Raamatututvustaja

November 2019

 

 

Sisukord:

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Punktkirjas raamatud

 

Kirjeldustõlkega filmid

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

František Behounek. Tragöödia Põhja-Jäämerel

teksti esitanud Jüri Karindi

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1972

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 41 minutit

 

František Bĕhounek, kes tuntud füüsikuna kaasa tegi traagiliselt lõppenud Nobile ekspeditsiooni Põhjapoolusele, on neid sündmusi kirja pannes peale teadlase täpsuse ilmutanud ühtlasi head analüüsimisvõimet. Tegelaste kui ka päästeaktsioonide iseloomustamisel faktide najal on ta tahtmatult hinnangu andnud mõlemale maailmasüsteemilegi.

 

Ann Cleeves. Surnud vesi

teksti esitanud Anne Margiste

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 50 minutit

 

Ann Cleevesi viiendas Shetlandi-ainelises raamatus peab noor uurija Willow Reewes lahendama kaks mõistatuslikku mõrva. Taustaks saare karge loodus, naftasadam ja laiuv vesi. Kohati tundub Willow Reewesile, et ta sumpab vaid piimjas udus, suutmata tabada asja olemust. Oma pruuti leinav inspektor Jimmy Perez, kes kohalike oludega kursis, kuid depressioonis, tuleb vastutahtsi talle appi. Iga uus juhtlõng näib viivat uurimise uude suunda, aga lahendust ei paista. Kuni Jimmy Perez suudab kergitada katet mineviku salasuhetelt.

 

Michael Crichton. Suur rongirööv

teksti esitanud Kaire Klaos

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 03 minutit

 

Käesolev bestseller rajaneb tõsielusündmustel. Kirjanik kujutab meisterlikult sajandi kuulsaimat röövkallaletungi kulda vedavale rongile alates kuriteo leidliku plaani väljatöötamisest kuni jõugu tabamiseni ja kõmulise kohtuprotsessini.

 

Diana Gabaldon. Leegitsev rist. 2. raamat

teksti esitanud Katrin Karisma

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 26 tundi 33 minutit

 

Ajal, kui iseseisvussõjani jääb veel kõigest paar aastat, tabavad Põhja-Ameerika kolooniaid selle ajaloolise vapustuse esimesed eeltõuked, mistõttu Jamie Fraser kutsutakse rahvaväesalga eesotsas suruma maha Põhja-Carolinas puhkenud ülestõusu ja seega seadma oma elu ohtu, kaitstes kuningat, kelle peab hiljem – nagu ta teab – reetma. Diana Gabaldoni "Leegitseva risti" teises raamatus sõlmitakse kokku mitu varasemat süžeeliini ning arutletakse, mil määral on üksikisikul võimalik ajaloo kulgu muuta. Otsekui selle väljaselgitamiseks lasevad loodusjõud ja vaenlased Fraserimäe asukatele osaks saada rohkeid ohte ja ränki katsumusi. Lugeja jälgib hinge kinni pidades, kuidas kujunevad peategelaste saatused. "Leegitsev rist" on ühtaegu südantliigutav ja põnev, ajalootruu ja põletavalt kirglik. Kirjaniku Diana Gabaldoni "Võõramaalase" sarjas on eesti keeles ilmunud romaanid "Võõramaalane", "Kiil merevaigus", "Rändaja" ja "Sügistrummid".

 

Heather Graham. Laske surnutel magada

teksti esitanud Evelin Lauri

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 03 minutit

 

Pahelise, saatanliku mehe sajanditevanune büst. See on ese, mida ihaldavad kollektsionäärid ja need, kelle südames on kurjus. See varastati ühest New Orleansi hauakambrist. Ühel päeval ilmub selle praegune valdaja proua Glady Simon antiigipoodi, et büstist kiiresti lahti saada. Ent enne veel, kui poeomanik Danni jõuab kuju osta, see kaob ja proua Simon leitakse surnult. Michael Quinn, endine politseinik ja praegune eradetektiiv, on otsustanud selle kurjuse ja surmaga seotud büsti leida ja hävitada. Michael ja Danni tõmmatakse kadunud skulptuuri otsingutele läbi lämbete New Orleansi ööde kuni Prantsuse Kvartali peidetud urgaste ning mahajäetud istanduste salatseremooniateni. Kuid Danni ja Michael teavad, et nende lugu ei saa otsa ka siis, kui see juhtum on lõpetatud ja surnu saab jälle rahus puhata.

 

Veronica Henry. Kuidas leida armastust raamatupoes

teksti esitanud Külli Palmsaar

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 14 tundi 35 minutit

 

Igaühel on oma lugu. ... kuid kas sellel on ka vääriliselt õnnelik lõpp? Emilia on just naasnud oma idüllilisse Cotswoldi kodulinna, et päästa pereäri. Nightingale'i raamatupood on raamatusõprade jaoks nagu täitunud unistus, ent parimad palad pole mitte ainult raamatutes, mida ta müüb - Emilia klientidel on jutustada omaenda lood. On mõisaproua, kes peidab saladust sügaval oma südames; üksikisa, kes otsib raamatuid, mida jagada pojaga, kuid kes pole päris see, kes ta näib olevat; ning lootusetult häbelik kokk, kes üritab koguda julgust, et jutelda mehega, kes talle meeldib. Ja mis puutub Emiliasse, kas tal õnnestub täita isale antud lubadus ja päästa Nightingale'i raamatupood?

 

Nancy Huston. Murrangujooned

teksti esitanud Liina Vahtrik

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 54 minutit

 

Sol on kuueaastane andekas, ent kõhedust tekitav California poiss, kelle ema usub, et poega ootab ees erakordne tulevik. Ainsaks nähtavaks puuduseks Soli täiuslikkuses on sünnimärk, mis on samasugune nagu tema isal, vanaemal ja vanavanaemal. Kuid sünnimärk ei ole kaugeltki ainus asi, mida läbi põlvkondade on pärandatud. Kui perekond otsustab ootamatult Saksamaale reisida, hakkavad kooruma saladused, mis ulatuvad tagasi Teise maailmasõja aega, kui Erra, poisi vanavanaema, veel väike tüdruk oli. See on nelja põlvkonna perekonnalugu, maailm läbi kuueaastaste laste silmade, kütkestav, võimas ja mõjuv.

 

Andrus Kasemaa. Vanapoiss

teksti esitanud Tarmo Hints

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 27 minutit

 

Vanapoisid on nagu vanamutid, ei karda kedagi, hoiavad üleval seda maailma. Vanapoisi süda on julge, kartmatu, hulljulge, hull. Jobu ja kirglik. "Vanapoiss" on Andrus Kasemaa kolmas proosaraamat.

 

Enn Kippel. Kuldvasikas

teksti esitanud Enn Klooren

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1972

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 36 minutit

 

Viljo Kojo. Sinise kambri unenägu

teksti esitanud Kersti Raag

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1971

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 36 minutit

 

Enn Kreem. Antarktika läbi aegade

teksti esitanud Jüri Karindi

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1973

1 CD : DAISY raamat, 14 tundi 06 minutit

 

Raamat koosneb kolmest osast. Esimeses osas käsitletakse Antarktika uurimist ja inimeste kokkupuuteid jäämandriga alates polüneeslaste pärimustest kuni Rahvusvahelise Geofüüsika Aastani. Teises osas räägitakse Nõukogude Liidu viieteistkümnest Antarktika-ekspeditsioonist, samuti ka välisriikide ekspeditsioonidest. Kolmandas osas antakse lühiülevaade Antarktika loodusest. Teos on kirjutatud vene- ja ingliskeelsete allikate ning autori poolt kahe ekspeditsiooni vältel omandatud kogemuste põhjal.

 

Helen Käit. Põrgulik suvelaager

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 06 minutit

 

Inge-Britile tegelikult meeldis aiatöö. Võiks isegi öelda, et ta lausa armastas vanaema aias näppupidi mullas sonkida. Kuid SEE siin polnud mingi aiatöö. See oli sõna otseses mõttes orjalaager. Kuidas omateada mõnusat suvevaheaega veetma ja taskuraha teenima tulnud teismelised ootamatust ja isegi ohtlikust olukorrast välja tulevad, sellest raamat räägibki.

 

Marju Kõivupuu. Pärandiaabits lastele ja suurtele

teksti esitanud Urve Koni

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 03 minutit

 

"Pärandiaabits lastele ja suurtele" on täitnud ühe suure tühiku Eesti kultuuri vallas – pannud kirja põhilised kultuuripärandiga seotud mõisted ja nähtused. Paljud veel äsja meie elus olulist rolli täitnud asjad on hakanud meil meelest kaduma või siis saanud hoopis uued tähendused ... aga kust need pärit on? "Pärandiaabits" täidab selle tühimiku mõnusalt lustlikul kujul ja kenas koduses eesti keeles.

 

Annela Laaneots. Minu Setomaa

teksti esitanud Silvia Karro

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 58 minutit

 

2014. aasta augustis valib rahvas mu ülembsootskaks ehk seto kuninga Peko asemikuks maale, mis asub 12 000 (ja võibolla enamagi) inimese südames. See maa on Setomaa. See maa ei asu aga ainult südametes, vaid ka kahes riigis: suurem osa praeguse Venemaa territooriumil ja väiksem osa Eestis. Igal aastal kuningriigi päeval valimegi Setomaad valitsema ülembsootska. Peale kuningriigi on meil oma laul: seto leelo, mis on kantud Unesco vaimse kultuuripärandi esindusnimekirja. Meil on oma keel, lipp, vapp, hümn, kongress ja isegi oma raha. Siinne raamat on minu lugu sellest, kuidas laveerida mitme armastuse vahel. Kuidas mahutada ellu maailmaparandamine, oma väikesed lapsed, tunded Setomaa vastu ja nendega seotud kohustused? Kirjutasin oma lugu nii ülevatel laineharjadel kui ka oigamapanevas kaotusvalus. Samal ajal astusin suure sammu isiklikul arenguteel. Keda ülembsootska valitsemissau kiior on kord puudutanud, ei muutu enam kunagi endiseks! (Annela Laaneots)

 

Selma Lagerlöf. Jeruusalemm

teksti esitanud Anne-Reet Margiste

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 17 tundi 35 minutit

 

Suure rootsi klassiku Selma Lagerlöfi (1858-1940), Nobeli laureaadi (1909) romaan, mille tegevus toimub 19.sajandi viimasel veerandil. Romaani esimeses osas kujutatakse ärkamisliikumise teket ja kujunemist ühes Dalarna kihelkonnas, mille tagajärjel suur hulk selle asukaid rändab Palestiinasse, teises väljarännanute saatust Pühal Maal. Sündmustiku keskpunktis on kaks noort inimest: vanast auväärsest soost talupoeg Ingmar ja tema mõrsja Gertrud. Talu säilitamise nimel hülgab Ingmar Gertrudi, kes liitub väljarändajatega. Rohkete kannatuste järel leiavad mõlemad uue maise õnne.

 

Åsa Lind. Liivahunt ja imeline maailm

teksti esitanud Valli Pärn

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 2 tundi 43 minutit

 

Kus lõpeb aeg ja miks on sellest alailma puudus? Kuhu värvid pimedas kaovad? Mida tuleks peale hakata rumalate rattavarastega? Zakarina ja Liivahunt arutlevad kõikvõimalike küsimuste üle, et maailmast paremini aru saada.

 

Oskar Luts. Tagahoovis

teksti esitanud Kaarel Toom

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1976

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 27 minutit

 

"Tagahoovis" kuulub Oskar Lutsu loomingulise kõrgperioodi, möödunud sajandi kolmekümnendate aastate esimesse poolde. See on kaleidoskoopiline jutustus agulielanike igapäevastest juhtumustest, mille meeldejäävad tegelased on kanda kinnitanud nii arvuka lugejaskonna mälus kui hiljem dramatiseeringute kaudu teatrilavalgi. Ilmumisaegne (1933) kriitika heitis Lutsule ette jutustuse ideelist nõrkust. Nimelt ei vaevunud autor ühiskonna ebakohti käsitledes nende parandamiseks nõuandeid jagama ega nende üle moraliseerima. Luts lihtsalt jutustab – meisterlikult, erilise stiilitunnetuse ja kaasahaaravusega. Ta annab "Tagahoovi" mitmerahvuselise ja kirju seltskonna elujuhtumusi edasi suure poolehoiu ja mõistmisega. Vahelduvad melanhoolsus ja huumor, rõõmsad hetked ja sündmused, kus elule alla jäädakse. Eesti kirjandusklassikasse kuuluv teos lööb praegugi oma värskusega. Suur osa peategelastest on venelased, ei puudu ka kirumised "Tšuhhoonia" suunas. Raamatu lehekülgedel võib kohata nurgaadvokaati, hiromanti, erusõjaväelast, uusrikast ja ajakirjanikku ning ei puudu värvikas seltskond eluheidikuid, keda praegu kodututeks kutsutakse.

 

William Manchester. Presidendi surm

teksti esitanud Jüri Karindi

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1972

1 CD : DAISY raamat, 21 tundi

 

Ülevaade Ameerika presidendi John F. Kennedy mõrvamisest Dallases 22. novembril 1963.a. Jacqueline Kennedy leidis, et vähemalt üks paljudest raamatutest peaks olema "täielik, tõepärane ülevaade". W. Manchester võttis ettepaneku vastu ning kaheaastase pingutava uurimistöö viljana ilmus 1967. a. "Presidendi surm". W. Manchesteril oli ainsa kõrvalise isikuna õigus viibida Warreni juurdluskomisjoni töökoosolekutel. Kõik, mis ei mahtunud raamatusse - 18 köidet intervjuusid, 27 mappi dokumente -, lukustati Kennedy Raamatukogu seifi. Need W. Mancesteri kogutud materjalid antakse teadlaste käsutusse alles pärast John Kennedy otseste järglaste surma.

 

Antonio Manzini. Must rada

teksti esitanud Siim Angerpikk

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 41 minutit

 

Rocco Schiavone on arrogantne ja sageli kahtlaste töömeetoditega politseiuurija, kes hämaratel asjaoludel on saadetud Põhja-Itaaliasse Valle d’Aosta ringkonda. Elupõlise roomlasena vihkab ta lund ja keeldub kategooriliselt kandmast rohmakaid talvesaapaid, rikkudes kõrgi kangekaelsusega Alpide suusakuurorti oludes täiesti sobimatuid Clarkse. Schiavone esimene juhtum uues töökohas käivitub siis, kui õhtuse rajahoolduse käigus ilmub lume alt välja surnukeha. Roomas sündinud krimikirjanik Antonio Manzini (1964) on tegev ka näitleja ja stsenaristina. 2013. aastal avaldatud "Must rada" (Pista nera) on Rocco Schiavone seeria esimene romaan.

 

Uku Masing. Mälestusi taimedest

teksti esitanud Anne Rekkaro

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 25 minutit

 

Taimedega seotud mälestusi ja mõtisklusi.

 

Ingrid Möller. Maja kanali ääres

teksti esitanud Anne Rekkaro

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 36 minutit

 

Celeste Ng. Sädemest tõuseb leek

teksti esitanud Marite Kallasma

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 25 minutit

 

Tol suvel Shaker Heightsis kõik ainult sellest rääkisidki: kuidas Isabelle, Richardsonide lastest noorim, oli viimaks ära pööranud ja maja maha põletanud. Shaker Heightsis, Clevelandi rauges ja edumeelses eeslinnas, on kõik viimse üksikasjani planeeritud, alates looklevate teede kulgemisest kuni majade värvi ja nende asukate eduka eluni välja. Ja Elena Richardson, kelle elu eesmärgiks on reeglite järgimine, on justkui sellise mõtteviisi elav kehastus. Siis tuleb mängu Mia Warren, salapärane üksikemast kunstnik, kes saabub sellesse idüllilisse mulli koos teismelise tütre Pearliga ning üürib Richardsonide käest maja. Peagi pole Mia ja Pearl enam lihtsalt üürnikud: selle ema ja tütre paari poole tunnevad tõmmet kõik neli Richardsonide last. Kuid Mial on salapärane minevik ja tema ükskõikne suhtumine reeglitesse ähvardab selle nii korrapäraselt kulgeva linnakese kogukonna elu pea peale pöörata. Kui Richardsonide vanad peresõbrad üritavad Hiina-Ameerika juurtega last lapsendada, vallandub beebi hooldusõiguse pärast lahing, mis terve linna kaheks jagab, ning Mia ja Elena satuvad selle käigus vastaspooltele. Elenal tekivad Mia ja tema motiivide osas kahtlused ning ta otsustab Mia minevikusaladused päevavalgele tuua. Aga tema kinnisideel on ootamatu ja hävitav hind. "Sädemest tõuseb leek" keskendub saladuste tähendusele, kunsti ja identiteedi olemusele ning emaduse ohjeldamatule tõmbejõule. Ning ohtudele, mida kätkeb endas veendumus, nagu oleks elus reegleid järgides võimalik katastroofi ära hoida.

 

René Nyberg. Viimane rong Moskvasse

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 34 minutit

 

Viimane rong Moskvasse väljus Riiast pühapäeval, 29. juunil 1941, kaks päeva enne Saksa vägede saabumist. Teiste põgenike seas jõudsid rongile Josef Jungman ja tema naine Mascha (neiupõlvenimega Tokazier). Teekond viis läbi Venemaa Kasahstani, sealt Iraani ja Palestiina kaudu tagasi Riiga... "Viimane rong Moskvasse" on dramaatiline perekonnalugu, mis moodustab osakese Soome, Baltimaade ja Nõukogude Liidu ajaloost. See on lugu noore juuditari keelatud armastusest teiseusulise vastu 1930. aastate Helsingis – ja ühe teise noore juuditari ellujäämislugu sõjaaegses karmis tegelikkuses. René Nyberg otsib vastust küsimusele, mida tähendas tema emale lahtiütlemine oma usust ja kuidas tema elu mõjutas ortodokssetest juutidest perekonna ja sõprade sügav hukkamõist, mida autor ise nimetab "aumõrvaks". René Nyberg (s. 1946) on teenekas diplomaat, endine Soome Vabariigi suursaadik Venemaa Föderatsioonis ja Saksamaa Liitvabariigis.

 

Epp Petrone. Elust kirju

teksti esitanud Valli Pärn

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 03 minutit

 

"Elust kirju" algab lapsepõlvest, kulgeb läbi konarliku kooliea ja haiguste tudengiseisusesse, hüppab läbi Indiast, Itaaliast, Venemaalt, Hispaaniast, jääb kauemaks New Yorki, kolib Tartusse ja siis Viljandisse, otsib elu mõtet, aga tavaliselt lihtsalt elab… Üks mikromaailm, mille seest paistavad tuhanded teised.

 

Epp Petrone. Lastekirju

teksti esitanud Valli Pärn

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 46 minutit

 

Siin lehekülgedel on ühe ema märkmed lobedatest lapsesuu-dialoogidest kuni valusate valikuteni, kus tuleb selgeks saada, kuidas lasta oma suureks sirgunud teismelisel minema lennata. Ja kuidas mõnikord tuleb emal oma pere maha jätta, et ise elama jääda. Aga haiguse märkamiseks ja tervenemislootuseks saab ta abi ikka samast – oma lastelt.

 

Piibel : Vana Testament, Apokrüüfid ja Uus Testament

teksti esitanud Aksel Küngas

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1990

4 CD : DAISY raamat, 116 tundi 23 minutit

 

Anna Quindlen. Mälestuste voogudes

teksti esitanud Valli Pärn

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 54 minutit

 

Tähelepanuväärses romaanis "Mälestuste voogudes" väljendub Quindleni sügav arusaamine naise elu paljudest etappidest emotsionaalselt võimsas ja unustamatus perekonnaloos. Millerid on põlvkondade kaupa elanud Ameerika väikelinnas Miller’s Valleys, mis seisab tohutu muutuse lävel. Mimi Miller räägib oma elust 1960ndatest tänaseni, isiklikult ja ausalt, nagu jagaks seda parima sõbraga, keda tal polegi kunagi olnud. Vanemate vestlusi pealt kuulates ja vaikselt ümbritsevaid inimesi jälgides saab ta üha rohkem teada sellest, kui mürgised on peresaladused, ohtlikud kuulujutud, ebatäiuslikud abielud, ebavõrdsed sõprussuhted, riskantsed kired, truudus ja armastus. Mimi hakkab mõistma, et kodu võib olla "paik, kus on ühtviisi lihtne tunda end nii eksinuna kui rahulolevana". "Mälestuste voogudes" on meisterlik uurimus perekonnast, mälust, kaotusest ning eelkõige oma tõelise olemuse leidmisest ja uuest vaatenurgast kodule. Mimi sõnul ei lahku tegelikult keegi iial linnast, kus ta üles kasvas, isegi kui ta ära läheb. "Mälestuste voogudes" tuletab meile meelde, et koht, kus me üles kasvasime, võib kaduda, nagu ka inimesed selles, aga meie südames elab kõik igavesti.

 

Lucinda Riley. Varjuõde. Stari lugu

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 21 tundi 26 minutit

 

Star D'Aplièse seisab oma elus ristteel, kui ootamatult sureb tema armastatud isa – saladuslik miljardär, keda tema kuus lapsendatud tütart kutsuvad Pa Saltiks. Mees on jätnud igaühele neist vihje nende tegeliku päritolu kohta, aga Star – õdedest kõige mõistatuslikum – kardab katkestada talle senini turvatunnet pakkunud lähedast suhet õde CeCega. Meeleheitesse sattununa otsustab ta siiski hakata uurima esimest talle jäetud vihjet, mis viib ta ühte Londoni antikvariaati, ning tema ees avaneb täiesti uus maailm. Sada aastat varem annab isepäine ja sõltumatu Flora MacNichol endale tõotuse, et ei abiellu kunagi. Ta on õnnelik ja tunneb end turvaliselt oma Lake Districti kodus, mille läheduses elab ka tema suur eeskuju Beatrix Potter, kuid siis viivad salasepitsused ta Londonisse, kõrgseltskonnas palju kõneainet pakkunud naise Alice Keppeli koju. Florat lõhestab kirglik armastus ja kohustused oma perekonna ees, aga ta tunneb, et on vaid ettur suures mängus – mille reegleid teavad kõik peale tema –, kuni kohtumine saladusliku härrasmehega annab vastused, mida Flora on otsinud kogu elu.  "Varjuõde" on kolmas osa Lucinda Riley ülipopulaarsest raamatusarjast, mis on inspireeritud Seitsme Õe nimelisest tähtkujust ja sellega seotud mütoloogiast.

 

Juhani Salokannel. Noore Eesti südametunnistus

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 05 minutit

 

"Kõige tõenäolisem valik kirjanikule oleks olnud minek maapakku. Kusagil 1944. aasta kevade jooksul – või hiljemalt septembris – oleks Tammsaare siirdunud Rootsi kas Soome kaudu või otse üle mere. Nii tegi märkimisväärne osa maa haritlaskonnast, nende seas suur hulk Eesti kirjanikke." Nõnda mõtiskleb selle raamatu autor Juhani Salokannel. Ja tõepoolest, mis oleks saanud, kui rahvuskirjanik Anton Hansen Tammsaare oleks valinud pagulase saatuse? Juhani Salokannel on soomlane, tuntud ja tunnustatud estofiil. Ta on ka kirjanik, avaldanud romaane ja mõttekirjandust. Tõlkinud uskumatult palju Eesti kirjandust. Ka Tammsaare romaanisarja "Tõde ja õigus" kõik viis osa. Sellele tööle kulus kümme aastat. Töö käigus sai üha selgemaks, et eriti soomlastele oleks tarvis "kaiken kansan" ehk realugeja raamatut Eesti rahvuskirjanikust Tammsaarest. Terviklikku käsitlust klassiku elust ja loomingust. Nüüd ilmub Juhani Salokandle teos – "Noore Eesti südametunnistus" – ka eesti keeles.

 

Zigmunds Skujinš. Mees parimais aastais

teksti esitanud Aksel Orav

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1978

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 49 minutit

 

"Mees parimais aastais" on tüüpiline isikuromaan. Esilekerkivaid probleeme ja sündmustiku käiku kujutatakse ning hinnatakse telefonitehnika-konstrueerimisbüroo juhataja insener Turlavsi seisukohast, lähtudes tema elukäsitusest. Juhtiva ning loova töötajana ei tunnista Turlavs oma kohustuste ja ülesannete formaalset täitmist. Talle tehakse ülesandeks juhendada uue telefonikeskjaama konstrueerimist, ent iseseisva mõtlemisega insenerina kahtleb ta algusest peale selle projekti otstarbekuses. Sel pinnal sugenevad tal teravad lahkarvamused ja vastuolud tehase direktori asetäitjaga.

 

Zoe Sugg. Tüdruk Online enda eest väljas. Zoella kolmas romaan

teksti esitanud Valli Pärn

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 14 minutit

 

Penny elu on jälle normaalne. Kui kooliaasta algab, on Penny valmis maailmaga silmitsi seisma – üksinda. Noah on kadunud vaateväljalt pärast oma maailmatuuri enneaegset lõppu ja mitte keegi, ka Penny, ei tea, kus ta on. Kui tüdruk võtab vastu Megani küllakutse Londoni kaunite kunstide kooli, näib see olevat hea võimalus uusi sõpru leida. Kõigi teiste abistamine on Penny arvates õige viis oma muredest üle saamiseks. Elliot vajab tema sõprust rohkem kui kunagi varem. Ta kohtub ka Poseyga, kes kannatab lavahirmu tõttu ja vajab tema toetust. Aga kas nunnu Šoti poiss Callum on see õige tähelepanu kõrvalejuhtija? Kas Penny tõesti suudab oma eluga edasi minna, Noah’ vari igal nurgal kummitamas?

 

Zoe Sugg. Tüdruk Online tuuril. Zoella teine romaan

teksti esitanud Valli Pärn

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 51 minutit

 

Kui Noah kutsub Penny kaasa oma esimesele Euroopa tuurile, ei jõua tüdruk ära oodata, et veeta suvi koos oma ülikuuma rokijumalast sõbraga. Kuid Noah’ ülitihe ajakava, mitte kõige sõbralikumad bändikaaslased ja armukadedate fännide ähvardavad sõnumid sunnivad Pennyt endalt küsima, kas ta on tuuril tõesti elust ära lõigatud. Ta igatseb oma perekonna, parima sõbra Ellioti ja oma blogi Tüdruk Online järele. Kas Penny suudab tuuril leida tasakaalu elu ja armastuse vahel või kaotab ta kõik, püüeldes täiusliku suve poole?

 

Anna Sundberg ja Jesper Huor. Ma armastasin terroristi

teksti esitanud Malle Allika

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 03 minutit

 

See on tõestisündinud lugu Anna Sundbergist, noorest heal järjel keskklassi rootsi naisest, kes liitub džihadistidega ja jääb nendega 16 aastaks. Tema lugu saab alguse 1994. aastal üksikust salafistide grupeeringust Rootsis. Naine järgneb oma abikaasale, kelle USA kuulutab hiljem ülemaailmselt tagaotsitavaks terroristiks, ning satub nii Tšetšeenias asuvasse salajasse treeninglaagrisse kui ka Bashar al-Assadi vanglasüsteemi. Anna Sundbergi tunnistus on erakordne ja seda ka rahvusvahelises plaanis. Islam oli esialgu naise jaoks täiesti uus viis maailma tõlgendada. Ta oli võlutud kenadest usule pühendunud meestest, keda näis huvitavat rohkem naiste sisemine ilu kui väljanägemine. Ent Anna Sundberg pigistas silmad kinni paljude selliste asjade ees, mis oli meeste käitumises ebainimlikku ja isegi kuritegelikku. Vaid mõned mehed, ja peaaegu mitte ükski naine, on julgenud või saanud avalikult rääkida džihadistide igapäevaelust. Lugu, mille Anna raamatu kaasautori Jesper Huori abil esitab, on korraga intrigeeriv ja hirmutav. See on tema tee ekstremismi ja sealt välja. Ta soovib oma jutustusega näidata, et oma elu on võimalik muuta ja inimesed ei pea elama salapärase plekiga oma minevikus.

 

Penny Vincenzi. Usalduse küsimus

teksti esitanud Katrin Karisma

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 25 tundi 11 minutit

 

Kui mees seisab silmitsi dilemmaga, mis ähvardab hävitada tema maine, abielu ja lapse, mis valikuid ta siis teeb? Tom Knelston on karismaatiline ja võluv mees, kelle kireks on poliitika ja reformid. Ta on ka ambitsioonikas mees, kellel avalikkus silma peal hoiab. Tema naine, endine meditsiiniõde Alice jagab ta ideaale. Nad näivad olevat täiuslik paar. Järsku aga kohtab Tom lapsepõlvetuttavat, kaunist ja õnnetus abielus olevat modelli Diana Southcotti. See naine kehastab paljuski kõike, mille vastu Tom võitleb, kuid samas on ta ka vastupandamatu ja nii hakkavadki nad ohuga flirtima, ehkki armulugu võib nad mõlemad hävitada. Kui Tomi laps haigestub, on mees sunnitud langetama otsuseid oma põhimõtete, karjääri ja abielu üle ning ennekõike küsima endalt, kui suur on ta armastus oma lapse vastu. "Usalduse küsimus" on Penny Vincenzi romaan elust eelmise sajandi keskel ja selles on palju huvitavaid tegelasi, elumuutvaid otsuseid, armastust, iha ja konflikte. Lugu on nii lummavalt kaasahaarav kui ka silmaringi laiendav.

 

Herbjørg Wassmo. Hääletu ruum

teksti esitanud Urve Koni

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 15 tundi 49 minutit

 

"Hääletu ruum" on teine raamat tuntud norra kirjaniku Herbjørg Wassmo (s. 1942) Tora-triloogiast, kus autor kujutab teismelise tüdruku küpsemist neiuks, tema tavatut saatust, mille karmus paneb mitmeid kordi proovile tema sisemise, hingelise, aga ka füüsilise vastupanuvõime.

 

Herbjørg Wassmo. Marraskil taevas

teksti esitanud Urve Koni

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 13 tundi 31 minutit

 

"Marraskil taevas" (1986) on norra kirjaniku Herbjørg Wassmo (s. 1942) kolmas ja viimane raamat teismelisest tütarlapsest Torast, keda karm saatus on korduvalt proovile pannud. Püüd eluraskustest võitu saada ja igatsus hingesoojuse ja armastuse järele moodustavad triloogia viimases osas ohtliku pingevälja. Romaan pälvis 1987. a. Põhjamaade Nõukogu kirjandusauhinna.

 

Herbjørg Wassmo. Pimeda klaasverandaga maja

teksti esitanud Urve Koni

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 34 minutit

 

Norra kirjaniku Herbjørg Wassmo debüütromaan "Pimeda klaasverandaga maja" on lugu murdeeas tüdrukust Torast, saksa sõduri ja norralanna sohilapsest, kes langeb oma võõrasisa seksuaalse vägivalla ohvriks. Teos räägib tema hirmudest ja üksildasest eluvõitlusest, aga ka igatsusest mõistmise ja hingesoojuse järele. Liigutava tõsiduse kõrval ei puudu raamatus ka huumor. Kirjaniku keel on kujundirikas. Raamat leidis kodumaal väga sooja vastuvõtu ja seda on tõlgitud paljudesse keeltesse.

 

Emma Young. Tema, mina ise ja mina

teksti esitanud Ingrid Margus

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 19 minutit

 

Rosal, kaheksateistaastasel Londonist pärit tüdrukul, on tetrapleegia ehk neljajäsemehalvatus. Tema vanemad, kes teda väga armastavad (kippudes teda ehk liigagi vati sees hoidma), ja võluv vanem vend on Rosa jaoks kogu maailm. Kuid ta igatseb enamat. Kui siis üks Bostoni arst valib just tema riskantse ja eksperimentaalse operatsiooni kandidaadiks, kolib Rosa imele lootes koos perega Massachusettsisse. Sylvia, New Englandi lähedal asuvast väikelinnast pärit tüdruk, on ajusurmas. Tema vanemad annetavad Sylvia keha Rosa heaks. Rosa ärkab pärast operatsiooni esimese inimesena, kes on saanud endale uue doonorkeha. See on tõeline meditsiiniline anomaalia. Rosa peaks olema üliõnnelik, kuid teda vaevavad aina painavamad sundmõtted selle kohta, kes õieti oli Sylvia ja milline oli tema elu. Rosa huvi oma uue keha vastu ja soov Sylviat mõista viivad ta autoreisile – avastusretkele, mis toob kaasa ka üllatava uue suhte. Kuid kas Rosa suudab lahendada oma identiteedidilemma? Kes ta ühe teise tüdruku kehas tegelikult ikkagi on?

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Луи де Берньер. Мандолина капитана Корелли

читает Алексей Горпинченко

Таллинн : Эстонская библиотека для слепых, 2019

1 CD : DAISY raamat, 17 tundi 39 minutit

 

Väikesel Kefallinia saarel elab rahulikult doktor Iannis oma kauni tütre Pelagiaga. Pelagia armub nooresse kalurisse Mandrasesse ja nad kihluvad. 1940. aastal aga ründab Kreekat Itaalia ja külaelanike vaiksesse ellu tulevad muutused. Itaalia okupatsiooniväed jõuavad Kefalliniale ning doktor Iannise juurde majutatakse noor itaalia ohvitser Antonio Corelli, kes mängib taevalikult mandoliini ja jumaldab muusikat.

 

Марина Дружинина. С нами не соскучишься!

читает Дарина Катсудас

Helsinki : Celia, 2019

1 CD : DAISY raamat, 51 minutit

 

Кен Кизи. Пролетая над гнездом кукушки

читает Алексей Горпинченко

Таллинн : Эстонская библиотека для слепых, 2019

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 02 minutit

 

Pealik Bromden, segavereline ameerika indiaanlane, keda võimud kurdiks ja tummaks peavad, räägib loo vaimuhaiglast, kus kõikvõimsa Asutuse soovil valitseb Suure Õe tahe. Sellesse kohutavasse halli maailma satub uljas mängur McMurphy, kes alustab visa võitlust oma heidutatud kaaspatsientide kaitseks. Järgneb ühtaegu lustlik ja heroiline, traagiline ja lõpuks vabastav lõpplahendus. Juba esimesest trükist alates võitis Ken Kesey vapustav esikromaan endale koha tänapäeva kirjandusklassikas.

 

Джон Стейнбек. К востоку от Эдема. Том 1

читает Алексей Горпинченко

Таллинн : Эстонская библиотека для слепых, 2019

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 22 minutit

 

Romaanis on kirjanik kasutanud piiblilegendi Kainist ja Abelist ning loonud mastaapse perekonnasaaga. Tegemist on ühelt poolt perekonnalooga ja põlvkondade konfliktiga, teiselt poolt aga vaeb kirjanik oma raamatus selliseid igavesi teemasid, nagu headus ja kurjus, andestamine ja kättemaks, saatusega leppimine ja sellele väljakutse heitmine.

 

Джон Стейнбек. К востоку от Эдема. Том 2

читает Алексей Горпинченко

Таллинн : Эстонская библиотека для слепых, 2019

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 54 minutit

 

Romaanis on kirjanik kasutanud piiblilegendi Kainist ja Abelist ning loonud mastaapse perekonnasaaga. Tegemist on ühelt poolt perekonnalooga ja põlvkondade konfliktiga, teiselt poolt aga vaeb kirjanik oma raamatus selliseid igavesi teemasid, nagu headus ja kurjus, andestamine ja kättemaks, saatusega leppimine ja sellele väljakutse heitmine.

 

Punktkirjas raamatud

 

Harri Jõgisalu. Vennikese ja tema sõprade lood

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

2 köites, 164 lk.

 

Vennikese lood kõnelevad praegustele koolilastele sellest, et nende isad-emad olid noortena samuti tulvil tegutsemislusti. Käisid matkadel kuidas jalad võtsid või rattad veeresid, õppisid tundma kodukoha loodust ja minevikku, külastasid kodumaa kauneid paiku. Mõne jutu kangelase seast võib isa või ema ennastki ära tunda – lugu olla meenutuseks lapse- ja õpilaspõlvest.

 

Christine Nöstlinger. Franzi lood

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

41 lk.

 

Franzi elu pole sugugi kerge. Heledate inglilokkide, roosinupusuu ja piiksuva hääle tõttu peetakse teda ühtelugu tüdrukuks. Pealegi veel viieaastaseks. Ehkki tegelikult on ta kuuene. Õnneks on ta vähemalt taibukas ja väga vapper. Leidlikud ideed lausa tulvavad talle pähe...

 

Aino Pervik. Kollasel autopõrnikal läheb hästi

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

47 lk.

 

Kümme uut lugu autopõrnika seiklustest. Autopõrnika roolis on tema ajakirjanikust perenaine ning nagu elus ikka, satutakse vastakuti väga ootamatute olukordadega. Autopõrnikas kohtub välismaa presidendi ja tema abikaasaga, satub peaaegu "Aktuaalsesse kaamerasse", aitab koolibussi, käib rokk-kontserdil, näeb pealt õnnelikku õnnetust ja saab omale "talvesaapad". Nooremad lugejad leiavad nendest lugudest nii mõndagi õpetlikku ja mõtlemapanevat.

 

Kirjeldustõlkega filmid

 

Skandinaavia vaikus

režissöör Martti Helde, stsenarist Nathaniel Price ja Martti Helde, produtsent Elina Litvinova, kirjeldustõlke koostasid Katrin Paukson ja Kairi Kivitar, kirjeldustõlk Katrin Paukson

Three Brothers, 2019

1 DVD, 1 tund 15 min

 

Trillerlike elementidega psühholoogiline draama räägib kahe tegelaskuju taaskohtumisest. Ühine teekond läbi talvise maastiku sunnib avama aastate eest toimunud vägivaldse sündmuse põhjused. Lahendamata minevik juhatab tegelased valiku ette, mis määrab nende mõlema tuleviku.