Raamatututvustaja

Juuli-august 2020

 

 

Sisukord:

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Punktkirjas raamatud

 

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Mihkel Aitsam. Jõulud Vigalas

teksti esitanud Anne Rekkaro

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2020

1 CD : DAISY raamat, 14 tundi 17 minutit

 

Eesti kirjanik ja ajakirjanik Mihkel Aitsam (1877–1953) oli Läänemaa Vigala valla mees, kes noorena sattus 1905. aasta sündmuste keskmesse. Selle raamatu kirjutamiseks tegi Aitsam uurimistööd ligikaudu 30 aastat. Lisaks isiklike läbielamiste kirjapanekule intervjueeris ta sündmustes osalenuid ja kasutas kõiki toona kättesaadavaid arhiiviallikaid. Kõik algas sellest, et Aitsami isa läks vastuollu Vigala mõisahärra parun Bernhard von Uexkülliga ja 1906. aasta jaanuaris põletas karistussalk Aitsamite talu maha. Sellest ja kõigest järgnevast Aitsami raamat oma haaravas ja põnevas laadis jutustabki.

 

Ene Arikainen. Allee õnneni

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2020

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 52 minutit

 

Raamatusse "Allee õnneni" on ehedas mahlakas emakeeles kirja pandud elupildid taasiseseisvumise järgses Eestis läbi noore aednikupiiga Riine ja teda ümbritsevate inimeste silmade. Tuleb välja, et pole need eestlased läbi aegade olnud nii tasased ühti – ellu jagub nii emotsioone kui armastust, vürtsi ja romantikat, kainet mõtlemist ja vahel ka lausa uskumatuid kriminaalseid seiku.

 

Anu Aun. Eia seiklus Tondikakul

teksti esitanud Valli Pärn

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 19 minutit

 

10-aastase Eia plaanid võtavad ootamatu pöörde, kui linnatüdruk viiakse talvevaheajaks keset ürgset looduset asuvasse salapärasesse Lõuna-Eesti tallu. Esialgu ei oska Eia aimatagi, et õige pea astub ta koos uute sõpradega vastu elu suurimale seiklusele. Tüdruk võtab südameasjaks päästa üks hukule määratud põlismets, viia kokku kaks armastavat inimest ja harutada lahti oma pere kiivalt hoitud saladus.

 

Joël Dicker. Tõde Harry Queberti juhtumi kohta

teksti esitanud Kristian Põldma

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 27 tundi 34 minutit

 

Noor New Yorgi kirjanik Marcus Goldman vajab inspiratsiooni oma järgmise romaani jaoks. Ta sõidab seda otsima New Hampshire'i Aurora-nimelisse väikelinna, oma mentori, kuulsa kirjaniku ja professori Harry Queberti juurde. Ent peagi leitakse Queberti aiast 33 aastat tagasi kaduma läinud 15-aastase tüdruku laip ja Quebertist saab peamine kahtlusalune. Goldman, kes on veendunud tema süütuses, asub koos osariigi politseiseersandiga juhtumit uurima.

 

William Faulkner. Sartoris

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 16 tundi 56 minutit

 

Maailmakirjandusse on William Faulkner (1897-1962) jäänud kui USA lõunaosariikide elu kujutava Yoknapatawpha monumentaalse epopöa autor, kelle looming hõlmab ajajärku XIX sajandi algusest ja kodusõjast kuni XX sajandi keskpaigani. "Sartoris" (1929) kuulub epopöa esimeste romaanide hulka, kuhu kirjanik on sisse sulatanud oma kodukandi, Mississipi osariigi mineviku ja oleviku, selle inimesed ja sündmused.

 

Sebastian Faulks. Saatan võtku

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2020

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 46 minutit

 

28. mail 1908 sündinud Ian Flemingi sajanda sünniaasta auks kirjutatud "Saatan võtku" on meisterlik jätk James Bondi pärandile – romaani- ja filmivalla kõige tuntuma spiooni elust pajatav köitev uus peatükk. Jätkates sealt, kus Fleming lõpetas, viib Sebastian Faulks selles tempokas loos Bondi tagasi külma sõja haripunkti. "Saatan võtku" on tabanud Flemingi originaalromaanide olemuse, kujutades seejuures ohtudele vastu astuvat Bondi meie ajale omase jõulise asjakohasusega.

 

John Gardner. Keegi ei ela igavesti

teksti esitanud Kaire Klaos

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2020

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 16 minutit

 

Kirjanik Ian Flemingi loodud ja mitmetes filmides elustunud James Bondi ehk agent 007 teemat on edukalt edasi arendanud inglise autor John Gardner. Käesolev lugu on erandlik seepärast, et nähtamatu vaenlase salakavalus ning julmus on suunatud Bondi enda hävitamiseks ja selleks löögiks on valitud viimase puhkusel viibimise aeg. Kuid Bondi-lugu poleks päris see, kui sündmuste keerisesse ei kistaks tundmatut kaunist daami, antud juhul koguni kaht, millel on sündmustele saatuslik mõju.

 

Ðulamit Hareven. Päevi näinud linn

teksti esitanud Kaire Klaos

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2020

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 19 minutit

 

Jeruusalemma-romaan "Päevi näinud linn" jutustab sefaradi perekonnas, kelle eluolu ja kombed vägagi erinevad idapoolsete akenazi juutide tavadest, kasvanud tütarlapsest kahe maailmasõja vahelises Palestiinas. Romaanis kujutatakse ilmekalt ka sündmusi ja õhkkonda 1930. ja 1940. aastatel, mis olid olulised 1948. aastal tekkinud Iisraeli riigi kujunemisele. Nii on sellel vägagi subtiilsel ja isiklikul teosel ühtlasi dokumentaalne väärtus Iisraeli lähiajaloo valgustamiseks.

 

Andrei Hvostov. Projektijuht Posse

teksti esitanud Kadri Valner

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2020

1 CD : DAISY raamat, 2 tundi 20 minutit

 

Ajaloolase ja ajakirjaniku jutustus Tallinna noormehe Tiiderik Posse seiklustest 15. sajandi Tallinnas ja Novgorodis, mille tagajärjeks on suured ajaloolised muutused.

 

Mari Jungstedt. Surev dändi

teksti esitanud Kaire Klaos

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2020

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 49 minutit

 

Talviselt külmal pühapäevahommikul leitakse tapetult galerist Egon Wallin. Tema surnukeha on riputatud Visby linnamüüri ühe värava vahele nähtavale kohale. Kõigest mõni tund varem on mees oma galeriis avanud eduka näituse, mis tutvustab Gotlandi publikule uue Leedu kunstniku loomingut. Uurimise käigus selgub, et Wallin oli oma vana elu maha jätmas: galeriid, kahekümneaastast abielu, elukohta, Gotlandi. Suure saladuskatte all oli ta lahkumist juba pikemat aega ette valmistanud. Hulljulge maalivargus – Nils Dardeli "Sureva dändi" kadumine Waldemarsudde kunstimuuseumist – paljastab selge seose Gotlandi galeristi mõrva ning Stockholmi kunstimaailma vahel. Visby politsei komissar Anders Knutas juhib tapmisjuurdlust, samal ajal otsib omal käel tõde telereporter Johan Berg. Elegantsetes kunstisalongides liigub mõrvar – ettearvamatum ja lähemal kui keegi aimatagi oskab. 2006. aastal ilmunud "Surev dändi" on Mari Jungstedti neljas romaan kriminaalkomissar Anders Knutase juhtumitest kõnelevast sarjast. Varem on eesti keeles ilmunud "Silmale nähtamatu", "Sel vaiksel ööl" ja "Sisering". Tema Gotlandi saare kaunisse ning dramaatilisse keskkonda paigutatud lugudes leidub peale kriminaalse süþee pea alati ka saareelus peegelduv suhtedraama.

 

Margus Luik. Sulnis Saara

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2020

1 CD : DAISY raamat, 3 tundi 24 minutit

 

On 1934. aasta suvi Haapsalus ja 19aastane Saara Kask on kuurorti puhkama sõitnud Mark Stendi pea lootusetult segi ajanud. Näinud noort tantsijannat laval on Mark esimesest silmapilgust võlutud. Hargnema hakkab kirge täis suveromanss, mille taustaks on õitesse uppuv linnake oma kaunite lahtede, nägusate majakeste ja romantiliste põiktänavatega, mis justkui loodud selleks, et kaks armastajat saaksid segamatult teineteise seltsi nautida.

 

Michael Mosley. Nutika soolestiku dieet

teksti esitanud Anu Veidenberg

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2020

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 28 minutit

 

Nutika soolestiku dieet ei ole seotud kalorite ega piirangutega, vaid puudutab toitumise ja eluviisi muutmist, sest paljusid kõhuhädasid õnnestub paremini ravida just nii. Raamat annab ülevaate, mida soolestik teeb ja mis juhtub siis, kui asi viltu läheb. Lisaks sellele, et soolestik muudab toidu energiaks, kannab see hoolt immuunsüsteemi eest ja toodab rohkem kui paari tosinat erinevat hormooni, mis mõjutavad kõike alates isust kuni tujuni. Samuti vaadeldakse mitmete soolestiku hädade uuemaid ravivõtteid, alates gluteenitalumatusest kuni ärritatud soole sündroomini

 

Anatoli Nekrassov. Tugev naine, ehk, Toetu minu õlale

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2020

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 16 minutit

 

Loobudes kartmast ja võttes õrnalt omaks oma naiselikkuse, võib iga naine üllatuda mõttest, et polegi vaja küüsi ja hambaid käiku lasta, et sõdida meeste lahinguväljal. Pole vaja vedada hobusena hirmrasket tööde ja kohustuste koormat – naise tõeline jõud seisneb sujuvas paindlikkuses ning naissoole omases leebuses ja väärikuses, millega võtame malbelt ja üllalt vastu kogu õnne ja armastuse, mida elu meile kingib. Selles raamatus püüab Anatoli Nekrassov äratada igas naislugejas peidus oleva naiselikkuse ning muuta tänapäevase tugeva ja sõjaka amatsooni imekauniks Afroditeks – graatsiliseks, õrnaks ja õnnelikuks.

 

Delia Owens. Kus laulavad langustid

teksti esitanud Liisu Krass

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 44 minutit

 

Aastaid on jutud Paduratüdrukust kummitanud Barkley Cove’i, vaikse Põhja-Carolina rannikulinnakese elanikke. Kui 1969. aastal leitakse paduralt nägusa Chase Andrewsi surnukeha, kahtlustavad kohalikud kohe Kya Clarki – Paduratüdrukut. Aga Kyat tunnevad vähesed. Tundlik ja intelligentne tüdruk on elanud aastaid üksinda padural, mida ta oma koduks nimetab, leidnud sõpru kajakate hulgast ja õppetunde liivateradest. Elus vaid ühe päeva kooliharidust saanud tüdruk on sündinud loodusteadlane, kes õpib maailma tegelikke reegleid maalt endalt. Kuni jõuab kätte aeg, mil Kya hakkab tundma igatsust puudutuste ja armastuse järele, ning kui tema metsik ilu võlub ära kaks linnakese noormeest, avab Kya end uuele elule – kuni sünnib mõeldamatu. Romaan "Kus laulavad langustid" on erakordselt peen ood loodusele, habras täiskasvanuks saamise lugu ja painav mõrvamüsteerium. Delia Owensi mõtlemapanev, elutark ja sügavalt liigutav romaan tuletab meile meelde, et meid jääb alatiseks saatma see laps, kes me kord olime. "Kus laulavad langustid" on ilmumisest alates olnud New York Timesi raamatumüügi edetabeli tipus.

 

Triin Pehk. Minu Sydney

teksti esitanud Inga Lunge

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 58 minutit

 

Austraalia suurimasse linna ja majanduskeskusesse Sydneysse tõi mind uitmõte: tulin 1990ndate lõpul siia vahetusõpilaseks. Nüüd elan ma Smaragdlinnas koos oma austraallasest ja Eesti-entusiastist abikaasa ning kahe tütrega. Roheluse ja loodusliku ilu poolest maailma tipus olev Sydney võrgutab külastajat oma pöörase fotogeensusega. Öeldakse, et Sydneys on peidus sada Sydneyt. Minu arust on neid rohkemgi. Siin on üle saja ranna, pisikeste ajalooliste nukumajade rajoonid, laheäärsed laevaehituskompleksid ja uhiuued korrusmajad. Mägine eeslinn ja Austraaliale omased võsametsad. Küpsete marjadega mooruspuud, kirkalt õitsvad bugenvillead ja käratsevad linnud. Kui maailmakuulsad postkaartidelt tuttavad ooperimaja ja sadamasild on ära nähtud, tuleks kindlasti harrastada linnaosaturismi ning avastada erinevaid omanäolisi mitmekultuurilisi Sydney paiku. Kas või jalgsi – üle seitsme silla!

 

Sylvia Plath. Klaaskuppel

teksti esitanud Viivika Laak

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2020

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 18 minutit

 

Raamatu peategelane Esther Greenwood on andekas ja ilus noor naine 1950. aastate New Yorgis. Hoolimata edust ja paljutõotavatest karjäärivõimalustest murdub ta vaimselt – võib-olla lõplikult. Tema mentaalne kokkuvarisemine, enesetapukatsed ja sellele järgnenud kuud vaimuhaiglas on lugejateni toodud erakordses eheduses. Inimpsüühika kõige tumedamatesse nurkadesse tungiv "Klaaskuppel" on Ameerika kirjandusklassikasse kuuluv erakordne teos. See on ðokeeriv, realistlik ja intensiivselt emotsionaalne, samas humoorikas ja elujaatav romaan naisest, kes langeb depressiooni haardesse. Teoses leiab käsitlemist ka ühiskonna eeldustest tulenev ebaõiglus, millega peategelane Esther on noore naisena sunnitud kokku puutuma. Tema võimetus leppida naistele ette kirjutatud koduperenaise rolliga peegeldab ka Plathi kahevahelolekut ja soovi olla korraga nii ema kui ka looja, poetess.

 

Liine Roos. Kirjad Kristoferile

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2020

1 CD : DAISY raamat, 4 tundi 04 minutit

 

Ma ei oska oma üüratut kurbust ja segadust kuidagi enda sees taltsutada. Sellised asjad ei juhtu ju meiega, sellised asjad juhtuvad kellegagi kusagil kaugel. Meie ei pea ometi matma oma last? Isegi see on valus, kui seda peavad tegema teised kusagil kaugel. Kuidas ometi elada edasi teadmisega, et oled oma elu lõpuni surnud lapse ema? Liine Roosi tõsielul põhinev kiriromaan on siiras ja hingeminev lugu suurest kaotusest, igatsusest, leinast, segastest tunnetest ja sellest, kuidas leida jõudu edasi elamiseks. Ema avameelsed ja pihtimuslikud kirjad oma seitsmeaastasele pojale aitasid tal oma hingevaluga tegeleda ja sellega toime tulla. Kirjadest sai raamat lootuses, et sellest kurvast loost on abi ka teistele lähedase kaotanud inimestele. "Kirjad Kristoferile" on Eesti Kirjanike Liidu 2019. aasta romaanivõistlusel esile tõstetud ja Margus Karu Sihtasutuse eriauhinna pälvinud teos.

 

Anna Sakse. Lillemuinasjutud

teksti esitanud Ülle-Riin Nummert

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2020

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 22 minutit

 

Umbes XX sajandi alul sõitis noor kirjanik Anna Sakse jaaniõhtul vanemate poole Leja külla. Rongist läks ta maha Galkauska jaamas ja otsustas koju minna otse läbi metsade. Teerada hargnes, radasid läks ühele ja teisele poole. Kui ilm hämaraks kiskus, sai selgeks, et õige rada on käest kadunud. Kirjanik läks hea õnne peale läbi pimeneva laane, kuni lõpuks jäi nõutult seisma. Suve kõige lühema öö hämaruses kerkis metsaniidult joovastav lõhnalaine. Õitsesid ööviiulid. Ka selle muinasjuturaamatu keskmeks on ammune lugu ööviiulist. Selle ümber on muinasjutud lillehernest, palsamist, lumikellukesest ja pärsia sirelist, murtudsüdamest, gladioolist, käopisarast...

 

Mart Sander. Litsid. Kolmas raamat

teksti esitanud Inge Henk

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2020

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 53 minutit

 

Punavõim on Eestist põgenenud ning algab saksa aeg. See näib toovat kergendust – kuid illusioon Eesti riigi taastamisest mõraneb kiirelt. Proua Kuke härrasteklubi on segi paisatud – üks tüdruk on hukkunud, kaks kadunud, üks teisi reetnud. Ehkki aeg näib haavu parandavat, rebib see valla vanu, juba ammu kinni kasvanud arme. Minevikust kerkib süngeid saladusi, mis ohustavad mitmeid elusid, ning inimesi, keda on tahetud unustada. Ka kõige usalduslikumate suhete kohale kerkib varjamiste ja pettuse loor. Härrasteklubist saab taas kord poliitiliste intriigide, kirgede ning reetmiste keskus, kust käib läbi maailma ajaloos kurikuulsaid rolle mänginud inimesi.

 

Eric-Emmanuel Schmitt. Oscar ja Roosamamma

teksti esitanud Liivika Hanstin

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 1 tund 49 minutit

 

Oscar on kümneaastane poiss, kes põeb ravile allumatut haigust. Teda ümbritsevad täiskasvanud püüavad halva mängu juures head nägu teha. Ainus, kes julgeb välja öelda tõde, mida Oscar niigi aimab, on haiglas vabatahtlikuna töötav vanem proua, keda kutsutakse Roosamammaks. Ta pakub poisile välja omamoodi mängu, milles nad lepivad kokku, et iga Oscari päev läheb arvesse kümne aastana. Roosamamma õhutusel hakkab Oscar saatma iga päev kirju Jumalale, milles ta jutustab vägagi vaimukalt ja elavalt oma kujuteldavast teismelisepõlvest, abiellumisest, lastest, oma muredest ja rõõmudest. Tänu sellele sõprusele ja kirjutamisele leiab Oscar taas elurõõmu, tahtmise leppida vanematega ja julguse vastu minna oma saatusele. "Oscar ja Roosamamma" kuulub Eric-Emmanuel Schmitti romaanitsüklisse, mille teised osad ilmusid eesti keeles 2006. aastal. Selle põhjal tehtud lavastus "Oscar ja Roosamamma: kirjad Jumalale" on Rakvere Teatri läbi aegade üks menukamaid lavastusi, mida mängiti üle 200 korra kümne aasta jooksul täissaalidele igas Eestimaa nurgas. 2008. aastal lavastas Jevgeni Ibragimov NUKUs sellel jutustusel põhineva nukulavastuse, kus mängisid Liivika Hanstin, Rima Zainullina, Ingrid Isotamm jt.

 

Tuul Sepp. Allikahaldjas

teksti esitanud Liisu Krass

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 37 minutit

 

Fantaasiaraamatus "Allikahaldjas" viib teaduse populariseerijana tuntud Tuul Sepp lugeja seiklema eesti mütoloogiailma. Kinnise loomuga 12-aastane Hõbe ja tema ülimalt innukas ajaloohuviline väikevend Kaaren veedavad suve maal rangevõitu vanaema ja leebe vanaisa seltsis. Tiigi põhjast avastatud värava kaudu sattuvad nad Unustusemaailma, kus tegutsevad meie esivanemate elu vürtsitanud, kuid tänaseks unustusehõlma vajunud värvikad kangelased ja nõiduslikud olendid. Mis aga juhtub, kui piirid Unustusemaailma ja pärismaailma vahel enam ei pea?

 

Marianne Suurmaa. Minu Saksamaa

teksti esitanud Inga Lunge

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 05 minutit

 

Tänapäevane Saksamaa on kirju nagu lapitekk: rahvusvahelised metropolid ja romantilised väikelinnad, veinikülad ja õlleaiad, keskaegsed kindlused ja kaunid pargid, moodsad tehased ja hea elujärg. Peale kirjususe iseloomustavad seda maad aga reeglid. Kord peab olema! See on lause, mis rõõmustab sakslase südant enim. Saksa linnades on tehtud Euroopa ajalugu ja selle pinnalt võrsunud kultuur on olnud paljude sajandite jooksul tihedalt seotud ka Eesti kultuuri ja ajalooga. Ametilt joogaõpetaja ja koolitaja, elan praegu perega Lõuna-Saksamaal. See raamat on lugu seiklustest ja eneseotsingust, millesse on põimitud killukesi argipäevast viiel võõrsil viibitud aastal. Asusime teele haagissuvila ja kahe väikese lapsega. Meil polnud aimu, kuhu me välja jõuame. Sõitsime läbi terve maa – põhjast lõunasse ja idast läände. Elasime veidi üle aasta Stuttgardi lähedal väikeses nukulinnas ja peale seda jäime Alpide juurde Baierimaale.

 

Ilmar Tomusk. Isamoodi unejutud

teksti esitanud Silva Mägi

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2019

1 CD : DAISY raamat, 2 tundi 29 minutit

 

Viieaastasel Martal on väga tore isa, kellel on vaid üks viga: ta ei oska unejuttu rääkida. Tavalised muinasjutud on Martal ammu kuuldud ning isal ei jää seetõttu muud üle, kui igal õhtul uus jutt ise välja mõelda. Nii sünnivadki üpris omapärased lood, mis ka kõige suuremal unimütsil peaks une ära ajama. Marta aga jääb imekombel alati pärast jutu kuulamist magama.

 

Annaliisa Täht. Annaliisa Aafrikas

teksti esitanud Malle Allika

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2020

1 CD : DAISY raamat, 1 tund 45 minutit

 

Kärt Vilt. Minu Itaalia : magus ja mõru

teksti esitanud Ingrid Margus

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 54 minutit

 

Saapa hiilgeajad jäävad mägede taha. Praegu on ta kulunud eksponaat vabaõhumuuseumis: saabast pitsitab tööpuudus, konts on vajunud korruptsiooni- ja bürokraatiamülkasse, kanna peale on astunud maffia ja ninast immitsevad sisse roiskuma läinud laenud. Saabas astub aga kindlalt edasi. Ta on läbi imbunud ajaloost ja kultuurist, sääres punnitab tootmis- ja turismiettevõtete kindel kasum ning augud tallal on vaid fenomen, mida firmamärgiks pidada. Kummalisi kontraste kohtab Itaalias igal sammul. Saapamaa on ühekorraga nii vaene kui ka glamuurne, ilus ja inetu, magus ja mõru! Koos sõbrannaga põhjast lõunani reisides mõistan, et riiki valitseval kaosel on oma korrapära ning sellele annab kuju vaid Itaaliale omane harmoonia. Seal teatakse, et elu suurimad väärtused on inimesed ja hästi veedetud aeg ühes hea toidu ja veiniga. Itaallaste vahetu suhtlus ja elustiil kutsuvad mind tagasi ning nõnda jätkan oma elu- ja ülikooliteed kodust kaugel Apenniini poolsaarel. Aastatega õpin tundma Saapamaa elanikke ja uut emotsionaalsemat mina.

 

Mika Waltari. Mikael Karvajalg

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 42 tundi 37 minutit

 

Mika Waltari ajaloolise romaaniga "Mikael Karvajalg" jätkab kirjastus Varrak Mika Waltari loomingu uustõlgete avaldamist eesti keeles. Romaan kujutab soome päritolu noormehe Mikael Karvajala elu ja seiklusi varauusaegses Euroopas. Peategelase pilgu läbi saab lugeja tuttavaks olulisemate poliitiliste, majanduslike ja religioossete sündmustega Euroopas 16. sajandil, ajal, mil sarnaselt tänasegi päevaga leidsid aset suured muutused. Romaanile on kirjutanud saatesõna kirjanik ja ajaloolane Andrei Hvostov. "Mis puutub romaani ajaloolisesse tausta, siis hoolimata Waltari kalduvusest panna sarkasmiga n-ö üle võlli, võib kõike mis kirjeldatud lugeda peaaegu nagu ajalooõpikut." (Andrei Hvostov)

 

Herbj¸rg Wassmo. Seitsmes kohtumine

teksti esitanud Liivika Hanstin

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 17 tundi 38 minutit

 

Herbj¸rg Wassmo "Seitsmes kohtumine" on tema seitsmes romaan ja ühtlasi seitsmes kohtumine eesti lugejaga. See on omapärane armastusromaan, mis räägib kahe inimese, Ruti ja Gormi juba lapsepõlves puhkenud tunnetest teineteise vastu. Mängu ajal aset leidnud õnnetusjuhtum seob neid kokku ja hoiab tuhande nähtamatu niidiga, kuigi nende eluteed ristuvad vaid harvadel kohtumistel. Kuid iga kohtumine jätab jälje nende ellu, annab jõudu teha raskeid valikuid. Rut on pärit tagasihoidlike võimalustega perest Põhja-Norra saarelt. Ta on tarmukas, hangib endale hariduse, abiellub ja saab emaks ning on romaani lõpus rahvusvaheliselt tuntud nimi kunstimaailmas. Tundlik ja unistava loomusega Gorm on jõuka kaupmehe poeg, lõpetab kaubandusliku kõrgkooli ja võtab üle isa äri, mida ta edukalt edasi arendab. Ka tema abiellub ja saab tütre isaks. Kuid see välispidine reaalsus on ainult raamiks põhilisele, millest kirjanik lugejale jutustada tahab – kustumatust igatsusest teise inimese, selle ainsa järele, kelle kohta saab öelda – minu inimene. Herbj¸rg Wassmo on kirjanik, kes kirjutab südamest südamesse, tehes seda kord hellalt lugeja tundekeeli puudutades, kord bravuurselt ja pidurdamatult. Kaasakiskuvalt igal juhul.

 

Martin Widmark. Rongimõistatus

teksti esitanud Nele Kellert

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2020

1 CD : DAISY raamat, 50 minutit

 

Seeria viies raamat viib Lasse ja Maia reisile rongiga, milles on hävitamisele minev rahasaadetis, mis läheb loomulikult kaduma! Koos raha valvama pidanud politseiülemaga hakkavad nupukad Lasse ja Maia asja uurima.

 

Martin Widmark. Tsirkusemõistatus

teksti esitanud Nele Kellert

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2020

1 CD : DAISY raamat, 38 minutit

 

LasseMaia detektiivibürool on uus töö! Rändtsirkuses lõbustavad publikut mustkunstnik Trocadero ja kloun Bobo. Publik naudib etendust ega aimagi, et otse sealsamas pannakse toime hämaraid tegusid. Jäljetult kaob rahakotte, telefone ja kaelakeesid. Ent Lasse ja Maia on õnneks samuti kohal ka leiavad peagi esimesed vihjed kurjategijate kohta!

 

Nicola Yoon. Päike on ju samuti täht

teksti esitanud Ingrid Margus

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 49 minutit

 

Nagu läbi prisma kumav päikesevalgus on "Päike on ju samuti täht" ainulaadne armastuslugu, mida jutustatakse läbi mitme särava tegelaskuju. See kaleidoskoopiline romaan kokkusattumustest ja saatuse kontseptsioonist, juhuslikest kohtumistest ja pealtnäha tähtsusetutest hetkedest, mis ometi määravad omal moel meie tuleviku, liigub liueldes ja väreledes imelise lõpplahenduse poole, mis meid üdini läbi raputab.

 

 

Punktkirjas raamatud

 

Markus Saksatamm. Hiir, kes oskas võõraid keeli

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

64 lk.

 

Selles raamatus juhtub üsna kentsakaid asju: koer ja tomat teevad bändi, Jänes hakkab trollibussiks, karukoopas peetakse jõule ning kapsauss ronib Kuule. Päevakoer tutvub öökulli, siil kaktuse ja pisike elevant suure sääsega.

 

Jaanus Vaiksoo. Miku ja Mirjami 6 kummalist kohtumist

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2017

74 lk.

 

Jaanus Vaiksoo jutukogu "Miku ja Mirjami kuus kummalist kohtumist" koosneb kuuest lastele mõeldud seiklusjutust, kus lapsed tänu oma fantaasiale, loetud muinasjuttudele ja "liiga heale" kujutlusvõimele satuvad ise veidratesse, põnevatesse ja naljakatesse seiklustesse. Lõbus lugemine kogu perele.