Raamatututvustaja

Veebruar 2020

 

 

Sisukord:

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Punktkirjas raamatud

 

Kirjeldustõlkega filmid

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Mihkel Aitsam. Hiislari tütar

teksti esitanud Anne Rekkaro

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2020

1 CD : DAISY raamat, 15 tundi 42 minutit

 

Mihkel Aitsami ajaloolise romaani "Hiislari tütar" sündmused toimuvad 16. sajandi esimesel poolel Vigala ordulossis ja selle ümbruses ning kirjeldavad toonast olustikku, rahvakombeid, uskumusi ja kiriku reformatsiooniga seotud konflikte erakordse detailsuse ja haaravusega.

 

Ann Cleeves. Õhku haihtunud

teksti esitanud Anne Margiste

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 22 minutit

 

Kunagiste ülikoolikaaslaste seltskond sõidab Londoni valgusesärast kaugele riigi ääremaale, Shetlandi kõige põhjapoolsemale saarele Unstile, et tähistada sõpruskonna ühe liikme abiellumist Shetlandi mehega. Kuid paljutõotavalt ja rõõmsalt alanud puhkusereis saab ootamatu pöörde, kui üks sõpradest kaob, otsekui oleks ta õhku haihtunud. Shetland ei ole London, siin on kõik teisiti – kesksuvine igavene poolvalgus, katkematu tuul, madal ning muutlik taevas ja hoopis teistmoodi inimesed. Ja lisaks neile veel kummitused. Sündmuste käiku sekkub tüdruk, kes uppus Unsti rannal tõusuvette 1920. aastail. Või vähemalt nii see näib. Juhtumit asuvad uurima Jimmy Perez ja Willow Reeves. Neil tuleb lahendada õhku haihtunud naise mõistatus ja ühtlasi püüda kinni kummitus. On see tõesti võimalik, et õnnetult lahkunud lapse hing käib veel nii paljude aastate möödudes elavaid kimbutamas? Või peituvad põhjused ja lahendused lähemal?

 

Melba Escobar. Ilu Kodu

teksti esitanud Külli Palmsaar

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 15 minutit

 

"Ilu Kodu" pakub jõhkrat röntgenpilti riigist, kus ideaalid sunnitakse kiiresti alistuma korruptsioonile, ebaõiglusele ja kiire raha kultuurile. Kriminaalromaani vormis lugu toob välja kõige halvema, mida tänapäeval Ladina-Ameerikast leida võib. Lugu joonistub välja kolme vahelduva naishääle esituses, kelle elud ja lood põimuvad ühes Bogotá kuulsas ilusalongis, mis on kui lõuend, millele kujuneb ajapikku pilt valedele üles ehitatud ühiskonnast.

 

Robert Galbraith. Surmav valge

teksti esitanud Lauri Kaldoja

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 22 tundi 55 minutit

 

Eradetektiiv Cormoran Strike’i büroosse tuleb kasimata noormees Billy, kes usub, et nägi lapsepõlves pealt koletut kuritegu. Kuigi on selge, et noormehe mõistusega pole kõik korras, jääb midagi tema jutu juures Strike’i häirima ja ta asub tõe jälgi ajama. Õige varsti vajab büroo teeneid üks tuntud poliitik ning Strike ja büroo kaasosanik Robin Ellacott hakkavad tegelema väljapressimisjuhtumiga, millel on ootamatu seos Billy looga. Taustaks 2012. aasta Londoni olümpiamängude sagin, sukelduvad Strike ja Robin, kelle tunded teineteise vastu muutuvad aina keerulisemaks, rikaste ja ilusate maailma, mille glamuurse fassaadi taga paljastub aga midagi sootuks inetumat.

 

Kathleen Glasgow. Katkine tüdruk

teksti esitanud Ingrid Margus

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 38 minutit

 

Charlotte Davis on katki. Seitsmeteistaastaselt on ta juba kaotanud rohkem kui enamik inimesi terve elu jooksul. Aga ta on õppinud unustama. Klaaspurgi killud lõikavad sügavale ja valu uhab kurbuse minema, kuni järele jääb ainult rahu. Ei pea mõtlema isale ja jõele. Parimale sõbrannale, kes on igaveseks kadunud. Ega emale, kel pole enam midagi anda. Iga uus arm teeb Charlie südant veidike kõvemaks, aga see valutab ikka hirmsasti. Valutab nii väga, et ta ei hooligi enam, ja vahel peabki niimoodi minema, enne kui kuristiku servalt leitakse tagasitee. Kathleen Glasgow’ debüütromaan on südantlõhestavalt reaalne, vankumatult aus ja sügavalt liigutav portree teismelisest tüdrukust, kes äärepealt ennast kaotab, ja teekonnast, mille ta peab ette võtma, et oma nahas ellu jääda. Autor hoiab lugejal kogu teekonna vältel judinad seljas. Selle hullumeelse tüdruku lugu on tegelikult lugu sellest, mis tunne on elada tüdrukuna hullumeelses maailmas, sellest, kuidas maailm meid katki teeb ja kuidas me end jälle kokku liimime. See on lugu, millest ei saa mööda vaadata.

 

John Grisham. Isepäine vandekogu

teksti esitanud Tarmo Hints

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 21 tundi 12 minutit

 

Biloxis, Mississippi osariigis on kohtuistungil mängus tuhanded dollarid. Kohtuasi on algatatud tubakafirma vastu ning seepärast on vandekohus teravdatud tähelepanu all. Ning kuigi alguses näib kõik tavapärane, hakkavad järsku mõned vandekohtunikud veidralt käituma ning vähemalt üks neist väidab, et teda jälitatakse. Lõpuks tuleb nad istungi lõpuni eraldada. Ja siis helistab keegi noor naine ja teatab, et ta on võimeline vandekohtu käitumist ennustama.

 

Nancy Mitford. Armastus külmas kliimas

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 55 minutit

 

"Armastus külmas kliimas" on säravalt romantiline teos, mis kirjeldab värvikalt aristokraatide kadunud hiilgust kahe maailmasõja vahelisel Inglismaal ja kuulub kindlalt inglise kirjanduse klassika hulka. Ehkki romaanis on kujutatud kõrgaadli elu, võib vaimukuste pillerkaari varjus aimata ka nukramaid alatoone, sest armastus võtab sageli ootamatu kuju või jääb hoopis tabamatuks. Nagu heades raamatutes ikka, on selleski teoses midagi rohkemat, kui esmapilgul paistab, ning küllap sellepärast püsib see seniajani värskena.

 

Mihkel Mutt. Töö ja armastus

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 36 minutit

 

Marginaalides ja lühemates tekstides jagab autor oma mõtteid ja tundeid seoses "Tõe ja õiguse" surematute tegelastega. Läbi Andrese ja Pearu, Mauruse ja Ramilda, Indreku, Karini ja teiste vaatleb ta eesti elu ja kogu maailma, olles seejuures juures nagu ikka kaastundlik ja irooniline.

 

Ketlin Priilinn. Miraculum

teksti esitanud Eva Jaanson

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2018

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 18 minutit

 

Mirjam pidi terve oma lapsepõlve hoolt kandma nooremate õdede-vendade eest, sest alkoholilembesel emal polnud lastest sooja ega külma. Nüüd, lõpuks ometi iseseisev, naudib ta täiel rinnal vabadust ega taha kodus elatud aja peale mõeldagi. Kui aga ema ootamatult sureb ja ilmneb, et tema neljal alaealisel lapsel pole kellegi juurde minna, tuleb neiul seista silmitsi väga raskete valikutega. Kas saata õed-vennad lastekodusse või püüda kogu koormaga jälle ise hakkama saada – taas kord omaenda elu ohvriks tuues?

 

Joseph Roth. Legend pühast joodikust

teksti esitanud Kaire Klaos

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2020

1 CD : DAISY raamat, 1 tund 48 minutit

 

Režissööpr ja dramaturg Geza von Cziffra (1900-1989) kirjeldab oma raamatus "Püha joodik. Mälestusi Joseph Rothist" (1983) nende viimast jutuajamist, mille teemaks oli Rothi käsilolev jutustus "Legend pühast joodikust". Cziffra küsimusele, miks on joodik püha, vastas Roth, et samal põhjusel, mis temagi, mõlemale saab osaks Jumala arm: nii nagu Andreasele kukub pidevalt sülle raha, nii õnnistatakse teada loomingulise andega, puhutakse taas lõkkele leek, mis ähvardab kustuda... "Legendis pühast joodikust" kajastub kirjaniku enda saatus, see kujutab kolme viimast nädalat Andreas Kartaki elus, Rothil kulus selle kirjapanekuks 1939. aastal neli kuud, viiendal, maikuus, ta suri. Novell ilmus postuumselt. (Tõlkija järelsõnast)

 

Max Seeck. Mefisto puudutus

teksti esitanud Kristian Põldma

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 33 minutit

 

Varem surnuks peetud Soome diplomaat on võltspassi kasutades Horvaatiast põgenenud ja jätnud endast maha peata laiba. Zagrebi Soome suursaatkonna töötaja Jare Westerlundi jäljed lõpevad Stockholmi lennuväljal. Kui Interpoli uurija Annika Lehto juhtunust kuuleb, on ta otsekohe valmis haiguspuhkuse katkestama ja asuma Westerlundi jälgi ajama. Tal õnnestub saada endaga kaasa kaitsejõudude spetsialist ja endine luureohvitser Daniel Kuisma, kellega koos ta on varemgi püüdnud diplomaati leida. Aga mida kaugemale Annika ja Danieli uurimine edeneb, seda selgemaks saab, et nende jälitatava sees elab kurjus, millega on targem mitte tegemist teha… Max Seecki hingetuks võtva kiirusega arenev põnevik on iseseisev järg eelmisel aastal ilmunud raamatule "Hammurapi inglid". See raamat pälvis kriitikute kiituse ja kujunes menukiks lugejate hulgas, Soome krimikirjanike selts valis teose aasta parimaks esikromaaniks.

 

Herman Sergo. Lootsitoa jutud

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 11 minutit

 

Herman Sergo on kirjanik, kellele meri on olnud koduks ning meremeheamet leivateenistuseks. Seepärast on tema loomingki merest lahutamatu. Eks räägi ju igaüks sellest, mis talle kõige lähedasem on, mida ta kõige paremini tunneb ning mille üle südant valutab. Käesolevasse kogumikku on kirjanik talletanud mälestusi meremehe-teest. Need mälestused on tõsielulised, tihti täpsete nimedegagi, ja neid on heietatud peamiselt Tallinna Merekaubasadama pisikeses lootsitoas. Kuigi lootsituba on mõeldud puhkamiseks, on selle siniseks suitsetatud lae all rohkete kuulajate keskel oma südant tühjaks pajatanud nii tüürimees, laevajuht, madrus kui ka mõnigi kapten ise. Ühe mälestus kutsub esile assotsiatsioonid teises jne. jne. Need, kellel oli enne kojuminekuga kiire, toetuvad eneselegi märkamatult koikuservale ja – "Lootsitoa jutud" ongi veerema pandud...

 

Aristarch Sinkel. Lembitu

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 20 tundi 31 minutit

 

Romaani tegevustiku teljeks on suurvanem Lembitu pingutused ühendada sama keelt kõnelevad, kuid eri meelt kihelkonnad vastupanuks ülekaalukale vastasele. Ahnus, edevus, saamahimu, kõrkus – need on põhjused, miks kokkulepped nii visalt sünnivad. Muistsete eestlaste vaidlused Raiküla nõukojas meenutavad poliitilisi kemplusi tänases Eestis. "Lembitu" on hämmastavalt kaasaegne ning rahustavalt ajatu raamatu, mis tuletab meelde inimese suurust ja valikute olulisust ning sisendab usku jäävate väärtuste püsimisse. (Ivo Parbus)

 

Jonathan Stroud. Golemi silm

teksti esitanud Helle Tiikmaa

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2018

1 CD : DAISY raamat, 16 tundi 02 minutit

 

"Samarkandi amuletis" võitis noor võlur Nathaniel au ja kuulsust sellega, et päästis eluga riskides valitsusele kuuluva vägeva juveeli impeeriumi vaenlaste käest; "Golemi silmas" jätkab ta komeedina oma kiiret tõusu ministeeriumiridades. Ent Londonis külvab hirmu ja hävingut salapärane vastupanuliikumine, ning peagi satuvad hädaohtu nii Nathanieli töökoht kui ka tema elu. Teda ei ohusta mitte ainult tabamatu Kitty ja tema kaaslased vastupanuliikumisest, vaid ka Londonit laastav tundmatu ja hävituslik vägi. Nathanielil tuleb võtta ette ohtlik reis vaenulikku Prahasse ning kutsuda taas välja tülikas, salapärane ja kiire taibuga džinn Bartimaeus. Saab alguse maagia, seikluste ja poliitiliste mängude kiirelt keerlev karussell, kus Nathanieli, Bartimaeuse ja Kitty saatused ootamatult ühte põimuvad.

 

Jonathan Stroud. Ptolemaiose värav

teksti esitanud Helle Tiikmaa

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2018

1 CD : DAISY raamat, 14 tundi 44 minutit

 

Kaks tuhat aastat on möödunud sest ajast, kui Bartimaeus oma võimete tipul oli – võitmatu lahinguis ja võimsa võluri Ptolemaiose usaldusalune. Nüüd, maal vangis ja oma isand Nathanieli põlglikku suhtumist taluma pidades, taipab Bartimaeus, et tema jõud on otsakorral. Samal ajal uurib varjunime all Londonis elav Kitty Jones salamahti võlukunsti ja deemoneid, lootes lõpetada džinnide ja inimeste vahelise igavese vastuseisu. Bartimaeuse triloogia erakordne viimane raamat ühendab endas erinevaid sajandeid ja viib lugejad seni tundmatutesse maailmadesse. Bartimaeuse, Nathanieli ja Kitty saatused ühinevad veel viimast korda. Koos peavad nad võitma reeturist võlurid, paljastama verdtarretamapaneva vandenõu ja astuma vastu kõige suuremale ohule, mida võlumaailm elades näinud on. Ning mis kõige hullem – nad peavad võitlema üksteisega...

 

Jonathan Stroud. Saalomoni sõrmus

teksti esitanud Helle Tiikmaa

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2018

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 19 minutit

 

Iisrael, 960 Issanda aasta. Oma nördimuseks on džinn Bartimaeus orjastatud ning rassib ja rabab iga päev võimsa kuningas Saalomoni heaks, kes oma võlusõrmusega tervet impeeriumit hirmuvalitsuse all hoiab. Ja nii masendav kui Bartimaeuse eluke ka on, võtavad sündmused pöörde, mis vaese džinni veel suuremasse plindrisse paneb. Ta päästab kena noore tütarlapse elu. Asmira ei ole aga sugugi lihtne maatüdruk – Seeba kuninganna on saatnud ta Jeruusalemma ülisalajasele missioonile. Bartimaeus paisatakse seiklustesse, kus ta peab kasutama kogu oma nutti ja kavalust, et aina uute vaenlaste käest eluga pääseda. Jonathan Stroudi populaarse Bartimaeuse triloogia eellugu "Saalomoni sõrmus" on tõeliselt pöörane seiklusjutt – võlukunst, intriigid ja suurepärased tegelaskujud pakuvad põnevust juba esimesest leheküljest. Tõeline maiuspala – peagi leiate, et seda raamatut on võimatu käest panna.

 

Jonathan Stroud. Samarkandi amulett

teksti esitanud Helle Tiikmaa

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2018

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 46 minutit

 

Kui noor võluriõpilane Nathaniel 5000-aastase džinni Bartimaeuse maa peale kutsub, arvab too, et tal ei tule teha midagi, mis oleks kurnavam paarist silmamoonutusest. Kuid Nathaniel on oma vanuse kohta erakordselt nutikas ning tema peas mõlgub midagi hoopis ohtlikumat: kättemaks. Vastu tahtmist saadetakse Bartimaeus ennekuulmatult halastamatu ja auahne vanemvõluri Simon Lovelace'i käest varastama kurikuulsat Samarkandi amuletti. Enne kui džinn ja õpipoiss arugi saavad, leiavad nad end võluintriigide, mõrvade ja vastuhaku virrvarrist. See humoorikas ja kaasahaarav romaan, mille tegevus leiab aset võlurite poolt juhitavas tänapäeva Londonis, kütkestab igas vanuses lugejaid.

 

Urve Tinnuri. Kui põld oleks järv

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2020

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 10 minutit

 

Romaani tegevustik hõlmab üht kalendriaastat 1960ndate alguses. Üksildane, omapärase ja tundliku sisemaailmaga kaheksa-aastane Lemmi kasvab Kesk-Eesti väikeses külakeses. Tema silmade läbi nähtu annab lugejale võimaluse elada kaasa tollase lihtsa eesti perekonna argipäevale. Lapseea fantaasiatest tulvil kujutluspildid moodustavad terava kontrasti nõukoguliku sovhoosielu karmi reaalsusega, mil materiaalsete hüvede nappus õpetas inimesi väärtustama armsaid pisiasju. Nagu igale ajastule omane, valitsevad ka selles kogukonnas keerulised inimsuhted, olgu need siis sugulaste, naabrite või pereliikmete vahelised. Suure südamesoojuse ja mõnusa huumoriga kirja pandud lood lasevad oletada autori hingesugulust väikese Lemmi, tema ema ja isaga.

 

Urve Tinnuri. Õed

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2020

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 17 minutit

 

On 1944. aasta kevadtalv, vene väed lähenevad ähvardavalt Eesti piiridele. Õed Reeni ja Õie evakueeruvad koos paljude teistega oma sünnilinnast Narvast ning leiavad ajutise ulualuse väikeses Virumaa kolkakülas. Hargnema hakkab elu keerdkäikude rägastik, kus ei puudu pidev olelusvõitlus, õdede omavahelised ja ka nende sisemised konfliktid, mõlema peres aset leidvad tragöödiad ja hingerahu maatasa tegev lubamatu armusuhe. Kõigele sellele heidavad omakorda sünget varju sõjajärgsed rasked ja trööstitud kolhoosiaastad, mis ei jäta eriti ruumi lootusele ilusast homsest. Kuni Stalini surmani 1953...

 

Jukka Viikilä. Akvarellid Engeli linnast

teksti esitanud Tarmo Hints

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 23 minutit

 

Kevad 1816. Vene keiser Aleksander I on otsustanud: Turu linna suurpõlengu järel saab Soome suurvürstiriigi uueks pealinnaks Helsingi. Kaljusele rannikule, meretuulte ja pakase meelevalda peab kerkima ajastu ideaalidele vastav uusklassitsistlik tulevikulinn. "Akvarellid Engeli linnast" on Helsingi linnaarhitekti Johan Carl Ludvig Engeli fiktiivne päevaraamat aastatest 1816‒1840. Revalis ja Turus karjääri alustanud sakslane näib aimavat vastuseid keisri soovidele. Tema pliiats paneb paberile ampiirstiilis linnakeskuse: senatihoone, ülikooli ja selle raamatukogu ning valendavasse kõrgusesse pürgiva toomkiriku. Päeviku sissekannetes kangastuvad üksteise järel hooned ja tänavatevõrk, millest tuntakse Helsingit ka täna. Ainult kuus aastat, lubas Engel oma naisele Charlottele. Kumbki ei osanud aimata, et Helsingist saab arhitekti elutöö. Ja kõigel on oma hind. Raamat pälvis 2016. aastal Soomes ilukirjanduse vallas kõrgeima tunnustuse, Finlandia preemia.

 

Elme Väljaste. Silm sihikul

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2020

1 CD : DAISY raamat, 14 tundi 32 minutit

 

Raamatus kohtub lugeja taas juba eelmisest romaanist "Täiskuu, reede 13" tuttava perekond Silmaga. Eradetektiiv Denno Silm koos kihlatu Hedvigiga ning sensitiivsete võimetega ema Maie Silm koos tütre Õnnega asuvad uut kuritööd ja anonüümset ähvardajat paljastama.

 

Tõnu Õnnepalu. Lõpmatus (Esimene kevad)

teksti esitanud Mart Aas

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 02 minutit

 

Sellel maratonil pole finišijoont. Jooksed, kuni kukud. Muidu on maraton nagu maraton ikka. Oma tõusude ja mõõnadega. Väsimusega ja tundega, et enam ei jõua. Ja ei jõuagi. Ja mis mõtet sellel jooksmisel üldse on? Kuhu see viib? Eikuhugi! Loobud. Ja just sellel hetkel, kui oled juba täiesti loobunud, kui oled raja kõrvale maha langemas, tabab sind jõupuhang nagu ilmutus. Sa oled jõudnud Lõpmatusse. Finišil polegi enam tähtsust. Ta tuleb: omal ajal. See tähendab: sinu ajal. Su aeg saab kirja. Millal ja milline: oled unustanud selle üle muretsemast.

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Андрей Воронин. Русская Княжна Мария

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2003

1 CD : mp3 formaat, 14 tundi 53 minutit

 

Андрей Дышев. Черный тюльпан

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2003

1 CD : mp3 formaat, 20 tundi 02 minutit

 

Александра Маринина. Каждый за себя

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2003

1 CD : mp3 formaat, 16 tundi

 

Виктор Пронин. Банда-7

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2003

1 CD : mp3 formaat, 16 tundi 26 minutit

 

Марина Серова. Риск, засада, пистолет. Осиное гнездо

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2003

1 CD : mp3 formaat, 10 tundi 24 minutit

 

Татьяна Устинова. Родня по крови

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2003

1 CD : mp3 formaat, 14 tundi 54 minutit

 

Punktkirjas raamatud

 

Andrus Kivirähk. Tont ja Facebook

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

123 lk.

 

"Kaka ja kevad" ning "Karneval ja kartulisalat" saavad järje. Andrus Kivirähki uus lasteraamat "Tont ja Facebook" sisaldab lugusid kärbsepirukast, tatipuust, täispuhutavast vanaisast ja laulvast kuusepuust. Aga lugeda saab ka musimaiast herilasest, imelisest ketšupist, karvasest sülearvutist, saabastega supist ning veel paljudest kummalistest tegelastest.

 

Kairi Look. Piia Präänik kolib sisse

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

110 lk.

 

Piia Präänik kolib isa, ema ja kass Nuustikuga hubasesse puumajja Papli puiesteel. Tema uusaastasoov on lihtne: leida uues kodus palju sõpru. Ja Piia ei pea pettuma! Maja number 5 on lahedatest tegelastest pungil – alates ülakorruse pontsakast bernhardiinist ja riidekapis redutavast koist ning lõpetades Kanadast pärit Jackiga, kes armastab kohutavalt karusid. Ja siis on Piial ju veel maailma parim onu Rasmus, kes armastab punki ja pungi.

 

Siiri Pärkson. Ämblike kool, ehk, Tsenko seiklused ja sekeldused

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

2 köites, 177 lk.

 

"Ämblike kool" koosneb lühikestest lugudest, kus saame tuttavaks ämblikupoiss Tsenko ja tema sõprade Mia-Mai, Ähhi, Alfresko, vana Kännuämbliku ja paljude teistega. Sündmustik toimub Eesti metsas, kus ämblikulastega igasuguseid naljakaid ja õpetlikke juhtumisi sünnib. Raamatu humoorikad ja fantaasiarikkad lood tutvustavad lapsele loodust, annavad teadmisi taimedest, loomadest ja putukatest. Raamatus toimuv tegevus- ja mõttemaailm on antud ämblike pilgu läbi.

 

Kirjeldustõlkega filmid

 

Distants

kirjeldustõlge Anti Naulainen ja Merilyn Jaeski, esitab Anti Naulainen

Tallinn : Kakora, 2020

1 DVD, 24 minutit

 

Ootamatult merele laskunud udus hulbib sihitult üksik paat. Mootor ei tööta ja nähtavus on sama halb kui paadis istuva isa ja poja suhted. Mehi halvav hirm jätab nad maailmaruumi kõiksusesse üksi, vastamisi tundmatu ohuga. Kas nad pääsevad udust välja ja saavad oma suhetes puhtalt lehelt alustada? Või on juba lootusetult hilja...

 

Heleni sünnipäev

kirjeldustõlge Annika Kupits ja Merilyn Jaeski, esitab Annika Kupits

Tallinn : Kakora, 2020

1 DVD, 18 minutit

 

Keskealine Helen, kes pole ikka veel üle saanud oma abielu purunemisest, veetakse tema sünnipäeval ööklubisse. Suutmata elule uut võimalust anda, lõpetab ta õhtu sissetungijana oma kodus. Kui sa ei ole valmis minema edasi, tuleb minna tagasi...

 

Ükssarvik

kirjeldustõlge Kärt Mikli ja Kairi Kivitar, esitab Kärt Mikli, tõlketeksti loeb Küllike Perkmann

Tallinn : Kakora, 2020

1 DVD, 1 tund 47 minutit

 

Tehnoloogiaettevõtja Rain Rannu teine mängufilm on start-up-komöödia, mis jutustab kahe noore iduettevõtja teekonnast "kodugaraažist" maailma tehnoloogia mekasse Silicon Valleysse. Tempokas film annab autentse ja värvika pildi tehnoloogiafirma tegemise võlust ja valust, usaldamisest ja unistamisest, hullusest ja hulljulgusest... inspiratsiooniks mõistagi kõik maailma Steve Jobsid, Bill Gatesid, Mark Zuckerbergid ja Elon Muskid. Kõik unistavad miljardist. Lugu põhineb enam kui 30 reaalse Eesti start-up-ettevõtja kohati uskumatutel ja humoorikatel juhtumistel ning kogemusel viimase 15 aasta jooksul.

 

Must Peeter

kirjeldustõlge Ingrid Krull ja Kai Kuusk, esitab Liisi Selg

Tallinn : Kakora, 2020

1 DVD, 21 minutit

 

Peeter Sauteri novellil “Must Notsu” põhinev sarkastiline komöödia abielupaarist, kelle vahel käib pidev võitlus, teineteise proovilepanek, ärritamine. Peeter ja tema naine õhtustavad sõpradega restoranis. Naise väitel ei ole nad juba kaks nädalat tülitsenud. Aga see on vaid ettekääne, kerimaks lahti korralikku sõda. Naine provotseerib meest masohistlikku järjekindlusega ja saab oma tahtmise. Mehe vastulöök on rabav ja naeruväärne.

 

Taasta side

kirjeldustõlge Raili Loit ja Christel Sogenbits, esitab Raili Loit

Tallinn : Kakora, 2020

1 DVD, 27 minutit

 

Noor politseinik Siim infiltreerub kriminaalsesse narkokaubanduse maailma, et võtta vahele regiooni suurim pättide ninamees. Operatsiooni käigus avastab ta pahade mestist hoopis oma kadunud isa, kes pättide jaoks töötab. Ülesande teostus saab endale palju keerulisema vormi, lüües lahti vanad haavad ning isa- poja keerulise suhte.