Raamatututvustaja

Jaanuar 2021

 

 

Sisukord:

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Luke Allnutt. Taevas kuulub meile

teksti esitanud Kristian Põldma

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 13 tundi 53 minutit

 

Rob Coates on ellujääja. Enda meelest oli ta saanud eluloteriilt peavõidu: kaunis kodu, imeline naine Anna ja armastatud poeg Jack, kes muudab iga päeva erakordseks seikluseks. Kuid siis tabab perekonda tragöödia ja Robist saab iseenese kõige kurjem vaenlane, kes kõike kunagi kalliks peetut enda ümber hävitama hakkab. Kui maailma pole ühtäkki enam võimalik mõista, pöördub Rob fotograafia poole, hakates jäädvustama kauneid paiku, mida kunagi külastas – mälestusi hetkedest, mil ta perekond oli õnnelik. Ja just siis, kui tundub, et kõik on kadunud, asub Rob unustamatule teekonnale, mis aitab taas leida rõõmu ja armastust.

 

Katarina Bivald. Unistuste raamatupood

teksti esitanud Liivika Hanstin

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 16 tundi 08 minutit

 

Sara on 28-aastane ega ole kunagi käinud Rootsist väljaspool – välja arvatud paljude raamatute lehekülgedel, mida ta loeb. Kui tema eakas kirjasõber Amy kutsub teda külla Iowas asuvasse väikelinna Broken Wheeli, otsustab Sara, et on aeg kodust lahkuda. Kuid kohale jõudes ootab teda ees üllatus – Amy on surnud. Järsku leiab ta end ihuüksi surnud naise majas kuskil kaugel Ameerika kolkas. See ei ole just puhkus, mida Sara ette oli kujutanud. Kuid Sara avastab peagi, et ta pole sugugi üksi. Üksteise järel õpib ta tundma inimesi, kellest teab Amy kirjade kaudu. Sara mõistab kiiresti, et Broken Wheel vajab hädasti seiklusi ja võibolla ka natuke romantikat. Lühidalt öeldes, see unine väikelinn vajab raamatupoodi! Linnarahval pole aga vähimatki lugemisharjumust ega ka huvi raamatute vastu. Nii peabki Sara mõtlema, kuidas seda huvi äratada, ja varsti selgub, et elul on noore naise jaoks varuks veel nii mõnigi üllatus ... "Unistuste raamatupood" on rootsi kirjaniku Katarina Bivaldi (snd 1983) esikromaan, mis on pälvinud mitmeid tunnustusi. Raamat on tõlgitud 28 keelde.

 

Ernst Theodor Amadeus Hoffmann. Kuradi eliksiirid

teksti esitanud Helle Tiikmaa

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2020

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 33 minutit

 

Maailmakirjanduse klassiku peateos ühendab reaalse ja unenäolise, õuduse ja groteski. Petegelast, munk Medardust, juhib vääramatu saatusejõud. Ta leiab kloostri reliikviakogust pudeli kuradi kuradi eliksiiriga, mis annab vaimujõudu ja ihurammu. Kui selle toime nõrgeneb, ihkab ta uut annust, muutub sõltlaseks. Eliksiiri mõju all saadab munk korda jubedaid kuritegusid, elab liiderdades ja sureb lõpuks kloostris pärast oma elukäigu kirjapanekut.

 

Juku juntsüklopeedia

teksti esitanud Vilja Raagmaa

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2021

1 CD : DAISY raamat, 2 tundi 05 minutit

 

Koolihuumori kogumik Igas kodus, igas koolis on omad naljad, omad sõnakõlksud ja omad jukulikud koolijuntsud, kelleta elu oleks poole igavam. Kahjuks levivad juntsüklopeedilised teadmised siiamaani suust suhu, mis on teadagi tagurlik ja isegi ebahügieeniline. "Juku juntsüklopeedia" asub neid lünki täitma kogumikuga, millest leiate kollektsiooni koolinaljadest, mitmesugustest ennustustest-paikapanemistest ehk koolimullidest, salmikuvärssidest, kiiksuga kirjandilausetest ja slängisõnadest.

 

Mart Kadastik. Eluaegne

teksti esitanud Tarmo Hints

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 13 tundi 22 minutit

 

Prantsuse pesu müügiga oma äriedule aluse pannud Nils-Kaspar Koppel on noorukieas läbi elanud seksuaalse vapustuse, mis jätab jälje kogu ta elule. Aasta-aastalt võtavad erutavad kujutlused tema üle järjest enam võimust ja tahtmine oma fantaasiaid ka reaalsuses kogeda muutub üha painavamaks. Ainus naine, keda ta siiralt armastab, kannab endas paraku veelgi valusamat saladust. Kas puhtad tunded suudavad minevikutaagast üle olla? "Eluaegne" on Mart Kadastiku neljas romaan. Haarava sündmustikuga raamat süüvib inimese pimedamatesse hingesoppidesse. Autori kujutamisviisis vahelduvad grotesk ja huumor, kargus ja soojus.

 

Imogen Kealey. Vabastamine

teksti esitanud Ingrid Margus

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 33 minutit

 

Liitlaste silmis oli ta kartmatu vabadusvõitleja, osav spioon, naine, kes oli oma ajast ees. Gestaapo silmis oli ta fantoom, vari, paaniliselt taga otsitud vastupanuvõitleja. 1912. aastal Uus-Meremaal sündinud Nancy Wake põgenes kuueteistkümneselt Austraaliast range ema juurest, elas mõnda aega omal käel New Yorgis, siis Londonis, siis ajakirjanikuna Pariisis. Leidis elukaaslaseks jõuka töösturi, kolis Marseillesse, sai tuntuks sealses kõrgseltskonnas. Kuid siis algas teine maailmasõda. Ohtusid eirates ja abikaasa raha kasutades asus Nancy tegema koostööd vastupanuliikumisega: aitas päästa sõjavange, tegutses kullerina. Sakslased panid osavale vaenlasele, kes kõigist nende lõksudest pääses, hüüdnimeks Valge Hiir, oskamata kahtlustada, et tegu võib olla naisega, liiatigi kena, rikka ja nipsaka daamiga. Kui gestaapo arreteerib Nancy abikaasa, teeb noor naine Šotimaal läbi liitlaste diversandiväljaõppe. Prantsusmaale naaseb Nancy juba agendina, et koondada Auvergne’i piirkonnas vastupanuliikumise rühmad, õpetada nad välja ja varustada relvadega. See ei ole lihtne, sest esiteks ei usalda prantslased inglasi ja teiseks ei usalda nad naisi – vähemalt selles osas, mis puutub sõjapidamisse. "Vabastamine" on peadpööritav lugu sellest legendaarsest naisest, kel õnnestus pälvida oma aja viie suure riigi inimeste imetlus, austus ja armastus.

 

Tiina Kurnim. Sõrve rahva elukeerdkäigud

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2021

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 49 minutit

 

Selles raamatus on mälestused ühe Saaremaal Sõrve poolsaarel elanud väikese tüdruku vanematest ja tema enda elust, alates sünnist kuni tänapäevani. Ka sellest, kuidas Vene okupandid tulid nende kodusse hävitama kogu nende perekonda, kuidas kaheksa-aastasest tüdrukust sai 1941.aastal väike vanainimene, kelle selga vajus katastroofiliselt raske murekoorem, millega temal tuli kaua aega elada, ja kuidas ta imekombel suutis ellu jääda.

 

Kadri Lepp. Poiss, kes tahtis põgeneda

teksti esitanud Adeele Jaago

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 3 tundi 47 minutit

 

Mardi ema ja isa sõidavad Egiptusesse puhkusele ja viivad Mardi maale vanaema juurde. Poiss on hingepõhjani solvunud ja otsustab ära põgeneda. Igaveseks. Las ema-isa siis alles kahetsevad! Põgenemine on aga keerukas ettevõtmine, vaja läheb raha ja dokumente, bussipiletit ja väga head plaani. Plaan Mardil on, aga siis hakkab juhtuma päris ootamatuid asju.

 

Kairi Look. Piia Präänik ja bandiidid

teksti esitanud Reelika Kasemägi

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2020

1 CD : DAISY raamat, 2 tundi 09 minutit

 

Piia Prääniku mõnus elu Papli puiestee majas number 5 pööratakse pea peale, kui selgub, et Piia saab õeks – kolmikutele! Kui värsked Präänikud lõpuks sisse kolivad, hakkab majas juhtuma väga kummalisi asju. Neisse on segatud ka meemaias Jack, jõuk karusid ja kahtlasevõitu naabrid. Koos uue sõbra Villemiga asub Piia tegudele, enne kui asi päris käest ära läheb.

 

Antonio Manzini. Maikuu lumi

teksti esitanud Siim Angerpikk

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi

 

Rikka ehitusettevõtja perekond maalilises Põhja-Itaalias varjab saladust. Tegu on inimrööviga, millest politseile ei ole teada antud. Aseprefekt Rocco Schiavone saab vihje jälile juhuslikult ning tajub, et kusagil karjub keegi meeleheitlikult appi. Algab mäng mitmel mängulaual: Roccol tuleb välja uurida, mis peitub privilegeeritud seltskonna väliselt laitmatu fassaadi taga, joosta võidu ajaga, et päästa inimelu, ning heita valgust halli tsooni, kus kohtuvad äri ja maffia. Rocco must minevik jälitab teda endiselt ja tema täielikuks õuduseks sajab keset õitsvat maikuud ka lumi maha. "Maikuu lumi" on Rocco Schiavone seeria kolmas osa. Varem on ilmunud "Must rada" ja "Aadama küljeluu".

 

George R. R. Martin. Tants lohedega. Esimene raamat

teksti esitanud Helle Tiikmaa

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2020

1 CD : DAISY raamat, 23 tundi 15 minutit

 

Pärast suurt lahingut ripub Seitsme Kuningriigi tulevik juuksekarva otsas. Olukorda pingestavad aina uued ohud kõigist suundadest. Idas valitseb Daenerys Targaryen, Targaryenite Koja viimane järeltulija, oma kolme lohega linna üle, mis on rajatud tolmule ja laipadele. Tal on tuhandeid vaenlasi, ent on ka neid, kes on otsustanud temaga liituda. Sealhulgas need, kellel on kuninganna leidmiseks oma varjatud põhjused. Ka Tyrion Lannister, kelle pea eest on Westeroses suur hulk raha välja käidud, suundub Daeneryse juurde. Tema värsked liitlased sellel rännakul ei pruugi küll olla need, kellena nad näida püüavad, kuid nende lojaalsus kuulub sellele, kelle võimuses on teha lõpp Daeneryse nõudele tõusta Raudtroonile. Põhja pool kõrgub jääst ja kivist ehitatud mammutmüür, mis on niisama tugev kui selle kaitsjad. Just seal seisab Jon Snow, Öise Vahtkonna 998. ülempealik, vastamisi oma kõige võimsamate vaenlastega. Neid leidub nii vahtkonna sees kui ka müüri taga, jäiste olendite maal. Kõikjal üle maa süttivad tulised konfliktid. Liitlasi reedetakse ja suurel hulgal lindpriidel ja preestritel, sõdalastel ja soenditel, aadlikel ja orjadel tuleb silmitsi seista pealtnäha ületamatute takistustega. Mõned neist äparduvad, teised aga võidavad. Taoline rahutu aeg, mil saatus põimub poliitikaga, viib paratamatult välja aegade suurima tantsuni. "Tants lohedega" on George R. R. Martini eepilise "Jää ja tule laul" sarja viies osa.

 

George R. R. Martin. Tants lohedega. Teine raamat

teksti esitanud Helle Tiikmaa

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2020

1 CD : DAISY raamat, 23 tundi 34 minutit

 

Kuningas Joffrey käsul Kuningalinnas hukatud Ned Stark ei öelnud oma lastele suusoojaks, et tali on tulekul. Hilissügise viimased lehed langevad sama hoogsalt kui kuningad ja rüütlid. Müüri taga liginevad Ned Starki sohipojaks peetava Jon Snow juhitud Öisele Vahtkonnale iidsed olendid, kes ei tunne sõna "surm". Uueks sõjaks valmistumise asemel peab aga Snow tegelema omade keskis rahu säilitamisega. Rahu on habras ka Talitundrus, kus Roose ja Ramsay Bolton ootavad viimast isehakanud kuningat, sõjaväe eesotsas liikuvat külmetavat Stannis Baratheoni, et tolle pea maha lüüa. Boltonid püüavad ohjata liitlasi ja reetlikus segaduses otsib oma võimalust Tõhk, keda tunti varem Theon Greyjoyna. Theoni vend purjetab samal ajal kiirelt Essose suunas, kus Daenerys Targaryen vajab hädasti lojaalseid liitlasi. Ka Daeneryse kasvavad lohed, kes tõmbavad oma ema tähelepanu poliitilistelt intriigidelt endale, löövad aina metsikuma hooga oma ürgset tantsu. Kuningalinn ootab aga kohtumõistmist kahe kuninganna üle, aimamata, kui suur oht maabus enne talve tulekut Westerose rannikul.

 

Alexandra Oliva. Üksinda

teksti esitanud Liisu Krass

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 25 minutit

 

Ta tahtis seiklust. Ta ei osanud ettegi kujutada, et see võib minna nii kaugele. Kõik saab alguse tõsielusarjast. Kahtteist võistlejat ootavad väljakutsed, mis panevad proovile nende vastupidavuse. Ühiskonnast äralõigatud võistlejad ei tea, et samal ajal toimub katastroof. Kui suur on hävingu ulatus? Kas seda põhjustas loodus või on süüdi inimene? Üksinda ja sihi kaotanud, komberdades lugematuid kilomeetreid mööda tundmatut maad aina edasi, tuleb ühel võistlejal – noorel naisel – appi võtta kogu jõud ja ellujäämisinstinktid. Kui ta ei usu ikka veel, et see pole enam ammu mäng. Ta lihtsalt keeldub alla andmast. Alexandra Oliva käänuline ja provokatiivne romaan "Üksinda" sunnib meid silmitsi tõdemusega, kui suurt rolli mängib meie reaalsustajus meedia ja kui lihtne on meiega manipuleerida.

 

Margit Peterson. Mustade silmadega mees

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2020

1 CD : DAISY raamat, 3 tundi 01 minutit

 

Käesolev novelli- ja lühijutu kogumik kätkeb endas lugusid, mis on läbi aastate ilmunud ajakirjades "Müstilised lood" ning "Saatus & Saladused", mille kaasautor on Margit Peterson. See on mõtteline järg tema eelnevatele kogumikele "Virtuaalmees" ja "Rõntgennägemisega mees". Lugude inspiraatoriks on suurel määral elu ise, pisut juurde fantaasiat, nagu ilukirjanduses ikka. Elu ongi üks suur müsteerium, sestap kohtud Sinagi siin müstilise karakteriga tegelaskujudega, kes esmapilgul tunduvad äraolevad, kuid ometigi omased.

 

Mihkel Raud. Isa

teksti esitanud Mart Piirimees

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 24 minutit

 

Lapsed on võimelised igas täiskasvanus üksikuid rõõmuhetki esile kutsuma. Sulle sügavalt silma vaatama ja midagi filosoofilist lausuma, näiteks "kui elevandil poleks lonti, lõpeks ta liiga ootamatult ära". Või lasteaias isadepäeva kaardi meisterdama ning su pea asemele habemega päikese joonistama. Neid rõõmuhetki on tegelikult rohkem kui mõned. Neid on tohutult. Ent häda ja viletsust, mangumist ja kauplemist, tülisid ja kriiskamist, täispissitud voodilinu ning jalataldu lõikavaid legoklotse on kõvasti rohkem. Igale rõõmsale hetkele eelneb vähemalt kümme sellist, mis vanema kannatuse tõsiselt proovile panevad. Mihkel Raua "Isa" on humoorikalt kirjutatud elulooline lastekasvatamise raamat, mis pakub lapsevanematele võimalusi samastumiseks, pildikesi äratundmiseks, mõttemäge ellujäämiseks ning kohti naermiseks. Ja ohtralt nippe, kuidas laste kasvatamise katkematust lahingust võitjana väljuda.

 

Triin Sinissaar. Mäe tippu ja tagasi

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2020

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi

 

Mirt töötab televisioonis operaatorina. Ta on hiljuti abikaasast lahku kolinud ja püüab ravimitega tõrjuda nii peavalusid kui ka kurvameelsust. Tema endine mees Luukas on pärast valusat läbikukkumist matnud maha unistused heliloojana edu saavutada ja teenib igapäevast leiba helitehnikuna. Aastaid välismaal elanud telerežissöör Johan, Luukase kunagine parim sõber, on ühe isikliku mure lahendamiseks äsja Eestisse tagasi kolinud ja temast on saanud Mirdi töökaaslane. Ootamatu ühine tööots viib nad kolmekesi Delhisse võttele, kuid alguses lühikese komandeeringuna plaanitud reisist kujuneb olude sunnil pikk teekond läbi mitme India osariigi, alt lauskmaalt üles Himaalaja mägedesse. Sedamööda kuidas India oma võlude ja raskustega reisikaaslastele naha vahele poeb ja omavahelised suhted üha pingestuvad, on nad aina enam sunnitud seisma silmitsi mälestustega, mis neid painavad. See on rännak, mis muudab viimaks nende kõigi elu. "Mäe tippu ja tagasi" on lugu armastusest, hirmust ja lahtilaskmisest.

 

Amalie Skram. Ära antud

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2020

1 CD : DAISY raamat, 4 tundi 43 minutit

 

"Ma tahan ju sulle ainult kõike paremat, mu kallis tütreke. Ainult kõike paremat. Ja seepärast ongi mu kohus sulle öelda, et nüüdsest on su mehel sinu üle tingimusteta õigus ja võim. Sa pead olema kuulekas ja malbe nagu talleke, vastasel juhul ei jää ta oma väikese armsa naisukesega rahule." Nõnda räägib ema oma tütrele, kes astub seitsmeteistaastasena abielu tundmatusse, otse lastetoast abieluvoodisse, mis asub tema kaptenist mehe laeva pardal. See abielu on eos hukule määratud, kuivõrd süütuke neidis ei suuda päästa oma pahedele andunud meest. Eesootavast pulmareisist näib kujunevat mõlemale tõeks saanud õudusunenägu.

 

Grigori Skulski. Raudne Tatjana

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2020

1 CD : DAISY raamat, 4 tundi 45 minutit

 

Pikki aastaid Eestis elanud populaarne vene kirjanik Grigori Skulski (1912–1987) on mitmete tunnustust pälvinud romaanide, jutustuste ja novellide autor. Tema loomingut on tõlgitud eesti, saksa, poola, tšehhi, hiina jt keeltesse. Sellesse raamatusse on kogutud novellid armastusest. Need on erinevad, aga räägivad kõik õnnetust armastusest. Ja samaaegselt õnnelikust. Armastusest naise vastu; pimedast kiindumusest iidoli vastu; kuulsuse- ja tunnustusejanust; armastusest lapse vastu; piiritust tundest tugevama vastu; õrnusest nõrgema vastu. Uhkusest, sõltumatusest, õndsast sõltuvusest inimesest, kelleta oma elu ette ei kujuta. Need novellid on kinematograafilised: te näete kõiki tegelasi, te õpite neid tundma ja hakkate armastama, te olete nendega kohtunud. Nad sarnanevad teiega, neis, ehkki kordumatutes, on olemas kõik, mis on olemas igas inimeses, kes igatseb jagatud üksinduse järele. Autor ei mõista kellegi üle kohut, ta üritab kõiki mõista ja näitab lihtsalt, kuidas saatuste ristumine põhjustab vältimatult hääletuid draamasid, mis viivad meid vaikse lootusetuseni, aga mitte ilma naeratuse, soojuse ja valguseta, mis kiirgavad ka siis, kui ollakse ummikusse jooksnud. Seda nimetatakse helgeks nukruseks.

 

Vadim A. Želnin. Läbi aastaaegade

teksti esitanud Anne Rekkaro

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2020

1 CD : DAISY raamat, 2 tundi 57 minutit

 

Populaarne loodusemees Vadim Želnin on pool sajandit aasta ringi teinud oma vaatlusi otse looduse keskel, kodumaastikul Vellaveres. See aastakümnete jooksul päevikuisse ja mällu talletatud kogemus muudab harukordseks ka käesoleva raamatu. Selles on kiindunud loodusevaatleja hing ja aastate tarkus. Autori tähelepanu on köitnud kõik, mis koduümbruse metsades, niitudel ja põldudel toimub: millised seadused juhivad taimede-loomade elu, millised aga ilmastiku kujunemist, kas need ka omavahel seotud on. Kõigest sellest tuleb juttu käesoleva raamatu lehekülgedel, mis on mõeldud kõige laiemale lugejaskonnale: nii täiskasvanuile kui ka koolilastele, kõigile, kes loodusest veidigi huvitatud on.

 

Eet Tuule. Kimalased Piksekivil

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2020

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 56 minutit

 

Keskea künnisele jõudnud Kertu pääseb imekombel raskest liiklusõnnetusest ja taas hakkavad teda painavad kummalised unenäod ning Piksekiviga seotud mälestused lapsepõlvest. Naine otsustab aja maha võtta, et üle aastate külastada oma kodutalu Saaremaal. Seal kohtab Kertu kunagist naabripoissi. Ka Tõnu oli varakult kodunt lahkunud, kuid mõne aasta eest kodukanti naastes talunikuks hakanud. Kuigi Kertu ja Tõnu isiklikus elus on palju pettumusi, lahvatab nende vahel kirglik armastus. Ent tee teineteise leidmiseni on sillutatud ootamatute katsumuste ja salapäraga. Armastajate ette kerkivad järjest uued takistused. Kas nad suudavad need ületada?

 

Philipp Vandenberg. Aphrodite tütar

teksti esitanud Helle Tiikmaa

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2020

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 55 minutit

 

Ajalooline romaan Ateena kauni hetääri Daphne seiklusrikkast elust. Romaani tegevus toimub Kreeka-Pärsia sõdade ajal ja algab Ateenas, kus võluva Daphne armastust püüdlevad Kreeka rikkaimad ja mõjuvõimsaimad mehed. Ometi armub ta mehesse, kes on tema vastu ükskõikne – see mees on Themistokles. Kuna romaani tegevus on põimunud sõjaga, siis on tegu rohkem põneviku kui traditsioonilise armastusromaaniga. Eriti nauditav on tolleaegse elu ja mõtteviisi tõetruu kujutamine – selles on tuntud ajalooraamatute autor Philipp Vandenberg kui tõeline meister.

 

Nina Wähä. Testament

teksti esitanud Eva Püssa

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2021

1 CD : DAISY raamat, 21 tundi 11 minutit

 

See pole midagi muud kui mõrvalugu. Või siiski, tegelikult on see veel ka palju muud. Aga ma ei taha kedagi eksiteele viia ega selle loo olulist osa varjata. Keegi sureb. Ja keegi on selles süüdi. Peame üritama välja uurida, kes. Ja kes. Ja miks? Kahjuks peate neid kõiki tundma õppima, sest nad kõik on looga omal kombel seotud. Nagu öeldakse, on issanda loomaaed kirju, ja mõni isend ei torka silmagi, kuid on sellegipoolest olemas. Võib-olla peatud selle teekonna jooksul mitu korda ja mõtled midagi umbes sinnakanti, et "misjaoks see nüüd veel hea on", aga ära kaota lootust. Anna oma elu minu kätesse ja ma juhin sind läbi hämara ja helge. No nii. Hakkame pihta. See on jutustus perekond Toimist ja nende elu märkimisväärselt mõjutanud sündmustest, kusjuures perekond Toimi all mõtlen ma ema ja isa, Sirit ja Penttit, ja ma mõtlenkõiki nende lapsi, nii neid, kes on sündmuste ajal eluskui ka neidlapsi, keda enam ei ole. Ja lapsi, kes pole veel sündinud. Ja lapsi, kes tulevad hiljem.

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Кадзуо Исигуро. Не отпускай меня

читает Анна Сергеева

Таллинн : Эстонская библиотека для слепых, 2021

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 06 minutit

 

Praegu kolmekümne ühe aastane Kathy elas lapsena Hailshamis, kaunis Inglise maakohas asunud erakoolis, kus lapsed olid välismaailmast eraldatud. Neid kasvatati teadmises, et nad on erilised ja et nende hea tervis on ülitähtis nii neile endile kui ühiskonnale, kuhu nad lõpuks hakkavad kuuluma. Kathy on ammu lakanud mõtlemast sellele idüllilisele minevikule, aga kui kaks sõpra Hailshami kooliaastaist ta ellu tagasi tulevad, loobub ta mälestuste vastu tõrkumast. Nii soojeneb uuesti tema sõprus Ruthiga ning kunagine nooruskiindumus Tommysse küpseb armastuseks. Nüüd meenutab Kathy nende kooliaega Hailshamis. Ta maalib õnnelikke pildikesi sellest, kuidas poisid ja tüdrukud seal koos üles kasvasid, ilma et isoleeritus oleks neid häirinud, pigem oli see toeks. Kuid ta kirjeldab ka teistsuguseid stseene, ebakõlasid ja arusaamatusi, mis vihjavad Hailshami südamliku fassaadi taga peituvale tumedale saladusele. Kolm sõpra näevad selle lõpuks läbi ja peavad tunnistama tõde oma lapsepõlve ning praeguse elu kohta. Lugu on jutustatud näilise lihtsusega, kuid saavutab pikkamööda erakordse emotsionaalse sügavuse ja vastukaja ning seda peetakse Kazuo Ishiguro üheks parimaks teoseks.

 

Джон Коннолли. Все мертвые обретут покой

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2004

1 CD : mp3 formaat, 19 tundi 21 minutit

 

Наталья Пушкина. Вера Петровна. Петербургский роман

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2004

1 CD : mp3 formaat, 7 tundi 26 minutit

 

Пола Сангер. Люблю только тебя

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2004

1 CD : mp3 formaat, 9 tundi 29 minutit

 

Джеймс Хэдли Чейз. Торговцы живым товаром

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2005

1 CD : mp3 formaat, 14 tundi 21 minutit