Raamatututvustaja

Märts 2020

 

 

Sisukord:

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Punktkirjas raamatud

 

Puuteraamatud

 

Kirjeldustõlkega filmid

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Karin Alvtegen. Võlg

teksti esitanud Kaire Klaos

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2020

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 37 minutit

 

Peter Brolin istub üksinda Nyléni kondiitriäris. Kõrvuni võlgades, tegutsemishalvatuses, oodates veel ühte hirmusööstu. Järsku avaneb uks ja tema laua juurde astub võõras naine. Naine peab teda kellekski teiseks, aga enne kui Peter jõuab vastu vaielda, on naine juba kadunud. Ta jätab maha paki, mille Peter peab tuhandekroonise tasu eest tema mehele viima. Pakk ja selle kohutav sisu tõmbavad Peteri kaasa painajalikku jahti pöörasele hullule naisele, jahti, mille käigus tuleb Peteril lõpuks vastu astuda ka omaenese mineviku varjudele.

 

M. C. Beaton. Täiusliku naise surm

teksti esitanud Sirje Treiman

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2020

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 26 minutit

 

Lochdubhi linna kolib koos oma sabassörkijast mehega ideaalne koduperenaine Trixie Thomas. Uustulnuk veenab kiiresti kohalikke daame valmistama madala kolesterooliga toite, keelama tubaka ja tegelema linnuvaatlusega ning peagi on linna mehed loomulikult tagajalgadele aetud. Ning Hamish Macbeth peab oma hingehädade kõrval lahendama täiusliku naise salapärase mürgitamisjuhtumi.

 

Colin Dexter. Nicholas Quinni hääletu maailm

teksti esitanud Tarmo Hints

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 54 minutit

 

Nicholas Quinn on kurt, ning seetõttu õnnelik, kui ta nimetatakse Oxfordis väliseksamite nõukogusse, mis koostab teste inglise keele üliõpilastele kõikjalt maailmast. Kui keegi tembib tema šerrit tsüaniidiga, on inspektor Morse'il tegemist valikvastustega mõrvaga. Quinni võis tappa ükskõik kes kitsast õpetlaste ringist. Ja kui Morse lõpetab, on paljastatud nende kõigi räpased saladused...

 

Naatan Haamer

teksti esitanud Mart Aas

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 20 minutit

 

Naatan Haamer on hingehoidja ja vaimulik, kellele ta tädi, ooperiprimadonna Maarja Haamer pani juba õige ammu ühe draamateose eeskujul hüüdnimeks Naatan Naerukajakas. Tõsiseid teemasid on sellest hoolimata jätkunud läbi kogu elu ja aeg-ajalt on turjale tulnud võtta lausa küla-, kooli- ja Estonia parvlaeva täis muret, mis ootab asjatundlikku leevendust. Legendaarsest vaimulike suguvõsast pärit Naatan Haamer näitab oma lugu jutustades seda, kuidas jõuda tasakaaluni. Või kui see tasakaal ei saabugi siinses elus, siis pärast seda kindlasti.

 

Indrek Hargla. Apteeker Melchior ja Pilaatuse evangeelium

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 19 tundi 53 minutit

 

Issanda Aasta 1433 sügisel tuleb Melchiori juurde Harju läänimees Hunold Metsentaken ja palub tema abi, et päästa süütu mees hukkamisest. Melchior peab minema Toompeale, kuulsa rüütli Detmar von Wenthuseni majja, kus hiljuti on julmal kombel tapetud üks inimene, ja Metsentaken on veendunud, et õige süüdlane on endiselt vabaduses ja elab selles majas rahulikult edasi. See on ohtlik ülesanne, kuid Melchior võtab selle vastu. Ta leiab peagi, et Wenthuseni maja peidab endas palju saladusi ja üks nendest võib olla seotud kurikuulsa raamatuga, mille nimi on "Pilaatuse evangeelium". Õige mõrvar peab olema keegi Wenthuseni maja väärikast elanikest ning Melchior on kistud aadlimeeste omavahelistesse tülidesse. Romaani teine tegevusliin jälgib Melchiori poja tegutsemisi Lübeckis ja Hamburgis, kus ta lahendab Wakenstede suguvõsa needuse mõistatuse ning saab salapärase alkeemiku Benedictus Bremeri õpilaseks. "Apteeker Melchior ja Pilaatuse evangeelium" on seitsmes raamat Indrek Hargla ajalooliste kriminaalromaanide tsüklis, milles kuritegusid lahendab Tallinna apteeker Melchior Wakenstede.

 

Nick Hornby. Pikk tee alla

teksti esitanud Kristian Põldma

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 14 tundi 07 minutit

 

Kandiline kiviplats maa ja taeva vahel – Londoni enesetapjate meelispaik – on ainus, mis seob Nick Hornby romaani nelja tegelast. Martin on telest pagendatud saatejuht, kes on istunud vangis alaealise tüdrukuga magamise eest; Maureen üksikema, kelle päevi täidab sügava puudega poja eest hoolitsemine; Jess pidetu teismeline, kes enne ütleb ja alles siis mõtleb, ning JJ ameeriklane võõral maal, kes on ilma jäänud oma rokkbändist ja tüdrukust. Ja ometi suudavad need neli inimest üksteist paremini mõista, kui suudab keegi nende lähedastest, sest kohtumispaik annab selleks kätte võtme: nende kõigi elus on ebaõnne kuhjunud nii palju, et vabasurm tundub veel ainsa väljapääsuna. Kordamööda pajatades kerivad tegelased ühtaegu lahti nii nappe sündmusi kui oma elutunnetust ja tausta. Nende katse klaarida suhteid elu ja surma, inimeste ja jumalaga on häbemata aus, nende jutt siiras ja tavatultki argikeelne. See, ja nelja nii isemoodi maailma kokkupõrkamine mõjub pigem iroonilise kui traagilisena.

 

Lars Kepler. Laatsarus

teksti esitanud Malle Allika

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2020

1 CD : DAISY raamat, 15 tundi 27 minutit

 

Oslos leitakse ühest korterist surnud mees. Kui politseinik avab köögis sügavkülmiku, teeb ta õõvastava leiu. Ohvriks osutub keegi seni tundmatu hauarüvetaja ja trofeede koguja. Mõni päev hiljem võtab Joona Linnaga ühendust üks saksa politseikomissar ja palub abi seoses Rostocki lähedal kämpingus toimunud mõrvaga. Joona mõistab, et muster, mis sealt paistma hakkab, on hullumeelne, kuid samas on seda võimatu eirata. Mõned nimetaksid surnust tagasitulemist imeks, teised aga õudusunenäoks. Põnevikumeister Lars Kepler on tagasi oma seitsmenda raamatuga Joona Linnast.

 

Enn Kippel. Jüriöö

teksti esitanud Tarmo Hints

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 14 tundi 40 minutit

 

Romaan jutustab loo Jüriöö ülestõusust 1343 aastal. Kuna romaani autor Enn Kippel oli tuntud kui suur sõjaajaloo huviline ja vanade relvade kollektsionäär, siis tugineb ka kogu sündmustik neil vähestel ajaloolistel faktidel, mis Jüriöö ülestõusust tänu vanadele kroonikatele teada on. Sellele karkassile tuginedes hargnebki ilukirjanduslik romaan, kus lisaks sõjasündmustele maalitakse laiem pilt ka selleaegsest elust Eestimaal. Raamatus leiab kirjeldamist isegi sadama lihttööliste õhtune prassing ja rüütliturniir.

 

Helle Leemets. Pikk tee koju, ehk, Siberi valge lumi

teksti esitanud Silvia Karro

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 13 tundi 52 minutit

 

1941. aasta 14. juunil nelja-aastasena Siberisse küüditatud autor on mälestustes kirja pannud oma pere loo, aga pööranud tähelepanu ka Siberi kolkakülade elu-olu, inimeste ja looduse kirjeldamisele. Veel jutustab ta sellest, milliste raskuste ja probleemidega tuli 16 aastat võõras keskkonnas kasvanud ja seal hariduse saanud inimesel kokku puutuda pärast kodumaale naasmist. Autori mälestusi täiendavad tema ema vanas eas kirja pandud meenutused elust Viljandis möödunud sajandi alguses (sealhulgas praeguse pärimusmuusika aida tööst) ning 1941. aasta küüditamisest.

 

Alexander McCall Smith. Pühapäevane filosoofiaklubi

teksti esitanud Urve Koni

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 15 minutit

 

Isabel Dalhousie teab, et Edinburgh’ George’iaegsete fassaadide taga näitab moraalne kompass ahnust, ebaausust ja himurust. Isabeli kui filosoofi, rakenduseetika ajakirja toimetaja ning pühapäevase filosoofiaklubi asutaja ülesandeks on kaardistada inimkäitumise keerukusi. Aga kui ta näeb ühte meest Usher Halli rõdult alla kukkumas, ütleb tema instinkt, et see ei saanud olla õnnetu kukkumine – ta tõugati sealt alla. Soovist lahendada allakukkunud noormehe mõistatus asub Isabel tegutsema amatöördetektiivina. Selle, mis tal ametliku positsiooni osas puudu jääb, korvab ta kontaktide ja informantidega, kelle hulka kuuluvad näiteks tema majapidaja Grace, kaunis vennatütar Cat ja Cati endine kallim Jamie, kelle võlud panevad Isabeli lausa oma isiklikku eetikat ümber vaatama.

 

Valdur Mikita. Mikita keeleaabits

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 3 tundi 56 minutit

 

Loovus ja isikupärane keeletunnetus on olulisemad kui õigekiri. See raamat jutustab eesti keele omailmast, mis on põnev, salapärane ja ennekõike väga ilus. Keel on eesti rahva kõige suurem ja kõige vanem ühislooming. Pole kahtlust, et eesti keel kuulub maailma kõige elujõulisemate keelte hulka. Siin raamatus on juttu põliskeelest ja keelemüütidest, keelemängudest ja maagilisest sõnast ning sünesteetide hämmastavast maailmast. Inimene võib lõpetada kooli ja mitte osata õigesti kirjutada, kuid südamevaluks pole põhjust: keeleline andekus ja õigekirjaoskus ongi erinevad asjad. See, kes tunneb eesti keele sõnade maitset, ei peagi teadma millise, sõna ette tuleb panna koma! (Valdur Mikita)

 

Christina Rickardsson. Ära kaota lootust

teksti esitanud Ingrid Margus

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 53 minutit

 

Tõestisündinud lugu sellest, kuidas kaks täiesti erinevat maailma on kujundanud inimese elu. "Ma sündisin Brasiilia kõnnumaal ja umbes viienda eluaastani elasin koos emaga koopas. Hiljem said meie koduks ühe São Paolo slummi tänavad. Pidin selles keskkonnas tihti üksi toime tulema ja väikevenna eest hoolitsema, kuni sattusime lastekodusse. Aasta hiljem, kui olin kaheksane, lapsendas meid rootsi perekond ja kolisime Rootsi, Vindelini." Meil avaneb võimalus käia Christina Rickardssoni jälgedes, kui ta minevikku otsides Brasiiliasse naaseb. See on vapustav ja emotsionaalne reis, mis räägib näljast, väärkohtlemisest ja emast lahutamisest, Rootsi väikelinna kolimisega kaasnenud kultuurikonfliktidest ja seal suureks kasvamisest. See on raamat haavatavusest, valust ja leinast, aga ka armastusest, rõõmust ja sõprusest. "Ära kaota lootust" on võimas lugu oma elu kujundamisest ja jõu leidmisest, et alati edasi liikuda. Christina Rickardsson, sünninimega Christiana Mara Coelho, on ettevõtja, lektor ja seikleja, kes soovib oma loo jutustamisega inspireerida teisi maailma paremaks muutma. Hiljuti asutas ta fondi Coelho Growth Foundation, mille eesmärgiks on toetada raskustes lapsi ja noori.

 

Kelly Rimmer. Salajane tütar

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2020

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 48 minutit

 

Kui nägin esimest korda oma vastsündinud lapse nägu, püüdsin selle endale mällu talletada. Ta võeti minult ära ja teadsin, et ei pruugi enam kunagi oma tütart näha. 38 aastat hiljem... "Sa oled lapsendatud." Kolm sõna ja Sabina elu on igavesti kaheks purunenud enne ja pärast neid sõnu. Sabina ootab oma esimest last ega suuda mõista, kuidas võib ema tütre hüljata ja miks ta vanemad hoidsid seda tema eest saladuses. Sabina on otsustanud üles otsida naise, kes ta reetis. See, mis edasi juhtub, muudab kõike mitte ainult Sabina, vaid ka pikki aastaid teda armastanud naiste elus. See raamat on autori järjekordne liigutav ja suurepäraselt kirja pandud lugu eemaloleku valust ja armastuse jõust.

 

Erik Schmidt. Minu onu Bernhard Schmidt

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 35 minutit

 

Iga astronoom teab, mis on Schmidti kaamera – seda tüüpi teleskoopidega tehtud fotodest on koostatud kõige täiuslikumad taevaatlased. Paljudele jäi aga kauaks teadmata, et selle kaamera leiutanud optik Bernhard Schmidt (1879-1935) oli pärit Eestist, Naissaarelt. Geniaalse optiku, astronoomi ja leiutaja Bernhard Schmidti heitlikku ja vaevarikast teed maailmakuulsaks leiduriks saamisel kirjeldab haaravalt tema Mallorcal elav vennapoeg Erik Scmidt, kes rikastab jutustust isiklike muljete ja mälestustega oma onust ning 20. sajandi alguse Eestist ja Saksamaast.

 

Walter Scott. Ivanhoe

teksti esitanud Sander Raus

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1975

1 CD : DAISY raamat, 20 tundi 51 minutit

 

Ajalooline rüütliromaan 12. sajandi Inglismaast, mis hakkas kujunema killustatud feodaalvalduste maast monoliitseks kuningriigiks. Kõik näivad omavahel sõjajalal olevat - normannid saksidega, kristlased juutidega, lihtrahvas feodaalidega ja feodaalid omavahel. Põikpäist feodaalijõuku juhib kuningas Richard Lõvisüdame vend John, kes on venna äraolekul haaranud võimu. Keegi ei tea, keda usaldada. Ainult asjasse pühendatuile on teada, et kodumaale on naasnud Richard Lõvisüdame truu kaaskondlane, vapper rüütel Wilfred Ivanhoe. Walter Scott annab rea värvikaid tegelaskujusid: tüüpilised tolle aja röövrüütlid Front-de-Boeuf ja Bois-Guilbert, juut Yorki Isaac koos oma tütre Rebekkaga, Robin Hood ja tema vabakütid, preestirüüs liiderdaja ja prassija abt Aymer jt. Kosutav lugemine keskaegse inimeste tõekspidamistest ja inimestest, kelle tähtsaim varandus oli nende au.

 

Olga Tokarczuk. Algus ja teised ajad

teksti esitanud Anne Margiste

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 07 minutit

 

Poola tuntumaid nüüdiskirjanikke Olga Tokarczuk on ühtviisi nii kriitikute kui lugejate lemmik. Ta on saanud peaaegu kõik Poola tähtsamad kirjanduspreemiad ning neljal korralon tema romaanid võitnud sealse "Aasta raamatu" lugejaküsitluse. "Algus ja teised ajad" (1996) on Olga Tocarczuki läbimurdeteos, praeguseks on see tõlgitud 24 keelde. Romaan kirjeldab üht Poola küla 1914. aastast kuni XX sajandi lõpukümnendini, tegelased on arhetüüpsed ja tihti ekstsentrilisedki. Tegemist on omamoodi kaleidoskoopilise mikrokosmosega, lisaks külaelanikele, mõisahärrale ja kirikuõpetajale näeme siin asju ja aja kulgemist ka Jumala, pulstunud karvaga lita Pupe, kohviveski, seeneniidistiku, Jeszkotle Jumalaema pühapildi ja metsas elava Paha Inimese vaatepunktist. "Alguses" segunevad rahvapärimused ja kristlikud legendid. Toimub ka asju, mida oleme harjunud pidama üleloomulikuks. Kriitikud ongi Tokarczuki proosat iseloomustanud sõnapaariga "mütoloogiline realism".

 

Lembit Uustulnd. Avameri. Kalamehe mõrsja

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 15 tundi 36 minutit

 

Romaan "Avameri. Kalamehe mõrsja" on järg romaanile "Avameri. Kapten". Romaanis jätkuvad SRTR Roobaku meeskonna ponnistused kalapüügil Aafrika vetes ning ootamatu dokiremont Luandas, kus samal ajal on poliitiline situatsioon läinud väga teravaks, kaldal käib sõda ja kohalikule nõukogude kogukonnale on välja kuulutatud 48-tunnine valmisolek evakuatsiooniks. Selles segaduses, kus keegi ei tea ega tahagi midagi teada, peab noor kapten Volmer näitama iseloomu. Kolhoosi Kaluri Poeg tegevusele on tugeva pitseri vajutanud babiidi-afäär, kuid sellele vaatamata peavad inimesed leidma võimaluse oma töid ja tegemisi jätkata ja nagu ütleb püügiosakonna ülem Olev Räim: "Alati on kusagil midagi uuritud ja puuritud, mida meie sinna parata saame. Meie jätkame oma taotlusi ja asja ajamist sama rahulikult ja järjekindlalt kui varem ..."

 

Ruth Ware. Luku taga

teksti esitanud Inge Henk

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2020

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 16 minutit

 

Ta satub kuulutuse peale juhuslikult, otsides hoopis midagi muud. Võimalus tundub aga liiga hea, et seda käest lasta – lapsehoidja koht koos majutuse ja hämmastavalt helde palgaga. Kui Rowan Caine viimaks Heatherbrae majja jõuab, armub ta sellesse kõrvuni. Luksuslik nutimaja, imeline Šoti mägismaa ja täiuslik esikaane-perekond lummasid teda esimesest silmapilgust. Ta ei tea veel, et see kõik muutub varsti piinarikkaks õudusunenäoks, mis lõpeb lapse surma ja Rowani vangistamisega kahtlustatuna mõrvas. Rowan teab, et on teinud vigu. Ta möönab, et valetas töökoha saamiseks ega käitunud lastega alati kõige paremini. Patuta ta kindlasti ei ole, kuid ta pole süüdi kõiges – vähemalt mitte mõrvas. Mis tähendab, et keegi teine on. Ruth Ware’i pinget keriv stiil ja ootamatud pöörded teevad raamatust kaasaja Agatha Christie põneviku, mida on võimatu käest panna.

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Салли Боумен. Отвергнутый дар

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2004

1 CD : mp3 formaat, 11 tundi 54 minutit

 

Марис Ветра. Рига тогда ...

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2004

1 CD : mp3 formaat, 16 tundi 18 minutit

 

Дональд Гамильтон. Дилетанты

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2003

1 CD : mp3 formaat, 8 tundi 51 minutit

 

Джуд Деверо. Вечность

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2003

1 CD : mp3 formaat, 9 tundi 30 minutit

 

Вилис Лацис. Каменистый путь

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2000

1 CD : mp3 formaat, 11 tundi 06 minutit

 

Александра Маринина. Светлый лик смерти

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2004

1 CD : mp3 formaat, 12 tundi 32 minutit

 

Фридрих Незнанский. Операция "Кристалл

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2003

1 CD : mp3 formaat, 14 tundi 54 minutit

 

Хилари Норман. Гонки на выживание

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2004

1 CD : mp3 formaat, 17 tundi 58 minutit

 

Татьяна Устинова. Пороки и их поклонники

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2003

1 CD : mp3 formaat, 12 tundi 43 minutit

 

Ааду Хинт. Свой остров

читает Алексей Горпинченко

Таллинн : Эстонская библиотека для слепых, 2020

1 CD : DAISY книга, 6 tundi 22 minutit

 

Сюзанна Энок. Неудержимое желание

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2003

1 CD : mp3 formaat, 10 tundi 30 minutit

 

Punktkirjas raamatud

 

Kairi Look. Piia Präänik ja bandiidid

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 köites, 120 lk.

 

Piia Prääniku mõnus elu Papli puiestee majas number 5 pööratakse pea peale, kui selgub, et Piia saab õeks – kolmikutele! Kui värsked Präänikud lõpuks sisse kolivad, hakkab majas juhtuma väga kummalisi asju. Neisse on segatud ka meemaias Jack, jõuk karusid ja kahtlasevõitu naabrid. Koos uue sõbra Villemiga asub Piia tegudele, enne kui asi päris käest ära läheb.

 

Ilmar Tomusk. Kõrvalised isikud

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 köites, 106 lk.

 

Keele ja sõnadega on väga kummaline lugu. Sa ütled, et paned mütsi pähe, aga tegelikult paned pea mütsi. Proovid panna soki jalga, kuid juhtub hoopis vastupidi ning jalg läheb sokki. Kui talv on käes, pole see tegelikult üldse käes, vaid hoopis õues. Sügav lumi on aga eriti naljakas - sina hakkad lumememme tegema või kelgutama, lumi muudkui sügab. Sul võib olla suus mitu keelt, kuid kõige ilusam neist on eesti keel. See raamat ongi eesti keelest ja sellest, kui lõbus ja vahva see keel võib olla.

 

Puuteraamatud

 

Taktiilsed hoonete fassaadid. 3. raamat

Tallinn : Glint, 2020

9 lehte

 

Kirjeldustõlkega filmid

 

Kevade

stsenaristid Kaljo Kiisk, Voldemar Panso, režissöör Arvo Kruusement, kirjeldustõlke koostasid: Piret Õunapuu, Artur Räpp, teksti luges: Jette Karmin

Tallinn : Film Tower, 2020

1 DVD, 1 tund 24 minutit

 

Paunvere kihelkonnakooli õpilased Arno ja Teele, Toots ja Kiir, Tõnisson ja Imelik kogevad ühe koolitalve jooksul tundeid, mille jälgi nad kannavad terve oma edaspidise elu - tõelisest sõprusest ja esimesest armastusest kuni eneseleidmise ja elusihtide selginemiseni. Lugu täis kirevaid juhtumusi, värvikaid karaktereid, lopsakat huumorit ja peeni tundevarjundeid jutustab noorte inimeste kujunemisest nende elukevadel.