Raamatututvustaja

November 2020

 

 

Sisukord:

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Punktkirjas raamatud

 

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Svetlana Aleksijevitš. Tšernobõli palve

teksti esitanud Anne Margiste

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 14 tundi 36 minutit

 

26. aprillil 2006 möödus 20 aastat Tšernobõli katastroofist. Üks asi on lugeda tuumaajastu rängima õnnetuse kohta mõnest teatmeteosest arvude ja terminite keeles. Teine asi on lugeda nende inimeste meenutusi ja mõtteid, kes ise või kelle lähedased on selle katastroofi tõttu kannatanud, tunda nende viha ja hirmu, kuulda muresid ja lootusi. Pariisis elav valgevene kirjanik Svetlana Aleksijevitš lindistas kümne aasta jooksul poole tuhande inimese vapustavaid lugusid ja valis neist raamatusse sadakond. "Tšernobõli palve" võitis märtsis 2006 Ameerika raamatukriitikute auhinna (National Book Critics Circle Award) dokumentaalkirjanduse vallas.

 

Margaret Atwood. Uputuse aasta

teksti esitanud Liivika Hanstin

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 16 tundi 32 minutit

 

"Uputuse aasta" on ühtaegu mõtlemapanev hoiatusromaan kui ka vaimukas mõistujutt. Jumala Aednikud, usulahk, mis püüab ühendada teadust, religiooni ja rohelist mõtteviisi, on ammu kuulutanud Veeta Uputuse saabumist. Nüüd on katastroof käes ning enamik inimesi maa pealt pühitud. Ellu on jäänud kaks naist: Ren on luku taga nooblis seksiklubis ning Toby varjab end luksuslikus spaas. Kas ellujäänuid on teisigi? Mis on saanud Amandast, Reni biokunstnikust sõbrast? Zebist, tema kasuisast ja ökovõitlejast? Kunagisest armsamast Jimmyst? Või varitsevad väljas kurjategijatest värvisõdalased? Muutunud maailmas, kus hulguvad ringi siirdgeensed loomad – lõvi/lamba ristandid, inimjuustega Mo'Hairi lambad, inimese ajukoega sead –, ei ole miski enam kindel ja viimased inimesed peavad leidma viisi, kuidas eluga edasi minna.

 

William Boyd. Rahutu

teksti esitanud Liivika Hanstin

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 14 tundi 11 minutit

 

Romaanis "Rahutu" jutustab Boyd paralleelselt kaht lugu, Ruth Gilmartini lugu 1976. aasta Oxfordis, ning tema ema lugu Teise maailmasõja eel ja ajal. Selgub, et Ruthi ema pole sugugi see, kellena ta on kogu aeg esinenud, vaid hoopis sõja eel Briti salateenistusse värvatud spioon. Tema jutustuse kaudu avaneb pilt Briti salateenistuse tegevusest USA-s Teise maailmasõja algaastatel ning suurriikide ristuvatest huvidest. Kõige selle keskel oli tõeline kunst ellu jääda ning Ruth saab teada, et mõned ta ema vanad arved vajavad nüüd alles klaarimist.

 

Lee Child. Tasub surra

teksti esitanud Raul Tammet

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2020

1 CD : DAISY raamat, 15 tundi 41 minutit

 

Tänapäeva krimikirjanduse tegelaskujude üks kuulsamaid esindajaid, Briti-Ameerika kirjamehe Lee Childi 24 romaani peakangelane Jack Reacher on üksildane sõdalane, kellel pole autot, krediitkaarti, telefoni ega omaenda relva. Reacheril ei ole lähedasi ega kodu. Tal puuduvad püsikaaslased. Kuid see-eest on tal olemas vääramatu õiglustunne, millest ta elus juhindubki. Jack Reacher on meie aja rändrüütel, kes kaitseb nõrku ja karistab kurje, keda aga on paraku palju ja kes on relvastatud. Seetõttu satub Reacher tihtipeale väga keerulistesse ja ohtlikesse olukordadesse, millest ta tuleb võitjana välja üksnes tänu oma ülimalt terasele mõistusele, rikkalikele elukogemustele, eksimatule vaistule ja karastunud keha sitkusele. Seekord on Reacheri vastaseks tervet maanurka kümneid aastaid hirmu all hoidnud ahnus, ülbus ja jõhkrus, taustaks uskumatult julmaks ja verejanuliseks väärastunud sugukihu.

 

Colin Dexter. Viimane buss Woodstocki

teksti esitanud Tarmo Hints

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 26 minutit

 

Lugu Silvia Kaye dramaatilisest surmast ilmus neljapäevases Oxfordi Maili õhtuses numbris kõige kuumema uudisena. Reede õhtuks on inspektor Morse avalikult teada andnud, et politsei otsib väga ohtlikku kurjategijat, keda süüdistatakse mõrvas ja vägistamises. Aga kui kõik jäljed näivad ainult sogasesse vette juhtivat, tekib Morse'il üha kindlam veendumus, et lahenduse võti peitub kirgedes.

 

Elly Griffiths. Koolmekohad

teksti esitanud Eva Püssa

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 10 minutit

 

Arheoloog doktor Ruth Galloway on hilistes kolmekümnendates naine, kes elab meeleldi üksi koos oma kahe kassiga Norfolki lähistel kõledas ja eraldatud paigas nimega Saltmarsh – rabamaal, mis oli rauaaja asukate jaoks püha, sest pole päriselt ei maa ega meri. Kuid tema ühetaolised päevad, mida täidab luude ja muististe väljakaevamine, pööratakse pea peale, kui üksildaselt mererannalt leitakse lapse luud. Peainspektor Nelson kutsub Galloway appi, uskudes, et säilmed kuuluvad Lucy Downeyle, kümme aastat varem kadunud tüdrukule, kelle röövija kiusab teda ikka veel kummaliste kirjadega, mis sisaldavad viiteid ohvririitustele, Shakespeare’ile ja piiblile. Siis kaob veel teinegi tüdruk ja Nelson saab uue kirja – samasuguse nagu Lucy juhtumi ajal. Kas tegemist on sama tapja või matkijast mõrvariga, kes on mingil moel seotud Ruthi eraldatud elupaigaga? Mida lähemale kirjasaatja tuleb ja mida enam näitab tuulest räsitud Norfolki maastik oma võimu, seda eksinumana Ruth end sel uuel territooriumil tunneb – ja satub tõsisesse ohtu.

 

Michael Hjorth, Hans Rosenfeldt. Mees, keda polnud seal

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2020

1 CD : DAISY raamat, 17 tundi 16 minutit

 

Sügis. Kaks Jämtlandis matkavat sõbrannat teevad kohutava avastuse: maapinnast ulatuvad välja inimese käeluud. Sündmuspaika saabunud politsei leiab madalast tundruhauast kuus surnukeha, kaks neist lapsed. Kohale kutsutakse mõrvarühm, kellel õnnestub kahe täiskasvanu surnukeha tuvastada, aga ülejäänud neljaga – perekonnaga – ei jõuta kusagile. Keerukas loos on palju asju, mis kokku ei klapi, ning uurimine liigub üks samm edasi, kaks sammu tagasi. Sebastian Bergmanile ei paku toppama jäänud uurimine pinget. Selle asemel võtab ta ette äärmuslikke samme, et kindlustada oma habrast sõprust Vanjaga. Kuigi Vanja satub saatuselöökide eest lohutust otsides aina enam Sebastiani juurde, hakkab talle peagi tunduma, et võib olla see polegi saatus, mis tema teele takistusi veeretab.

 

Catherine Ryan Hyde. Ega sa Luis Velezt pole näinud?

teksti esitanud Silver Kaljula

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 59 minutit

 

Kui naine ei suutnud enam maailmas ilu leida, aitas poiss naisel seda näha. New York Timesi menuautor Catherine Ryan Hyde on kirjutanud liigutava romaani kahest võõrast, kes leiavad, et heategu on võimas vastumürk hirmule. Raymond Jaffe tunneb, et ta ei sobitu kuhugi. Ei ema uue perega. Ei nädalalõpukülalisena isa ja tolle naisega. Ei kooliga, kus ta on tõrjutu. Pärast poisi parima sõbra ärakolimist on Raymondil vaid kaks tõelist sidet: metsiku kassiga, kelle ta on ära taltsutanud, ja pimeda üheksakümne kahe aastase naisega, kes elab temaga ühes majas ja kellega ta tuttavaks sai, kui too esitas uudishimuliku küsimuse: "Ega sa Luis Velezt pole näinud?" Saksa juut Mildred Gutermann, kes pääses napilt holokaustist, on olnud üksi, sest tema abistaja kadus äkki. Naine pöördub abi saamiseks Raymondi poole ning kui too üritab Luisi üles leida, saab nende kahe vahel alguse tõeline ja ootamatu sõprus. Luisi kaotuse käes vaevlev Mildred isoleerib end, kantuna kitsarinnalisusest ja hirmust, oma naabruskonnast. Otsustanud mitte lasta naisel alla anda, aitab Raymond tal näha, et iga maailmas toime pandud kohutav tegu on omakasupüüdmatu heateo peegelpilt, ja Mildred aitab Raymondil aru saada, et on lootust, kui sul on keegi, kellest kinni hoida.

 

Heli Künnapas. Jõuluks koju

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2020

1 CD : DAISY raamat, 1 tund 59 minutit

 

Romantiline jutustus "Jõuluks koju" algab Pärnus elava Anne-Mari neljanda lapse sünniga. Pool aastat tagasi avastas naine, et ta Soomes töötav mees polegi enam vaid tema mees. Ootamatult jäi naine ilma senisest elust ja kodust. Kas selline lugu saab kuidagi romantiliselt ja positiivselt lõppeda? Kas ema koos nelja lapsega jõuab jõuludeks koju? "Jõuluks koju" on Heli Künnapase sarja "Mõni õhtu romantikat" esimene raamat.

 

Heli Künnapas. Kes kardab välgutüdrukut?

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2020

1 CD : DAISY raamat, 2 tundi 34 minutit

 

"Olen viimase kümne aasta jooksul harjunud sellega, et mehed mu elus tulevad ja lähevad. Aga Eleri on mu kõrval sel ajal alati olemas olnud. Ja Meeno on mu elust kogu selle aja kadunud olnud. Äkitselt on aga kõik poolused ümber keeratud ja mul pole õrna aimugi, milliste mängureeglitega seda uut mängu mängitakse." "Kes kardab välgutüdrukut?" on Heli Künnapase sarja "Mõni õhtu romantikat" kuues raamat. Seekordses raamatus peab kodusesse Pärnu-Jaagupisse naasnud Annely muutunud oludes ümber hindama oma mineviku ning selgeks õppima õppetunni, et kui sa ise oma elu ei juhi, siis teeb seda keegi sinu eest. Sarja kõik raamatud on eraldiseisvalt loetavad.

 

Heli Künnapas. Mu koju tood sa

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2020

1 CD : DAISY raamat, 2 tundi 01 minutit

 

Romantilise jutustuse "Mu koju tood sa" peategelane on Katrin, kes pärast valitsuse vahetumist kaotab haridusministri töökoha. Naine naaseb kodusesse Pärnu-Jaagupisse, kus asub tööle ajalooõpetajana. Ootamatult satub ta Libatses elava seitsmenda klassi poisi Silveri koduste probleemide keskele. Romantilisi hetki pakub endine koolivend Tanel. Kes ja kuidas selle kõige keskel koju jõuab, loe juba raamatust. "Mu koju tood sa" on Heli Künnapase sarja "Mõni õhtu romantikat" teine raamat. Sarja kõigi raamatute tegevus toimub Pärnu-Jaagupi ja Pärnu kandis, kuid kõik teosed on eraldiseisvalt loetavad.

 

Heli Künnapas. Saatmata kirjad

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2020

1 CD : DAISY raamat, 1 tund 57 minutit

 

Romantilise jutustuse "Saatmata kirjad" peategelane Miia juhib Tallinnas väikest tantsukooli ning kasvatab koos abikaasaga kahte last. Ootamatult saab naine teate, et on oma endise parima sõbra Simoni vanaemalt pärinud Pärnu-Jaagupis pool maja. Viisteist aastat tagasi tekkis noorte vahel ootamatu lõhe ja sellest ajast pole omavahel suheldud. Kuidas ootamatu uudis Miia elu muudab? Milliseid mälestusi ja tundeid äratab vana maja? Kuidas muudavad olevikku kirjad, mis minevikus jäid saatmata, kuid nüüd adressaadini jõuavad? "Saatmata kirjad" on Heli Künnapase sarja "Mõni õhtu romantikat" kolmas raamat. Sarja kõigi raamatute tegevus toimub enamasti Pärnumaal. Kõik teosed on ka eraldiseisvalt loetavad.

 

Tuule Lind. Ühe elu killud

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2020

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 36 minutit

 

Väike Milli elab koos perega Venemaal eestlastest väljarändajate külas. Naiste- ja viinalembene isa põhjustab perele hulganisti kannatusi. 1941. aastal viiakse kogu küla sõja jalust ära Siberisse. Ränga haiguse käes vaevlev Milli jätab sõjakomissariaadi kutse metsatöödele minna tähelepanuta, karistuseks seitse aastat vangilaagrit. Poolsurnuna hospidali sattunud, päästab Saksa soost arst ta uuesti elule. Ootamatult vabastatakse Milli 1945. aasta kevadel ja kogu pere sõidab Eestisse. Pärast mõnda aastat Võrumaal kolib Milli Läänemaale, kus abiellub, saab kaks last ja jääb leseks, pisem alles kaheksakuune. Leidnud mõne aja pärast uue abikaasa, muutub Milli elu joodikust rusikakangelase karmi käe all päris põrguks. Kannatused ja raske töö ei murra siiski Emiliet ning ta tüürib oma pereelu viimaks rahulikumale rajale.

 

Liza Marklund. Õnnelik tänav

teksti esitanud Külli Palmsaar

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 13 tundi 54 minutit

 

Külmal ja niiskel maihommikul leitakse oma Stockholmi eeslinnas asuvast villast teadvusetus seisundis riskikapitalist ja endine Riigipäeva liige Ingemar Lerberg, keda on ilmselgelt kõvasti piinatud. Tema naine on jäljetult kadunud. Õhtulehe reporter Annika Bengtzon saab ülesandeks juhtumist lugu kirjutada. Naise eraelus on samal ajal keeruline periood. Ta elab oma uue kallima ja tema kahe lapsega ning püüab samal ajal koos endise abikaasa Thomasega hakkama saada ka omaenda laste kasvatamisega. Selline elu ei suju just valutult. Õhtulehe peatoimetaja Anders Schyman satub avalikkuse tähelepanu alla, sest tema aastatetagune ja olulise ajakirjanduspreemia saanud reportaaž sisaldab väidetavalt valeandmeid. Ingemar Lerbergi tervislik seisund ei ilmuta paranemise märke, kriitika Anders Schymani aadressil kogub hoogu ja jõuka eeslinna klantsi pealispinna alt hakkab üha selgemalt välja paistma midagi väga musta ja võltsi. Miks tahtis keegi piinata surnuks endist poliitikut ja kus on mehe kadunud abikaasa? "Õnne tänav" on Liza Marklundi kümnes raamat ajakirjanik Annika Bengtzonist. See on kaasahaarav põnevik moodsa aja kärgperekondadest, meeleolukas sissevaade ajalehetoimetuse töösse ja silmiavav pilguheit sellele, kuidas nüüdisaegsed sotsiaalsed suhted ja meediavõim meie elu mõjutavad.

 

Mathura. Jääminek

teksti esitanud Anne Rekkaro

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2020

1 CD : DAISY raamat, 1 tund 48 minutit

 

"Jääminek" on lüüriline lugu ühe vanamehe eraklikust elust üksildasel, mahajäetud maastikul – oma varalahkunud naist leinav Manivald mõtleb möödunule tagasi ja püüab selgusele jõuda, mis on saatus, mida tähendab aeg ja mida peidab talve kõikehõlmav vaikus tema ümber. Ootamatult saabuvad filmitegijad on talle selles kõnekaks, kontrastseks peegliks. Raamat on inspireeritud Kasari jõe luhast ja ümbruskonna tühjaks jäänud küladest.

 

Olga Pogodina-Kuzmina. Uraan

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2020

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 48 minutit

 

1953. aasta Nõukogude Eestis. Salajane Kombinaat nr 7 peab tagama uraani katkematu tarnimise Nõukogude aatomiprojekti jaoks. Direktor Gakov saab teada kavatsetavast diversioonist tootmisüksuses. Samal ajal hakkavad linnakeses toimuma mõistatuslikud mõrvad. Nõukogudemaa aga elab läbi muutuste aega – Stalini surm pöörab kogu varasema elukorralduse uude suunda. Romaan põhineb suletud Sillamäe linna elanike mälestustel ning hiljuti avatud CIA arhiivist leitud dokumentaalsel materjalil. Tekstis on kasutatud ka tegelikke dokumente.

 

Anne Rekkaro. Muinasjutte Haapsalust

teksti esitanud Anne Rekkaro

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2020

1 CD : DAISY raamat, 2 tundi 23 minutit

 

Anne Rekkaro. Mu valuaed

teksti esitanud Anne Rekkaro

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2020

1 CD : DAISY raamat, 1 tund 21 minutit

 

Anne Rekkaro luulekogu "Mu valuaed" sisaldab elu jooksul kirja pandud tundeluulet. Luuletustest kooruvad välja tõsielulised pildid, südamest tulevad hetkeemotsioonid, sügavad läbielamised, mälestused-mõtisklused, loitsud, aimdused.

 

Mari Tammar. Hundihüüdja

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2020

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi

 

"Hundihüüdja" jutustab loo noorest naisest, kes on otsustanud pärast aastaid eemalolekut naasta oma kodutallu ja vaadata tõtt seal aset leidnud sündmustega. Tema mälestuste kaudu koorub lahti lugu ühest nõukogude külast ja seal elanud perekonnast, kellel on salapärane side huntidega. See on lugu armastusest, andestusest ja oma juurte leidmisest, loodusest, inimesest ja Jumalast, saatuslikest kohtumistest ja kolme inimelu ühtepõimumisest.

 

Urve Tinnuri. Rabasaar

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2020

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 03 minutit

 

"Rabasaar" on sisuline järg romaanile "Õed" (2019), jälgides Narvast pärit õdede Reeni ja Õie käekäiku aastatel 1955 – 1960. Tasapisi taganevad meeltest sõjavintsutused ja hirm repressioonide ees, elujärg näitab paranemise märke ja inimesed julgevad tulevikule lootusrikkamalt silma vaadata. Õdede isiklik elutraagika aga jääb – mured ja ebaõnn, eksimused ja nende vääramatud tagajärjed, tunded, mis ei allu kainele mõistusele, vaid sunnivad talitama südame käsul. Kõik see võib leeveneda üksnes juhul, kui järgneb midagi ootamatut ja lõplikku.

 

Üks elu : Valda Raud

teksti esitanud Iivi Lepik

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 36 minutit

 

Raamatus "Üks elu" avaneb Eesti ühe väljapaistvama tõlkija Valda Raua (1920-2013) päevikute, kirjade ja märkmete kaudu nii ta enda ja tema perekonna käekäik kui ka aeg ja inimesed, kultuurisündmused ja seltsielu läbi aastakümnete. Valda Raud oli poole sajandi vältel eestlaste paljude lemmikraamatute armastatumaid tõlkijaid, inglise ja ameerika kirjanduse eesti keelde vahendajana kõrgelt hinnatud. "Ta oli tõeline väärtkirjanduse maiasmokk," meenutab tütar Anu Raud. "Tõlkimise puhkepauside ajal jutustas ta lugusid käsilolevast raamatust. Kirjutusmasina Continental klõbin, see turvalis-rahustav tähetoksimine ja uue kirjareaga kaasnev masinakõrin saatis mind kogu elu." Valda Raua tõlgitud raamatud haaravad oma keelelise ilu ja mõistete küllusega. "On lahe liikuda temaga ühes rütmis," ütles Valda John Fowlesi raamatuid iseloomustades. Sama võib öelda ka Valda Raua enda kohta. Valda oli ka särav seltskonnainimene, kelles oli sarmi, mida rikastas peen briti huumor. Tema kodu oli kohtumispaik, kuhu külalised olid tihti kutsutud ja alati oodatud.

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Лиана Мориарти. Девять совсем незнакомых людей

читает Анна Сергеева

Таллинн : Эстонская библиотека для слепых, 2020

1 CD : DAISY raamat, 17 tundi 25 minutit

 

Kas kümme päeva tervenduskeskuses võivad sind tõesti igaveseks muuta? Liane Moriarty kaasahaaravas romaanis asuvad üheksa võhivõõrast seda välja selgitama. Kirjanik Frances Welty, kunagine menukate lemberomaanide autor, saabub Tranquillum House’i, et ravida selja- ja südamevalu ning erakordselt tigedat paberihaava pöidla otsas. Teised külalised – kellest enamik ei paista küll mingit ravi vajavat – pakuvad talle otsemaid huvi, ent veel rohkem paelub teda tervenduskeskuse kaunis ja karismaatiline juhataja Maša. Kas sel inimesel on tõesti vastused, mida Frances enese teadmata otsib? Kas Frances peaks kahtlused kõrvale heitma ja süüvima kõigesse, mida Tranquillum House’il pakkuda on – või hoopis põgenema, kuni veel suudab? Õige pea esitavad endale sama küsimuse kõik Tranquillum House’i külalised. Ühendades kõike, mis on teinud tema loomingust nende inimeste lemmiku, kes otsivad teravmeelset, põnevat, naljakat ja kohati ahhetama panevat lugemist, näitab Liane Moriarty selle romaaniga taas, miks ta on oma ala meister.

 

Джон Фаулз. Подруга французского лейтенанта

читает Эдуард Тее

Таллинн : Эстонская библиотека для слепых, 2020

1 CD : DAISY raamat, 20 tundi 17 minutit

 

Romaan kujutab endast kahe 19. sajandi viktoriaanlikest oludest välja kasvanud ning nendega vastuollu sattunud inimese keerukat ning konfliktset armastuse lugu. Noor aadlik peab langetama otsuse, kas valida sünnis mõistuseabielu või armastus vaese guvernandi vastu. Kirjanik pakub lugejale selle probleemi võimalikud lahendused, kuid seda 20. sajandi 60-ndatel aastatel toimunud „seksuaalrevolutsiooni“ läbielanu seisukohalt vaadatuna.

 

Punktkirjas raamatud

 

Hugo Vaher. Vääna jäljekütid. Vana laagri saladus

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

2 köites, 176 lk.

 

Sel ööl, kui Martin ja Markus oma isadega mereranda tähti vaatlema lähevad, juhtub midagi enneolematut. Edasised sündmused panevad proovile nii poiste julguse kui ka nutikuse. Sellel suvel lahendavad Vääna jäljekütid mahajäetud lastelaagri aastakümnete vanuse saladuse.