Raamatututvustaja

Juuli-august 2019

 

 

Sisukord:

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Venekeelsed heliraamatud

 

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Michel Bussi. Leidlaps lumetormist

teksti esitanud Katrin Karisma

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 15 tundi 30 minutit

 

On 23. detsember 1980. Kell on pisut üle südaöö. Istanbulist Pariisi poole lendav suur Airbusi lennuk satub Šveitsi ja Prantsusmaa piiril lumetormi ja kukub teadmata põhjusel Juura mäestiku kohal alla. Kõik viitab sellele, et pardal viibinutest pääseb imekombel vaid üks reisija, kolme kuu vanune imik. Aga kes on tema vanemad? Puhkeb võitlus kahe perekonna vahel, kes mõlemad on veendunud, et laps on just nende järeltulija. Kaheksateist aastat hiljem on lennukirusude lähedalt leitud lapsest sirgunud noor neiu. Ta ei tea veel nüüdki, kes on tema vanemad. Vastust võib teada vaid detektiiv, kes kõik need aastad on loo kallal töötanud. Paari päeva jooksul tuleb mõistatus üksipulgi lahti harutada, aga lahendust ei paista kusagilt. Ometi on see olnud algusest peale elu ja surma küsimus.

 

Lee Child. Veenja

teksti esitanud Raul Tammet

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 17 tundi 56 minutit

 

Pooleldi juhuse tahtel kaasatakse endine sõjaväepolitseinik Jack Reacher operatsiooni, mille eesmärk on üles leida FBI kadunuks jäänud agent. Saadud ülesannet täites satub ta Maine'i osariigi rannikul asuvasse majja, mille asukad on lasknud end muust maailmast eraldada kõrge kivimüüriga. Ja on ka põhjust. Maja peremees näikse tegelevat idamaiste vaipade importimisega USA-sse, kuid loo arenedes selgub, et see on tema jaoks kõigest kattevari. Jack Reacherit ajendab tegutsema ka üks isiklik motiiv: kümme aastat tagasi luhtus tema ja ta toonaste kolleegide katse vahistada armeeluures kõrgel ametikohal töötav isik, kes müüs pärast Lahesõda Lähis-Ida riikidele USA ülisalajaste relvade jooniseid.

 

Brenda Novak. Enne kui me võõraks jäime

teksti esitanud Evelin Lauri

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 37 minutit

 

Tol ööl juhtus tema emaga midagi. Midagi, millest keegi rääkida ei taha. Aga Sloane on otsustanud oma pere sünged saladused paljastada, isegi kui see peaks talle elu maksma.  Viieaastane Sloane McBride ei saanud tol ööl magada. Tema vanemad tülitsesid jälle, nende karmid sõnad kütsid jahedat sügisõhku. Ja siis kõlas veel üks heli – kurjakuulutav mütsatus, enne kui kõik vaikseks jäi. Hommikul oli ema kadunud. Ametliku versiooni järgi läks ema minema. Sloane’i armastav pühendunud ema! See ei kõlanud sugugi hästi ei tol hommikul ega siis, kui Sloane kaheksateistkümneaastasena kodust ära kolis, kibeledes minema väikesest kodulinnast Texases ükskõik kuhu mujale. Aga isegi uus algus New Yorgis modellina ei aidanud tal lahti saada painajatest. Ega hirmust, et tema kontrolliv isa ei ole mitte lihtsalt raske iseloomuga, vaid surmavalt ohtlik. Järjekordne traumaatiline kaotus paneb Sloane'i mõistma, et ta on emale võlgu selle, et selgitab tõe välja, isegi kui peab selleks minema tagasi saladustest ja valedest kubisevasse väikelinna, mahajäetud peigmehe, isa ja venna juurde, kes eelistaksid tema vaikimist. Kui Sloane hakkab minevikus kaevama, pole küsimus selles, kas tal õnnestub teada saada, mis tol ööl tegelikult juhtus, vaid selles, mis tema perekonnast järele jääb, kui ta seda teeb.

 

Helen Rappaport. Võidujooks Romanovite päästmise nimel

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 15 tundi 34 minutit

 

Inglise kirjanik ja ajaloolane Helen Rappaport tutvustab lugejale põnevat küsimust, mis on juba sadakond aastat ajaloo- ja poliitikahuvilistele palju peamurdmist põhjustanud: miks ei õnnestunud tsiviliseeritud maailmal päästa Vene viimast keisriperekonda bolševike haardest, mis viis lõpuks Romanovite julma mõrvamiseni 1918. aasta juulis Jekaterinburgis. Raamatus kirjeldatakse põimuvate ja põrkuvate taotluste ning soovide rägastikku, mille tulemusel sündmused fataalse järjekindlusega õnnetu lõpplahenduse suunas arenesid, ilma et oleks võimalik üheselt osutada inimesele või inimestele, keda selles süüdistada. Süü, kui sellest üldse rääkida, jaotub väga paljude vahel. Oma osa on ohvritelgi, välja arvatud lapsed, kelle surm rõhub tuhandeid südametunnistusi tänini. Rohkete ajalooliste üksikasjade koostoimes avaneb lugeja ees peaaegu panoraamne pilt murdelisel ajalooperioodil tegutsevate inimeste võimaluste piiridest. Pealtnäha lihtsad otsused ja teod osutuvad lähemal vaatlusel võimatuiks või utoopilisteks, suurt võimu omavad inimesed aga on arvukate asjaoludega käsist-jalust seotud, mis jätab neile oma tahtmise elluviimiseks vähe võimalusi, kui üldse.

 

Reeli Reinaus. Verikambi

teksti esitanud Viivika Laak

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 51 minutit

 

Neli keskkooliõpilast – Kirke, Joonas, Gustav ja Elina – eksivad metsas matkates ära ja on sunnitud veetma öö mahajäetud veskis. Kui hommik koidab, on kõigil hea meel sellest kõhedust tekitavast kohast pääseda, ent miski pole enam endine. Joonas on võtnud veskist salaja kaasa vana fotoalbumi ja sealt leitud pilt tundmatust tüdrukust põhjustab temas hirmu, mida ta seletada ei suuda. Kirket haaravad tahtmatud kirjutamishood ja tal on tunne, nagu kõneleks tema kaudu keegi teine. Ainsana näib veskist ja seal toimuvast midagi teadvat Gustav, kuid temal on omad saladused, mida ta kiivalt varjab. Olukord võtab veelgi õudustäratavama pöörde siis, kui veskisse sattunud noor muusik kirjutab sellise hittloo, mis kohe kõigile mällu sööbib, ent tasahilju kuulajatelt mõistuse röövib. Mingid vanad ja vaevatud jõud on üles äratatud ning ihuvad kättemaksu selle eest, mis saadeti korda aastasadu tagasi. Keegi peab ebaõigluse eest maksma, aga kes?

 

Anders Roslund ja Börge Hellström. Hoiukapp 21

teksti esitanud Everin Häggblom

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 13 tundi 13 minutit

 

"Hoiukapp 21" on jõuline kriminaalromaan, mis kirjeldab ühiskonna sünget poolt ning räägib siin ja praegu toimuvast kaubitsemisest eluga. sellest, kuidas ohvrist saab kurjategija, ja sellest, kuidas sõprus pole alati see, millele võib kindel olla. Romaani tegevus keerleb ümber kahe Baltikumist pärit neiu, kelle pidepunktiks on Stockholmi Keskvaksali hoiukapp number 21. Prostitutsiooniga tegelema sunnitud noored naised on paigutatud Stockholmi tavalise elumaja korterisse elektrooniliste lukkude taha, kus nad elavad kesk vägivalda ja orjust, neid sunnitakse teenindama tosinkond klienti päevas.

 

Liisi Õunapuu. Le Rhino. 2

teksti esitanud Malle Allika

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 42 minutit

 

"Le Rhino" teine raamat jätkab peategelase Mirthi elukäigu ja tundeilma kirjeldamist. Mirth töötab endiselt Le Rhinos, kus kõik püüavad toime tulla kaotusvaluga lahkunud töökaaslase pärast, kelle rõõmsameelne vaim näib majas ikka veel ringi uitavat. Et aga Le Rhino töötajad on omamoodi armsate veidrustega, siis aitavad nad tahes-tahtmata üksteise kurbust leevendada. Värvikaid tegelasi lisandub veelgi ja üha uued sündmused ei lase mineviku külge klammerduda.

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Леэло Тунгал. Товарищ ребенок и папа

читает Татьяна Маркачёва

Таллинн : Эстонская библиотека для слепых, 2019

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 34 minutit

 

Kauaoodatud kolmas osa Leelo Tungla triloogias. Väike Leelo ootab isaga endiselt ema koju ja vaatleb suurte inimeste elu oma pilguga, kuid lõpuks ometi on midagi muutumas.