Raamatututvustaja

Veebruar 2021

 

 

Sisukord:

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Kirjeldustõlkega filmid

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Auður Ava Ólafsdóttir. Arm

teksti esitanud Tambet Tuisk

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 11 minutit

 

Armastuse ja huumoriga kirjutatud südamlik lugu ühe mehe üllatavast eneseleidmise teest läbi seikluste, mis annavad ta elule uue mõtte. Jonas Ebeneser on tüüpiline tee-kõik-ise mees, kes tunneb sundi "logisevat" parandada, kuid samas ei suuda ta ise luua korda oma elus. Viiekümnene ja lahutatud, on ta hiljuti teada saanud, et pole oma tütre Gudrun Waterlily bioloogiline isa. Ta on vajunud eksistentsiaalsesse kriisi ja kaotanud kogu elujõu. Hooldekodus oma seniilset ema külastades mõtleb Jonas vargsi, kuidas, millal ja kus end oma viletsusest vabastada. Et tema ainus tütar ta laipa leidma ei peaks, otsustab Jonas, et kõige parem on surra välismaal. Kaasas vaid tööriistakast ja vahetusriided, lendab ta nimetusse riiki, kus õhus on endiselt tunda sõja hõngu. Ta broneerib toa väikeses väheste külalistega hotellis Silence. Seal elades saab ta aru teiste inimeste armide sügavusest, hakates samal ajal oma hingehaavu uues valguses nägema. Tähistamaks elu lõpmatuid valikuid, muutusi ja teist võimalust, on "Arm" innustav lugu mehest, kogukonnast ja teekonnast läbi meeleheite sügavuste elu mõtte taasleidmise poole. "Arm" ("Ör") on Islandi kirjaniku ja kunstiajaloo professori Auður Ava Ólafsdóttiri (sünd 1958) viies romaan. Teos on pälvinud Islandi (2016) ja Põhjamaade Nõukogu kirjandusauhinna (2018).

 

M. C. Beaton. Politseiniku surm

teksti esitanud Raul Tammet

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2021

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 32 minutit

 

Juba 30. eesti keeles ilmunud Hamish Macbethi loos peab see punapäine Põhja-Šoti mägismaa konstaabel päästma nii iseenda kui oma kuningriigi – Lochdubhi politseijaoskonna. Kui ta ainult poleks öelnud neid saatuslikke sõnu "Võtan kaheraudse ja lasen sel närukaelal pea otsast!", mille järel leitakse rannalt Cyril Sessionsi, noore auahne ja edasipüüdliku politseiniku kuulihaavaga surnukeha!

 

Karin Bojs. Minu euroopa perekond

teksti esitanud Urve Koni

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 17 tundi 32 minutit

 

1980-ndatest alates on geeniteadus teinud läbi tohutu arengu alates revolutsioonilistest uuendustest kriminalistikas, meditsiinis ja bioloogias kuni selleni, et on nüüd abiks ka arheoloogidele ja ajaloolastele. Rootsi teadusajakirjanik Karin Bojs otsustas suguvõsauurimisega süvitsi minna ja saada geenitestide kaudu rohkem teada oma seosest ürgaja inimestega. Ta luges sadu teadusuuringuid, intervjueeris seitsetkümmet maailma juhtivat teadlast ja reisis kümmekonda riiki, et mööda jälgi ajas tagasi liikuda. Raamatut kirjutama asudes seadis ta eesmärgiks seostada teadlaste uusimad avastused Euroopa esiajaloost omaenda perekonnalooga. Tulemuseks on väga tavatu ja universaalne raamat Euroopa ajaloost alates esimesest sisserännulainest kuni tänapäevani - viikingitest, varastest Lähis-Ida põlluharijatest ja flööti puhuvatest koopainimestest Saksamaal ja Prantsusmaal. Ajalugu, mida ta kirjeldab, on meie kõigi oma. Me oleme omavahel sugulased. Ükskord ammu elasid kusagil meie ühised esiemad ja esiisad. DNA-lõimed seovad meid kõiki omavahel kokku. Raamat pälvis 2015. aastal Rootsi tunnustatuima kirjandusauhinna, Augustpriseti aasta parima mitteilukirjandusteose valdkonnas.

 

Dan Brown. Pettepunkt

teksti esitanud Mart Aas

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 18 tundi 32 minutit

 

Kui NASA satelliit avastab sügavale Arktika jäässe mattunud üliharuldase objekti, kuulutab raskustes siplev kosmoseagentuur otsekohe võitu, mida ta hädasti vajab – võitu, mis mõjutaks oluliselt NASA poliitikat ja lähenevaid presidendivalimisi. Leiu ehtsuse tuvastamiseks kutsub Valge Maja appi kogenud luureanalüütiku Rachel Sextoni. Koos väljavalitud ekspertidega, kelle hulgas on ka karismaatiline teadlane Michael Tolland, suundub Rachel Arktikasse ja avastab lausa mõeldamatu teadusliku pettuse tõendid ning see jultunud tüssamine ähvardab paisata terve maailma vaidlustesse. Aga enne, kui Rachel jõuab hoiatada presidenti, ründab neid hukatuslik palgamõrvarite jõuk. Ellujäämiseks üle inimtühja ja surmaohtliku ala põgenedes teavad nad, et neil on lootust ainult siis, kui avastatakse, kes peitub meisterlikult sepitsetud vandenõu varjus. Ja neile selgub paradoks, et tõde ise ongi kõige vapustavaim pettus.

 

Elizabeth Buchan. Naise kättemaks

teksti esitanud Silvia Karro

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 14 tundi 52 minutit

 

"Naise kättemaks" on tegelikus elus korduvalt ette tulev lugu sellest, kuidas vanem mees otsustab pikendada noorust uue ja noore naise võtmisega. Endine ja juba eakam naine peab aga ise vaatama, kuidas ta endaga toime tuleb. Seda enam, kui veel selgub, et mehe uus kallim on naise kolleeg ja sõbranna. Romaani põhjal on tehtud ka film ja Buchan kirjutas sellele järje pealkirjaga "Teine abikaasa".

 

Jessica Fellowes. Mitfordide mõrvalood. Särav noor surnu

teksti esitanud Anneli Vedler

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2020

1 CD : DAISY raamat, 13 tundi 01 minutit

 

"Mitfordide mõrvalood. Särav noor surnu" on teine raamat Jessica Fellowesi krimiromaanide sarjast, mille tegevustik on tihedalt põimunud paljulapselise Mitfordide aadliperekonna elukäiguga kahe ilmasõja vahelisel ajal. Mitfordide lapsehoidjal Louisa Cannonil tuleb taas kord leida vastused mõrvajuhtumis, mis kõigi arvates on juba lahendatud. On aasta 1925. Mitfordide vanim tütar Nancy naudib juba täiskasvanuelu ning käib läbi glamuurse ja lõbujanuse seltskonnaga, keda kõmulehtedes kutsutakse säravateks noorteks inimesteks. Nende legendaarseks ajaviiteks on mängida aardejahti, mis viib neid sageli pöörastesse seiklustesse üle terve Londoni, seekord aga korraldatakse aardejaht Asthalli maamõisas äsja seltskonda astunud Pamela Mitfordi 18. sünnipäeva tähistamiseks. Mängu lõpuks on üks osalejatest jõhkral ja traagilisel moel oma elu kaotanud. Mitmete asjaolude tõttu vahistab politsei kiiresti Dulcie Longi nimelise toatüdruku, kuid Louisa on tema süütuses veendunud ning asub oma hea sõbra, noore politseiseersandi Guy Sullivani abiga otsima tõendeid selle kohta, kes võis olla tegelik mõrvar.

 

John Gardner. Surm on jäädav

teksti esitanud Kaire Klaos

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2021

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 46 minutit

 

Surematu James Bond tegutseb taas. Seekord on John Gardner teinud agent 007-st sajandi viimase kümnendi Euroopa riigijuhtide päästja. Sündmused jõuavad haripunkti La Manche'i aluses tunnelis.

 

Anne Griffin. Kui kõik on öeldud

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 29 minutit

 

Kui peaksite oma elu kokkuvõtmiseks valima viis inimest, kes nad oleksid? Mida ütleksite toostiks, kui tõstaksite neist igaühe auks klaasi? Ja mida saaksite lõpuks teada enda kohta, kui kõik on öeldud? Ühel juunikuu laupäevaõhtul tellib Maurice Hannigan Rainford House’i hotelli baaris viis erinevat jooki. Iga toostiga tervitab ta enda jaoks olulist inimest, jutustades nende kaudu loo oma elust, kahetsusest ja vaenust, armastusest ja õnnestumistest. Süü ja kadeduse, vääritimõistmiste ja valede võrku põimitud naabrite ja perekonna lugu on huvitavalt ajatu, justkui tahaks autor öelda, et elulõksud ei muuda tegelikult väga palju selles, mis on inimloomusele omane. Liigsesse nostalgiasse ja kurvameelsusse kaldumata ohjab Griffin meisterlikult üsna keerulist süžeed, luues luust ja lihast tegelaskujud, kes ei jäta lugejat ükskõikseks. Ta oskab hoida parajalt pinget vaheldumisi mitmel ajareal kulgevas narratiivis.

 

Géza Gárdonyi. Egeri tähed

teksti esitanud Mart Aas

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 21 tundi 43 minutit

 

Ajaloolise romaani tegevustik leiab aset 16. sajandi rahutus Ungaris ja hõlmab umbes 20-aastast perioodi (1533–1552). Põhilisteks sündmusteks on Egeri piiramine türklaste poolt 16. sajandi keskel ja peategelase Gergely Bornemissza elus toimuvad sündmused.

 

Otto von Habsburg. Karl V (1500-1558)

teksti esitanud Mart Aas

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 41 minutit

 

Õhtumaa võimsaim monarh, Burgundia hertsog, Hispaania kuningas, Saksa Rahvuse Püha Rooma Riigi keiser Karl V (1500-1558) valitses maailmariiki, kus päike iial ei loojunud. Tema valdused ulatusid Madalmaadest Põhja-Aafrikani ja Ungarist Mehhikoni. Ent keisri õnnetuseks oli elada murranguajastul, millele jätsid sügava pitseri reformatsioon ja ususõjad, talurahvaliikumised ja maadeavastused. Karl V ihkas olla lepitaja, kuid pidas veriseid sõdu, kaitses usuühtsust, kuid tema vihaseimad vastased olid paavstid, võitis vaenlasi, kuid iga lüüasaamine tugevdas neid. Nii ei viinudki suurejoonelised plaanid ja õilsad sihid kuhugi. Karl oli pärit keskajast, esindas rüütlivoorusi ja ristisõdade ideaale, kuid pidi leppima renessansiajastu küünilise pragmaatilisusega. "Ta ujus oma ajas vastuvoolu, olles hääbunud traditsioonide hoidja ja kuulutades ideaale, milleks tema kaasaegsed polnud veel küpsed," kirjutab Karl V järeltulija, Austria viimase keisripaari poeg, Habsburgide suguvõra pea Otto von Habsburg. Ent seda aktuaalsemad on need nüüd, viissada aastat hiljem, Euroopa uue ühinemise ajastul.

 

Emily Henry. Miljon juunit

teksti esitanud Liisu Krass

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 38 minutit

 

Emily Henry lüüriline maagilise realismi piire kompav romaan on nagu "Romeo ja Julia" ning "Sada aastat üksildust" ühes raamatus – lugu kahe vaenujalal perekonna võsukestest, kes teineteisesse armuvad, kui üritavad paljastada tõde kummalise maagia ja hirmsa needuse kohta, mis nende perekondi juba mitmendat põlve kimbutab. O’Donnellitel ja Angertitel on nende kodulinnas Five Fingersis müütiline kuulsus. Ometi ei seleta ükski linnas ringlevatest lugudest seda, millest sajandivanune vaen kahe perekonna vahel alguse sai. Kogu oma teadliku elu on Jack "June" O’Donnell pidanud järgima vaid üht reeglit: hoia eemale Angertitest. Jutul lõpp. Ta pole kordagi mõelnud, miks tema kadunud isa Angerteid nii väga vihkas. Aga kui Saul Angert pärast kolme salapärast eemalveedetud aastat koju naaseb, ei õnnestu June’il teda kuidagi vältida. Ning peagi avastab June, et ei vihkagi seda sarkastilist poissi nii palju nagu peaks. June lööb kahtlema kõiges, mida siiani oma perekonna ja jumaldatud isa kohta teadis, ning ta peab otsustama, kas temal – ja kõigil teistel enne teda elanud O’Donnellitel – on viimaks kätte jõudnud aeg minevikust lahti lasta.

 

Michael Hjorth, Hans Rosenfeldt. Tüdruk, kes ei rääkinud

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2021

1 CD : DAISY raamat, 15 tundi 43 minutit

 

Sebastian Bergmani sarja IV osas "Tüdruk, kes ei rääkinud" saab krimipsühholoogi proovikiviks koletut mõrvatööd pealt näinud vaikiv tunnistaja. Rahulikku Torsbyt raputab külmavereline mõrvatöö, kui ühest majast leitakse tapetuna neljaliikmeline perekond. Kohale kutsutakse keskkriminaalpolitsei mõrvarühm, kes sõidab sündmuspaigale juhtumit lahendama ilma olulise liikme Ursulata. Kui peamine kahtlusalune leitakse peagi surnult, muutub juhtum veelgi keerukamaks, sest teo toimepanemiseks on kasutatud sama mõrvarelva. Perekonna mõrvapaika veel kord uurides selgub, et majas on viibinud tunnistaja, kes nüüd on kadunud. Keerukas olukorras tuleb tegutseda kiiresti ja leida tunnistaja üles enne, kui mõrtsukas seda teeb. Jäljed viivad maja taga asuvasse suurde metsa, kust leitaksegi üles 10-aastane tüdruk Nicole. Kuid nähtu ja kogetu on muutnud tüdruku täiesti tummaks. Koletut mõrva pealt näinud vaikivast tunnistajast saab nüüd krimipsühholoog Sebastian Bergmani oskuste proovikivi.

 

Michel Houellebecq. Serotoniin

teksti esitanud Lauri Kaldoja

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 52 minutit

 

Michel Houellebecq on kirjutanud: "Ma usun vähesesse, kuid see-eest väga sügavalt. Ma usun piiratud kuningriigi võimalikkusse. Ma usun armastusse." "Serotoniini" peategelane kiidaks need sõnad kahtlemata heaks. Tema lugu viib meid läbi Prantsusmaa, kus traditsioonid on jalge alla tallatud, kus linnad on muutunud elamiskeskkonnana väljakannatamatuks ja kus hävingu servani viidud maapiirkonnad on valmis mässu tõstma. Ta räägib oma elust, tööst põllumajandussektoris, sõprusest, nii palju kui see veel võimalik on, noorpõlveideaalide kokkukukkumisest ja meeleheitlikust lootusest võita tagasi kadunud armastus. "Serotoniinis", mida peetakse Houellebecqi romaanidest kirjanduslikult üheks tugevamaks, räägib autor maailmast, mis ei tunne enam headust ega solidaarsust ning mida raputavad muutused on kontrolli alt väljunud, kuid samuti süümepiinadest ja kahetsusest.

 

Cara Hunter. Väljapääsu ei ole

teksti esitanud Mait Joorits

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 38 minutit

 

See on inspektor Fawley karjääri üks häirivamaid juhtumeid. On jõulupühade viimased päevad. Põhja-Oxfordist tuuakse maja põlevatest rusudest välja kaks last. Neist noorem on surnud, tema vend võitleb veel oma elu eest. Miks olid lapsed majas üksi? Kus on nende ema ja miks nende isa telefonile ei vasta? Üsna pea leitakse uusi tõendeid ja inspektor Fawley hirmsamad kahtlused saavad tõeks. See tulekahju ei olnud õnnetus. See oli süütamine. Järelikult on tegu mõrvaga. Ja tapja on endiselt jooksus... Cara Hunter ei tee "Inspektor Fawley juhtumite" kolmandas raamatus põnevuse kruvimisel mingeid järeleandmisi ning suudab oma lugejaid taas üllatada.

 

Carole Johnstone. Peeglimaa

teksti esitanud Helle Tiikmaa

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2021

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 13 minutit

 

"Peeglimaa" on lugu kaksikõdedest ja mehest, keda nad mõlemad armastavad, ning süngest lapsepõlvest, mida nad ei suuda unustada. Cat elab Los Angeleses, võimalikult kaugel kaksikõest Elist ning Edinburghis asuvast lapsepõlvekodust. Seal asus kord Peeglimaa – õdede poolt välja mõeldud tume ja salapärane koht, kus nende arvates elutsesid piraadid, nõiad ja klounid. Täiskasvanuna mõtleb Cat harva nende lapsepõlvekodule ja Elile, kes elab endiselt seal koos abikaasa Rossiga. Kui aga El ühel päeval mõistatuslikult oma purjepaadiga kaob, on Cat sunnitud naasma suurde vanasse majja, mis pole kahekümne aasta jooksul põrmugi muutunud. See on endiselt täis varjulisi peiduurkaid, kus Cat komistab tahtmatult tüdrukute minevikku looritanud saladustele ja tontidele. Nimelt on keegi – El? – jätnud Catile kõikjale mõistatusi ja vihjeid, mis viivad järjekindlalt tagasi Peeglimaale, kus pikka aega varjul olnud tõde ootab avastamist.

 

Leelo Kassikäpp. Kui vanad naised armuvad. I. Katre

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2021

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 55 minutit

 

"Katre" on esimene romaan Leelo Kassikäpa triloogiast "Kui vanad naised armuvad". Romaani peategelane Katre on kuldse keskea künnise ületanud. Naine on oma neli last suureks kasvatanud ja seega on tema elutöö tehtud. Elu üksluisus ei rahulda tegusat naist. Ta igatseb enda ellu veel midagi. Katre ei suuda leppida mõttega, et tema jaoks ei olegi enam midagi tulemas ja kogu edasine elu on surmani paika pandud. Kui Katre ellu ilmub Mattias, armub naine eneselegi ootamatult. Mees vallutab kõik naise mõtted ja tunded. See on lugu sügava hingeeluga naise elu viimasest kõikehaaravast kiindumusest, kirglikust keelatud armastusest. Romaani lõpus jõuab tegevus tagasi Katre lapsepõlve, mis möödus sõjajärgsetel aastatel Võrumaal väga vaeses neljalapselises peres.

 

Leelo Kassikäpp. Kui vanad naised armuvad. II. Marta

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2021

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 55 minutit

 

"Marta" on teine romaan Leelo Kassikäpa triloogiast "Kui vanad naised armuvad". Romaani peategelane Marta on kümne aasta eest jäänud leseks. Pühendudes poja perele, on tema isiklik elu nihkunud tagaplaanile. Ootamatu kohtumine Raimiga sütitab naises tunde, mida ta ei ole ammu kogenud. Elul on Marta jaoks varuks üllatus – koos mehega avastab ta endas seni varjul olnud seksuaalsuse. Paraku ei ole elus kõik nii lihtne. Noore armastuse teele kerkib karisid, ka selliseid, mida naine ei oska ette näha. Romaanis näeme läbi peategelase elu ja mõttemaailma, kuidas ennast kehtestada ja elus hakkama saada. Kuigi Martalgi ei tule kõik kergelt kätte, on saatus siiski mõnikord südi naise poolt. Romaani tegelastel tuleb ka lahendada raha ja varandusega seotud probleeme.

 

Leelo Kassikäpp. Kui vanad naised armuvad. III. Matilda

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2021

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 27 minutit

 

"Matilda" on kolmas romaan Leelo Kassikäpa triloogiast "Kui vanad naised armuvad". Peategelane Matilda jääb noorelt leseks, üksi kahte poega kasvatama. Abi ei ole kusagilt loota ja naisel on tükk tegemist, et poegadel ei oleks millestki puudust. Ta annab endast parima ega mõtle isiklikele vajadustele. Kui pojad saavad täisealiseks ja nende Mustamäe kahetoalisest korterist välja kolivad, taipab Matilda, et nüüd on kätte jõudnud tema enda aeg. Kuniks veel jõuab möödalibiseval elul sabast kinni haarata, tuleb midagi ette võtta. Naine asubki otsustavalt tegutsema ja tema püüdlused kannavad vilja. Matilda teele satub erineva elulaadi ja ellusuhtumisega mehi. Naine saab tunda nii rõõmu kui ka kurbust, aga tema jaoks ei ole väljapääsmatuid olukordi. Tunneli lõpus on valgus.

 

Marilyn Kerro. Taassünd

teksti esitanud Ene Lepp

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2020

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 36 minutit

 

Marilyn Kerro kauaoodatud teine raamat "Taassünd" räägib kõigest sellest, mille vastu te, head lugejad, huvi tundnud olete, sealhulgas suhetest, õnnelik olemisest, hirmust ebaõnnestumise ees, lahkunutest ja mahajääjatest, unenägudest, karmast ning paljust muust. Kuid eelkõige räägib see headusest, armastusest ja usust iseenda mõtete ja tegude jõusse. Raamatu lõpust leiab küsimuste-vastuste osa, kus Marilyn vastab tema FB-lehel esitatud küsimustele.

 

Karin Kilp. Oma saar

teksti esitanud Karin Kilp

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2020

1 CD : DAISY raamat, 1 tund 48 minutit

 

Tormi on väike poiss, kes peab veetma suvepuhkuse koos vanematega tundmatul inimtühjal saarel. See plaan ei meeldi Tormile põrmugi, sest saarele ei saa ju sõpru kaasa võtta ja seal pole ei televiisorit ega arvutimänge. Aga kui poiss saarele jõuab, avastab ta, et siin pole sugugi igav. Kuigi saarel rohkem inimesi pole, kihab see siiski elust, mis on sootuks teistsugune ja põnevam kui linnas. Pealekauba juhtub siin igasuguseid imesid ja poiss leiab endale isegi uusi sõpru. Lõpuks ei tahaks Tormi saarelt enam üldse lahkudagi.

 

C. S. Lewis. Tabatud rõõmust

teksti esitanud Helina Kurist

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2020

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 59 minutit

 

Statistika põhjal kuulub C. S. Lewis (1898-1963) XX sajandi teise poole saja enim tsiteeritud autori hulka. Kes oli C. S. Lewis? Veendunud ratsionalist, kellest sai kristlane; kristlik kirjanik, kelle raamatud on suutnud väga laiale lugejaskonnale teha arusaadavaks usu ja eetika keerulisemaidki küsimusi; tunnustatud õppejõud Oxfordis, hilisem Cambridge'i ülikooli keskaja ja renessansi kirjanduse professor; lasteraamatute autor, kes on loonud "Narnia lood", mille müütilis-muinasjutulist maailma võiks mõistmise hõlbustamiseks võrrelda J.R.R. Tolkieni loominguga. Oxfordis 1930-ndatel aastatel moodustunud kirjandusliku sõpruskonna nimega "The Inklings" tegid kuulsaks lisaks Lewisele ka kirjanikud J.R.R.Tolkien ja Charles Williams. Lewis ei distantseeri end oma loomingust, ei peida oma seisukohti ega veendumusi. Oma autobiograafilises raamatus "Tabatud rõõmust" kirjeldab ta põhjalikult oma lapsepõlve ja kooliaja elamusi ning kristlasekssaamist.

 

Jana Maasik. Hopspelleri amulett. II. Üksik skelett

teksti esitanud Jaak Känd

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2020

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 39 minutit

 

Amulett avab järk-järgult oma saladused, juhatades lugeja ajarännakul nii minevikku kui ka tulevikku. Pipa, Mattise ja Egoni elu on endiselt täis ohte ja seikluseid. Rändkino etenduse ajal Pipa uimastatakse, posijamoor Kossa kaob jäljetult, koloniaalkauplusesse "Saba & Sarved" murtakse sisse ja mõisa saabub uus klaveriõpetaja. Algusest peale pole kahtlustki, et kuskil tõmbab niite mustkunstnik Clara. Fantaasiapõneviku tegevus toimub aastatel 1903 ja 2059.

 

Jüri Parijõgi. Jutte

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 17 tundi 09 minutit

 

Raamatusse on koondatud meie tuntud laste- ja noorsookirjaniku jutte kogudest "Tsemendivabrik" (1926), "Jaksuküla poisid" (1930), "Jõulud! Jõulud!" (1930) ja "Suuskadel Vallastesse" (1932). Samuti pikem jutustus "Teraspoiss" (1937). Lugeja saab pildi tolleaegsete külade elust-olust, laste mängupaikadest, tsemendivabrikust, sadamast, mõisast ja linnamiljööst.

 

Voldemar Pinn. Kahe mehe saatus : Johannes Vares, Hjalmar Mäe

teksti esitanud Anne Rekkaro

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2021

1 CD : DAISY raamat, 4 tundi 43 minutit

 

Teie ees on raamat kahest üldsusele väga tuntust, aastatel 1940-1946 võib-olla Eestimaal kõige tuntumast mehest. On tagasihoidlik öelda, et rahvas neid ei armastanud. Hinnangud mõlemale algasid sarkasmist ja lõppesid raevuka hukkamõistuga. Loomulikult oli ka risti vastupidiseid seisukohti ja neidki polnud vähe. Aja jooksul on hinnangud muutunud ja muutuvad edasi kõikuvas tasakaalus. Need mehed on Johannes Vares-Barbarus, Eesti NSV Ülemnõukogu Presiidiumi esimees (1940-1946) ja Hjalmar Mäe, Saksa okupatsiooni aegne Eesti omavalitsuse juht (1941-1945). Püüan anda raamatus vastuse, missugused olid need kaks meest. Kus nad sündisid, kes olid nende vanemad, milline oli nende koolitee. Miks ja kuidas nad omandasid maailmavaate, mis ühe tegi vastuvõetavaks ühele totalitaarsele režiimile, teise teisele. Missugune oli nende elu ahvatlevas võimutipus, millised raskused, kas varjatud ambitsioonid said rahulduse. (Voldemar Pinn)

 

Sergi Plohhi. Tšornobõl

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2021

1 CD : DAISY raamat, 15 tundi 33 minutit

 

1986. aasta 26. aprill on läinud ajalukku päevana, mil toimus plahvatus Tšornobõli tuumajaamas. Sergi Plohhi jutustab arhiividokumentidele ja intervjuudele toetudes loo Euroopa raskeimast tuumakatastroofist, mis jättis oma jälje sadade tuhandete inimeste, teiste hulgas ka eestlaste ellu. Põnevikuna kirjutatud raamat viib meid kevadiselt muretusse Ukrainasse, reaktori juhtimisruumi, hüljatud küladesse ning võimulolijate kabinettidesse. Aga ennekõike on see tuletõrjujate, teadlaste, inseneride, tööliste, militsionääride ja sõjaväelaste lugu, kes pidid oma tervise hinnaga toime tulema pealtnäha võimatuga: hoidma ära tuumapõrgu, mille kõige hullemad tagajärjed oleksid hävitanud elu kaugemalgi kui Euroopas. Raamat võitis 2018. aastal Ühendkuningriigi mainekaima aimeraamatute auhinna, Baillie Giffordi preemia. Sergi Plohhi elas 1986. aastal Ukrainas vähem kui 500 km kaugusel Tšornobõlist, praegu on tema kodu Ameerika Ühendriikides. Ta on Harvardi Ülikooli Ukraina ajaloo professor ja sealse Ukraina uurimisinstituudi direktor. Tema sulest on ilmunud mitmeid auhindadega pärjatud raamatuid, millest eesti keeles on varem ilmunud "Viimane impeerium. Nõukogude Liidu lõpp".

 

Vladimir Pool. Konstantin Päts. Vang nr 12

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2021

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 59 minutit

 

Raamatus on kronoloogilise jutustusena avaldatud KGB arhiividest pärinevad haruldased dokumendid – erakirjad, ülekuulamisprotokollid ja fotod –, mis heidavad valgust president Konstantin Pätsi viimastele eluaastatele ja tema pere käekäigule. Raamatu koostaja ja autor Vladimir Pool on kunagine Eesti NSV KGB esimehe asetäitja ning majandusvastuluure juht. 2019. aastal ilmus tema autobiograafia "Minu elu ja teenistus KGBs". Alates 1988. aastast juhtis ta Eesti NSV KGB komisjoni, kes tegeles NSV Liidu julgeolekuorganite ohvrite rehabiliteerimisega. See võimaldas talle juurdepääsu olulistele ja ka salajastele dokumentidele, mis heitsid valgust president Pätsi jt Eesti Vabariigi riigitegelaste saatusele pärast 1940. a suve. Raamatu toimetaja, ajaloolane Küllo Arjakas ütleb oma järelsõnas: "Arvukate ülekuulamiste põhjalikud protokollid näitavad, et Konstantin Päts – vaatamata ahvatlevatele lubadustele või ähvardustele – ei läinud võõrvõimuga koostööle." Järelsõna avab raamatus rekonstrueeritud sündmustiku tausta, täiendab seda teistest allikatest pärit andmetega ning kirjeldab kokkuvõtvalt Konstantin Pätsi säilmete kodumulda jõudmise lugu.

 

Patrick Raba. Singulaarsus

teksti esitanud Vilja Raagmaa

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2021

1 CD : DAISY raamat, 20 minutit

 

Riina Raudsik. Eelmäng haigustele

teksti esitanud Inge Henk

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2021

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 59 minutit

 

Kuidas reageerib organism stressi korral? Sümpaatilise närvisüsteemi aktiivsus tõstab veresuhkrutaset ja vererõhku, laiendab pupille, ahendab väikseid artereid, kuid laiendab bronhe ja bronhioole, paneb südame kiiresti ja tugevasti lööma ning suurendab vere hulka lihastes. Organism on võitluseks valmis. Kui selline olukord kestab pikemat aega, kurnatakse organismi kaitsesüsteemid välja ja tekivad erinevad kaebused, näiteks seletamatu väsimus, ülemäärane higistamine, rütmihäired ja jõu kadumine, hingeldus ja hingamisraskused, peapööritus ja tasakaaluhäired, pingepeavalud ja ärevus. Kõik need märgid on keha appihüüe, eelmäng haigustele. See on teadaanne, et oled oma kehaga pikka aega valesti käitunud. See on tõsiste otsuste tegemise aeg selleks, et end tervenemise teele tagasi pöörata. Raamatu autor Riina Raudsik on ise omal nahal seda eelmängu kogenud ning tänu sellele, et ta muutis oma elukorraldust, haigusi välja ei kujunenud. Enne esmatasandi arstina tööle asumist töötas dr Raudsik erakorralises meditsiinis. Selle raamatu lugudest joonistub ka värvikas pilt 70–80ndate aastate kiirabiarsti tööst ja võimalustest. Oma toonaseid kolleege meenutab ta erilise südamesoojuse ja lugupidamisega.

 

Emelie Schepp. Oma isa poeg

teksti esitanud Malle Allika

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2021

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 21 minutit

 

Ühel soojal suvepäeval helistab kuueaastane poiss oma isale. Kabuhirmul olles räägib ta, et keegi on tunginud nende koju Norrköpingis, et võõras on ema põrandale pikali löönud. Pärast seda kaob poiss jäljetult. Prokurör Jana Berzelius juhib selle keerulise juhtumi uurimist. Koos kriminaalkomissar Henrik Levini ja kriminaalinspektor Mia Bolanderiga püüab ta välja uurida kadumise tagamaid. Ja mida lähemale tõele nad jõuavad, seda isiklikumaks muutub uurimine Jana jaoks. Ta mõistab, et poisi leidmisega on kiire, väga kiire. Samal ajal nõuab halastamatu Danilo Peña, et Jana teda arestimajas külastaks. Kui Jana lõpuks temaga kokku saama soostub, heidetakse ta jubedasse võitlusesse elu ja surma peale, kus mängu pannakse kõik ja kõik on ohus.

 

Robin Sharma. Kella 5 klubi

teksti esitanud Susanna Oja

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2020

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 28 minutit

 

Legendaarne juhioskuste ja tipptulemuslikkuse ekspert Robin Sharma tutvustas kella 5 klubi meetodit juba 20 aasta eest. See põhineb väga tõhusal hommikurutiinil, mis on aidanud tema klientidel jõuda suurepärase tegutsemisvõime, hea tervise ja kõikumatu meelerahuni sel kõikvõimalikest väljakutsetest kubiseval ajastul. Autor on selle elumuutva raamatu kallal töötanud üle nelja aasta ja see tutvustab varakult tõusmise harjumust, mis on paljudel aidanud jõuda erakordsete tulemusteni ning ühtlasi saada õnnelikumaks ja paremaks inimeseks, kes oskab elu väärtustada. See põnev – ja sageli naljakas – lugu jutustab kahest äsja tutvunud inimesest, kes kohtuvad omakorda ekstsentrilise miljardäriga, kellest saab nende õpetaja.

 

Francesca Simon. Hirmsa Henry aluspüksid

teksti esitanud Jaak Känd

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2020

1 CD : DAISY raamat, 1 tund 08 minutit

 

"Küll see Henry on üks hirmus poiss!" hüüavad kõik täiskasvanud nagu ühest suust. Henry aga ei tee sellest väljagi. Tema korraldatud jamadest ja naljakatest tempudest selle ägeda sarja lood räägivadki. Selles raamatus proovib Henry süüa köögivilja, saab vanatädi Gretalt uued aluspüksid, jääb haigena koju ja kirjutab kinkide eest tänukirju. Nagu ikka, on tulemus võrdlemisi hirmus ...

 

Krystal Sutherland. Peaaegu täielik halvimate õudusunenägude nimekiri

teksti esitanud Helle Tiikmaa

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2020

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 34 minutit

 

Krystal Sutherlandi uus, hirmnaljakas ja reaalsust painutav romaan kahest autsaiderist, kes astuvad vastu oma suurimatele hirmudele elu ja armastuse ees, üks halvav foobia korraga. Esther Solari vanaisast peale on kõik tüdruku pereliikmed määratud elama mõne suure hirmu meelevallas. Estheri isa on agorafoob ja on kuus aastat maja keldris püsinud, Estheri kaksikvend ei suuda viibida pimedas ning nende ema kardab meeletult ebaõnne. Solaride hirmud on nad alla neelanud ja nende hirmude kätte nad ühel päeval ka surevad. Esther ei tea, milline on tema suurim hirm (ega tahagi teada), sest ta väldib elus kõike ohtlikku. Liftid, kitsukesed ruumid ja rahvamassid on vaid mõned asjadest, millest eemale hoida. Nagu ka juuksur, ämblikud, nukud, peeglid ja kolm tosinat muud foobiat, mille ta on oma peaaegu täielikku halvimate õudusunenägude nimekirja üles märkinud. Siis aga varastab Estheri kunagine klassivend Jonah Smallwood tüdruku päise päeva ajal paljaks. Peale telefoni, raha ja müslibatooni, mida Esther oli hilisemaks hoidnud, varastab Jonah ka tema hirmude nimekirja. Vargusest hoolimata saavad neist sõbrad ja et murda Estheri perekonda kummitav needus, sõlmivad kokkuleppe: oma viimase kooliaasta igal pühapäeval saavad nad kokku, et astuda järjest vastu kõigile koletutele hirmudele Estheri nimekirjas, ja veel ühele, millega tüdruk polnud üldse arvestanud: armastusele.

 

Hilly-Helena Tammessaar. Vana aja nipid. 1. osa, Majapidamine

teksti esitanud Inge Henk

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2021

1 CD : DAISY raamat, 1 tund 14 minutit

 

Kas okupatsioonieelse Eesti vabariigi perenaiste hulgas laialt levinud majapidamisnippidest on ka tänapäeva kodudes abi? Puhastusekspert Hilly-Helena Tammessaar katsetas 123 nõuannet ja annab teada. Kõiki selle raamatu vanu nippe katsetanud Hilly-Helena Tammessaar on töötanud 17 aastat puhastusvaldkonnas eri ametikohtadel. Helena väldib kodukeemiat ja otsib selle asemel võimalusel loodussõbralikke puhastusviise, mistõttu siinsed vanad eestiaegsed nõuanded tema silmad kohe särama panid. Ta armastab taaskasutust, vanu asju, oma väikest koduaeda ja lapsi.

 

Herbjørg Wassmo. Põgenemine Franki juurest

teksti esitanud Katrin Karisma

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 55 minutit

 

Romaan "Põgenemine Franki juurest" räägib lastekodus üleskasvanud keskpärasest kirjanikust Sannest, kes varastab oma armukeselt Frankilt neli miljonit krooni ja asub otsekui eikuskilt välja ilmunud müstilise Fridaga reisile läbi Euroopa. Hiljem liitub nendega ka Franki naine, mis komplitseerib olukorda ja lisab loole põnevust. Peamise tõukejõuna tegutsevat Fridat võiks lugeja mõista kui Sanne teotahet pakatavat alter ego, kes ühelt poolt oleks nagu tema energiline ideaal-mina ja teiselt poolt kui tema küüniline ja sünge vari.

 

Tara Westover. Haritud

teksti esitanud Liina Vahtrik

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 14 tundi 03 minutit

 

Tara kasvas üles idahos. Tema isa elas peatselt saabuva maailmalõpu nimel, taunis meditsiini ja kooliharidust ning sundis lapsi töötama ohtlikes tingimustes. Raskeid ajukahjustusi, ajuverejookse ja ulatuslikke põletushaavu raviti üksnes koduste salvide ja homöopaatiaga. Keegi isegi ei teadnud, millal Tara sündis, sest tal polnud sünnitunnistust … Tara veetis oma päevi isa romulas töötades, ent iga seal veedetud juhmistava tunniga ägenes temas teadmishimu ning tüdruk hakkas ise õppima. Ta luges matemaatika-, loodusloo- ja ajalooõpikuid ning suutis ennast harides jõuda muu hulgas ka Harvardi ja Cambrige’i ülikooli. "Haritud" on jahmatav lugu täis emotsionaalset ja füüsilist vägivalda, aga ka tugevust ja julgust, et ennast elu halbadest seikadest lahti rebida.

 

Kirjeldustõlkega filmid

 

Mehetapja. Süütu. Vari

režissöör ja stsenaarium: Sulev Keedus, produtsent Kaie-Ene Rääk, kirjeldustõlke koostasid Kaidi Roots, Christel Sogenbits, Aili Reha, Kai Kunder, luges Liisi Selg

Tallinn : F-Seitse, 2021

1 DVD, 2 tundi 21 minutit

 

Eri aegadel kulgeva kolme loo peaosalisteks on mässumeelsed naised, kes tahavad ise oma saatuse üle otsustada. "Mehetapja" tegevus toimub 19. sajandi lõpus, mil inimelu vormivad veel patriarhaalsed kombed. Vägisi mehele sunnitud Maara üritab meeleheitlikult oma saatuse eest põgeneda. "Süütu" tegevus leiab aset 1949. aasta kevadel. Ingerimaalt Eestisse küüditatud Elina elab uues küüditamishirmus ja üritab oma elu päästa vastumeelse abieluga. "Vari" kulgeb kaasajas, justkui piiramatu vabaduse ajastul, kus hinge täitva tühjuse eest üritab põgeneda Luna Lee. Kolmes filminovellis kehastab nii Maarat, Elinat kui ka Luna Leed näitleja Rea Lest.