Raamatututvustaja

Juuni 2020

 

 

Sisukord:

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Punktkirjas raamatud

 

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Chimamanda Ngozi Adichie. Pool kollast päikest

teksti esitanud Valli Pärn

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 26 tundi 04 minutit

 

"Pool kollast päikest" kujutab pöördelist momenti Aafrika lähiajaloos – Biafra vabariigi iseseisvuspüüdlusi 1960. aastate Nigeerias ja võigast vägivalda, mis sellele järgnes. Hämmastava empaatia ja sundimatu jutustajaandega kirjutatud teos põimib kokku kolme traagiliste sündmuste keskele sattunud tegelase elud. 13-aastane Ugwu asub tööle teenijana revolutsiooniliselt meelestatud ülikooliprofessori majapidamisse. Olanna on professori kaunis armuke, kes on tolmuse ülikoolilinna ja oma sarmika armsama kasuks loobunud privilegeeritud elust Lagoses. Ja Richard on häbelik inglise noormees, kes on lummatud Olanna kaksikõest – mõistatuslikust naisest, kes ei soovi kuuluda kellelegi. Eepiline, ambitsioonikas ja meisterlikult kirjutatud romaan jutustab moraalsest vastutusest, koloniaalajastu lõpust, rahvuslikust kuuluvusest, klassist ja rassist – ning viisist, kuidas armastus muudab seda kõike veel keerulisemaks. Adichie kujutab vaimustavalt ajastu lootusi ja rusuvat pettumust ning toob meieni ühe kõige võimsama, dramaatilisema ja emotsionaalsema pildi Aafrika lähiajaloost.

 

Andres Ammas

teksti esitanud Malle Allika

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2020

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 04 minutit

 

Südamlik mälestusraamat sisaldab varalahkunud Andres Ammase (25.02.1962–4.04.2018) artikleid ja kõnesid aastatest 1989–2018 ning rohkeid meenutusi temast. Elulooliste peatükkide autorid on Lehte Ilves, Margus Maiste ja Krista Aru. Andres Ammas jättis Läänemaa ellu sügava jälje armastatud muusikaõpetajana, selge sõnaga ajakirjanikuna, ajalehe Lääne Elu asutajana ning püsiväärtusi kaitsva riigimehena, kes rääkis kaasa nii kohalikus kui ka kogu Eesti kultuuri- ja poliitikaelus. Ta kuulus 1990–1992 Ülemnõukogu viimasesse koosseisu, mis 20. augustil 1991 hääletas Eesti iseseisvuse taastamise poolt, ning 2015. aastast oma surmani Riigikogu 13. koosseisu. Raamatusse valitud rohkem kui 80 teksti hulgas on näiteks 1990-1991 Eesti Kongressi ja Ülemnõukogu istungitelt ajalehele Lääne Elu saadetud otsereportaažid, mis tänaseks on ka ajaloolise väärtusega. Olgugi et paljud artiklid ja kõned on ajendatud päevateemadest, on Ammase väärtushinnangud ja argumendid ajale väga hästi vastu pidanud. Järeltulijail on palju õppida tema vahedast mõtlemisest, heasüdamlikust, viisakast ja vaimukast väljenduslaadist ning oskusest ka kriitikat tehes oponendi vastu lugupidavaks jääda. Meenutusi sellest suurest, muhedast, mitmekülgsest, usaldusväärsest ja ausameelsest mehest jagavad raamatus tema lähedased ja kaasteelised.

 

Lee Child. Nagu vits vette

teksti esitanud Raul Tammet

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2020

1 CD : DAISY raamat, 16 tundi 03 minutit

 

Öise metroorongiga sõites saab Jack Reacher ootamatult aru, et ühe tema kaasreisija juures võib täheldada kõiki tunnuseid, mis Iisraeli luure koostatud nimekirja järgi viitavad enesetapupommarile. Olles varem ühe terrorirünnaku üle elanud, otsustab Reacher selle siin ära hoida. Või vähemalt üritada. Ent siis juhtub midagi, mida ta ei osanud ette näha, ning vallanduvad sündmused, mille tõttu Jack Reacher osutub äkki pinnuks silmas nii New Yorgi politseile kui ka mitmele USA föderaalametile, rääkimata mingitest kahtlastest turvameestest. Ehkki ta ise ei soovi muud kui välja selgitada tõde, kohtab ta oma teel loendamatuid takistusi ning talle hakkavad vastu töötama inimesed, kellest ta poleks seda oodanud. Ta jõuab jälile plaanile, mille eesmärgiks on saada oma valdusse tundlik info, mis puudutab USA eriväelaste kunagist lühimissiooni Afganistanis. Näiliselt vajavad seda infot kunagise Nõukogude armee snaipri lesk ja tütar. Ent varsti saab Jack Reacherile selgeks, et nende naiste puhul on tegemist hoopis kurikuulsa terrorirühmituse al-Qaeda liikmetega. Ja paraku pole nad saabunud New Yorki ilma suure hulga relvastatud saatjateta. Algab võitlus elu ja surma peale.

 

Eesti tunne

teksti esitanud Kristo Viiding

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi

 

Igaühel on oma Eesti. Igal ajastul on oma tundetoon. Üle neljasaja laulu ja luuletuse on selles raamatus põimitud omamoodi kirivööks, milles keerdub lahti Eesti lugu kogu oma tunderikkuses.

 

Marje Ernits. Pilvede varjud

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2020

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 32 minutit

 

Inimese täiskasvanuks saamisel on oma roll nii vanematel kui vanavanematel, õdedest-vendadest rääkimata. Seda arengut kujundavad õpetajad, treenerid, kaaslased ja muidugi sõbrad ning interneti suhtluskeskkonnad. Vaatamata tehnoloogia arengule, generatsioonide ja kõige muu kiirele vaheldumisele on inimese elus midagi, mis ei muutu, aga kordub alati uues võtmes: see on esimene armumine. Anabelil on kõik olemas: turvaline kodu, hoolitsevad vanemad ja taibukas väikevend, sõpradest rääkimata. Miks siis ikkagi läheb nii, nagu ei peaks? Ühel ööl ärkab neiu võõra maja trepi all ega suuda meenutada, kuidas ta sinna sattus ja mis temaga juhtus. Kõik näib justkui korras olevat, sest ta on elus ja terve, kuid tema mälus on üks tühik…

 

Meredith Fuller. Õelad tüdrukud

teksti esitanud Kaire Klaos

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2020

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 24 minutit

 

"Õelad tüdrukud" kõnetab tõenäoliselt iga naist. Tegu on sensatsioonilise raamatuga, mis käsitleb esimest korda avameelselt üht suuremat tabuteemat ühiskonnas – naistevahelist vaimset vägivalda ehk mõrralikku käitumist. Austraalia psühholoog Meredith Fuller on töötanud aastaid sellise vägivalla all kannatavate naistega ning sadadest intervjuudest nendega pannudki kokku selle erakordselt valusa ja õpetliku raamatu. Need lood on mõneski mõttes uskumatud: oma kannatusi varjates on naised kaotanud kes vaimse või füüsilise tasakaalu, kes armastatud töökoha, kuid on ka neid, kes neile tehtud ülekohtu eest on pidanud tasuma oma eluga. Fuller võtab luubi alla mõrdade käitumise tööl. Esimene kokkupuude õelate tüdrukutega on paljudel naistel olnud koolipõlves.

 

Neil Gaiman. Coraline

teksti esitanud Marika Palm

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 4 tundi

 

"Coraline" on justkui painajaliku unenäo loogikat järgides kirjutatud õuduslugu. Coraline'i uues korteris on kakskümmend üks akent ja neliteist ust. Kolmteist käivad lahti. Neljateistkümnes on lukus ja selle taga tellismüür - kuni päevani, mil Coraline ukse lukust lahti keerab ja satub maja teise poolde, teise reaalsusse...

 

Kazuo Ishiguro. Hõljuva maailma kunstnik

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 40 minutit

 

On aasta 1948. Jaapan ehitab üles Teise maailmasõja katastroofis purustatud linnu, rahvas püüab lüüasaamist unustada ja pilku tulevikku suunata. Nimeka maalikunstniku Masuji Ono vanaduspõli näib olevat rahumeelne. Tema päevad mööduvad aias töötades ja maja remontides, õhtuti võtab ta koos vanade kaaslastega vaikses baaris napsi. Ent sedamööda, kuidas kunstniku meenutused üha enam minevikku rändavad – karjääri juurde, mida oluliselt mõjutas Jaapani militarismi esiletõus – hakkab tema meelerahu kohale kerkima sünge vari.

 

Kazuo Ishiguro. Kui me olime orvud

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 14 tundi 33 minutit

 

Nobeli kirjandusauhinnaga pärjatud jaapani päritolu briti kirjaniku Kazuo Ishiguro viies romaan paiskab detektiiv Christopher Banksi keset Teise maailmasõja eelõhtul Jaapani vägedest okupeeritud Shanghai karmi reaalsust. Shanghai on ühtlasi Christopher Banksi lapsepõlvelinn, kus jäid kadunuks tema mõlemad vanemad: ema, kes avameelselt kritiseeris brittide laastavat oopiumiäri Hiinas, ja ka isa, kes töötaski muuhulgas just oopiumiäriga tegelevas suurfirmas. 1937. aastal naaseb detektiiv Shanghaisse, et alustada kadunud vanemate otsinguid. Ishiguro loomingu üheks läbivaks teemaks on elust välja lõigatud või sügavale maetud saladused, mille toob päevavalgele juhuslik, kuid ometi vältimatu kokkupuude mõne teise elu valupunktidega. Õhustikult meenutab romaan kõigiti turvalist klassikalist kriminaalromaani, lastes samas aimata pinna all varitsevat irooniat ja kõhedust.

 

Katja Kettu. Ööliblikas

teksti esitanud Eva Püssa

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 13 tundi 34 minutit

 

Mis saab sõprusest ja armastusest, halastusest ja truudusest, kui võtta inimestelt vabadus ja väärikus? See on haarav lugu võimuihast ja kättemaksust, ühe väikerahva saatusest, kaduvast maailmast ning ööliblikana valguse poole lendavast inimhingest.

 

Piret Kooli. Raivo Järvi

teksti esitanud Piret Kooli

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 48 minutit

 

Raivo Järvi nimi ei vaja tutvustamist. Tema jutupliiatsite ja kaubamärgina mõjuva naeratuse seltsis on üles kasvanud mitu põlvkonda lapsi. Raivo oli jutuvestja, kes põimis tervikuks pildi, teksti ja muusika ning läks (tele)ajalukku oskusega joonistada nii, et keegi ei teadnud, milline pilt lõpuks sünnib. Onu Raivo raadiorännakutega said maailmas enam aimu täiskasvanudki. Mis oli aga kõige selle välise taga? Selle laia ja avatud naeratuse taustal? "Raivo Järvi. Kõike muud kui kukupai" on valusalt aus sissevaade kunstniku ellu.

 

Inga Kuusik. Maailm on lõputa

teksti esitanud Katrin Karisma

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 31 minutit

 

See on nüüd siis tehtud ja isiklikult veendutud, et maailm on ümmargune ning maailma lõppu ei paista kusagil. Maailm on üldiselt rõõmsameelne ja endaga üsna rahul. Ning tegelikult üllatavalt väike... Et siis see ongi kõik, mis miljarditel inimestel kamba peale on?! Mul kulus kokku 244 päeva ehk kaheksa kuud, et sellele seisukohale jõuda. Kindel otsus teha ümbermaailmareis tuli, kui jõudsin tagasi oma 50.sünnipäeva reisilt Mehhikosse ja Guatemalasse. Pagesin tookord vanuse eest. Päriselt see ikka ei aidanud, aja tiksumise tunne jäi. Just seda leevendama ma oma uue projektiga asusingi. Ja seekord edukalt. "Keskeakriis" jäi seljataha, tunnen end taas – noh, kui mitte noorena, siis nooruslikuna igatahes.

 

Antoine Laurain. Punase märkmikuga naine

teksti esitanud Tambet Tuisk

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 4 tundi 19 minutit

 

Öösel kell kaks rünnatakse üksikut naist tema koduukse ees ja röövitakse käekott. Võtmete ja rahata, palub ta ulualust lähedal asuvast hotellist. Järgmisel hommikul leiab raamatupoe omanik, mees parimais aastais, ühegi dokumendita koti prügikastikaanelt. Käekotis on suure hulga esemete seas punaste kaantega märkmik, milles olevad ülestähendused teda lummavad. Järgneb imeline seiklus, milles on oma roll keemilise puhastuse töökojal, kuldamisteenuseid pakkuval ateljeel, käekoti omaniku lähedasel sõbral, naiste kataloogi pidaval elumehel, loomekriisis vaevleval kirjanikul, viieteistaastasel lütseumineiul, kuulsal Patrick Modianol ning kassidel Belphégor ja Putin. Irooniani ulatuv huumor laseb elu näha muheleva kõrvaltvaataja pilguga ja liigutav romantika juhib mõtted kõrvale hallist igapäevaelust.

 

Adrian McKinty. Kett

teksti esitanud Inge Henk

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2020

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 03 minutit

 

Kõigepealt saad telefonikõne, kus teatatakse, et su laps on röövitud ja sina pead röövima ühe teise lapse. Kui sa seda ei tee, siis nad tapavad ta ära. Kui sa politseisse lähed, siis nad tapavad ta ära. Kui sa kunagi sellest kellelegi räägid, siis nad tapavad ta ära. Sa oled nüüd Ketis. Kett on julm meetod, mille abil kasutatakse ära kõige tähtsamat inimlikku tunnet – võimet armastada – selleks, et raha teha.

 

Mai Murdmaa koos Heili Einastoga. Teekond tantsus

teksti esitanud Laine Mägi

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 20 minutit

 

Ballettmeister Mai Murdmaa looming on läbi aegade olnud minu suurim inspiratsiooniallikas. Sellist koreograafiat ei ole ma näinud kusagil mujal maailmas. Mai teosed ei nõua tantsijalt pelgalt sammude tegemist, vaid tegelase psühholoogia tabamist ja ainukordse kehatunde leidmist, just seda sooviksin ka oma loomingus edasi anda. Lisaks meeldivad Maile võimsad tunded ja nende väljendamine laval. Estonia peaballettmeistrina andis Mai palju võimalusi noortele: kui ta nägi inimeses seda erilist "miskit", võis ta usaldada verinoorele tantsijale otsekohe ka rolli. (Tiit Helimets, San Francisco Balleti esitantsija)

 

Iris Murdoch. Liivaloss

teksti esitanud Lauri Kaldoja

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 35 minutit

 

Kooliõpetaja Bill Mori ja tema naise rahulik elu saab häiritud, kui üks noor naine, Rain Carter, tuleb koolimajja direktori portreed maalima. Mor, kes hellitab lootusi poliitikaga tegelema hakata, annab endale aru uutest ihadest. Tema naine ja teismelised lapsed püüavad võõrast eemale tõrjuda. Tekib Murdochi romaanidele omane suhete sasipundar, millest keegi ei saa väljuda endisena.

 

Loone Ots. Minu Odessa

teksti esitanud Külli Palmsaar

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 19 minutit

 

Odessa pole linn, vaid on isiksus. Müüt, milles kajavad anekdoodid, ooperiaariad, musketärifilmid, pätilegendid, juudi road, Must meri… Siin on vist sündinud böfstrooganov, ning igal juhul on siin sündinud Ilf ja Petrov, aga ka poeet Puškini armastus, Venemaa esimene iludusvõistlus, esimene kinostuudio ja esimene lennukitehas. Keset linna särab ooperiteater nagu ehtekarp. Selle kõrvalt viib mereni maailmakuulus Potjomkini trepp. Oma koha on leidnud Võssotski, Majakovski, Ostap Benderi ja apelsini (jah, apelsini) ausambad. Ning kõik hulkuvad kassid on paksud, sest neid toita on auasi. Odessa ei ole Ukraina ega ammugi Venemaa. Odessa elanik kannab uhkusega tiitlit odessiit, kõneleb odessa keeles ja heidab igal võimalikul juhul õhku killu kohalikku hõrku huumorit. Sünnist saati on see linn mitme kultuuri mosaiik, kuhu iga võõras on teretulnud oma värvi lisama. (Loone Ots)

 

Ljudmila Petruševskaja. Elas kord naine, kes tahtis tappa oma naabri last

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2020

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 23 minutit

 

Saatus, lein, üleloomulikud jõud, hullus, absurd, vene elu ja maailmavaate eripärad, inimeste veidrused – need on vaid mõned käesoleva raamatu juttude teemad. Ljudmila Petruševskaja lühilood on kirjutatud ühteaegu kordumatult ja vene lühijuttude parimate traditsioonide vaimus, tema kirjeldused on napid, täpsed ja iroonilised.

 

Kerttu Rakke. Häbi

teksti esitanud Külli Palmsaar

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 53 minutit

 

Kerttu Rakke psühhoanalüütilise alltooniga romaan "Häbi" annab lugejale ausa läbilõike häbimehhanismi karistavast toimest, mille eesmärk on panna tõrjutud, katkised või jäigast normaalsuse mallist väljaheidetud tundma igavest süüd oma olemas olemise pärast. Eesti ilukirjanduses on see üks väheseid romaane, mis avab häbi mõisted selle erinevatel tasanditel, näitab selgelt, kuidas häbimehhanismiga on seotud põlvkondlikud suhted, üksindus ja seksuaalsus ning kuidas häbil on võim röövida nii iseseisvus, enesekindlus kui optimistlik tegutsemisvõime. "Häbi" avab ausalt ja tundlikult sõltuvustunde ja enese häbimärgistamise igavese ringi, näitab, kuidas võetakse iseendas omaks häbistamise tulemus ning kuidas häbi nii teadvustamatult kui teadlikult põlvest põlve edasi pärandatakse.

 

Jean Renoir. Renoir

teksti esitanud Anne Rekkaro

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2020

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 50 minutit

 

Peeter Sauter. Tülikas laste raamat

teksti esitanud Tambet Tuisk

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 48 minutit

 

Kui abielu lõhki läheb, rebitakse hingeliselt lõhki lapsedki. Lasteraamatud sellest enamasti ei kirjuta. Lapsed on siis tihti nõutud, kipuvad süüdistama ennast, püüavad midagi lappida, aga ei oska. Mõni laps võib kapselduda oma salamaailma või juurelda eksistentsiaalsete teemade üle. Ehk nii tekivadki teinekord tumemeelsed ja introvertsed gooti või närvilised ja tundlikud indigolapsed. Või ühiskonnast irdu kiskuvad hipsterid.

 

Irwin Shaw. Õhtu Bütsantsis

teksti esitanud Mart Aas

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 48 minutit

 

Ameerika kirjaniku Irwin Shaw (1913-1984) romaani tegevus toimub Cannes'is aastal 1970. Endine edukas filmiprodutsent Jesse Craig, kes on mõne aasta eest kinole pettunult selja keeranud, seisab nüüd teelahkmel, kavatsedes õnne proovida uues rollis. Kohtumised festivali kirevas melus toovad meelde minevikuseiku ja mõjutavad tulevikku. Mehele, kes armastab kino, noorust ja ilu, on iroonilisel saatusel varuks vapustavaid üllatusi – nii meeldivaid kui ka valusaid.

 

Urve Tinnuri. Minevik algab homme

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2020

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 39 minutit

 

Pärast vanemate lahutust läheb 16aastane Madle õppima Tartusse, et pääseda eemale ühtäkki tühjaks ja kõledaks muutunud lapsepõlvekodust. Ta ema kolib koos uue elukaaslasega ära, vend pühendub oma äsja loodud perele, isa võitleb enesekaotusega, suutmata eluga enam järje peale saada. Madlel ei jää üle muud, kui püüda omapäi toime tulla. Teos kõneleb kaotatud lootustest, minevikudeemonitest, süütundest ja iseendale andestamise oskusest, samuti sügavast, hullutavast armastusest, mis ei tunnista vanuselisi piire. Tegevustik toimub 1970ndate alguses.

 

Ülo Vooglaid. Sõna on jõud

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 46 minutit

 

Ühiskonnateadlase, filosoofi ja õpetaja Ülo Vooglaidi teine raamat "Sõna on jõud" sisaldab kaheksat tema poolt Raadio Ööülikoolis peetud loengut aastatel 2001-2017.

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Вахур Афанасьев. Серафима и Богдан

читает Алексей Горпинченко

Таллинн : Эстонская библиотека для слепых, 2020

1 CD : DAISY raamat, 18 tundi 31 minutit

 

Vahur Afanasjevi (1979) saagalik romaan jälgib Peipsiveere külaelu arengut teise maailmasõja lõpust Nõukogude Liidu kokkuvarisemiseni. Etnograafiliselt tõetruul taustal rullub lahti ühtaegu traagiline ja koomiline lugu põlvkonnast põlvkonda kestvast kättemaksust. Romaani keskne teema on vastutuse võtmine enda elu eest. Peipsiveere vanausulised, kes elasid jumala hirmus ja armus, kaotavad nõukogude võimu ajal moraalse pinna. Paljude jaoks saabub maailma lõpp. Värvikate külainimeste elufilosoofia avamine põimub kriminaalfilmilikult köitva tegevustikuga, vanatestamentlik õõv rahvaliku huumoriga, dokumentaalsus maagilise realismiga. Teose käsikiri saavutas Eesti Kirjanike Liidu 2017. aasta romaanivõistlusel esikoha.

 

Рэй Брэдбери. Вино из одуванчиков

читает Эдуард Тее

Таллинн : Эстонская библиотека для слепых, 2020

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 03 minutit

 

Ameerika kirjanik Ray Bradbury (s. 1920. a.) on eesti lugejale tuntud kui ulmeromaanide autor. Käesolev teos erineb kirjaniku muust loomingust, kuivõrd tegu on realistliku ja lüürilise koega lapsepõlveromaaniga. Ent rääkides kaheteistkümneaastase Douglas Spauldingi suvest Illinoisi väikelinnas Greentownis, loob autor justkui terve inimelu mudeli ja pöördub seeläbi ikkagi täiskasvanud lugeja poole. Kuldkollane võilillevein on tal kui kõige ilusa, meeldiva ja elus allesjääva sümbol.

 

Харпер Ли. Убить пересмешника...

читает Анна Сергеева

Таллинн : Эстонская библиотека для слепых, 2020

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 42 minutit

 

"Laske siniraage niipalju kui te tahate ja tabate, aga pidage meeles, et tappa laulurästast on patt?" Sellised õpetussõnad annab advokaadist isa Atticus Finch edasi oma lastele, kaitstes loo "tõelist laulurästast" - musta meest, keda süüdistatakse valge neiu vägistamises 1930-ndate aastate ameerika väikelinnas. Tema tütre, noore Jean Louise'i - Nirksilma - pilgu läbi kirjeldab Harper Lee lopsaka huumori ja vaheda aususega toonase ajastu rassismiprobleeme ja klassivahedest põhjustatud lahkhelisid, ühe mehe vaikset ja visa võidust õigluse nimel õõnestamas linna südametunnistust, mis on tume eelarvamustest, vägivallast ja silmakirjatsemisest. "Tappa laulurästast" põhjustas sensatsiooni 1960-ndate raamatumaailmas ning pälvis tänu intrigeerivale süžeele ja võimsale sõnumile kiirelt ülemaailmse tunnustuse. 1961. aastal võitis romaan Pulitzeri auhinna.

 

Юхан Смуул. Ледовая книга

читает Александр Ильин

Таллинн : Эстонское общество слепых, 1978

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 15 minutit

 

Juhan Smuul jutustab oma reisist Antarktise polaarjaama ning tutvustab reisil nähtud linnu

 

Людмила Улицкая. Девочки

читает Татьяна Маркачёва

Таллинн : Эстонская библиотека для слепых, 2020

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 14 minutit

 

Punktkirjas raamatud

 

Kadri Hinrikus. Katariina ja herned

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

99 lk.

 

Kõik algas sellest, et kevadel kolis isa Katariina ja ema juurest minema. See oli tüdruku jaoks ikka päris ehmatav. Ta mõtles, et suvevaheaeg tuleb nüüd kindlasti lootusetult kurb ja igav. Kuid Katariina eksis. Just siis alles põnevaks läks.

 

Kadri Hinrikus. Millest sa unistad?

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

76 lk.

 

Kui oled laps, pole ühelgi unistusel piiri. Võid hakata meremeheks, kes ümber maailma purjetab. Võid olla postiljon. Või muusik. Ehk unistad hoopis sellest, et saaks oma suure õega päev läbi koos mängida? Või esimest korda üksi öösel telgis ööbida? Maailmas on palju unistusi. Millised neist täituvad?

 

Eno Raud. Ninatark muna

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

76 lk.

 

Kord muneb kana ühe ninatarga muna, kes arvab, et on kõikidest kõige targem. Kanaema manitsustele vaatamata läheb ta üksi maailma avastamata. Oma teel kohtab muna sõbralikke ja ka vähem sõbralikke loomi. Kõigi nendega käitub muna väga upsakalt ning seetõttu ei jää hädaohtki tulemata.