Raamatututvustaja

Mai 2019

 

 

Sisukord:

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Punktkirjas raamatud

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Tiit Aleksejev. Müürideta aed

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 47 minutit

 

Süüria, 1098. Pärast otsustavat lahingut vabastatud Antiookia all, kus ristisõdijatel õnnestus purustada moslemite abivägi, on peategelane, üks selle lahingu kangelastest, kuulutatud lindpriiks ja tema armastatu on normannide käes pantvangis. Ta alustab teekonda, et jõuda oma armsamani, ühendada lõhenenud lihtrahvaarmee ja viia see Jeruusalemma alla. See on teekond läbi pimeduse. "Müürideta aed" on kolmas osa Esimese ristisõja ainelisest romaanisarjast. Tiit Aleksejev (snd 1968) pälvis sarja esimese raamatu "Palveränd" eest Euroopa Liidu kirjandusauhinna.

 

Aimée Beekman. Sugupuu

teksti esitanud Asa Drui

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1978

1 CD : DAISY raamat, 18 tundi 59 minutit

 

Aimée Beekman. Tihnik

teksti esitanud Helle-Reet Helenurm

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1985

1 CD : DAISY raamat, 13 tundi 35 minutit

 

William Boyd. Sinine pärastlõuna

teksti esitanud Tarmo Hints

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 36 minutit

 

Selles raamatus on kõike: on kirglik ja kaunis armastuslugu; on isa ja tütre kohtumise lugu; on 20. sajandi alguse kirurgia hirmutav lugu; on lennumasina ehitamine; on ka mitu mõrva, mis lõpuni jäävadki lahendamata ja võimaldavad lugejal mõistatada. Kuigi ma olen võrdlemisi nõrganärviline ja verised kohad jätan tavaliselt vahele, siis selles raamatus lugesin kirurgi operatsiooni – ja haavade kirjeldused kõik läbi. Tegevus toimub möödunud sajandi esimeses pooles Manilas, Lissabonis ja Los Angeleses.

 

Darja Dontsova. Inetu pardipoja hobi

teksti esitanud Sirje Treiman

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 53 minutit

 

Fataalne ebaõnn algas Daša Vassiljeva peres pärast ühiselt veedetud nädalavahetust Vereštšaginite ratsatalus. Seal oli veel üks respektaabel paar: Jelena ja Mihhail Kajurov, kahe hobuse omanikud. Ehkki kui Daša pool aastat tagasi Kajurovitega tuttavaks sai, polnud neil pennigi hinge taga, tookord Daša autole topisnuku visanud Jelena oli selgelt vaimuhaige... Nüüd aga ei paistnud naise tervisel midagi häda olevat. Daša juhtus kogemata Kajurovite tüli pealt kuulma ning peagi leiti Jelena tema ratsu Lordi latrist surnuna. Vereštšagin keeldus uskumast, et Lord tappis oma perenaise, ja palus Dašal mõrtsukas üles otsida. Asjaarmastaja-detektiiv asus loomulikult tegutsema, kuid siis läks tema enda kodus tõeline põrgu lahti!

 

Darja Dontsova. Miss Marple'i eratants

teksti esitanud Evelin Lauri

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 28 minutit

 

Oma hingeheaduse tõttu tegeleb Daša Vassiljeva sageli sellega, millega ei tahaks tegelda! Nüüdki seisab ta laval ja kujutab endast… puud! Kõik ülejäänud rollid asjaarmastajate näidendis olid juba jagatud, vakantne oli vaid soove täitva palmi osa… Muuseas, Daša näitlejakarjäär lõppes, olles vaevalt alata saanud – otse proovi ajal puhkes skandaal, mille tagajärjel hukkus kohalik staar Ilona, ärimees Morozovi naine. Järgmisel päeval sõitis Daša mehe juurde, et rääkida, kuidas see juhtus, kuid eksis hiigelsuures majas ära ja sattus tõelise memoriaali peale, mis oli pühendatud oligarhi neljale eelmisele naisele. Dašat valdas õudus – see mees on päris Sinihabe! Nüüd ei rahune asjaarmastajast eradetektiiv enne, kui selgitab välja, kas vaesekesed surid loomulikku surma või aitas neid armastav abikaasa!

 

John Grisham. Camino saar

teksti esitanud Kristian Põldma

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 49 minutit

 

Vargajõuk korraldab hulljulge röövi Princetoni ülikooli Firestone’i raamatukogu all asuvast varakambrist. Nende saak on hindamatu, kuid Princeton on selle 25 miljoni dollari eest kindlustanud. Bruce Cable peab populaarset raamatukauplust unises Santa Rosa kuurortlinnas Floridas Camino saarel. Kuid tegelikult teenib ta raha haruldaste raamatute vahendajana: väga vähesed inimesed teavad, et ta tegutseb ajaviiteks varastatud raamatute ja käsikirjade mustal turul. Mercer Mann on noor kirjanik, kes vaevleb loomekriisis ning on hiljuti õpetajatöölt vallandatud. Tema poole pöördub elegantne salapärane naine, kes töötab veelgi salapärasema firma heaks. Suur rahasumma veenab Mercerit salaja infiltreeruma Bruce Cable’i kirjandussõprade hulka, loodetavasti mehele piisavalt lähedale, et teada saada ta saladusi. Kuid lõpuks saab Mercer liiga palju teada ning paradiisis on selliseid muresid, mida suudab välja mõelda ainult John Grisham.

 

Hendrik Groen. Ela ja lase elada

teksti esitanud Tarmo Hints

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 54 minutit

 

Arthur Ophof oli oma elu endale teisiti ette kujutanud. Põnevate reiside asemel kaugetesse maadesse istub ta neli korda nädalas ummikus teel Purmerendist Breukeleni ja Breukelenist Purmerendi. Suurejooneliseks ja meeliköitvaks ei saa tema kiretut ja lastetut abielu ning autovaba hooviga ridamaja just nimetada. Nädala ainsaks tipphetkeks on kolme sõbra seltsis veedetud reeded. Ta saab viiskümmend aastat vanaks, nii et aeg tiksub. Kuid kui tööandja ta "kahjuks" koondama peab ning ta endale kopsaka koondamistasu välja suudab kaubelda, avanevad ootamatult imelised väljavaated alustada hoopis uut elu...

 

Ain Kalmus. Hingemaa

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 14 tundi 46 minutit

 

Sajandeid on eestlaste südames hõõgunud salatuli, igatsus oma maalapi ja kodupaiga järele. Möödunud sajandi keskpaiku see võttis uue suuna – maata eestlane muutus väljarändajaks, kes otsis endale hingemaad. Aegade jooksul muutus see sõna oma kodupaiga ja hingerahu sümboliks. Hingemaa otsingul on palju meie rahvast valgunud üle kogu maakera. Suurem enamus neist on oma rahvale jäädavalt kaduma läinud. Käesolevat teost kirjutades olen ma oma vaimusilmade ees näinud seda osa neist koduotsijaist, kes jõudsid üle ookeani Ameerikasse. (Autor)

 

Helen Käit. Fööniksi viimane lend

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 17 minutit

 

Kolm erinevast rahvusest, erineva vanuse ning elusaatusega naist – eakas hispaanlanna, noor eestlanna ja plikaohtu sakslanna –, istuvad Barcelonas lennukile, et lennata Saksamaale. Saatuse tahtel kõrvuti istuma sattunud naised otsustavad lennuaja lõbusamaks muuta ning räägivad üksteisele lugusid oma elu olulisematest ning meeldejäävamatest seikadest, alates varasest lapsepõlvest kuni kõige värskemate juhtumisteni välja. Paralleelselt jutustatud lugudega arenevad sündmused lennukis aga omasoodu, võttes ühel hetkel täiesti ootamatu pöörde ning liikudes seejärel kindlalt, ent vääramatult vältimatu lõpplahenduse suunas.

 

Ira Lember. Vale nimega mees

teksti esitanud Mart Aas

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 44 minutit

 

September 1944. Saksa kõrgem väejuhatus on teinud otsuse Eesti kaitsmisest loobuda ning Wehrmachti poolt mahajäetud Tallinna vallutavad Punaarmee tankid. Sel pöördelisel ajal, kui Pika Hermanni mastis lehvib veel viimaseid tunde sinimustvalge lipp, ummistavad tuhanded eestlased, niihästi tsiviilisikud kui ka Saksa armees või soomepoiste ridades bolševike vastu võidelnud Läänemaa sadamaid. Kes vähegi sai, põgenes oma eluga riskides punaste vallutajate eest üle tormise Läänemere vabasse Läände, liigagi hästi olid veel meeles 1940. a vene okupatsiooniga kaasnenud õudused. Haapse rannas astub aga üks mees ülekoormatud paadist hoopis tagasi kuivale maale ning seab sammud Tallinna poole. Soomepoiss ning ühtlasi ka saksa mundris venelaste vastu võidelnud Ottomar Aus otsustab viimasel hetkel, et ei jäta oma armastatud tüdrukut Tallinnas saatuse hooleks. Mis aga edasi sai, kuidas juhtus, et Ottomar võttis endale kattevarjuks oma noorpõlvesõbra, Tehumardi lahingus langenud punaväelase Koit Kaugemäe identiteedi, kuidas edenes vale-Koidu elu okupeeritud Eestis vale nime all ning millist segadust inimsuhetes see nimevahetus endaga kaasa tõi, sellest ei tahaks küll lugejale rohkem ette ära rääkida.

 

Clare Mackintosh. Laske mul olla

teksti esitanud Inge Henk

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 48 minutit

 

Politsei arvab, et see oli enesetapp. Anna arvab, et see oli mõrv. Mõlemad eksivad. Aasta tagasi lõpetas Caroline Johnson oma elu enesetapuga. Mõni kuu enne seda sooritas tema abikaasa täpselt samasuguse šokeeriva enesetapu. Nende tütar Anna on püüdnud sellest ajast peale vanemate kaotusega hakkama saada. Nüüd on Annal endal laps. Ta tunneb oma emast veelgi enam puudust ja hakkab kahtlema vanemate surma asjaoludes. Kuid minevikus kaevates paneb ta ohtu oma tuleviku. Mõnikord on ohutum lasta asjadel olla.

 

Tom Malmquist. Igal hetkel oleme veel elus

teksti esitanud Kristo Viiding

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 28 minutit

 

Tom ja Karin ootavad oma esimest last, kui Karin äkki haigestub ja haiglasse satub. Laps aidatakse keisrilõikega ilmale. Nagu painajalikus unenäos jookseb Tom haigla all kulgevate tunnelite kaudu intensiivraviosakonna ja vastsündinute osakonna vahet – elu ja surma vahet. Ta naaseb koju lapsega, aga ilma Karinita, ootamatust kaotusest vapustatuna. Mõni kuu hiljem sureb ka Tomi isa, kellega pojal on kogu elu olnud keerulised suhted. "Igal hetkel oleme veel elus" on valus ja ilus lugu armastusest ja surmast, isadusest ja hetkhaaval elatavast elust. Ka siis, kui pinev olevikulugu surmast võtab tempo maha, rändab ajas tagasi ja hakkab kokku panema mosaiikpilti Tomi ja Karini ühisest elust, säilib terav reaalajatunne. Tasapisi hakkab lugeja aru saama, kuidas Tomi ja Karini armastus välja kujunes, ja mõistab, et see lugu ei räägi ainult vapustusest ja leinast, vaid eelkõige räägib see elust.

 

Igor Možeiko. Veel 27 maailmaimet

teksti esitanud Jüri Karindi

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1977

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 32 minutit

 

Raamatus jutustatakse kahekümne seitsmest Aasias loodud maailmaimest.

 

Sven Nordqvist. Findus kolib välja

teksti esitanud Kristian Põldma

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 27 minutit

 

Pettson on hirmsasti tüdinud sellest, et Findus igal hommikul täpselt kell neli oma voodis üles-alla hüppama hakkab. Taat teeb Findusele selgeks, et kui too hüppamist ei lõpeta, tuleb tal kõige voodiga välja kolida. Finduse meelest on see tore mõte. Siis saaks ta viimaks ometi hüpata nii palju, kui süda lustib. Aga kui tore on tegelikult täitsa üksi elada? See võib isegi ohtlik olla, kui mõelda väljas ringi luusivatele rebastele...

 

Sven Nordqvist. Kuidas väike Findus kaotsi läks

teksti esitanud Kristian Põldma

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 28 minutit

 

Küllap oled juba lugenud Pettsoni-taadist, kes elab koos kanadega maal oma talus? Vahel tunneb ta ennast seal üsna üksikuna. Ühel päeval tuleb tema juurde naabrimemm, kaasas salapärane pappkast. "Findus. Rohelised herned" seisab sellel suurte tähtedega. Aga herned need pole, on hoopis tilluke kassipoeg. Siis saabki Findus sõbraks Pettsoni ja veel paljude teistega.

 

Sven Nordqvist. Pannkoogitort

teksti esitanud Kristian Põldma

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 23 minutit

 

Peadpööritava fantaasiaga jutustatud lugu pannkoogitordi küpsetamisest kass Findusele, kellel on kolm korda aastas sünnipäev.

 

Sven Nordqvist. Pettson ja kireja kukk

teksti esitanud Kristian Põldma

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 28 minutit

 

Elu metsatalus pööratakse lausa pea peale, kui Pettsoni-taat toob Gustavssoni juurest koju kuke, et toda patta panemisest päästa. Kanad rõõmustavad, aga Findus ei saa kukega üldse läbi. Pettsoni ja kanade meelest on kukel ilus hääl nagu ooperilauljal, aga Finduse arvates teeb kukk ainult kõrvulukustavat kisa. Viimaks palub Pettson kukel natuke vähem kireda, aga see toob kaasa aina uusi muresid. Nii otsustab Findus asja lahendamise ise käsile võtta...

 

Sven Nordqvist. Pettson telkimas

teksti esitanud Kristian Põldma

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 25 minutit

 

Kass Findus leiab pööningult telgirulli ja Pettsonile meenub, kuidas ta kunagi noorpõlves matkal käis. Pikemast retkest ei tule seekord küll midagi välja, aga nii Pettson, Findus kui kanad saavad järele proovida, kuidas telkimine käib.

 

Sven Nordqvist. Pettsoni jõulud

teksti esitanud Kristian Põldma

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 28 minutit

 

Pettsoni ja tema kassi Finduse jõuluettevalmistused on täies hoos ja neil on kibekiire. Käes on jõulureede ja vaja on veel toitu osta, kuusk tuua ja piparkooke küpsetada. Aga just siis komistab ja kukub Pettson mäe peal õnnetult ja teeb jalale nii haiget, et ei saa enam ei poodi toitu ostma ega metsa kuuse järele minna. Findus on juba meelt heitmas ja kardab, et jõulud jäävadki sel aastal pidamata. Aga siis tulevad neile külalised, keda taat ega kass oodatagi ei oska...

 

Sven Nordqvist. Pettsoni jõuluvanamasin

teksti esitanud Kristian Põldma

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 3 tundi 57 minutit

 

Jõulude juures on nende ootamine mõnikord toredamgi kui pühad ise. Ka Pettsoni-taadil ja kass Findusel on jõulude eel palju tegemist. Sõbraliku koosaskeldamise asemel aga veedab Pettson aega põhiliselt oma töötoas plaane sirgeldades, leiutades ja ehitades, nii et Findusel tuleb endale ise tegevust leida. Pettson ei saa talle ju öelda, et ehitab jõuluvanamasinat – see peab üllatus olema!

 

Sven Nordqvist. Pettsoni peenramaa

teksti esitanud Kristian Põldma

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 33 minutit

 

Ühel ilusal kevadhommikul, kui linnud laulavad, rohi juba mühinal kasvab ja kõiksugu putukad-mutukad ümberringi sumisevad, arvab Pettson ilma ja mulda hinnates, et käes on aeg aiamaa korda teha. Ta plaanib kartulid maha panna ja aedvilja külvata. Findus lööb rõõmuga kaasa, aga temal on maaharimisest oma ettekujutus. Ka Pettsoni kanadel, Gustavssoni seal ja naabri lehmadel on sõna sekka öelda. Nii lähebki kõik jälle nagu tavaliselt, see tähendab väga ebatavaliselt.

 

Sven Nordqvist. Rebasejaht

teksti esitanud Kristian Põldma

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 27 minutit

 

Pettsoni-taat elab koos oma kassi Finduse ja kanadega maal väikeses talus. Eelmises raamatus saime teada, kuidas Pettson oma kassile sünnipäevatorti küpsetas. Nüüd kavatseb nende naaber Gustavsson korraldada jahi rebasele, kes sealkandis kanu murrab. Mida Pettson ja Findus sellest arvavad ja kuidas õnnestub neil päästa nii kanad kui ka rebane, sellest räägibki Sven Nordqvisti fantaasiaküllane ja lõbus raamat.

 

Sven Nordqvist. Vaene Pettson

teksti esitanud Kristian Põldma

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 22 minutit

 

Pettsonil on paha tuju ning ta ei taha muud, kui köögilaua taga niisama istuda, aknast välja vihmasadu põrnitseda ja ennast haletseda. Tegelikult peaks ta hoopis kartulimaa üles kaevama ja puid lõhkuma. Aga ta ei taha. Ja ta ei taha ka kalale minna ega Findusega mängida. Aga küll Findus juba teab, kuidas taadi tuju jälle heaks saada. Sest Findus pole ju mingi tavaline kass...

 

Elisabeth Norebäck. Ütle, et oled minu

teksti esitanud Evelin Lauri

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 01 minutit

 

Aastaid tagasi kadus Stella laps rannapuhkuse ajal. Pärast pingelisi otsinguid juurdlus lõpetati – arvati, et hoovus kandis lapse merre ja ta uppus. Ta kuulutati surnuks. Kakskümmend üks aastat hiljem on Stella oma eluga edasi läinud. Ta töötab psühhoterapeudina, on abielus Henrikuga ja neil on poeg Milo. Kui üks noor naine Stella juurde teraapiasse tuleb, tabab Stellat ränk paanikahoog. Ta on veendunud, et tegu on tema surnud tütre Alice'iga. Sellest kohtumisest saab alguse ohtlik rännak minevikku. Stella peab iga hinna eest teada saama, mis Alice'iga juhtus. Ta ei suuda mõelda muust kui oma uuest patsiendist, käitub aina meeleheitlikumalt ning usub, et keegi püüab teda tappa. Kuid keegi ei usu teda, ja Stella hakkab oma vaimses tervises kahtlema. Kas see on paranoia, või peaks ta oma instinkti usaldama? "Ütle, et oled minu" on psühholoogiline põnevik, mis räägib kõige hullemast, mis juhtuda saab: lapse kaotamisest. See on haarav lugu võõrandumisest, vaimuhaigusest ja metsikutest kinnismõtetest, aga ka leinast ja süümepiinadest ning sellest, kui kaugele võib inimese viia igatsus kadunud lapse järele.

 

Michelle Obama. Minu lugu

teksti esitanud Evelin Lauri

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 08 minutit

 

Ameerika Ühendriikide endise esileedi isiklik, aval ja tõetruu lugu. Michelle Obamast on saanud meie ajastu üks mõjuvõimsamaid ikoone. Ameerika Ühendriikide esileedina – esimese afroameeriklasena selles rollis – aitas just tema kaasa seni kõige siirama ja inimlikuma Valge Maja loomisele. Michelle Obama kehtestas end kogu maailmas naiste ja tütarlaste õiguste eest seisjana, muutis kardinaalselt Ameerika perekondade arusaamu tervislikust ja aktiivsest eluviisist, samal ajal aga oli oma abikaasa kõrval, et too saaks juhtida Ameerikat läbi vapustavate sündmuste. Michelle Obama kutsub meid osa saama oma elust: alustades lapsepõlvest Chicagos South Side'is, läbi aastate, mil ta püüdis hoida tasakaalus emadust ja juhtpositsioonidel töötamist, kuni perioodini, mil ta elas maailma kõige tuntumal aadressil. Ladusalt ja avameelselt kirjeldab ta saavutusi ja pettumusi, jutustades oma lugu täpselt nii, nagu tema seda elab: oma sõnadega, oma tingimustel. "Minu lugu" on soe, aval ja tõeliselt isiklik lugu naiselt, kelle elu ärgitab tegudele ka meid!

 

Max Seeck. Hammurapi inglid

teksti esitanud Kristian Põldma

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 15 tundi 25 minutit

 

Zagrebi Soome suursaatkonna töötaja Jare Westerlund on juba nädal aega tagasi Horvaatias teadmata kadunuks kuulutatud. Mehe kadumine on kõigile mõistatus, kuni selgub, et teda on enne puhkuseleminekut korduvalt ähvardatud. Kuna Horvaatia politsei näib jõuetuna, otsustab Soome välisministeerium saata kohale kaks uurijat – välisministeeriumi ametniku Annika Lehto ja Daniel Kuisma, keda riigisekretär nimetab Soome kogenuimaks luureohvitseriks. Daniel osales omal ajal ÜRO rahuvalvajana Bosnia ja Hertsegoviina kodusõjas, kuid pärast sõda ei ole ta Balkanil käinud. Sinna jäi maha liiga palju kibedaid mälestusi, samuti ei ole talle teada, mis on saanud tema eriüksuse – Hammurapi inglite – ellujäänud liikmetest, teiste hulgas tema ustavast sõbrast Antonio Franzost. Franzo veedab parajasti mõnusalt aega Dubrovniku lukshotellis, aimamata, et tööandja on andnud käsu tema kõrvaldamiseks. Varsti selgub, et hädaoht ähvardab ka teisi salajastes operatsioonides osalenuid ning peagi ei tea enam keegi, keda usaldada. Suhted muutuvad äärmiselt segaseks ka saatkonnas, kus ei tegelda sugugi ainult riiklike huvide kaitsmisega. Põimides paarikümne aasta taguseid sündmusi tänapäeva kadumisjuhtumiga, õnnestub Max Seeckil luua ülimalt nauditav põnevik, millega ta kindlustab endale juba esimese romaaniga auväärse koha Põhjamaade krimikirjanduse autorite seas.

 

Daniel J. Siegel. Ajutorm

teksti esitanud Ülle Riin Nummert

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2018

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 04 minutit

 

Tavaliselt räägitakse puberteedist kui hormoonide kontrollimatust möllust, mille vastu aitaks pigem lapsevanemail endil paariks aastaks kõrvaklapid pähe panna. Doktor Siegeli raamat kummutab arvukad müüdid ja väärarusaamad sellest, mis toimub teismelise organismis ja aitab leida lahendusi, mis viivad koostööni ning pakuvad tuge kummalgi pool põlvkondade rindejoont olijatele. Kuidas pöörata laste kõige keerulisem arenguperiood võimalikult tulemuslikuks ning mõlemale osapoolele stressivabaks? Esiteks tuleb puberteedist rääkides vaadata senistest arusaamadest sootuks pikemat perioodi ja teiseks ei ole emotsionaalse intensiivsuse, piiride kompamise ja suhtlusringi avardumise aeg kindlasti võrreldav "hulluks minemise" ega "ebaküpsusega", mida enamik vanematest hirmuga ootavad. Aju-uuringutel põhinev murranguline teos avab uksi omavaheliseks suhtluseks ning aitab ära hoida siiani vältimatutena tundunuid põlvkondadevahelisi konflikte.

 

Artur Tomilin. Abivalmis delfiin

teksti esitanud Asa Drui

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1975

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 38 minutit

 

Populaarteaduslik raamat delfiinidest, vaaladest ja kašelottidest.

 

Aleksandr Tšaklin. Reisid saladuse otsingul

teksti esitanud Helle-Reet Helenurm

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1974

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 03 minutit

 

Üleliidulise onkoloogide seltsi peasekretär meditsiinidoktor A. Tšaklin juhatas üle nelja aasta Genfis Ülemaailmse Tervishoiuorganisatsiooni kasvajate osakonda. Autori peamised uurimused käsitlevad kasvajate tekkimise ja profülaktika küsimusi inimesel ning vähivastase võitluse organiseerimist. Kas pole otseseid või kaudseid seoseid elanikkonna elutingimuste, kasvajaeelsete haiguste ja pahaloomuliste kasvajate vahel? Ei ole ju juhuslik, et näiteks Austraalias esineb kõige sagedamini nahavähki, Inglismaal kopsuvähki, Indias aga suuõõnevähki. Sellele nähtusele peab leiduma seletus. Uurijate vaatlused näitavad, et teatud osa on siin geograafilise keskkonna, töö ja olustiku ning toitumise eripäral, elanike kahjulikel harjumustel ja tavadel. Oleks raske kokku arvata neid tuhandeid kilomeetreid, mida A. Tšaklin on läbinud Euroopa, Aasia, Aafrika, Põhja- ja Lõuna-Ameerika maades reisides. Tema eesmärgiks oli koguda materjale, mis heidaksid valgust kasvajate tekkimisele inimesel ning avaksid uusi võimalusi nende ärahoidmiseks. Autor tutvustab lugejatele oma huvitavaid tähelepanekuid reisimärkmete vormis.

 

Tõnu Õnnepalu. Pariis

teksti esitanud Mart Aas

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 4 tundi 48 minutit

 

See raamat on esimene osa triloogiast, kus ollakse kodus mujal kui kodus. Järgmine osa, "Muskoka, Ontario. Märkmeid ühelt aakrilt", viib mõistagi Kanada vaigust lõhnavatesse laantesse. Ja viimases jõutakse välja ühele meresaarele. Need pole reisiraamatud, need on koharaamatud, ühest maailma kohast maailma ja iseendasse vaatamise raamatud. Võib-olla ka koduotsimise raamatud. Sest kus see inimese kodu siis õieti on, kas kuskil paigas maailmas, iseendas või hoopis kusagil sealpool maailma ja ennast? Kõigis neis mujal-kodudes kohtab muidugi ka nende paikade teisi asukaid: inimesi, taimi, loomi, linde, raamatuid, mälestusi, kummitusi ja muid vaime. Sest kõik paigad on ju asustatud enne meid. T.Õ.

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Энн Жирар. Мадам Пикассо

читает Татьяна Маркачёва

Таллинн : Эстонская библиотека для слепых, 2019

1 CD : DAISY raamat, 14 tundi 53 minutit

 

Anne Girard toob lugejani seni jutustamata loo Eva Gouelist, salapärasest naisest, kes vallutas ühe kõigi aegade suurima kunstniku südame ning oli muusaks paljudele tema kubistlikele šedöövritele. Eva on ambitsioonikas noor naine, kes otsustab oma konservatiivsete vanemate äärelinnakodust ära joosta, et saada osa 20. sajandi alguse Pariisis pulbitsevast värvikast suurlinnaelust. Hoolimata oma noorusest ja kogenematusest õnnestub Eval saada õmblejanna töökoht kuulsas Moulin Rouge'is. Just seal kohtab ta esmakordselt tolle aja kunstimaailma tõusvat tähte, Pablo Picassot. Ekstsentrilise kunstniku ja sarmika noore naise vahel lahvatab kirglik armuafäär, millest areneb kiiresti üks Picasso elu mõjukaimaid armastuslugusid. See raamat on kaasahaarav lugu armastusest ja kaotusest, mis annab lugejale suurepärase võimaluse kiigata I maailmasõja eelse Pariisi kunsti- ja kultuurielu telgitagustesse ning ühe 20. sajandi mõistatuslikema kunstniku stuudiosse ja südamesse.

 

Дэниел Истерман. Девятый Будда

читает Юрий Заборовский

Vilnius : Lietuvos aklųjų biblioteka, 2016

1 CD : mp3 formaat, 18 tundi 21 minutit

 

Григорий Канович. Козленок за два гроша

читает Евгений Бочаров

Vilnius : Lietuvos aklųjų biblioteka, 2017

1 CD : mp3 formaat, kestus 12 tundi 06 minutit

 

Давид Лагеркранц. Девушка, которая искала чужую тень

читает Алексей Горпинченко

Таллинн : Эстонская библиотека для слепых, 2019

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 51 minutit

 

Lisbeth Salander kannab karistust Flodberga naistevanglas, kus ta tunneb end võrdlemisi turvaliselt ja teeb kõik selleks, et vältida konflikte teiste kinnipeetavatega. Flodberga on aga vangla, mis on langenud täielikult vangide kontrolli alla. Kui Lisbeth kaitseb üht noort Bangladeshist pärit naist, satub ta kohe vastamisi vangla mitteametliku juhi Benitoga. Vanglasse tuleb Lisbethile külla Holger Palmgren, kelle käsutusse jõudnud dokumendid heidavad uut valgust naisele lapsepõlves räigelt liiga teinud sotsiaalsüsteemile. Seejärel palub Lisbeth Mikael Blomkvisti abi väikese taustauuringu läbiviimiseks. Ta palub Mikaelil aidata kontrollida Leo Mannheimeri, ühe Stockholmi pealtnäha maineka börsimaakleri tegevust. Kuidas on edukas noormees seotud Lisbethi minevikuga? Ja kuidas saab Lisbeth hakkama vanglas, kus vastasseis Benito ja tema kambaga muutub päev-päevalt üha plahvatusohtlikumaks? Nagu ikka, seisab ta ebaõiglusele otsustavalt vastu ning selgitab välja tõe. Ükskõik mis hinnaga. David Lagercrantzi kirja pandud viies raamat Millenniumi-sarjast on ülipõnev lugu, mis kõneleb riigipoolsest ülekohtust ja mineviku varjudest Lisbethi lapsepõlves.

 

Даниэла Стил. Дом Терстонов

читает Мариа Карпович

Vilnius : Lietuvos aklųjų biblioteka, 2017

1 CD : mp3 formaat, 20 tundi 29 minutit

 

Генри Райдер Хаггард. Перстень царицы Савской

читает Василий Гордийчук

Vilnius : Lietuvos aklųjų biblioteka, 2016

1 CD : mp3 formaat, 8 tundi 45 minutit

 

Джеймс Хэдли Чейз. Смерть в особняке

читает Наталия Антонова

Vilnius : Lietuvos aklųjų biblioteka, 2016

1 CD : mp3 formaat, 8 tundi 46 minutit

 

Punktkirjas raamatud

 

Helvi Jürisson. Mida tähed räägivad

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

2 köidet, 202 lk.

 

Leelo Tungal. Naljatilgad lähevad laulupeole

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

90 lk.

 

"Naljatilgad lähevad laulupeole" on Leelo Tungla lasteraamat, kus ta kuueaastase Maria silmade läbi jutustab lustakalt sellest, kuidas perekond Tilk laulupeoks valmistus, milliseid äpardusi juhtus laulupeole sõites, milline nägi välja laulupeolinn ning kuidas väike Maria ise kogemata laululavale lauljate hulka sattus ja seal täiel häälel kaasa laulis.

 

Leelo Tungal. Puudel Pedro ja igatsustasu

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

2 köites, 151 lk.

 

"Puudel Pedro ja igatsustasu" jutustab üheteistkümneaastase Liisa suu läbi nüüdisaegse koolitüdruku probleemidest kodus ja koolis. Varjupaiga-koera Pedro kingib lastele isa, kes on äsja oma pere juurest lahkunud ja leidnud uue elukaaslase. Leppimiskingitusena saadud Pedro käivitab terve rea sündmusi, millest enamjagu toob Liisa ellu positiivse pöörde: paranevad suhted majanaabritega ja Liisat seni kiusanud klassikaaslasest Aivist saab tüdruku parim sõber. Aivi isa juhib suurt firmat ning ema töötab Brüsselis kõrgel ametipostil, aga oma muredest pole Aivil kellegagi kõnelda. Mõlemal tüdrukul tekib probleeme ka koolis, kuid pikapeale hakkavad mured lahenema, ning selles on oma osa ka taiplikul Pedrol.

 

Леэло Тунгал. Кристийна, или, Легко ли быть средней сестрой?

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

2 köites, 186 lk.

 

Kristiina-raamat on kirjutatud ajal, kui praegused emad-isad olid alles lapsed. Siis polnud Eesti iseseisev riik ja paljud asjad olid teistmoodi kui praegu: emadepäeva ja jõulude tähistamine polnud küll päris keelatud, kuid märksa tähtsamaks peeti naistepäeva ja uut aastat, mille saabumist kuulutas nii raadios kui ka televiisoris Kremli kellade helin. Toitu ja rõivaid ei ostetud kroonide, vaid rublade eest, ja poodides polnud pooltki nii palju kaupa kui praegu. Aga lapsed olid ikka lapsed ja emad-isad armastasid neid samamoodi nagu praegused! Ning kuigi kodudes polnud tollal veel arvuteid ja mobiiltelefonist ei osatud isegi unistada, polnud laste elu ometi igav. Kui sa ei usu, siis küsi oma isalt-emalt järele – võib-olla juhtus nendega samasuguseid lugusid kui Kristiinaga?