Raamatututvustaja

September 2020

 

 

Sisukord:

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Punktkirjas raamatud

 

Kirjeldustõlkega filmid

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Ann Cleeves. Külm maa

teksti esitanud Anne Margiste

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 33 minutit

 

Ann Cleevesi seitsmendas "Shetlandi" sarja romaanis tuleb lugejale tuttaval tandemil, Willow Reevesil ja Jimmy Perezil, kellele seekord varasemast tarmukamalt sekundeerib ka Sandy Wilson, taas lahendada mitme ohvriga mõrvamüsteerium. Sündmuste jada käivitub seekord loodusõnnetusest, ulatuslikust maalihkest, mis sümboolselt katab midagi kinni, teisalt aga toob ka midagi esile. Uurijad ekslevad mitmesuguste võimaluste rägastikus, lisaks vajavad selgitamist ka nende isiklikud suhted. Nagu ikka, juurduvad kuriteod mineviku eksimustes, mis viivad valede valikuteni olevikus.

 

Paulo Coelho. Istusin Piedra jõe ääres ja nutsin

teksti esitanud Maria Taimre-Varres

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 4 tundi 18 minutit

 

"Istusin Piedra jõe ääres ..." on poeetiline ja ebamaine jutustus, peegeldades armastuse ning elu kõiki müsteeriume. Armastusjuttudes on alati sees miski, mis viib meid kõiksusele ja elu tuumale lähemale, sest armastusse näikse olevat peidetud maailma kõik saladused. Kuid mis juhtub, kui häbelikkus ei luba teismelisel armastusel areneda? Ja mis juhtub, kui 11 aastat hiljem toob juhus noored taas kokku? Vahepeal on elu temakesele õpetanud, et tuleb tugev olla ja oma tundeid varjata. Temast aga on saanud kena väljanägemisega vaimsuse õpetaja, kellel on imede sooritaja maine, kuid kes on pöördunud usu poole oma sisemiste konfliktide eest põgenemiseks. Koos võtavad nad ette rännaku, mis on juba ette määratud olema raske, sest pinnale kerkivad aastaid alla surutud süüdistused ja vastuolud. Väikeses Piedra jõe äärses külakeses Prantsuse Püreneedes leiavad nad võimaluse arutada elu suuri küsimusi ning ümber hinnata oma taasleitud erilist armastust.

 

Victoria Connelly. Roositüdrukud

teksti esitanud Katrin Karisma

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 54 minutit

 

Kolmekümneaastane Celeste Hamilton on jõudnud elus ristteele – ta on äsja lahutanud ebaõnnestunud abielu, tema ema suri hiljuti ja perekonna roosikasvatus on ohus. Celeste läheb vastu tahtmist tagasi lapsepõlvekoju, vallikraaviga piiratud häärberisse Suffolkis, et aidata kahel nooremal õel häärberit korrastada ja roosikasvatust turgutada. Lapsena kannatas Celeste ema nartsissistliku isiksusehäire tõttu ning seetõttu kahtleb ta endas ja tunneb ebakindlust. Siiski peab ta leidma endas jõudu ja julgust ohjad haarata ning vastu võtta raskeid otsuseid, et vana maja nende ümber kokku ei variseks. "Roositüdrukud" on positiivne, hell ja romantiline lugu vaprusest, visadusest ja perekonna tervendavast mõjust.

 

Sarah Crossan. Õun ja vihm

teksti esitanud Ingrid Margus

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 27 minutit

 

Kui Apple’i ema pärast üheteistaastast äraolekut naaseb, tunneb Apple end jälle terviklikuna. Lõpuks ometi saab ta vastuse teda aastaid vaevanud küsimusele, miks ema üldse ära läks. Ja nüüd on tal ka keegi, kes teismelist mõistab, mitte nii nagu Memm. Kuid täpselt nagu ema lahkumisel tormisel jõuluõhtul, on ka tema tagasitulekul mõru mekk juures ja peagi ei saa Apple enam arugi, kes tegelikult kelle eest hoolitseb. Alles siis, kui Apple kohtub inimesega, kes on veel suuremas segaduses kui ta ise, hakkab ta nägema asju nii, nagu need päriselt on. See on lugu kurbadest lõppudest ja õnnelikest algustest. Lugu, mis aitab mõista, kes on tegelikult tõeliselt olulised.

 

Karen Joy Fowler. Me oleme kõik täiesti endast väljas

teksti esitanud Liina Vahtrik

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 19 minutit

 

Kuidas te end tunneksite, kui saaksite teada, et isa on teinud teie lapsepõlvest teadusliku eksperimendi? Rosemary ei ole kuigi jutukas ja on asju, mida ta on otsustanud üldse saladuses hoida. Kunagi oli tal õde Fern, tema tuulepeast teine pool. Fern kadus ta elust asjaoludel, mida Rosemary on püüdnud pingsalt unustada. Ja juba kümme aastat ei ole ta näinud oma armastatud vanemat venda Lowelli. Nüüd, kui Rosemary käib juba ülikoolis, saab ta järsku aru, et tagasi vaatamata ei ole tal võimalik ka edasi minna. Tal tuleb mõttes naasta aega, kui ta oli veel viieaastane ja saadeti nädalateks vanavanemate juurde. Kui ta koju tagasi tuli, oli Fern kadunud.

 

Gunilla Gerland. Päris inimene

teksti esitanud Kaire Klaos

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2020

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 14 minutit

 

Nancy Huston. Ingli märk

teksti esitanud Liivika Hanstin

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 51 minutit

 

Romaani sündmustik rullub meie ees lahti 1957. aasta maikuus Pariisis, mil Teise maailmasõja haavad on alles paranemas ja Alžeeria sõda eskaleerumas. Saffie, salapärane ja habras saksa tütarlaps, saabub flöödimängija Raphaëli majja. Raphaël palkab noore naise endale koduabiliseks, kuid on temast niivõrd võlutud, et teeb talle õige pea abieluettepaneku. Kui Raphaël palub Saffie’l viia oma flööt parandusse ungarlasest pillimeistri Andrási juurde, võtab nende kõigi elu ootamatu pöörde. "Ingli märk" on lummav romaan armastusest ja reetmisest, minevikupainetest ja nendega toimetulemisest, sellest, kuidas suur ja väike lugu, ajalugu ja inimsaatused tihedalt ja paratamatult põimuvad. 1999. aastal pälvis romaan Elle’i lugejate auhinna.

 

Elss Järvi. Lapsepõlvelood

teksti esitanud Külli Teetamm

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 2 tundi 24 minutit

 

Raamatu tegevuspaik on 20. sajandi alguse Pärnu. Autori lapsepõlvemälestustes peegeldub Pärnu inimeste elu ja saatus. Sajandivanused fotod ja postkaardivaated räägivad ajast – nii nagu ta siis oli. Elss Järvi on dirigentide Vallo ja Neeme Järvi ema.

 

Jaan Kaplinski. Piirpääsukese Euroopa

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 11 minutit

 

Jaan Kaplinski reisikirjade kogu "Piirpääsukese Euroopa" viib meid koos autoriga sentimentaalsetele teekondadele. Kogetud maad, kaugel kohatud inimesed ning mõtted ja meeleolud. Erilise soojusega kirjutab Jaan Portugalist, kuhu ta viimastel aastatel on sageli läinud sooja otsima, aga leidnud ka sealt endale lähedase kultuuri. Ka Soome ja Venemaa on pikemalt lahti kirjutatud. Raamatut raamistab loodus, mille tundlik vaatleja autor alati on olnud, täpsemalt piirpääsukesed, kelle hääled Toomel ikka kevadet on kuulutanud ja keda Jaan on kohanud isegi Madeiral. Autor võrdleb nendega ennastki: "Miks ma neist lindudest nii pikalt kirjutan? Sellepärast, et viimasel ajal olen neile palju mõelnud. On sõna "hingelind", mis on vanadel eestlastel tähendanud ehk inimese hinge, kes võis linnu kujul kehast välja lennata ja (hääl juhul) sinna tagasi tulla."

 

Kristiina Kass. Käru-Kaarel

teksti esitanud Jaak Känd

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2020

1 CD : DAISY raamat, 1 tund 31 minutit

 

Südamlik ja humoristlik lugu ühest puruvaesest perekonnast, südist väikesest Kaarlist, kõrbenud pitsast ja sõpradest – nii headest kui halbadest.

 

Jan Kaus. Kui mina ei ole mina

teksti esitanud Siim Angerpikk

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 3 tundi 47 minutit

 

Jan Kaus (snd 1971) on öelnud, et kirjandus on talle alati tundunud suure vabaduse territooriumina. Kirjanduses on võimalik liikuda aegadesse ja kohtadesse, kuhu kehal pole lihtsalt võimalik ulatuda. Kirjutades või lugedes saab ta olla inimene, kes ta kunagi pole olnud, või inimene, kelleks ta kunagi ei saa. Oma raamatus räägib ta kaasahaaravalt nii kirjanikest kui ka lugejatest, kes teda enim on mõjutanud: Juku-Kalle Raid, Hasso Krull, Doris Kareva, Kalev Kesküla, Timo Lappalainen, Jürgen Rooste, Indrek Koff, Urmas Vadi, Märt-Matis Lill, Triinu Tamm jt. "Kirjanikud omavahel" on raamatusari, milles kümme eesti kirjanikku kirjeldavad olnud ja olevat kirjanduselu loojate omavaheliste suhete kaudu. Huvitavad isiksused, kes on aegade jooksul omavahel põrkunud, armastanud, vihanud ja leppinud. Erakud ja suhtlejad, riigimehed ja katlakütjad, loojad ja nende muusad, kostitajad ja külalised, aga kõik ka kirjanikud, kelle sõna kõlab luules ja proosas.

 

Jan Kaus. Hetk

teksti esitanud Tambet Tuisk

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 41 minutit

 

"Hetk" on mõtlemapanev romaan meie ajast ja meie kohast, tagasivaadetega lähiminevikku. Autorit iseloomustab võime tabada ajas olulist ning seda usutavalt ja hingeminevalt kirja panna. Nagu Jan Kausi eelmises populaarses romaanis "Tema" on ka selle raamatu keskseteks teemadeks lähisuhted, usalduse võimalikkus inimeste vahel, armastus ja ükskõiksus.

 

David Lagercrantz. Tüdruk, kes peab surema

teksti esitanud Lauri Kaldoja

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 34 minutit

 

Ühest Stockholmi pargist leitakse amputeeritud sõrmede ja varvastega kerjuse surnukeha. Esmapilgul ei kahtlustata surmajuhtumi põhjusena kuritegu. Kuid kohtuarst Fredrika Nymani vaist ütleb, et midagi on valesti, ja ta võtab ühendust Mikael Blomkvistiga. Mikael tunneb loo vastu pehmelt öeldes leiget huvi. Kerjus oli oma segastes juttudes korduvalt maininud Rootsi kaitseministri Johannes Forselli nime. Kas see oli vaid hullumeelse sonimine, mõttetu jamps? Või on mingi seos valitsusega tõepoolest olemas? Mikael palub Lisbethilt abi. Kuid pärast Holger Palmgreni matuseid on Lisbeth riigist lahkunud ja kellelgi pole temaga mingit kontakti. Keegi ei tea, et Lisbeth on Moskvas. Ta tahab oma õe Camillaga arved lõplikult ära klaarida. Ta on otsustanud: ta ei ole enam tagaaetav. Edaspidi on tema see, kes jahti peab. Tüdruk, kes peab surema – David Lagercrantzi Millenniumi-sarja raamatute suur finaal – seob poliitilised skandaalid ja kõrgel tasemel võimumängud ühte DNA-uuringute, Himaalaja-ekspeditsioonide ja ühiskonda lõhestava, organiseeritud netivihaga, mille juured viivad Vene trollivabrikutesse.

 

George R. R. Martin. Kuningate heitlus. Esimene raamat

teksti esitanud Helle Tiikmaa

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2020

1 CD : DAISY raamat, 17 tundi 07 minutit

 

Suurejoonelise eepilise romaanisarja teine raamat, mille alguses on Raudtroon taas ühendatud, kuid kuningas Robert on surnud, tema lesest on saanud ta mälestuse reetur ning ellujäänud vennad sõdivad üksteisega. Isand Eddard Stark on samuti surnud, tema tütar Sansa aga kihlatud isa tapja poja Joffreyga. Joffrey on nüüd laps-kuningas, kuninganna Cersei aga regent ning tundub, et sõda on vältimatu. Punane komeet öötaevas ennustab mõrvu ja sõda. Lisaks tundub, et lõpule hakkab jõudma pikim suvi, mida mäletatakse – suvi, mis on kestnud kümme aastat. Kardetakse, et sellele järgnev talv on veelgi pikem ning sellel talvel tuleb karta veel muidki vaenlasi peale elavate.

 

George R. R. Martin. Kuningate heitlus. Teine raamat

teksti esitanud Helle Tiikmaa

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2020

1 CD : DAISY raamat, 16 tundi 11 minutit

 

Suurejoonelise eepilise romaanisarja teise raamatu teine osa. Kuningate heitlus Raudtrooni pärast on täies hoos. Tormiotsa all pääsevad valla tumedad jõud, Kuningalinna müüridelt lendab turmtuld ja Mustal Kärejõel põlevad laevad, mehed ja vesi. Robb ja tema liitlased saavutavad läänes ja Kolmjõel küll võidu võidu järel, kuid ükski neist pole paraku otsustav. Sõtta sekkuvad raudsaarlased ja meri tuleb Talitundrusse, nagu kaemisunenäos ennustatud. Kaugel idas astub Daenerys Targaryen peljatud Koolmatute Kotta, ja sammukese lähemale oma eesmärgile. Teisel pool Müüri aga kogunevad metslased Müüritaguse kuninga juhtimisel pealetungiks, abiks olendid, kes on seni esinenud vaid legendides...

 

George R. R. Martin. Mõõkade maru. Esimene osa. Teras ja lumi

teksti esitanud Helle Tiikmaa

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2020

1 CD : DAISY raamat, 22 tundi 26 minutit

 

Jätkub George R. R. Martini eepiline sari "Jää ja tule laul", mis räägib eri suguvõsade konfliktidest ja heitlustest karmis ja kõledas fantaasiamaailmas, mis on juba üle 8000 aasta lahingutes ja katastroofides kannatanud. Ellujäänud Starki järeltulijad on laiali paisatud. Robb juhib Põhjas mässu, Arya õpib sõjatsoonis ellujäämise kunsti, Sansa vaatab kõrvalt õukonnaintriige, Bran kaldub võlukunsti poole, Jon peab valvet jäävallil ning Daenerys ehitab mujal omaenda impeeriumi. Martin laseb oma tegelastel areneda ja muutuda ning see puudutab ka neid, keda ta on alguses näidanud lurjustena. Tema maailm muutub iga uue osaga üha keerulisemaks, täpsemaks ja ka kõhedamaks ning pakub lugejale üllatavaid pöördeid ja arenguid.

 

George R. R. Martin. Mõõkade maru. Teine osa. Veri ja kuld

teksti esitanud Helle Tiikmaa

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2020

1 CD : DAISY raamat, 22 tundi 02 minutit

 

Jätkub George R. R. Martini eepiline sari "Jää ja tule laul", mis räägib eri suguvõsade konfliktidest ja heitlustest karmis ja kõledas fantaasiamaailmas, mis on juba üle 8000 aasta lahingutes ja katastroofides kannatanud. Westerosel voolab ohtralt verd, mille eest makstakse nii kulla kui lubadustega. Mõõk ja mürk teevad hoolega oma tööd. Kuningaid ja kõrgeid isandaid langeb nagu loogu ja raamatu lõpuks on lava senistest peategelastest tublisti hõredamaks jäänud, mitme eluga pääsenu saatus aga võtab täiesti uue suuna. Mere taga jätkab Dany oma võidukäiku, kuid Raudtroon püsib endiselt talle kättesaamatus kauguses. Samal ajal keeb kaugel põhjas lahing Müüri pärast, mida ründavad metslaste hordid, ja selle lõpp on enam kui ettearvamatu...

 

George R. R. Martin. Troonide mäng. Esimene raamat

teksti esitanud Helle Tiikmaa

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2020

1 CD : DAISY raamat, 14 tundi 53 minutit

 

Fantaasiasarja esimese osa esimene raamat jutustab loo reetmisest ahnusest ja seitsme kuningriigi ühtsust ohustavast sõjast. George R. R. Martin on loonud tõeliselt eepilise teose. Kus tegutsevad meeldejäävad tegelased, põrkuvad nende huvid ja möllavad kired. Tegevus toimub muinasjutulises maailmas, mis on juba üle 8000 aasta lahingutes ja katastroofides kannatanud. Raamat räägib meile meestest ja naistest, kes on segatud surmatoovatesse konfliktidesse ning kohutavatesse konfliktidesse ning kohutavast pärandist, mille nad oma lastele jätavad. Troonide mängus on vaid kaks võimalsut: sa kas võidad või sured. Ja kibedas külmas. Müüri taga asuvatel elututel maadel kogub jõudu kohutav talv, kus teised - need, kes pole veel surnud ja need, kes pole veel sündinud - on valmis inimeste valdustesse tungima. Troonide mängu peetakse üheks paremaks viimastel aastatel kirjutatud fantaasiaraamatuks ning seda on sageli võrreldud ka Tolkieni "Sõrmuste isandaga".

 

George R. R. Martin. Troonide mäng. Teine raamat

teksti esitanud Helle Tiikmaa

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2020

1 CD : DAISY raamat, 14 tundi 06 minutit

 

"Troonide mängu" teises osas liiguvad Seitse Kuningriiki vääramatult sõja ja kaose poole. Kui võimumängude ohvriks sattunud Eddard Stark vangikongi heidetakse, kogub Robb Talitundru lääniisandad oma lipu alla ja puhkeb verine võitlus põhjalaste ning Lannisteride vahel. Jon Müüril ei suuda kuidagi otsustada, kus on tema õige koht, kuid ebakoolnute rünnak ja Öise Vahtkonna ülempealiku otsus Müüritaguse Kuninga vastu pealetungi alustada aitavad tal teha oma valiku. Teisel pool kitsast merd aga hellitab printsess Daenerys endiselt lootust kodumaale jõuda – ja kuigi kõik ei lähe kaugeltki mitte nii, nagu ta on ette kujutanud, on ta raamatu lõpuks selle lootuse täitumisele lähemal kui kunagi varem...

 

George R. R. Martin. Vareste pidusöök. Esimene raamat

teksti esitanud Helle Tiikmaa

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2020

1 CD : DAISY raamat, 16 tundi 22 minutit

 

Seitse Kuningriiki on jätkuvalt segaduste haardes. Suur sõda on küll vaibunud, kuid rahust on asi kaugel. Asevalitsejaks saanud kuninganna Cersei punub intriige oma võimu kindlustamiseks, samal ajal aga küpseb Dorne'is vandenõu, mille sihiks on tõsta Raudtroonile tema tütar Myrcella. Raudsaarlased kogunevad kärajatele, et valida hukkunud Baloni asemel endale uus kuningas või – esimest korda läbi aegade – kuninganna. Brienne otsib Jaime ülesandel mööda rahutut maad taga Sansat, kes aga varjab ennast Kotkapesas võõra nime all koos Pisinäpuga, keda Oru ülikud valmistuvad võimult kukutama. Sansa õde Arya on aga jõudnud Braavosesse ja leidnud seal varjupaiga Surma Kojas, korrates endiselt oma kättemaksupalvet ja lisades sellele lõppu valar morghulis

 

George R. R. Martin. Vareste pidusöök. Teine raamat

teksti esitanud Helle Tiikmaa

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2020

1 CD : DAISY raamat, 16 tundi 57 minutit

 

Seitsmes Kuningriigis jätkuvad rahutud ajad. Ehkki Lannisteride võim tundub taas tugev, on kasvamas ka Seitsmeusu uue juhi ja tema jüngrite mõju, mis ilmutab ennast üpris ootamatul moel. Raudsaarlased kimbutavad Avarmaad, kuid nende uue kuninga eesmärgid on hoopis suuremad ja kaugemad. Brienne'i otsinguid Sansa leidmiseks ei krooni edu, küll aga kohtub ta kellegi olulisega, ja see jällenägemine ei kujune kaugeltki rõõmsaks. Braavoses uut elu alustanud Arya saab rängalt karistada oma isepäisuse eest. Sam ja meister Aemon aga jõuavad pärast pikka ja rasket teekonda Muinaslinna, et kuulutada Tsitadellis oma ohusõnumit – kuid neidki ei võeta seal vastu nii nagu nad on lootnud.

 

Katja Millay. Vaikuse meri

teksti esitanud Valli Pärn

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 19 tundi 44 minutit

 

Nastja Kašnikov oli imelaps, kellele ennustati pianistina suurt tulevikku. Nüüd on tal kõigest kaks soovi: lõpetada keskkool, ilma et keegi saaks teada tema minevikust, ja panna poiss, kes röövis temalt kõik – ta identiteedi, vaimu, elutahte –, oma teo eest maksma. Josh Bennetti lugu pole kellelegi saladus: kõik talle kallid inimesed on tema elust lahkunud – seitsmeteistkümnesena pole talle enam kedagi jäänud. Nüüd tahab ta vaid, et ta rahule jäetaks, ja seda ka tehakse, sest kui su nimi on surma sünonüümiks, eelistavad inimesed eemale hoida. Kõik peale Nastja, sest see salapärane tüdruk ilmub järjepidevalt kohale ega lahku, kuni on tervenisti Joshi ellu imbunud. Aga mida rohkem poiss teda tundma õpib, seda mõistatuslikumaks muutub tüdruk. Sedamööda, kuidas nende suhe areneb ja vastuseta küsimused kuhjuvad, hakkab Josh pead murdma, kas ta saab üldse kunagi teada saladustest, mida tüdruk varjab – või kas ta neid teada tahabki. Paljude auhindadega pärjatud "Vaikuse meri" on sisukas, pinev ja hiilgavalt läbi mõeldud lugu, mis räägib üksildasest poisist, emotsionaalselt haprast tüdrukust ja teise võimaluse imest.

 

Liane Moriarty. Üheksa võhivõõrast

teksti esitanud Liivika Hanstin

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 16 tundi 15 minutit

 

Kas kümme päeva tervenduskeskuses võivad sind tõesti igaveseks muuta? Liane Moriarty kaasahaaravas romaanis asuvad üheksa võhivõõrast seda välja selgitama. Kirjanik Frances Welty, kunagine menukate lemberomaanide autor, saabub Tranquillum House’i, et ravida selja- ja südamevalu ning erakordselt tigedat paberihaava pöidla otsas. Teised külalised – kellest enamik ei paista küll mingit ravi vajavat – pakuvad talle otsemaid huvi, ent veel rohkem paelub teda tervenduskeskuse kaunis ja karismaatiline juhataja Maša. Kas sel inimesel on tõesti vastused, mida Frances enese teadmata otsib? Kas Frances peaks kahtlused kõrvale heitma ja süüvima kõigesse, mida Tranquillum House’il pakkuda on – või hoopis põgenema, kuni veel suudab? Õige pea esitavad endale sama küsimuse kõik Tranquillum House’i külalised. Ühendades kõike, mis on teinud tema loomingust nende inimeste lemmiku, kes otsivad teravmeelset, põnevat, naljakat ja kohati ahhetama panevat lugemist, näitab Liane Moriarty oma romaaniga "Üheksa võhivõõrast" taas, miks ta on oma ala meister.

 

Barbi Pilvre. Minu Vormsi

teksti esitanud Külli Palmsaar

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 42 minutit

 

Kas ühing Vormsi Veri viib läbi mingeid maagilisi rituaale? Miks on Hullos kõrtsist laululava juurde viiva tee ääres hauad? See pidi ju olema rootsi saar, aga miks on postkastidel nii palju vene nimesid? Kus need energiasambad on? Vormsi saar on võõrale nagu avamata raamat, müstiline, täis lugusid ja saladusi. Üksikute põlisperede, sõjajärgsete sisserändajate, väljasaadetute, kolhoosirahva ja uusajaasukate koosluses on välja kujunenud uus omapära. Siin on segunenud ääremaa mured ja võimaluste rohkus, rannarootsi traditsioonide elustamise katsed ning nüüdisaja uljus ja avantürism. Sulni pealispinna all tukslevad toored instinktid, käib halastamatu võimuvõitlus. Ehedus, mida turistid otsivad, elab pärast rootslaste lahkumist paraku enamasti vaid muuseumisäilikutes. Minevik on oluline, aga kes on saarel ka talvel, ei taha elada justkui vabaõhumuuseumis.

 

Annie M. G. Schmidt. Otje

teksti esitanud Liisu Krass

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 4 tundi 30 minutit

 

"Otje" on maailmakuulsa Hollandi lastekirjaniku, "Viplala lugude" autori Annie M.G. Schmidti üks kõige tuntumaid raamatuid. Otje on väike tüdruk, kes elab koos oma isa Tosiga ja on suur sõber kõikide lindude ja loomakestega. Otje isa Tos on suurepärane kokk, aga tal ei ole pabereid ja ilma paberiteta ei saa ta kindlat tööd. Nii on nad sunnitud oma väikese kaubaautoga ilma mööda ringi rändama ja oma rännakutel satuvad nad kõiksugustesse põnevatesse seiklustesse, kus löövad kaasa vares Kraaks ja varblane Tuup, hiired Ludvig ja Suusi ning politseikoer Herman.

 

Robert Stilmarck. Pärija Kalkutast

teksti esitanud Mart Aas

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 34 tundi 24 minutit

 

Põneva seiklusromaani sündmustik areneb 18. saj. lõpu Inglismaal kolooniate vabadusvõitluse taustal. Kuunari "Must Nool" piraatidest meeskond tegutseb Vahemerel ja selle naabermeredel, tekitades oma röövretkedega tohutut kahju kaubalaevadele. "Musta Noole" kapteni – ühesilmalise Bernadito, tema abi – halastamatu ja jõhkra Gralley ning teiste piraatide püüdmisele on rakendunud üheaegselt mitme maa võimud. Võitlusse piraatidega astuvad ka õilsahingelised ja elus palju kannatada saanud vikont Chiensfield, tema armastatu ja paljud teised tegelased, kes kalli hinnaga saavutavad lõpuks võidu kurjuse üle.

 

Aleksei Tolstoi. Kuldvõtmeke, ehk, Buratino seiklused

teksti esitanud Andero Ermel

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 3 tundi 31 minutit

 

Lugu puupoisist Buratinost, kes oma lihtsameelsusest kooliteel papa Carlo kuue eest ostetud aabitsa teatripileti vastu vahetab ja Carabas Barabase antud kuldmündid kass Basiliole ja rebane Alice´ile loovutab, kuid lõpuks, just sellesama lihtsameelsuse ja hea südame tõttu, võluvõtmekese omanikuks saab.

 

Anneli Urge. Jokk, ehk, Juriidiliselt on kõik korrektne

teksti esitanud Inge Henk

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2020

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 06 minutit

 

Vandeadvokaat Andres Rahn kuulub täieõiguslikult rikaste ja ilusate maailma. Terane mõistus ja mehelik sarm avavad talle uksed rahvusvahelise haardega ärimeeste, võimuahnete poliitikute ja saatuslikult veetlevate kaunitaride glamuursesse, joovastavasse ja samas üliohtlikku maailma, mis on täis seksi, reetmist, uimasteid, intriige ja salapäraseid õnnetusjuhtumeid. Kui Andrese suurärimehest kuldklient eksklusiivse tenniseklubi jõuluturniiril kahtlastel asjaoludel hinge heidab, tuleb mehel teha karme valikuid, mis viivad ta halastamatusse võitlusse ahne ärihai, korrumpeerunud kohtunike, psühhopaatidest tippadvokaatide ning teiste silmale nähtamatute mõjuvõimsate jõududega. Peagi selgub, et niidid viivad otse Tallinna linnapea ja Vene oligarhide vandenõuni välja. Kahetsusväärselt ilmneb, et pealtnäha ideaalsel mehel Andresel on üks oluline puue – südametunnistus, mille sunnil satub ta koos salapäraselt vastupandamatu lesega ootamatusse olukorda, kus kaalul on rohkem kui elu... Anneli Urge debüütromaan "Jokk ehk juriidiliselt on kõik korrektne" viib lugeja skandaalse kohtuprotsessi keerdkäikude kaudu otse poliitilise korruptsiooniskandaali keskmesse ja sealt salatreppi mööda võimukate tippametnike, rahaahnete ärihaide, altkäemaksust toituvate kohtunike ja teiste prostituutide privaatsfääri.

 

Jana Vagner. Vongozero

teksti esitanud Eva Püssa

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 18 tundi 01 minutit

 

Vene kirjaniku Yana Vagneri esimene romaan, apokalüptiline põnevik "Vongozero" räägib maailmast, kus inimesed on silmitsi surmava gripiviirusega. Selles kaoses, kus tavapärane elurutiin on katkenud ja maailma suurlinnad karantiinis, püüab noor perekond meeleheitlikult laastava haiguse eest põgeneda. Kuidas nad saavad hakkama uues maailmas, kus harjumuslikud reeglid enam ei kehti? Keerulises olukorras aitavad neid vaid ürginstinktid.

 

Jeanette Winterson. Kivist jumalad

teksti esitanud Kärt Tomingas

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 18 minutit

 

Õhus on juttu uuest sinisest planeedist – puutumatust ja asustatavast, nagu meie oma oli 65 miljonit aastat tagasi, enne, kui me selle hävingu äärele viisime. Selle rõõmu taustal armuvad Billie ja Spike. Mis juhtub, kui nende lugu põimub maailma omaga, kuna nemad tulevikku, sinise planeedi poole kihutavad? Kas nemad – ja meie – leiame kunagi turvalise maandumispaiga?

 

Punktkirjas raamatud

 

Kaida Klaos. Samueli okkalised lood

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

14 lk.

 

Hugo Vaher. Vääna jäljekütid. Maa ja taeva vahel

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

2 kd., 160 lk.

 

"Maa ja taeva vahel" räägib vanadest tuttavatest – Martinist, Markusest ja nende sõbrast Rikist. Mis ootab neid ees sellel suvel? Mis on saanud naabersuvilast? Kes on kahtlane lohesurfar? Milleni juhatab maast üles korjatud nätsupaber? Seekordne seiklus viib meid tagasi suvise mere äärde, kus noored jäljekütid lahendavad järjekordse kriminaalse maiguga juhtumi.

 

Hugo Vaher. Vääna jäljekütid. Salapärase soki juhtum

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

2 kd., 136 lk.

 

Seekordne suvevaheaeg veeres Martinil ja Markusel tavapärast rada kuni päevani, mil nad pärast tormi avastasid mere äärest salapärase kummipaadi ja veel midagi nii ootamatut, mis poiste elu hoobilt ülipõnevaks muutis. Sündmused arenevad lausa hirmuäratavaks – siin on luuramist, kahtlustamist, äikesetormis veedetud öötunde, varjumist kummituslike külaliste eest ja meeleheitlikku põgenemist. See on lugu kahest asjalikust sõbrast ja ühest koerast, kes oma uudishimu ja nutikust osavalt kasutades ütlemata julge teoga hakkama saavad.

 

Kirjeldustõlkega filmid

 

Georg

režissöör Peeter Simm, stsenaristid Mati Põldre, Aleksander Borodjanski, produtsendid Märten Kross, Ivo Felt, kirjeldustõlge Kärt Mikli ja Kai Kunder, esitab Kärt Mikli, võõrkeelse tõlke eestikeelset tõlget esitab Küllike Perkmann

Tallinn : Kakora, 2020

1 DVD, 1 tund 45 minutit

 

Eesti tuntuima laulja Georg Otsa (1920 –1975) saatuse kujundasid keerulised ja muutlikud aastad. Valinud noorena inseneri eriala, avastas ta end muusikuna sõjapäevil Jaroslavlis. Erakordne anne ja pühendumus kutsumusele tegid temast üleliiduliselt tuntud tähe, kuid populaarsuse sädeleval medalil oli ka teine pool. See on väga isiklik lugu armastusest ja abielust, kuulsusest ja kiivusest, eneseteostusest ja enesehävitusest.

 

Kodutee

produtsent: Mona Mi Mikkin, režissöör: Tõnis Pill, stsenarist: Rauno Kuusik, kirjeldustõlge Ulvi Saks ja Christel Sogenbits, esitab Ulvi Saks

Tallinn : Kakora, 2020

1 DVD, 28 minutit

 

Vanem naine sõidab külgkorviga mootorrattaga mööda rannikuäärseid lumiseid teid, külgkorvis tema surnud abikaasa, kellest ta soovib teha pildi koos ühe majakaga.

 

Süda Sõrve sääres

produtsent: Liis Nimik, režissöör ja stsenarist: Eeva Mägi, kirjeldustõlge Katrin Paukson ja Christel Sogenbits, esitab Katrin Paukson

Tallinn : Kakora, 2020

1 DVD, 27 minutit

 

Süda Sõrve sääres on poeetiline dokumentaalfilm meestest, kellede hinged on täis ilu, tuld ja elujõudu aga ka ääretut üksindust. Need mehed elasid Sõrve sääres Põdra külas, kus nende ainukene mängukaaslane oli ei keegi muu, kui kaval viinakurat. Villi jutustab loo sellest, kuidas viinakurat tema sõbrad trikkidega ära meelitas. Aga kuidas siis Villi ikka veel elus on?