Raamatututvustaja

Mai 2020

 

 

Sisukord:

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Punktkirjas raamatud

 

Kirjeldustõlkega filmid

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Rosie Alison. Mõte sinust

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2020

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 42 minutit

 

Inglismaa, 31. august 1939 – maailm on sõja künnisel. Ajal, mil Hitler valmistub Poola vallutamiseks, evakueeritakse Londonist pommirünnakute hirmus tuhanded lapsed. Emast lahutatud kaheksa-aastane Anna Sands paigutatakse koos teiste lastega uhkesse Yorkshire'i mõisasse, mille omanikud, salapärane lastetu abielupaar, Thomas ja Elizabeth Ashton, on muutnud evakueeritute kooliks. Peagi näeb Anna asju, mis ei ole tema silmadele mõeldud ning satub seeläbi suhete sasipuntrasse, leides end kaasosalisena armastusloos, millel on ettearvamatud tagajärjed. "Mõte Sinust" on lugu igatsusest, kaotusest ja truudusest, milles ühtivad haarav jutustus ja oskuslik psühholoogiline vaatlus, tehes sellest mitte lihtsalt armastusloo, vaid loo surematust armastusest.

 

Jaan Aru. Ajust ja arust

teksti esitanud Tarmo Hints

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 4 tundi 30 minutit

 

Raamat, mida te käes hoiate, on kirjutatud kõigile, keda huvitab aju ja mis seal sees leida on. Selle teemad on vahetult seotud minu uurimistööga inimese aju, taju ja une valdkonnas. Kuidas aju tööst tekib teadvus? Mis teeb inimese teiste loomaliikidega võrreldes eriliseks? Kuidas ajurakkude omavahelisest sõnelusest tekib inimeseks olemise tunne? Miks teadvus kaob, kui uinume? Miks on üldse tarvis kinkida unele tervelt kolmandik oma elust? Miks me näeme unenägusid? Kuidas kasutada aju nii, et töö saaks tehtud ja elu oleks nauditav? Kas tehismõistus suudab inimmõistust jäljendada ja isegi ületada? Need küsimused pakuvad mulle huvi ja tahan neid teiega jagada, sest minu arvates on põnev vantsida teadmatuse piiril ja kiigata mõistatuste labürinti.

 

Lee Child. 61 tundi

teksti esitanud Raul Tammet

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2020

1 CD : DAISY raamat, 14 tundi 45 minutit

 

Jack Reacher on tagasi. 61 tunni pärast juhtub midagi. Turismibuss satub Lõuna-Dakotas Boltoni väikelinna lähistel lumetormi ajal õnnetusse ja kõik sõitjad, nende hulgas juhuslikult bussis viibinud Jack Reacher, toimetatakse Boltonisse. Reacher kavatseb liikuda edasi niipea, kui lumetorm on möödas, aga siis selgub, et linnas toimetavad mingid kurjad jõud, keda ohustab üksainus vanem naine. Nimelt on ta paljudest linlastest ainus, kes söandab minna kohtusse tunnistusi andma, seetõttu on karta, et vanaproua elu on ohus. Poolkogemata leiab Reacher end politsei abilisena tähtsa tunnistaja elu kaitsmast. Samal ajal arenevad sündmused näitavad, et tegu on palju kurjaendelisemate jõududega, kui algul tundus.

 

Ian Fleming. Südamlik tervitus Venemaalt

teksti esitanud Kristian Põldma

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 15 minutit

 

Iga suurema riigi vastuluurel on James Bondi kohta avatud toimik. Nüüd on N Liidu julgeolekuministeeriumi eriosakond Smerš võtnud eesmärgiks Bond tappa ja leidnud selleks täiusliku sööda – vapustava välimusega agendi Tatjana Romanova. Tema ülesandeks on meelitada Bond Istanbuli ning võrgutada. Romanova ülemuste hooleks jääb ülejäänu. Kuid kui Bond kõnnib teadlikult lõksu, muutub mäng topeltmänguks ja Bondist saab niihästi panus kui ka auhind.

 

Diana Gabaldon. Lume ja tuha hingus. 1. raamat

teksti esitanud Katrin Karisma

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 30 tundi 13 minutit

 

Me kohtume ajarändurist kirurgi Claire Fraseri ja tema vapra punapäise abikaasa Jamiega taas aastal 1773 Põhja-Carolina südamaal – tsivilisatsiooni äärealal, sõja künnisel ja poliitiliste keeristormide tõmbetuultes. Ajaränduritena teavad Claire, tema tütar Brianna ja väimees Roger MacKenzie iseseisvussõja tulemust, aga astuda võitjate poolele liiga vara oleks surmavalt ohtlik. Fraseritel ja MacKenziedel tuleb karta relvastatud indiaanlasi, isehakanud rahvakaitsekomiteesid, kuninga sõjaväge, vaenulikult meelestatud presbüterlasi, reetlikke tuttavaid ja … mõrtsuklikku emist. "Lume ja tuha hingus" on USA kirjaniku Diana Gabaldoni "Võõramaalase" sarja kuues romaan. Samast sarjast on varem eesti keeles ilmunud "Võõramaalane", "Kiil merevaigus", "Rändaja", "Sügistrummid" ja "Leegitsev rist".

 

Cara Hunter. Nad ei leia sind iial

teksti esitanud Mait Joorits

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 16 minutit

 

Kui 8-aastane Daisy Mason Oxfordis oma koduaiast kaob, on inspektor Adam Fawleyle selge, et üheksal juhul kümnest on süüdlaseks keegi, keda laps tundis. Ja Daisy perekond on kahtlemata veider – tema ema jaoks on kõige tähtsam teiste arvamus, isa aga on ülekuulamisel kalk ja kaitsepositsioonil. Ja siis on veel Daisy vend, kes on kummaliselt endassetõmbunud ja kinnine… Inspektor Fawley jaoks algab võidujooks ajaga, kuid tüdruk oleks otsekui õhku haihtunud – keegi ei näinud midagi, keegi ei tea midagi. Aga kõigil on oma arvamus ja näib, et kõigil on ka midagi varjata. Liigagi tõelisena tunduv "Nad ei leia sind iial" on parimat sorti põnevik – see tekitab judinaid ja hoiab sind öö otsa üleval, on korraga vaimustav ja õudne.

 

Tove Jansson. Kujuri tütar

teksti esitanud Laura Peterson-Aardam

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 4 tundi 26 minutit

 

Tove Jansson, kujuri tütar, näitab nende lugudega lapse arusaama elust ja olemisest. Ta viib meid oma lapsepõlvemaailma, milles maagia ja müstika möllasid keset kõige tavalisemat argielu. Lugude kesksed tegelased on Tove skulptorist isa Viktor Jansson ja kunstnikust ema Signe Hammarsten , samuti vabaduse sümbolina koduabiline Anna. Tove kirjeldab oma boheemlastest vanemate kunstnikekodu Helsingis, kus peod ja olengud võisid kesta päevi, ja vaikseid aegu suvises saarestikus. Lugusid saadab pidev kõikumine sooja turvatunde ja hirmu vahel. "Kujuri tütar" on üks klassikalisi lapsepõlve-jutukogusid, mida armastatakse ja loetakse aina uuesti selle 1968. aasta esmailmumisest saadik.

 

Katja Kettu. Rose on kadunud

teksti esitanud Liina Vahtrik

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 02 minutit

 

Haaravate armastuslugude meistri Katja Kettu uue romaani peategelaseks on indiaani reservaadis üles kasvanud Lempi. Keerulise lapsepõlvega tüdruk naaseb 45 aastat hiljem lapsepõlve radadele. Tema indiaani verd ema on jäljetult kadunud ja soomlasest isa ei mäleta enam midagi. Nüüd peab Lempi oma mälule toetudes minevikus juhtunu taastama.

 

Andrus Kivirähk. Tont ja Facebook

teksti esitanud Inge Parring

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2020

1 CD : DAISY raamat, 2 tundi 18 minutit

 

Andrus Kivirähki uus lasteraamat "Tont ja Facebook" sisaldab lugusid kärbsepirukast, tatipuust, täispuhutavast vanaisast ja laulvast kuusepuust. Aga lugeda saab ka musimaiast herilasest, imelisest ketšupist, karvasest sülearvutist, saabastega supist ning veel paljudest kummalistest tegelastest.

 

Juliane Koepcke koostöös Beate Rygiertiga. Kui ma taevast kukkusin

teksti esitanud Maria Taimre-Varres

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 20 minutit

 

"Kuulen kogu selle segaduse ja karjumise keskel täiesti selgelt, kuidas mu ema ütleb üsna rahulikul toonil: "Nüüd on kõik läbi." Nüüd ma tean, et selleks hetkeks oli ta juba mõistnud, mis meid ees ootab. Mina ei saa muidugi millestki aru. Mind haarab erakordne hämming, kuna mu kõrvad ja pea – ei, kogu mu olemuse – täidab lennuki sügav möire, kui see, nina ees, peaaegu vertikaalselt maapinna poole sööstab. Me langeme püstloodis alla..." "Kui ma taevast kukkusin" on uskumatu ja põnev lugu Juliane Koepckest, kes jäi ainsana ellu 1971. aasta jõululaupäeval toimunud lennuõnnetuses Peruus. Ta oli 17-aastane. Ja nagu sellest imest veel vähe oleks, õnnestus tal 11 päeva vältel ellu jääda ka džunglis, otsides teed tagasi tsivilisatsiooni.

 

Pedro Krusten. Kaugelviibija käekõrval

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 33 minutit

 

Vananeva luuletaja Henrik Visnapuu elust ja elulõpust pärast põgenemist kodumaalt. Pedro Krusten kirjeldab suure lüüriku väsinud ande uut puhkemist inimelu kõige raskemates, masendavamates olukordades.

 

Marju Kõivupuu. Meie pühad ja tähtpäevad

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2020

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 54 minutit

 

Aegade algusest saati on inimesed aastaringi jaganud argipäevaks ja pühadeks. Igapäevased tööd ja toimetused on argipäevade sisuks, pühade juurde on kuulunud lisaks jõudeajale, külaskäikudele, koosviibimistele ja lõbustustele ka mitmesugused maagilised toimingud ja ennustamised. Lisaks rahvakalendrile rikastavad meie tähtpäevade aastaringi inimese elukaare tähtpäevad: sünnipäevad-juubelid; pulmad-matused, katsikul- või beebipeol käimised, koolialguse- või lõpupeod jne. Käesolevas raamatus annab autor ülevaate pühadest ning tähtpäevadest, kuidas need on meie kultuuriruumi tulnud, mida neil päevil tehti ning kuidas on tähtpäevad ajas muutunud. Jaanipäev ja jõul, urbepäev ja munapühad, jürituli, mihklid, mardid, kadrid; sünnipäevad ja hingedepäev, vastlad ja volbriöö tulevad igal aastal jälle – iga kord veidi omanäolisena, kuid kinnitavad ajatu ajalikkust. Püüan leida neis pühades üles selle sõnumi, mis kõnetab mind ja minu lähedasi – hoia inimesi enda ümber, märka ja austa loodust, pea lugu esivanematest.

 

Astrid Lindgren. Pöialpoiss Nils Karlsson

teksti esitanud Inge Parring

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2020

1 CD : DAISY raamat, 1 tund 59 minutit

 

Kogumik kuulsa lastekirjaniku muinasjutte, kus tegelasteks kellakägu, pöialpoisid, haldjad ja teised.

 

Tiit Made. Nõukaaeg

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2020

1 CD : DAISY raamat, 21 tundi 53 minutit

 

Raamat annab põhjaliku ja faktiküllase ajaloolise ülevaate nõukogude okupatsiooniaja majandusest ja elukorraldusest. Endise nõukogude kodanikuna on autor ise osa saanud sundusest, kannatustest, raskustest ja veidrustest, mida võõramaiste vallutajate tahe peale surus. Läbielatu on kohati kirja pandud läbi irooniaprisma ning ajaloolise tõe huvides ei ole maha vaikitud ka tolle aja sotsiaalseid kordaminekuid.

 

Sarah Mallory. Lord Randalli leedi

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2020

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 13 minutit

 

Mary Endacottil pole kavas kunagi ühelegi mehele alluda, eriti kui ta kohtub kangekaelse, kuid vihaleajavalt kauni lord Randalliga. Kuid reeglid kaovad, kui läheneb suur lahing, ja Mary annab end mehele. Justin on tuntud oma osavuse poolest lahinguväljal, kuid Mary on täiesti uut sorti väljakutse! Mees on võtnud sihiks nautida iga õnnehetke, kuni saab, kuid kui algab võitlus, kas piisab Mary suudluse lubadusest, et ta turvaliselt koju tagasi jõuaks?

 

Håkan Nesser. Inimene ilma koerata

teksti esitanud Tiina Kütt ja Kaire Klaos

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2020

1 CD : DAISY raamat, 18 tundi 36 minutit

 

Detsember Kymlinges. Perekond Hermansson saab kokku, et tähistada 105. sünnipäeva: isa Karl-Erik saab 65 ja vanim tütar Ebba 40. Kuid miski ei lähe nii, nagu kavatsetud. Ööl enne suurt tähtpäeva läheb perepoeg Robert, kes on omandanud kahtlasevõitu kuulsuse oma osalemise tõttu tõsielusarjas "Vangid Koh Fuki saarel", välja jalutama ega tulegi enam tagasi. Järgmisel ööl kaob sama jäljetut Ebba poeg Henrik. Selle iseäraliku juhtumiga hakkab tegelema itaalia juurtega kriminaalinspektor Gunnar Barbarotti. Kas võib olla juhus, et ühepäevase vahega lähevad kaduma kaks inimest samast perekonnast ja samalt aadressilt? Võib see olla ette planeeritud ja kas need kadumised on omavahel seotud? Et nende detsembriööde mõistatus lahendada, peab Barbarotti jõudma selle düsfunktsionaalse perekonna kõige tumedamate saladusteni ja muutma nähtamatu nähtavaks. See tekitab temas soovi, et oleks olemas mingisugune heatahtlik kõrgem võim, kelle käest raskel hetkel abi otsida.

 

Helga Pärli-Sillaots. Improvisatsioon mängutoosis. Karjäär

teksti esitanud Silvia Karro

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 11 minutit

 

Varalahkunud eesti prosaisti Helga Pärli-Sillaotsa (1912–1939) kaks süvapsühholoogilise kallakuga romaani 1930ndatest aastatest, esimese sisuks noore kultuuripüüdlustega naise heitlused väikelinna umbsetes klatšihimulistes oludes, teises ilmsetel armukadedusmotiividel sooritatud tapmiskatse tagamaid selgitav ja arutav kohtuprotsess.

 

Käthe von Roeder-Gnadeberg. Iluküla

teksti esitanud Anne Margiste

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 32 minutit

 

1936. aastal saabub Berliinist Eestisse orvuks jäänud Arina Linden, kes otsib oma juuri Iluküla-nimelisest perekonnamõisast. Ta ei leia Ilukülas eest vanaisa, nagu lootis, vaid Felix Helbrichi ja tema pere. Kunagistest mõisaelanikest on elus veel vaid onu Konstantin ja vana eestlannast lapsehoidja. Kõik on hoopis teisiti, kui Arina ette kujutas. Vana maja paistab küll elus olevat, ent tubades heljub midagi kummalist ja nähtamatut. Saladuseloori mähkunult tundub sinises salongis ikka veel viibivat ammu kadunud vanatädi, kelle ülestähendustest selgub Arina päritolu saladus. Baltisaksa noortega suheldes avastab ta enda jaoks uue maailma ning sirgub enesekindlaks nooreks naiseks. Eestimaal sündinud ja kasvanud Käthe von Roeder-Gnadebergi ajasturomaan "Iluküla" muudab elavaks ammumöödunud aegade hurma. Romaani sündmused toimuvad aastatel 1936-1989, enne Euroopale, sealhulgas Eestile osaks saanud ajalookataklüsme. Teosest saame teada, kuidas elasid kõrvu baltisakslased, eesti talurahvas ja vene emigrandid.

 

Lauri Räpp. Minu Tartu

teksti esitanud Tarmo Hints

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 26 minutit

 

"Minu Tartu" on ühe tartlase ja ühe linna arenemislugu. Kuidas kasvab üks Toomemäe kaudu Tartusse saabunud poiss läbi Veeriku, Annelinna ja Ihaste, läbi Tartu kevadete, suvede, sügiste ja talvede, läbi armumiste ja pettumiste, seigeldes katuste peal ja põranda all, läbi kentsakate kaheksakümnendate ja ülemeelikute üheksakümnendate ... Ning kuidas linn ta ümber kogu aeg muutub. See on ühest küljest lõbus-nostalgiline retk ajas ja ruumis, samas saame ülevaate linna legendidest, nii inimeste kui ka lugude ja paikade kohta. Nagu autor ütleb: "Tartu on üllatusmuna. Pealtnäha tavaline, unine ja väike ülikoolilinn. Linna südamesse sukeldudes tasub hing lahti ja meeled avatuna hoida. See paik on üllatavaid lugusid, kummalisi inimesi ja põnevaid juhtumisi täis. Väljast väike, seest suur!" Lauri Räpi sulest on varem ilmunud kolm raamatut ja mitu kirjatööd, ta kirjutab ajakirjale Edasi Tartu-teemalisi kolumne.

 

Francesca Simon. Hirmsa Henry täid

teksti esitanud Inge Parring

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2020

1 CD : DAISY raamat, 1 tund 01 minutit

 

"Küll see Henry on üks hirmus poiss!" hüüavad kõik täiskasvanud nagu ühest suust. Henry aga ei tee sellest väljagi. Tema korraldatud jamadest ja naljakatest tempudest selle ägeda sarja lood räägivadki. Selles raamatus saab Henry täid, näitab teistele koletut Kihvkoletist, läheb klassi-ekskursioonile ja üritab anda endast parima õhtusöögil ema ülemusega. Nagu ikka, on tulemus võrdlemisi hirmus.

 

Francesca Simon. Hirmus Henry ja jalgpallihull

teksti esitanud Inge Parring

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2020

1 CD : DAISY raamat, 1 tund 10 minutit

 

"Küll see Henry on üks hirmus poiss!" hüüavad kõik täiskasvanud nagu ühest suust. Henry aga ei tee sellest väljagi. Tema korraldatud jamadest ja naljakatest tempudest selle ägeda sarja lood räägivadki. Selles raamatus täiendab Henry Peteri päevikut, annab jalgpalliväljakul endast parima, käib emaga poes ja kohtub ootamatult taas oma verivaenlasega. Nagu ikka, on tulemus võrdlemisi hirmus.

 

Francesca Simon. Hirmus Henry rokib

teksti esitanud Inge Parring

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2020

1 CD : DAISY raamat, 1 tund 09 minutit

 

"Küll see Henry on üks hirmus poiss!" hüüavad kõik täiskasvanud nagu ühest suust. Henry aga ei tee sellest väljagi. Tema korraldatud jamadest ja naljakatest tempudest selle ägeda sarja lood räägivadki. Selles raamatus satub täiesti valele kontserdile, teeb Henry asja Peteri tuppa, osaleb tahtmatult Margareti pidžaama-peol ja kirjutab oma elulugu. Nagu ikka, on tulemus võrdlemisi hirmus.

 

Berit Sootak. Viimane hingelind

teksti esitanud Viivika Laak

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2020

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 33 minutit

 

Gümnaasiumineiu Mirtelile määratakse diagnoosiks vaimuhaigus ja ta saadetakse ravile avalikkuse eest varjatud Veriora kliinikusse. Alles seal saab Mirtel aru, et meie maailm ei olegi päris selline, kui ta on alati arvanud, ja et tuntud loodusseaduste kõrval on olemas veel salajased loodusjõud, mis samuti meie elu mõjutavad. Mirtel, kellele pannakse uueks nimeks Säde, avastab, et tema saatus võib olla ette määratud juba muinasajast saadik. Igal Veriora noorel on oma saladus, kuid vaenlane on neil üks ja seesama. "Viimane hingelind" on fantasy-romaan, mis põhineb eesti rahvapärimusel. See on lugu sellest, kuidas üks pealtnäha tavaline tüdruk avastab, et meile kõigile tuntud maailma sees on peidus üks teine ja ebatavaline, ja et elu võib kesta edasi ka pärast surma. Isegi hauad räägivad, kui keegi neid vaid kuulab.

 

Lone Theils. Kurva poeedi naine

teksti esitanud Külli Palmsaar

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 13 tundi 37 minutit

 

Iraanist Taani pagedes kaotas kuulus luuletaja Manash Ishmail silmist oma naise Amina, kes on nüüd otsekui maa alla vajunud. Manash Ishmail palub abi ajalehe Globalt Londoni korrespondendilt Nora Sandilt, et too aitaks tal naise üles leida. Amina jälgi ajades satub Nora varjatud paikadesse, kus illegaalsed pagulased end lakkamatus hirmus ametivõimude eest peidavad. Nora õpib tundma maailma, kus mõned inimelud on vähem väärt kui teised, ja tõmbab endale suure hädaohu kaela. "Kurva poeedi naine" on iseseisev järg romaanile "Saatuslik merereis", mis ilmus eesti keeles 2017. aasta alguses.

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Людмила Улицкая. Медея и ее дети

читает Татьяна Маркачёва

Таллинн : Эстонская библиотека для слепых, 2020

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 11 minutit

 

See on äraspidi pööratud müüt Kolchise kuningatütrest, taltsutamatust Medeiast. See romaan ei räägi mitte kirest, vaid vaiksest armastusest, mitte tulisest kättemaksust, vaid suuremeelsusest ja armulikkusest, mis sünnivad nendesamade dekoratsioonide keskel Krimmi mererannikul...

 

Punktkirjas raamatud

 

Александр Волков. Волшебник Изумрудного города

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

3 köites, 265 lk.

 

Александр Пушкин. Сказка о рыбаке и рыбке

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

12 lk.

 

Kirjeldustõlkega filmid

 

Tommy Cash. Leave me alone

kirjeldustõlge Kaidi Roots ja Kai Kuusk, esitab Kaidi Roots

Tallinn : Kakora, 2020

1 DVD

 

Roosa kampsun

produtsent: Riina Sildos, režissöör: Moonika Siimets, stsenaristid: Andris Feldmanis, Livia Ulman, kirjeldustõlge Kaidi Roots ja Kai Kuusk, esitab Kaidi Roots

Tallinn : Kakora, 2020

1 DVD, 32 minutit

 

Näitleja ja koomik Henrik teeb laval suurepäraseid rolle. Eraelus on ta aga keskmisest madalama enesehinnanguga üksildane noormees, kes tahab kõigile meeldida ja üritab käituda nii, nagu temalt oodatakse. Häda on aga selles, et inimesed ootavad Henrikult väga erinevaid asju. Ühel päeval vigastab Henrik õlga ja sõber Sander soovitab tal minna joogatrenni. Seal kohtab Henrik meeldivat Keni-nimelist kutti, kellega neil tekib hea klapp, mis ei kao isegi siis, kui selgub, et Ken on gei. Õnnetuseks saab Keni ja Henriku süütust sõprusest teada Henriku poolvend Lauri, kes on korraga nii jõmm kui ka homofoob. Siit saavad alguse segadused, mille tõttu Henrik kaotab sõbra, jääb ilma tasuvast tööst ning satub geikogukonna põlu alla.

 

Suvisted Tammealusel

produtsent, režissöör ja stsenarist: Rein Maran, kirjeldustõlge Zoja-Triin Truumets, Artur Räpp ja Jakob Jõgisuu, esitab Zoja-Triin Truumets

Tallinn : Kakora, 2020

1 DVD, 30 minutit

 

Igal aastal koguneb kohalik rahvas koos külalistega Virumaale Samma külla Tammealuse hiie juurde suve algust tähistama. Mälestused kannavad meieni teadmise suvistepühadest kui maarahvale olulisest ja rõõmsast kevadpühast, mida on Eestimaal läbi aegade tähistatud, et tervitada saabuvat suve. Suvistepühade ehk suvistete juurde kuulus palju traditsioonilisi tegevusi - kodu ja selle ümbruse korrastamine, kaskedega kaunistamine, saunas käimine. Pidu ise toimus lähima hiiepaiga juures, kuhu oli püstitatud kiik ja lõkkease. Siia tuldi kogu perega. Lauldi, tantsiti, kiiguti, mängiti, söödi ja toimetati mitmesuguseid rituaale. Midagi sellest on jõudnud ka tänapäeva. Osakese sellest toob film vaatajateni.

 

Tantsumaraton

kirjeldustõlge Aili Reha, Kai Kuusk ja Jakob Jõgisuu, esitab Jarmo Reha

Tallinn : Kakora, 2020

1 DVD

 

Ärge tulistage klaverimängijat

kirjeldustõlge Klea Vaher ja Artur Räpp, esitab Klea Vaher

Tallinn : Kakora, 2020

1 DVD