Raamatututvustaja

Juuni 2019

 

 

Sisukord:

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Kirjeldustõlkega filmid

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Selja Ahava. Taevast pudeneb asju

teksti esitanud Valli Pärn

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 49 minutit

 

Väikese tüdruku ema jääb taevast kukkuva jääkamaka alla. Naine võidab lotoga kaks korda peavõidu. Mees saab viis korda välgutabamuse. Nad kõik otsivad juhtunule põhjendust. "Taevast pudeneb asju" räägib lugusid aja kulust ja kurbusest, igatsusest, kasvamisest ja muinasjuttudes peituvast vägivallast ning ülepea sündmustest, mis ei ole mingi hinna eest nõus minevikku kaduma. Saatuslikest sündmustest, mis elu segi pööravad. Mis juhtuvad päriselt. "Asjad juhtuvad. Ühekorraga, valel ajal, eri aegadel, valedes kohtades. Inglid ei otsusta. Sest alati on ikkagi keegi, kes unustab uudiseid kuulata, kes vaatab tagasi, kuigi ei tohiks, või seisab vales kohas."

 

Igor Akimuškin. Ka krokodillil on sõpru

teksti esitanud Asa Drui

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1975

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 09 minutit

 

Jens Andersen. Astrid Lindgren. Päev nagu elu

teksti esitanud Urve Koni

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 17 tundi 49 minutit

 

"Ma lihtsalt elan täiel rinnal ja mõtlen, et iga päeva tuleb võtta nii, nagu see oleks ainus, mis sul on," ütles Astrid Lindgren. Ta suri 94-aastasena 2002. aastal. Sõnu "Üks päev nagu terve elu" kohtas ta esimest korda mässulise neiuna 1925. aastal. Need saatsid teda läbi terve elu, nii armastuses kui kunstis. Nagu mantra, nagu teejuht läbi inimese häbematult lühikese elu: püüa päeva, naudi päeva, kasuta päeva! Ja seda Astrid Lindgren oskas, kirjutas ta siis parajasti oma uut raamatut või tegi toimetajatööd, viibis looduses, mängis väikeste sugulastega nõida, võitles lastekirjanduse staatuse ja laste õiguste eest või tegutses vanemas eas julge keskkonnaaktivisti, rahuvõitleja ja filantroobina. "Päev nagu elu" on esimene uus põhjamaine Astrid Lindgreni biograafia pärast 40 aastat. See tungib naerusuise lastekirjaniku fassaadi taha ning kirjeldab kirjaniku mõtteid ja tegevust, võitlusi, triumfe ja lüüasaamisi, unistusi ja masendust. Raamat põhineb suurel hulgal seni avaldamata kirjadel, päevikutel ja fotodel ning pooleteise aasta jooksul peetud vestlustel Astrid Lindgreni tütre Karin Nymaniga, kes jälgis lähedalt oma kuulsa ema karjääri ja vastuolulisi suhteid kuulsuse, rikkuse, üksinduse, võimu ja võimumeestega.

 

Ann Cleeves. Lugusid jutustades

teksti esitanud Anne Margiste

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 13 tundi 31 minutit

 

Nooruke Jeanie Long mõisteti kümme aastat tagasi süüdi viieteistaastase Abigail Manteli tapmises. Nüüd kuulevad Ida-Yorkshire’is asuva Elveti küla elanikud ärevusega, et uued tõendid kinnitavad Jeanie süütust. Rikka isa lõbujanuse tütre Abigaili tapja viibib veel vabaduses. Emma Bennettis äratab säärane uudis taas kord painavad mälestused sellest, kuidas ta leidis tollel ammusel kõledal talvepäeval kraavist oma parima sõbranna surnukeha. Inspektor Vera Stanhope alustab poolsaarel uut juurdlust ja see viib külarahva tagasi aega, mille nad olid lootnud unustada. Suhted hakkavad külas ohtlikult pingestuma. Aga kas kardetakse mõrvarit või iseenda minevikku? Erinevate inimeste lugudega tutvuvas inspektoris tekib kahtlus, et päevavalgele on tulemas nii mõnedki kummalised või koguni jubedad saladused. Ja need kõik võivad olla seotud kunagise mõrvaga – või ka põhjustada uusi kuritegusid. Inspektor Vera meel muutub siin hallis ja tuulises rannakülas pikapeale üsna mõruks, aga ta ei lase ennast heidutada ja leiab viimaks süüdlase. Lõpplahendus on ootamatu ja üllatav nagu ikka.

 

Ann Cleeves. Vareselõks

teksti esitanud Anne Margiste

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 16 tundi 50 minutit

 

Tuntud inglise krimikirjaniku Ann Cleevesi "Vareselõks" on raamat, millega sündis ülipopulaarse telesarja "Vera" kangelane politseiinspektor Vera Stanhope. Kolm naisbioloogi viivad Põhja-Inglismaa mägedes üksildases kohas paiknevas välibaasis läbi keskkonnauuringuid. Kõik nad on värvikad isiksused ja kõik nad teavad nii või teisiti, mida tähendab reetmine… Ja siis leitakse üks neidudest tapetuna. Mõrvale oli eelnenud ka enesetapp − vahetult enne bioloogide saabumist välibaasi võttis seal endalt elu lähedalasuva talu perenaine. Sündmuskohale jõuab veel üks naine, kelleks on mõrva uurima suunatud inspektor Stanhope. Tuleb välja, et enesetapu sooritanud talunaine oli tema ammune sõbranna. Juurdlus omandab seetõttu inspektori jaoks ka minevikku ulatuva isikliku mõõtme. Keerukalt läbi põimunud minevikusaatustest hakkabki hargnema lugu, mille päevavalgele toomisel toetub Vera Stanhope oma terasele pilgule, loogilisele mõtlemisele, tundlikule vaistule ja kogemustele. "Vareselõks" on põnev kriminaalromaan, mille sündmustik leiab aset kohas, kus võib veel tajuda sidemeid "vana hea Inglismaa" kommete ja tavadega.

 

Per Olov Enquist. Kolme koopa mägi

teksti esitanud Eva Jaanson

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2019

1 CD : DAISY raamat, 3 tundi 04 minutit

 

See raamat on tõepärane lugu sellest, kuidas neljal vapral ja nutikal lapsel õnnestus päästa nii end kui oma vanaisa hirmuärataval retkel Kolme koopa mäele. Retk oleks äärepealt võinud lõppeda katastroofiga.

 

Diana Gabaldon. Leegitsev rist. 1. raamat

teksti esitanud Katrin Karisma

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 32 tundi 52 minutit

 

1771. aastal püsib Põhja-Carolina koloonias habras tasakaal, kus ühel vaekausil on rikas koloniaalaristokraatia, teisel sisemaa vaesed uusasukad. Nende kahe rahvakihi vahel seisab aumees, ent nüüd juba ka varakas mees Jamie Fraser. Armsalt Šotimaalt väljasaadetuna on ta siin saanud lõpuks maad, mida on alati ihaldanud. Tema kõrval on ebatavaline teekaaslane, oma ajast ja kohast väljakistud naine Claire, kellel lasub õnnistuse, kuid paraku ka raske koormana imetabane võime teada, mida toob tulevik. Varem on säärane teadmine tõuganud Jamie ja Claire’i ohtudesse, ent aidanud neil ühtlasi pääseda. Nüüd võib see saada vilkuvaks tõrvikuks, mis valgustab neile teed läbi eelseisvate ohtlike aastate, või süüdata tulekahju, mis põletab tuhaks kogu nende ühise elu. "Leegitsev rist" on ühtaegu südantliigutav ja põnev, ajalootruu ja põletavalt kirglik. Kirjaniku Diana Gabaldoni "Võõramaalase" sarjas on eesti keeles ilmunud romaanid "Võõramaalane", "Kiil merevaigus", "Rändaja" ja "Sügistrummid".

 

Nikolai Gogol. Surnud hinged

teksti esitanud Asa Drui

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1974

1 CD : DAISY raamat, 19 tundi 13 minutit

 

Romaani peategelane Pavel Nikolajevitš Tšitšikov on ettevõtlik tegelane, kes liigub stagneerunud mõisnike ja ametnike seas. Paindlik ja pugejalik mees unistab samuti varandusest ja soojast kohast. Pettuste tõttu riigiteenistusest tagandatud õnnekütil on omapärane rikastumisplaan. Ta reisib mööda Venemaad ja ostab mõisnikelt "surnud hingi" – talupoegi, kes on juba elust lahkunud, kuid ei ole veel ametlikult revisjonilehelt maha kantud.

 

Sirly Hiiemäe. Kirjanik kübaraga. Lilli Prometi lugu

teksti esitanud Anne Margiste

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 10 minutit

 

Kirjanik Lilli Promet (1922-2007) kasvas esimeses vabariigis, tegi läbi teise maailmasõja, rajas oma elu keerulisel nõukogude ajal, koges kirjanduslikku menu, kuid tema elu viimased aastad möödusid suhtelises vaikuses ja unustuses. Siiski on Prometi looming oluline osa eesti kultuuriloost. "Kirjanik kübaraga" toob lugejateni seni teadmata fakte kirjaniku ja tema perekonna elust, mis aitavad paremini mõista nii Prometi loomingut kui ka ajastut, mida ta loomeisikuna esindas. Raamatu vahendusel saab lugeja asuda teele, mis algab isa Aleksander Prometi sünniga ning peatub siis, kui Ralf Parve kirjutab pärast 62-aastast abielu kalligraafilise käekirjaga külalisteraamatusse: "Raamatu lõpp". Teose keskmes on Lilli Prometi elu ja loomingu kõige põnevamad ja viljakamad aastakümned. Lisaks kaardistab raamat teist ilmasõda vahetult kogenud ning nüüdseks hääbunud kirjanikepõlvkonna kogemusi, räägib tollasest seltskonnaelust ja kultuurieliidi omavahelistest suhetest ajastu kontekstis. See on huvitav lugemismaterjal kõigile Lilli Prometi loomingu austajatele, aga ka neile, keda huvitab Eesti lähiajaloo kultuuripärand.

 

Michel Houellebecq. Võitlusvälja laienemine

teksti esitanud Mart Aas

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 4 tundi 44 minutit

 

Michel Houellebecq on üks tänapäeva tuntumaid prantsuse kirjanikke maailmas, seda nii oma romaanide kui radikaalsete sõnavõttude tõttu ajakirjanduses. Alustanud luuletajana, saavutas ta kuulsuse siiski romaanikirjanikuna. 1994. aastal ilmunud "Võitlusvälja laienemine" on tema esimene romaan ja see pälvis kohe laialdast tähelepanu. Raamat jutustab üksildasest arvutispetsialistist Pariisis, kellel pole ei sõpru ega kallimat. Tema suhteliselt trööstitu ja rutiinse igapäevaelu kirjeldused vahelduvad vaimukate ja teravmeelsete mõtisklustega tänapäeva moodsa elulaadi üle, mis näib soodustavat, et selliseid üksikuid, frustreeritud ja õnneks võimetuid inimesi sünnib aina rohkem. Režisöör Philippe Harel on koostöös Houellebecqiga "Võitlusvälja laienemise" järgi teinud ka menuka filmi.

 

Jonas Jonasson. Saja ühe aastane, kes mõtles, et ta mõtleb liiga palju

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 15 tundi 02 minutit

 

Allan istub koos sõber Juliusega Bali saarel paradiisirannal. Tal on peaaegu sama igav nagu aasta tagasi, kui ta päev enne oma sajandat sünnipäeva hooldekodust akna kaudu ära põgenes. Tulemas on järgmine sünnipäev. Julius otsustab Allani tähtsat päeva tähistada õhupallisõiduga. Allan leiab, et kaasa tuleks varuda ka jooki puhuks, kui neid peaks ootamatult tabama tuulevaikus. Neid ei taba aga tuulevaikus, vaid korralikumat sorti torm. Tuul ja asjaolud viivad sõbrad pikale reisile läbi hullunud maailma. Selle keskpunktis on tuumavõidurelvastumine, maailma liidrite vaheline kukepoks, inimlik lollus ja salakavalus. Nende teele jäävad Kim Jong-un, Donald Trump, Vladimir Putin, Angela Merkel ja Rootsi välisminister, kes ei jõua ära imestada, kas see, mis toimub, juhtub ikka päriselt. "Saja ühe aastane, kes mõtles, et ta mõtleb liiga palju" on iseseisev järg Jonas Jonassoni menuromaanile saja-aastasest Allan Karlssonist. Kirjanik lahkab taas inimkonna puudusi ja teeb seda oma kordumatu stiili, huumori ja soojusega. Esimest raamatut Allan Karlssonist pealkirjaga "Saja-aastane, kes hüppas aknast välja ja kadus" on müüdud 45 riigis kokku üle kümne miljoni eksemplari

 

Helju Pets. Ära unusta mind

teksti esitanud Anne Margiste

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 15 tundi 34 minutit

 

Romaani "Meelespead" järg jätkub sealt, kus esimene osa lõppes. Ede läheb Hiiumaalt Tallinna õppima ja seal ootab teda ees hoopis teistsugune maailm, kui kodukülas. Eneseleidmine, mured, rõõmud ja armumised ootavad siiski ka teda ning romaan ulatub läbi peategelase elu kuni eelmise sajandi üheksakümnendate aastateni.

 

Mihkel Raud. Eestlase käsiraamat

teksti esitanud Lauri Kaldoja

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 4 tundi 31 minutit

 

"Eestlased ei ole mitte kärbsed, kes täna sünnivad ja homme surevad, vaid üks vana ja visa rahva sugu, kes ammu juba maailmas on elanud ja ka pärast meid veel kaua kestma saab." Jakob Hurt Kes on õige eestlane? Sellele küsimusele on vastuseid otsitud aastasadu, kuid ilmeksimatut viisi "tõelise eestlase" väljaselgitamiseks pole siiani leitud. Nüüd on see lõpuks olemas! "Eestlase käsiraamatust" leiad täpselt sada asja, mida iga õige eestlane teeb. Oled sa Lembitu soo vääriline või kannatasid su esivanemad ilmaasjata? Hakka lugema ja saad teada!

 

Carlos Ruiz Zafón. Vaimude labürint. Esimene raamat

teksti esitanud Mart Aas

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 14 tundi 59 minutit

 

Salapolitseis töötatud kakskümmend aastat on jätnud Alicia hinge armid ning ta palub oma ülemuselt Leandrolt luba erru minna. Enne aga tuleb tal lahendada viimane juhtum ja leida üles saladuslikul moel kadunud Hispaania kultuuri- ja haridusminister Mauricio Valls. Too oli Teise maailmasõja ajal vanglaülem Montjuïci kindluses, kus kandsid karistust paljud kirjanikud, nende seas lugejale romaanisarja varasematest osadest tuttavad David Martín ja Víctor Mataix. Nende kirjanike otsinguil kohtub Alicia Barcelona vanaraamatukaupmeeste Semperetega, kes, nagu selgub, tundsid kunagi ammu tema vanemaid. Koos elutormidest räsitud politseiniku Vargasega asub Alicia lahendama inimröövide ja mõrvadega pikitud salapärast juhtumit, mille käigus tuleb ilmsiks üha uusi võikaid üksikasju, kõik seotud Franco režiimi korruptsiooni ja kuritöödega.

 

Irwin Shaw. Rikas mees, vaene mees

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 35 tundi 44 minutit

 

Irwin Shaw' hoogsa sündmustiku ja jõuliste tegelaskujudega romaan algab Teise maailmasõja lõpu eelses Ameerika väikelinnas ja liigub tegelaste elukäike jälgides läbi mitme aastakümne, läbi Ameerika ja Euroopa. Jordache'i perekonna kolm last astuvad ellu, saatjaks elus kibestunud vanemate tugevad tunded. Vihatud poeg Thomas, perekonna must lammas, visatakse välja mi kodust kui perekonnast. Peretütrele Gretchenile peab piisama tema kaunist välimusest - sellest on ühele naisele rohkem kui küllalt, kolledžiharidus oleks ainult raiskamine. Vanemate kõik lootused on asetatud palavalt armastatud pojale Rudolphile, kes peab tooma lunastust nende luhtunud abielule. Thomasi, Rudolphi ja Gretcheni saatus paiskab nad küll eri radadele, kuid aeg-ajalt ja siin-seal nende teed ristuvad.

 

Vytautas Sirijos-Gira. Härmalõngad hõljuvad tuuleta

teksti esitanud Asa Drui

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1975

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 59 minutit

 

Stendhal. Punane ja must

teksti esitanud Asa Drui

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1973

1 CD : DAISY raamat, 24 tundi 34 minutit

 

Kena ja ambitsioonikas Julien Sorel otsustab tõusta kõrgemale, kui ta provintslik päritolu eeldaks. Taibanud, milliseid silmakirjalikke ja halastamatuid manöövreid kõrgem seltskond kasutab, asub ta samade meetoditega karjääri tegema. "Punane ja must" on satiiriline pilt korruptsioonil, valelikkusel ja ahnusel rajanevast Waterloo-järgsest Prantsuse ühiskonnast.

 

Eduard Türk. Sinilindu püüdmas

teksti esitanud Asa Drui

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1975

1 CD : DAISY raamat, 20 tundi 52 minutit

 

August Vilidu. Sõjavang nr. 717162

teksti esitanud Kaido Kallikorm

Tallinn : K. Kallikorm, 2019

1 CD : mp3 formaat, 10 tundi 48 minutit

 

August Vilidu mälestuste kaudu avaneb mitmetahuline pilt Prantsusmaast peale Teist maailmasõda. Käesolev teos on kirjutatud kaasakiskuvalt, autoril on hämmastav võime kirjeldada ka kõige süngemat tegelikkust nähtuna läbi huumoriprisma.

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Сью Монк Кидд. Тайная жизнь пчел

читает Татьяна Маркачёва

Таллинн : Эстонская библиотека для слепых, 2019

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 49 minutit

 

Romaan jutustab Lily Owensist, kelle senist elu on saatnud ähmane mälestus pärastlõunast, mil suri ta ema. Kui Lily ägeda loomuga mustanahaline "asendusema" Rosaleen solvab linna kolme kõige hullemat rassisti, põgenetakse Tiburoni – linna, kus on varjul Lily ema minevikusaladused. Kolm ekstsentrilist mesinikust õde võtavad nad ulu alla ning Lily pühendatakse mee, mesilaste ja Musta Madonna paeluvasse maailma.

 

Kirjeldustõlkega filmid

 

Lotte ja kadunud lohed

režissöörid: Janno Põldma, Heiki Ernits, stsenaristid: Janno Põldma, Heiki Ernits, Andrus Kivirähk, kirjeldustõlk Krista Fatkin, konsultant Kairi Kivitar, kirjeldustõlget loeb Krista Fatkin

Tallinn : Kakora, 2019

1 DVD, 1 tund 19 minutit

 

Laste poolt armastatud Lotte-lugude kolmandas filmis saab vahva koeratüdruk Lotte endale väikese õe Roosi. Leiutajatekülla tulevad teadlased, pesukaru Karl ja kala Viktor, kes osalevad suurel rahvalaulude kogumise võistlusel. Võistluse peaauhinna saab see, kel õnnestub salvestada maailma vanima loomaliigi, müütiliste tuldpurskavate lohede rahvalaulu. Lotte ja Roosi otsustavad teadlasi aidata. Neid ootavad ees põnevad ja ootamatud seiklused.

 

Tuliliilia

režissöör Maria Avdjuško, stsenaristid Maria Avdjuško, Leana Jalukse ja Al Wallcat

Tallinn : Meteoriit, 2018

1 DVD, 1 tund 22 minutit

 

Maria Avdjuško lavastatud müstiline põnevusdraama küsib, millises reaalsuses tahame elada, et elul oleks mingigi mõte. Filmi peategelaseks on 38-aastane Pia, kes avastab end ühel hetkel olukorrast, et tema mees on ta nö. "noorema mudeli" vastu ümber vahetanud ja ootab nüüd uue elukaaslasega peatselt ka perelisa. Nende lahkumineku peamiseks põhjuseks oli Pia viljatus. Pia üritab kõigiti oma eluga edasi minna, aga kergete killast see ülesanne pärast pöörast kihutamist emotsioonide ameerika mägedel ei ole...