Raamatututvustaja

Detsember 2020

 

 

Sisukord:

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Punktkirjas raamatud

 

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Margaret Atwood. Testamendid

teksti esitanud Eva Püssa

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 15 tundi 25 minutit

 

Rohkem kui viisteist aastat pärast "Teenijanna loos" kirjeldatud sündmusi võimutseb Gileadis endiselt teokraatlik režiim, ent on märke selle sisemisest määndumisest. Sel otsustaval hetkel ristuvad kolme väga erineva naise eluteed ning tulemus mõjutab nende kõigi, nagu ka Gileadi saatust. Kaks naist on veel noorukesed, Gileadi režiimi ajal üles kasvanud. Nende tunnistustele lisandub kolmanda, vanema naise hääl. Tema on saavutanud Gileadis mõningase mõjukuse häbitute saladuste teadmise tõttu. "Testamentides" näitab Atwood, kuidas iga naine, tegelikult iga inimene, on sunnitud türanniale üles ehitatud ühiskonnas kohanema, oma koha leidma ja mõtlema, kui kaugele ta sellesse uskumises läheb. Atwoodi enda sõnutsi ärgitas teda "Teenijanna loo" järge kirjutama just lugejate huvi, teisalt lähtus ta ka sellest, mis meie maailmas praegu toimub.

 

Alan Bradley. Piruka magus põhi

teksti esitanud Marika Palm

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 13 minutit

 

Inglismaa, 1950. De Luce'ide perekonna lagunevas maamõisas Buckshaw's haub peaaegu 11-aastane Flavia oma vanematele õdedele kättemaksu. Aga kui nende ukselävele jäetakse surnud lind, millel on Flavia ekstsentrilisele isale kummaline mõju, ning aiast leitakse surnukeha, otsustab Flavia politsei selja taga viia läbi omaenda uurimise.

 

André Clot. Suleiman Tore

teksti esitanud Mart Aas

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 20 tundi 48 minutit

 

Suleiman Tore (1494–1566), kuulsaim kõigist Osmanite impeeriumi sultanitest, hoidis Euroopat hirmu all ligi pool sajandit. Mõne aasta jooksul pärast võimuletulekut (1520) jõudis ta oma armeega Viini väravate alla ja tegi endast Vahemere isanda. Nähes enda vastas võimsat valitsejat ja väejuhti, kes pidas oma pühaks kohuseks islami piire üha kaugemale laiendada, püüdis kristlik maailm koondada vägesid Suleiman Toreda vastu. "Jumala vari maa peal", aga ka tugev poliitik ja kõikvõimas despoot Suleiman valitses riiki oma vesiiride abiga vankumatult kindla käega. Ta laiendas impeeriumi piire kaugemale kui ükski teine Osmanite sultan, aga Türgi ajalukku on ta jäänud ka targa seaduseandjana ja kaunite kunstide toetajana. Suleiman Toreda impeerium laius üle kolme mandri, kus elas rohkem kui kolmkümmend miljonit inimest kõikidest rassidest ja uskudest, mida inimkond tollal tundis. André Clot (1909–2002) oli Prantsuse ajaloolane ja ajakirjanik, kes elas Türgis ning Lähis- ja Kesk-Ida riikides aastaid. Vaieldamatu islami-eksperdina annab tema põhjalik käsitlus meile suurepärase ülevaate Suure Sultani ajastust.

 

Kristiina Ehin. Janu on kõikidel üks

teksti esitanud Kärt Tomingas

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 2 tundi 16 minutit

 

Kristiina Ehini üheksas luulekogu räägib ajaloost, armastusest ja eestlastest. See on luule- ja lugude vormis isiklik ajalookroonika, kus segunevad faktid ja fantaasia ning mis ulatub muistsetest aegadest 2020. aasta karantiinikevadeni välja.

 

Jessica Fellowes. Mitfordide mõrvalood. Juhtum rongis

teksti esitanud Anneli Vedler

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2020

1 CD : DAISY raamat, 13 tundi 29 minutit

 

London, 1919. Nooruke Louisa Cannon püüab meeleheitlikult leida pääseteed nii vaesuse ja viletsuse kui ka oma kurjade kavatsustega onu eest. Talle avaneb võimalus oma elu muuta, kui selgub, et Mitfordide aadliperekond otsib oma viiele tütrele lapsehoidja abilist. Louisa kohaneb peagi turvalise eluga Oxfordshire'is asuvas Asthalli mõisas ning temast saab oma hoolealuste sõber ja usaldusalune. Eriti lähedane sõprus seob teda Mitfordide vanima tütre, temperamentse ja terase 16-aastase Nancyga. Samal ajal vapustab kogu Inglismaad jõhker mõrvajuhtum – päise päeva ajal tapetakse rongis teenekas halastajaõde. Kui ootamatult selgub, et tapetul oli mitmeid seoseid Mitfordide lähikondlastega, otsustavad Nancy ja Louisa anda oma panuse kurjategija tabamiseks, taipamata esiti, kui keerulistesse olukordadesse nad seetõttu sattuda võivad. Jessica Fellowes on võtnud oma romaani aluseks tõestisündinud mõrvaloo, mille ohvriks oli halastajaõde Florence Nightingale Shore, kuulsa nimekaimu ristitütar. Politseil ei õnnestunud süüdlast välja selgitada ning Fellowes on loonud selle juhtumi alusel oma ilukirjandusliku versiooni. Mitmed tegelased, sealhulgas värvikas Mitfordide suguvõsa, on samuti reaalselt eksisteerinud, kuid raamatu tegevustik on autori fantaasia vili. Jessica Fellowes, kelle sulest on ilmunud muuhulgas mitu seriaali "Downton Abbey" ülevaateraamatut, pakub lisaks põnevusloole ka detailitäpseid kirjeldusi elust-olust Esimese maailmasõja järgsel Inglismaal.

 

Diana Gabaldon. Lume ja tuha hingus. 2. raamat

teksti esitanud Katrin Karisma

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 28 tundi 54 minutit

 

Diana Gabaldoni "Võõramaalase" sarja kuuenda raamatu "Lume ja tuha hingus" II osa jõuab otse Ameerika iseseisvussõja keerisesse, kus tuleb hakata pooli valima. Neis poliitilistes tõmbetuultes on Fraseritel ja MacKenziedel üha raskem säilitada Põhja-Carolina mägede rüppe kõrvalisse paika rajatud kodus varasemat rahulikku elu. Briti kroonile ustavust vandunud Jamie Fraser leiab end kahe tule vahelt, tundes, et võlgneb truudust hoopis vabaduseideaalidele. See raamat on täis kummitusi – luusigu need siis kullast ligi tõmmatuna Hector Cameroni hauakambri ümber või painaku Jamiet valusate mälestustena Cullodeni lahingust ja Ardsmuiri vangla jubedustest ning ajarändureid Claire’i, Briannat ja Rogerit teadmistena saabuvatest keerulistest aegadest. Kas jääda trotsima surmaohtu või minna tagasi oma ajastusse? Ja kuigi õhus on märgid, et kokkupõrkest pole pääsu, loodab Jamie Fraser ikka, et tema perekonna ajarändurite teadmised ei täitu. Kellel on õigus, seda näitab tulevik.

 

Virginie Grimaldi. Küll sa suuremana aru saad

teksti esitanud Liivika Hanstin

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 46 minutit

 

Kui Julia asub psühholoogina tööle vanadekodus Tamarisk, ei usu ta õnne võimalikkusesse. Hullem veel, kohale jõudes meenub talle, et ta just ei pulbitse armastusest vanainimeste vastu. Mõelda vaid, et ta on jätnud kogu oma varasema elu sinnapaika. Ent ajapikku avastab Julia, et hoolealustel on talle nii mõndagi õpetada. Ehkki on raske uskuda, et magedat nalja viskavate papide, reaalsustaju kaotanud mammide ja murtud südamega kolleegide keskel oleks võimalik oma elurõõm tagasi saada … Aga võib-olla ei sattunud ta siia siiski asjata? Äkki peidab armastus end seal, kus ta seda oodatagi ei oska?

 

Stina Jackson. Hõbedatee

teksti esitanud Eva Püssa

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 30 minutit

 

Kolm aastat tagasi kadus Põhja-Rootsis jäljetult Lelle seitsmeteistaastane tütar Lina. Juba kolm aastat sõidab Lelle valgetel suveöödel autoga ringi ja otsib meeleheitlikult oma tütart. Ta sõidab mööda 95kilomeetri pikkust teed, mida kutsutakse Hõbedateeks. Väikesesse Glimmersträski asulasse saabub Meja koos oma emaga, kes loodab alustada uut elu. Meja on sama vana kui Lelle tütar siis, kui too kadus. Kuid see hüljatud paik on Meja jaoks ohtlik. Sügispimeduse saabumine seob Lelle ja Meja saatuse, ning kui veel üks tüdruk kaob, põimuvad nende elud kummitavalt ja traagiliselt igaveseks ühte. "Hõbedatee" on meeleolukas ja liigutav põnevuslugu sellest, kuidas suuta ka kõige süngemal ajal tugev olla.

 

Stina Jackson. Kõnnuküla

teksti esitanud Eva Püssa

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 14 tundi 04 minutit

 

Millised saladused on peidus Lapimaa unustatud nurgas asuva vana talumaja seinte vahel? Varakevad hoiab Arvidsjauri lähedal asuvat Kõnnuküla oma haardes. Paljud talud on tühjad, määratud pikaldasele lagunemisele. Ühes majas elab Liv koos oma vana isa Vidari ja teismelise poja Simoniga. Nad moodustavad iseäraliku perekonna. Liv tunneb naabrite pilke samamoodi, nagu ta tajub bensiinijaamas õhtuses vahetuses töötades klientide vahtimist. Kõik paistavad küsivat, miks Liv isa juurde jäi, mis teda selles Lapimaa kolkas kinni hoiab. Inimesed räägivad Vidari varandusest, sellest, kui rikas ta peaks pärast kõiki oma maatehinguid olema. Nüüd soovib keegi tagasi seda, mis on õigustatult tema oma. Ja oma eesmärgi saavutamiseks ei peatu ta millegi ees … Pärast edukat debüüti raamatuga "Hõbedatee" on Stina Jackson tagasi sama sisutiheda ja liigutava looga inimeste seotusest oma koha ja üksteisega, kirjutades sellest, kui tugevad need sidemed olla võivad ja kui raske on sisseharjunud mustrist välja murda.

 

Tove Jansson. Puhas mäng

teksti esitanud Anne Margiste

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 2 tundi 51 minutit

 

Tove Janssoni viimaseks jäänud romaani "Puhas mäng" keskmes on tema elu moto "Tee tööd ja armasta". 1989. aastal ilmunud teoses kujutab Tove seda, kuidas armastus ja kunst on ammendamatud ja ambivalentsed püüdlused, kuid seda täidavad ka pausid: ootus ja füüsiline vahemaa ehk vähem nähtavad, vähem hinnatud osad töötegemisest ja armastusest. Romaani ja novellikogu ristandina pakub "Puhas mäng" rea vinjette kunstnik Jonna ja kirjanik Mari kooselust: igapäevaelu ateljees, teleri ees ja kaugel saarekesel. Jonna ja Mari on üksteisest kaunis erinevad, kuid armastuse ja kannatlikkuse abil saavad nad koos mänguga hakkama. See on küll ilukirjandus, kuid teksti on hiilinud mitmed seigad Tove Janssoni ühisest elust kunstnik Tuulikki Pietiläga ja muumitrollidega kaasnenud maailmakuulsusest.

 

Aino Kallas. Rändav külalisraamat aastatest 1946-1956

teksti esitanud Anne Margiste

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 48 minutit

 

Aino Kallase (1878–1956) päevaraamatud, mis on kirjutatud aastatel 1897–1931, on ilmunud ka eesti keeles viies köites. Koguni kaks korda: 1954–1958 välismaal ja 1994–1996 Eestis. Pärast 1931. aastat kuni sõjani peetud päevaraamatud on paraku läinud kaduma. Esimestel pagulasaastatel Rootsis Kallas päevaraamatut ei pidanud. 1946. aastal kingiti talle sünnipäevaks külalisraamat, kuhu esialgu tegid sissekandeid peamiselt kirjaniku külalised. Kallas kandis seda endaga kaasas ka külaskäikudel sõprade, tuttavate, sugulaste juurde ja nimetas seetõttu rändavaks külalisraamatuks. Üsna peatselt hakkas ta sinna kirja panema ka oma mõtteid ja arvamusi – inimestest, oma igapäevaelust, loetud raamatutest, külaskäikudest, esinemistest, teoste kirjutamisest jms. Eakas kirjanik meenutas tihti minevikku: oma lahkunud pereliikmeid, lähemaid ja kaugemaid sugulasi Krohnide suurest suguvõsast, säravaid Londoni-aastaid jms. "Rändavas külalisraamatus" kajastub kirjaniku viimaste eluaastate intellektuaalne ja töökas elu, aga ka tema abitus ja üksildus, tema elutraagika. Päevaraamatuid trükki toimetades hakkas Aino Kallas mõtlema ka "Rändava külalisraamatu" avaldamisele. Selleni ta siiski ei jõudnud, viimane päevaraamat ilmus 1956. aastal, pisut enne kirjaniku surma. Aino Kallase ehe ja suure meistri käega kirja pandud "Rändav külalisraamat" – tema viimane päevaraamat – ilmus soome keeles juba aasta pärast kirjaniku surma – 1957. aastal, trükkitoimetaja oli õetütar Annikki Setälä.

 

Hille Karm. Taevas ja maa

teksti esitanud Silvia Karro

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 08 minutit

 

See on lugu lapsest, kes kasvab kirikuõpetaja peres 1950.–1960. Nõukogude Eestis, kus inimene arvab end olevat kõigevägevama ja usku Jumalasse peetakse igandiks helgesse tulevikku tormaval teel. Hoolimata sellest peaks kirikuõpetaja peres sündinu justkui enesestmõistetavalt jagama maast madalast oma vanemate tõekspidamisi. Miks olen sündinud just niisugusesse peresse sellises riigis? Miks peab meie pere rändama ühest kohast teise? Miks minu isa on valinud ühiskonnas väärtusetu ameti? Mis maa see on, kus niisugust peret nagu meil on, kummaliseks peetakse? Nende küsimuste üle murrab teismeealine tüdruk pead iseendas ja oma päevikus. Pika kaalumise järel astub ta vanemate seatud teelt kõrvale ja valib üliaktiivse osalemise nõukogude elus. Teda kannustab soov olla nagu teised, nautida tähelepanu ja ühiskonna tunnustust. Seda kõike ta saab, kuid oma hinges kiigub ta Taeva ja Maa vahel, ta süda jääb pooleks: olles nagu teised, on ta südames siiski tugevasti oma vanematega seotud. Õhtuti pimeneva tähistaeva all seistes küsib ta endalt: kuidas edasi? Või hoopis – tagasi? Oma vanemate päranduse juurde? (Hille Karm)

 

Harold Lamb. Tšingis-khaan [1162(?)-1227]

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 52 minutit

 

Tšingis-khaani nime on juba kaheksasada aastat meenutatud ühteaegu nii kõheduse kui imetlusega. Ajaloolased seavad tundmatusest ilmunud ja pool maailma vallutanud kuulsa mongoli väepealiku nende ajalooliste isikute esiritta, kes on aegade jooksul enim mõjutanud maailma saatust. Tšingis-khaan muutis maailma omal moel, barbaarselt ja veriselt. Tema hord läbis miilide asemel pikkus- ja laiuskraade, ta pühkis oma teelt linnu ja pööras ümber jõgesid, tema järel täitusid kõrbed põgenike ja laipadega. Aga kust ta oli läbi läinud, seal jäi püsima selline rahu, et igaüks, olgu noor tütarlaps või relvastamata käskjalg kullakotiga, võis ratsutada hirmu tundmata nomaadiimpeeriumi ühest servast teise. Ja see metslane, kes polnud eales elanud linnas ega osanud kirjutada, lõi viiekümnele alistatud rahvale seadusi, mis kestsid veel sajandeid pärast suure pealiku surma.

 

Tuule Lind. Kättemaksukohuslane

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2020

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 36 minutit

 

Nad on vennad, kellel on ühised vanemad, ühine kodu ja lapsepõlv. Nad on vennad, keda elu on viinud teineteisest väga kaugele, seda nii füüsilises kui ka vaimses mõttes. Nad on vennad, kelle eluteed ristuvad saatuse tahtel kõige traagilisemal moel ja jääb üle vaid küsida – mis põhjusel on saatus seekord kurjuse teenistuses?

 

Liza Marklund. Pärlikasvandus

teksti esitanud Külli Palmsaar

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 18 tundi 04 minutit

 

On varased 1990-ndad. Nooruke Kiona elab oma perega Vaikse ookeani lõunaosas Manihiki saarel, ühel maailma kõige isoleeritumal atollil. Ta töötab perekonna pärlifarmis: sukeldub, kontrollib austreid ja korjab musti pärleid. Ühel päeval sõidab korallrahul karile luksusjaht. Pardal on raskelt vigastatud mees. Tema nimi on Erik ja ta on rootslane. Nii algab peadpööritav teekond, mis hõlmab viie aasta jooksul neli maailmajagu. Küsimus on, kes me oleme ja kuhu me kuulume, kui kalliks läheb maksma globaalne majandus ja mida me oleme valmis tegema nende nimel, keda armastame. "Pärlikasvandus" on lugu armastusest ja rahast, vägivallast ja üksindusest, teadmistest ja usust.

 

Colleen Oakley. Puudutuse kaugusel

teksti esitanud Liivika Hanstin

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 14 tundi 46 minutit

 

Jubilee Jenkins pole tavaline raamatukoguhoidja. Haruldane allergia inimpuudutuse vastu tähendab, et igasugune nahakontakt võib ta sõna otseses mõttes tappa. Pärast üheksa aastat kestnud erakuelu peab Jubilee riski kiuste maailma naasma. Turvistanud end kinnaste, pikkade varrukate ja usaldusväärse jalgrattaga, astub ta lõpuks koduuksest välja, tulevikule vastu. Eric Keeganil on tööl muresid rohkem kui vaja. Eric ei saa aru, kuidas tema elu on nii uppi lennanud, kui tema ainus soov on olla hea isa oma lastele – ema juures elav tütar keeldub temaga rääkimast ja ta ülitark, kuid haavatud psüühikaga kasupoeg katsetab telekineesi. Kui ta aga kohtab kohalikus raamatukogus ilusat, ehkki pisut ekstsentrilist naist, avastab ta, et ei saa teda mõtetest välja ning mingi seni tundmatu tõmme kisub teda ikka ja jälle naise poole. Menuki "Enne kui sa lähed" autor Colleen Oakley on kirjutanud sügavalt romantilise ja armsa loo, mis julgustab meid võtma riske, et kõigi saatuse vingerpusside kiuste järgida oma südame häält.

 

Kate Quinn. Alice'i võrgustik

teksti esitanud Maria Taimre-Varres

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 16 tundi 38 minutit

 

1947. aasta kaootilisel sõjajärgsel ajal ootab Ameerika kolledžitüdruk Charlie St Clair last, kuid on vallaline ja seetõttu ähvardab perekond ta endast ära tõugata. Tal on ka meeleheitlik lootus leida üles oma armastatud täditütar Rose, kes läks sõja ajal kaduma natsidest okupeeritud Prantsusmaal, aga võib siiski olla elus. Kui Charlie vanemad ajavad ta Euroopasse, kus ta peab lahti saama oma "väikesest probleemist", sööstab tüdruk vabadusse ja suundub Londonisse, võtnud kindlalt nõuks saada teada, mis on juhtunud ta täditütrega, keda ta armastas nagu õde. 1915. Kui esimene maailmasõda on kestnud aasta, põleb Eve Gardiner soovist võidelda sakslaste vastu ja saab selleks ootamatult võimaluse, kui ta värvatakse tööle spioonina. Saadetuna vaenlastest anastatud Prantsusmaale, õpetab teda seal välja vastupandamatu spioonide kuninganna Lili, kes juhib suurt, otse vaenlase nina all tegutsevat salaagentide võrgustikku. Kolmkümmend aastat hiljem, kui teda kummitab reetmine, mis hävitas Alice’i võrgustiku, veedab Eve päevi end oma lagunevas majas täis juues, kuni noor ameeriklanna ta koju sisse tungib ja nimetab nime, mida Eve pole enam aastaid kuulnud ning saadab nad koos tõe väljaselgitamise missioonile ... kuhu see ka ei viiks. Esimese maailmasõja naisluurajad on tänapäeval suurel määral unustatud. Kuidas ka ei hinnatud nende sõjaaegset tegevust, oli neisse suhtumises pärast sõda teatud segadust. Naistesse, kes olid andnud oma panuse sõjakoldes, suhtuti rahva seas üldiselt kahte moodi: nad olid kas oma naiselikkusest täielikult loobunud, sõja tõttu kalestunud ja omandanud mehelikud jooned, või olid nad vaprad väikesed naised, keda kohusetunne oli pannud sooritama ohtlikke tegusid, kuid kes olid südames jäänud ikka õrnadeks lillekesteks. USA menukirjaniku Kate Quinni kütkestavas ajaloolises romaanis tuuakse vaprust ja lepituse otsimist täis haarava süžee käigus kokku kaks naist: esimeses maailmasõjas tegelikult eksisteerinud Alice’i võrgustikku värvatud naisspioon ja USA rikkast perest pärit tüdruk, kes otsib 1947. aastal oma täditütart.

 

Heili Reinart. Unustatud ja unustamatud naised Eesti ajaloost

teksti esitanud Anne Margiste

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 08 minutit

 

Muusad, võitlejad, kunstnikud ja teadlased ... Kaante vahelt leiad 50 naise eluloo, kelle saatus on rikastanud Eesti ajalugu. Nagu inimesed ikka, on mõnedki neist vastuolulised ja nende teod vahel mõistetamatud. Kõik nad väärivad mäletamist ja austust. Siin pole tõsiteaduslikke uurimistöid, küll aga soov tuua unustusehõlmast välja naisi, kelle nime, elu ja tegusid paljud tänapäeval enam ei tea.

 

Heili Reinart. Õrnad ja tugevad

teksti esitanud Anne Margiste

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 03 minutit

 

Raamatus on 35 lugu naistest, kes on olnud seotud Eestiga ja meie ajalooga: siin sündinud, siin elanud või siin surnud. Ma pole nende kirjutamisel lähtunud teadustöö tegemise printsiipidest, vaid püüdnud kirjutada lugusid, mis kõnetaksid võimalikult paljusid naisi. Need on meelelahutuslikud lood, nende kangelannade valik täiesti meelevaldne. Püüdsin leida põnevaid, intrigeerivaid ja huvitavaid naisi võimalikult paljudelt elualadelt. Nii nagu naised iseloomult ikka, on mõnedki vastuolulised ja nende teod vahel mõistetamatud. (Autor)

 

Sally Rooney. Vestlused sõpradega

teksti esitanud Katariina Tamm

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 44 minutit

 

Frances on 21 aastat vana, tüüne ja tähelepaneliku loomuga. Üliõpilase ja algaja kirjanikuna pühendub ta intellektuaalsetele otsingutele ning oma ilusale ja lõputult enesekesksele sõbrannale Bobbile. Tüdrukud esinevad Dublinis luuleõhtul, kus Melissa-nimeline ajakirjanik nende ande avastab. Kui nad Melissaga lähemalt suhtlema hakkavad, tuleb Francesel vastumeelselt tunnistada, et Melissa peen kodu ja kena abikaasa avaldavad talle tegelikult muljet. Frances usub, et eraomand on saatanast, ja Nick, Melissa näitlejast abikaasa, paistab kui patriarhaadi kehastus. Ent kuitahes lõbus flirt Nickiga ka esialgu ei tunduks, areneb sellest kummaline lähedus, mida ei Frances ega Nick oodatagi ei oska. Briljantselt täpne ja teravalt taiplik "Vestlused sõpradega" kujutab elavalt nooruse võlu ja karisid.

 

Richard Roper. Põhjus elada

teksti esitanud Siim Angerpikk

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 30 minutit

 

Südamlik ja naljakas romaan surmast, valetamisest, üksindusest, armastusest ja mudelrongidest. Andrew on plindris. Ta on valetanud töövestlusel, et tal on naine ja kaks last, kuid nüüd ähvardavad kolleegid külla tulla. Tegelikult elab Andrew üksi armetus korteris koos oma mudelrongide kollektsiooniga. Andrew töö on otsida üksinda elanud lahkunute võimalikke pärijaid ning ta on peale kirikuõpetaja sageli ainus inimene nende matustel. Tema kindlatel rööbastel kulgevat elu muudab päev, kui tööle saabub uus kolleeg Peggy. Ei, see ei lähe lihtsalt.

 

Mary Stewart. Üheksa tõlda

teksti esitanud Laine Mägi

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 48 minutit

 

Pooleldi prantsuse päritolu koduõpetajanna Linda Martin palgatakse jõukasse de Valmy peresse. Tema hoole alla antakse noor tiitlipärija Philippe de Valmy. Õige pea aga tekib Lindal kahtlus, et poisi elu on ohus. Olukorra teeb veel keerulisemaks salapärase Raoul de Valmy ilmumine...

 

Teffi. Šampanja teetassidest

teksti esitanud Külli Palmsaar

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 41 minutit

 

Selle raamatu autor on üks 20. sajandi alguse Venemaa kuulsamaid kirjanikke. Humorist, kelle följetonide üle naersid nii Nikolai II kui Vladimir Uljanov. Sädelev seltskonnadaam, oma ajastu superstaar – võrratu Nadežda Teffi (1872–1952). Tema lugu kirjeldab teekonda, mis algas 1918. a sügisel Moskvast ja lõppes 1920. a kevadel Pariisis. Koos tuhandete omataolistega rändas Teffi läbi Venemaa ja Ukraina, et põgeneda pandeemia, nälja ja mõttetu vägivalla eest. Keegi ei aimanud, kuhu saatuse keeristorm nad lõpuks pillutab. Inimeste mass tulvas mööda laguneva tsaaririigi kaarti allapoole, kuni vastu tuli Must meri. Sadamaist leiti laevad, tihtipeale pikemaks sõiduks kõlbmatud, nendega seilati kuidagiviisi üle mere. Kui õnn naeratas ja jäädi ellu, tuli uuel kodumaal alustada otsast. Vaid kümme aastat pärast selle teekonna lõppu kirjutatud mälestused annavad hääle tervele sajanditagusele Vene põgenike põlvkonnale. Ometi pole see üksnes traagiline, vaid ka lõbus ja meeldejääv lugu. Teffi poolt rännakul kogetu on klassikaline ajastu suurte draamade taustal arenev "väike ajalugu", ühtlasi on see ka hiiglasliku impeeriumi lagunemise kirjeldus inimlike pisiasjade kaudu, mille on talletanud terane ja kogenud vaatleja.

 

Mihkel Tiks. Krimmi vang. Esimene osa. Ukraina aeg

teksti esitanud Tambet Tuisk

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 19 tundi 03 minutit

 

Koduste jamade käest Krimmi nostalgiareisile läinud Vanamees jääb endalegi ootamatult Musta mere äärde elama ja kinnisvaraäri ajama. Algab viiekümne kolme aastase mehe kolmas noorus, mida vürtsitavad Ukraina naised ja rahamaias bürokraatia. Kui elu võõrsil ja kodus lõpuks laabuma hakkab, kerkivad Kiievis Maidanile barrikaadid. Kuid miski ei ennusta veel, et Vanamees teist korda elus Vene okupatsiooni kätte satub.

 

Mihkel Tiks. Krimmi vang. Teine osa. Vene aeg

teksti esitanud Tambet Tuisk

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 13 tundi 57 minutit

 

Sel aastal tuleb kevad Krimmis teisiti. Naiste ja delfiinide asemel ilmuvad rohelised mehikesed. Ukraina ja poolsaare vahele veetakse piiritõkked ja suurtükid. Rannalõbude ja armurõõmude asemel puhkeb transpordi- ja elektriblokaad. Lapsed kutsuvad isa koju, kuid Vanamees ei raatsi maja maha jätta. Ka Ukraina naised jagunevad patriootideks ja separatistideks, kuid Krimmi pole kummalgi asja. Üksnes Zaporožje halastajaõde jätkab Vanamehe varustamist nii hinge- kui kehatoiduga. Kuni talle saabub sõjaväekutse. Krimmi vangil tuleb karikas põhjani juua.

 

Leelo Tungal. Neitsi Maarja neli päeva

teksti esitanud Valli Pärn

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 05 minutit

 

Maarja on linna tulnud maaplika, kes harjub oma uue kooliga ning leiab sõbrad. Kahega neist peaks ta minema Riiga, aga seikleb hoopis mööda Eestimaad ringi. Koos oma "hullu" tädikesega satub ta õpilasmalevasse. Samas püüavad kaks noormeest võita ta südant.

 

Sven Vahar. Minu Leedu

teksti esitanud Tarmo Hints

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 06 minutit

 

Kas on veel mõnda eestlasele nii lähedast, ent samas kauget riiki nagu Leedu? Leedu on justkui meie naaber, ent sama hästi võiks see asuda teisel pool maakera, sest teame seda pealiskaudselt, mõne üksiku koha ja paari kuulsa sportlase järgi. Kujutlesin end elamas ükskõik millises eksootilises kohas, kuid mitte Leedus. Pole seal ju miljonilinnu, ei palme ega mägesid, ühtegi saart ja isegi merd eriti mitte. Ent kui saatus pakub võimaluse asuda Leetu elama, siis võtan selle vastu. On tunne, nagu läheksin esimest korda elus külla naabrile, kellega me koridoris viisakalt tervitame, ent kelle kohta ma tegelikult mitte midagi peale nime ei tea. Leedus elatud aastate jooksul õpin paremini mõistma nii leedulasi kui ka iseennast, saan teada, miks nad eestlaste üle naeravad ja miks meid hindavad, võitlen leedu köögi ja keelega, saan VIPiks, vahetan ajakirjanikutöö programmeerija kutse vastu. Mu lapse passi on sünnikohaks kirjutatud Leedu. Ka minusse jääb see maa igaveseks, isegi kui siit kunagi ära kolin. (Sven Vahar)

 

Vilsandi 100 lugu

teksti esitanud Maili Vaarpu

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2020

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 35 minutit

 

Vilsandlaste ja Vilsandi sõprade poolt kirja pandud "Vilsandi 100 lugu" on värvikas kollaaž, mis hõlmab endas sisekaemuslikke isiklikke lugusid, südamlikke lapsepõlvemälestusi, armumislugusid, naljakaid, mõnikord isegi groteskseid palasid, aga ka ülevaatlikke teadusartikleid. Muu hulgas pajatatakse laevahukkudest, merekoletistest, jaanalindudest, piirivalvest, aga ka legendaarsetest karismaatilistest saaretegelastest. Lood on kirja pannud kirjamehed Jaan Tätte, Juhan Saar, Heino Väli, Fred Jüssi, Tõnu Õnnepalu, Indrek Rohtmets, Mart Laar, aga ka arvukad teised vilsandlased, nende hulgas Kolumaa Victor, Kullapere Arvo, Sülla Mann ja Kullapere Kadri.

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Халед Хоссейни. И эхо летит по горам

читает Алексей Горпинченко

Таллинн : Эстонская библиотека для слепых, 2020

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 06 minutit

 

"И эхо летит по горам" on liigutav ja kaasahaarav lugu, mis demonstreerib sidemeid, mis meid määratlevad ja meie elu kujundavad – ja seda, mida inimeseks olemine tähendab. Romaani tegevus saab alguse 1952. aastal Afganistanis. Abdullah ja tema õde Pari elavad koos oma isa ja kasuemaga väikeses külas nimega Shadbagh. Kolmeaastase Pari silmis on tema suur vend Abdullah pigem ema kui vend. Ka kümneaastasele Abdullah'le on väike Pari kõik. Jälgides tegelaskujude elu ning valikute ja armastuse tagajärgi läbi põlvkondade ja üle maailma – Kabulist Pariisini, San Francisconi ja Tinose-nimelisele Kreeka saareni välja –, laieneb romaan järk-järgult väljapoole, muutudes iga leheküljega võimsamaks.

 

Punktkirjas raamatud

 

Maria Parr. Vahvlist südamed

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

2 kd., 223 lk.

 

"Vahvlist südamed" on lugu naabripoisi Trille ja naabritüdruku Lena sõprusest, seiklustest ja vahvlitest. Trille ja Lena elavad väikeses rannakülas ning mõtlevad koos igasuguseid vahvaid asju välja: nad ehitavad majade vahele köisraudtee, mängivad Teist maailmasõda ja teenivad tänavamuusikutena raha. Tihti juhtub aga nii, et laste lõbusast ettevõtmisest saab pöörane seiklus, mille tagajärjed on ettearvamatud. Õnneks on olemas vanaisa ja täta-memm, kes hädas appi tulevad. Aga mis saab siis, kui juhtub midagi niisugust, et mitte keegi ei saa enam aidata? Maria Parr kirjutab kaasahaaravalt ja suure soojusega nii rõõmsatest kui ka tõsistest asjadest, sõprusest ja igatsusest selle järele, et inimene, keda sina kalliks pead, vastab sulle samaga.

 

Eduard Vilde. Casanova jätab jumalaga

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

2 kd., 199 lk.

 

Eduard Vilde suurte ja kunstitihedate teoste kõrval on suhteliselt varju jäänud ta väikevormilised teosed, novellid. Käesolevas valimikus ilmub kirjaniku 95. sünnipäeva tähistamiseks tema novellide paremik.