Raamatututvustaja

Jaanuar 2020

 

 

Sisukord:

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Punktkirjas raamatud

 

Kirjeldustõlkega filmid

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Boriss Akunin. Must linn

teksti esitanud Everin Häggblom

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 14 tundi 27 minutit

 

1914. aasta. Erast Petrovitš Fandorini järjekordne seiklus toimub Esimese maailmasõja eelõhtul Bakuus, hiilgavas ning kohutavas nafta, uusrikaste, tuliste terroristide ja idamaa röövlite linnas. Seekord saab suur detektiiv endale vastase, keda võita näib olevat võimatu. Populaarseima Vene detektiivkirjaniku Boriss Akunini raamatute kangelane Erast Petrovitš Fandorin uurib keerulisi juhtumeid XIX-XX sajandil.

 

Anneli Ammas. Kaie Kõrb

teksti esitanud Sirje Treiman

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 4 tundi 42 minutit

 

Kui priimabaleriin Kaie Kõrbi nüüd juba nelikümmend aastat tagasi esimesel katsel balletikooli vastu ei võetud, kõndis ta, vihapisarad silmis, Toompealt alla ning vandus, et läheb tagasi ja seisab aasta pärast uuesti range komisjoni ees. Läkski – ikka ema käekõrval – ja vastuvõtjatel ei tekkinud enam mõtetki, et ta baleriiniks ei kõlba. Praeguse eluetapi kõige tähtsamaid tegelasi, imelisi kaksikuid Eduardi ja Raimondit ootas ta koos abikaasa, lätlase Viesturs Jansonsiga seitse pikka aastat. Küllap mõni teine oleks unistusele lapsi saada 47aastaselt kriipsu peale tõmmanud ja leppinud, et see õnn jääb maitsmata. Kaie aga unistas edasi ning võib taas kord olla õnnelik ja rahul, et on harjunud unistuste nimel nii kaua kannatama, kuni need lõpuks täituvad.

 

Anne Applebaum. Punane näljahäda

teksti esitanud Kaire Klaos

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 17 tundi 14 minutit

 

1929. aastal pani Stalin aluse sovetiriigi põllumajanduse kollektiviseerimisele − seda võib nimetada teiseks punarevolutsiooniks oktoobripöörde järel −, millega kihutati miljonid talupojad oma kodunt ja maalt minema. Kolhooside rajamine tõi kaasa katastroofilise, Euroopa ajaloo rängima näljahäda. Aastail 1931−1933 suri NSVL-is nälga vähemalt viis miljonit inimest. Kuid hädaliste abistamise asemel kasutas totalitaarriik tragöödiat ära selleks, et vabaneda endale tüütust poliitilisest probleemist. Anne Applebaum selgitab, et need üle kolme miljoni ukrainlase, kes nälja tõttu hukkusid, ei olnud juhuslikud äpardunud poliitika ohvrid, vaid Stalin jättis nad kavakindlalt surema. Applebaum tõestab arhiividokumentide ja mälestuste abil seda, mida on ammu kahtlustatud: vastuseks Ukrainas hulgaliselt toimunud rahutustele pani Stalin paika plaani Ukraina talupoegkond hävitada. Moskva sulges Ukraina piirid ja võttis sellelt provintsi staatusse alandatud liiduvabariigilt kogu toidu. Nälg levis kiiresti ja inimesed olid valmis sööma kõike: puukoort, koeri, laipu. "Punane näljahäda" kirjeldab haaravalt lihtsate inimeste võitlust seletamatu kurjusega ühes 20. sajandi kõige võikamas massimõrvas.

 

Lars Berge. Hundirünnak

teksti esitanud Mart Aas

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 37 minutit

 

Kõige rohkem hämmastas mind väljend "hundi kaubamärk". On kummaline, kui kõne all on loomaliik ja selle juures kasutatakse turundustermineid. Hunt ei anna lubadust parandada mu elu, ega muuda mind kui tarbijat rahulolevamaks. Hunt ei tegutse kaupade ja teenuste turul. Hunt elab sootuks teistsuguses materiaalses tegelikkuses, kus on ainutähtis ellu jääda ja kõige olulisem reegel on energiat mitte raistata. Hunt on hunt. 12. juunil 2012. aastal leitakse Kolmårdeni loomapargi hunditarandikust kolmekümneaastase hunditalitaja surnukeha. See on šokk kõigile loomapargi töötajatele, sest naise oskus nende suurte röövloomadega käituda oli seni olnud muljetavaldav. Inimese võimuses ei ole muuta loodusseadusi vastavalt oma mõtetele ja tahtmistele. Raamatus "Hundirünnak" ilmneb ühe traagilise loo kaudu tõsiasi: inimesed ei taju metsloomade ohtlikkust. Nendega üritatakse luua samasugust sidet nagu koduloomadega. Eiratakse asjaolu, et hundist koera ei saa, sest instinktid ei kao kunagi. Põnev ja kaasahaarav lugu, mis selgitab inimese ja metsiku looduse vastasseisu.

 

Jessie Burton. Muusa

teksti esitanud Ingrid Margus

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 40 minutit

 

Pilt võib öelda rohkem kui tuhat sõna. Aga oskab ka varjata oma autorit ja sünnilugu. 1967. aasta kuumal juulipäeval läheb Odelle Bastien Londonis Skeltoni galeriisse teadmisega, et kohe muutub tema elu täiesti teistsuguseks. Viis aastat tagasi saabus ta koos sõbrannaga Trinidadist Londonisse ja on püüdnud seal endale kohta leida. Nüüd on talle pakutud masinakirjutaja tööd suurilmaliku ja salapärase Marjorie Quicki juhendamisel. Ehkki Quick võtab Odelle’i oma tiiva alla ja julgustab teda kasutama võimeid, mida too õieti ei teadnud endas olevatki, jääb naine ise saladuseks – ka siis, kui galeriisse tuuakse mõistatusliku ajalooga tundmatu meistriteos. Tõde maali kohta peitub 1936. aastas ja suures Hispaania maamajas, kus tuntud kunstikaupmehe tütar Olive Schloss hellitab omi lootusi. Sellesse haprasse paradiisi satub kunstnikust revolutsionäär Isaac Robles koos poolõe Teresaga, kes imbuvad Schlosside perekonda, tuues kaasa plahvatuslikud ja hävitavad tagajärjed. Haarav ja pingeline "Muusa" on unustamatu romaan püüdlustest, identiteedist, kinnisideedest ja armastusest, pettusest ja ehtsusest. Varem on kirjastuselt "Varrak" ilmunud Jessie Burtoni menuromaan "Miniaturist".

 

Bo Carpelan. Lapsepõli

teksti esitanud Kristian Põldma

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 34 minutit

 

Aadlisuguvõsast pärit soomerootsi luuletaja ja prosaist Bo Carpelan (1926–2011) on üks väheseid Soome kirjanikke, kes on pälvinud Finlandia kirjandusauhinna kaks korda. Esimese sai ta 1993. aastal romaani "Urwind" eest ja teise 2005. aastal romaani "Berg" (eesti keeles "Suve varjud") eest. Samuti on ta pälvinud hulgaliselt luuleauhindu, muu hulgas Prix Européen de Littérature. 1980. aastal nimetas Soome president U. K. Kekkonen Carpelani kaunite kunstide professoriks. Carpelanist doktoritöö kirjutanud Anna Hollsten ütleb, et BC on intellektuaalne luuletaja, kuid lugejal ei pea olema tema teadmisi, et luulest aru saada. BC on ise tõdenud, et kirjutamisel annab pilt talle algtõuke. "Ma näen kõike piltides, isegi mälestusi", tõdeb kirjanik, kelle sõnul keel on elurütm, aastaaegade vahelduvus, meeleline, aimatav. Käesolevas romaanis "Lapsepõli", mis valmis 2008. aastal, on kõike seda tunda. Romaan kirjeldab poiss Davi kasvuaastaid sõjaeelsetel keerulistel 1930. aastatel Helsingis. Kirjaniku detailirohke keel on luuleline, see peegeldab poisi tundlikku siseilma ning teda ümbritseva täiskasvanute elu-olu traagilisust, kust aimub juba lähenevat katastroofi.

 

Laetitia Colombani. Palmik

teksti esitanud Valli Pärn

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 45 minutit

 

Smita, Giulia ja Sarah elavad eri maailmades ja eri maailmajagudes. Nad kõik peavad üles näitama erakordset vaprust ja trotsima ühiskondlikke eelarvamusi, et võidelda selle eest, millesse nad usuvad. Smita elab Indias, väikeses Badlapuri külakeses Uttar Pradeshi piiri ääres. Ta kuulub ühiskonna heidikute hulka, puutumatute kasti. Tema ametiks on latriinide tühjendamine paljakäsi – amet, mida antakse edasi emalt tütrele. Niisugune on kord ja kastisüsteemi reeglite rikkumine on seadusega karistatav. Smita on valmis mängu panema nii enda kui ka oma pere elu ja turvalisuse, et võimaldada oma tütrele kooliharidust. Et anda talle võimalus elada teistsugust elu. Giulia töötab oma isa ettevõttes, mis on viimane traditsiooniline parukatöökoda Palermos. Kui tema isaga ühel päeval õnnetus juhtub, avastab neiu, et töökoda on pankroti äärel, nii tööliste kui ka Giulia perekonna saatus ripub juuksekarva otsas – sõna otseses mõttes. Sarah on mainekas advokaat, tema büroo on üks edukamatest kogu Montréalis ja kõigest neljakümneaastasena ootab Sarah'd ees osanikuks ülendamine. Karjääri nimel on Sarah ohverdanud kogu isikliku elu, vaba aja ja suhted. Nüüd on ta jõudmas karjääri tippu, kui ta kuuleb sünget uudist, mis paiskab segi kogu ta elukorralduse.

 

Joël Dicker. Baltimore'ide raamat

teksti esitanud Kristian Põldma

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 16 tundi 30 minutit

 

Baltimore’i poisid. Goldmanide gäng. Nii kutsutakse Marcust, Woodyt ja Hillelit, kolme lahutamatut nõbu, keda kõigi meelest ootab hiilgav tulevik – Marcust kirjanikuna, Woodyt jalgpallurina ja Hillelit advokaadina. Ent kuhjuvate saladuste ja valede, armukadeduse ja reetmise raskuse all hakkab nende kuningriik lagunema, hävides tragöödiaga, mis jätab kogu perekonna kunagisest kuulsusrikkusest alles vaid häbi ja varemed. Pärast aastaid painavaid minevikumälestusi otsustab Marcus möödunule silma vaadata ning enda ja oma nõbude perekonna traagilise loo kirja panna, aimamata, et see viib ta taas kokku ka ühega nende hävingu põhjustajatest. Suurejoonelise, viit aastakümmet hõlmava perekonnasaaga autorilt Joël Dickerilt on eesti keeles varem ilmunud Prantsuse Akadeemia romaaniauhinnaga pärjatud "Tõde Harry Queberti juhtumi kohta" (Tänapäev, 2017).

 

Thorbjörn Egner. Sööbik ja Pisik

teksti esitanud Anne Tullus

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2019

1 CD : DAISY raamat, 21 minutit

 

Õpetlik jutustus Jussist, kes ei pesnud hambaid ja sõi palju magusat. Tema hambaaukudes elasid aga kaks väikest tegelast Sööbik ja Pisik, kes nautisid oma head elu päevani, kuni Juss läks hambaarstile. See on lugu sellest, mida need mehikesed suus tegid ja miks lapsed peavad kindlasti hambaid pesema ja hambaarsti külastama.

 

Artur I. Erich. Saladuste varjud

teksti esitanud Anne Margiste

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 38 minutit

 

Romaan Saladuste varjud kuulub küll kaheksanda raamatuna sarja Äikese varjud, kuid on loetav ka teistest sõltumata, nagu ka romaanitsükli eelnevad raamatud Enne äikest (2007), Äike (2008), Pärast äikest (2008), Välgust tabatud (2009), Varjud (2009), Varjude allee (2010) ja Äikese varjud (2012). Käes on aasta 1992, Eesti on taas vabaks saanud. Romaani tegevus toimub paralleelselt nii Berliinis, kus elab neljast õest veel ainsana elus olev Alla kui ka Eestis. Alla tunneb ennast suguvõsa tõelise matriarhina ning käitub ka sellele vastavalt, järgides tahtmatult varem selles rollis tema enda kriitikat pälvinud õde Ollit.

 

Marje Ernits. Jänesehaak

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 3 tundi 37 minutit

 

Ira Teveri lugude neljandas raamatus tuleb uurijal lahti harutada Köismäe vallas toimunud raske liiklusõnnetus. Järsus kurvis avarii teinud auto juht on koomas ja kaasreisijaks olnud tundmatu naine hukkunud. Jäljed sündmus kohal on hajunud, sest kriminalistide menetlusse jõuab juhtum alles nädalaid hiljem, siis, kui selgub, et hukkunud naine oli tapetud juba enne avarii toimumist. Ira kahtlustab, et toimunud avarii võis olla korraldatud mõrva varjamiseks. Asunud hukkunud naise identiteeti tuvastama, jõuab uurimine mitmesse Skandinaavia riiki. Ometi ei usu uurija Tever, et naise vägivaldse surma põhjuseid tuleks nii kaugelt otsida. Ta võtab pihtide vahele kohalikud elanikud ning avarii uurimise käigus tuleb ilmsiks veel palju muudki, mis seni kiivalt saladuses oli hoitud.

 

Marje Ernits. Kaks lasku

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 49 minutit

 

Laguna valla rabametsas leitakse mahalastud põdravasikas ja kohaliku jahimehe laip. Olukord tundub kahtlane, kuna taparelvad on kadunud ja sündmuskohalt ei leita ainsatki jälge. Juhtumiga hakkab tegelema uurija Ira Tever. Peagi saab selgeks, et vallaelanike minevikku katab saladuseloor ja pea igal neist võis olla soov metsast leitud mehega arveid õiendada. Ira peab välja selgitama, kas esialgu seletamatuna näiva mõrvamüsteeriumi ajendiks võisid olla mehe rohked armusuhted, ammune konflikt naabritega, jahimeeste omavaheline rivaalitsemine või veel midagi muud.

 

Marje Ernits. Mees puukastis

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 41 minutit

 

Linnast Perispä alevisse kolinud noorpere leiab kevadel oma vastrenoveeritud korterile kuuluvast puukuurist küttepuude kastist surnud mehe. Kohale sõitnud uurija arvates võis laip olla seal juba eelmise aasta talvest, aga kohaliku konstaabli sõnul pole alevis keegi kadunuks jäänud. Juhtumit määratakse uurima noor inspektor Ira Tever. Surnul pole nime ega nägu ja loo lahendus tundub võimatu, ometi suudab uurija jõuda jälile nii mehe identiteedile kui ka sellele, kes ta sinna puukasti oli peitnud.

 

Marje Ernits. Tapjakaev

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 42 minutit

 

Ira Teveri lugude viiendas raamatus läheb inspektor bossi palvel uurima maakonna äärealal juhtunud lugu tapetud koerast. See tundub esmapilgul lihtsa ülesandena, ent töö käigus sattub ta ise eluohtlikku olukorda, kukkudes heinamaal surnud looma jälgi otsides mahajäetud talukoha vanasse kaevu. Toibudes avastab ta õudusega, et lamab pimedas augus kellegi teise laibal. Ootamatult keeruliseks muutunud juhtumit peab tema asemel asuma lahendama kolleeg Anti Saam meeskonnaga, ent see ei tähenda, et kannatanu rolli sattunud Ira saaks ise uurimisest kõrvale jääda.

 

Marje Ernits. Tüdruk mäelt

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 28 minutit

 

Noor uurija Ira Tever on üles kasvanud ja hariduse omandanud suures linnas, ometi tahab ta ametialast karjääri alustada just provintsis, et vabaneda oma kuulsa advokaadist isa kurikuulsast mainest, mis teda saatma kipub. Lõpuks leiabki noor naine oma unistuste töökoha vaikses maakonnakeskuses. Kõik oleks justkui hästi, ta on leidnud endale meelepärase kodu, saanud sobiliku ameti ja head kolleegid. Ent elu maakohas on linnaelust sootuks erinev ning Iral tuleb seniseid tõekspidamisi ümber hinnata ja õppida juurde asju, mida üheski koolis ei õpetata. Ira esimeseks tööülesandeks on lahendada noore tüdruku surmajuhtum, kes leitakse üksiku metsatalu lumiselt mäelt, ning tõestada, et see polnud enesetapp, vaid mõrv. Juhtumi lahendab ta oskuslikult, ent ometi jääb teda painama ebamäärane süütunne.

 

Austin R. Freeman. Laulev luu

teksti esitanud Kaire Klaos

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2020

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 12 minutit

 

Nii nagu inimene võib olla õnnelikum maja ehitades kui seal elades, võib ka teekond mõrvari avastamiseni olla hoopis huvitavam kui tema konkreetne isik.

 

Andre Gide. Valerahategijad

teksti esitanud Malle Allika

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 58 minutit

 

Gide'i romaan "Valerahategijad" (1926) lahkab silmakirjalikkust ja enesepettusi. Peategelane Édouard peab päevikut, soovides kirjutada romaani tegelikkuse olemusest. Teine autor – ehk pseudoautor, sekkuv minategelane – kommenteerib toimuvat. Édouard armub oma nõosse Oliver Molinier'sse. Nende lugu näitab Gide'i arusaama konstruktiivsest homosuhtest. Paljud teemad koonduvad kompleksseks tervikuks, nii et tulemuseks pole üksnes romaan kirjutavast kirjanikust, kes kirjutab romaani kirjanikust, kes omakorda kirjutab romaani rahavõltsimisest. Valerahategijate kamba intriigid sümboliseerivad võltskaraktereid, millega inimesed end maskeerivad.

 

Neville Goddard. Saladus peitub tundes

teksti esitanud Anne Tullus

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2018

1 CD : DAISY raamat, 44 minutit

 

Neville Lancelot Goddard (1905–1972) oli 20. sajandi üks mõjukamaid metafüüsika õpetlasi ja Uue Mõtte autoreid ning kõnelejaid. Tema kirjutised ja ideed jätkavad laia levikut ning on populaarsed ka 21. sajandil. "Saladus peitub tundes" on üks Neville Goddardi kõige võimsamaid raamatuid. Ta näitab sulle täpselt, kuidas luua soovitud reaalsust ja annab sulle meetodid selle jõu vallandamiseks. See raamat räägib soovide ellu viimise kunstist. See teos on küll väike, kuid sisutihe. Selles on varandus – selgelt kirjeldatud tee oma unistuste täitmiseks. Raamat tutvustab teadvuse seaduse toimimist unes, palves ja tundes.

 

Jüri v. Grauberg. On vaja rääkida

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 4 tundi 35 minutit

 

Elu on teater, nii arvab ka üks romaani peategelastest, Birgit. Kes mängib paremini ja hoiab pea külma, jõuab kaugemale. Tundelistel inimestel on raskem, nende tegusid kontrollib momendi emotsioon. See poleks probleem, kui inimesed omavahel rohkem suhtleksid, lapsed vanematega ja vanemad lastega räägiksid kõigest, mis neil südamel. Kahjuks jõuavad mõned selle tõe äratundmiseni liiga hilja.

 

Camilla Grebe, Paul Leander-Engström. Dirigent Peterburist

teksti esitanud Evelin Lauri

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 49 minutit

 

Moskva aastal 2003. Haiseb odava bensiini, higi ja ehitustolmu järele. Venemaa suurim naftaettevõte, mida juhib võimas oligarh Romanov, paneb investeerimispangas Pioneer Capital töötavale rootsi finantsgurule Tom Blixenile ülesandeks teha äri sadamas. Tom usub, et tuleb toime korruptsiooni ja halastamatu võimuvõitlusega, kuid avastab end vägivallaspiraalist, mis maksab mitme ta lähedase elu. Kui olukord tundub olevat lootusetu, saab ta ootamatult tuge vene prokurörilt Sergei Skurovilt. Uurimine viib nad võimu siseringidesse Kremlis. "Dirigent Peterburist" on haarav triller ja haruldaselt täpne kirjeldus 2000ndate alguse Venemaast, kus paljud said üleöö pururikkaks ja nii mõnedki kaotasid varanduse ja võimu üle maid jagades elu.

 

Martina Haag. Midagi on valesti

teksti esitanud Reelika Kasemägi

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2019

1 CD : DAISY raamat, 4 tundi 35 minutit

 

Eesti juurtega populaarse rootsi kirjaniku Martina Haagi raamat "Midagi on valesti" on romaan ellujäämisest, põhjatust tundrujärvest, kuhu keegi minna ei tohi, ühest punaseruudulisest jopest ja sellest, kuidas end lõpuks püsti ajada, kuigi oled surmkindel, et rohkemaks pole sa suuteline. Petra ja Anders on olnud abielus viisteist aastat, neil on kaks toredat poega. Nad on õnnelik perekond. Selline, mis jääb püsima kõikide tormide kiuste. Vähemalt nii on Petra alati uskunud. Aga siis ühel kevadel lihavõttepühade ajal märkab ta nende suvekodus voodi kõrval küünlajalga. Miks on Anders üksi suvilas ööbides küünla põlema pannud? Kas elekter oli ära? Või kas ta ei olnudki seal üksi? Petetud ja maha jäetud Petra püüab veel oma abielu eest võidelda, ent kui kõik pingutused jooksevad liiva, võtab ta aja maha ja põgeneb tundrusse. Seal alustab ta matkamajakese valvuri töö kõrval lahutusest raamatu kirjutamist, et ennast taas kokku lappida.

 

Karl August Hindrey. Loojak. 1. Nõid

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 48 minutit

 

"Nõid" ja "Lembitu" moodustavad romaanidiloogia "Loojak". Põhiliselt Hendriku Liivimaa kroonikale toetuva kaksikromaani sündmustik hõlmab aastaid 1212-1227, st Eestimaa esmase allutamise aega. Romaanis pääseb maksvusele Hindrey hea fabuleerimisoskus. Peategelase kaudu annab autor minevikusündmustest tõepärase pildi. "Loojak" on paremaid Eesti vanema ajaloo ilukirjanduskäsitlusi.

 

Karl August Hindrey. Loojak. 2. Lembitu

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 46 minutit

 

Eestlaste muistsest vabadusvõitlusest jutustava romaani teine osa, kus sündmustik kulmineerub Madisepäeva lahinguga ja Lembitu hukkumisega.

 

Elina Hirvonen. Kui aeg saab otsa

teksti esitanud Reelika Kasemägi

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2019

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 22 minutit

 

Maailm on katastroofi äärel, ent kui me kaotame usu paremasse tulevikku, siis mis meile üldse alles jääb? Noor mees tulistab Helsingi kesklinnas maja katuselt inimesi. Heausklik ema peab silmitsi seisma kohutava stsenaariumiga, mida ta ei ole võimeline peatama. Õel ei ole muud võimalust, kui jälgida sündmusi eemalt. Üheainsa päeva jooksul laguneb perekond kildudeks ja kui nende elud on kaalul, tuleb igal pereliikmel vaagida põhjalikult asjaolusid, mis on neid sellesse olukorda toonud. Kuid kriis on palju laiem kui vaid üks perekond. Aslak ei ole ainus noormees, kes täna relvaga katusel on. Ta on rahvusvahelise rühmituse liige, kes on otsustanud peatada keskkonnakatastroofi, tappes võimalikult palju neid, keda nad selle eest vastutavaks peavad – esimese maailma inimesi. Kas meeleheitel emal õnnestub oma vastuolulistest tunnetest võitu saada ja jõuda pojani, enne kui on hilja? See lugu räägib eludest katastroofi äärel ja lootuse leidmisest meeleheite palge ees.

 

Andrei Hvostov. Kirjad Maarale

teksti esitanud Lauri Kaldoja

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 44 minutit

 

"Teos mida te käes hoiate, on kirjutatud ühele kindlale inimesele – noorele naisele, kes saab sajandi keskel kolmekümne kolme aastaseks. Ma olen elus tähele pannud korduvat tragöödiat – kui me teatud hetkel jõuame sinnamaale, et tahaks hakata oma vanavanematele küsimusi esitama, on juba liiga hilja. Nad on läinud. "Kirjad Maarale" on sündinud katsest aimata ära need küsimused, mida mu lapselaps võiks mulle sajandi keskel esitada. Mitte ainult tema, vaid kõik need noored täiskasvanud, kes selles uues mitteilusas maailmas tahaks meil, vanavanematel, rinnust kinni haarata ja karjuda – mida te tegite?!" (Andrei Hvostov)

 

Jeanne Kalogridis. Firenze orb

teksti esitanud Külli Palmsaar

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 15 tundi 47 minutit

 

Selle kaasakiskuvalt põneva romaani tegevus leiab aset 15. sajandi Firenzes mõjuvõimsa Lorenzo Toreda valitsemisajal. Noor naine, kes on sunnitud poisiks riietatuna taskuvargana tänaval elatist teenima, kohtub salapärase mehega, kes osutub kuulsaks maagiks. Saamata täpselt aru, kes on ta sõbrad ja kes vaenlased, tuleb söakal piigal ellu jääda keset salasepitsusi, mis juhivad ta enda tavatu ande avaldumise, aga ka pere ja suure armastuse juurde. Giulia on üles kasvanud orbudekodus, aga sunnitud sealt oma trotsliku käitumise tõttu põgenema. Ta on liiga taibukas ja eriline selleks, et temast saaks vaga nunn või haisva vana parkali järjekordne tööloomast abikaasa. Neiul, kelle silmades peitub eriline saladus, tuleb mängida oluline roll, mis määrab Firenze linna saatuse.

 

Kristiina Kass. Lõvi Leo

teksti esitanud Anu Veidenberg

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2019

1 CD : DAISY raamat, 2 tundi 37 minutit

 

Kui tsirkuses keelatakse metsloomade pidamine, jääb Lõvi Leo töötuks. Õnneks tutvub ta abivalmis politseinikega, kes võtavad ta enda juurde, nii et Leost saab politseilõvi! Aga Leo ei maga niisama, vaid aitab ka politseinikel tööd teha ning sattub erinevatesse seiklustesse, nii liikluses, kuritegusid lahendades kui lapsi aidates. Lõvi Leo lõbusad seiklused õpetavad, kuidas erinevates ohuolukordades käituda, millega peaks olema ettevaatlik ning kuidas teisi aidata.

 

Mika Keränen. Soome pitsa

teksti esitanud Kristian Põldma

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 4 tundi 07 minutit

 

Supilinna kooli söökla akna alla on keegi teinud ilma loata tänavakunstiteose, mis kujutab Soome lipuga pitsat. Põnevuslugu läheb lahti siis, kui Olav katsub näpuga pilti, et kas värv on kuiv. Kui kohale saabub koolidirektor, on värviste näppudega Olav sama hästi kui süüdi ning temast saab sodija kogu koolipere silmis. Ega Rampsul jäägi muud üle, kui lahendada järjekordne juhtum ja uurida välja, kes oli see salapärane pitsameister.

 

Enn Kippel. Meelis

teksti esitanud Tarmo Hints

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 02 minutit

 

Jutustus eestlaste vabadusvõitlusest, kus peategelaseks on Lembitu poeg Meelis, kes pärast ordurüütlite käest vangist vabanemist hakkab nende vastu võitlema. Jutustus lõpeb Tartu lahinguga 1224. aastal.

 

Andrus Kivirähk. Karneval ja kartulisalat

teksti esitanud Eva Jaanson

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2019

1 CD : DAISY raamat, 2 tundi 37 minutit

 

Raamat sisaldab Andrus Kivirähki Tähekeses ilmunud jutukesi. Tark padi ja õiglane tolmuimeja, hiir, kes soovis saada kuldkalaks, ning verivorst, kes unistas sõprusest piparkookidega, maias arvuti ja jubedad barbid, lendavad trussikud ja hambavalu käes vaevlev lohe – need on vaid mõned raamatu tegelased.

 

Andrus Kivirähk. Sinine sarvedega loom

teksti esitanud Tarmo Hints

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 12 minutit

 

Andrus Kivirähki kauaoodatud uus romaan "Sinine sarvedega loom". Ostsin enesele täna kaustiku. Küll on ilus kaustik! Seest ruuduline, aga kaaned niisugused laigulised, justkui mõne isevärki looma nahk. Ega ta päris nahk küll muidugi ei ole, ikka papp, aga naha moodi. Tumesinised laigud helesinise peal justkui vihmapilved suvetaevas. Mina kujutan ette, et see võiks üks uhke elajas olla, kellel niisugune nahk seljas kasvab. Tal võiksid sarved ka peas olla, aga kits või põder ta ei oleks, ta oleks hoopis isemoodi. Hommikuti võiks teda kusagil metsaservas näha saada, kui ta tuleb puude vahelt välja kastesele aasale. Vaatad – ja suu vajub ammuli. Ei tea, mis häält see loom teha võiks? Mingit häält ta kindlasti teeks, kui ta sedasi metsast lagedale ilmub. Seda mina usun üpris kindlasti. Mina ei tea, kas ta oleks kuri loom, kes väiksemaid pudulojuseid sööb, või oleks ta selline rahulik, nagu lammas või jänes. Mina tahaks uskuda, et tema on rahulik, aga suursugune. Kellelegi häda ei tee, aga enesele ka liiga teha ei luba. Ja hääl võiks temal kõlada nagu mõni suur pasun. Nii et kostaks päris kauge maa taha, justkui kirikukell. Just, tema võikski teha sellist häält, nagu löödaks kirikutornis kella! Ja kõik, kes seda kuulevad, mõtlevad, et oh-oh-oh-oo! See ilus sinine loom on üles ärganud.

 

Kersti Kivirüüt. Deemonitaltsutajad

teksti esitanud Everin Häggblom

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 43 minutit

 

"Oli neid, kes uskusid, et Kambja ja Ülenurme valla sundliitmine tuleb mõlemale omavalitsusele kasuks. Enamik inimesi aga mõistis, et sellest kujuneb katastroof. Linnalähedase kinnisvarabuumivalla ning põllumajandusest elatuva hajakülade valla ühteliitmist võis võrrelda punasõstra ja sinivaala kokkupookimisega – niivõrd erinevad olid liidetavad."

 

Renate Krüger. Tornid silmapiiril

teksti esitanud Anne Rekkaro

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 41 minutit

 

Bernt Notke elu ja looming on ammust aega köitnud kunstiajaloolasi nii meistri kodumaal Saksamaal kui ka mujal Põhja-Euroopas, sealhulgas meil. Avaldatud seisukohti võib üldjoontes jagada kaheks. 1930. aastate lõpul Sakslase W. Paatzi mahukas monograafias oli kulmineerunud mitmeti äärmuslikult idealiseeritud suund, millega hiljem liitus ka S. Karling ja mis kohati üpris suvalise stiilikriitika abil atribueeris Notkele või ta töökojale peaaegu kõik vähegi tähelepanuväärsed anonüümsed puuskulptuurid ja maalid mitmel pool Läänemeremaades, sealhulgas Soomes, Eestis ja Lätis. Tulemuseks oli ideaalpilt Bernt Notkest kui 15. sajandi lõpul ja 16. sajandi algul alles tugevasti hiliskeskaegse elu- ja mõttelaadiga Põhja-Euroopas veel täiesti erandlikust, kõrgemasse kihti kuulunud vabakunstnikust, tohutu tegevushaarde ja võimekusega meistrist, kes valdas mitte ainult maalikunsti ja puuskulptuuri, vaid oli ka menukas graafik ja kullassepp. Sajandi teisel poolel pääses Notke-uurimises kõlama kriitiline, eelkõige tõsiasju arvestav ja analüüsiv suund, mille äärmuslikuks väljenduseks on taani õpetlase E. Moltke ülimalt skeptilised seisukohad: Bernt Notke kunstnikutegevus on paljas kunstiajalooline fantaasia, tegelikult oli ta ainult tubli ettevõtja, kes kasutas maalijaid, kujureid ja teisi meistrimehi tellimuste täitmisel. Taas ilmne liialdus. Tõde Notkest hakkab alles selguma ja seda tuleb ilmselt otsida eespool toodud äärmuslike arvamuste vahelt. Muidugi oli Notke kunstnik. Lübecki dokumentides mainitakse teda korduvalt maalijana. Et ta tõepoolest oli samal ajal ka kujur (resp. puunikerdaja), selle teevad vastuvaidlematuks hilisemad avastused.

 

Donna Leon. Surm võõral maal

teksti esitanud Mart Piirimees

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 15 minutit

 

Varasel hommikutunnil leitakse Veneetsia kanalist noore mehe surnukeha. Kui selgub, et tegu on tapetud ameeriklasega, viib juhtumi uurimine komissar Brunetti Vicenzas asuvasse Ameerika sõjaväebaasi, kus aga ei olda kuigi abivalmid. Peagi varastatakse ühelt tuntud itaallaselt kolm hinnalist maali ning kahtlastel asjaoludel sureb veel üks Ameerika sõjaväebaasi töötaja – aga juhtumitega tegelevale Brunettile antakse kõrgemalt poolt käsk uurimine lõpetada. Otsustanud omal käel jätkata, jõuab ta välja uskumatute seoste ja üllatavalt kõrge mänguni...

 

Maria Lepmaa. Oled paremat väärt

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 4 tundi 03 minutit

 

Kerstin on tugev isiksus, kes ihkab elada vabana ja võtta elult, mis võtta annab. Ta ei mõista naisi, kes pühenduvad perele ja jätavad oma elu elamata. Kerstin arvab, et elu on elamist väärt üksnes siis, kui saab teoks teha unistusi ja elada oma soovidele vastavalt. Ta ei usu, et unistusi on võimalik teostada ka laste kõrvalt, kuna lapsed nõuavad tema arvates ühelt naiselt liiga palju aega ja pühendumist. Eluõhtul tagasi vaadates teeks Kerstin paljugi teisiti, kuid siis on juba hilja…

 

Susan Luitsalu. Ka naabrid nutavad

teksti esitanud Reelika Kasemägi

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2019

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 06 minutit

 

Maire astus oma väravast välja ja hakkas mööda Pojengilehe tänavat Lehtla keskpunkti poole kõndima. Ta teadis, et kui ta vaatab Juhani akendest sisse sel hetkel, mil ta on kuti majast juba peaaegu möödumas, näeb ta teda viskiklaasiga köögilaua taga istumas, oma peene sülearvuti taga, üks käsi toetamas laupa, sõrmed juustesse põimunud. Seal ta oligi, aga täna nokkis ta ennastunustavalt nina. "Sellel mehel on tõesti hekki vaja," turtsatas Maire. Katsi ja Petsi köök, kus parasjagu oli Vicky enda teadmata põhjustanud ühepajatoidu teemalise skandaali, paistis maja sisemusest kätte läbi pikliku elutoa. "Tunneli lõpus on köök," tuli Mairele pähe imelik assotsiatsioon. Talle tundus ka kummaline, et pererahvas, kes käib tihti jooksmas ja peaks oma maja nägema sama nurga alt kui jalutajad, pole kursis, mis paistab ja mis mitte. Kats vehkis parasjagu vihaselt pannilabidaga, viskas selle siis maha ja tuiskas minema. Lehtlas on põhjalik naabrivalve, kuid mitte niivõrd turvakaalutlustel. Palju huvitavam on lugeda naabrite raha, piiluda akendesse ja levitada kuulujutte. Sotsmeedia annab selleks rohkem võimalusi kui kunagi varem. Draamad valguvad aga ka pärisellu, kuni olukord lõpuks täiesti käest ära läheb.

 

Sofia Lundberg. Küsimärk on pool südant

teksti esitanud Külli Palmsaar

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 14 tundi 04 minutit

 

Elin Boals on edukas fotograaf New Yorgis. Samiga on nad abielus olnud juba kaua ning neil on seitsmeteistkümneaastane tütar Alice. Ent pealtnäha laitmatu fassaadi taga kriibib miski, mis tekitab barjääri Elini ja ta perekonna vahele. Ühel päeval postkastist leitud tähekaart lapsepõlvesõbralt toob talle meelde vaesuses elatud lapsepõlve Gotlandil ja sündmused, mis teda sealt lahkuma sundisid, süü- ja häbitunde, mille ta oli alla surunud ning mille tõttu oma tegelikku päritolu ka lähedaste eest varjanud. Sam ja Alice püüavad teda suunata vaatama oma südamesse ning täitma seal olevad küsimärgid vastustega, mis aitaksid neil kõigil armastuses edasi minna. Elini tee viib teisele poole ookeani teisele mandrile, aga ka teise aega ja teise ellu. "Küsimärk on pool südant" on haarav romaan sellest, kuidas vastamata küsimused, rääkimata lood ning mahasurutud mälestused võivad inimelu mõjutada. See on lugu enese ja tõe leidmisest ning sellest, kuidas õppida armastama.

 

Pamela Maran. Eesti vanaemade lood ja salatarkused

teksti esitanud Viivika Laak

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 19 tundi 10 minutit

 

See raamat on sajast vanaemast, aga mitte ainult. Neil lehekülgedel saad kõige ausama ülevaate Eesti lähiajaloost ning inimhinge sügavusest ja sitkusest. Oma loo räägib vanaema, kes on saanud välgutabamuse; vanaema, kes on elanud üle lennuõnnetuse; vanaema, kes päästis veerand Eestimaast; vanaema, kes põgenes Leningradi blokaadist; vanaema, kes ülekohtuselt määrati vanglasse; vanaemad, kes veetsid nooruse Siberis ja võitlesid ellujäämise nimel, vanaemad, kes jäid sõjakoledustes orvuks ja kümned teised memmed, kelle lugu paneb õhku ahmima, heldima ja südamest kaasa elama. Need lood kinnitavad tõika, et maailmas pole kangemat jõudu kui naise hing ja suurimat väge kui armastus tema südames. See raamat jääb üheks ajalooliseks verstapostiks Eesti kultuuriloos, mida ka järeltulevad põlved saavad imetluse ja austusega veel aastakümneid lugeda.

 

Alex Michaelides. Vaikiv patsient

teksti esitanud Kaire Klaos

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 21 minutit

 

Alicia Berenson peab päevikut, et oma mõtteid lahti kirjutada ning tõestada armastatud abikaasale, et kõik on hästi. Ta ei tahaks ealeski Gabrieli muretsema panna või talle valu põhjustada. Kuni ühel õhtul tulistab Alicia Gabrieli viis korda näkku ega räägi pärast seda enam sõnagi. Psühhoterapeut Theo Faber on veendunud, et tema võimuses on Alicia rääkima panna, ehkki kuue aasta jooksul pole see kellelgi õnnestunud. Alicia loo uurimisest saab Theole kinnismõte ja ta avastab, et naise vaikimise põhjus peitub palju sügavamal, kui esiotsa arvata võis. Aga kui Alicia viimaks rääkima peaks, kas siis Theo ikka on valmis tõde kuulma?

 

Loone Ots. Mustamäe valss

teksti esitanud Liina Vahtrik

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 18 minutit

 

Oli Brežnevi aeg, kui kempsupaberit jagati leti alt. Valge vihik maksis kaks kopikat, kilo leiba kümne kopika kanti, aga pildiga kilekoti eest küsiti viis rubla. Banaanid tulid müüki vaid olümpianädalaks ning keegi ei teadnud, et Pepsi-Colat juuakse külmalt. Harilik arvuti täitis kaks parajat tuba. Nende aastate Tallinnas, täpsemalt ühes Mustamäe mikrorajoonis kasvas ja avastas elu üks tüdruk. Oma põlvkonna lapsena harjutas ta granaadiviskeid, kogus vanapaberit ning minestas raadiorivistusel. Poliitika oli igal pool. Tõnismäe pronksmeest valvasid püssidega plikad, valged kindad käes. Keskkooli pääses vaid läbi kommunistliku noorsooühingu. Tol ajal teati, et Lenin käskis õppida, õppida ja õppida. Tüdruk ja ta eakaaslased õppisid elama Eestis, kus minevik oli erifondi luku taga ning olevik täis valet. Õnneks sai mõndagi nõmedust võtta kui nalja. Sirgudes hakkasid need noored lugema, uurima, suletud uksi avama. Tarkus ja naer lasid vaimu vabaks. Mustamäe koolist astuti ellu väärikalt, iseendaks jäänult. See on lugu Mustamäest siis, kui see linnaosa oli võõrvõimu kiuste noor, kasvav ja rõõmus. Hea lõpuga lugu. (Loone Ots)

 

Anne B. Ragde. Ma teen su nii õnnelikuks

teksti esitanud Silvia Karro

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 50 minutit

 

Trondheimi äärelinnas asuva Noorte Oma Kodu nimelise korteriühistu üks trepikodadest on maailm, kus lokkab elurõõm ja sotsiaalne kontroll, kus kaheksa perekonda elavad tihedalt koos. Koduperenaised hindavad üksteise riietust ja elukombeid ning jagavad kriitilisi pilke ja teravaid kommentaare. Sealt leiab koduse juuksurisalongi ja seal ei puudu keelepeks ega toiduretseptid ega lastekasvatusprobleemid. Aasta on 1965 ja Norra heaoluühiskonnas on kõik valmis hiilgavateks päevadeks. Uuele ajale kohases korteriühistus on koduperenaiste töö tänu külmkappidele, pesumasinatele ja paljule muule muutunud kergemaks. Vaimuka jutustajana annab Anne B. Ragde oma raamatus edasi täpse ajastupildi, ühtlasi toob ta esile salaigatsusi ja allasurutud hirmu maailmas, mis püüab sarnaneda idülliga.

 

Monika Rahuoja-Vidman. Mõrtsuka jahil

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 3 tundi 05 minutit

 

Ühes Tallinna korteris leitakse tapetud naine. Lähedase ootamatu surm lööb kellel tahes jalad alt, kui sa saad aga ka mõrvasüüdistuse kaela ja sinu juttu ei usuta? Politseinikud seevastu arvavad asja uurides, et nad on pidevas vastutuules. Kas asja uurimist segab ühe uurija eraeluprobleem?

 

Piret Raud. Verihurmade aed

teksti esitanud Reelika Kasemägi

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2019

1 CD : DAISY raamat, 4 tundi 21 minutit

 

Ella Valter on veidrikust vanaproua, kes kogub äravisatud toataimi. Renate Grünberg on pereajakirja peatoimetaja, kes otsib argistest seikadest väikseid imesid. Joonatan Klaassen on noor fotograaf, kes üritab saada üle õnnetust armastusest. Juhus viib nad kokku. "Verihurmade aed" on raamat lähedusest, läheduse haprusest ja lõputust lootmisest, mis kujundab elusaatusi. Kolme värvika tegelase lugu otsib puutepunkte inimeste vahel, kelle maailmanägemine ja arusaamad tugevasti erinevad. Raua irooniline pilk seguneb omapäraselt poeetilise helgusega, mis saadab tema tegelaste õnnetumaidki hetki.

 

Lucinda Riley. Kuuõde

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 23 tundi 39 minutit

 

Raamat viib lugejad Põhja-Šoti mägismaa suursuguse looduse keskele ja Hispaania Granada mustlaskoobastesse. Romaan saadab kaht naist rännakul, mille mõlemad oma tõelist saatust otsides ette võtavad. Tiggy D'Aplièse'i päevad mööduvad keset Põhja-Šoti ürglooduse ilu, kus ta töötab hirvede varjupaigas. Kui varjupaik on sunnitud uksed sulgema, pakutakse talle töökohta kaugel mõisas, mille mõistatuslik omanik Charlie Kinnaird maadleb raskustega. Tiggyl pole aimugi, et see samm muudab pöördumatult mitte ainult tema tulevikku, vaid paneb ta ka seisma silmitsi minevikuga. 1912. aastal sünnib vaeses mustlaste kogukonnas Granada linnamüüri taga Lucía Amaya-Albaycin. Saatuse poolt oma põlvkonna kuulsaimaks flamenkotantsijannaks määratud Lucíat kihutavad tagant auahnus ja andekast kitarristist isa ning ta hakkab vaid kümneaastasena tantsima Barcelona flamenkobaarides. Kui lahvatab Hispaania kodusõda, on Lucía sunnitud koos tantsutrupiga elu eest põgenema, misjärel viib teekond nad üle ookeani New Yorki – Lucía unistuste linna. Aga et oma unistust järgida, peab ta valima tantsijakarjääri ja jumaldatud mehe vahel. "Kuuõde" on viies osa Lucinda Riley ülipopulaarsest raamatusarjast.

 

Nora Roberts. Häbist sündinud

teksti esitanud Katrin Karisma

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 05 minutit

 

Raamatut "Tulest sündinud" kiideti kui värskendavalt loomutruud ja kaasakiskuvat. "Jääst sündinud" jätkas jutustust Lääne-Iirimaal elavatest õdedest Concannonitest, tänapäeva naistest, keda ümbritseb oma maa ajatu vaim. Nüüd tõmbab Nora Robertsi bestsellertriloogiale joone alla lugu Shannonist, Ameerika kunstnikust, kellel ei õnnestu eitada oma iiri päritolu – ega ka kirge, mida ta tunneb ühe ebatavalise mehe vastu... Andeka graafiku Shannon Bodine'i elu keerles tema töö ümber prestiižikas New Yorgi reklaamibüroos. Kuni ta sai teada, kes on tema tõeline isa: Thomas Concannon. Kogu tema maailm lendas uppi. Oma kadunud ema viimast soovi täites reisis Shannon vastu tahtmist Clare'i krahvkonda. Seal sulasid tema üksindus ja häbitunne pere rüpes, kelle olemasolust tal varem aimugi ei olnud. Ning keset müstikast ja legendidest kubisevat lopsakat Iiri maastikku leidis Shannon tee saatusest määratud armastuse juurde.

 

Tapio A. M. Saarelainen. Valge snaiper Simo Häyhä

teksti esitanud Eva Jaanson

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2018

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 54 minutit

 

Simo Häyhä on sõjaajaloo kuulsamaid snaipreid, kelle kontol arvatakse olevat üle viiesaja surmava tabamuse. Häyhä võitles Kollaa jõe rindel Karjalas alates Talvesõja (1939-1940) esimesest päevast kuni ränga haavatasaamiseni vaid nädal enne Soome-NSV Liidu rahulepingu jõustumist. Ennastsalgav vastupanu mitmekordse ülekaaluga vastasele Kollaa ümbruses oli Soomele ülioluline nii strateegiliselt kui vaimselt. Seal sündis Talvesõja tuntumaid lendlauseid "Kollaa kestää" – Kollaa peab vastu. Simo Häyhäst sai selle vastupanu kehastus. Raamatu autor major Tapio Saarelainen jutustab erakordse loo maaharija peres kasvanud äärmiselt tagasihoidliku loomuga Häyhäst (1905–2002), kes õppis juba varases nooruses tundma loodust ja maastikul toimetulekut. Noore Simo meelistegevusi oli suurt kannatlikkust ja keskendumist nõudev jahipidamine. Need kogemused avasid talle tee olla edukaim täpsuskütt ka lahinguväljal oma isamaa vabadust kaitstes. Häyhä ise sõjasaavutustega ei kelkinud. "Minu paturegister", märgib ta kuivalt, kui püüab kokku lugeda enda poolt tabatud vaenlasi.

 

Tayyib Salih. Zaini pulmad

teksti esitanud Kaire Klaos

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2020

1 CD : DAISY raamat, 2 tundi 51 minutit

 

Tayyib Salihi meisterlikkus seisneb teadlikus kavatsuses kujutada lihtsaid külaelanikke ja sündmusi "monumentaalsetena, mütoloogilistena, nagu "Iliase" tegelasi". See külapildike ei ole kaugeltki "põhjamaiselt realistlik elukujutus", vaid siin domineerib rahvapärane islam oma poolmüstilise maailmakäsitusega. Selle juures tuleks meeles pidada, et nn. rahvaislam erineb tugevasti imaamide usu-arusaamadest, nii nagu rahvapärane katoliiklus erineb paavstide ja kardinalide mõttekäikudest. Tayyib Salih on omaenda sõnul soovinud selles jutustuses kujutada ideaalset ühiskonda. Tema kogukond on tasakaalus iseendaga ja olles traditsiooniline-maalähedane, on see siiski võimeline edukaimal viisil "moderniseeruma". Zaini pulmade festival teose lõpus oleks seega "kõigi leppimise" pühana eeskuju ja lootus igale ebatäiuslikule ühiskonnale. (Tõlkija järelsõnast)

 

Courtney Summers. Sadie

teksti esitanud Evelin Lauri

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 59 minutit

 

Sadie elu pole olnud kerge. Ta on üksildases väikelinnas omapäi üles kasvanud ning kasvatanud nooremat õde Mattiet, püüdes tagada talle normaalset elu ja kõigist raskustest hoolimata vee peal püsida. Aga kui Mattie leitakse surnuna, variseb Sadie maailm kokku. Pärast mõnevõrra käpardlikku politseiuurimist võtab Sadie nõuks ise õe mõrtsukas üles otsida ning asub teele, kaasas käputäis kesiseid juhtlõngu. Kui West McCray – populaarne raadiosaatejuht, kes teeb sarja Ameerika unustatud väikelinnadest – Sadie lugu kohalikus bensiinijaamas kuulma juhtub, asub ta kadunud tüdrukut otsima. Salvestades uut saatesarja, millel pealkirjaks "Tüdrukud", käib ta Sadie jälgedes, et välja selgitada, mis tegelikult juhtus ja, mis kõige olulisem, leida tüdruk enne, kui on hilja.

 

Viktor Suvorov. Spetsnaz

teksti esitanud Evelin Lauri

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 32 minutit

 

Viktor Suvorovi "Spetsnaz" on esimene Lääne lugeja jaoks mõeldud täielik ja kõikehõlmav ülevaade Nõukogude erivägedest kuni tänase Venemaa salajaste eliitmõrtsukateni välja. Selle kohta on kuni tänaseni olnud väga vähe teada, sest selle olemasolu on kiivalt varjatud ja eitatud. Sõjaväeluure (GRU) juhtimise all tegutsenud spetsnaz ehk Nõukogude eriväed olid üks kõige salapärasemaid ja armutumaid erivägesid maailmas. Nende kasutada olid Nõukogude armee tipptehnoloogia ja uusimad teadussaavutused. Tänapäeval on spetsnazi peaeesmärk vaenlase taktikaliste tuumarelvade leidmine, nende asukohast ettekandmine ja erandolukordades hävitamine kas või oma elu hinnaga. Endise GRU ohvitserina oli autor ise spetsnazi tegevusega tihedalt seotud. Selles paljastavas – ja kohati lausa šokeerivas – käsitluses räägib ta omaenda kogemustest. See on möödapääsmatult vajalik lugemisvara igaühele, keda tõeliselt huvitab Nõukogude Liidu ja praeguse Venemaa sõjaline võimekus.

 

Anton Hansen Tammsaare. Ma armastasin sakslast

teksti esitanud Aksel Orav

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1988

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 39 minutit

 

Romaani tegevus toimub 1920ndate aastate lõpul. Peategelaseks on jõuetu korporandist üliõpilane Oskar, kes on õpingud rahaliste raskuste ja tahtejõuetuse tõttu katkestanud, kuid tagasi maale vanematekoju minna ei soovi. Üürides tuba eestlannast majaproua kodus, armub ta koduõpetajannasse, vaesunud paruni tütresse Erikasse. Et nende armastus põrkab kokku neist palju vägevamaga – inimese olemusega, mida ükski ühiskonnakorra muutumine juba kergelt ei muuda… Tammsaare kujutab olukorda, tüüpe ja tegelaste mõtteilma meisterlikult ning on eriti tähelepanuväärne, et kirjeldatav pole ka täna oma usutavust kaotanud ja elab jätkuvalt edasi.

 

Tarmo Teder. Kuuskümmend aastat hiljem. Mõtuse Jaani elu ja inimesed. II

teksti esitanud Inge Henk

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2020

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 34 minutit

 

Vihm sibises vastu klaase ja heitis tuulehooga lisaks justkui herneid, mis tinisesid aknaplekil ja tornikatusel. Iilid sihisesid, lõunast kiirgasid üle tumeda mere ja läbi sääseparvse vihma Roomassaare sadamatuled, neemikul plinkis tuletorn. Abrukat ei paistnud, Loode tammik tumendas vaid aimamisi, Tori pakkus litsilikku agulivira, kolmkümmend viis aastat tagasi hävinud Tursa kiriku juures roostetas sama kaua lagunenud muuli ääres Saksa sõjaväe väikese praami vrakk. Kogu linn tundus mattunud vihma all unne, üle vee ja maa levis märg rahu, mida valvas vana jahtklubi tornis üks hullumeelne unetu. Ta tahtiski olla täiesti üksi, isegi mitte Katariinat oma kõrvale, ja Jaani vallutas tunne, et ta ei tahagi enam mitte kunagi vana jahtklubi tornist ära minna, et võiks jääda sinna koos vihmaga igaveseks.

 

Jaanus Vaiksoo. King nr: 39

teksti esitanud Kristian Põldma

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi

 

Viienda klassi poiss Paul Viies magab hommikul sisse ja otsustab sel päeval kooli mitte minna. Esimesest popipäevast saab alguse seiklus, mida ta ei oleks osanud uneski näha. Äkki elu ongi selline, samal ajal kui tema koolis istub? Üks väike juhus lükkab lumepalli veerema, Pauli teele satub kirev seltskond: kahtlane Kingamees, imeilus Jekaterina, suur ja naljakas Artur ning tema tütar Minna Riin, kellest saab Pauli parim sõber. Põnevust, mõistatusi, nalja, armastust … ja üks lugu, mis ootas oma aega.

 

Peep Vain. Keset elu

teksti esitanud Heli Kaldas

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 4 tundi 15 minutit

 

Hiljemalt keskeas kerkivad üles mitmed küsimused, millele inimene pole seni tahtnud või osanud vastata. Mõned mõtlevad elu keskpaigale omastele asjadele juba kolmekümneselt, teised hiljem. Endaga dialoogi astumine, järjest parem endast arusaamine ning oma tõe otsimine aitavad teadlikult nii elu keskpaika jõuda kui ka sellest terve nahaga läbi navigeerida. Autasuks on kergem ja parem elu. Peep Vain kirjeldab oma teises raamatus "Keset elu" peamisi elu keskpaigaga seotud väljakutseid ja lahendusi. Lisaks neile jutustab ta mitmeid isiklikke lugusid. Kõik see kokku võimaldab lugejal keskenduda omaenda elule ja märgata lootusrikkalt võimalusi, kuidas kogeda üha suuremat rahuolu ja rõõmu.

 

Eha Veem. Leskede klubi. Kadunud asitõend

teksti esitanud Kaire Klaos

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2020

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 53 minutit

 

Meres hulbib poolsurnud inimene, metsas kuuse all on röövsaak ja võib-olla luusib sealsamas röövmõrtsukas. Igatahes ei julge õed Lilleväljad enam hästi seenel käia – see annab tunda ka nende toidulaual – ja inimesed hakkavad endalt küsima, kas elu linnakärast eemal Parmojal on ikka nii turvaline, nagu nad lootsid. Leskede klubil tuleb juba Parmoja hea nime pärast tõe väljaselgitamisse oma panus anda. No võib-olla natuke uudishimu pärast ka.

 

Frans de Waal. Kas oleme küllalt nutikad mõistmaks, kui nutikad on loomad?

teksti esitanud Marite Kallasma

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2020

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 07 minutit

 

Mis eristab meie mõistust looma omast? Võiks arvata, et see on võime valmistada tööriistu, enesetunnetus, mineviku ja tuleviku tajumine, kõik need eelised, mis on aidanud meil end kehtestada planeedil domineeriva liigina. Aga viimastel aastakümnetel on need veendumused murenenud või isegi uute revolutsiooniliste uurimustega ümber lükatud. Frans de Waal kõneleb mehhanistliku loomakäsitluse tõusust ja langusest ning avab meile mõtte, et loomade mõistus võib olla palju täiuslikum ja keerulisem kui oleme seni arvanud. Käesolev raamat, tema peateos, paneb lugeja väga tõenäoliselt ümber hindama kõike, mida ta on seni loomade ja inimeste intelligentsusest arvanud.

 

Martin Widmark. Haiglamõistatus

teksti esitanud Anu Veidenberg

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2019

1 CD : DAISY raamat, 37 minutit

 

Sara Bernardil pannakse jalg kipsi. Valus on küll, aga selle vastu aitab kange tablett. Kui ta taas selgema pilguga ringi vaatab, on tema kuldkõrvarõngad kadunud. Politseiülem teab rääkida, et päris mitmel kipsi pandud patsiendil on väärisasju kadunud, aga seni pole õnnestunud näppajat tabada. Lasse ja Maia mõtlevad välja nutika plaani, kuidas varastatud kraam üles leida.

 

Martin Widmark. Jalgpallimõistatus

teksti esitanud Anu Veidenberg

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2019

1 CD : DAISY raamat, 36 minutit

 

LasseMaia detektiivibürool on jälle uus töö! Nende kodulinna jalgpallimeeskond võõrustab koduväljakul naaberlinna Solbacka meeskonda. Pinge on kohutav, sest Valleby pole juba ammu ühtegi sõprusmängu võitnud. Keset matši hakkab aga eriti imelikke asju juhtuma ning õige pea on tarvis taas tunnistada, et aset on leidnud üks häbematu ja kaval kuritöö. Kes on kurjategija? Lasse ja Maia juba uurivad!

 

Martin Widmark. Kullamõistatus

teksti esitanud Anu Veidenberg

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2019

1 CD : DAISY raamat, 40 minutit

 

Valleby panka saabub üheks ööks hoiule tervelt 250 kilo puhast kulda! Pangatöötajad on ärevil – mis siis, kui midagi juhtub? Loomulikult on pangas valvekaamera ja hoidla uks on korralikult lukus, aga mine sa tea.

 

Taani muinasjutte

teksti esitanud Pille Ringo

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 57 minutit

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Визма Белшевица. Эта дивная молодость Билле

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2003

1 CD : mp3 formaat, 10 tundi 19 minutit

 

Джудит Гулд. Рожденная в Техасе

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2003

1 CD : mp3 formaat, 14 tundi 45 minutit

 

Александр Дюма. Изабелла Баварская

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2003

1 CD : mp3 formaat, 16 tundi 19 minutit

 

Сергей Лебедев. Предел забвения

читает Эдуард Тее

Таллинн : Эстонская библиотека для слепых, 2020

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 36 minutit

 

"Предел забвения" on üks väheseid Vene romaane, mis käsitleb Nõukogude Liidu aegse vangilaagrite süsteemi pärandit. Noor geoloog reisib Kaug-Itta, saamaks selgust, kes oli tema elu päästnud pime naaber, salapärane Teine taat. Mahajäetud kaevanduste ja hüljatud barakkide vahelt leiab ta unustusse vajunud maailma, kus ohvreid ja timukaid eirata on lihtsam, kui kohutava minevikuga tõtt vaadata. Kummituslik lugu toob esile selle rüüstatud maa ilu, kus inimeste, masinate ja looduse koostöös hävitati miljoneid elusid. Tänapäeva Venemaal püütakse mineviku väärtegusid kollektiivsest mälust jõuliselt kustutada, seda hinnatavam on Lebedevi meistriteos kui kirjanduslik katse päästa ajalugu unustuse hõlma vajumast.

 

Александра Маринина. Закон трех отрицаний

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2003

1 CD : mp3 formaat, 17 tundi 26 minutit

 

Nastja Kamenskajal juhtus autoõnnetus. Peagi saadetakse ta hospidalist koju, kuid murtud jalg muudkui valutab, nii et Nastja suudab vaevu liikuda. Arstid laiutavad nõutult käsi. Nii otsustabki Nastja pöörduda ebatraditsioonilist abi osutava asjatundja poole. Kui ta vajaliku telefoninumbri valib, selgub, et see asjatundja on tapetud... Nastja korteri on vahepeal hõivanud provintsist saabunud sugulased, seepärast satub ta tuttava suvemajja, kus ta tegeleb mõtisklustega, püüab jalutades haiget jalga treenida, arutab kolleegidega detektiivitöö muresid, kuni... avastab äkki, et keegi jälgib teda...

 

Джоджо Мойес. Всё та же я

читает Татьяна Маркачёва

Таллинн : Эстонская библиотека для слепых, 2020

1 CD : DAISY raamat, 19 tundi 16 minutit

 

Louisa Clark saabub New Yorki, valmis alustama uut elu. Ta on kindel, et saab hakkama kõigega, mis teda ees ootab, ja suudab hoida elavana suhet kiirabis töötava Samiga ka siis, kui nad elavad teineteisest tuhandete miilide kaugusel. Alustades tööd Leonard Gopniku ja tema palju noorema teise abikaasa Agnese juures, avaneb Lou ees ülirikaste maailm. Liikudes koos Agnesega New Yorgi kõrgseltskonnas, kohtub Louisa Joshua Ryaniga, kes elustab ootamatul moel midagi Lou minevikust. Peagi on Louisa otsekui kaheks kistud oma Viiendal avenüül asuva töökoha ja väikese aardeid täis vintage-rõivaste poe vahel, kus ta tunneb end nagu kodus. Louisa on sunnitud endalt küsima "Kes on tegelikult Louisa Clark? Kuidas leida ennast, kui süda on korraga kahes kohas?". Lõbus, romantiline ja liigutav raamat jälgib Lou püüdlusi leida iseennast ja sobituda samas oma uude maailma.

 

Ричард Руссо. Эмпайр Фоллз

читает Алексей Горпинченко

Таллинн : Эстонская библиотека для слепых, 2020

1 CD : DAISY raamat, 19 tundi 08 minutit

 

Richard Russo kirjeldab oma romaanis elu Maine'i linnakeses Empire Fallsis, mis on ilma jäänud tööandjatest — Whitingi perekonnale kuulunud paberi- ja tekstiiliettevõtetest. Väikelinnas aastakümneid trooninud suguvõsa hiilgusest on järel vaid ajahambast puretud kinnisvara ja eakas lesk, kes ohje ikka veel enda käes hoiab. Miles Roby, raamatu peategelane, jälgib seda kunagise impeeriumi hukku Empire Grillist, kohast, kust nooruses terendas talle võimalusterohke tulevik, kuid millest nüüdseks on kujunenud tema elu rist ja viletsus. Pooleliolev lahutus, autoõnnetuses viga saanud vend, pidev jagelemine isaga, veider partnerlus linnakeses võimutseva pr. Whitingiga ja Empire Grilli kliendid... need moodustavad Milesi igapäevase elu. Tema ainsaks innustajaks on tütar Tick, keda mees üritab hellalt juhatada läbi noorukiea katsumuste.

 

Иван Тургенев. Дым. Новь

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2003

1 CD : mp3 formaat, 17 tundi 49 minutit

 

Punktkirjas raamatud

 

Arvo Pärt. Lapsepõlve lood. Laule lastekoorile : laulusõnad punktkirjas

Laulasmaa : Arvo Pärdi Keskus, 2019

16 l.

 

Kirjeldustõlkega filmid

 

Nipernaadi

režissöör-lavastaja Kaljo Kiisk, stsenaariumi autor Juhan Viiding, režissöörid V. Lunt, M. Ojasoon

kirjeldustõlke koostasid: Piret Õunapuu, Artur Räpp

teksti luges: Erki Aule

Tallinn : Film Tower, 2019

1 DVD, 1 tund 27 minutit

 

Toomas Nipernaadil ei ole põhjamaises suves rännates sihti, ta läheb, kuhu tee viib. Kõik teed viivad teda inimeste juurde, kellele tundub, et nende elu on ette määratud ja et seda tuleb võtta kui paratamatust - kuni kohtavad Nipernaadit, seda luiskelugude jutustajat ja inimeste hullutajat. Ta lubab igaühele õnne, armastust ja iseennast, ja ainus, mida keegi ei saa, on just tema ise, Nipernaadi.