Raamatututvustaja

Oktoober 2020

 

 

Sisukord:

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Arne Ader. Lugusid lindudest

teksti esitanud Anne Rekkaro

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2020

1 CD : DAISY raamat, 1 tundi 21 minutit

 

Huvi ja sõprus teevad lähedasteks. Ning siis märkamegi, kuis erinevad linnuliigid ei erine mitte ainult välimuse poolest – igaühel neist on meile pakkuda ka oma sõnum, õpetus või lugu, mida on põnev tähele panna ja teadmiseks võtta. Just selliseid lugusid jutustabki see raamat. (Arne Ader)

 

Svetlana Aleksijevitš. Pruugitud aeg

teksti esitanud Silvia Karro

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 23 tundi 42 minutit

 

Kommunismil oli meeletu plaan – "vana" inimest, Aadamat ringi teha. Ja see õnnestus... võib-olla ainult see õnnestuski. Veidi enam kui seitsmekümne aastaga aretati marksismileninismi laboratooriumis välja omaette inimtüüp – homo soveticus. Ühed peavad teda traagiliseks tegelaseks, teised nimetavad sovokiks. Mulle tundub, et ma tean seda inimest, tunnen hästi, elasin aastaid tema lähedal, külg külje kõrval. Mina olengi tema. Need on mu tuttavad, sõbrad, vanemad. Raamatus sisalduvad monoloogid on kirjutatud kümne aasta jooksul mööda endist Nõukogude Liitu reisides, need on teravmeelsed ja mõnevõrra murelikud tähelepanekud inimestest, kes on pidanud õppima elama täiesti uuel viisil, seejuures sellisel, millist ei tunne ka läänemaailm.

 

Svetlana Aleksijevitš. Sõda ei ole naise nägu

teksti esitanud Anne Margiste

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 41 minutit

 

See ei ole lihtsalt pilk Teisele maailmasõjale Nõukogude poolelt, see on pilk nõukogude naise vaatepunktist. Kui palju üldse teatakse, et Suures Isamaasõjas, nagu seda nimetati, võitles 800 000 nõukogude naist? Nad ei läinud sõtta sunniviisil. Otse vastupidi, paljud neist pidid end jõuga armeesse pressima, kasutama selleks pettust, pisaraid või lihtsalt asjakohaste ametnike juurde ilmuma ning neile mitte valikuvõimalust jätma. nad ei teeninud kaugeltki ainult õdede, arstide ja kokkadena, vaid sõdisid kõigil võimalikel positsioonidel. Nobelist Svetlana Aleksijevitš on püüdnud oma raamatusse koondada mälestusi kõigilt neilt erinevatelt sõjaväelistelt ametitelt. Need mälestused on intervjuude või kirjade kujul, jutustatud just nende naiste suu läbi.

 

Tove Alsterdal. Vaikusesse maetud

teksti esitanud Laine Mägi

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 14 tundi 26 minutit

 

Pärast ema haigestumist sõidab endine ajakirjanik Katrine Rootsi põhjaossa, Norrbottenisse, et müüa esivanematele kuulunud majalobudik. Sealt hakkavad hargnema sündmused, mille lõpplahendust on võimatu ette ennustada. Omavahel põimuvad lood kohaliku spordikuulsuse mõrvast, 1930ndatel Nõukogude Liitu õnne otsima sõitnud skandinaavlastest ning Venemaa organiseeritud kuritegevusest. Fooni annavad põhjala karm ja jäätunud loodus ning soojad ja omapärased inimesed. "Vaikusesse maetud" ei ole pelgalt kriminaalromaan, mida on raske käest panna. Sügavust lisab ajalooline vaatenurk, mis on justkui austusavaldus kõigile, kes kunagi Nõukogude repressioonide all kannatanud.

 

William Boyd. Sulnis hellitus

teksti esitanud Liivika Hanstin

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 17 tundi 32 minutit

 

Romaanis "Sulnis hellitus" ühendab William Boyd oma suurepärase jutustusoskuse, kultuuriajaloo tundmise ja pikaaegse kire fotograafia vastu. Ammutades inspiratsiooni tuntud naisfotograafide eludest, toob ta lugejani põneva ja liigutava loo Amory Clay elust ja eneseavastamisest 20. sajandil. Amory, kellele poega soovinud isa pani androgüünse nime, siirdub Esimese maailmasõja järellainetusest dekadentlikku 1930. aastate Berliini, Teise maailmasõja aegsesse Pariisi ja teistesse maailma tulipunktidesse, et leida eneseteostust ja tunnustust. Elujanus naise soov võimalikult palju kogeda läheb kahtlemata täide, kuigi ehk mitte nii, nagu ta ise ootab.

 

Anita Burgh. Koerapidajad

teksti esitanud Katrin Karisma

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 23 tundi 48 minutit

 

Thomasina, kellel on tõsiseid probleeme oma isiklikus elus, leiab ühel vihmasel ööl maanteelt buldogi, kes on äsja eessõitvast autost välja visatud. Thomasina võtab koera koju kaasa ja järsku vaatab ta mitte ainult koeri, vaid ka inimesi hoopis teise pilguga ja talle avaneb täiesti uus maailm. Sellel maailmal on ka oma varjuküljed ning Thomasinal tuleb nendegagi kokku puutuda. Samal ajal aga aitavad uued inimesed, uued huvid ja suhted harutada tal lahti oma elu sasipundart ja vaadata tulevikku palju lootusrikkamalt. Muidugi ei räägita raamatus üksnes inimeste armastusest koerte vastu, vaid tegemist on ka nende enda lahkuminekute, tõelise armastuse leidmise, eksituste ja leppimistega.

 

Michel Bussi. Keegi pole süütu

teksti esitanud Maria Taimre-Varres

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 13 tundi 48 minutit

 

Malist pärit veetleval üksikemal Leylil on kolm last: 21-aastane Bamby, 17-aastane Alpha ja 10-aastane Tidiane. Leylil on suur unistus, mida aga varjutab ränk saladus. Kes teda kuulata soovib, neile räägib ta oma elust – kuid kas ta julgeb kellelegi kogu tõde tunnistada? Kas ta saab takistada oma lapsi paljastamast tema suurt saladust? Äkitselt hakkavad toimuma mõrvad, millesse paistab olevat segatud Leyli enda tütar Bamby. Noor ja innukas politseiuurija Julo Flores ei suuda tüdrukut aga kuidagi võimalikuks süüdlaseks pidada. Teie ees on raputavalt põnev lugu, milles põimuvad Sahara-tagune kõrb, Marseille linnadžungel ja müstilised öökullihuiked.

 

Helen Castor. Jeanne d'Arc

teksti esitanud Ingrid Margus

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi

 

Ajaloo taevavõlvil on Jeanne d’Arc üks eredaimaid tähti. Tema lugu on tuttav kõigile: talutüdruk kuuleb taevalikke hääli, mis teevad talle ülesandeks võtta Prantsusmaa tagasi inglastest sissetungijate käest. Mehe kombel soomusrüüd kandes asub ta armee etteotsa, päästab Orléans’i linna inglaste piiramisrõngast ning laseb dofääni Prantsusmaa kuningaks kroonida. Kuid peagi langeb ta inglaste liitlaste kätte vangi ja antakse neile üle. Ta põletatakse ketserina Roueni turuplatsil tuleriidal, ent tema legendi tappa on hoopis raskem. Peaaegu viissada aastat hiljem tunnustab katoliku kirik Jeanne’i mitte kui pelgalt kangelannat, vaid kui pühakut. Tunnustatud ajaloolane Helen Castor äratab selles raamatus ellu Jeanne’i ja tema kaasaegsed, viies lugeja otse viieteistkümnenda sajandi tormiliste ja veriste sündmuste keerisesse ning andes kaasakiskuva ülevaate ühe erakordse noore naise lühikesest, ent hämmastavast elust ja tema ajastust.

 

Cath Crowley. Sõnad sügavas sinises

teksti esitanud Liisu Krass

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 57 minutit

 

See on lugu armastusest. See on lugu raamatute armastamisest. See on lugu raamatupoest, kus kliendid jätavad raamatute vahele kirju võõrastele, armsamatele, poeetidele, sõnadele. See on lugu Henry Jonesist ja Rachel Sweetiest, kes olid kunagi parimad sõbrad. Aastaid tagasi oli Rachel armunud Henry Jonesi. Päeval enne kolimist pistis tüdruk poisi perekonnale kuuluvas raamatupoes tema lemmikraamatu vahele armastuskirja. Ta jäi ootama. Kuid asjata. Nüüd on Rachel tagasi ja peab töötama raamatupoes poisi kõrval, keda ta parema meelega, kui vähegi võimalik, näha ei tahaks. Parema meelega oleks Rachel hoopis mujal – ta tahaks põgeneda kusagile, kus reaalsus teda kätte ei saaks. Sest tema venda ei ole enam ja Rachel ei suuda kujutada ette tulevikku ilma temata. Ka Henry tulevik ei tõota tulla eriti paljulubav. Tema tüdruk jättis ta maha. Tema ema tahab ära müüa nende koduks oleva raamatupoe ja ta perekond on lagunemise äärel. Külg-külje kõrval raamatupoes töötades, ümbritsetuna tuhandetest raamatutes tärkavatest armastuslugudest, taipavad nad, et kuigi sul ei pruugi alati elu üle kontrolli olla ja kuigi elu võib olla ka täiesti väljakannatamatu, on võimalik, et mõnikord sõnadest ja armastusest ja uutest võimalustest täiesti piisab.

 

Sarah Dessen. Lihtsalt kuula

teksti esitanud Valli Pärn

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 13 tundi 42 minutit

 

Annabel Greenil oli veel eelmisel aastal kõik olemas. Ta elab oma isa projekteeritud klaasmajas – sõna otseses mõttes. Kuid ta teab, et isegi selles klaasmajas on nii lihtne varjata saladusi. Nii kerge on eirata seda, et pärast vanema õe lahkumist on perekonda jäänud täitmatu auk, et tema teine õde põeb anoreksiat, et edukast modellikarjäärist hoolimata ei ole tal enam ainsatki sõpra. Ka Annabelil on saladus. Ta pole kellelegi poetanud sõnagi põhjustest, miks tema parimad sõbrad temaga enam tegemist ei taha teha. Ainus, kes temaga suhtleb, on samasugune üksik hing Owen Armstrong. Owen õpetab Annabelile, et ta peab kõigiga olema aus – eelkõige iseendaga. Ta on liiga kaua eiranud häält, mida oleks ammu pidanud kuulda võtma – iseenda häält. Lihtsalt kuula… Sarah Dessen on taas kirjutanud eneseotsingutel olevatele noortele suurepärase romaani, mis neid kõnetab ega häbene käsitleda raskeid teemasid nagu anoreksia ja koolikiusamine. Sarah raamatuid on müüdud üle kaheksa miljonit eksemplari ning need on jõudnud paljude edetabelite esikohtadele. ALA andis 2017. aastal talle Margaret A. Edwardsi auhinna panuse eest noortekirjandusse. Tema raamatuid on tõlgitud kümnetesse keeltesse.

 

John Gardner. Kuldsilm

teksti esitanud Kaire Klaos

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2020

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 25 minutit

 

James Bondi sarja kuuluv raamat ja film kannavad sama nime. Varem töötas Ksenja KGB heaks. Nüüd on tema ülemuseks kõvakäeline ja võimujanune Venemaa poliitilise rühmituse juht Janus, keda ei kammitse ideoloogia. Januse eesmärk on raha ja võim, parimad vahendid nende saavutamiseks röövimine ja tapmine. Janus on oma valdusesse saanud Kuldsilma, kosmilise kõrgtehnoloogilise süsteemi, mis on võimeline halvama ning hävitama kogu Lääne finantsturu. Põhineb "United Artists" filmi stsenaariumil, mille autorid on Jeffrey Caine ja Bruce Feirstein. Süžee autor Michael France

 

Michael Hjorth, Hans Rosenfeldt. Mees, kes jälgis naisi

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2020

1 CD : DAISY raamat, 20 tundi 51 minutit

 

Kuumalaine käes vaevlevas Stockholmis leitakse mitu naist jõhkralt mõrvatuna. Keskkriminaalpolitsei eesotsas Torkel Höglundiga on juurdlusega ummikusse jooksnud. Mõrvade käekiri toob meelde sarimõrvar Edward Hinde, kelle profileerija Sebastian Bergman viisteist aastat tagasi trellide taha saatis. Ja seal, Lövhaga range režiimiga vanglas, on Hinde kõik see aeg ka püsinud. Sebastian sokutab end vägisi uurimisrühma ja taipab üsna pea, et mõrvad on temaga seotud ning mitte keegi tema ümber ei ole kaitstud. See on teine romaan vastuolulisest profileerijast Sebastian Bergmanist.

 

Michael Hjorth, Hans Rosenfeldt. Mees, kes polnud mõrtsukas

teksti esitanud Malle Allika

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2020

1 CD : DAISY raamat, 15 tundi 14 minutit

 

Enne Aasia tsunamit oli kriminaalpsühholoog Sebastian Bergman tippvormis. Tal oli hea töökoht, armastatud naine ja kallis tütar. Kuid see oli siis. Pärast tsunamit on enamik Sebastiani häid külgi haihtunud ja ta on ajapikku muutunud ennasthävitavaks vrakiks. Kui politsei leiab soost kuueteistaastase Rogeri ilma südameta surnukeha, satub Sebastian juhuslikult juurdlusse, mida juhib tema endine kolleeg Torkel Höglund keskkriminaalpolitseist. Kõik niidiotsad näivad vihjavat Rogeri koolile, pealtnäha veatule Palmlövska gümnaasiumile, kus on varjul saladused. Kriminaalpsühholoog Sebastian Bergmani käsitleva sarja esimese raamatuga "Mees, kes polnud mõrtsukas" teevad Hjorth & Rosenfeldt stiilikindla debüüdi, mis on äratanud tähelepanu kogu maailmas.

 

Michael Hjorth, Hans Rosenfeldt. Naine, kes ihkas õiglust

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2020

1 CD : DAISY raamat, 14 tundi 05 minutit

 

Uppsalas külvab hirmu vägistaja, kes hiilib ohvritele ligi, uimastab nad süstiga, tõmbab koti pähe ja viib siis elajaliku teo lõpule. Toimunud on juba mitu kuritööd, aga keskkriminaalpolitsei mõrvajuurdluse osakond ei ole veel jalgu kõhu alt välja võtnud: Sebastian sõidab ringi mööda Rootsit ning räägib oma raamatutest. Teised uurijad, Torkel, Billy ja Ursula, on hõivatud oma muredega, ainult Vanja töötab ajutiselt Uppsalas ja uurib seda kohutavat juhtumit. Kui üks vägistamisohvritest surnuna leitakse, tuleb kogu meeskond jälle kokku. Jättes kõrvale omavahelised hõõrumised ja probleemid, asutakse juhtlõngade jälile: selgub, et ohvrid pole juhuslikult valitud. Mis neid ühendab ja miks tundub uurijatele üha enam, et väga paljud inimesed ei taha, et tõde ilmsiks tuleks? "Naine, kes ihkas õiglust" on kriminaalpsühholoog Sebastian Bergmani menuka sarja kuues raamat.

 

Michael Hjorth, Hans Rosenfeldt. Need, kes läbi põrusid

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2020

1 CD : DAISY raamat, 14 tundi 04 minutit

 

Ulricehamnis leitakse ühest suveks suletud koolimajast tapetuna tuntud tõsieluseriaalis osalenu, keda on poltpüstolist pähe tulistatud. Ta on tooli külge kinni seotud, pandud istuma nägu nurga poole ja tobumüts peas. Tema seljale on klambritega kinnitatud test. Ilmselt pole tapetu osanud kuigi paljudele küsimustele vastata. Tegutsemisviis on väga sarnane nädal varem Helsingborgis toimunud mõrvaga ja appi kutsutakse mõrvajuurdluse osakond. Kõik viitab sellele, et tegemist on osava ja kavakindlalt tegutseva mõrvariga, kes ei plaani enne järele jätta, kui on oma sõnumi edasi andnud. Millegagi, mis lõpuks kogu mõrvajuurdluse osakonna eksistentsi ohtu seab. "Need, kes läbi põrusid" on Sebastian Bergmanist ja tema mõrvajuurdluse osakonna kolleegidest rääkiva sarja viies raamat.

 

Robert Jordan. Daumier

teksti esitanud Anne Rekkaro

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2020

1 CD : DAISY raamat, 17 tundi 59 minutit

 

Marju Kõivupuu. Loomad eestlaste elus ja folklooris

teksti esitanud Urve Koni

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 13 tundi 08 minutit

 

Rahvapärimus looduse ja loomade kohta köidab inimesi ka nüüd – ja eriti nüüd –, mil moodne maailm kipub loodusest üha enam eemalduma. Just loomadega seotud pärimuse muutumine ja teisenemine on motiveerinud Marju Kõivupuud kirjutama raamatut, mis keskendub inimese ja loomade suhetele. Pärimuspõhisest vaatenurgast on raamat ka peatükkideks liigendatud: juttu tuleb metsa- ja veeloomadest, kodu- ja lemmikloomadest, ohtlikest loomadest, mütoloogilistest loomadest, loomadest rahvameditsiinis ja loomamatustestki. Kindlasti ei mahu nende kaante vahele kõik põnev, mida Eesti loomapärimusest leida võib – ja see polegi autori eesmärk –, kuid loodetavasti leiavad lugejad raamatust mõndagi põnevat, mis avab eestlase ja loomade suhteid veidi teisipidi kui pelgalt loodusteaduslik vaatenurk.

 

Nina LaCour. Meiega on kõik korras

teksti esitanud Anu Tromm

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2019

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 04 minutit

 

Marin pööras oma vanale elule selja ja lahkus kellelegi sõnagi lausumata. Keegi ei tea tõde nende viimaste nädalate kohta. Isegi tema parimal sõbral Mabelil pole aimu, mis juhtus. Kuigi Marin on põgenenud Californiast tuhandete miilide kaugusele New Yorki, igatseb ta maailma, mis vanaisa surma järel kokku varises. Nüüd, mitu kuud hiljem, on ta üksinda talvevaheajaks tühjaks voolanud ühiselamus ja ootab külla Mabelit. Marin peab silmitsi seisma kõigega, mis on ütlemata jäänud, ning lõpuks astuma vastu üksildusele, mis on end tema südames sisse seadnud. See kaunis, südantmurdvalt aus portree leinast tuletab meile meelde, kui oluline on hoida neid, keda armastame.

 

Ian McEwan. Lepitus

teksti esitanud Liina Vahtrik

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 15 tundi 20 minutit

 

1934. aasta palavaimal suvepäeval näeb 13-aastane Briony pealt, kuidas tema vanem õde Cecilia võtab oma lapsepõlvesõbra Robbie silme all riidest lahti ja sukeldub purskkaevu. Sama päeva lõpuks on nende kolme elu jäädavalt muutunud. Robbie ja Cecilia on ületanud piiri ja neist saavad noorema tüdruku kujutlusvõime ohvrid. Briony paneb toime kuriteo, millele ta kogu oma ülejäänud elu andeksandmist otsib. "Lepitus" kandideeris 2001. aastal Bookerile ning pälvis 2003. aastal USA mainekaima kirjandusauhinna (National Book Critics Circle Award).

 

Maggie O'Farrell. Käsi, mis hoidis mu käest

teksti esitanud Urve Koni

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 16 tundi 44 minutit

 

Paeluv romaan kahest naisest, keda viiekümne aastase vahemaa tagant ühendab kunst, armastus, reetmised, saladused ja emaksolemine. Lexie Sinclair kavandab endale erakordse elukäigu. Vanemate viisipärase maaelu kammitsais vaevlev neiu kavatseb põgeneda Londonisse. Seal hakkab ta seltsima Innes Kentiga, ajakirja peatoimetajaga, kes kannab sinise pardimuna karva lipse ja tutvustab Lexiele sõjajärgse Soho kütkestavat põrandaalust boheemlastemaailma. Lexie õpib reporteriametit, õpib tundma kunsti ja kunstnikke, õpib elama täiel rinnal, kirgliku armastuse nimel. Ta rajab endale mitu elu ning kõik nad on tavatud. Ja lapseootele jäädes ei kõhkle naine hetkegi last omal käel üles kasvatamast. Aastakümneid hiljem – tänapäeva Londonis – üritab noor kunstnik Elina pärast sünnitust jalgu alla saada. Ta ei tunne ennast ära: ta leiab end tänavail paljajalu kõndimas ning talle ei taha kuidagi meenuda see pisike seik, kui ta lapsele elu andis. Isaks saamine toob aga Elina kaaslasele Tedile meelde ammu ununenud asju; mälupilte, millele ta mälus kohta ei ole. Ning just siis, kui mälestused Tedi aina enam häirima hakkavad, saab selgeks, et neid kahte lugu – kahte naist – näib miski ühendavat. Miski, mis muutub aina liigutavamaks ja kaunimaks, mida lähemale selle paljastamisele jõutakse. Maggie O'Farrelli iis romaan on hingekriipiv ja meeltliigutav sissevaade sellesse, kuidas me oma elu loome ja koost võtame, kelleks me end peame, ning kuidas see, mis inimesest maha jääb, võib meid etteaimamatult kokku viia.

 

Beth O'Leary. Korterikaaslane

teksti esitanud Liivika Hanstin

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 14 tundi 33 minutit

 

Tiffy Moore vajab kibekiiresti odavat elupaika, öövahetustes töötav Leon Twomey aga sularaha. Tiffy sõbrad peavad plaani hullumeelseks, kuid nende endi arvates on see täiuslik lahendus: Leon on ainult ühe voodiga korteris päeviti, kui Tiffy on tööl, ning ülejäänud ajal on see Tiffy päralt. Kuid mõistagi pole miski kunagi nii lihtne, kui algul tundub. Kui mängu tulevad armukade endine poiss-sõber, aega ja tähelepanu vajavad töösuhted, alusetult vangi sattunud vend ning muidugi asjaolu, et korterikaaslased pole isegi näost näkku kohtunud, selgub peagi, et täiusliku kodu nimel tuleb loobuda nii mõnegi reegli järgimisest.

 

Jaanus Paal. Trepist üles, trepist alla ...

teksti esitanud Kaire Klaos

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2020

1 CD : DAISY raamat, 14 tundi 40 minutit

 

Selle põneva elulooraamatu seltsis elad koos autoriga läbi keerulise nõukogude aja, võitled välja iseseisvasse Eestisse ning tänapäeva, 21. sajandisse. Vanema aja- ja kohatausta lisavad autori sugulaste mälestused ning perekonnakroonika. Jaanus Paal (1947): "Siia on koondatud juhtumeid minu eluseikadest, mis hõlmavad nii lapseiga, nooruki tänavakaklusi, vaevalist keskkooli läbimist kui ka vanglaelu. Järgnevad heitlused KGB-ga, kahekordne väljaheitmine ülikoolist nõukogude üliõpilasele ebaväärika käitumise pärast, emigrandi elu koos perega Karjala ANSV-s, kujunemine looduseuurijaks ning professoriks.Raamat pakub pilguheitu nõukogude aja eluolule, sotsiaalsetele ja poliitilistele suhetele. Ehk leiab lugeja siit põnevat lisa senistele teadmistele mõne tuntud isiku või sündmuse kohta või üht-teist kasulikku kas või mõne suure jama vältimiseks."

 

Eeva Park. xNovell

teksti esitanud Valli Pärn

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 16 minutit

 

Oskust elu kõige troostitumaid, kõige argisemaid külgi eriliselt hõõguma panna ei valda mitte iga kirjanik, Eeva Park aga küll. Ta on portreteerija, vahendaja ja kujutaja, mitte analüütik. Ta joonistab välja detailid ja värvib nende ümber ära isegi õhu. Tema nõelteravad novellid on laetud vaikusest. Neis on sees augud ja pausid, mis kannavad. Nad mõjuvad – hoolimata teatud lõpetamatuse ja poolikuksjäämise illusioonist. Tähtis on atmosfäär, mitte puänt. (Kärt Hellerma)

 

Nando Parrado ja Vince Rause. Ime Andides

teksti esitanud Tarmo Hints

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 13 tundi 02 minutit

 

13. oktoobril 1972 rammis Uruguay õhujõudude lennuk 3600 meetri kõrgusel Andides mäge. Lennuki pardal oli 45 inimest, nende hulgas ka Uruguay Old Christiansi ragbiklubi, teel mängima ühe Tšiili parima ragbimeeskonna vastu. Ellujäänud 16 inimesel tuli oodata 72 päeva – nad päästeti 23. detsembril 1972.

 

Lara Prescott. Meie hoitud saladused

teksti esitanud Piret Kooli

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 13 tundi 40 minutit

 

Romaan Boriss Pasternaki raamatu "Doktor Živago" saatusest. Algamas on külm sõda ja sõnadest on saanud relvad. Moskvas arreteeritakse Olga Ivinskaja, Nõukogude Liidu kuulsaima kirjaniku Boriss Pasternaki muusa. Nõukogude võim on kuulnud, et Pasternak kirjutab romaani "Doktor Živago", milles kritiseerib oktoobrirevolutsiooni. Et rohkem teavet saada ja kirjanikku survestada, saadetakse tema armuke sunnitöölaagrisse. Washingtonis asutatud USA luureagentuur CIA smugeldab samal ajal Nõukogude Liitu raamatuid, mis on seal keelatud nimekirjas, eesmärgiga näidata nõukogude kodanikele, et riik varjab nende eest väärt kirjandust ja et tõeline vabadus saab sündida vaid demokraatiast. Pärast kolme aastat sunnitööd naaseb Olga Borissi juurde. Kirjanik lõpetab romaani, kuid riik keelab selle avaldamise. Samal ajal kui Olga ja Boriss järjest kasvava tagakiusamisega võitlevad, alustab USA luureagentuur missiooni, mille eesmärk on käsikiri enda kätte saada, romaan salaja trükki anda ja tagasi raudse eesriide taha smugeldada.

 

Lucinda Riley. Kasvuhoonelill

teksti esitanud Silvia Karro

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 22 tundi 19 minutit

 

Lapsepõlves armastas tulevane kontsertpianist Julia Forrester veeta aega Wharton Parki härrastemaja kasvuhoones, kus aastaaegade vaheldudes õitsesid ja närbusid tema vanaisa kasvatatud eksootilised lilled. Ja nüüd, vaevaliselt toibudes teda tabanud isiklikust tragöödiast, leiab ta jälle lohutust Wharton Parkist, mille on vahepeal pärinud Kit Crawford, karismaatiline mees, kes on ka ise kord saatuse poolt proovile pandud. Kui siis remonditööde käigus tuleb päevavalgele kellegi aastatetagune päevik, pöörduvad nad koos Julia vanaema poole, et kuulda temalt tõde ühe ammuse armuloo kohta, mis Wharton Parki tuleviku kohale tumedaid pilvi kogus... Lucinda Riley haarav jutustus viib lugeja nii sõjast räsitud Euroopasse kui ka eksootilisse Tai Kuningriiki, ühendavaks lüliks armastuse keerdkäigud.

 

Lucinda Riley. Päikeseõde. Elektra lugu

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2020

1 CD : DAISY raamat, 28 tundi 17 minutit

 

Electra D’Aplièse elu paistab eemalt vaadatuna täiuslik – ta on tippmodell, rikas ja kuulus. Ometi on isa surm viinud niigi hapras meeleseisundis Electra kokkuvarisemise äärele. Püüdes oma eluga hakkama saada, otsib ta abi alkoholist ja narkootikumidest. Tema olukorda see ei paranda, kuid siis saab ta ootamatult kirja täiesti võõralt inimeselt, kes väidab, et ta on Electra vanaema. Jällegi hakkavad ilmsiks tulema kunagi ammu toimunud sündmused. Murtud südamega Cecily Huntley-Morgan saabub 1939. aastal New Yorgist Keeniasse. Ta peatub oma ristiema juures, kes kuulub kurikuulsasse Happy Valley seltskonda. Seal kohtub ta Bill Forsythe’iga, farmeriga, kellel on sidemed masai hõimuga. Siis aga avastab ta midagi šokeerivat ning tal ei ole lähenevat sõda arvestades kuigi palju valikuid. Ta siirdub Wanjohi orgu, kus elab isoleerituna ja üksi. Kord kohtab ta aga metsas üht noort naist ja annab talle lubaduse, mis muudab ta elu jäädavalt.

 

Eugen Ruge. Kahaneva valguse aegu

teksti esitanud Mart Aas

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 13 tundi 14 minutit

 

Eugen Ruge autobiograafiliste sugemetega romaan kujutab ühe Saksa Demokraatliku Vabariigi kommunistiperekonna lugu 50 aasta vältel ja nelja põlvkonna lõikes. Teost on nimetatud ka SDV "Buddenbrookideks". Romaanis kajastatakse ajavahemikku 1952–2001 ja tegevustik ulatub Saksamaalt nii itta kui läände – Siberist Mehhikoni. Refräänina kordub romaanis pereisa Wilhelmi 90. sünnipäev 1. oktoobril 1989, mida kirjeldatakse kuue tegelase silmade läbi.

 

Jennifer Ryan. Chilbury naiskoor

teksti esitanud Valli Pärn

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 16 tundi 11 minutit

 

Kent, 1940. Idüllilises Chilbury külas on teoksil muutused. Naiste südamed murduvad, saates sõtta poegi ja abikaasasid. Kui vikaar otsustab lõpetada laulukoori tegevuse kuni meeste naasmiseni, näib kõik kadunud olevat. Kuid just laulmiseks kokkutulemine on see, mida Chilbury naised neil süngetel aegadel vajavad. Mõned näevad kooris võimalust oma murede unustamiseks, teised aga juhust särada. Kuid ühe külaelaniku jaoks on koor täiuslikuks kattevarjuks, et hävitada Chilbury taasleitud üksmeel. Lummav, paljusid inimesi haarav lugu, mis kulgeb külaintriigidest romantikani ning meeliliigutava elu ja surma olemuseni. Sellisena valgustab Jennifer Ryani esikromaan kodurinde naiste tõelist vaprust alistamatu vaimuga külas.

 

Erik Tohvri. Elupõletajad

teksti esitanud Mart Aas

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 48 minutit

 

Nii, nagu ei ole võimalik pimedalt sündinule edasi anda lillede ja liblikate värve, ei saa ka tundetule kirjeldada seksuaalsust – seda on võimalik ainult ise tunnetada. Olen oma senistes romaanides seda kogu maailma elu liikuma panevat jõudu vaid põgusalt puudutanud; nüüd, juba kõrvalseisjana, pole see teema enam sedavõrd tabu, et mitte selle kaudu inimloomuse olemusele läheneda ja näha, et see ürgne jõud võib ennast väga mitmel viisil avaldada. Tegelikult on see raamat eksperiment – kas minus on veel 86aastasena säilinud midagi, mis suudab lugejat köita? Ma tänan kõiki, kes minu ajaviiteks kirjutatud romaanidest on osa saanud! Erik Tohvri, kodanikuna Hans-Erik Laansalu.

 

Olga Tokarczuk. Aja oma atra läbi koolnute kontide

teksti esitanud Anne Margiste

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 46 minutit

 

Saladuslikel asjaoludel hukkub Kłodzko mägikülas üks mees. Tema naaber, Janina Duszejko, pensionärist õpetaja ja loomakaitsja, leiab juhtlõnga, millest räägib ka politseile. Aga keegi ei usu tema teooriat. Ent järgmise mõrva asjaolude tõttu tuleks hakata Janina teooriat tõsisemalt võtma... 2018. aasta Nobeli kirjanduspreemia laureaadi Olga Tokarczuki "Aja oma atra läbi koolnute kontide" on omalaadne kriminaalromaan ja ökotriller. Eesti keeles on Olga Tokarczuki romaanidest ilmunud "Algus ja teised ajad" (2012) ja "Päeva maja, öö maja" (2013).

 

Heinz Valk. Lugu poisist, keda kallistas ilus pastoriproua

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 41 minutit

 

Ühtlase ilusa käekirjaga, imepeene tindipliiatsiga on paksu nahkkaantega kladesse kirjutatud üks lugu. Koletust pommiraginast sõjaaegses Gattšinas; kodusest praeliha-lõhnast Virumaa rehetoas; kibedast puudusest sõjajärgses Tallinnas. See on läbielatud ajalugu, mille on oma lastelaste jaoks paeluvalt taaselustanud üks siitkandi säravamaid vanamehi – Heinz Valk.

 

Hilja Valtonen. Õpetaja Metskass. 1

teksti esitanud Inge Henk

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2020

1 CD : DAISY raamat, 3 tundi 48 minutit

 

Hilja Valtonen. Õpetaja Metskass. 2

teksti esitanud Inge Henk

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2020

1 CD : DAISY raamat, 3 tundi 55 minutit

 

Heikki Võsu. Minu Oslo

teksti esitanud Tarmo Hints

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 54 minutit

 

Diplomaadi töö on huvitav ja mitmekesine. See hõlmab palju reisimist ja mitmeaastaseid välislähetusi. See raamat räägibki just ühest sellisest lähetusest, nelja aasta pikkusest elulõigust Oslos. Aga seda mitte diplomaadi, vaid temaga kaasas oleva abikaasa pilgu läbi. Milline tundub elu Norra pealinnas kõrvaltvaatajale, mida saatkonnas tegelikult tehakse ja mida on vaja selleks, et olla üks korralik koduperemees? "…Oot-oot. Seda juttu ma juba kuulsin! Ja tõepoolest, laevagiid jutustas täpselt sama lugu, mida ta reisi esimesel kolmandikul oli teinud. Ei hakka siinkohal pinevust üleval hoidmagi ja ütlen kohe ära, et kolmas kolmandik ei erinenud eelnevast kahest. Sel hetkel puges mu hinge kahtlus, mis järgnevate päevade, nädalate ja kuude jooksul leidis paraku ainult kinnitust: Oslo on üks äraütlemata igav linn." Kas tõesti? Otsustage ise. (Heikki Võsu)

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Елена Арсеньева. Любовь у подножия трона

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2004

1 CD : mp3 formaat, 14 tundi 26 minutit

 

Жюль Верн. Дети капитана Гранта

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2004

1 CD : mp3 formaat, 26 tundi 29 minutit

 

Арвед Вийрлайд. Могилы без крестов

читает Алексей Горпинченко

Таллинн : Эстонская библиотека для слепых, 2020

1 CD : DAISY raamat, 17 tundi 58 minutit

 

Федор Достоевский. Идиот

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2004

1 CD : mp3 formaat, 23 tundi 55 minutit

 

Анна и Сергей Литвиновы. Все девушки любят бриллианты

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2004

1 CD : mp3 formaat, 9 tundi 35 minutit

 

Джудит Макнот. Наконец-то вместе

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2004

1 CD : mp3 formaat, 16 tundi

 

Александра Маринина. Соавторы

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2005

1 CD : mp3 formaat, 17 tundi 48 minutit

 

Роберт Льюис Стивенсон. Похищенный ; Катриона

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2004

1 CD : mp3 formaat, 23 tundi 01 minutit

 

Матс Траат. Сад Поммера

читает Людмила Шульц

Таллинн : Эстонская библиотека для слепых, 2020

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 29 minutit

 

Александр Чудаков. Ложится мгла на старые ступени

читает Алексей Горпинченко

Таллинн : Эстонская библиотека для слепых, 2020

1 CD : DAISY raamat, 20 tundi 37 minutit