Pealegi oli Sarah Hussein üksikema, kelle eraelu katab saladuseloor. Inspektor Wexford asub selgitama, kas mõrva ajendiks on rassism, seksism või veel midagi muud ...

 

Louis Sachar. Pahupidikool ja Hukatuse Pilv

teksti esitanud Anne Margiste

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 3 tundi 11 minutit

 

Tere tulemast tagasi Pahupidikooli! Teie lemmikõpilased ja -õpetajad on kohal, nende seas Sharie, kes läheb lendu oma mummulise vihmavarjuga, Kathy, keda on tabanud ränk vastuvaidlemise tõbi ehk vastandoroos, ja Jason, kes peab läbi lugema maailma kõige paksema raamatu. Kõik Proua Pärli klassi lapsed valmistuvad tähtsaks eksamiks, samal ajal kui koolimaja kohal laiutab müstiline Hukatuse Pilv.

 

Josie Silver. Üks päev detsembris

teksti esitanud Eva Püssa

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 13 tundi 32 minutit

 

Laurie on veendunud, et armastust esimesest silmapilgust pole olemas. Elus ei juhtu nii nagu mõnes tobedas filmis. Nii arvab ta ühe külma detsembripäevani, mil näeb läbi bussiakna Teda. Seda Meest. Hetk, mil nende silmad teineteisesse upuvad, on täis maagiat … ja siis paneb buss uksed kinni ning sõidab edasi. Laurie teab, et nad ei kohtu enam kunagi. Kuid juba järgmisel peol tutvustab Laurie' parim sõbranna Sarah talle oma uut eluarmastust. Kes on loomulikult See Mees. Laurie võib küll olla kindlalt otsustanud jätta armastus ja See Mees sinnapaika ning oma eluga edasi minna, kuid saatus on otsustanud teisiti.

 

Eet Tuule. Jaanituli Käopesas

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2021

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 41 minutit

 

Seltskond klassikaaslasi on otsustanud ühiselt jaaniõhtul oma olnud või saabuvat 50. sünnipäeva tähistada ning tulevad selleks maalilisse maakohta kokku. Nagu arvata, elustuvad nii mõnedki ammu pooleli jäänud lood, selgub, et kooliaegsed pinged ei ole aja jooksul päris kadunud ning lõpuks kisub sündmuste käik lausa kriminaalseks.

 

Eha Veem. Leskede klubi. Varemerohi

teksti esitanud Kaire Klaos

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2021

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 53 minutit

 

Seekord tuleb Leskede klubil hallid ajurakud tööle panna klubi värskeimat liiget, kohtunik Armin Berklundi painanud saladuse lahendamiseks. Loomulikult ei jäta tarmukas Leskede klubi oma sõpra hätta.

 

David Vseviov. Elulugu : kaks esimest nädalat

teksti esitanud Lauri Kaldoja

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 45 minutit

 

David Vseviovi "Elulugu. Kaks esimest nädalat" kirjeldab sündmusi tuntud ajaloolase ja arvamusliidri esimestel elunädalatel 1949. aasta mais/juunis. Kuigi tegevuskohti on ainult kaks – esimesel nädalal sünnitusmaja, teisel nädalal aga vastsündinu esimene kodu – tuba Tallinna "Saarineni maja" ühiskorteris, kohtame teoses väga palju tegelasi. Teoses põimuvad fiktsioon ja reaalselt aset leidnud sündmused. Stalini aja groteskset tegelikkust võimendab paljude tegelaste ülimalt entusiastlik suhtumine ajastu propagandistlikesse klišeedesse, ja nii saab valgustatud ka traagilise ajastu koomiline külg. David Vseviovi "Elulugu" on võimalik lugeda ka kui paljude Eesti viimase aastakümne elulugudebuumi sünnitatud raamatute paroodiat.

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Елена Аверьянова. Особняк со львами

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2006

1 CD : mp3 formaat, 11 tundi 42 minutit

 

Полина Дашкова. Приз

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2005

1 CD : mp3 formaat, 22 tundi 20 minutit

 

Дарья Донцова. Жаба с кошельком

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2006

1 CD : mp3 formaat, 12 tundi

 

Андрус Кивиряхк. На краю света

читает Эдуард Тее

Таллинн : Эстонская библиотека для слепых, 2021

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 13 minutit

 

Пауло Коэльо. Одиннадцать минут

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2006

1 CD : mp3 formaat, 8 tundi 36 minutit

 

Гектор Мало. Без семьи

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2006

1 CD : mp3 formaat, 12 tundi 51 minutit

 

Дмитрий Ребров. Джек-пот для Золушки

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2005

1 CD : mp3 formaat, 11 tundi 47 minutit

 

Барбара Доусон Смит. Всем сердцем

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2005

1 CD : mp3 formaat, 11 tundi 59 minutit

 

Даниэла Стил. Выкуп

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2005

1 CD : mp3 formaat, 11 tundi 11 minutit

 

Лев Толстой. Воскресение

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2005

1 CD : mp3 formaat, 20 tundi 49 minutit

 

Людмила Улицкая. Сквозная линия

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2005

1 CD : mp3 formaat, 6 tundi 30 minutit