Raamatututvustaja

Detsember 2019

 

 

Sisukord:

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Punktkirjas raamatud

 

Kirjeldustõlkega filmid

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Mattias Berg. Kandja

teksti esitanud Evelin Lauri

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 16 tundi 42 minutit

 

Erasmus Levine’il on väga harukordne töö. Kui Ühendriikide president on välisreisil, seisab Erasmus temast alati paari meetri kaugusel, käes mapp, mida presidendile ulatada, kui olukord peaks seda nõudma. Mapis on koodid, sidevahendid ja kõik muu vajalik, et president saaks anda käsu tuumarelvade kasutamiseks. Erasmus hindab oma töö vastutusrikkust, on selle üle uhke. Või siis mitte? Erasmuse perekond ja naabrid on kindlad, et tema tööks on üliõpilastele filosoofia õpetamine ning et loengute andmiseks viibib ta vahel nädala-paari kaupa kodust eemal. Või siis mitte? Väikese poisina seletas Erasmus emale, kuidas kirjutada salakirju, ning mõtles välja ka koodi, mida teadsid vaid tema ja ta ema. Ema on ammu seniilsena hooldekodus, järsku võtab aga keegi Erasmusega just seda koodi kasutades ühendust. Kes ja miks? Et vabaneda ohust, mida tuumarelvad inimkonna tulevikule kujutavad, oleks kõige õigem tuumapomme sisaldavad sõjaväebaasid õhku lasta. Või siis mitte? Hoogsalt algava tehnopõneviku iga peatükk pakub rohkem küsimusi kui vastuseid, kuid sekka ka harivaid seiku tuumafüüsika arenguloost.

 

Ingmar Bergman. Laterna magica

teksti esitanud Mart Aas

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 51 minutit

 

Kuulsa rootsi teatri- ja filmirežissööri Ingmar Bergmani (s. 1918) mälestusteraamat (1987). Ennast ja teisi säästmata kujutab autor selles oma elukäiku, lapsepõlve ja noorust, tööd filmis ja teatris, suhteid naistega, kohtumisi filmikunsti suurkujudega, oma eksiiliaastaid ja kojutulekut. Lõpuks ring sulgub, jääb taas lapsepõlv, isa ja ema...

 

Julie Buxbaum. Kui sõnadest jääb puudu

teksti esitanud Valli Pärn

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 59 minutit

 

Kit Lowell on oma klassi üks popimaid tüdrukuid. David Drucker on hall kuju, keda koolis keegi tähelegi ei pane. Kui juhtub kõige ebatõenäolisem ja need kaks sõpradeks saavad, on kogu kool rabatud, eriti üllatunud on aga Kit ja David ise. Kit hindab kõrgelt Davidi lausa kohatut ausust, mis mõjub nii veidralt värskendavalt. Davidile meeldib Kiti tähelepanu ja tema uudishimulik loomus. Kui Kit palub Davidi abi, et välja selgitada, miks tema isa autoõnnetuses surma sai, on poiss kohe nõus. Kumbki neist ei oska aga aimatagi, kuhu see projekt välja viib. Kas nende sõprus on nii tugev, et tõele vastu pidada?

 

Truman Capote. Külmavereliselt

teksti esitanud Jaak Tamleht ja Jüri Karindi

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1973

1 CD : DAISY raamat, 17 tundi 07 minutit

 

"Külmavereliselt" räägib 1959. aastal Kansases tõestisündinud arusaamatust ja jõhkrast nelikmõrvast ning selle uurimisest, kahtlusaluste leidmisest ning kohtuasjast ja -otsusest kuni täideviimiseni välja. Selle raamatuga kaotas Capote seni krimireportaaže tõsikirjandusest eraldanud selge piiri, mõnede arvates lõi koguni uue žanri – dokumentaalromaani.

 

Adrian Cowell. Džungli südames

teksti esitanud Eduard Ralja

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1972

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 33 minutit

 

See on raamat tsivilisatsiooni pealetungist Lõuna-Ameerika ürgmetsadele ja ühtlasi peaaegu lootusetust võitlusest väljasurevate indiaani hõimude säilitamise eest. Autorit on kirjutama ajendanud pigem mure selle inimtõu pärast kui eksootiliselt kirevate muljete küllus.

 

Arne Dahl. Piirimaa

teksti esitanud Mart Aas

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 59 minutit

 

Tüdruku nimi on Ellen Savinger ja ta on kolm nädalat kadunud olnud. Sam Berger kardab, et tüdruk on langenud sarimõrvari ohvriks, aga enamik tema kolleegidest Stockholmi politseis ei taha teda kuulda võtta – kuni laipa ei ole, ei ole ka kuritegu. Siis satub Sam kokku salapärase Nathalie Fredéniga, kes näib juhtumist üllatavalt palju teadvat. Päevavalgele tuleb lugu, mille peadpööritavalt käänulised harud on Sami eluga kokku põimunud. Äkitselt saab kütist jahisaak ja hämaral piirimaal ootab tõde, mida liiga paljud soovivad varjata. See tempokas romaan, mis on täis lõkse ja salaruume, on esimene lugu, milles tegutsevad Sam Berger ja Molly Blom.

 

Arne Dahl. Sisemaa

teksti esitanud Mart Aas

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 18 minutit

 

Kui endine uurija Sam Berger silmad lahti teeb, ei ole tal aimugi, kus ta viibib. Ta leiab end üleni valgest märkideta maailmast. Aga siis ilmub tema kõrvale endine kaitsepolitseinik Molly Blom ja Bergerile saab selgeks, et nad on jooksus õigusemõistmise eest, mis ei mõista õigust. Põhja-Rootsi inimtühjal sisemaal redutav detektiivipaar saab ootamatu ülesande, mis meenutab Sam Bergerile üht ebameeldivat juhtumit minevikust. Kas tookord mõisteti mõrvas süüdi ikka tõeline süüdlane? Pealtnäha lihtne ülesanne vestelda ühe hüsteerilise vandenõuteoreetikuga võtab ehmatavalt tõsise ja isikliku pöörde. Arne Dahli menuka põneviku "Piirimaa" järg "Sisemaa" on närvekõditav retk pimeduse jääkülma südamesse.

 

Arne Dahl. Vetevald

teksti esitanud Mart Aas

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 40 minutit

 

Ta viibis vetevallas. Raskusjõudu ei olnud, tõstejõudu ei olnud. Kurssi ei olnud. Orientiire ei olnud. Järgmised ujumisliigutused võisid ühtviisi vabalt viia teda sügavikku või veepinnale või avamerre. Sam Berger jäi paigale, hõljus suures tühjuses ja iga ujumisliigutus võis viia teda surmale lähemale. Sam Bergerit kahtlustatakse mõrvas, mida ta ei ole toime pannud, ja tema partner Molly Blom on koomas. Berger põgeneb saarestikku ja ootab kaitsepolitsei juhtkonnalt korraldusi. Peale politsei ajab teda taga ka Carsten, kaitsepolitsei raudvara, kes on poolt vahetanud ja töötab nüüd terroristide heaks. Stockholmi ähvardab terrorioht ja tagaotsitav mõrvar – kes on pealegi röövinud ühe tüdruku – võib pääseda. Kas Berger on lahendus või osa probleemist? "Vetevald" on Arne Dahli menukate romaanide "Piirimaa" ja "Sisemaa" järg, rahvusvahelise haardega kriminaalromaan, kus autor näitab taas oma meisterlikkust.

 

Camilla Grebe. Koduloom

teksti esitanud Inge Henk

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 22 minutit

 

Rootsi väikelinnas Ormbergis toimunud jõhker mõrv toob kokku kolm inimest: noore politseiniku Malini, kes on seni elanud vaikset korralikku elu, psühholoogilise portreteerija Hanne, kes on sattunud väga keerulisse olukorda, ja poisi nimega Jake, kellel on suur saladus. Mõrvari jaht osutub üliohtlikuks ja tõde, nagu tihti juhtub, maksab kõrget hinda. Camilla Grebe "Koduloom" on sünge ja ääretult põnev jutustus meie kaasajast ning valedest, mida räägime teistele ja ka nendele, kellesse tahaksime ise uskuda. "Koduloom" valiti 2017. aastal Põhjamaade parimaks krimiromaaniks.

 

George Grossmith, Weedon Grossmith. Mõttetu mehe päevaraamat

teksti esitanud Evelin Lauri

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 4 tundi 55 minutit

 

"Mõttetu mehe päevaraamat" on huumoriklassika tippu kuuluv teos, mille peakangelane Charles Pooter ilmus lugejate ette esmakordselt Inglise satiiriajakirja Punch lehekülgedel 1888. aastal. Sellest ajast peale on hiljem raamatuna ilmunud teost antud uuesti välja pea igal aastal. Samuti on peategelase nimest saanud omamoodi sünonüüm kõigi kohta, kes peavad oma igapäevaelu tähtsusetuid pisiasju nii oluliseks, et neist peaks tingimata kuulma ja hoolima ka kogu ülejäänud maailm. Nüüd on The Telegraphi poolt kõigi aegade viieteistkümne parima huumoriraamatu sekka valitud teos kättesaadav ka eesti keeles, andes meie lugejatele viimaks võimaluse tutvuda maailma kõige tähtsama mehega ning saada osa tema tarkadest mõtetest ja tähtsatest igapäevategemisest. See koomiline meistriteos, mis kätkeb endas naeruväärselt pompoosse ja äpardustele alti Charles Pooteri, tema abikaasa Carrie ja nende tülika poja Lupini tegemisi, on pakkunud lugemisrõõmu mitmetele põlvkondadele lugejatele ning andnud inspiratsiooni paljudele hinnatud kirjanikele nagu J. B. Priestley, Evelyn Waugh, Helen Fielding ja Sue Townsend.

 

Mohsin Hamid. Lääne tee

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 34 minutit

 

"Lääne tee" on südantkriipiv lugu noormehest ja neiust, kes kohtuvad rahutus linnas kesk pagulasi ja mõnikord plahvatavaid autopomme. Järjest keerulisemaks muutuvates oludes peavad nad ellu jääma, õppima üksteist armastama ja abitult pealt vaatama, kuidas nende kodulinn muutub hävitava ja ükskõikse sõja tallermaaks. See on romaan põgemisest, rändamisest, vägivallast ja unistustest. Eelkõige sellest, kuidas inimesed ja nende suhted aegamööda arenevad, moonduvad, teisenevad ja lagunevad. Pisukese maagiaga vürtsitatud lugu paiskab lugeja läbi aja ja ruumi, tuletades igal sammul valusalt meelde, et me kõik oleme rändurid ebakindlas, alalises muutuses olevas maailmas.

 

Ernest Hemingway. Aafrika haljad künkad

teksti esitanud Tarmo Hints

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 16 minutit

 

Nobeli preemia laureaadi Ernest Hemingway teos "Aafrika haljad künkad" jutustab kirjaniku jahiretkest Aafrika džunglites. Lugeja kohtab siin põnevaid seiklusi, ebatavalisi inimesi, Aafrika maastiku omapärast ilu nähtuna ühe meie aja suurema ning populaarsema kirjaniku silmade läbi. Teoses ei ole ükski kuju ega sündmus fantaasia vili, vaid tõsielust võetud. Jutustus annab tõetruu pildi Aafrika loodusest ja inimestest.

 

Laszló Jakucs. Maa-aluses riigis

teksti esitanud Aksel Orav

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1973

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 48 minutit

 

Koopad ja nende avastamistest-uurimistest Ungarimaal.

 

Ingeborg Johansen. Joaveski

teksti esitanud Kaire Klaos

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 3 tundi 15 minutit

 

Ingeborg Johanseni (1896-1986) võiks mõnes mõttes nimetada eesti-taani ühiskirjanikuks, kuid tema eesti keele oskus oli peaaegu olematu ja taani keelest paremini olevat ta vallanud saksa keelt. Taani kirjandusloos peetakse tema peateeneks Turgenevi romaanide taani keelde tõlkimist ja eestlased on seni tundnud üksnes tema nooremat venda, Tallinna linnaarhivaari Paul Johanseni. Ingeborg Johanseni Eesti-aineline kirjanduslooming on tänini meile tundmatu. Ingeborg Johansen sündis 1896. a Riias Taani inseneri, Baltimaade peakonsuli Jens Christian Johanseni teise lapsena. "Joaveski" peategelane on konsuli viiest lapsest vanim, Karl Adam Johansen (1894–1942), kes küüditati koos naisega 1941. a juunis, mil viidi minema ka teisi Eestisse allesjäänud Taani kodanikke. Karl Adam suri nälga Kasahstani vangilaagris 12. detsembril 1942, tema naine aga elas Gulagi üle ja jõudis 1947. aastal Taani.

 

Ingeborg Johansen. Proua Teil Tallinnas

teksti esitanud Kaire Klaos

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 3 tundi 43 minutit

 

Lapsepõlves Eestis elanud taanlanna tõsilool põhinev romaan tema sugulastest Eestis 1939. aasta ümber.

 

Mart Kadastik. Presidendi vastuvõtt

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 12 minutit

 

29-aastasele Kätlinile, kes töötab sööklas toidujagajana, tehakse pöörane ettepanek: asuda maineka raamatukirjastuse juhiks koos väljavaatega teenida kümneid, heal juhul sadu tuhandeid eurosid. Miks on välja valitud just tema, kes ta on läbi lugenud vaid ühe raamatu – muinasjutu Hansust ja Gretest? Kas kirjastuse uus salapärane omanik tahab Kätlinit naeruvääristada, ära kasutada või teda tõepoolest tiivustada? Kui palju võib noor naine uskuda ja usaldada teda ümbritsevaid mehi? Olukorra muudab eriti pikantseks see, et Kätlinisse kiindunute seas on ka kõrge aukandja – vabariigi president, kellele pole võõrad lihtsureliku tunded, mõtted ega vajadused. Mart Kadastiku kuues romaan "Presidendi vastuvõtt" üllatab lugejat sündmustega, mis näivad võimatud, kuid siiski juhtuvad. Autori realistlik ja kohati grotesknegi kujutamisviis ühendab haaravaks looks erinevas vanuses inimesed, kellest kõigist kiirgub ometi üksinduse kurbust ja armastuse ihalust.

 

Toomas Kall. Paunvere lõpp

teksti esitanud Kristian Põldma

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 4 tundi 10 minutit

 

1912. aastal avaldas Oskar Luts jutustuse "Kevade", mis sai kohe lugejate lemmikuks, peagi aga üheks eesti kirjanduse tüvitekstiks. 1975. aastal kuulus "Kevade" meie kultuuriruumi juba nii orgaaniliselt, et ma tõesti uskusin: mingisugune "Kevade" oleks meil isegi siis, kui Luts ei oleks seda omal ajal kirjutanud. Ainult et missugune "Kevade" täpselt? Nii hakkasingi otsima vastust küsimusele, kuidas eesti kirjanikud "Kevadet" kirjutaksid. Esimesed vastused — Mati Undi, Holger Puki ja Vaino Vahingu moodi "Kevaded" – ilmusid ajakirja "Pikker" 16/1975 paroodialisas "Käkker", viimane – Mehis Heinsaare laadi "Kevade" – ajakirjas "Looming" 12/2017. Nüüd jõuavad ühtede kaante vahele kõik kahekümne viie eesti kirjaniku kujuteldavad "Kevaded", mis seni on ilmunud, lisaks tosin veel avaldamata paroodiat. Enamik neist uus-"Kevadetest" on kas lühemad või pikemad jutustused, kuid on ka luulet, samuti on esindatud aforismid (Arvo Valton), kuuldemäng (Jüri Tuulik), päevik (Tõnu Õnnepalu), kirjavahetus (Jaan Kaplinski), e-kirjavahetus (Mart Juur) ja koguni traktaat (Olev Remsu). Soovitan "Paunvere lõppu" kõigile, eriti neile, kes hindavad eesti kirjanduse (vahel raskesti märgatavat) mitmekesisust. (Toomas Kall)

 

Stefan Klein. Kas kõik on juhus?

teksti esitanud Mart Aas

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 16 minutit

 

Tundub, et meie üha hõlmamatumas maailmas on elu muutumas juhuse mängukanniks. Me võime püüda end kaose eest kaitsta, ent juhusest meil pääsu pole. Biofüüsiku haridusega Stefan Klein selgitab uusimatele teadusuurimustele toetudes, mis roll on saatusel meie elus ning miks on meie ajju nii tugevalt programmeeritud usk kõrgemasse ettemääratusse. Ühelt poolt me igatseme oma ellu ootamatuid olukordi, samas tekitab kõik see, mida ei ole võimalik kontrollida ja plaanida, meis ka hirmu. Raamatust leiab võluva ja veenva käsitluse, kuidas ebakindlusest tulenevate stressidega toime tulla ja paremini ära kasutada võimalusi, mida pakub ettenägematus. Maailma edukaim saksakeelne teaduskirjanik Stefan Klein (snd 1965) on õppinud Münchenis, Grenoble'is ja Freiburgis analüütilist filosoofiat ja füüsikat ning teinud teadustööd teoreetilise biofüüsika vallas. Kirjutamisele pühendus ta sellepärast, et "tahtis äratada inimestes vaimustust reaalsuse üle, mis on põnevam kui mis tahes kriminull".

 

Jaan Kross. Klio silma all

teksti esitanud Anne Rekkaro

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 21 minutit

 

Santa Montefiore. Armastuse ja sõja laulud

teksti esitanud Anne Margiste

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 16 tundi 48 minutit

 

Deverillide perekond on elanud Deverilli lossis juba sajandeid. Kuid nende kodu on ehitatud maadele, mis varem kuulusid O’Learydele, kelle needuse tõttu peavad kõik Deverillide meessoost pärijad jääma lossi kummitama, kuni mõni O’Leary asub taas sinna elama. Praegused asukad ei pööra needusele erilist tähelepanu, välja arvatud leedi Adeline Deverill, tema leekivate juustega lapselaps Kitty, kes on leidnud endale vaimseks õeks lossi iirlannast koka tütre Bridie Doyle’i, ning Kitty särav ja üleannetu inglise nõbu Celia Deverill. Tüdrukud kasvavad lossi kaunitel maadel koos üles, aga nende rahulikku elu hakkab mõjutama Iirimaa vabadusvõitlus. Kui puhkeb sõda, muutub nende kõigi elu alatiseks. Reetmine rebib nad lahku ja saadab maailma eri paikadesse, nende sõprus pannakse rängalt proovile. Aga üks side hoiab neid igavesti koos – kirglik ja vankumatu igatsus Deverilli lossi ja seal peituvate mälestuste järele. Menuautori Santa Montefiore "Armastuse ja sõja laulud" on eepiline lugu armastusest, saladustest, perekonnast ja sõprusest. Tegemist on Deverillide kroonika esimese osaga, mis sobib hästi kõigile, kelle meeldivad Rosamunde Pilcher ja Victoria Hislop.

 

Santa Montefiore. Deverilli lossi tütred

teksti esitanud Anne Margiste

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 17 tundi 42 minutit

 

On aasta 1925. Sõda on ammu möödas, aga kaotatud on palju ja elu pole enam kunagi endine. Deverilli loss, mis on aastasadu olnud Deverillide perekonna armastatud kodu, on maani maha põlenud. Noor ja tuulepäine Celia Deverill on otsustanud taastada lossi endise hiilguse. Ta on abiellunud jõuka mehega ega hoia lossi taastamise nimel millegi pealt kokku. Kuid juba kogunevad mustad pilved ja finantsturg hakkab kokku varisema. See toob kaasa vägagi ootamatuid tagajärgi ja raskeid elumuutusi. "Deverilli lossi tütred" on teine raamat "Deverillide kroonikast", mis jälgib kolme iirlanna – Kitty, Celia ja Bridie – saatust läbi mitme aastakümne.

 

Santa Montefiore. Deverillide viimane saladus

teksti esitanud Anne Margiste

helioperaator Riho Rausma

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 14 tundi 36 minutit

 

Deverillide kroonika kolmanda osa tegevus algab 1939. aastal. Ballinakellys on mõndagi muutunud. Deverilli loss kuulub Bridie Doyle’ile, kellest on saanud krahvinna di Marcantonio. Aga krahvi päritolus on midagi kahtlast ja kuigi Bridie armastab teda jäägitult, tundub mees olevat temast tüdinud. Kitty on leppinud, et Jack O’Leary läks Ameerikasse, ja ta on harjunud elama Roberti, Florence’i ja JP-ga. Aga siis on Jack korraga tagasi Ballinakellys. Martha Wallace leiab Iirimaalt oma pärisema asemel JP ja noored armuvad. Ka teine maailmasõda jätab Deverillidele oma jälje. Celia tuleb tagasi Lõuna-Aafrikast ja tal on ootamatu tulevikuplaan. Milliseks kujunevad suhted elavate vahel ja mis saab lossi vangistatud vaimudest?

 

Eliise Mäesalu. Armastuse aimamatud rajad

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 3 tundi 58 minutit

 

Jane Vaarmann töötab modellina. Tema alasti keha on just selline, mida paljud kunstnikud ja fotograafid meeleldi oma töös kasutavad. Naise eraelu pole aga kunagi õnnelik olnud. Mees, kellega ta abiellus, oli kindel, et pärast pulmi ei sobi naisel enam poseerida. Jane vaba hing tekitab meestes sama palju õudu kui tema keha ihalust. Toomas Urbel on kirikuõpetaja. Tal on kindlad põhimõtted ja vankumatu moraal. Lisaks ka olemuslik põlgus kõigi vastu, kes seda ei jaga. Nende kahe teed ei oleks kunagi ristuma pidanud. Kui just ootamatu armunool neid kokku poleks suunanud – nimelt abiellusid omavahel nende hilises keskeas vanemad, tehes kahest tundmatust peaaegu õe ja venna.

 

George Orwell. Lase lehtliilial kasvada

teksti esitanud Mart Aas

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 50 minutit

 

1936. aastal ilmunud "Lase lehtliilial kasvada" on George Orwelli kolmas romaan, mis kõneleb 1930. aastate Londoni vaeste ja rikaste elust. Romantilise meelelaadiga peategelane Gordon Comstock otsustab astuda vastu rikkuse ja staatuse üleüldisele kummardamisele ning arutule rahakulutamisele. Ent jättes tasuva töö reklaamibüroos, ei oska ta aimatagi, kui keeruline ja masendav elu vaesuses, isegi vabatahtlikult valitud vaesuses tegelikult on. Just nagu "Pariisi ja Londoni heidikud", tugineb seegi romaan Orwelli enda kogemustele.

 

Katrin Pauts. Öömees

teksti esitanud Evelina Suurkaev

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2019

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 16 minutit

 

Hüljatud raudteesillal tapetakse koolitüdruk, kes uuris õpetaja soovitusel kodukandi linnalegende. Juhtum äratab külapolitseinik Virves mälestused nooruses läbielatust, ning naise sisetunne ütleb, et vanad legendid ja mõrv on kuidagi seotud. Virvele meenuvad aastatetagused kummalised juhtumid ja tal tekib kahtlus, et rahvasuus Öömeheks kutsutav müütiline olend on tegelikult keegi kohalikest. Miskipärast on ta taas tegutsema hakanud. Kuid mille järgi Öömees oma ohvreid valib? Kuidas on ta seotud sünges metsas laiuva salapärase Kloostrikülaga, kus tänapäeva maailmas pettunud inimesed kummituslike varjudena kulgevad? Vastuseid otsides tutvub Virve karismaatilise õpetaja Danieliga, kes on tulnud tagasi sünnikohta, et seista silmitsi oma minevikuga.

 

Heli Reichardt. Walpurgi öö

teksti esitanud Külli Palmsaar

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 50 minutit

 

Romaani tegevus toimub sügistalvel 2020-2021, lähitulevikus, mis on vanemale põlvkonnale hirmutavalt tuttav lähimineviku kaudu. Suur maailm on muutunud – Euroopa Liidust on lahkunud tuumikriigid, Lähis-Idas pole rahu kunagi saabunud, laienev ja piire ületav terrorismioht on tinginud totaalse kontrolli inimeste elude üle. Olukord kulmineerub Eesti ja kogu Baltikumi andmisega Vene rahuvalvajate kontrolli alla. Kõige selle taustal elab Nõmmel oma igapäevaelu 44-aastaseks saav üksikema, kelle lugu see raamat jutustab.

 

Lucinda Riley. Armastuskiri

teksti esitanud Katrin Karisma

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 17 tundi 28 minutit

 

London, 1995. Kui oma põlvkonna üks silmapaistvamaid näitlejaid Sir James Harrison üheksakümne viie aastasena sureb, ei jää temast maha mitte üksnes murest murtud perekond, vaid ka saladus, mis on nii šokeeriv, nii vapustav, et võib põhjalikult raputada Inglismaa ladviku alustalasid … Joanna Haslam on noor ambitsioonikas ajakirjanik, kellele antakse ülesanne legendaarse näitleja matustest artikkel kirjutada. Mälestustseremooniale on kogunenud maailma kuulsuste koorekiht. Joanna aga komistab kogu selle glamuuri taga peituvale hämarale saladusele: talle mainitakse kirja, mille James Harrison endast maha jättis ja mille sisu on üle seitsmekümne aasta meeleheitlikult varjatud. Saladust katvaid valede kihte üksteise järel maha koorides põrkab ta kokku jõududega, mis püüavad teda igati takistada, et tõde päevavalgele ei tuleks. Ning et kiri enne teda kätte saada, ei kohku need jõud millegi ees tagasi …

 

Elliott Roberts. Värisev maa

teksti esitanud Jüri Karindi

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1972

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 14 minutit

 

Loodus paljastab maapõue kahel viisil: kord nende jõududega, mis väljaspool seda tegutsevad, kord maapõue enda sisemuse liikumisega. Välisteks mõjudeks on tugevad tuuled, vihmad, jõevoolud, merelained, jää tegevus, metsatulekahjud, veeuputused; seesmisteks – ainult maavärisemine...

 

Nora Roberts. Jääst sündinud

teksti esitanud Katrin Karisma

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 13 tundi 04 minutit

 

Teine raamat hingetukstegevast triloogiast. Nora Roberts jätkab lugu Concannoni õdedest, kolmest tänapäeva naisest, kes on seotud oma maa ajatu vaimuga. See on lugu Briannast – kelle jahe ilu peidab metsikult kirglikku südant. Kui karmid talvetormid Iirimaa lääneosa ründasid, püsisid kohalikud kodudes – ja külalised hoidsid eemale. Brianna Concannoni võõrastemaja muutus külmaks ja tühjaks. Kuid Briannale see meeldis. Ta nautis rahu ja vaikust, hoolimata sellest, et jäine tuul akna taga huilgas. Ent sel aastal ootab ta ühte ebaharilikku külalist – kriminaalromaane kirjutavat kirjanikku Grayson Thane'i Ameerikast. Olles painava minevikuga rahutu rännumees, kavatseb ta selle külma talve üksi mööda saata. Kuid mõnikord on saatusel omad plaanid. Mõnikord võib jääst sündida tuli.

 

Nora Roberts. Tulest sündinud

teksti esitanud Katrin Karisma

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 47 minutit

 

Esimene raamat hingetukstegevast triloogiast... Õed Concannonid Lääne-Iirimaalt on ambitsioonikad ja andekad tänapäeva naised, keda seob ajatu iiri vaim. See on lugu tulise loomuga kunstnikust, kes ei suuda oma mineviku eest põgeneda – see tähendab, põgeneda armastuse eest... Andekas, üksindust armastav, kangekaelne, vabameelne... Maggie Concannon on klaasikunstnik, kelle oivalised tööd pole mitte üksnes iluasjad, vaid tema enda tõelise olemuse peegeldused. Üks mees nägi hinge tema kunstis ja tõotas aidata sel keerulisel isiksusel tulutoovat karjääri teha. Kui galeriiomanik Rogan Sweeney Maggie üksildasse ateljeesse astus, süttis naise süda nende vahel tekkinud ägedast külgetõmbest – ja tema sünge mineviku haavad ravis õrn ja andestav armastus...

 

Arno Saar. Lumi lume all

teksti esitanud Tarmo Hints

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 06 minutit

 

Tallinnas teavad kõik, et Kopli vanade barakkide kant on kui eikellegimaa, narkoärikate, kodutute ja kurjamite kuningriik. See on elamiseks kole koht, aga suremiseks veelgi koledam. See tüdruk kinnitaks seda, kui ta saaks rääkida. Aga tüdruk ei räägi – ta on surnud. Tema laip leiti õues vedelevalt diivanilt öösel sadanud lume alt. Komissar Kurismaale meeldib lumi väga, aga mitte siis, kui see katab kõik jäljed ja niidiotsad. Talle meeldib lumi, mis krudiseb suuskade all, mitte lumi, mille all lebab noore naise surnukeha. Samal ajal kui lumi Eestimaa külmas talves aina langeb, alustab Kurismaa ajaga võidu jahti kurjategijale, sest võib olla veel teisigi tüdrukuid, kelle elu on ohus. Kuid paistab, et ikka jääb midagi märkamata, sest alati, kui ta tõele liiga lähedale jõuab, kaovad otsad vette. Ja siis Marko mõistab − lumi ei ole selles juhtumis tema vaenlane, vaid hoopis liitlane. Salapärase Arno Saare nime taga peitub tuntud itaalia kirjanik Alessandro Perissinotto, kes on öelnud: "Üks osa minust soovis väga veel mõne kriminulli kirjutada. Selle osa nimi on Arno Saar."

 

Johannes Mario Simmel. Vastust teab vaid tuul

teksti esitanud Tarmo Hints

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 27 tundi 26 minutit

 

Saksamaal väga suure lugejamenuga romaani tegevuspaik on kuurort- ja filmilinn Cannes Vahemere ääres, aga peategelase, kindlustuskompanii detektiivi Robert Lucase töökäigud ulatuvad mujalegi Euroopas. Romaani sündmustik on haarav: keeruline kriminaallugu ja liigutav armastuslugu hargnevad ja põimuvad ootamatult põnevalt, saatemuusikaks Bob Dylani esitatud tuntud laul "Vastust teab vaid tuul".

 

Geir Tangen. Maestro

teksti esitanud Kristian Põldma

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 13 tundi 30 minutit

 

Ühel hallil sügishommikul äratab Haugesundi väikelinna mõrv: üks naine on kõrghoone rõdult alla visatud. Eelmisel päeval sai kohaliku ajalehe reporter Viljar Ravn Gudmundsson hoiatava e-kirja, mida ta tõsiselt ei võtnud. Kui saabub uus e-kiri, taipab Gudmundsson, et on sattunud halba kriminulli meenutava jantliku mõrvaloo keskmesse. Politseiuurija Lotte Skeisvoll peab tapja peatama, enne kui too jõuab oma ennustused täide viia, aga aega on napilt. Iga kaotatud sekund võib kellelegi elu maksma minna. Tagaplaanil seisab taktikeppi vibutav dirigent, kes juhatab oma isiklikku reekviemi. Klassikalist surmasümfooniat, kus orkestri liikmed peavad mängima nii, nagu tema tahab. Partituur on tema käes. Tema on Maestro.

 

Eet Tuule. Eraku eksitus

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 47 minutit

 

Ostnud oma isa sünnikodu lääbakil hooned ja mereäärse maatüki, kolib tallinlane Raul perega suveks Saaremaale, otsides rahulikku elu eemal linnamelust. Tal tekivad head suhted erakust naabrimehe Pihla Veidaga, keda peetakse ravitsejaks ja teadmameheks. Kuid otsitud rahu mees ei leia, sest salapärased juhtumised külas kisuvad sündmuste keerisesse ka Rauli ja tema perekonna. Kui segased lood metsades uitavate võõraste ja laidudelt kaduvate lammastega lõpuks lahenevad, ilmneb midagi sootuks süngemat ja kõigile ootamatut… Tänu autori suurtele teadmistele loodusest ja eriti ornitoloogiast, on loos oluline roll ka Saaremaa kaunil rannamaastikul ning sealsete metsade ja laidude asukail.

 

Eet Tuule. Juured ja võrsed

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 06 minutit

 

Elmo polnud kunagi mõelnud, et temaga võib juhtuda midagi muud peale vananemise. Et elu on kui üürike kingitus ning iga tuuleiilike võib sinu hinge nagu küünlaleegi ükskõik millisel hetkel kustutada! Ootamatu saatuselöök sunnib elu aeg tööd rabanud ja end ilmasambaks pidanud mehe aga haiglavoodisse. See harjumatu olukord annab võimaluse elatud elule tagasi vaadata ja asjad enda jaoks tähtsuse järjekorda panna. Nii mõnigi seik saab selgemaks, aga mõndagi tuleb ka ümber hinnata.

 

Elme Väljaste. Pulmasurmasõit

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi

 

Eradetektiiv Denno Silm koos kihlatu Hedvigiga sõidavad pulmareisile Galápagose saartele. Samaaegselt avab proua Mary Smith oma Londoni korteris ümbriku, millest leiab eestikeelse kirja ja tunneb ära hirmsa ähvardussõnad "katastroof Galápagosel". Proua Smith mõistab, et keegi eestlane plaanib mingil viisil hävitada nii tema elutöö kui ka UNESCO maailmapärandi nimekirja kuuluvad saared. Sündmused hakkavadki hargnema Londoni, Galápagose ja Eesti vahel. Denno Silm peab selle hävingu ära hoidma. Teda toetavad Eestis sensitiivsete võimetega ema Maie ja õde Õnne, Londonisse sõidab asja uurima politseiuurija Villu Mäeots. Tuttavad tegelased juba kahest eelmisest krimiromaanist "Täiskuu, reede 13." ja "Silm sihikul".

 

Peeter Võsa. Kadunud Eesti

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 14 minutit

 

Kui ilusaks me ka ei tahaks tulevikus sajandivahetust mõelda, tuleb tunnistada, et Eesti ei saanud ennenägematu sotsiaalse katastroofiga hakkama. Kodututehordid, tänavatel surnuks külmunud inimesed, narkomaania, vohav prostitutsioon ning lokkav kuritegevus ja korruptsioon. Need olid ajad, mil politseipatrull osutus narkodiileriks ja nii mõnigi ametnikega aset leidnud hämar juhtum mätsiti kinni. See oli sajandivahetuse Eesti tegelik pale. Tänapäeval oleme harjunud endalt irooniliselt küsima, kas sellist Eestit me tahtsimegi? Aga tasub korraks järele mõelda, milline nägi Eesti välja vaid mõnikümmend aastat tagasi. Nüüd küsime endalt sama küsimuse uuesti: "Kas sellist Eestit me tahtsimegi?"

 

Ernst W. Wies. Karl Suur (742-814)

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 13 tundi 06 minutit

 

Karolingide dünastia kõige silmapaistvam esindaja Karl Suur, Frangi kuningas aastail 768-814, Rooma keiser 800-814, seisab tänu oma hiigelsaavutustele meie ees rohkem kui elusuuruses: Õhtumaade keisri ja kuningana, kõrgeima kohtunikuna ja seaduseandjana, ristiusu ja kiriku juhina kõrgub ta üle aegade otsekui mälestusmärk iseendale. Kuid selle raidkuju tagant tõuseb armastusväärse ja sümpaatsena esile ka Karl kui armastav abikaasa, õrn isa, hea poeg ja sõber. Frangi suurriik, mis ulatus ta surma ajal Taanist Roomani ja Hispaania piirini, ei elanud temast endast kuigi palju kauem. Ent need vaimulikud ja vaimsed alused, mille ta rajas, on jäänud muutumatuks ning püsinud üle aegade. See on see, tänu millele Euroopa, hoolimata tuhandeaastasest lõhestatusest, on maailmas ikkagi tajutav kui üks tervik.

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Жоржи Амаду. Дона Флор и два ее мужа

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2002

1 CD : mp3 formaat, 16 tundi 20 minutit

 

Дэвид Гутерсон. Снег на кедрах

читает Алексей Горпинченко

Таллинн : Эстонская библиотека для слепых, 2019

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 41 minutit

 

Romaani tegevus toimub Ühendriikide loodenurgas rannikulähedasel San Piedro saarel, kus elavad maasikakasvatajad ja lõhepüüdjad. Ühel udusel ööl hukkub saare vetes kohalik kalur Carl Heine; teist kalurit, jaapanlast Kabuo Miyamotot, süüdistatakse kaudsete tõendite põhjal esimese astme mõrvas, toimub saare ajaloos pretsedenditu kohtuprotsess, mille käigus kohuvad üles kahe kogukonna vahelised ammused pinged, kangastub sõjaaeg, jaapanlaste väljasaatmine saarelt, elustub peategelase Ishmael Chambersi suur armastus jaapani neiu Hatsue vastu, kellest on saanud süüdistatava naine.

 

Полина Дашкова. Образ врага

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2003

1 CD : mp3 formaat, 17 tundi 32 minutit

 

Эдгар Лоренс Доктороу. Рэгтайм

читает Алексей Горпинченко

Таллинн : Эстонская библиотека для слепых, 2019

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 36 minutit

 

Ameerika kirjaniku romaan annab ülevaate Ameerika Ühendriikide eluolust sajandi alguses. Teos pakub koloriitse rea väljamõeldud ja tegelikult elanud inimesi. Fakti ja fiktsiooni originaalne põimimine ja huvitavalt fabuleeritud jutustus teevad raamatust kaasaelamisega loetava teose.

 

Дарья Донцова. Букет прекрасных дам

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2002

1 CD : mp3 formaat, 13 tundi 16 minutit

 

Данил Корецкий. Свой круг

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2003

1 CD : mp3 formaat, 10 tundi 36 minutit

 

Кэтрин Куксон. Птица без крыльев

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2003

1 CD : mp3 formaat, 14 tundi 32 minutit

 

Анна и Сергей Литвиновы. Рецепт идеальной мечты

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2003

1 CD : mp3 formaat, 13 tundi 32 minutit

 

Ева Модиньяни. Черный лебедь

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2002

1 CD : mp3 formaat, 16 tundi 28 minutit

 

Татьяна Полякова. Мой друг Тарантино

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2003

1 CD : mp3 formaat, 9 tundi 38 minutit

 

Марина Серова. Деньги исчезают в полночь. Следы смоет дождь

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2002

1 CD : mp3 formaat, 17 tundi 27 minutit

 

Даниэла Стил. Зоя

читает Ирина Спилва

Riga : LNerB, 2002

1 CD : mp3 formaat, 17 tundi 35 minutit

 

Punktkirjas raamatud

 

Kiri iseendale

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

2 köites, 135 lk.

 

Endale kirja kirjutamine on tuntud võte psühhoteraapiast. See pole sugugi lihtne ülesanne, proovige järele. Tasuks ootab teid üllatav kohtumine noore, plaanidest ja ideedest pakatava vahva tegelasega, kes usub maailma ning hoiab vapralt kätt teie salajasematel ja pöörasematel unistustel ka praegu. Selles raamatus avaldavad oma mõtted kakskümmend tuntud eestlast, kes võtsid vaevaks pöörata pilk ühtaegu nii kaugesse minevikku kui ka sügavale iseendasse.

 

Kirjeldustõlkega filmid

 

Vanamehe film

režissöörid-stsenaristid Mikk Mägi, Oskar Lehemaa ; loo autorid Mikk Mägi, Oskar Lehemaa, Peeter Ritso ; produtsendid Erik Heinsalu, Veiko Esken, Tanel Tatter

Tallinn : BOP! : Apollo Film Productions, 2019

1 DVD, 1 tund 24 minutit

 

Lapšelapsed tulevad suveks maale Vanamehele külla. Idüllilisest suvepuhkusest vanaiša juures on asi kaugel, sest Vanamees ruunab karmi maa tööga nii lapsi, kui ka oma lüpsilehma. Jõmpšikad ei mõista maaelu kombeid ja põhjustavad hinnatud lehma põgenemise. Nüüd on Vanamehel ja lastel aega 24 tundi, et leida lehm üles enne, kui lüpsmata udar plahvatab ja piimatuumakatastroofi põhjustab. Vanamees ja lapšed alustavad armutut võidujooksu ajaga, sest udar tuleb kahjutuks teha enne, kui saladuslik Piimavana lehma taevasele heinamaale läkitab. Sellel teekonnal jõuavad meie kangelašed silmitsi seista veel maaelu põlgavate hipsteritega, metsakollidega, meeleheitel saekaatrimeestega ja kõhukinnisuse käes vaevleva õgardist karuga.