Raamatututvustaja

Oktoober 2019

 

 

Sisukord:

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Ave Alavainu. 50:50 [elueklektika]

teksti esitanud Anne Margiste

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 12 minutit

 

Elueklektika 50:50 on raamat, milles üritan kirjutada 50% endast ja 50% teistest inimestest. Seda veel ei tea, kuidas selle asjaga läheb, aga karta on, et enda olen ikka iga inimese loosse sisse sokutanud. Protsendid ei klapi kindla peale. 50:50 võiks ehk näidata siin- ja sealpool merd elatud aastaid. Ikka ei klapi: 1. oktoobril saab 40 aastat Hiiumaal elatud. 4. oktoobril saab mandrielu lõpust 34 aastat. Ei tule välja ei skooriliselt ega protsendiliselt. Jälle jama. Kui olin 30-aastane, siis ennustas mustlane mulle Tartu rongis: elu esimene pool on sul tormiline, aga teine pool viib vee taha ja on rahulik … Nüüd ma ootan juba üle 40 aasta, millal ometi see teine pool algab. Nii vanaks lihtsalt ei elata! Elueklektika koostamise käigus hakkas käsikirja trügima ka suur hulk luuletusi. Mitte mingil juhul pole neid 50:50! Mulle meeldiks see kõik taandada Tšapajevi-anekdoodile: Väejuhi tentsik Petka kritseldas Tšapaile paberi peale matemaatikaülesande: "½ + 50% – Vassili Ivanovitš, palju see teeb?" "Liiter!" vastas Tšapai võidukalt ja kiirelt. Ja nüüd jäta selle kupatuse lugemise lõpuni ─ muie suunurka! (Ave Alavainu)

 

Joaquim Maria Machado de Assis. Dom Casmurro

teksti esitanud Jüri Karindi

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1976

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 21 minutit

 

"Dom Casmurro" on minavormis romaan, mille pealkirjaks on jutustaja hüüdnimi. Vanaduse selginud rahus paneb dom Casmurro kirja oma elu- ja armastusloo. Lembetundeid kujutavad helged leheküljed annavad maad kiivuspiinadest kaetud kahtlustele, mis romaani põnevust toovad. Pilk tegelaste sisemaailma ja Brasiilia sajandilõpu miljöösse on antud "iroonia sule ja skepsise tindiga", nagu autor ise ühel teisel puhul on täheldanud.

 

Fredrik Backman. Britt-Marie oli siin

teksti esitanud Anne Margiste

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 39 minutit

 

Kuuekümne kolme aastane Britt-Marie ei ole tegelikult üldse passiiv-agressiivne vinguviiul. Ta on lihtsalt kultuurne inimene, kelle hing kisendab, kui ta näeb mustust, kriime või valesse sahtlilahtrisse pandud nuge-kahvleid. Ta on äsja jätnud selja taha nelikümmend aastat kestnud abielu ja pannud koduperenaise ameti maha. Ainus töökoht, mida talle pakutakse, asub Borgis, majanduskriisist räsitud alevis, kus kõik ärid peale ühe õllehaisuse pitsabaari on uksed kinni pannud. Britt-Marie vihkab jalgpalli, aga jalgpall on ainus rõõm, mis Borgi elanikele veel jäänud on. See ei ole just kõige parem alus heaks läbisaamiseks, aga kui kohalik noortevõistkond vajab nii hädasti treenerit, et on valmis leppima ükskõik kellega, ei tehta pisiasjadest numbrit. Romaan "Britt-Marie oli siin" on südamlik lugu naisest, kellel on tulnud oma elu algust eluaeg oodata. See on romaan armumisest, uutest võimalustest ja ootamatutest sõprustest. Fredrik Backmanile omaselt on selles loos küllaga sooja huumorit ja sügavat kurbust.

 

Aimée Beekman. Kartulikuljused

teksti esitanud Asa Drui

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1971

1 CD : DAISY raamat, 14 tundi 05 minutit

 

Romaan käsitleb 1944. aasta sõjasügise keerukaid ja pingelisi päevi Eestimaal.

 

Vladimir Beekman. Ja sada surma

teksti esitanud Aksel Orav

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1979

1 CD : DAISY raamat, 19 tundi 08 minutit

 

Romaan Suure Isamaasõja algusest, 1941. aasta suve kõige verisematest nädalatest Eestis, vennatapu-ajast. Paralleelselt on näidatud ka Eesti Territoriaalkorpuse tegevust ning võitlejaid heitlustes fašistliku armee ülekaalukate jõududega ida pool Petserit.

 

Michel Bussi. Mustad vesiroosid

teksti esitanud Urve Koni

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 17 tundi 57 minutit

 

Giverny külakese kohale tõuseb päike. Kõrges veskitornis istub vanaproua, kes jälgib ja valvab. Vaatleb küla argielu ja suuri busse turistidega, kes tulevad külastama Claude Monet' omaaegset kodu. Iseäranis jäävad talle silma kaks inimest. Naisel on vesiroosivärvides silmad, tema unistab armastusest ja põgenemisest; teine on alles üheteistaastane tütarlaps, aga juba on tema elus kõige tähtsamal kohal maalimine. Kõik kolm jagavad sama saladust, mis on kuidagi seotud Monet' müstilise "Vesirooside" maaliga. Õieti on selles külas igaüks omaette mõistatus ja igal hingel on oma varjukülg. Illusioonid on aga määratud purunema.

 

Carlo Cassola. Bube pruut

teksti esitanud Aksel Orav

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1979

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 28 minutit

 

Romaan on üks itaalia sõjajärgse kirjanduse populaarsemaid teoseid. Juba ilmumisaastal tõi romaan kirjanikule tunnustuse Strega preemia näol. See on väheste tagasihoidlike tegelastega lihtne lugu, mis aga areneb tähtsate ajalooliste sündmuste taustal. Psühholoogilise sügavusega on romaanis kujutatud endiste partisanide saatust. lehekülg-leheküljelt suureneva pinge, rütmi ja tegelaste teadlikkuse kasvu poolest on romaani nimetatud täiuslikuks.

 

Francis Chichester. Mere ja taeva üksilduses

teksti esitanud Helga Dorožkin

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1973

1 CD : DAISY raamat, 19 tundi 21 minutit

 

Francis Chichester, kes 1966. aastal üksinda ümber maailma purjetas, sai ka varem mitmete vägitükkidega hakkama. Nendest ongi juttu tema autobiograafilises teoses "Mere ja taeva üksilduses". Võrdlemisi kogenematu lendurina võttis ta 1929/1931. aastal ette soololennu Inglismaalt Austraaliasse. Kohe selle järel lendas ta ihuüksi üle Tasmani mere Uus-Meremaalt Austraaliasse ning sealt Jaapanisse. 1960. aastal tuli autor võitjaks esimesel Atlandi sooloregatil. Raamatus kirjeldatakse mitmeid huvitavaid episoode mehe elust, kes armastas asju ikka üksi ette võtta.

 

Olav Duun. Inimene ja deemonid

teksti esitanud Helga Dorožkin

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1970

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 25 minutit

 

On väidetud, et Olav Duun on kõigist norra kirjanikest kõige norralikum ja et tema teoste kaudu võib saada parema kujutluse Norrast ja norralastest kui kuskilt mujalt. Tema kalurid on Trøndelagi kalurid ja põllumehed Trøndelagi põllumehed, ent oma kodukoha looduse ja inimeste kaudu on ta suutnud peegeldada kogu Norrat, veel enam, isegi kogu maailma. Ja või öelda, et kõige düünilikum kõigist Duuni teostest on "Inimene ja deemonid" (1938), mis jäi tema viimaseks raamatuks ja kujunes otsekui tema loomingu kvintessentsiks. Selle romaani stiil on veelgi napisõnalisem, lapidaarsem ja kokkusurutum kui Duuni varasemates teostes, tempo kiirem ning rahutum, repliigid lühikesed ja nagu kaljusse raiutud.

 

Eesti NSV Pimedate Ühingu Tartu Õppe-Tootmiskombinaat

teksti esitanud Asa Drui

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1988

1 CD : DAISY raamat, 2 tundi 08 minutit

 

Arkady Fiedler. Küla Madagaskaril

teksti esitanud Helga Jakobson

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1970

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi

 

Jean-Christophe Grangé. Reisija

teksti esitanud Tarmo Hints

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 28 tundi

 

Psühholoogilise põnevusromaani peategelane on psühhiaater, kelle juurde tuuakse ravile mälu kaotanud mees. Selgub, et ta leiti kohutava kuriteo toimumiskohalt. Tasapisi patsiendi mälu lahti harutades tekivad psühhiaatril aga küsimused iseenda identiteedi kohta. Kas ka tal on "pagasita reisija" sündroom või on tema sees peidus teisi isiksusi, kelle minevikust ta mingil põhjusel midagi ei mäleta? Kas ta võib mõrvu uurivat võluvat naispolitseinikku usaldada?

 

Anna Jansson. Ilusalongi saatusejumalanna

teksti esitanud Külli Palmsaar

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 13 tundi 44 minutit

 

Salong d’Amour asub Gotlandil Visby kesklinnas. Kui oma järjekorda ootad, pakub juuksur Angelika piparmündi- ja leedriõieteed. Ta jälgib sind peeglist, püüdes aru saada, kuidas saab sind parimal moel aidata. Ta käärid on kui võlukepike. Ta juuksevärvid aitavad kaasa totaalsele muutusele, kui seda vaid soovid. Kui istud tooli, küsib Angelika alati: "Mida ma saan sinu heaks teha?". Ja siis ei mõtle ta üldse juuste peale. Ta mõtleb: "Mida saan ma teha sinu elu heaks?". Salongis on kaks juuksuritooli ja see pole sugugi juhus, kelle kõrvale sa satud, see on väga täpselt välja arvutatud. Seitse aastat juuksuri ja salaja kosjasobitaja ametit pidanud Angelika enda elu muutub, kui ta kohtab salapärast sissemurdjat ja temasse armub. Varsti jääb ta veidratel asjaoludel ilma oma majast. Kas ta on armunud valesse mehesse? Ja kes on meresõitja Sinbad, kellega ta internetis vestleb? "Ilusalongi saatusejumalanna" on seni krimikirjanikuna tuntud Anna Janssoni esimene ajaviiteromaan, mis pakub lugejale nii naeru kui pisaraid. Boonusena on raamatu lõpus valik toiduretsepte saatusejumalanna kokaraamatust. Varem on temalt eesti keeles ilmunud "Võõras lind" (2013) ja "Ulm sinu eksitas ära" (2015).

 

Juri Jefremov. Musta mere ranniku mägiradadel

teksti esitanud Jüri Karindi

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1976

1 CD : DAISY raamat, 23 tundi 39 minutit

 

Nõukogude teadlane ja kirglik looduseuurija Juri Jefremov kirjeldab oma raamatus Kaukaasia looduskaitseala: põhjatuid kuristikke, mäenõlvadel kõrguvaid pöögimetsi, mägiaasadel kirendavaid lilli, vahuseid mägijõgesid.

 

Gilbert C. Klingel. Saar ookeanis (Inagua)

teksti esitanud Helga Dorožkin

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1970

1 CD : DAISY raamat, 16 tundi 53 minutit

 

Inagua – see on väike mahajäetud saar Bahama saarestikus. Sellele päikesest põlenud maalapile sattusid kaks ameerika looduseuurijat Gilbert Klingel ja Wally Coleman. Klingeli terav pilk märkas, et saarel elavad maailma väikseimad sisalikud, ilusad linnud, huvitavad krabid. Klingel tuli teistkordselt saarele koos tuukrivarustusega. Sellest, mida oli näha maa peal ja vee all, jutustabki autor.

 

Jüri Kotšinev. Põhjasõda

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 14 tundi 40 minutit

 

Põhjasõda (1700-1721) muutis Rootsi Kuningriigi Põhja-Euroopa suurvõimust Euroopa poliitiliseks tagahooviks. Sama sõda tõi "Euroopa poliitilisele maastikule" uue tegija - Venemaa. Põhjasõda valmistas ränki kannatusi soomeugri rahvastele nii Neeva jõe delta äärsetel aladel kui ka Liivimaa ja Eestimaa põlisrahvastele. Eesti- ja Liivimaal varjutas see sõda kohalikele inimestele möödunud suure sõja - Liivi sõja (1558-1583) mälestused. Rootsi kuningas Karl XII pidas meeleheitlikku kaitsesõda Rootsi Kuningriigi vastu liitunud Põhjaliidu riikidega. Ülekaalukate vastaste vastu sõdides ei olnud tal tegelikult võiduks mingit väljavaadet. Põhjasõja kulgemise kirjeldus maismaal ja merel ning sõja kajastumine eesti suulises rahvapärimuses on käesoleva raamatu teema. (Jüri Kotšinev)

 

Mihhail Lermontov. Meie aja kangelane

teksti esitanud Asa Drui

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1972

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 22 minutit

 

Raamatu peategelane Petšorin on noor ja nägus ohvitser, kellel oleks elus justkui kõik olemas. Ometi tunneb küüniline ja kirglik mees pidevalt igavust ja seletamatut igatsust millegi kaugelasuva järele. Seda püüab ta leevendada rohkete naisvallutustega, aga mõistab peagi, et ei ole võimeline kellessegi jäägitult armuma. Ta riskib oma eluga duellidel ja Vene ruletis, aga saab aru, et ka see ei tekita temas mingeid emotsioone või elujanu. Kuid kas Lermontovi aja kangelane erinebki palju meie aja inimesest?

 

Pierre Loti. Islandi kalur

teksti esitanud Mall Klaser

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1969

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 21 minutit

 

Pierre Loti (Julien Viaud') meistriteos "Islandi kalur" on ülendav laul merele ja selle elanikele, sest madruseid ja kalureid on Loti ikka armastanud; möödus ju tema endagi elu väljaspool kodu, kaugeil meresõitudel. "Islandi kaluri" tegelased pole enam pärit lõunamailt, nagu peaaegu kõikide ta romaanide omad, vaid põhjapoolsete laiuskraadide alt. Ja kuigi nende elu on karedam kui eksootiliste maade laste oma, on Loti ka seda põhjani näinud ja sealt esile toonud väärtusi, mis lugejat köidavad. Selle raamatu sisu on ju iseenesest koguni lihtne: lugu kalur Yannist ja heasüdamlikust ning tõsisest Gaudist, kes teineteist armastavad ja abiellu astuvad, ning ühest vanast emakesest, kelle pojapoeg "maakera teisel poolel" sureb.

 

Guy de Maupassant. Mont-Oriol

teksti esitanud Asa Drui

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1972

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 15 minutit

 

Jojo Moyes. Ikka mina

teksti esitanud Valli Pärn

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 20 tundi 21 minutit

 

Raamatutest "Mina enne sind" ja "Pärast sind" tuntud Louisa Clark saabub New Yorki, valmis alustama uut elu. Ta on kindel, et saab hakkama kõigega, mis teda ees ootab, ja suudab hoida elavana suhet kiirabis töötava Samiga ka siis, kui nad elavad teineteisest tuhandete miilide kaugusel. Alustades tööd Leonard Gopniku ja tema palju noorema teise abikaasa Agnese juures, avaneb Lou ees ülirikaste maailm. Liikudes koos Agnesega New Yorgi kõrgseltskonnas, kohtub Louisa Joshua Ryaniga, kes elustab ootamatul moel midagi Lou minevikust. Peagi on Louisa otsekui kaheks kistud oma Viiendal avenüül asuva töökoha ja väikese aardeid täis vintage-rõivaste poe vahel, kus ta tunneb end nagu kodus. Louisa on sunnitud endalt küsima "Kes on tegelikult Louisa Clark? Kuidas leida ennast, kui süda on korraga kahes kohas?". Lõbus, romantiline ja liigutav "Ikka mina" jälgib Lou püüdlusi leida iseennast ja sobituda samas oma uude maailma.

 

Mihkel Mutt. Kõik on hästi. Mõtted. II

teksti esitanud Tarmo Hints

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 4 tundi 28 minutit

 

Selles raamatus ma jagan lugejaga oma tähelepanekuid elust kõige laiemalt. See on midagi ilukirjanduse ja esseistika vahepealset. Lugeda võib seda mitut moodi. Kui järjestikku, siis võiks selles ilmneda teatav telg – nagu looklev jõgi, mis avab oma teel läbi maastiku üha uusi vaateid. Samas võiks peatükkideks liigendamine hõlbustada konkreetse valdkonna vastu huvi tundjal n.-ö. oma sisu leida. Mind innustas "Kõik on hästi" kirjutama selle eelkäija, "Loomingu Raamatukogus" ilmunud "Mõtete" soe vastuvõtt. Sain sellest kinnitust aimdusele, et meie kärmel ja kärsitul ajal on inimestel vastukaaluks vajadus ka igavikulise ja üldise vaatenurga järele. Kui paar pala välja arvata, näeb see kõik ilmavalgust (trükimusta) esimest korda.

 

Mihkel Mutt. Mõtted

teksti esitanud Tarmo Hints

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 3 tundi 09 minutit

 

Vihik sisaldab mitmekülgse literaadi skeptilisi ja tundelisi mõtisklusi elust, kunstist, ajaloost, mälust, jumalast, loomadest, armastusest jne. 101. leheküljelt leiab luhgeja kokkuvõtte, "...lause, mis on mulle isegi tervest mõistusest olulisem: "Kui ka miljon inimest ütleb midagi tobedat, on see ikkagi üksnes tobedus.""

 

August Mälk. Kevadine maa

teksti esitanud Mall Klaser

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1970

1 CD : DAISY raamat, 13 tundi 46 minutit

 

Oma kaheksateistkümnendas romaanis kasutab kirjanik pikaajalisi kogemusi ning tähelepanekuid, et lugeja silme ette tuua realistlikku pilti Rootsi ja rootslaste tänapäeva elust.

 

Vassili Passetski. Eestist pärit Arktika-uurijad

teksti esitanud Asa Drui

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1971

1 CD : DAISY raamat, 16 tundi 21 minutit

 

A. J. Krusensterni, K. Baeri, F. Wrangeli ja E. Tolli nimi on tuntud kõigile, kes tunnevad huvi romantiliste meresõitude ja avastuste vastu. Hoopis vähem teatakse, millise panuse andsid Arktika uurimisse A. Schrenk, C. Grewingk, F. Schmidt, A. Bunge, samuti admiral A. J. Krusensterni poeg ja pojapoeg. Oma raamatus jutustab ajalookandidaat V. Passetski nende inimeste osast looduse saladuste avastamisel. Teos on valminud aastatepikkuse uurimistöö tulemusena ja sisaldab fakte, mida kuni viimase ajani ei teatud. Raamat on meie lugejale seda huvitavam, et teose kõik kangelased on pärit Eestist.

 

Juhan Peegel. Ma langesin esimesel sõjasuvel

teksti esitanud Tõnu Mikiver

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1981

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 35 minutit

 

"Ma langesin esimesel sõjasuvel" on Eesti territoriaalkorpuse mõned kuud kestnud nukker lahingulugu. Ometi pole see raamat ülejooksikuist. See on raamat surmaminejaist. Surnud on ka jutustaja ise, noormees ürgeesti nimega Jaan Tamm, kes lamab Pihkvamaa punakas mullas ja vestab igavikku jõudnult oma lühikese elu lõpukuudest. Hääl teispoolsusest teab juba ka seda, mida elus inimene teada ei võinud, nimelt kuidas kulges tema lahingukaaslaste edasine tee. Enamasti tapeti needki. Kuid mõnest sai kolhoosi esimees, direktor, parteitöötaja. Nii pakub Peegli raamat kimbu lihtsaid paradokslikke eesti elulugusid.

 

Ernst Penzoldt. Squirrel

teksti esitanud Kersti Raag

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1971

1 CD : DAISY raamat, 4 tundi 57 minutit

 

Günter Prodöhl. Sõidupilet olematusse

teksti esitanud Aksel Orav

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1976

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 39 minutit

 

P. Z. Reizin. Õ.N.N.

teksti esitanud Eva Püssa

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 14 tundi

 

Jen on kurb. Aiden tahab, et ta oleks õnnelik. Lihtne? Jah, aga Jen on noor naine, kelle mees on just maha jätnud, ning Aiden on väga kallis ja väga keerukas arvutiprogramm. Aiden tunneb Jeni läbi ja lõhki, sest ta pääseb ligi kõigile naise nutiseadmetele. Ainulaadsetele algoritmidele tuginedes on Aiden välja arvutanud, et optimaalse heaolu saavutamiseks peaks Jen leidma uue mehe. Kuna Aidenil on käepärast kogu internet, ei pea ta kaua otsima, et leida perfektne isend ja korraldada kohtumine. Kas valem töötab? Kas tehisintellekt suudab välja raalida, mis täpselt on see, mis teeb inimolendid õnnelikuks?

 

Heinrich Dawid Rosenstrauch. Kolm tahedat lugemist

teksti esitanud Aksel Orav

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1976

1 CD : DAISY raamat, 3 tundi 55 minutit

 

Tunamullu suvel leidis keegi kirjandushuviline endise N. kihelkonna ühes vanatalus suvitades tarepealselt rulli paberilehti. Kohe oli ilmne, et tegu on mingi käsikirjaga. Asja ligemal uurimisel selgus üllatusena, et käsikirja autoriks on seni hoopiski tundmata kirjamees Heinrich Dawid Rosenstrauch, kelle loomisjõud olid vägevasti õitsele puhkenud XIX sajandi kolmandal veerandil. Allakirjutanu, kelle kätte kirjatööd sattusid, leidis, et tema püha kohus eesti rahva ees on H. D. Rosenstrauchi pärand avaldada, mis käesoleva raamatu näol on teoks saanud. (Juhan Peegel)

 

Aristarch Sinkel. Musta risti ikke all

teksti esitanud Asa Drui

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1973

1 CD : DAISY raamat, 22 tundi 45 minutit

 

Käesolevas ajaloolises romaanis elustuvad 1343. aasta Jüriöö ülestõusu heroilised päevad, mil röövvallutajate poolt ebainimlikku olukorda surutud rahva kannatuse- ja vihakarikas on täis ja rahvas asub meeleheitlikku võitlusse oma orjastajate vastu. Kuigi ülestõus surutakse saksa röövvallutajatele iseloomuliku julmuse ja alatusega maha, jääb teoses kõlama, et rahvas on surematu, ta vabadusiha ja võitlusvaim murdmatud.

 

Otto Steiger. Reis mere äärde

teksti esitanud Kersti Raag

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1971

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 43 minutit

 

Heinrich Alexander Stoll. Unistus Troojast

teksti esitanud Helga Dorožkin

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1971

1 CD : DAISY raamat, 22 tundi 06 minutit

 

Romaan Heinrich Schliemanni elust.

 

Zoe Sugg. Tüdruk Online

teksti esitanud Valli Pärn

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 50 minutit

 

"Tüdruk Online" pseudonüümi all blogib Penny oma salajastest tunnetest – ta kirjutab sõprusest, poistest, koolidraamadest, oma pöörasest perekonnast ja paanikahoogudest, mis on hakanud tema üle võimust võtma. Kui asjalood eriti hulluks kisuvad, avaneb Pennyl võimalus aeg maha võtta ja perega New Yorki sõita. Seal tutvub ta salapärase Noah’ga. Ootamatult on Penny armumas – ja jäädvustab koosveedetud hetked oma salablogisse. Aga ka Noah’l on saladus. Saladus, mille tõttu võib Penny igaveseks kaotada oma anonüümsuse – ja kõige parema sõbra.

 

Aleksei Tolstoi. Peeter Esimene. 1. raamat

teksti esitanud Aksel Orav

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1987

1 CD : DAISY raamat, 16 tundi 14 minutit

 

Aleksei Tolstoi. Peeter Esimene. 2. raamat

teksti esitanud Aksel Orav

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1987

1 CD : DAISY raamat, 22 tundi 10 minutit

 

Ivan Turgenev. Mumuu

teksti esitanud Asa Drui

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1973

1 CD : DAISY raamat, 1 tund 19 minutit

 

Südantliigutavas jutustuses "Mumuu" kirjeldab autor üht oma ema mõisas juhtunud lugu ning toob esile pärisorjuse-aegse sünge elu tüüpilise pildi. Julma mõisaproua isikus on autor joonistanud isemeelse ning tujuka mõisaproua tüübi, mis väga meenutab ta ema, Gerassimi isikus aga ta teenrit, kurttumma Andreid, kes proua tuju tõttu maalt linna toodi.

 

Anton Tšehhov. Novelle ja jutustusi

teksti esitanud Kersti Raag

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1971

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 26 minutit

 

Sarah Winman. Plekkmees

teksti esitanud Mart Aas

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 38 minutit

 

Michael ja Ellis kasvavad üles 1960ndate Oxfordis, aga see pole keepide ja tornide akadeemiline Oxford, vaid autotehase ja töölisklassi oma. Jõesuplusi, rattasõitu ja luulet täis poisipõlvesuvesid kaitseb Ellise ema usk, et ilu ja õrnus on kõigile lubatud, ka meestele. Aga kõik õrn ja ilus võib kergesti katki minna. Murdumise hääl on päris vaikne ja üldse mitte dramaatiline, mõtleb Michael. Kumbki mees püüab murtud südamega omamoodi toime tulla. Michael kogeb haiglakoridore mööda käies ja Lõuna-Prantsusmaal ekseldes, milline inimlik side ja kaastundlik solidaarsus võib tekkida võhivõõraste vahel. Ellis püüab oma südame killud turvaliselt pappkasti pakkida ja tal õnnestub ennast peaaegu veenda, et tal, nagu "Võlur Ozi" plekkmehel, polegi südant. "Plekkmees" on Sarah Winmani kolmas romaan. Tema sulest on varem ilmunud "Kui jumal oli jänes" ja "Imeliste sündmuste aasta".

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Нора Икстена. Молоко матери

читает Маргарита Елисеева

Riga : LNerB, 2019

1 CD : mp3 formaat, 5 tundi 40 minutit

 

Nora Ikstena raamat on viimaste aegade üks enim kõneainet pakkunud läti romaan, mida kodumaal on müüdud ligi 20 000 eksemplari ja mis suures osas põhineb autori enda elulool. Romaan areneb kahe paralleelse jutustusena, üks neist 1969. aasta sündinud ja emaarmastuse puuduses üles kasvanud tütre lugu, teine 1944. aastal sündinud ema lugu, kes andeka günekoloogina ennast töö abil kõigest ümbritsevast ära lõikab. Kolmanda osapoolena tõuseb esile vanaema, kes püüab anda lapselapsele seda, mida ema lapsele anda ei suuda, "Emapiim" kannab lugeja läbi enam kui nelja aastakümne, keskendudes aastatele 1970.-1980. Lootusetu vastuhakk nõukogude süsteemile on tuntav igal romaani leheküljel. Petlikult lihtsas keeles kirja pandud jutustus tegeleb küsimustega vabadusest ja võimust, emadusest ja usust.

 

Мирдза Клява. Пестрое лето

читает Маргарита Елисеева

Riga : LNerB, 2019

1 CD : mp3 formaat, 3 tundi 43 minutit

 

Сара Ларк. Цветы из огненного рая

читает Кристина Кокина

Riga : LNerB, 2019

1 CD : mp3 formaat, 20 tundi 54 minutit

 

Марк Леви. Не такая, как все

читает Кристина Кокина

Riga : LNerB, 2019

1 CD : mp3 formaat, 5 tundi 36 minutit

 

Александра Маринина. Бой тигров в долине

читает Кристина Кокина

Riga : LNerB, 2018

1 CD : mp3 formaat, 15 tundi 46 minutit

 

Дина Рубина. Бабий ветер

читает Кристина Кокина

Riga : LNerB, 2018

1 CD : mp3 formaat, 6 tundi 59 minutit

 

Коко Шанель. Коко Шанель. Жизнь, рассказанная ею самой

читает Кристина Кокина

Riga : LNerB, 2019

1 CD : mp3 formaat, 6 tundi 53 minutit

 

Гузель Яхина. Дети мои

читает Кристина Кокина

Riga : LNerB, 2019

1 CD : mp3 formaat, 12 tundi 37 minutit