Raamatututvustaja

September 2019

 

 

Sisukord:

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Kirjeldustõlkega filmid

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Fredrik Backman. Vanaema saatis mind ütlema, et ta palub vabandust

teksti esitanud Reelika Kasemägi

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2018

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 48 minutit

 

Elsa on seitsmeaastane ja ärritab teisi oma isemoodi olekuga. Vanaema on seitsmekümne seitsme aastane ja ärritab teisi hullude tempudega. Näiteks sellega, et seisab rõdul, hommikumantli hõlmad lahti, ja tulistab ootamatuid külalisi värvikuulipüssist. Vanaema on Elsa ainuke sõber. Neil on oma salakeel ja muinasjutuvestjate kuningriik Miamas, mis asub Peaaegu-Ärkvel-Maal. Sinna viib vanaema Elsa öösiti seiklema, kui Elsa vanemad lahku lähevad ja kui Elsat koolis kiusatakse. Selle maa elanikud on kõik isemoodi ja seal ei kästa normaalne olla. Kui vanaema sureb, ei pääse Elsa enam Peaaegu-Ärkvel-Maale, aga see-eest on vanaema korraldanud talle suure seikluse pärismaailmas. Elsa peab kohale viima vanaema kirjad naabritele, kellelt vanaema tahab vabandust paluda. Ülesannet täites õpib Elsa lähemalt tundma joodikut, monstrumit, võitluskoera, vinguviiulit ja teisi majaelanikke ning avastab nii mõndagi üllatavat Miamase ja vanaema kohta. "Vanaema saatis mind ütlema, et ta palub vabandust" on kurbnaljakas argimuinasjutt kiiksuga superkangelastest, elust, surmast ja ühest olulisest inimõigusest – õigusest olla isemoodi. See raamat on kirjutatud sama terava koomikanärvi ja sooja südamega nagu autori esikromaan "Mees nimega Ove".

 

M. C. Beaton. Agatha Raisin ja surmatants

teksti esitanud Evelin Lauri

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 22 minutit

 

Mida teeb üks ärinaine, kui tal igav on? Asutab firma! Agatha Raisinil on igav ja ta ... asutab oma detektiivibüroo. Algus pole sugugi nii lõbus, kui värvikas daam ette kujutas: ainult jooksu pannud koerad, kassid ja abikaasad. Aga siis ometi astub uksest sisse klient suure algustähega ja palub Agathal uurida mõrvaähvardust. Õige pea saab sellest mõrvajuurdlus ja Agatha endagi elu ripub juuksekarva otsas.

 

Martin Allison Booth. Hunt metsas

teksti esitanud Tarmo Hints

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 15 tundi 06 minutit

 

On aasta 1940. Nõukogude Venemaa sõjaväebaasid on Eestis kindlalt kanda kinnitanud. Eesti kõrgemaid sõjaväelasi ähvardab oht saada hukatud. Paljud pagevad läände. Nende seas on ka vabadussõjas võidelnud, Briti kuninglikus mereväes väljaõppe saanud ja Eesti mereväes kõrgele positsioonile jõudnud kaptenleitnant Hendrik Kotkas. Oma perekonna päästmise nimel on mees sunnitud liituma sakslastega, kelles ta näeb Eesti Vene okupatsiooni alt vabastajaid. Temast saab luureohvitser, kes tegutseb samas topeltagendina brittide kasuks. Spioon. Samal ajal peab mehe Königsbergi elama asunud perekond, naine ja kaks last, hakkama saama võõral maal, umbusuga täidetud keskkonnas, kus uustulnukaid kahtlustava pilguga vaadatakse ja nende tegemistel silma peal hoitakse. Mehe Eestisse jäänud vend, samuti Eesti mereväeohvitser, on saatuse tahtel sattunud teisele poole rindejoont. "Hunt metsas" on haarav kooslus eluloost ja ajaloolisest romaanist, millest kasvas välja sõjapõnevik. Eelkõige on see aga lugu ühe Eesti perekonna saatusest teise maailmasõja päevil. Selle aluseks on autori eestlasest vanaisa Bruno Linnebergi ja ta perekonna lugu ning tegelikult aset leidnud sündmused.

 

Robert Bryndza. Tüdruk jääs

teksti esitanud Sirje Treiman

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 32 minutit

 

Töötu noormees leiab Londoni lõunaosas paiknevas pargis paksu jää alt naise surnukeha ja juurdlust kutsutakse juhtima peainspektor Erika Foster. Ilusa noore seltskonnategelasest ohvri elu oli pealtnäha täiuslik. Aga asudes asjaolusid lähemalt uurima, viivad niidid kolme prostituudi tapmiseni – nad kõik leiti kägistatult, käed kinni seotud, Londoni eri paigus veest. Mis saladust varjab küll tüdruk jääs? Sarja avaraamatus otsib Londoni Lewisham Row' politseijaoskonda kutsutud kartmatu peainspektor Foster külmaverelist sarimõrvarit. Mida lähemale jõuab Erika tõele, seda lähemale jõuab mõrvar Erikale. Kas Erikal õnnestub tabada mõrvar enne, kui too taas kedagi tapab?

 

Jackie Collins. Vaene väike lipakas tüdruk

teksti esitanud Viiu Õunpuu

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2018

1 CD : DAISY raamat, 14 tundi 32 minutit

 

Kolm kahekümnendates aastates naist, üks kuum rikas mees, kaks megafilmistaari ja vapustav mõrv... Denver Jones on nutikas noor advokaat, kes töötab Los Angeleses. Carolyn Henderson on New Yorgi mõjuvõimsa ja iseka senaatori assistent, kellel on senaatoriga suhe. Annabelle Maestro – kahe kuulsa filmistaari tütar – on rajanud oma kokaiinisõltlasest sõbra Frankie abiga New Yorgis tulutoova seksiäri, varustades silmapaistvaid kuulsaid mehi sama kuulsate prostituutidega. Veel on siin Bobby Santangelo Stanislopoulos, Lucky Santangelo Kennedy–stiilis poeg. Mõnda aega tagasi käis ta koos mainitud kolme naisega keskkoolis ja Frankie on tema parim sõber. Kui Annabelle´i ema leitakse oma Beverly Hillsi villast mahalastuna, tulevad sõbrad kokku ja mineviku sünged saladused leiavad tagasitee, et neid kummitada.

 

Anu Elmer-Ehin. Minu Ðveits

teksti esitanud Külli Palmsaar

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 20 minutit

 

Ðveits? Lumised mäed, õitsvad alpiaasad, nunnud lehmad, punased rongid, Emmentali juust, täpsed kellameistrid ja igal pool ðokolaadipoed? Kui sa sellest maast just nii mõtled, siis oled langenud hästi turustatud Ðveitsi-kliðee lõksu. Täpselt nii juhtus minuga, kui ma paarikümne aasta eest "ajutiselt" Ðveitsi kolisin. Tasapisi avastasin, et Arkaadia-maastiku kuvand varjab Eesti-suurust keerulist föderaalriiki, millest suured katastroofid ja võõras võim on imekombel mööda käinud. Kõik on väike ja sõbralik, aga kohaneda ei ole siin lihtne. Tuleb harjutada viisakat vestlust Ðveitsi saksa keele mitmesajas dialektis. Võtta suusatunde koos beebidega. Varuda kannatust pikkadeks tervitus- ja lahkumisrituaalideks. Veenda vastutulijaid, et kuuseriisikad ei ole mürgised. Poolpõlvili heina niita. Vestelda külalistega ühiskondliku transpordi teemal. Jõuda vaevu järele mäest üles rühkivatele vanainimestele. Süüa juustu-vorstisalatit. Jõuda kohtumistele sekundi täpsusega. Lapsemäng minusugusele kahepaiksele!

 

Thomas Erikson. Idioodid minu ümber

teksti esitanud Helle Tiikmaa

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2018

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 18 minutit

 

Mõned inimesed väidavad tõsimeeli, et neid ümbritsevad idioodid, ning ühed ütlevad seda sagedamini kui teised. Kindlasti oled oma elus sattunud olukordadesse, kus kommunikatsioon on häiritud, näiteks oled püüdnud oma partnerit milleski veenda, kuid see ei õnnestunud nii, nagu kavatsesid või lootsid. Või lahkunud koosolekult täielikus segaduses, sest sa ei saanud ühestki kohalviibijast aru. Või ei saanud teised aru, mida sina öelda tahtsid. Kas tuleb tuttav ette? Sellest humoorikalt kirja pandud rahvusvahelisest menuraamatust leiad vastused paljudele käitumismustrite ja isiksustüüpidega seotud küsimustele ning hakkad mõistma ka seda, miks ühe kolleegi töölaud on alati segi või kuidas suhelda ülemusega, kes ei paista kunagi ühtegi sinu mõtet kuulavat. Üks on kindel, pärast seda raamatut hakkad aru saama, mida sind ümbritsevad inimesed tegelikult tahavad sulle öelda, ja märkad rõõmuga, et idioote sinu ümber jääb üha vähemaks.

 

Ann Granger. Mõrva varjud

teksti esitanud Evelin Lauri

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 56 minutit

 

1889. aastal anti kummalistel asjaoludel surnud Cora Oakley abikaasa William naise mõrva eest kohtu alla. Juhtum lõpetati ja kuigi süü jäi tõendamata, põgenes Oakley maalt ning temast ei kuuldud enam kunagi. Üle saja aasta hiljem otsustavad kaks vanaldast õde, Oakleyde prekonna ainsad alles jäänud liikmed, oma esiisade lagunema kippuva kodu maha müüa. Kuid neile saabub külla Jan, noor poolakas, kes väidab end olevat William Oakley lapselapselapse, ning nõuab poolt majamüügi tulust endale. Kui Jan leitakse surnuna, mürgitatuna sama ainega, millega tapeti tema vanavanaema, siis näib, et mõrva vari on taas Oakleyde perekonda kummitamas...

 

Villem Gross. Talvepuhkus

teksti esitanud Asa Drui

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1974

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 31 minutit

 

Psühholoogiline romaan pärastsõjajärgsetest aastatest ning inimsuhetest tootmiskollektiivis. Tehase naistööline Anu Soldam saadetakse maale tehase väliskülaliste jaoks saunsuvilat kütma. Loodetud talvepuhkuse asemel tuleb hakata korraldama aga ootamatult surnud sugulase matuseid.

 

Erica Jong. Hirm kaduviku ees

teksti esitanud Evelin Lauri

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 45 minutit

 

Rohkem kui neli aastakümmet tagasi lennutas Erica Jong end kirjandustaevasse põrutava romaaniga "Lennuhirm", mis muutis paljuski vaatenurka, kuidas naine võib mõelda armastusest, seksist ja abielust. Ka romaan "Hirm viiekümnenda eluaasta ees" avas julgelt ja otsekoheselt naise sisemaailmas toimuvat kaost ning paanikat vananemise pärast. Käesolevas romaanis on Jong võtnud vaatluse alla järgmise eluetapi ehk hirmu kaduviku ees. Jälgides oma eakate vanemate vanaduspõlve, näeb peategelane, et meie algused võivad olla sageli üsna kerged, aga lõpud tulevad seevastu raskelt. Kuidas selle kõigega toime tulla, kaotamata väärikust ja naljasoont. Või mida teha olukorras, kus naise huvi seksi vastu pole veel kadunud, aga tema elatanud abikaasa sulgeb voodielu peatüki. Nii juhtubki, et peategelane avaldab internetis seksiotsimise kuulutuse, mis pöörab tema elu pea peale. Romaan "Hirm kaduviku ees" on kartmatu ja nauditav sissevaade meis kõigis pesitsevasse surmahirmu, aga ka sellesse, mida tähendab olla inimene ja naine 21. sajandil. Erica Jong kirjeldab seda talle omasel humoorikal ja otsekohesel viisil.

 

Anu Jänes. Õuekummelist kaduvikku

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 01 minutit

 

Näib, et miski ei saa tumestada väikse tüdrukutirtsu päevi, kui tal on ema-isa, kaitsev katus pea kohal, pelgupaik hobusetallis, oma metsavälu ja kummelilõhnane koduõu. Aga on 1950ndad aastad… Suuri inimesi valdab äng ja nõutus, nad on nagu kaheks rebitud – avalikkuses tuleb jääda «õigeks» punavõimu silmis, sisimas aga jätkub vaikiv vastupanu. See on kõnd noateral. Aeg-ajalt, nagu kauge kõuekõmin, kandub koduõuele hiljutiste sõjakoleduste järelkaja. Ja petlikult vaikses laanesügavuses peetakse inimjahti. Loo sündmused põhinevad autori enda mälestustel ning ta lähedaste meenutustel.

 

Agu Kask. Kartuse ja lootuse vahel

teksti esitanud Kaire Klaos

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 13 minutit

 

Romaan käsitleb pagulaste raskusi Saksamaa põgenikelaagrites pärast Teist maailmasõda.

 

Agu Kask. Võõra risti all

teksti esitanud Kaire Klaos

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 30 minutit

 

Romaan eesti naise Hilja ja saksa mehe Hansu ebavõrdsest abielust. Veel Eestis elades on nende suhted normaalsed, kuid sõja eest Saksamaale emigreerudes tunneb Hilja kohalike põlgust ja üleolekut. Ka mees on väga muutunud, hoides rohkem oma sugulaste kui naise ja lapse poole. Kaotanud kodumaa ja nüüd ka pereõnne, peab Hilja suutma võõrsil üksi toime tulla.

 

Raivo Kersna. Kriteeriumid. Tähetund

teksti esitanud Urve Koni

Tallinn : Eesti Pimedate Liidu Teabe- ja Koolituskeskus, 1998

1 CD : DAISY raamat, 27 minutit

 

Raivo Kersna (1949-2003) luuletusi on avaldatud varem ka Eesti Pimedate Liidu infolehtedes ning punktkirjas luulekogumikus "Kriteeriumid". Nägemispuue tekkis tal lapsepõlves alanud suhkruhaiguse tõttu. Luuletused on toonud talle EPÜ näiteringide ülevaatustel laureaaditiitleid ja leidnud äramärkimist luulekonkursil, mille korraldas Henrik Visnapuu 100. sünniaastapäeva puhul Luunja sovhoos.

 

Gerda Kordemets. Viktor Korol, Siberi võmm

teksti esitanud Kaire Klaos

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 17 minutit

 

Ta seisis nüüd lennujaama ees, silmad kinni, üks käsi kohvrisangal, teine natuke häbelikult peaaegu südamel, sulges silmad ja tõmbas Tallinnat sügavale kopsudesse. Tallinn lõhnas nagu tõotatud maa. Nii saabub Eestisse Viktor Korol, Siberi võmm, umbes 45, sportlik, brünett, ebamääraste pruunikasroheliste silmadega, mille paremast nurgast lookleb arm. Teleseriaalist tuttav seltskond lahendab selle raamatu kaante vahel kolm mõrvalugu – "Pokemonid", "Hole in One" ja "Ainult üks kord elus" – aga Korolilt endalt ei õnnestu tema kolleegidel saladuseloori kergitada, hoolimata patoloog Mõisniku analüütilisest mõistusest, Tanja sarmist või Priki visadusest.

 

Helen Käit. Hea ja kurja tundmise puu

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi

 

Kui Mirjam kuuleb oma mehelt, et too läheb tema ja nende tütre juurest lihtsalt ära, ei oska ta esiotsa midagi arvata, see uudis tuleb talle selleks liiga äkki. Ometi on selge, et nii ongi ja edaspidi tuleb tal hakkama saada üksi. Ehkki see ei tähenda terve tema senise elu kokkuvarisemist ja hirmsat kitsikust, tähendab see siiski väga selgelt uue eluetapi algust ning vajadust oma elu põhjalikult ümber vaadata.

 

Leena Lehtolainen. Minu esimene mõrv

teksti esitanud Evelin Lauri

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 58 minutit

 

Noor punapäine uurija Maria Kallio on just saanud ülesande lahendada oma esimene mõrvajuhtum, tõestamaks iseendale ja oma meeskonnale, et temas on konstaablitööks piisavalt sisu ja südikust. Tapetu, Jukka Peltonen, oli enne surma kutsunud oma koorikaaslased suvilasse mõnusat nädalavahetust veetma. Selgub aga, et laulusõprade esmapilgul soojade ja lähedaste suhete varjus leidub nii kibestumist, pimedat viha kui ka armukadedust. Kui Maria asub sõpru vaenlastest eristama, rullub tema ees lahti ohvri ootamatult sünge minevik. Ta mõistab, et kõigil seitsmest kahtlusalusest olnuks Jukka tapmiseks piisavalt põhjust. Nüüd peab Maria keerulise sasipuntra lahti harutama, enne kui mõrvar järgmise ohvri valib.

 

Signe Lelbret. Kalmistuvahi kasutütar

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 4 tundi 37 minutit

 

See on mälestusteraamat Eesti tüdruku elust, tema rännakutest ja läbielamistest Nõukogude Liidus pärast Teist maailmasõda. Rongirataste monotoonse rütmi saatel pidev elukohavahetus, põgenemine tundmatusse, teadmata, mida toob homne päev...

 

Jonas Lie. Gilje pere. Maisa Jons

teksti esitanud Helga Doroþkin

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1974

1 CD : DAISY raamat, 13 tundi 38 minutit

 

Jonas Lie on nimekas norra klassik, üks norra kirjanduse "suurest nelikust" (Ibsen, Bjornson, Kielland, Lie). Tema loomingu paremikku kuuluvad kodust perekonnaelu ja naise psüühikat kujutavad romaanid "Gilje pere", "Komandöri tütred" ja "Maisa Jons".

 

Tuule Lind. Vale tõde

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 43 minutit

 

Rannar kohtub juhuslikult noorepõlvekallimaga, kes asub temalt raha välja pressima. Ent enne kui asi teoks jõuab saada, juhtub mehega autoõnnetus ning petuskeem jääb mõneks ajaks seisma. See ei takista aga ðantaþöörist Varjal ja tolle pojal Rannari peret aina sügavamale mahhinatsioonidesse mässida.

 

Svetlana Loginova. Kriminaalne Eesti

teksti esitanud Evelin Lauri

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 11 minutit

 

On olnud aegu, kui suuri rahasummasid aeti väga tihti kokku kõrvalisi teid pidi. Selles raamatus on juttu neist kõige räpasematest viisidest. Juttu tehakse mustast rahast, ärist ja selle koostisosadest: töömeetoditest potentsiaalsete liitlaste ja vastastega, sidemetest vari- ja võimustruktuuride ning politseiga. Eesti allilm elas enne ja elab praegugi oma seaduste järgi. On ilmunud noorte juhtidega uued organiseeritud kuritegelikud grupid, mis on peamiselt keskendunud narkokaubandusele. Vanglatest on vabaks lastud endised liidrid, kes samuti tahavad hästi elada. Mõni neist on hiljem tapetud, mõni Eestist lahkunud. Raamat on kirjutatud reaalsete sündmuste põhjal ning inimeste nimed on samuti õiged. Ent suur osa juhtunust on muidugi kirjeldatud autori tõlgendusena, mida ei tohiks pidada ainutõeks, vaid subjektiivseks arvamusavalduseks. Raamatu autor Svetlana Loginova on tunnustatud ja hinnatud krimiajakirjanik Ida-Virumaalt. Autori töö põhineb dokumentaalsusel ja annab allilmast eelmise raamatuga võrreldes märksa avarama panoraami. Nõnda on esile toodud sündmusi mitte ainult 1990. aastatest, vaid ka kahetuhandete aastate vahemikust. Lisaks sellele on laiendatud geograafilist haaret, näidatud Ida-Virumaa kuritegevuse sidemeid ja seoseid riigi teiste piirkondadega.

 

Iain Maitland. Kallis Michael! Armastusega isa

teksti esitanud Kaire Klaos

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 44 minutit

 

Iain Maitland kirjutas tudengist pojale regulaarselt, humoorikad läkitused olid tema viis nende suhet hoida. Mitu aastat ei osanud vanemad aimatagi, et Michael varjab nende eest võitlust süveneva depressiooni ja anoreksiaga. Kui Michael haiglasse sattus ja vanemad tema olukorda lõpuks mõistid, algas isa jaoks piinava eneseanalüüsi aeg. Raamatus on kirjad Michaelile ja hiljem lisatud kommentaarid. Moodustub ainulaadselt siiras ja aus pilt depressiooni käes kannatava noormehe ja tema pere läbielamistest teadmatuse, probleemi teadvustamise ja sellega leppimise ajal. "Kallis Michael! Armastusega isa" sunnib iga lugejat küsima, kui hästi ta oma lähedasi tegelikult tunneb.

 

Laura Marshall. Sõbrakutse

teksti esitanud Evelin Lauri

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 54 minutit

 

Louise on alati teadnud, et kui tõde kunagi päevavalgele tuleb, siis võib ta kõik kaotada. Oma töö. Oma poja. Oma vabaduse. Maria äkiline taasilmumine ähvardab need ohtu seada ja sunnib Louise’i võtma ühendust kõigiga, kellega ta on minevikust vabanemiseks sidemed katkestanud. Kuid püüdes jõuda selgusele, mis täpselt sel ööl juhtus, avastab Louise, et loos peitub veel midagi, millest tal polnud aimugi. Oma saladuse hoidmiseks tuleb tal esmalt avastada kogu tõde.

 

Ángeles Mastretta. Armuvalu

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 11 minutit

 

Liberaalse kasvatusega ning igas ettevõtmises kirglik ja jõuline Emilia Sauri teeb elus valikuid, mis XX sajandi alguse Mehhiko meestekeskses maailmas on lausa ennekuulmatud: ta võtab vabaduse armastada kahte meest, laseb end haarata revolutsiooni- ja sõjakeerisesse ning pühendab elu oma suurele kutsumusele – arstiametile. Emilia on moodne Ladina-Ameerika naine, kes pöördub ühtviisi nii kaasaegse kui traditsioonilise meditsiini poole ning tegutseb ühesuguse loomulikkusega nii New Yorgis kui ka kõige kehvemas Mehhiko kolkakülas.

 

William Somerset Maugham. Kümme romaani ja nende autorid

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 18 tundi 08 minutit

 

Kord pöördus üks Ameerika kirjastaja tol ajal kuulsaima kirjaniku W. Somerset Maughami poole, paludes tal nimetada kümme tema meelest kõige paremat romaani maailmas, et need siis koos Maughami eessõnadega uuesti välja anda. Need eessõnad saidki lähtematerjaliks esmakordselt 1954. a ilmunud unikaalsele ja mahukale, kirjandusloolise esseistika valdkonda kuuluvale raamatule Kümme romaani ja nende autorid, kus ilukirjanduse suurmeister W. Somerset Maugham võtab jutuks kümme kõige paremat romaani maailmakirjanduse ajaloos, muidugi tema enda arvates, ja nende autorid. Maestro arvates kuuluvad nende kümne romaani hulka näiteks Jane Austeni Uhkus ja eelarvamus, Balzaci Isa Goriot, Tolstoi Sõda ja rahu jne. Maughami poolt välja valitud kümnest autorist neli on inglased (Henry Fielding, Charles Dickens, Jane Austen, Emily Brontë), kolm prantslased (Gustave Flaubert, Honoré de Balzac, Stendhal), kaks venelased Lev Tolstoi, Fjodor Dostojevski) ja üks ameeriklane (Herman Melville).

 

Leonard McGill. Hea tervise saladus

teksti esitanud Helen Muidik

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2018

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 40 minutit

 

Raamatus "Hea tervise saladus : kiropraktiku soovitused" esitab dr Leonard McGill täieliku terviseprogrammi, et leevendada pea-, kaela- ja seljavalu ning teisi kehavaevusi, mida põhjustavad stress, traumad ja halb kehahoid. Tema lihtsad harjutused suurendavad keha energiat ja vitaalsust, aidates vältida stressist tingitud ülepinget keha ja luude asendi korrigeerimise ning meele rahustamise abil.

 

Karen M. McManus. Üks meist valetab

teksti esitanud Evelin Lauri

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 07 minutit

 

"Üks meist valetab" on lugu viiest pärast tunde jäetud noorukist, kellest jäävad ellu neli. Nad kõik on kahtlusalused ja neil kõigil on midagi varjata. Meil kõigil on saladusi, oluline on see, kui kaugele oleme valmis nende varjamiseks minema. Esmaspäeval pärastlõunal jäetakse pärast tunde viis Bayview High keskkooli õpilast. Bronwyn, Aju, on seadnud sihiks Yale'i ülikooli ja ta ei riku mitte kunagi ühtki reeglit. Addy, Kaunitar, on piltilus kooliballide kuninganna. Nate, Kurjategija, on juba narkoäri ajamise eest tingimisi karistada saanud. Cooper, Sportlane, on pesapallistaar. Ja Simon, Heidik, on Bayview High kurikuulsa kuulujuturakenduse looja. Aga Simon ei välju enam kunagi klassiruumist, kuhu ta sisenes. Sest enne, kui aeg täis saab, on Simon surnud. Ning uurijate sõnul ei ole tema surm õnnetusjuhtum. Ta suri esmaspäeval. Teisipäeval oli tal plaanis postitada mahlakaid paljastusi oma klassikaaslaste kohta ja seega on kõik neli tema mõrvas kahtlustatavad. Või on nad hoopis vabaduses viibiva tapja jaoks ideaalsed patuoinad? Sedamööda, kuidas politsei loos selgusele jõuab ja meedia möllab, peavad neli teismelist toime tulema oma valede tagajärgedega ja neid endiselt mängukannina kasutava tundmatu vastasega. Kui nad ei suuda oma erimeelsusi lahendada ja koos tegutseda, satuvad nad otseteed manipuleeriva tapja osavalt punutud võrku. Romaan "Üks meist valetab" on erinevate tegelaste silmade läbi edasi antud nutika süþeega põnevuslugu, mille lõpplahendus selgub alles viimasel leheküljel. See on midagi enamat kui tempokas krimka – lugu on ühtlasi ka valgustav pilk kooliellu.

 

Kuido Merits. Kas saab vaikust!?

teksti esitanud Evelin Lauri

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 3 tundi 05 minutit

 

Kuido Meritsa "Kas saab vaikust?! Minu aasta meesõpetajana" räägib ühest väljasurevast ning ohustatud liigist Eesti ühiskonnas – see on meesõpetaja meie koolides. Ent ikka õhatakse aegajalt visionäärlike meesõpetajate järgi. Neid on vähe, neid on väga vähe, häbematult vähe – ja kusagilt ei paista ka juurde tulevat. Põhjused selle liigi väljasuremisel on erinevad – ent kas ka paratamatud? Kuido Merits tegi endaga aastase eksperimendi, katse koolimaastikul, ja proovis, kas meesõpetajana toimetada on üldse võimalik. Selgub, et oli. See teekond tõi kaasa küllalt palju ootamatusi, uusharjumist kooliga, sisekõhklusi ning enneolematult lahedaid lapsi.

 

Jojo Moyes. Tüdruk, kes sinust maha jäi

teksti esitanud Tiina Kuningas

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 18 tundi 53 minutit

 

"Tüdruk, kes sinust maha jäi" on hingeminev lugu armastusest, kaotusest ja ohverdamisest. Menukirjanik Jojo Moyes on taas kord kirjutanud romaani, mis poeb lehekülg lehekülje haaval lugejale üha sügavamale südamesse. Kunstnik Édouard Lefèvre jätab 1916. aastal oma noore naise Sophie, et minna rindele võitlema. Kui nende väike linnake langeb Esimese maailmasõja keerises sakslaste kätte, haarab Édouard'i portree Sophie'st uue komandandi tähelepanu. Ohvitseri ohtlik kinnisidee süveneb ning Sophie paneb kaalule oma perekonna, maine ja isegi elu, et oma abikaasaga taas kokku saada. Ligi sajand hiljem kingib Liv Halstoni värske abikaasa talle enne oma ootamatut surma Sophie portree. Juhuslik kohtumine paljastab maali tõelise väärtuse ja algab võitlus maali seaduslike omanike pärast, mis paneb Livi uskumused selle kohta, mis on õige ja vale, tugevalt proovile.

 

Mari Möldre. Ruut Tarmo

teksti esitanud Asa Drui

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1973

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 37 minutit

 

Jessica Ortner. Lahendused koputamise kaudu - kaalulangus ja füüsiline enesekindlus

teksti esitanud Anu Veidenberg

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2019

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 58 minutit

 

Hüvasti isutamised, meeleheide ning kõhklused, mille tõttu sa oled endaga alati sõjajalal. Jessica Ortner kasutab koputamist ehk EFT-d selleks, et õpetada stressist vabanemist ning seeläbi kaalu kaotamist ilma, et sa peaksid pidama dieeti, millestki loobuma või sporditegemisel äärmustesse laskuma. Jessica ei õpeta üksnes koputamistehnikat, vaid aitab jõuda ka liigse kehakaalu ning madala enesehinnangu algpõhjusteni. Käesolev raamat rajaneb stressihormoone mõjutaval koputamistehnikal ja pakub välja lihtsa lahenduse ning selged juhtnöörid ja koputamismeditatsioonid. "Lahendused koputamise kaudu" on võimalus astuda välja lõputute moedieetide nõiaringist, vabaneda piinavatest isutamistest ning emotsionaalsest söömisest; lahendus, mis rajaneb tänapäevasel psühholoogial ning iidsel akupunktuuri-tehnikal; kirjutatud lihtsalt ja arusaadavalt nii, et piisab vaid mõnest minutist praktiseerimisest päevas; võimalus vabaneda kauaaegsetest negatiivsetest uskumustest oma keha kohta ning saavutada endaga rahulolu sõltumata kaalust; tee söömisesse ja sportimisse õnnelikuma ja stressivabama suhtumise poole.

 

Sandra Peets. Minu Egiptus

teksti esitanud Külli Palmsaar

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 32 minutit

 

Egiptusest mõeldes turgatavad esimesena pähe püramiidid, päike, liiv ja türkiissinine värviliste korallidega meri, kuid kui paljud on mõelnud seal elamisest? Mina ka ei mõelnud, aga pakkisin kohvrid ja minu elukohaks sai vaheldumisi Punase mere ääres paiknev Hurghada ja Ülem-Egiptuse linn Luxor. Esimene on eestlastele tuttav ja küllaltki läänelik kuurortlinn, teine äärmiselt konservatiivne ja klannikultuuril rajanev asula. Unistasin avastusretkedest Ramses II radadel ja maalilistest jalutuskäikudest päikeseloojangul Niiluse kallastel… Mind tervitas hoopis kultuuriðokk – koduseinte vahele varjuvad naised, piiratud liikumisvabadus ja lõputu trall pulmade ümber. Kohalike tõekspidamiste mõistmine võttis aega, kuid lõpuks saime sinasõpradeks. See on lugu sellest, kuidas ma 2012. aastal Hurghadas armastuse otsa komistasin ja peale viieaastast kaugsuhet Egiptusesse kolisin. See on ka lugu abieludest ja naiste rollist Egiptuse ühiskonnas. Lugu Egiptuse ühiskonna põletavatest probleemidest ja kaosest ning egiptlastest, kes seda kõike läbi huumoriprisma vaatavad.

 

Ketlin Priilinn. Halloween

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 06 minutit

 

14-aastase Susani elu on pärast onu surma täielikult pea peale keeratud. Tema isa on venna kaotuse tõttu sügavas depressioonis ning otsib oma leinas lohutust alkoholist. Üks õnnetus järgneb teisele. Isa kaotab töö ning pere jääb oma kodust ilma, isa ja ema vahelised suhted ei ole enam endised. Susani ja tema noorema venna Rasmuse jaoks muutub olukord täiesti väljakannatamatuks. Üha sagedamini keerleb tüdruku peas mõte: kui ma ometi suudaks välja selgitada, mis täpselt juhtus ja kes on onu surmas süüdi... Ehk aitaks see isal juhtunuga leppida ja mustast august välja rabeleda?

 

Elli H. Radinger. Vanade koerte tarkus

teksti esitanud Marite Kallasma

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 31 minutit

 

Koerad on vaimustavad olendid, ükskõik kui vanad nad siis on. Elu koos vana koeraga, tema eest hoolitsemine ja tema viimaste eluaastate jagamine avab su silmad ja südame. Koertel on meile õpetada väga palju – võta iga päeva kui kingitust, ära kahetse midagi, hoolitse oma karja eest, erista tähtsat tühisest, lepi sellega, mida pole võimalik muuta, andesta, kuni oled veel elus, tea, et kunagi pole hilja õppida uusi trikke ja et vanus on suhteline ning veel palju-palju muud. Huntide ja koerte asjatundja Elli H. Radinger jutustab selles raamatus kaasahaaravalt tõestisündinud lugusid koertest, mis räägivad meile usaldusest, kannatlikkusest, tänulikkusest, intuitsioonist, armastusest, andestamisest ja tarkusest. Sealt leiab ka seda, kuidas tulla toime leina ja kaotusega. See raamat on oivaline, suure soojusega kirjutatud austusavaldus inimese parimale sõbrale.

 

Ruth Rendell. Kivist kohtunik

teksti esitanud Evelin Lauri

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 49 minutit

 

Eunice Parchman tappis Coverdale'i pere sellepärast, et ta ei osanud lugeda ega kirjutada. Kui romaani esimene lause ütleb, kes kelle tappis ja miks, siis tundub, et edasi pole enam millestki rääkida. Ometi oskab Ruth Rendell lugejat lummata üksikasjaliku kirjeldusega, kuidas asi selleni jõudis. Mängus on hulk värvikaid karaktereid, kelle tegutsemist või olemust esitab autor kohati läbi eluterve huumoriprisma. Aga et aru saada, mida pealkiri tähendab, tuleb lugemisega jõuda romaani viimasesse veerandikku. Ruth Rendelli 1977. aastal ilmunud psühholoogilist põnevikku "Kivist kohtunik" peetakse üheks paremaks tollase Briti ühiskonna klassierinevuste analüüsiks ja autori väljapaistvamaks teoseks.

 

Rene Satsi. Minu Iirimaa

teksti esitanud Tarmo Hints

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 25 minutit

 

Mida Iirimaa endast kujutab? Ilmselt ujuvad seda saart mainides silme ette pildid liigagi rohelisest loodusest, härjapõlvlastest, silmatükkivalt punastest juustest, sulnistest mägedest ja Guinnessi õllest. See kõik on muidugi väga pinnapealne. Ja mina üritan sellist pinnapealsust omamoodi korrigeerida. Mind pandi Iirimaal p ä r i s e l t tööle. Ma jagasin korterit ööklubides poksida armastava iirlasega; aitasin kaugelt maalt pärit prostituudil oma teadmata Iiri väikelinnas maad kuulata; mind kahtlustati maffiavõsukese peksmises ja poolakaks olemises. Mu lugudesse mahuvad kummituskoer ja delfiin, kes pole normaalne. Kirjutan läbi irooniaprisma Eduard Vildest, hostelitest, oma eluraskustest võõral maal ja Iirimaa ajaloost. Kirjutan ka armastusest. Üritan keskenduda päris Iirimaa inimestele, päris probleemidele, päris eludele. Iirimaal oleks minu kohta ka kindlasti üht-teist öelda, aga õnneks saan ainult mina seda teha. Ebavõrdsus, mis mulle ainult kasuks tuleb. (Rene Satsi)

 

Emelie Schepp. Delta-väljakutse

teksti esitanud Inge Henk

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi

 

Mõistatusliku saatusega prokuröri Jana Berzeliuse kolmas lugu, järg raamatutele "Igaveseks märgitud" ja "Valged jäljed". Saatuslik viga operatsioonisaalis rikub patsiendi elu ja sunnib noort kirurgi Philip Engströmi arstiametist loobuma. Aastaid hiljem vapustavad kiirabitöötajaid ja politseinikke juhtumid, kus kõiki ohvreid on köndistatud ja piinarikkalt surema jäetud. Millele vihjab kurjategija? Kes neid inimesi jahib ja kes on järgmine ohver? Kas see on kättemaks kirurgiskalpelliga? Tõe peavad välja selgitama kriminaalkomissar Henrik Levin ja inspektor Mia Bolander. Uurimist asub juhtima prokurör Jana Berzelius, kes mõrvarile jälile jõudes mõistab, et tema ema hiljutine surmgi on seotud nende õõvastavate juhtumitega.

 

Emelie Schepp. Valged jäljed

teksti esitanud Inge Henk

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 37 minutit

 

Mõistatusliku saatusega prokuröri Jana Berzeliuse teine lugu, järg raamatule "Igaveseks märgitud". Kui Taist pärit tütarlaps sureb Kopenhaageni–Stockholmi rongis salakaubana Rootsi smugeldatud narkootikumide üledoosi tõttu, viitavad kõik tõendid Danilo Peñale. Juhtumit hakkavad uurima kriminaalkomissar Henrik Levin ja inspektor Maria Bolander. Ka prokurör Jana Berzelius hakkab pidama jahti mehele, kes teab süngeid saladusi tema lapsepõlvest. Juurdluse käigus jõuab politsei jälile Vanakesele, Rootsi narkokaubanduse juhile, keda keegi pole kunagi näinud. Soovides välja selgitada oma tõelist identiteeti ja jahtides Danilot, avastab Jana veelgi salapärasema vandenõu, mis seob teda lahutamatult selle sügavalt juurdunud kuritegeliku võrgustikuga.

 

Mary Ann Shaffer, Annie Barrows. Guernsey Kirjandus- ja Kartulikoorepiruka Selts

teksti esitanud Liina Vahtrik

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 07 minutit

 

Jaanuar 1946. Kirjanik Juliet Ashton otsib teise maailmasõja painetest taastuvas Londonis teemat oma järgmise raamatu jaoks. Ta ei oskaks uneski arvata, et leiab selle tänu kirjale, mille saadab võõras mees, kes elab Suurbritanniale kuuluval Guernsey saarel, mille olid sõja ajal okupeerinud natsid. Märganud oma lemmikraamatu sisekaanel Julieti nime, võtab mees naisega ühendust. Juhusest alanud kirjavahetus tõmbab Julieti võõra mehe ja tema sõprade maailma, kes kõik kuuluvad Guernsey Kirjandus- ja Kartulikoorepiruka Seltsi. See omapärane ühing sündis salaja söödud seapraest ning aitas rasketel okupatsiooniaastatel üksteise ja raamatute toel hakkama saada. Juliet astub seltsi värvikate liikmetega ridamisi kirjavahetusse, õppides tundma nii saart kui ka selle asukate tormilisi elukäike. Kirjavahetus päädib sõiduga saarele, mis muudab naise elu igaveseks.

 

Soome muinasjutte

teksti esitanud Liis Auväärt

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 1 tundi 01 minutit

 

Rolf Stenersen. Edvard Munch

teksti esitanud Anne Rekkaro

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 49 minutit

 

Enn Tarvel. Eesti rahva lugu

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 20 tundi 54 minutit

 

"Eesti rahva lugu" annab ülevaate Eesti ajaloost kaheteistkümne ja poole aastatuhande jooksul alates mandrijää kadumisest kuni tänase päevani. Loo keskmes on eesti rahvas, ent unustatud pole ka vallutajaid ja valitsejaid ning naaberrahvaste käekäiku. Raamat ei paku ühte sidusat jutustust, vaid peatub eesti rahva poliitilise ja kultuuriajaloo põnevamatel küsimustel. Üldinimlikust vaatenurgast joonistatud minevikupilt lähtub eesti rahvuslikust seisukohast, tegemata samas mööndusi käsitluse teaduslikus ranguses. Raamat kutsub üles pöörama enam tähelepanu oma juurtele – oma rahva ajalooga tutvumine tuleb kindlasti kasuks tänapäeva inimese hingele tema kiires ja pingelises elus.

 

Lev Tolstoi. Ülestõusmine

teksti esitanud Asa Drui

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1973

1 CD : DAISY raamat, 24 tundi 04 minutit

 

Lev Tolstoi viimases romaanis "Ülestõusmine" (1889-1899) on kujutatud ühiskonna erinevate sotsiaalsete kihtide esindajaid. Erinevalt kahest varasemast romaanist on siin esindatud märksa rohkem inimesi rahva hulgast. Tegelaste mitmekesisuse ja erinevate ühiskonnakihtide olukorra kujutamise avaruse poolest võib romaani täie õigusega nimetada 19. sajandi vene elu viimase kolmandiku entsüklopeediaks. Romaani aluseks on kohtupraktikast pärit tõestisündinud lugu. Keegi kõrgemasse seltskonda kuuluv nooruk võrgutab rikka naissugulase teenijatüdruku. Teenijanna sünnitab lapse ja annab selle kasvatusasutusse, satub ise aga suurde puudusesse ning varsti linna lõbumajja. Süüdistatuna "külaliselt" raha varastamises, satub tüdruk kohtu alla. Vandemeeste hulgas on ka tema võrgutaja.

 

Ivan Turgenev. Eelõhtul

teksti esitanud Asa Drui

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1973

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 13 minutit

 

Terje Tähe. Pereema raviraamat

teksti esitanud Marje Muruste

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2019

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 25 minutit

 

20 aasta jooksul kogutud tarkused mis on kõik kas autori enda kolme lapse (ja mehe) või teiste emmede laste peal järele proovitud ning toimivad.

 

Sana Valiulina. Breþnevi lapsed

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 18 tundi 54 minutit

 

"Breþnevi lapsed" on autobiograafiliste sugemetega romaan stagnatsiooniaegsest Eestist ja taasiseseisvuse algusaegadest. Meenutused hakkavad hargnema rahulikust mereäärsest Ruha külast ja viivad edasi 1970.– 1980. aastate vahetuse Tallinnasse, läbi lapse silmade nähtud nõukogude koolisüsteemi varjatud julmusesse ja 1990ndate alguse varakapitalismi.

 

Eha Veem. Leskede klubi. Natali

teksti esitanud Kaire Klaos

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 47 minutit

 

Ruudi, Uusküla tige vanamees, kes kellelgi oma metsast kõrtki murda ei lubanud, on surnud. Kõht sodiks lastud, vana jahipüss kõrval, oma metsas pikali maas. Leskede klubi poleks Leskede klubi, kui nad kaaluksid hetkekski versiooni, et see oli jahiõnnetus. Õli valab tulle ka Rolfi poeg Veiko, kes kõrgema politseiametnikuna oma isa ja tema sõpru manitseb ning kohtunik Berklundi vannutab "sellel kambal" silma peal hoidma.

 

Saale Väester. Lootusetu juhtum

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 45 minutit

 

Pärast ülikooli lõpetamist saab Anneli tööd sotsiaaltöötajana. Ta on noor, energiline ja usub kaljukindlalt oma lemmikõppejõu väidet, et lootusetuid juhtumeid pole olemas. Kuid juba esimesel tööpäeval kohtub Anneli üksikema Riinaga, keda vanem kolleeg Lea peab just nimelt lootusetuks juhtumiks. Anneli otsustab Riinat aidata ja kogu maailmale tõestada, et tema õppejõul on õigus. Võimuka ema range kontrolli all elava Riinani jõudmine osutub aga oodatust keerulisemaks. Kas Annelil õnnestub Riina elu muuta või on ta lõpuks siiski sunnitud tunnistama, et Riina puhul on tõepoolest tegemist lootusetu juhtumiga?

 

Elme Väljaste. Täiskuu, reede 13

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 36 minutit

 

On reede, 13. kuupäev ning taevas sirab täiskuu… Denno Silm on sarmikas 32-aastane mees, kes julgelt sekkub tänaval ühe tundmatu tüübi tagaajamisse ning saab selle tulemusel kipsis jala. Veel sama päeva õhtul lahvatab pealinna lähistel tulekahju ning erinevatel asjaoludel saab surma mitu inimest. Denno Silm on äsja avanud konsultatsioonifirma, kus pakub ka eradetektiivi teenust. Juhuse tahtel jõuavad tulekahjuga looritatud surmajuhtumid tema töölauale. Algajat eradetektiivi asuvad abistama õde Õnne, sensitiivsete võimetega ema Maie ning kihlatu Hedvig. Kas noorel eradetektiivil õnnestub keerulised juhtumid lahendada?

 

Tõnu Õnnepalu. Aaker

teksti esitanud Mart Aas

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 14 minutit

 

"Mujal kodus" odüsseia jätkub Kanadas Muskoka metsade keskel, kuhu kord Eestist ja siis veel ka Euroopast põgenenud inimesed rajasid oma pisikese riigi, mida nad kutsuvad Kotkajärveks. See pidi neil aitama meenutada kadunud kodu, aga sai lõpuks ise koduks – koduks mujal, koduks eksiilis, uueks kodumaaks. Sest seda vana, kust kord mindi, pole õieti ju enam kuskil: minevikku tagasi ei pääse. Ja kas tasub tahtagi? (Tõnu Õnnepalu)

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Урсула Куртисс. Следы в ночи. Джон Криси. Инспектор Уэст и дорожные катастрофы. С.-А. Стиман. Вынужденная оборона

читает Евгений Бочаров

Vilnius : Lietuvos akløjø biblioteka, 2016

1 CD : mp3 formaat, 16 tundi 10 minutit

 

Кейт Мортон. Забытый сад

читает Татьяна Маркачёва

Таллинн : Эстонская библиотека для слепых, 2019

1 CD : DAISY raamat, 21 tundi 55 minutit

 

Väike tüdruk satub kummalistel asjaoludel üksinda Inglismaalt Austraaliasse sõitvale laevale. Sihtpunktis võtab kaastundlik sadamaülem ta oma perre ja kasvatab üles. Kui Nell saab kahekümne üheseks, avaldab kasuisa saladuse: ta ei olegi nende laps. Neiu maailm variseb kokku ja kogu elu püüab ta saada jälile oma sünnipärale. Kate Morton jätab lugeja õhku ahmides ootama, pannes jutuotsa käest ühel sajandil, ühel mandril, et võtta see üles teisel ning naasta siis ajarändurina endisesse kohta, ammusesse aega, näitamaks tegelaste saatusekanga korduvaid mustreid ja nende käitumise hämaraid tagamaid ning pakub lugejale nii samastumisvõimalusi kui ka põnevust.

 

Адольф Мушг. Счастье Зуттера

читает Евгений Бочаров

Vilnius : Lietuvos akløjø biblioteka, 2017

1 CD : mp3 formaat, 8 tundi 17 minutit

 

Розамунда Пилчер. Сентябрь

читает Алексей Горпинченко

Таллинн : Эстонская библиотека для слепых, 2019

1 CD : DAISY raamat, 18 tundi 13 minutit

 

Kaks vanaprouat hakkavad maikuus kavandama balli, mis peaks toimuma septembris ja tooma kokku kõik Violet Airdile armsad inimesed. Mõte sellest peost tõotab tuua koju tagasi ka hoopis kaugele rännanud pereliikmed. Kõige saladuslikum on olnud kauni Pandora saatus, kes põgenes kodust kakskümmend aastat tagasi. Haaravalt kirjutatud romaanis põimuvad erinevad suhtumised ja eri põlvkondade arusaamad.

 

Йозеф Рот. Склеп капуцинов

читает Евгений Бочаров

Vilnius : Lietuvos akløjø biblioteka, 2015

1 CD : mp3 formaat, 5 tundi 59 minutit

 

Ева Симонайтите. Судьба Шимонисов

читает Евгений Бочаров

Vilnius : Lietuvos akløjø biblioteka, 2017

1 CD : mp3 formaat, 10 tundi 38 minutit

 

Kirjeldustõlkega filmid

 

Sügis

lavastus: Arvo Kruusement ; käsikiri: Mats Traat Oskar Lutsu teoste ainetel ; kirjeldustõlke koostasid: Piret Õunapuu, Artur Räpp ; teksti luges Erki Aule

Tallinn : Film Tower, 2019

1 DVD, 1 tund 30 minutit

 

"Kevadest" ja "Suvest" tuttavatest noortest on Vabadussõja-järgses iseseisvas Eestis saanud soliidsed taluperemehed ja perenaised, mõjukad ühiskonnategelased, kellel endal juba kooliealised lapsed. Ainult rätsepmeister Kiir ei ole ikka veel kaasat leidnud. Õnneks tulevad Paunverre kaks parajas pruudieas neiut, kes Jorh Adnieli naisevõtuhoole tuure lisavad. Kosja- ning abielutee on kurviline, jagub koomikat, intriige ja õnne.